Tinjauan Rantaian QLC: Platform untuk Rangkaian Desentralisasi-sebagai-a-Perkhidmatan

Bagi mereka yang tidak terlalu kenal dengan QLC Chain, dulu disebut Qlink hingga penjenamaan semula baru-baru ini memberikannya moniker baru.

Projek ini cukup menarik iaitu membina platform untuk telekomunikasi yang diedarkan. Mereka ingin mengambil alih kuasa dari penyedia telefon bimbit dan memberi pengguna kemampuan untuk membeli sambungan dari rakan sebaya mereka.

Ini sudah pasti cukup bercita-cita tinggi, tetapi dapatkah mereka benar-benar memenuhi tujuan mereka?

Dalam tinjauan mengenai QLC Chain ini, kami akan melihat secara mendalam projek dan potensi jangka panjang mereka. Kami akan menganalisis teknologi, peta jalan, ahli pasukan dan kerja pembangunan. Kami juga akan melihat potensi penggunaan token QLC untuk jangka panjang.

Apa itu Rantaian QLC?

Rantaian QLC (sebelumnya Qlink), sedang mengerjakan telekomunikasi terdesentralisasi dalam model Network as a Service (NaaS). Model ini berharap dapat menggunakan kontrak pintar untuk membolehkan fungsi rangkaian dan akses ke dApps.

Sekiranya projek QLC Chain berjaya, pada masa akan datang anda akan membeli dan menjual perkhidmatan telekomunikasi dari rakan sebaya anda dan bukannya dari syarikat telekomunikasi monopoli. Model Rantai QLC mungkin meminta anda menjual data yang tidak digunakan kepada yang lain, menjalankan penggalak isyarat sel anda sendiri, atau membeli akses ke sambungan wifi seseorang.

Apa itu Rantaian QLC

QLC Chain berpusat di China dan dibina di blockchain NEO. Ia telah melancarkan aplikasi mudah alih untuk akses VPN dan perkongsian wifi, dan berjalan di testnetnya, dengan rancangan untuk melancarkan jaringan utama pada awal tahun 2019.

Rantaian QLC Mengenalpasti Masalah Telekomunikasi

Perkhidmatan telekomunikasi lebih mahal daripada yang anda harapkan, dan ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kos pembinaan infrastruktur yang diperlukan untuk menyediakan perkhidmatan mereka. Talian gentian optik dan menara sel tidak murah, dan ini benar terutamanya ketika cuba memberikan liputan yang kukuh di kawasan yang luas, seperti di komuniti luar bandar, atau di bandar-bandar di mana bangunan besar sering menyekat jalan isyarat langsung.

Masalah yang lebih besar adalah kerana syarikat telekomunikasi memerlukan keuntungan yang lebih besar bagi pemegang saham mereka, mereka telah menjadi mahal, tidak fleksibel, dan paling buruk dari semua monopoli. Ya ada banyak penyedia, tetapi mereka telah mahir dalam mengunci kawasan dan memberi anda sedikit pilihan selain menandatangani kontrak bertahun-tahun mereka dan membayar caj berlebihan mereka.

Bagaimana Rantaian QLC akan Memperbaiki Telecom

QLC Chain merancang untuk menyelesaikan banyak masalah yang berkaitan dengan penyedia telekomunikasi dengan mendesentralisasi pasaran dan meletakkan perkhidmatan kembali ke tangan pengguna.

Salah satu cara yang direncanakan untuk melakukan ini adalah dengan membiarkan sesiapa sahaja mengendalikan stesen pangkalan kecil dari rumah mereka untuk memperbesar isyarat dan menyediakan perkhidmatan wifi dan sel ke kawasan sekitar kecil. Sesiapa yang menggunakan stesen pangkalan itu untuk menghubungkan membayar sedikit bayaran kepada pengendali stesen pangkalan, yang merupakan insentif untuk memasang stesen pangkalan.

Telefon bimbit QLC berbeza

Sumber Gambar: Persembahan QLC

Dalam kes perkhidmatan wifi, kontrak pintar QLC Chain akan menguruskan penyambungan dan pembayaran terhad masa. Sebenarnya, akhirnya perkhidmatan itu dapat digunakan untuk menawarkan akses ke sebarang perkhidmatan telekomunikasi. Salah satu kes penggunaan yang dicadangkan ialah menjual SMS yang tidak digunakan kepada syarikat besar sehingga mereka dapat mengirim pesanan pelanggan dengan lebih efektif.

