Tinjauan TrustSwap: Membuat Kontrak Pintar Mainstream

Ruang cryptocurrency boleh menjadi tempat yang menakutkan jika anda tidak berhati-hati. Disana ada penipu kiri dan kanan, dan bukan hanya di Discord dan Telegram. Banyak projek cryptocurrency telah menunjukkan diri mereka tidak kurang daripada skema ponzi. Ada juga yang berakhir dengan a tarik permaidani – pasukan membuang bahagian kripto mereka di pasaran dan berjalan dengan wang tunai.

TrustSwap adalah projek cryptocurrency yang berharap dapat mengubahnya dengan menggunakan kontrak pintar. Mereka ingin membuat standard baru untuk penawaran duit syiling awal yang akan meningkatkan keyakinan kedua-dua pelabur dan pemaju bahawa crypto pilihan mereka akan berkembang. Bukan hanya itu, tetapi mereka ingin menjadikan kontrak pintar sebagai arus perdana dengan membawanya ke pasaran langganan, perkhidmatan undang-undang, dan banyak lagi.

Sejarah ringkas TrustSwap

TrustSwap diasaskan oleh usahawan Kanada Jeff Kirdeikis. Tidak banyak yang diketahui mengenai Jeff di luar aktivitinya di ruang cryptocurrency, yang cukup luas. Jeff bukan sahaja pengasas Uptrennd, platform cryptocurrency media sosial yang terdesentralisasi, dia juga merupakan pengasas Pelaburan Cryptocurency Kumpulan Facebook yang mempunyai lebih daripada 160 000 ahli.

Pengasas TrustSwap

CEO TrustSwap dan Uptrennd Jeff Kirdeikis.

Kisahnya mengatakan bahawa pada bulan Jun tahun ini, seorang pelabur ingin membeli sejumlah besar Token akhir (1UP) dengan potongan harga dari Jeff di kaunter (OTC). Jeff prihatin dengan pelabur ini menjual semua token mereka dan merosot harganya, jadi dia meminta tempoh penguncian untuk token yang dijual.

Lesen TrustSwap

Apabila pelabur mengesyorkan menggunakan peguam, dan Jeff menyedari bahawa memaksakan perjanjian ini akan lebih mudah dan lebih efektif untuk dilaksanakan dengan menggunakan kontrak pintar. Menyedari potensi peningkatan ini hingga kes penggunaan lain, dia mengasaskan TrustSwap pada akhir bulan Jun. TrustSwap ditubuhkan secara rasmi pada 7 Julai di Edmonton, Kanada sebagai 12170639 Kanada Inc., dengan Jeff sebagai CEO.

Tinju Dan Ivan On Tech

Michael Gu (Boxmining – kiri) dan Ivan Liljeqvist (Ivan di Tech – kanan). Imej melalui Youtube.

Anggota TrustSwap lain yang terkenal termasuk crypto YouTubers Michael Gu (Boxmining) dan Ivan Liljeqvist (Ivan on Tech), yang merupakan penasihat projek ini. Jeff dicatat dalam temu bual bahawa dia tinggal di Bali selama dua bulan dengan Michael, dan bahawa kedua-dua YouTuber secara aktif mempromosikan TrustSwap dan membantu menjalin kerjasama dengan projek crypto yang lain.

Apa itu TrustSwap?

Pertukaran Amanah adalah projek cryptocurrency yang bertujuan untuk membuat kontrak pintar dengan kes penggunaan dunia nyata. Ini termasuk perkhidmatan langganan cryptocurrency, perkhidmatan hadiah automatik, gaji pekerja, dan juga pelaksanaan (secara automatik mengeluarkan dana kepada benefisiari). Cara TrustSwap menggambarkan model perniagaan mereka adalah “kontrak pintar sebagai perkhidmatan”.

