Tinjauan Projek Ren: Protokol Kecairan Interchain Blockchain

Sekiranya anda seorang veteran CoinBureau, anda mungkin akan mengingati kajian mendalam kami mengenai REN mulai tahun 2018. Sejak masa itu, Ren telah melihat beberapa perkembangan yang luar biasa.

Oleh yang demikian, inilah masanya untuk melihat kembali projek DeFi yang menarik ini. Dahulu dikenali sebagai Protokol Republik, Ren telah berkembang menjadi ekosistem yang bertujuan untuk membawa privasi yang tiada tandingannya dan kecairan yang tidak dapat dikendalikan antara blockchain.

Sekiranya apa yang baru anda baca kelihatan seperti mumbo-jumbo, jangan takut. Kami di sini untuk memecahkannya untuk anda, sedikit demi sedikit. Dalam satu kalimat, Ren memungkinkan anda memindahkan cryptocurrency dan aset lain yang disokong (seperti token) antara blockchain dengan cara yang terdesentralisasi, tidak boleh dipercayai, dan cepat.

Pada akhir artikel ini, anda akan memahami betapa pentingnya Ren dan mengapa ia berubah jauh lebih banyak daripada namanya pada setengah tahun lalu.

Sejarah Ringkas Ren

Sejarah Ren bermula dengan dua pengasasnya: Taiyang Zhang dan Loong Wang (diucapkan “Lewng”). Mereka adalah rakan sekelas di Universiti Nasional Australia dan bekerja sama pada permulaan yang sama setelah mereka menamatkan pengajian.

Pengasas Ren

Pengasas Zhang & Wang

Tidak lama kemudian, mereka menubuhkan syarikat perisian mereka sendiri. Pada masa itu, Zhang diminta oleh rakannya untuk memprogramkan algoritma perdagangan untuk dana lindung nilai cryptocurrencynya. Dana lindung nilai ini dikenali sebagai Modal Virgil, dengan Zhang sebagai pengasas bersama.

Semasa bekerja di Virgil Capital, Zhang menyedari bahawa terdapat kekurangan sokongan untuk perdagangan cryptocurrency di luar kaunter (OTC). Lebih penting lagi, sama sekali tidak ada cara bagi pelabur untuk membeli sejumlah besar cryptocurrency tanpa mengganggu pasaran.

Ini kerana semua transaksi boleh didapati secara terbuka di blockchain, termasuk pembelian OTC. Aplikasi automatik seperti Makluman Paus menarik perhatian kepada urus niaga besar ini, yang menyebabkan turun naik harga dari peniaga spekulatif.

Bot Makluman Paus

Bot Makluman Paus yang Mendorong Pemberitahuan. Sumber Gambar

Setiap kali seseorang memindahkan sejumlah besar cryptocurrency dari dompet ke pertukaran, ini sering ditafsirkan sebagai niat untuk menjual aset tersebut. Sebaliknya, pertukaran besar ke transaksi dompet atau dompet ke dompet dapat memberi isyarat bahawa pelabur ini percaya bahawa cryptocurrency adalah bernilai dan layak untuk dipegang (atau dibeli).

Perdagangan OTC hampir secara eksklusif untuk pelabur kaya yang ingin membeli aset tanpa membuat pemandangan. Keterbukaan blockchain cryptocurrency seperti Bitcoin menjadikannya mustahil tanpa penggunaan pihak ketiga yang berpusat.

Protokol Republik

Ketika Zhang mendengar tentang Ethereum, dia memutuskan ia akan menjadi platform terbaik untuk membangun apa yang akhirnya akan menjadi penyelesaian untuk masalah OTC: Protokol Republik.

Memandangkan Wang mempunyai pengalaman luas mengekod teknologi pangkalan data terdistribusi, bahkan mencipta bahasa pengekodannya sendiri untuk teknologi seperti blockchain, Zhang mengajaknya mengusahakan projek tersebut. Wang segera menyedari bahawa terdapat masalah kedua dalam ruang cryptocurrency: kekurangan interoperabilitas blockchain.

Protokol Republik

Penjenamaan lama Protokol Republik

Pada tahun 2017, Protokol Republik secara rasmi diasaskan oleh Zhang dan Wang. Ia berusaha menjadikan perdagangan cryptocurrency OTC terdesentralisasi dan tidak boleh dipercayai, dan untuk mewujudkan protokol untuk rantaian cryptocurrency berasingan untuk berinteraksi.

Menyedari bahawa perdagangan cryptocurrency tidak kurang bersifat peribadi di bursa disebabkan oleh perkara seperti buku pesanan, Protokol Republik juga menjadikan misi mereka untuk membuat perdagangan crypto mungkin tanpa petunjuk yang mendedahkan ini. Yang mereka perlukan sekarang hanyalah sedikit wang tunai.