Pengiklan juga boleh menggunakan rangkaian QLC Chain. Apabila iklan ditunjukkan kepada pengguna, pengiklan akan dikenakan biaya untuk penggunaan data pengguna.

Ia adalah satu cabaran yang perlu dihadapi. Syarikat telekomunikasi adalah beberapa syarikat terbesar dan terkuat di Bumi. Menjauhkan perniagaan mereka dari mereka hampir pasti akan menimbulkan kemunduran besar, dan untuk alasan ini QLC Chain bekerjasama dengan beberapa penyedia besar, menjadikan mereka dalam kerangka desentralisasi.

Konsensus Rantaian Dua Rantai QLC

Rangkaian telekomunikasi memerlukan pendaftaran untuk semua peranti di rangkaian, dan ini juga berlaku untuk rangkaian telekomunikasi yang terdesentralisasi. Dan memerlukan kapasiti yang mencukupi untuk menghantar data ke seluruh rangkaiannya dan ke semua peranti yang disambungkan. QLC Chain mengusulkan seni bina kisi blok pelbagai dimensi dan penyelesaian konsensus dua untuk mencapai ini.

Kisi Blok QLC

Kisi Blok Multidimensi

Rangkaian awam dibina di atas rangkaian NEO dan akan digunakan untuk menyimpan maklumat pendaftaran aset dan identiti digital. Lapisan awam dapat berkongsi maklumat dengan pihak yang diperlukan melalui pintu masuk. Ribuan urus niaga dapat diproses dengan cepat dan akhir dengan menggunakan kata sepakat toleransi kesalahan NEOs Byzantine.

Mekanisme konsensus kedua adalah proprietari dan dikembangkan oleh pasukan QLC Chain. Ia menangani pemindahan data dan aset antara pengguna dan pemilik aset dan mengandungi kontrak pintar yang mengawal banyak hubungan dan transaksi di rangkaian. Rantai ini menggunakan bukti pegangan hibrid / bukti konsensus kerja yang disebut Bukti Shannon.

Senibina kisi blok pelbagai dimensi memungkinkan komunikasi rantai silang dan juga memungkinkan penskalaan besar-besaran. Senibina ini digunakan dalam projek lain seperti Nano misalnya.

Perkongsian Telco

Pasukan Rantaian QLC tahu bahawa mereka tidak akan dapat mengatasi gergasi telekomunikasi dan mengalahkan mereka secara langsung. Sebenarnya, QLC menganggap infrastruktur yang ada juga sangat berharga untuk pendekatan yang terdesentralisasi. Sebaliknya mereka akan berusaha untuk menyatukan penyedia telekomunikasi ke dalam sistem mereka. Mereka sudah bermula dengan Montnets Group, sebuah perkhidmatan komunikasi awan China yang terkemuka.

Dengan menyediakan perkhidmatan Montnets Group, mereka juga bekerjasama dengan tiga penyedia telekomunikasi teratas di China. Satu faedah yang mereka berikan dengan penyelesaian berasaskan blockchain adalah sifat blockchain yang tidak boleh dipercayai. Perkhidmatan gerbang tradisional selalunya kurang telus, menjadikan telco hampir tidak dapat menentukan tahap perkhidmatan atau kos sebenar.

Pasar Penyedia Perkhidmatan Rantaian QLC

Pasar Penyedia Perkhidmatan QLC. Imej melalui Blog Rantai QLC

Gerbang Rantaian QLC akan menghilangkan jaringan penyedia pihak ketiga, dan perjanjian tahap perkhidmatan yang tidak dapat dibuktikan. Sebaliknya kontrak pintar pada blockchain akan menetapkan syarat dan perjanjian perkhidmatan. Pembayaran akan dibuat secara automatik, dan semuanya akan dapat diaudit di blockchain.

