Temu ramah dengan Pengasas Insolar, Dmitry Zhulin: Deep Dive di Platform

Insolar adalah projek menarik yang sedang mengembangkan platform yang akan beroperasi sebagai Blockchain sebagai Perkhidmatan (BaaS).

Mereka mahu menyediakan perniagaan dengan penyelesaian yang mudah, selamat dan boleh beroperasi. Kami sebelum ini telah menyelesaikan tinjauan Insolar dalam bentuk panjang yang melihat secara mendalam mengenai projek ini dan rancangannya yang bercita-cita tinggi.

Namun, kami tertarik dengannya dan mempunyai banyak lagi pertanyaan.

Kami ingin mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai teknologi, perkongsian, peta jalan dan ahli pasukan. Kami memutuskan untuk menghubungi pasukan Insolar dengan senarai soalan kami yang luas.

Temu ramah Dmitry Zhulin

Dmitry Zhulin Insolar

Dmitry Zhulin. Sumber gambar: Blog Insolar

Dmitry Zhulin adalah salah seorang pengasas di Insolar. Dia adalah kapitalis teroka yang berpengalaman yang sebelum ini membina permulaan penghantaran barang runcit Instamart. Dia juga telah terlibat dalam ekosistem blockchain selama lebih dari 5 tahun.

Pada tahun 2017, Dmitry mengasaskan ekosistem INS yang merupakan pendahulu Insolar. Dia juga cukup baik untuk menjawab semua soalan yang kami kirimkan kepada pasukan.

Berikut adalah temu ramah lengkap:

Gambaran Keseluruhan Insolar

Kalian bermula sebagai ekosistem INS yang memfokuskan pada penghantaran bahan makanan B2C. Anda baru-baru ini bertukar menjadi Insolar sebagai ekosistem blockchain perusahaan yang lengkap. Mengapa perubahan?

Semasa mengusahakan pembangunan Ekosistem INS, kami menyedari bahawa tidak ada platform blockchain hari ini yang dapat menghoskan aplikasi kami. Maklum balas daripada ratusan eksekutif inovasi dan pengamal blockchain membuktikan bahawa mereka mempunyai masalah yang sama. Oleh itu, kami memutuskan untuk membina platform kami sendiri – benar-benar berskala, mesra perniagaan, dan sumber terbuka.

Dengan mengaktifkan rangkaian perniagaan yang diedarkan, kepercayaan terbina dalam, dan menghilangkan perantara pihak ketiga, platform blockchain Insolar dapat memberi kuasa kepada model perniagaan di luar pasaran langsung dan ke pengguna dan pasaran di luar runcit pengguna.

Insolar berkongsi nilai yang sama dengan INS Ecosystem – memanfaatkan teknologi blockchain untuk memberi kuasa kepada syarikat untuk memberikan lebih banyak nilai, ketelusan, keadilan, dan kepercayaan kepada pelanggan. Ini adalah sesuatu yang tidak dapat dicapai oleh teknologi hari ini – tidak sampai Insolar datang.

Dengan membuat Insolar, kami memperluas cakupan produk, penggunaan token, dan nilai kami untuk penyumbang dan pelanggan. Kami sedang mengembangkan platform blockchain kelas perusahaan yang canggih yang akan menjadi barisan hadapan revolusi yang akan mengubah ekonomi global.

Pada masa yang sama, projek runcit B2C kami masih menjadi salah satu kes penggunaan kami yang akan berdasarkan pada blockchain Insolar.

Beritahu kami mengenai pasukan Insolar yang lebih luas. Seolah-olah anda telah mengembangkan bakat dan penyelidikan dev di banyak lokasi.

Insolar adalah pasukan global yang terdiri daripada 68 orang di Amerika Utara dan Eropah, termasuk pasukan kejuruteraan dengan kekuatan 35 orang dengan amalan kuat membina dan mengekalkan sistem beban tinggi dan ketersediaan tinggi, dan 10 akademik blockchain terkemuka dari institusi utama (York University, ETH Zurich, Princeton). Anda boleh mencari profil pasukan kami di sini.