Misi TrustSwap

TrustSwap juga bertujuan untuk membuat standard baru untuk mengeluarkan token cryptocurrency yang dipanggil Penawaran Syiling yang Dipercayai (TCO). Ini memerlukan penerbit token untuk menggunakan kontrak pintar yang mengunci sebarang token yang diperuntukkan kepada pasukan projek untuk jangka masa yang ditentukan dan bahkan boleh menyekat pengeluaran token jika tonggak pembangunan tidak dipenuhi.

Bagaimana TrustSwap berfungsi?

TrustSwap pada dasarnya adalah ekosistem kontrak pintar Ethereum sumber terbuka. Pada masa penulisan, ekosistem ini terdiri daripada SmartLock, SmartSwap, TrustStake, dan SmartLaunch.

Audit TrustSwap

Satu-satunya dokumen awam yang berkaitan dengan audit awal Hacken terhadap TrustSwap.

Walaupun TrustSwap mendakwa kontrak pintar mereka diaudit sepenuhnya, ini tidak sepenuhnya jelas. Hacken nampaknya hanya melakukan audit awal SmartSwap dan mengesyorkansemakan ed ke kod.

SmartLock Dijelaskan

SmartLock adalah kontrak pintar Ethereum yang membolehkan anda melepaskan pembayaran cryptocurrency apabila syarat tertentu dipenuhi. Pembuatan setiap kontrak SmartLock berharga 0.25-0.5% dari jumlah yang dikunci.

Syarat-syarat ini dapat disesuaikan untuk membolehkan sokongan banyak kes penggunaan termasuk pembayaran berulang, pembayaran masa depan, dan penguncian token untuk ICO. TrustSwap berharap penggunaan SmartLock untuk ICO akan menjadi standard industri baru.

SmartSwap Dijelaskan

Begitu juga dengan SmarLock, Pertukaran Pintar adalah kontrak pintar Ethereum yang membolehkan transaksi peer to peer tanpa kepercayaan. Ini mungkin terdengar agak aneh kerana setiap transaksi yang dibuat dengan cryptocurrency secara teknikal adalah transaksi peer to peer yang tidak boleh dipercayai, tetapi TrustSwap bermaksud ini dengan cara yang sedikit berbeza.

Pertukaran Pintar Amanah

SmartSwap membolehkan anda melaksanakan pembayaran yang memerlukan persetujuan kedua-dua pihak untuk diproses. Ini pada dasarnya adalah apa yang dilakukan oleh pasaran cryptocurrency peer-to-peer seperti LocalBitcoins dan pertukaran seperti Blocksettle. Kes penggunaan sasaran untuk SmartSwap adalah perdagangan OTC, yang saat ini memerlukan pihak ketiga untuk melakukan (biasanya pertukaran). Setiap SmartSwap mengenakan komisen 0.15-0.3%.

TrustStake Dijelaskan

Kepercayaan Amanah adalah istilah tanda dagang untuk meletakkan token SWAP di rangkaian TrustSwap. Staking on TrustSwap dilakukan menggunakan dompet Web 3.0 seperti Metamask. Terdapat tempoh buka kunci saham tidak rasmi selama 7 hari, dan secara teknikal penduduk AS tidak dibenarkan untuk mengambil bahagian.

Mempertaruhkan Kepercayaan

Terma dan syarat untuk mempertaruhkan SWAP.

Mempertaruhkan ganjaran di TrustSwap berasal dari pemotongan yuran rangkaian yang dikenakan oleh mereka yang menggunakan kontrak pintar TrustSwap. Buat masa ini, ganjaran bertaruh dibayar menggunakan token yang diperuntukkan untuk pengembangan TrustSwap.

Ganjaran bertaruh dibayar setiap 3 hari dan diedarkan secara berkadar kepada berapa banyak token SWAP yang telah anda masukkan. Stap SWAP kini membuahkan hasil sekitar 12% setahun (dibayar dalam SWAP).

