Uji Howey dan Cryptocurrency: Duit Syiling mana yang boleh digunakan?

Sekiranya anda mengikuti berita ini sejak beberapa hari lalu, anda pasti akan mendengar “ujian Howey” dan adakah ia boleh digunakan untuk cryptocurrency.

Ini memang merupakan persoalan penting kerana Howey Test adalah salah satu peraturan asas yang paling asas yang ada untuk menentukan sama ada aset semacam itu boleh disebut sebagai “kontrak pelaburan” dan oleh itu digolongkan sebagai keselamatan.

Terdapat banyak implikasi yang timbul dari ini dan yang paling penting adalah peraturan.

Sekiranya cryptocurrency disebut keselamatan, ini menunjukkan bahawa keselamatan tersebut berada di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dan oleh itu harus memenuhi beberapa syarat. Ini dapat membuka kaleng cacing yang sah untuk sejumlah projek cryptocurrency.

Kami akan melihat secara mendalam undang-undang, persekitaran semasa dan mata wang kripto mana yang termasuk dalam undang-undang.

Gambaran Keseluruhan Ujian Howey

The Ujian Howey diciptakan oleh Mahkamah Agung Amerika Serikat sebagai cara cepat dan mudah untuk menentukan apakah transaksi dapat disebut sebagai “kontrak pelaburan”. Sejak kes pengadilan ini pada tahun 1946, telah banyak kali digunakan untuk membuat keputusan itu.

Ujian itu sendiri melibatkan satu siri empat soalan yang perlu ditanyakan mengenai transaksi tertentu. Sekiranya aset tersebut memenuhi kriteria ini maka ia boleh dianggap sebagai kontrak pelaburan.

  1. Ia adalah pelaburan wang
  2. Terdapat jangkaan keuntungan dari pelaburan tersebut
  3. Wang yang dilaburkan adalah dalam syarikat biasa
  4. Sebarang keuntungan datang dari usaha penganjur pihak ketiga

Perkara terakhir adalah berdasarkan pada apakah wang yang dihasilkan dari pelaburan tersebut sebahagian besarnya berada di luar kawalan pelabur. Sekiranya, sebaliknya, pelabur mempunyai kesan terhadap keuntungan aset tersebut maka ia tidak akan menjadi jaminan.

Begitu juga, walaupun titik pertama membicarakan sumbangan “wang”, definisi tersebut telah diperluas untuk merangkumi jenis aset lain.

Dengan fikiran ini, mari kita perhatikan masing-masing dan lihat sama ada ia boleh digunakan untuk cryptocurrency.

1. Adakah Pelaburan?

Ini adalah salah satu titik bernuansa. Sekiranya anda pernah mempertimbangkan untuk membeli token dalam ICO, anda akan melihat bahawa mereka selalu menggunakan istilah “menyumbang”. Ini kerana alasan yang sangat spesifik: mereka tidak mahu ia ditafsirkan sebagai pelaburan.

Sebenarnya, berdasarkan kata-kata sumbangan banyak ICO ini, penafsirannya lebih sesuai dengan “derma” daripada pelaburan.

Sekarang, kita semua tahu bahawa niat anda adalah untuk menjadi pelaburan dan bukan sebagai sumbangan, tetapi bukan itu yang akan dipertimbangkan oleh mahkamah. Definisi undang-undang berdasarkan fakta dan bukan pendapat.

Juga penting untuk melihat apakah sebenarnya token itu. Sekiranya ia dimaksudkan untuk digunakan sebagai token utiliti yang akan digunakan dalam ekosistem sumber terbuka yang terdesentralisasi, maka ia cenderung dilihat sebagai keselamatan pelaburan.

Walau bagaimanapun, jika token tersebut memberi pemegang tuntutan kepada aset berwujud dalam bentuk apa pun maka ia dapat dilihat sebagai pelaburan. Sebagai contoh, kenderaan pelaburan DAO yang melabur dalam token lain dapat dilihat sebagai pelaburan. Begitu juga, cryptocurrency yang disokong aset seperti cryptocurrency yang disokong emas dapat dilihat sebagai pelaburan.