ICO REN

Pada tahun 2018, Protokol Republik melancarkan dua pusingan penawaran syiling awal (ICO) untuk token Republik (REN). Yang pertama adalah ICO peribadi yang berlangsung pada akhir Januari 2018 dan mengumpulkan 28 juta USD. ICO kedua, kali ini terbuka, diadakan beberapa hari kemudian pada awal Februari dan mengumpulkan USD 4,8 juta.

REN ICO

ICO REN Peribadi dan Crowdsale. Imej melalui ICOdrops

Pelabur yang mengambil bahagian dalam ICO ini dapat membeli REN dengan harga lebih dari 5 sen USD per token. Lebih daripada 56% daripada jumlah bekalan 1 bilion REN terjual. Seperti yang anda duga, REN dibina pada blockchain Ethereum dan merupakan token ERC-20.

Ren menerangkan

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana Ren berfungsi, anda akan melakukan aktiviti liar. Teknologi di belakang Ren cukup canggih dan sukar untuk membungkus kepala anda.

Bahagian ini akan memberi anda penjelasan dalam istilah orang awam mengenai apa sebenarnya yang dilakukan oleh Ren dan bagaimana platform pusatnya, RenVM, beroperasi. Sekiranya anda mahukan penjelasan yang lebih teknikal, anda boleh mendapatkannya secara langsung dari Loong Wang sendiri Video YouTube.

Bagaimana Ren Berfungsi?

Sebelum menyelami Ren, kita perlu menerangkan secara ringkas apa itu “darkpool”. Darkpools adalah pasaran OTC di mana pelabur boleh membeli sejumlah besar aset secara anonim.

Ini wujud di kedua-dua pasaran lama dan juga pasaran cryptocurrency. Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua kes ini, anda mesti mempercayai bahawa pihak terpusat yang menyediakan perkhidmatan ini sebenarnya akan memastikan transaksi anda tanpa nama dan keselamatan.

Gambaran keseluruhan REN Tech

Gambaran Keseluruhan Teknologi Ren. Imej melalui Medium

Ren membenarkan pertukaran aset cryptocurrency yang terdesentralisasi dan tidak dipercayai di seluruh blok menggunakan platform utamanya, the Mesin Maya Ren (RenVM). RenVM melakukan ini menggunakan rangkaian “Darknodes“Yang memberikan kekuatan pengkomputeran yang diperlukan untuk mengenal pasti dan memproses pesanan cryptocurrency rentas rantai.

Ini dilakukan dengan menggunakan algoritma rumit yang disebut “Skim Perkongsian Rahsia Shamir“Yang memecah pesanan sehingga Darknodes tidak mengetahui jumlah atau tujuan crypto yang ditransaksikan.

Bagaimana RenVM Berfungsi

Bagaimana RenVM Berfungsi. Imej melalui Blog

Oleh kerana RenVM dibina di Ethereum, urus niaga rentas rantai dijalankan di blockchain Ethereum menggunakan setara token ERC-20 dari aset yang ditransaksikan. Ringkasnya, anda sebenarnya tidak memindahkan Bitcoin atau Zcash anda ke blockchain Ethereum.

Sebagai gantinya, token ERC-20 cryptocurrency lain ini dicetak dan dibakar sesuai dengan berapa banyak yang dipegang atau dikeluarkan oleh platform desentralisasi RenVM.

Untuk apa REN digunakan?

REN adalah token yang digunakan dalam ekosistem Ren dan mempunyai dua fungsi. Fuction pertama adalah membayar yuran perdagangan untuk sebarang pesanan yang dibuat di RenVM. Fungsi kedua adalah membayar bon kepada “Pendaftar”, kontrak pintar yang menguruskan Darknodes dalam ekosistem Ren.

Pelancaran Ren Darknode

Ren Darknodes

Kontrak pintar ini memastikan desentralisasi dan kestabilan protokol RenVM. Sekiranya anda ingin menjalankan Darknode, anda mesti membayar bon 100 000 REN kepada Pendaftar.

Peta Jalan Ren

Tidak seperti banyak projek cryptocurrency lain, Ren mempunyai peta jalan yang digariskan dengan jelas dan sangat konsisten dalam memberikan kemas kini pembangunan pada Sedang dan Github.

Peta Jalan Ren

Peta Jalan Ren

Sebenarnya, mereka telah mengeluarkan ringkasan terperinci mengenai apa yang mereka lakukan pada akhir setiap bulan tahun ini sejauh ini. Sebelum kita mengetahui kemas kini terbaru mereka, mari kita mengetahui apa yang dicapai oleh Ren pada tahun 2019.