Ketua Arkitek platform, Kirill Ivkushkin, mengetuai Jabatan Blockchain di bank ke-3 terbesar di Eropah, pada masa itu dia memimpin semua inisiatif blockchain bank, secara peribadi menilai kod dan seni bina puluhan platform.

Dia juga berkhidmat sebagai Ketua Arkitek di Deutsche Bank, menjalankan sistem dengan lebih dari 17,000 teras. Kirill adalah salah satu pakar teknikal terkemuka dunia dalam dunia nyata, penyebaran blockchain perusahaan. Dia sering menjadi pembicara awam mengenai blockchain dan fintech. Seperti yang anda nyatakan, dia baru-baru ini mengadakan ucapan yang anda dengar pada persidangan Blockchain Expo.

Ketua Pegawai Teknologi Insolar, Pavel Scherbinin, sebelumnya adalah Ketua Pegawai Teknologi di Mail.Ru, yang merupakan syarikat Internet terkemuka di Eropah Timur dan nombor 7 di seluruh dunia. Semasa berkhidmat di sana, Pavel bertanggungjawab untuk membina sistem beban tinggi yang digunakan oleh belasan juta pengguna.

Pavel Kirill Ivkushkin Insolar

Kirill Ivkushkin dan Pavel Sсherbinin. Imej melalui Insolar

Insolar akan menjadi penyelesaian perusahaan. Jenis syarikat yang akhirnya anda lihat menggunakan protokol / aplikasi?

Insolar adalah platform dan ekosistem yang fokus sepenuhnya kepada syarikat untuk membantu syarikat menggunakan rangkaian perniagaan generasi berikutnya, yang diedarkan dengan pantas (Insolar Blockchain). Insolar mensasarkan pelanggan perusahaan besar dan sederhana di pelbagai industri dan kes penggunaan.

Insolar Blockchain and Applications memperkuat kerangka interaksi perniagaan-ke-perniagaan yang baru, membawa faedah nyata, dan mengurangkan beban IT untuk perniagaan, menjadikannya mudah untuk membina rangkaian perniagaan yang diedarkan, membantu perusahaan untuk mengatasi kerumitan IT, dan fokus pada perniagaan teras mereka, sambil mengaktifkan peningkatan proses dan membuka aliran pendapatan baru.

Platform blockchain Insolar dapat digunakan hampir tanpa had untuk penyelesaian di seluruh industri dan aplikasi. Kami telah menentukan beberapa bidang keutamaan penggunaan sebagai titik fokus. Ini adalah Rangkaian Bekalan merentas industri, utiliti elektrik dan grid pintar, Pengurusan Identiti, dan Ekonomi Bersama.

Ketiga-tiga bidang ini secara khusus memberikan pengoptimuman melalui penggunaan teknologi blockchain dan mereka adalah bidang di mana pasukan kami mempunyai kepakaran tertentu. Kami menjemput rakan kongsi dan pelanggan korporat kami untuk mengembangkan aplikasi perniagaan yang diedarkan yang memenuhi keperluan perniagaan mereka di Insolar Blockchain. Senarai lengkap industri dan kes penggunaan tersedia di sini.

Pasukan Insolar mempunyai pemahaman mendalam dan pengalaman praktikal yang pelbagai dalam teknologi DLT. Kami menarik permintaan utama perniagaan dengan:

 • Menyelaraskan reka bentuk, aplikasi dan penggunaan semula proses merentas perusahaan yang kompleks;
 • Mengautomasikan proses merentas perusahaan, yang memungkinkan mereka untuk mengenal pasti kelemahan reka bentuk pada tahap awal dan melakukan pemantauan data menyeluruh sekiranya terjadi pertikaian hukum yang berpotensi;
 • Membuat platform yang serasi yang dapat digunakan bersama dengan penyelesaian dan sistem IT lama yang ada;
 • Membangun platform yang serasi dengan penyelesaian dan sistem korporat yang ada dengan sifat yang serupa, seperti transnasional dalam pemprosesan data dalam sistem yang berbeza, skalabiliti mendatar, memproses dokumen XML, dan lain-lain;
 • Memperkenalkan pematuhan dengan sistem dan peraturan tadbir urus domain yang berbeza, dan prosedur penjanaan dan pengurusan yang jelas dan terpadu untuk standard yang berbeza, sama ada global, peringkat negeri atau perniagaan, termasuk yang antara syarikat,
 • Mengurangkan kerentanan terhadap kunci vendor sebagai akibat penggunaan teknologi berlesen dan sistem pertukaran data dan sistem yang dikendalikan secara terpusat atau terpusat.