Walaupun syarikat gergasi telekomunikasi kemungkinan tidak akan segera menghargai Rantaian QLC memasuki bidang pengaruh mereka, mereka harus segera melihat potensi penjimatan kos yang dapat mereka perolehi melalui kecekapan yang diperoleh dengan blockchain dan kontrak pintar.

Model Perniagaan Rantaian QLC

Pengguna juga akan dapat menjana wang dari rangkaian, dan seiring dengan berkembangnya peluang akan bertambah juga kerana jumlah yang mungkin akan bergantung pada penawaran dan permintaan pengguna QLC Chain di kawasan tersebut.

Perkongsian WiFi akan menjadi salah satu sumber pendapatan, dan ciri itu sudah diuji di testnet. Ciri ini membolehkan anda menyewa wifi anda kepada pengguna lain sebagai ganti token QLC. Cukup senaraikan sambungan wifi anda di aplikasi dan kontrak pintar menangani semua yang lain. Anda bahkan boleh menetapkan had berapa banyak pengguna yang dapat mengakses wifi anda, dan berapa lama.

Kemungkinan lain untuk mendapatkan bayaran adalah dengan berkongsi data mudah alih anda atau membuat hotspot mudah alih. Satu bidang yang dipercayai oleh QLC Chain adalah menjual SMS anda yang tidak digunakan kepada perusahaan, tetapi ciri ini belum dilaksanakan, jadi kami tidak tahu sejauh mana kejayaannya. Beberapa kawasan di dunia, seperti A.S. telah bergerak ke arah rancangan data dan SMS tanpa had yang menjadikan ciri-ciri ini tidak perlu.

Aplikasi WinQ

Ada Aplikasi WinQ yang dikeluarkan di testnet dan tersedia di Google Play untuk Android dan Apple App Store untuk iOS. Ini adalah salah satu dApps pertama yang disatukan pada blockchain NEO, tetapi kerana ia berada di testnet, ia tidak dapat digunakan dengan token QLC sebenar anda.

Aplikasi ini berfungsi sebagai dompet QLC, sebagai simpul VPN dan sebagai aset wifi. Pengguna boleh memuat turun aplikasi dan membuat dompet yang akan diberi kredit dengan 100 testnet QLC yang dapat digunakan untuk menguji fungsi VPN dan wifi. Pengguna dapat mendaftarkan wifi dan VPN mereka di rangkaian dan mendapatkan QLC untuk berkongsi wifi mereka.

Pasukan di QLC Chain telah mengatakan bahawa dana testnet akan sebahagiannya ditukarkan menjadi dana mainnet ketika dilancarkan, jadi ini adalah cara awal untuk mendapatkan beberapa QLC sebenar yang akan dikreditkan kepada anda setelah mainnet dilancarkan..

Terdapat juga rancangan untuk membuat aplikasi desktop dengan fungsi yang sama setelah mainnet dilancarkan.

Stesen Pangkalan

QLC Chain akan melepaskan stesen pangkalan perkakasan yang dapat digunakan oleh siapa saja untuk meningkatkan isyarat dari penyedia sel. Stesen pangkalan akan membolehkan pengguna memperoleh token QLC dengan dua cara:

1. Dengan meningkatkan isyarat pembekal sel untuk digunakan oleh orang lain;

2. Melalui penggunaan sebagai pelombong perlombongan untuk mengambil bahagian dalam perlombongan bukti-kepentingan.

Pada akhirnya QLC ingin melihat orang-orang di seluruh dunia beroperasi stesen pangkalan, berkongsi isyarat, memperoleh QLC dan menggantikan menara sel lama di beberapa kawasan.

Ahli Pasukan QLC

Pasukan QLC terdiri daripada orang yang berpengalaman dalam pengembangan perisian, perbankan pelaburan dan fintech. Sebagai contoh, ketua arkitek dan teras yang dikembangkan di QLC Chain adalah Allen Lee. Sebelum memulakan QLC Chain, dia pernah bekerja di Huawei sebagai jurutera sistem.

Ahli Pasukan Rantaian QLC

Anggota pasukan QLC Chain dan QLC Foundation

Pengasas bersama lain adalah Susan Zhou yang mempunyai latar belakang perkhidmatan kewangan yang panjang yang bekerja di Bloomberg LLP, Augentius dan ibukota Rhodium sebelum menyertai rantaian QLC. Dia juga memperoleh MBA dari sekolah perniagaan London.