Peta Jalan Ren 2019

2019 menandakan perubahan paradigma untuk Ren. Pada awal tahun, mereka menukar nama rasmi mereka dari Republic Protocol menjadi Ren. Ini bersamaan dengan fokus penting dari kumpulan gelap yang terdesentralisasi hingga operasi yang terdesentralisasi untuk rantaian blok. Seperti yang diartikulasikan oleh Wang di jawatan Medium:

“Visi kami untuk Ren adalah lapisan kecairan peribadi dan boleh beroperasi untuk dunia yang terdesentralisasi. Menggerakkan pergerakan nilai bebas antara blockchain dalam pengetahuan sifar. “

Selebihnya 2019 tertumpu pada pembangunan versi pertama jaring utama RenVM, bernama SubZero. Ini dilakukan dalam dua fasa pengujian yang ketat bermula dengan RenVM Testnet pada bulan Ogos dan diikuti oleh RenVM Chaosnet pada bulan November.

Ren Pertukaran Nama

Imej Melalui Ren

Pada kedua tahap itu, pasukan pengembangan memfokuskan diri untuk memperbaiki platform dengan mengumpulkan maklum balas komuniti dan bahkan memberikan penghargaan kepada pengguna yang menemui bug dalam protokol RenVM (kesalahan atau eksploitasi program).

Peta Jalan Ren 2020

Pada suku pertama 2020, Ren terpusat pada dua perkara: meneruskan pengembangan dan pengujian RenVM dan mewujudkan Ren Alliance, digambarkan sebagai “konsortium syarikat dan / atau projek DeFi”.

Mempunyai lebih daripada 50 ahli pada masa penulisan, anda boleh menemui banyak nama yang dikenali di kalangan barisannya termasuk Kyber Network, Matic, Modal Polychain, dan IDEX.

Ren Alliance

Ahli dalam Ren Alliance. Imej melalui Ren

Tujuan perikatan Ren adalah tiga kali ganda: untuk meningkatkan utiliti, keselamatan, dan pengembangan RenVM. Dengan kata lain, Ren Alliance membawa bekalan pengguna, pelabur dan pemaju baru yang sihat untuk projek Ren.

Bagi mereka yang berminat untuk menjadi sebahagian daripada Ren Alliance, anda boleh mengisi borang permohonan di sini. Ren menyatakan hanya ada satu syarat untuk bergabung: keinginan untuk membawa aset rentas rantai ke DeFi.

Ren RenVM SubZero yang dikeluarkan secara rasmi pada 27 Mei (semasa artikel ini sedang ditulis). Dengan keluaran rasmi jaring utama, pengguna dapat menggunakan Bitcoin, Bitcoin Cash, atau Zcash dalam aplikasi DeFi mana pun.

RenVM Subzero

Pelepasan Subzero RenVM. Imej melalui Ren

Ini mungkin berlaku sebelum ini tetapi hanya dengan penggunaan penjaga pihak ketiga yang mencipta “dibalut“Token ERC-20 cryptocurrency lain di blockchain Ethereum seperti WBTC.

Sebaliknya, RenVM SubZero membolehkan anda melakukan ini secara terdesentralisasi dan tidak boleh dipercayai – anda tidak perlu meletakkan crypto anda di tangan pihak ketiga mana pun. Cryptocurrency yang diikenkan melalui RenVM dilambangkan sebagai renBTC, renBCH, renZEC, dll. Token ini juga boleh dipindahkan ke RenVM sebagai pertukaran untuk cryptocurrency yang sebenarnya (BTC, BCH, ZEC, dll.).

Walaupun RenVM dirancang pada dan untuk Ethereum dApps, Ren telah mengembangkan 2 alat, RenJS dan GatewayJS, yang memungkinkan pengekod untuk mengintegrasikan RenVM ke rantaian blok lain seperti Tezos. Mereka juga mencipta alat ringkas untuk membantu pembangun Ethereum dApp memasukkan RenVM dalam aplikasi mereka.

Token REN

REN mempunyai sejarah harga yang agak dapat diramalkan. Apabila ia tersedia untuk diperdagangkan pada bulan Februari 2018, harganya turun dari 8 sen USD menjadi 3 sen USD dalam masa 3 bulan sebelum mencapai paras tertinggi lebih dari 13 sen USD pada bulan Mei 2018. Harga turun hingga 1.5 sen USD pada tahun berikutnya. Ini kira-kira 1/4 dari harga ICO awal ~ 5.3 sen USD.

Prestasi Harga REN

Prestasi Harga TEN REN. Imej melalui CMC

Harga REN melonjak sesuai dengan kenaikan harga Bitcoin yang tiba-tiba pada bulan Jun-Ogos 2019, mencapai paras tertinggi sepanjang masa hampir 15 sen USD. Tindakan harga tahun terakhir menyaksikan REN menetapkan tahap terendah dan tahap tertinggi yang lebih tinggi – petanda baik bagi banyak pelabur cryptocurrency.