SmartLaunch Dijelaskan

Pelancaran Pintar adalah tempat Tawaran Syiling Amanah (TCO) TrustSwap diadakan. Semua projek cryptocurrency yang mengadakan ICO menggunakan SmartLaunch menggunakan kontrak pintar SmartLock. Seperti disebutkan, ini akan mengunci sebarang token yang diperuntukkan kepada pasukan projek untuk jangka waktu yang ditentukan. Ini bertujuan untuk memberi keyakinan kepada mereka yang berpartisipasi dalam ICO (yang kini secara teknis adalah TCO).

Pelancaran TrustSwap

The yuran untuk menggunakan SmartLaunch (sebagai projek) adalah 5% dari jumlah USD yang diperoleh hasil penjualan token, ditambah 2.5% dari bekalan awal token yang dijual. 2% token ini diturunkan kepada pemegang token SWAP dan selebihnya 0.5% diperuntukkan kepada dana yayasan TrustSwap (lebih lanjut mengenai ini kemudian). Memandangkan ia boleh menelan belanja berjuta-juta dolar untuk menjadi tuan rumah ICO, ini cukup murah.

Pemegang token SWAP adalah token TCO yang diturunkan berdasarkan pada mereka Skor DASH dan / atau SwapScore. Ini boleh dikira dengan menggunakan hamparan Google ini atau menggunakan bot Discord TrustSwap. Ini dikenali sebagai Allocation Mining. Skor DASH pengguna didasarkan pada jumlah purata token SWAP yang dipegang di dompet mereka sejak TrustSwap dilancarkan pada 9 Julai.

Pengiraan Markah Tukar

Formula yang digunakan untuk mengira SwapScore anda.

Pengguna SwapScore dikira berdasarkan jumlah purata token SWAP yang dipertaruhkan dalam 60 hari terakhir. Berbeza dengan skor DASH, SwapScore pengguna hanya meningkatkan kemungkinan menerima token TCO dengan proksi menggunakan sistem undian yang rumit yang melibatkan tiket loteri pelancaran NFT yang boleh dipindah milik. Tiket-tiket ini boleh diperdagangkan secara bebas antara pengguna atau dijual di platform NFT seperti OpenSea.

Semua projek cryptocurrency yang ingin melancarkan ICO mereka melalui SmartLaunch diperiksa oleh pasukan TrustSwap (terutamanya CEO Jeff Kirdeikis) dan komuniti. TrustSwap telah memegang tiga TCO setakat ini. Yang pertama adalah untuk MobiePay pada 30 September, yang kedua adalah untuk AuBit pada 20 Oktober, dan yang ketiga adalah untuk Syiling pada 19 November.

Cryptocurrency TrustSwap (SWAP)

TrustSwap (SWAP) adalah token ERC-20 digunakan dalam ekosistem kontrak pintar TrustSwap. Walaupun bayaran untuk kontrak pintar TrustSwap juga dapat dibayar di Ethereum, diskaun 50% dikenakan ketika membayar yuran tersebut di SWAP.

Yuran Pertukaran Amanah

Jadual bayaran TrustSwap.

80% dari semua yuran rangkaian yang dibayar dalam SWAP dibebankan kepada pemangku kepentingan SWAP. Dari baki 20%, 10% masuk ke dana yayasan TrustSwap, dan 10% habis. Memandangkan SWAP mempunyai bekalan tetap 100 juta, ini menjadikan SWAP sebagai cryptocurrency deflasi. Lebih daripada 1000 SWAP telah dibakar pada masa penulisan.

Tokenomics Pertukaran Amanah

SWAP juga dikenali sebagai tanda pemerintahan yang akan membolehkan pemegang mengundi calon TCO baru dan memilih cara membelanjakan token SWAP yang diperuntukkan untuk dana yayasan TrustSwap. Nampaknya tidak banyak butiran mengenai dana yayasan TrustSwap dan alamat dompet untuk dana tersebut juga tidak dinyatakan di mana-mana. Tambahan pula, tidak ada sistem pemerintahan masyarakat pada masa ini.