Apa yang menarik untuk diperhatikan adalah bahawa terdapat beberapa perubahan dengan penjenamaan semula ke Qlink. Sebagai contoh, dua pembangun teras tidak lagi berada di dalam kapal. Dulu ada kumpulan penasihat yang cukup beragam yang bergabung dengan pasukan ketika itu adalah Qlink. Anda mesti membuat kesimpulan sendiri.

Ketika berhubung dengan komunikasi mereka dengan komuniti Rantaian QLC, pasukan mendapat Info Binance penarafan emas. Ini pada dasarnya diberikan kepada projek-projek yang telah menunjukkan kemas kini yang jelas dan berkala kepada komuniti mereka mengenai kemajuan projek tersebut.

Pembangunan & Peta Jalan

Agar kita mendapat idea terbaik mengenai berapa banyak kerja yang dilakukan pada projek rantaian QLC, kita harus terus menuju ke Halaman GitHub. Jumlah Git yang membuat projek dibuat adalah penting untuk menentukan sama ada mereka secara aktif memenuhi garis masa pembangunan mereka.

Git Melakukan Rantaian QLC

Git Berkomitmen untuk Repos WinQ Android dan QLCWallet. Sumber: GitHub

Seperti yang anda lihat dari dua repositori mereka yang paling aktif, mereka telah menekan kod yang merupakan tanda. Sekiranya kita melihat jumlah komitmen mereka berbanding dengan projek lain di ruang yang ada berada pada kedudukan 177.Walau bagaimanapun, ini hanya dikemas kini hingga 31 Ogos.

Dari segi peta jalan, mereka saat ini sedang dalam proses menerapkan mekanisme konsensus DPoS mereka dan juga pelaksanaan layanan dalaman. Januari 2019 boleh menjadi menarik kerana mereka menggabungkan VM dan kontrak pintar. Mereka juga merancang untuk melaksanakan antara muka RPC untuk dompet rantai QLC secara dalam talian.

Token QLC

Token QLC dibuat sebagai token NEP-5 pada blockchain NEO. Ini akan menjadi token utiliti yang digunakan dalam ekosistem QLC, memberi insentif kepada pengguna dan menyediakan gas untuk dApps. Token QLC dilancarkan dalam ICO pada bulan Disember 2017, dengan projek itu mengumpulkan $ 19.3 juta.

Token itu meningkat seiring dengan pasaran yang lain dan mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 1.14 pada 9 Januari 2018. Ia juga jatuh dengan pasaran yang lebih luas pada tahun 2018 dan pada 19 Disember 2018 ia diperdagangkan pada harga hanya $ 0,022239. Itu adalah kejayaan besar bagi pelabur awal kerana harga ICO adalah $ 0.3497 setiap token.

Binance QLC

Daftar di Binance dan Beli Token QLC

Tempat terbaik untuk membeli QLC adalah di Binance Exchange kerana mereka mempunyai sebahagian besar jumlah dagangan. Terdapat juga sedikit kelantangan di Kucoin dan Gate.io.

Oleh kerana QLC adalah token NEP-5, anda boleh menyimpannya di mana-mana dompet serasi NEO, dan satu pilihan adalah dompet Neon. Mereka yang menginginkan lebih banyak keselamatan daripada yang disediakan oleh dompet perisian mungkin juga mempertimbangkan Ledger Nano S.

Kesimpulannya

Walaupun projek tersebut sedang berjalan, masih banyak persoalan mengenai daya maju projek tersebut. Senang melihat mereka mempunyai perkongsian, tetapi mengambil syarikat telekomunikasi besar tidak akan mudah. Ia juga mengecewakan untuk melihat sejauh mana harga token turun sejak ICO.

Projek jangka panjang ini mungkin berpotensi, tetapi sekarang hampir tidak dapat dilaksanakan. Dengan penggunaan stesen pangkalan, dan pelancaran mainnet, saya rasa kita dapat lebih optimis mengenai QLC Chain.

Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan projek dan pelancaran tonggak peta jalan mereka, anda boleh mengawasi mereka sederhana catatan blog dan juga mereka twitter akaun.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me