Berikutan dari perkara di atas, adakah anda telah memulakan rundingan dengan syarikat mengenai penggunaan Insolar? Bagaimana keadaan mereka?

Kami berunding dengan sejumlah syarikat besar yang berminat dengan perkhidmatan kami. Ini termasuk syarikat di Eropah dalam bidang logistik dan perlombongan, dan grid pintar di Amerika Utara. Rundingan dijalankan di bawah NDA dan akan diumumkan pada tahun 2019. Sasaran utama pasukan adalah pelancaran testnet pada awal tahun 2019 dan memulakan juruterbang di pelbagai industri dan kes penggunaan.

Kes penggunaan insolar

Tiga daripada industri yang mempunyai kes penggunaan Insolar. Imej melalui Pembentangan Insolar

Insolar mengatakan bahawa penyelesaiannya akan sesuai dengan peraturan global. Bolehkah anda menerangkannya?

Insolar dapat disetujui dengan keperluan peraturan global dan peraturan tadbir urus domain individu. Ini sepenuhnya mematuhi Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) dan standard perlindungan data utama lainnya.

Sebagai contoh, GDPR meramalkan penghapusan data peribadi dalam kes tertentu. Ini dapat dilaksanakan dalam domain persendirian atau yang dibenarkan di rangkaian Insolar, sehingga memastikan tidak ada pihak ketiga yang menyimpan data peribadi setelah aksesnya habis.

Teknologi Insolar

Salah satu tujuan utama Insolar adalah keserasian dengan penyelesaian lain. Anda telah menyatakan bahawa Insolar akan serasi dengan Hyperledger. Adakah ekosistem lain yang dapat disatukan oleh Insolar?

Insolar akan dapat beroperasi dengan ERP / BPM / CRP yang digunakan oleh syarikat. Seperti protokol blockchain lain, pasukan Pembangun kami berusaha untuk membuat Hyperledger dan protokol blockchain kelas perusahaan lain dan kontrak pintar yang dapat dilaksanakan oleh platform kami.

Sebahagian daripada penyelesaian Insolar bukan hanya untuk mengembangkan protokol tetapi juga aplikasi di atasnya. Adakah anda sudah mula membina beberapa? Apa fungsi mereka?

Di luar platformnya, merangkumi pelbagai protokol, Insolar membina alat pemaju dan pihak ketiga secara agresif untuk mempromosikan komuniti yang berkembang pesat (Aplikasi Insolar). Kodnya adalah sumber terbuka dan penyelidikannya dikongsi secara bebas; ia menyokong bahasa perusahaan yang paling popular (Golang dan Jawa); dan ia membenarkan perkhidmatan mikro, dApps, dan kontrak pintar pihak ketiga.

Insolar tidak memerlukan pelaburan dimuka yang mahal dalam tenaga kerja dan infrastruktur IT untuk digunakan; ia boleh dijalankan di awan, dengan selamat dan berskala. Aplikasi Insolar yang dikendalikan sepenuhnya akan tersedia berikutan pelancaran mainnet pada Q3 2019 dan seterusnya.

Aplikasi insolar akan disesuaikan dengan keperluan individu syarikat dan berdasarkan sistem blok bangunan yang dapat melayani pelbagai kes dan industri – praktiknya setiap senario di mana operasi perniagaan melibatkan interaksi beberapa rakan kongsi.

Terima kasih kepada rangkaian ciri khas dan khasnya, termasuk rangkaian hibrid (umum dan dibenarkan) yang sesuai dengan peraturan tadbir urus domain yang berbeza, Insolar berada dalam posisi unik untuk melayani dan mengoptimumkan hubungan antara syarikat.

Anda mempunyai konsensus yang unik & mekanisme penyimpanan yang tidak bergantung pada PoS dan PoW. Bolehkah anda menerangkan perkara ini sedikit sebanyak?