TrustSwap ICO

ICO TrustSwap diadakan Tolak pada 9 Julai. 18 juta token SWAP dijual pada harga awal 0,005 $ USD per SWAP. Tidak jelas berapa banyak wang yang dikumpulkan oleh ICO kerana pasukan TrustSwap nampaknya tidak mendedahkan maklumat ini. Kemungkinan antara 90 hingga 200 ribu USD.

Presale TrustSwap

Catatan Jeff ke kumpulan Telegram TrustSwap mengenai penjualan semula pada 1 Julai 2020.

Menurut catatan awal CEO Jeff Kirdeikis dalam kumpulan Telegram TrustSwap, 42 juta token SWAP dijual OTC dalam penjualan peribadi pada 3 Julai. Jualan ini mencecah 210 000 $ USD, sesuai dengan harga penjualan semula 0,005 $ USD per SWAP dan 500 juta USD cap pasaran dicairkan sepenuhnya masuk ke ICO.

Pengagihan Token Tukar

Dari jumlah penawaran SWAP sebanyak 100 juta, 60 juta token terjual semasa ICO dan dijual. 20 juta token diperuntukkan kepada pasukan TrustSwap, dan 20 juta token yang tersisa diperuntukkan untuk pengembangan, biaya hukum, pemasaran, dll. Jeff telah menyatakan bahawa token pasukan akan dimasukkan ke dalam kontrak SmartLock, tetapi ini nampaknya tidak terwujud.

Analisis Harga TrustSwap

Token SWAP telah menyaksikan hari yang lebih baik. Harga terawal yang dicatatkan pada CoinMarketCap mencatat harga kira-kira 0.05 $ USD, yang 10x lebih tinggi daripada harga ICO-nya.

Tukar Harga Cryptocurrency

SWAP menyaksikan kenaikan harga yang memberangsangkan pada bulan Ogos yang menjadikan harganya hampir 2 $ USD. Harga telah menurun dengan stabil sejak itu dan nampaknya melambung antara 20 dan 50 sen.

Di mana untuk mendapatkan Cryptocurrency TrustSwap

Token SWAP tidak disenaraikan di bursa terkenal yang sangat banyak. Sebenarnya, sebahagian besar pertukaran token yang disenaraikan diketahui terlibat dalam amalan teduh seperti perdagangan cuci. Sebilangan besar jumlah dagangan nampaknya palsu, yang bermaksud harga SWAP semasa mungkin meningkat.

Pasangan Perdagangan Swap

Satu-satunya pertukaran SWAP terpusat yang diperdagangkan adalah Poloniex dan dengan jumlah yang sangat sedikit, yang bermaksud anda mungkin akan membayar premium jika anda ingin mengisi beg anda. Oleh itu, disarankan untuk menggunakan Uniswap jika anda ingin mendapatkan beberapa token SWAP tanpa terlalu banyak slip. Ingat bahawa ini akan menelan belanja gas di ETH.

Dompet Cryptocurrency TrustSwap

Oleh kerana SWAP adalah token ERC-20, ia dapat disimpan di hampir semua dompet cryptocurrency yang menyokong Ethereum. Dompet perisian untuk SWAP termasuk Dompet Keluaran dan Dompet Atom (kedua-duanya adalah untuk desktop dan mudah alih).

Dompet perkakasan untuk SWAP merangkumi peranti Trezor dan Ledger. Ingat bahawa jika anda ingin mempertaruhkan SWAP anda, anda perlu menggunakan dompet Metamask yang memerlukan ETH untuk gas.

Peta Jalan TrustSwap

TrustSwap mempunyai peta jalan yang dinyatakan dengan jelas di laman web mereka. Mereka nampaknya telah memenuhi setiap tonggak pengembangan utama sejauh ini, kecuali aplikasi mudah alih yang CEO Jeff Kirdeikis telah mencatat akan dibina pada masa ini pada permulaan projek.

