Teknologi Blockchain Diatur untuk Merangsang Industri Ganja

Sejumlah sektor bersedia memanfaatkan kemunculan teknologi blockchain dan beberapa seperti pengurusan rantaian bekalan, harta tanah, dan kewangan sudah berusaha untuk bergabung dengan blockchain dengan lancar. Salah satu industri yang sering diabaikan yang juga dapat memanfaatkan kemajuan teknologi ini adalah pasaran ganja perubatan.

Penyediaan ganja untuk tujuan kesihatan adalah pasar yang berkembang di Amerika Utara, dengan Kanada dan AS membenarkan ganja digunakan secara sah untuk membantu merawat keadaan kesihatan tertentu.

Industri yang Berkembang

Di Kanada, ganja pada masa ini hanya sah untuk tujuan perubatan dan dalam keadaan yang digariskan oleh Health Canada dalam penerbitan Peraturan Akses ke Cannabis untuk Tujuan Perubatan (ACMPR). Di Amerika Syarikat, penggunaan ganja rekreasi dan perubatan telah disahkan di negara-negara pantai barat seperti California, Nevada, Oregon, dan Washington, selain negara bagian Alaska, Colorado, Maine, dan Massachusetts. Sebilangan negeri lain membenarkan penggunaan ganja dengan alasan perubatan sahaja.

Pada tahun 2016, penjualan ganja di Amerika Utara bernilai kira-kira $ 6.7 bilion, yang merupakan peningkatan sekitar 30% dari jumlah keseluruhan tahun sebelumnya. Penjualan di rantau ini juga diproyeksikan mencapai lebih dari $ 20 miliar pada tahun 2021 dengan Kanada terus maju dengan rancangan untuk menerapkan penggunaan ganja dewasa secara sah. Angka-angka ini menjadikan industri ganja perubatan setanding dengan Liga Bola Sepak Nasional (NFL), yang menghasilkan pendapatan sekitar $ 12 bilion setahun dan diramalkan akan mencapai sekitar $ 25 bilion pada tahun 2027.

Jelas, industri ganja adalah salah satu sektor ekonomi yang berkembang pesat dan berjalan selari dengan industri lain yang secara senyap-senyap mengambil ekonomi. Cryptocurrency berkembang pada kadar yang pesat dengan sektor ini pada masa ini bernilai cap pasaran gabungan $ 204 bilion. Kedua-dua industri berada di landasan yang betul untuk meneruskan pertumbuhan pesat dalam beberapa tahun akan datang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa lebam yang ketara di jalan.

Kesakitan yang semakin meningkat

Pembayaran Crypto Marijunana

Walaupun pertumbuhannya pesat, industri ganja perubatan tidak mengalami masalah dan pada masa ini, vendor sangat memerlukan sistem perbankan yang boleh dipercayai. Industri ganja perubatan tersebar di 23 negeri AS dan penjual ganja di seluruh negara berkongsi pengalaman yang sama. Perniagaan berusaha mendapatkan kemudahan perbankan yang paling asas dan sebagai hasilnya, memilih untuk bergantung sepenuhnya pada wang tunai untuk menjalankan operasi mereka.

Kekurangan perbankan yang tersusun menyebabkan perniagaan di sektor ini mengalami masalah aliran tunai dan mereka sering berjuang untuk mengikuti pembayaran kepada kedua-dua pembekal dan pekerja. Di samping itu, pergantungan pada wang tunai sering menyebabkan kurangnya ketelusan dalam proses perakaunan dan audit.

Ini seterusnya menghentikan perniagaan daripada memfailkan dan membayar cukai khusus industri yang dikenakan oleh setiap negeri secara efisien. Wang tunai yang banyak juga menjadikan peruncit menjadi periuk madu untuk penjenayah dengan kedai ganja dan dispensari perubatan semakin menjadi sasaran pencuri dan perompak.

Walaupun begitu, perniagaan yang bercita-cita tinggi ditolak proses perbankan yang mendasar seperti perkhidmatan cek dan kad kredit dari bank tempatan dan ini disebabkan oleh perbezaan undang-undang di seluruh negara. Bank memilih untuk tidak berurusan dengan perniagaan ganja yang sah kerana perbezaan tafsiran antara Undang-Undang Negeri dan Undang-undang Persekutuan.

Kedua-dua konflik dan Undang-undang Persekutuan merujuk kepada ganja sebagai ubat Jadual I, meletakkannya dalam kategori yang sama dengan heroin. Akibatnya, bank hanya memilih untuk tidak berurusan dengan perniagaan ganja perubatan untuk melepaskan diri dari sebarang kaitan dengan berurusan dengan ubat Jadual I, sama ada secara sah atau tidak sah. Selain itu, Undang-undang Persekutuan yang sukar berkaitan dengan pengubahan wang haram, boleh menyebabkan penggantungan, denda berat dan bahkan hukuman penjara, yang menjadikan seluruh industri tidak layak ditangani.

Menariknya, penyelesaian pembayaran cryptocurrency BitPay juga enggan menawarkan perkhidmatan kepada perniagaan ganja.

Cryptocurrency Menyediakan Alternatif

Sejumlah projek telah muncul yang bertujuan untuk memanfaatkan industri ganja yang sah dan membantu memberikan penyelesaian yang sangat diperlukan. Kami melihat beberapa permulaan blockchain yang paling menjanjikan di ruang tersebut.