2. Jangkaan Keuntungan

Ini adalah titik pelekat yang lain di mana jangkaan pemegang token mungkin berbeza dari objektif yang dinyatakan. Walaupun anda mungkin berharap bahawa sumbangan yang anda berikan pada ICO itu mungkin akan meningkat nilainya, tidak ada janji semacam itu.

Sudah tentu, dinamik ini berubah jika token itu memberi anda aliran pendapatan tetap. Di sini terdapat jangkaan keuntungan kerana dikodkan ke dalam protokol dan merupakan fakta yang dapat disahkan.

Oleh itu, token yang menghasilkan ganjaran untuk pemegang secara berterusan kemungkinan besar tidak memenuhi kriteria ini. Ini boleh dilihat sebagai analog dividen yang dibayar kepada pemegang saham syarikat.

3. Adakah Crypto Project adalah “Common Enterprise”

Sebilangan besar mahkamah akan mendefinisikan perusahaan biasa sebagai perusahaan yang memiliki “struktur mendatar”. Ini bermaksud bahawa pelabur akan mengumpulkan dana mereka bersama untuk melabur dalam projek. Ini memang sesuatu yang melibatkan kebanyakan ICO pada masa ini.

Apabila anda membeli token dalam ICO, Bitcoin atau Ethereum anda akan digunakan oleh projek untuk membiayai pembangunan. Perkara ini sering digariskan dalam buku putih projek dan jelas untuk dilihat oleh semua. Oleh itu, pelabur ICO awal dapat dilihat sebagai sebahagian daripada “perusahaan biasa”.

Sebaliknya, jika terdapat projek yang sudah siap dan mempunyai token yang tersedia di pasaran, hubungannya kurang jelas. Pembelian token anda tidak digunakan untuk memajukan projek ini. Anda bukan sebahagian daripada perusahaan biasa yang menggunakan dana gabungan untuk anggaran ini.

Sebilangan besar projek cryptocurrency yang mapan mempunyai pasukan pemaju teras yang mempunyai dana yang mencukupi untuk menggerakkan projek ini.

4. Siapa yang Mempromosikan?

Sekiranya keuntungan yang dijana dari token benar-benar di luar kawalan pemegang token, maka cryptocurrency akan memenuhi kriteria ini. Walau bagaimanapun, fakta bahawa projek itu adalah sumber terbuka menunjukkan bahawa ia adalah milik masyarakat.

Sebilangan besar cryptocurrency terdesentralisasi yang bermaksud setiap individu yang mengambil bahagian secara teorinya dapat mempengaruhi pulangan pelaburan tersebut. Adakah anda mempunyai kawalan terhadap harga token jika anda membeli satu unit dan tidak pernah menyumbang kepada masyarakat?

Mungkin tidak.

Walau bagaimanapun, jika anda merupakan pemegang token yang besar dan anda terlibat secara aktif dalam projek yang bertujuan untuk meningkatkan penggunaan token utiliti, maka anda boleh memberi kesan pada keuntungan anda dalam jangka masa panjang.

Kami juga tahu bagaimana sejumlah besar pulangan cryptocurrency didorong oleh tingkah laku sebilangan kecil pemegang token. Ikan paus, institusi dan pelombong bernilai tinggi akan memberi kesan yang lebih besar pada harga token daripada pada kumpulan pemaju teras.

Melihat Projek Semasa

SEC Liputan Crypto

Imej melalui Fotolia

Perbincangan mengenai ujian Howey dan klasifikasi keselamatan sangat penting sekarang memandangkan dua projek cryptocurrency terbesar berada di bawah kaca pembesar.

Minggu lalu ia dilaporkan oleh jurnal dinding jalan bahawa SEC sedang melihat Ethereum dengan teliti untuk mempertimbangkan sama ada ia akan berada di bawah bidang kuasa mereka. Terdapat juga berita minggu lalu bahawa Ripple XRP disaman dalam aksi kelas tuntutan mahkamah dengan alasan bahawa mereka menjual “keselamatan”.

Lebih-lebih lagi, dalam wawancara dengan New York Times, mantan pengatur di Wall Street bergema sentimen serupa mengenai kedua-dua cryptocurrency ini.