Peta Jalan TrustSwap

Peta jalan TrustSwap menyenaraikan beberapa tonggak yang akan berlaku pada akhir 2021. Antara sekarang dan kemudian, pasukan TrustSwap berharap dapat melancarkan SmartSubscription, melepaskan pertukaran yang terdesentralisasi yang disebut TrustDEX dan membuat protokol pembungkus cryptocurrency yang disebut SmartWrap.

Seperti namanya, SmartSubscription adalah kontrak pintar yang diharapkan oleh TrustSwap kepada gergasi teknologi seperti Spotify dan Netflix supaya mereka dapat menerima pembayaran bulanan dalam cryptocurrency untuk perkhidmatan mereka. SmartSubscription akan menghilangkan rintangan teknikal yang pada masa ini menghalang perkhidmatan langganan daripada menerima pembayaran cryptocurrency seperti turun naik harga.

TrustSwap Fasa II

SmartWrap adalah inti dari “Fasa II” TrustSwap, yang akan menyaksikan projek itu mengalihkan tumpuan mereka dari institusi warisan ke ruang cryptocurrency. Mereka berharap dapat membiarkan “sebarang token pada blockchain apa pun” dibungkus dan digunakan di Ethereum. Tidak jelas sama ada perkhidmatan pembungkus ini akan dipusatkan seperti Wrapped Bitcoin atau terdesentralisasi seperti protokol Ren.

Kontroversi TrustSwap

Pada akhir bulan September, sebuah projek cryptocurrency bernama HatchDAO melancarkan ICO di Uniswap menggunakan kontrak pintar SmartLock milik TrustSwap. Ini menambahkan jadual peletakan hak kepada token yang diperuntukkan kepada pasukan. ICO HatchDAO adalah dipromosikan oleh TrustSwap di Twitter.

Trust Swap HatchDAO

Tidak lama selepas ICO, HatchDAO jalan keluar ditipu dengan membuang kecairan mereka dari Uniswap. Jumlah wang yang hilang tidak jelas. Pada jam-jam berikutnya, TrustSwap didakwa mula melarang orang dari kumpulan Telegram mereka yang menuduh TrustSwap tidak puas hati dalam penipuan tersebut.

Respons Kepercayaan

Respons TrustSwap terhadap HatchDAO. Lihat pautan pertama dalam perenggan di bawah untuk melihat siaran.

Tidak lama kemudian, TrustSwap mengetengahkan fakta bahawa kontrak pintar mereka tidak dapat melindungi daripada semua jenis penipuan dan bahawa mereka tidak memeriksa setiap projek yang menggunakan SmartLock sebagai sebahagian daripada ICO mereka. Ketua Pegawai Eksekutif Jeff Kirdeikis kemudian menangani kejadian itu pada kedua-duanya Sedang dan Youtube, mengakui bahawa beberapa perubahan perlu dibuat dalam bagaimana projek memasarkan dirinya sendiri. Ini kini tercermin di laman web TrustSwap.

Kami menerima TrustSwap

Untuk terus terang, TrustSwap adalah seperti kereta sport yang kekurangan petrol dengan pemandu yang boleh dipersoalkan di belakang roda. Sebagai kereta sport, TrustSwap adalah projek yang luar biasa dengan banyak potensi. Ia juga ringkas dengan reka bentuk yang merupakan kelebihan besar dalam ruang cryptocurrency. Ia hanya mahu menjadikan kontrak pintar Ethereum sebagai arus perdana, dan ia mahu menjadi orang tengah yang membawa mereka ke pasaran yang dahagakan crypto.

TrustSwap Github

Dari segi gas, ia tidak kelihatan bagus. The TrustSwap Github telah tidak aktif sejak September. Pusingan pembiayaan mereka tidak dapat mengumpulkan lebih dari setengah juta dolar. Walaupun mereka melakukannya, ini tidak mungkin cukup untuk melancarkan produk yang mereka harapkan pada akhir 2021. Mungkin mengapa aplikasi mudah alih itu tidak pernah dibuat, mengapa audit tidak dilakukan, dan mengapa pembangunan telah kononnya telah diserahkan kepada pengaturcara India.