Pertama, terdapat Algoritma Konsensus yang berbeza yang diterapkan pada domain yang berlainan (bahagian rangkaian) di dalam Insolar.

Mengenai tetapan lalai, digunakan untuk Insolar mainnet, semua nod mungkin mempunyai salah satu dari dua peranan: Penyimpanan atau Pemprosesan. Nod Penyimpanan dibahagikan kepada bahan “Berat” dan “Ringan”.

Nod “Bahan berat” menyimpan lejar, tetapi tidak seperti protokol blockchain lain, tidak ada yang menyimpannya sepenuhnya, tetapi hanya bahagian tertentu. Ini dilakukan demi keselamatan dan kapasiti penyimpanan. Nod “Bahan ringan” hanya menyimpan sejarah buku besar dan digunakan untuk lalu lintas di dalam rangkaian.

Node Pemprosesan melakukan pengkomputeran dan menjalankan urus niaga. Perbezaan protokol lain adalah bahawa mereka tidak melakukannya secara serentak. Sebaliknya, setiap kontrak pintar diberikan kepada satu nod.

Seterusnya, beberapa nod lain (disebut “Validator”) menyetujui urus niaga. Akibatnya, kapasiti throughput meningkat. Berkat ini, rangkaian Insolar dapat melakukan transaksi berskala besar. Ini seterusnya membolehkan perniagaan memproses dokumen secara rantai.

Untuk memastikan bahawa rangkaian tahan terhadap serangan dari node berbahaya, semua node dipilih secara pseudo secara rawak pada permulaan setiap blok, dipicu oleh isyarat yang disebut “Pulse”. Nadi membawa sumber rawak / entropi dan dihasilkan setiap 5-15 saat oleh node pulsar.

Contoh konsensus insolar

Bagaimana konsensus dikonfigurasi dalam Insolar. Imej melalui Pembentangan Insolar

Secara komputasi, kontrak pintar di rangkaian Insolar akan dikodekan di Golang, Java dan JavaScript. Mengapa anda memilih bahasa kontrak khusus ini?

Inti Platform Insolar yang ditulis dalam GoLang diperlukan untuk keserasian dengan Hyperleger Fabric. Java adalah bahasa yang paling banyak digunakan dalam pengembangan perusahaan, dan kami membangun Insolar untuk perusahaan.

Javascript juga merupakan bahasa pengaturcaraan yang paling popular di dunia, menurut Github. Kami juga akan menggunakan WebAssembly untuk menyajikan Javascript kerana ia memberi kekuatan kepada JS dan menyediakan cara untuk menjalankan kod yang ditulis dalam pelbagai bahasa di web dengan kelajuan yang hampir asli.

Melihat dokumen teknikal anda, anda menyebutkan bahawa dari segi pengurusan data, anda mempunyai keselamatan multizona. Bolehkah anda menerangkan perkara ini?

Keselamatan multizon diaktifkan oleh rangkaian hibrid, awam dan dibenarkan yang ditawarkan oleh platform Insolar. Ini memungkinkan pematuhan dengan pelbagai peraturan tadbir urus domain dan peraturan global (mis. GDPR). Pemilik domain dapat menetapkan tahap keselamatan yang berbeza, dan pengguna bebas memilih tahap pengurusan risiko individu dengan memilih domain masing-masing.

Sekiranya undang-undang tempatan mengizinkan, mana-mana syarikat boleh mengambil bahagian dalam platform Insolar, tanpa mengira keperluan polisi mereka. Ini memastikan pelbagai keperluan keselamatan, privasi, dan kepatuhan peserta, dan mempromosikan penggunaan arus utama dan penggunaan rangkaian Insolar secara meluas oleh klien perusahaan.

Konsep kesesuaian transaksi adalah menarik. Mengapa anda memilih pendekatan ini?

Insolar mempunyai konsep pengesahan yang fleksibel. Ini bermaksud bahawa pelanggan perniagaan dapat melakukan transaksi dengan kecekapan kos. Konsep di sebalik ini adalah bahawa mereka dapat memilih untuk menggunakan pelbagai nod untuk pengesahan, bergantung pada sama ada transaksi itu berisiko tinggi atau rendah.