Adakah mereka mempunyai berat di belakang hujah mereka? Mungkin tidak.

Seperti yang ditunjukkan oleh yayasan Ethereum sebelum pendedahan itu, mereka adalah projek sumber terbuka yang besar dengan pasukan inti mengendalikan tidak lebih dari 1% dari jumlah penawaran token.

Mereka juga menekankan bahawa terdapat banyak entiti dan pelakon lain yang mempunyai kawalan lebih besar terhadap harga token daripada yang mereka lakukan.

Begitu juga, ada banyak orang yang berpendapat bahawa Ripple tidak boleh digolongkan sebagai keselamatan. Sebagai contoh, token XRP tidak lebih daripada memudahkan kecairan antara bank dan tidak terikat dengan prestasi syarikat Ripple.

Makmal Ripple menjual penyelesaian dan teknologi perisian bank. Penerapan oleh token XRP oleh bank inilah yang akan mendorong harga token dalam jangka masa panjang dan bukan keuntungan syarikat itu sendiri.

Lebih-lebih lagi, dalam kes Ethereum dan Ripple, tidak ada pengembalian biasa yang datang dari memegang token. Walaupun Ethereum menerapkan algoritma konsensus Casper PoS mereka, pengembalian keuntungan berdasarkan kepada mereka yang secara sukarela mempertaruhkan syiling mereka dan bukan dari mereka yang hanya memegang token.

Token mana yang boleh menjadi Sekuriti?

Perlindungan NEOGas SEC

Imej neo.org

Seperti disebutkan, beberapa model pelaburan ICO cenderung diklasifikasikan sebagai sekuriti. Ini kerana mereka adalah pemacu utama di sebalik projek ini dan mereka membentuk perusahaan biasa.

Sudah tentu, jika mereka menerapkan beberapa bentuk token yang disokong aset yang akan membayar pendapatan tetap, maka mereka lebih cenderung disebut sebagai jaminan. Ini mungkin sebab mengapa banyak ICO telah menghentikan rancangan mereka dalam menghadapi pemeriksaan SEC.

Dari segi cryptocurrency yang lebih mapan, NEO juga boleh dianggap sebagai jaminan kerana cara pemegang memperoleh NeoGas. NeoGas ini dibayar kepada pemegang token NEO yang menyimpan NEO mereka di dompet dari pertukaran.

NeoGas digunakan dalam ekosistem kontrak pintar NEO untuk membayar kuasa pengkomputeran. Ia juga boleh diperdagangkan di bursa dan mempunyai nilai. Aliran NeoGas biasa ini juga dijamin dalam protokol sehingga kemungkinan SEC dapat melihat ini sebagai pengembalian yang diharapkan dan pasti.

Cryptocurrency lain yang kemungkinan besar akan lulus ujian adalah saham KuCoin. Mereka terkait dengan kinerja KuCoin Exchange dan juga akan membayar pemegang pendapatan aliran yang bahkan disebut “dividen”.

Maju kehadapan

Walaupun ketidakpastian peraturan tidak bermanfaat bagi mana-mana perniagaan atau pelabur, persoalan ini pasti akan muncul. Mungkin mereka mengejar Ripple dan Ethereum kerana mereka berdua berada dalam tiga besar kapitalisasi pasaran syiling.

Sekiranya SEC ingin melakukan apa-apa tindakan ke atas cryptocurrency, kemungkinan tuntutan mahkamah akan berlaku. Memandangkan sejauh mana dan implikasi keputusannya, proses ini akan cukup lama. Tidak ada keraguan bahawa ujian Howey akan memainkan peranan besar dalam hal itu.

Seseorang dapat memahami motif di sebalik SEC. Mereka berusaha menghentikan aktiviti jahat di pasar yang kebanyakannya tidak terkawal.

Walau bagaimanapun, pengguna Ethereum dan Ripple sangat memerlukan perlindungan daripada mereka yang melabur dalam ICO yang belum diuji dan dipersoalkan.

Gambar Pilihan melalui jurnal dinding jalan

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me