Bonus TrustSwap

Penyambungan program bonus taruhan TrustSwap adalah satu-satunya perkara yang memberikan ganjaran yang bermakna kepada para pemegang saham.

Lebih-lebih lagi, satu-satunya sebab mengapa taruhan ganjaran menghasilkan faedah apa pun adalah kerana SWAP yang seharusnya digunakan untuk pembangunan digunakan untuk membayarnya. Ini boleh dikatakan perlu untuk memastikan penglibatan komuniti tetap tinggi, tetapi ini menjadikan lilin yang menyala di kedua-dua hujungnya. Kekurangan jumlah dagangan yang tulen juga bermaksud pasukan tidak dapat membuang SWAP untuk membiayai perkembangan besar.

Segala-galanya nampaknya bergantung pada kontrak pintar SmartSubscription yang akan datang yang boleh menghasilkan banyak wang. Beberapa TCO yang dilancarkan melalui TrustSwap semestinya cukup untuk memastikan projek tersebut terus berjalan sehingga saat itu. Yang jelasnya adalah bahawa tanpa peningkatan dana yang besar, TrustSwap tidak mungkin dapat mempertahankan lintasannya.

Pengaruh Swap Amanah

Salah satu daripada banyak catatan oleh Jeff mengenai TrustSwap dan projek berkaitan dalam kumpulan Cryptocurrency Investing.

Sekarang untuk pemandu. Jeff Kirdeikis agak bersifat sukar difahami, yang secara terang-terangan tidak biasa di ruang cryptocurrency. Namun, dia menjalankan salah satu kumpulan cryptocurrency terbesar di dunia, dan Buku putih TrustSwap nampaknya menunjukkan bahawa mereka menggunakan jangkauan ini untuk menjual projek tersebut. Kegiatannya dalam kumpulan Cryptocurrency Investing memberikan bukti yang menyokong gagasan ini.

Kepercayaan Pertukaran Palsu

Pos Jeff ke kumpulan Telegram TrustSwap mengenai penjualan semula pada 8 Julai, menunjukkan bahawa ia mengumpulkan 1.5 juta dolar.

Masalah yang lebih besar adalah bahawa Jeff telah membawa frasa “palsu sehingga anda membuatnya” ke tahap yang lain. Sebagai contoh, sebelum penyenaraian Uniswap, Jeff memposting di Telegram mengatakan “lebih dari 1.5 Juta dolar telah dijanjikan untuk penjualan TrustSwap OTC” yang memberikan gambaran bahawa penjualan itu menaikkan lebih dari 210 000 $ USD cap yang dia catat dalam pesan sebelumnya.

Pautan Rantai Amanah

TrustSwap telah dikritik kerana menipu dalam iklannya.

TrustSwap juga bersalah atas jenayah perkongsian iklan yang tidak ada. Pada bulan September, TrustSwap diumumkan “kolaborasi” dengan Chainlink yang, jika dibaca dengan teliti, tidak lebih dari pengumuman bahawa mereka menggunakan perkhidmatan oracle Chainlink. Kekurangan perkongsian sebenarnya kemudian disahkan oleh Jeff dalam temu bual.

Kesimpulannya, TrustSwap adalah projek cryptocurrency yang harus didekati dengan berhati-hati. Yang mengatakan, ia memang mempunyai kelebihan. Ia menawarkan produk sederhana yang mudah dicerna oleh pasaran yang sedang dicuba untuk menarik. Sekiranya gergasi langganan seperti Netflix mengambil umpan dan membuang dana dengan cara mereka, mesin TrustSwap mungkin mendapat apa yang diperlukan untuk mengubah projek dari impian paip menjadi kenyataan.

Imej Pilihan melalui Shutterstock & Pertukaran Amanah

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me