Sekiranya kurang nod yang terlibat, transaksi lebih murah. Ini praktikal bagi perusahaan untuk mengurangkan kos dan memastikan nilai.

Token ERC20 INS akhirnya akan ditukar menjadi token INS asli baru. Bagaimana token baru akan digunakan dalam ekosistem Insolar?

Oleh kerana platform awam akan menjadi bahagian penting dalam rangkaian perniagaan diedarkan Insolar, token INS akan disatukan ke dalam ekonominya, seperti token asli protokol blockchain lain digunakan oleh ekosistem rangkaian.

Peta Jalan Insolar & Ekosistem yang Lebih Luas

Peta jalan anda disusun dengan baik. Apakah langkah terpenting seterusnya? Sejauh mana anda berjaya mencapainya?

Langkah terpenting seterusnya adalah pembebasan testnet pertama kami. Terdapat beberapa ujian. Yang pertama akan dilancarkan pada bulan Januari dan akan menunjukkan kemampuan awal yang kami kembangkan di peta jalan teknikal platform kami.

Kita semua tahu bahawa terdapat sejumlah cabaran yang dihadapi oleh teknologi blockchain. Apa yang anda fikir adalah satu-satunya halangan terbesar untuk penggunaan skala besar?

Dari sudut pandang perusahaan, masih ada beberapa cabaran untuk penggunaan teknologi blockchain secara besar-besaran – sehingga Insolar muncul. Dengan rangkaian keunikannya, Insolar akan mengatasi dengan tepat cabaran yang ada hingga kini dan membolehkan DLT untuk kegunaan perniagaan. Insolar akan menjamin:

 • Kelajuan transaksi (15,000 tsd)
 • Skalabiliti & pengesahan yang fleksibel, memastikan transaksi yang menjimatkan
 • Rangkaian hibrid yang boleh menjadi awam dan swasta, dan dengan itu sesuai dengan keperluan sistem pemerintahan domain yang berbeza dan keperluan peraturan dunia,
 • Sesuai dengan IT lama dan platform blockchain yang berbeza
 • Mudah digunakan – BaaS (aplikasi Blockchain sebagai perkhidmatan) – Insolar adalah alat tambah IT yang tidak memerlukan perkakasan atau kepakaran dalaman.

Kalian mempunyai ICO yang sangat berjaya pada bulan Disember 2017. Seperti yang telah kita lihat, ruang ICO baru-baru ini disebabkan oleh beberapa faktor. Bagaimana anda melihat model ICO berkembang dalam beberapa tahun akan datang?

Pasaran ICO akan menjadi lebih terkawal dan akan ada prosedur ketekunan wajar yang lebih ketat.

Apa yang paling anda teruja secara peribadi mengenai Insolar dan penyelesaian yang anda buat?

Kami teruja untuk menjadi syarikat teknologi blockchain terkemuka di dunia yang memberi kuasa kepada rangkaian perniagaan yang inovatif, telus dan cekap. Insolar menangkap semangat blockchain kami yang berfokus pada teknologi, serta kesan yang dapat dilakukannya di dunia nyata melalui aplikasi yang terdesentralisasi.

Misi kami adalah untuk membina platform blockchain kelas perusahaan sumber terbuka untuk membolehkan interaksi yang lancar antara syarikat dan peluang pertumbuhan baru yang disokong oleh kepercayaan yang diedarkan.

Kesimpulannya

Seolah-olah pasukan Insolar mempunyai banyak pekerjaan di hadapan mereka jika mereka ingin mencapai sasaran bercita-cita tinggi untuk 2019.

Sangat menarik untuk melihat perkongsian apa yang dapat dijalin oleh Insolar dengan perniagaan yang mereka perbincangkan. Sekiranya rakan kongsi ini dapat melancarkan rangkaian perniagaan dengan jayanya maka ini dapat memberi dorongan kepada banyak perniagaan lain untuk bergabung.

Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan dan pengumuman Insolar terkini, maka anda harus memerhatikan mereka blog rasmi dan juga mereka Akaun Twitter. Token INS boleh dibeli di Binance Exchange.

Gambar Pilihan melalui Insolar.io

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me