Tanda-tanda Penggunaan Massa Bitcoin Banyak

Bitcoin berada di luar kotak dan sedang dalam perjalanan untuk menjadi tumpuan kehidupan seharian.

Hari-hari cryptocurrency hanya terhad di web gelap dan hanya digunakan oleh penjenayah dan mereka yang mempunyai moral yang dipersoalkan telah lama berlalu. Bitcoin kini menjadi ciri lanskap kewangan yang mantap dan semakin lama semakin hari.

Dari Cukai ke Tuisyen

Kurang dari sebulan yang lalu, bandar Chiasso di Swiss mengumumkan bahawa pada tahun depan, warganegara akan dapat menggunakan Bitcoin untuk membayar cukai tempatan mereka. Ini berikutan langkah lain dari bandar Switzerland yang tahun lalu mula menerima pembayaran untuk perkhidmatan perbandaran dengan cara yang sama. Kedua-dua langkah telah dilaksanakan untuk mencuba dan menetapkan kawasan sebagai pusat teknologi cryptocurrency dan blockchain.

Sekiranya ini kelihatan seperti langkah berani untuk tidak diketahui, maka mungkin akan mengejutkan apabila mendengar bahawa bandar-bandar di Swiss ini merupakan penghubung relatif kepada pesta Bitcoin jika dibandingkan dengan University of Cumbria. Kembali pada tahun 2014, UoC menjadi institusi pertama di UK yang mula menerima yuran pengajian pembayaran dalam bitcoin dan universiti lain kini mengikuti penerajunya. Sebenarnya, jika anda cukup bernasib baik untuk menghadiri salah satu sekolah swasta terbaik di New York sebelum memulakan kerjaya universiti anda, keseluruhan pendidikan anda secara teorinya dapat dibiayai oleh pelaburan Bitcoin anda (atau ibu bapa anda).

Kini terdapat pelbagai syarikat dan perkhidmatan di luar sana yang menerima bitcoin dan senarai itu semakin bertambah dari hari ke hari. Tetapi membeli bir atau mendaftarkan nama domain dengan bitcoin adalah satu perkara – membayar yuran pengajian atau cukai dengan mereka adalah perkara lain. Ini adalah pembayaran yang lebih penting dan tidak sepele yang menunjukkan penggunaan besar-besaran berbanding nilai baru.

Bitcoin untuk Harta Tanah

Membeli Bitcoin HartaDi samping yuran dan cukai pengajian, perbelanjaan lain yang penting bagi kebanyakan daripada kita adalah sewa. Kita semua mesti tinggal di suatu tempat. Sekali lagi, Bitcoin juga memasuki sektor ini – pada bulan September, seorang pemaju hartanah London mengumumkan bahawa penyewa akan dapat membayar deposit menggunakan bitcoin dengan pembayaran sewa akan dibenarkan lewat tahun ini. Skema serupa telah dilaporkan dari New York ke Filipina.

Bitcoin juga boleh digunakan untuk membeli harta tanah. Kembali pada bulan September diumumkan bahawa hartawan pakaian dalam Michelle Mone dan pasangannya memberi peluang kepada pembeli untuk membeli pangsapuri dalam pengembangan Dubai baru mereka dengan bitcoin, sementara pada skala yang lebih kecil, seorang Londoner yang giat menawarkan rumah Peckhamnya untuk dijual dengan cara yang sama.

Sangat mudah untuk melihat tarikan bagi mereka yang memilih untuk menggunakan Bitcoin untuk jenis pembelian ini. Urus niaga benar-benar selamat dan hampir seketika. Penangguhan dengan pemindahan bank dan yuran pihak ketiga dipotong kerana mata wang beroperasi berdasarkan peer-to-peer. Dan bagi sebilangan besar daripada kita yang kepercayaan terhadap bank tidak pernah pulih berikutan kejatuhan tahun 2008, Bitcoin menawarkan alternatif yang demokratik, terdesentralisasi dan berdaya maju.

Harapan Realistik

Kami masih jauh dari penggunaan secara besar-besaran dan prosesnya akan beransur-ansur berbanding dengan semalam. Walaupun terdapat ribuan kedai dan perniagaan di seluruh dunia yang kini menerima bitcoin, ada berjuta-juta lagi yang masih mematuhi sistem tradisional.

Persepsi masyarakat terhadap Bitcoin masih diwarnai oleh pergaulan webnya yang gelap di fikiran banyak orang dan ada banyak yang menganggap konsep mata wang digital tanpa penjelmaan yang kuat membingungkan. Sikap dan persepsi harus berubah tetapi ada tanda-tanda menggalakkan yang menunjukkan bahawa proses seperti itu sedang berjalan dengan baik.

Pada tahun 1789, Benjamin Franklin menulis kepada seorang temannya bahawa, ‘di dunia ini tidak ada yang dapat dikatakan pasti, kecuali kematian dan cukai.’ Selama bertahun-tahun, kemungkinan tidak banyak orang akan tidak setuju dengannya. Kami telah melihat bagaimana Bitcoin membayar kepastian kedua di Switzerland, jadi pertimbangkan ini: Sekiranya anda merancang pengebumian di Minnesota, Perkhidmatan Pemakaman Crescent Tide dengan bangganya mereka juga menerima bitcoin. Bahkan ada diskaun 3%.

Dengan dua kepastian hidup yang telah diliputi oleh Bitcoin, yang akan bertaruh terhadap segala yang lain akhirnya berjalan dengan cara yang sama?

Imej melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me