Potcoin

Potcoin memasarkan dirinya sebagai mata wang digital pertama yang dibuat untuk memudahkan transaksi dalam industri ganja yang disahkan. PotCoin bertujuan untuk menyediakan penyelesaian digital cryptocurrency, rangkaian dan perbankan yang sangat selamat untuk industri ganja yang sah. Pasukan ini mencadangkan agar vendor dan dispensari dapat menjalankan semua perbankan perniagaan mereka melalui platform PotCoin.

Sesuai dengan amalan eksentrik “koin rumpai”, Pot Coin juga mendakwa bahawa penyokongnya berada di belakang perjalanan Dennis Rodman ke Korea Utara, setelah mengumpulkan dana untuk perjalanannya melalui dana orang banyak. POT pada masa ini diperdagangkan pada harga sekitar $ 0.13 dan memegang had pasaran lebih dari $ 29 juta.

Paragon

Paragon mengadakan ICO yang dipublikasikan secara luas awal tahun ini yang mempunyai rapper Game memuji kebaikan projek. Walaupun mendapat perhatian media, Paragon telah menggunakan pendekatan scatter gun yang melihat syarikat itu menawarkan pangkalan data blockchain untuk mengesan maklumat seperti rantai hak penjagaan, preskripsi doktor, dan ujian makmal untuk strain ganja.

Di samping itu, pasukan Paragon juga bertujuan untuk menjalankan rangkaian ruang kerja bersama dan membina komuniti dalam talian yang besar. Duit syiling PRG pada masa ini diperdagangkan pada harga sekitar $ 0,20 dan mempunyai had pasaran lebih dari $ 18 juta.

Pertukaran Asap

The Pertukaran Asap mendakwa sebagai platform iklan layan diri pertama di dunia untuk industri ganja. Platform ini bertindak sebagai pasaran digital yang membolehkan pengiklan dan penerbit berdagang ruang iklan pada platform penawaran berasaskan lelong masa nyata.

Pasukan di belakang Smoke Exchange bertujuan untuk menyelesaikan masalah rangkaian iklan paparan besar yang tidak menerima iklan untuk perniagaan yang terlibat dalam industri ganja. Sama seperti industri perbankan, pengiklan memilih untuk tidak berurusan dengan syarikat yang melakukan aktiviti berkaitan ganja, walaupun mereka benar-benar sah. Rangkaian iklan khusus industri membolehkan semua yang terlibat untuk membeli dan menjual iklan tanpa memerlukan orang tengah.

DopeCoin

DopeCoin hanya bertujuan untuk memberikan alternatif pembayaran bagi mereka yang terlibat dalam pembelian atau penjualan ganja. Adam Howell, pengasas Dope Coin telah menyatakan

Industri ganja tidak semestinya ‘memerlukan duit syiling sendiri’ tetapi sudah tentu ada tempat untuk digunakan oleh peminat atau peruncit yang mungkin ingin menawarkan sistem ganjaran bertema unik atau pilihan pembayaran khusus industri untuk pelanggan mereka

DOPE pada masa ini diperdagangkan pada sekitar $ 0,02 dan mempunyai had pasaran lebih dari $ 2 juta.

The Chex

Pertukaran Dalam Talian Chex

Sumber: The Chex

The CHEX (Cannabis Hemp Exchange) menyediakan platform berasaskan blockchain untuk mengesan ganja ketika bergerak di sepanjang rantaian bekalan dan menjelaskan kesahihan keseluruhan proses dari ladang ke dispensari. Laman web ini juga berfungsi sebagai pertukaran untuk semua produk komoditi ganja dan memungkinkan untuk mewujudkan platform pertukaran borong label peribadi, yang akan memudahkan perdagangan dalam talian yang dilakukan oleh pengedar dan pemborong.

Projek ini juga menyediakan pembekal produk ganja di etalase dan bertujuan untuk menyediakan pelbagai penyelesaian yang diperlukan oleh penanam, pengilang, dan peruncit. Di masa depan, pasukan di belakang CHEX juga merancang untuk menggunakan platform mereka untuk membina pertukaran lain, dan menggunakan duit syiling digital mereka sebagai kaedah pembayaran standard antara semua pembeli dan penjual yang saling terkait.

Projek CHEX nampaknya mengetepikan idea yang dikemukakan oleh IBM yang menganjurkan penggunaan teknologi lejar digital untuk mengesan penjualan ganja. Dengan Kanada yang merancang untuk menghalalkan penjualan ganja, IBM mengemukakan idea untuk mengesan bekalan periuk ketika mereka menaikkan rantaian bekalan dari ladang ke pengedar ke peruncit kepada pengguna dalam penyerahan empat halaman ringkas kepada pemerintah British Columbia.

IBM merasakan bahawa teknologi blockchain dapat membantu pemerintah memastikan bahawa tanaman ganja ditanam secara sah, dengan cukai yang sesuai dikumpulkan, sambil memungkinkan pengguna mengetahui asal mana-mana produk yang mereka beli. Dalam penyerahan mereka IBM menulis Blockchain

kaitannya dengan mengatur ganja serupa dengan banyak rantai permohonan jagaan di bidang seperti pengedaran farmasi dan rantai makanan. Inti rantai bekalan tersebut adalah sama, menjamin kesihatan dan keselamatan pengguna, mencegah penipuan dan pemalsuan sambil mewujudkan asas ketelusan yang mendasari peraturan.

Industri ganja yang sah masih dianggap sebagai aktiviti yang harus dilakukan di pinggiran masyarakat, namun, melalui IBM dan blockchain industri telah menerima tahap pengesahan yang sangat penting untuk kelangsungan hidupnya.

Imej melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me