REN telah melakukan kenaikan yang memberangsangkan dalam beberapa minggu kebelakangan dari 3 sen USD hingga hampir 11 sen USD dan masih kelihatan dalam aliran menaik walaupun sedikit pembetulan menjadi 9 sen USD.

Sokongan Ren Exchange

Walaupun REN mempunyai sokongan pertukaran terhad, anda dapat menemuinya di bursa terkenal seperti Binance dan Huobi dengan kecairan yang baik.

Binance REN

Daftar di Binance dan Beli Token REN

Ini adalah peningkatan berbanding ketika terakhir kami menulis tentang Ren, ketika 88% daripada jumlah dagangan aset berada di Binance. Namun, kekurangan sokongan pertukaran yang relatif dan jumlah dagangannya yang relatif rendah boleh menyebabkan Ren lebih rentan terhadap turun naik harga.

Dompet Cryptocurrency REN

Oleh kerana REN adalah token ERC-20, ia dapat disimpan di hampir semua dompet yang menyokong Ethereum. Oleh itu, tidak ada kekurangan dompet perisian dan dompet perkakasan di mana anda boleh menyimpan token REN anda.

Dompet cryptocurrency digital yang menyokong REN termasuk Dompet Ether saya (MEW – desktop), Atomic Wallet (mudah alih), Dompet Amanah (mudah alih), dan dompet Exodus (mudah alih dan desktop). Dompet cryptocurrency perkakasan yang menyokong REN termasuk Ledger, Trezor, dan KeepKey.

Pendapat kami mengenai REN

Tumit cryptocurrency Achilles adalah kesan pertama yang diberikan oleh pelbagai platform dan teknologinya kepada orang biasa. Bagi kebanyakan, interfasa perdagangan cryptocurrency biasa cukup banyak.

Malah memindahkan mata wang ke dan dari dompet juga boleh menjadi beban bagi pemula. Untuk melihat nilai dalam teknologi Ren memerlukan tahap pemahaman mengenai perdagangan kripto yang dimiliki oleh peratusan yang sangat kecil, walaupun dalam ruang cryptocurrency.

Kami berpendapat bahawa Ren membuat langkah yang tepat dengan mengalihkan tumpuan mereka dari darkpools ke interoperabilitas blockchain. Ini adalah untuk satu sebab mudah: kes penggunaan. Seperti yang dinyatakan dalam pengenalan, perdagangan OTC pada dasarnya disediakan dan digunakan oleh pelabur yang sangat kaya.

Pendapat kami mengenai Ren

Imej melalui REN

Walaupun kolam gelap Ren pada dasarnya menarik kerana desentralisasi dan perlindungan privasi mereka, dalam praktiknya diragukan sama ada peniaga cryptocurrency akan memilih Ren berbanding platform perdagangan seperti Gemini atau Coinbase.

Yang dikatakan, kenyataan bahawa Ren telah membuat protokol yang membuat transaksi rentas rantai cepat, tidak percaya, dan terdesentralisasi menjadikannya projek yang sangat berharga.

Pasukan pengembangan tidak kenal lelah dalam memastikan protokol mereka berfungsi sebagaimana mestinya dengan cara yang dapat meminimumkan beban teknologi dan kognitif pengguna dalam sistemnya.

Pendek kata, mereka secara beransur-ansur bergerak mendekati matlamat akhir RenVM Mainnet One dengan sokongan luar biasa dari pemain utama di dalam dan di luar ruang cryptocurrency berbanding Ren Alliance.

Kesimpulannya

Walaupun sejarah harga REN mungkin tidak terlalu luar biasa dibandingkan dengan kripto lain, itu juga tidak cukup untuk meramalkan tindakan harga masa depannya. Harga sebarang aset dalam ruang cryptocurrency akhirnya akan ditentukan oleh apa yang sebenarnya dilakukan oleh cryptocurrency tersebut.

Oleh kerana misi Ren adalah menjadi lapisan transaksi yang boleh dikendalikan untuk hampir semua blockchain utama dalam crypto, kita mungkin tidak akan melihat tindakan harga yang luar biasa dari REN sehingga cryptocurrency secara keseluruhan mengalami beberapa penerapan dan pelaburan arus perdana yang serius.

Untuk apa yang bernilai, sepertinya era itu hampir tidak lama lagi dan hanya seketika sebelum nilai Ren dikenali di luar apa yang kini menjadi lingkaran penggemar cryptocurrency yang sukar. Kami pasti akan menonton, dan anda juga harus melihat kami Saluran YouTube!

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me