Ulasan Aave (LEND): Platform Pinjaman Desentralisasi

Kewangan terdesentralisasi (DeFi) menjadi topik hangat di crypto dalam beberapa bulan terakhir. Protokol pinjaman cryptocurrency seperti Compound, MakerDAO, dan Aave telah menjadi tarikan utama untuk tontonan kewangan ini dengan alasan yang baik.

Banyak yang telah berubah sejak kita meliput Aave pada bulan April 2019 ketika ia masih dikenali sebagai ETHlend. Kes dan intinya: ia telah menjadi salah satu aplikasi DeFi yang paling popular sejak penjenamaan semula dan reka bentuk semula.

Beberapa bulan kebelakangan ini Aave telah memperkenalkan beberapa ciri paling luar biasa yang terdapat di DeFi seperti Flash Loans dan Interest Rate Switching. LEND, token asalnya, juga melihat pengembangan kes penggunaan ketika pasukan pembangunan secara beransur-ansur bergerak ke arah menjadikan Aave menjadi organisasi otonomi (DAO) yang lengkap.

Seperti yang akan anda lihat, Aave bukan “hanya platform pinjaman cryptocurrency yang lain” tetapi merupakan salah satu pemimpin yang tidak dipertikaikan dalam dunia DeFi.

Apa itu Aave?

Aave (diucapkan “ah-kendaraan”) adalah platform pinjaman cryptocurrency yang terdesentralisasi. Sebenarnya, ini adalah protokol pinjaman DeFi pertama ketika melancarkan jaring utamanya sebagai ETHlend pada tahun 2017 (ini sebelum DeFi menjadi sesuatu!).

Apa itu Aave

Aave bermaksud “hantu” dalam bahasa Finland

Pengasas ETHlend / Aave Stani Kulechov bersemangat untuk bekerjasama dengan pemaju terkemuka dari projek lain dalam ruang DeFi dan terlalu fokus untuk memastikan platform menarik kepada pelabur institusi dan runcit di dalam dan di luar cryptocurrency.

Untuk meringkas secara ringkas, ETHlend adalah semacam pasar di mana peminjam dan pemberi pinjaman dapat merundingkan syarat tanpa pihak ketiga. Anda boleh menganggapnya sebagai papan iklan tetapi dengan pinjaman. Platform ini cukup berjaya, tetapi pasukan memutuskan mereka “bersedia untuk menjadi pemain yang serius“Di ruang DeFi.

Ini membawa kepada pelancaran Aave pada bulan Januari tahun ini ketika Aave mainnet melancarkan dan memperkenalkan protokol yang sama sekali baru kepada penggunanya bersama dengan beberapa ciri baru yang telah mengubah DeFi selamanya.

Bagaimana Aave Berfungsi?

Aave membolehkan pengguna meminjamkan dan meminjam cryptocurrency secara terdesentralisasi dan tidak boleh dipercayai. Ringkasnya, tidak ada orang tengah yang terlibat dan tidak perlu dokumentasi Kenali Pelanggan Anda (KYC) atau Anti Pengubahan Wang Haram (AML) untuk menggunakan platform.

Singkatnya, pemberi pinjaman memasukkan dana mereka ke dalam “kumpulan” dari mana pengguna kemudian dapat meminjam. Setiap kumpulan mengetepikan sebilangan kecil aset sebagai simpanan untuk membantu melindungi dari sebarang turun naik dalam protokol. Ini juga membolehkan pemberi pinjaman menarik dana mereka pada bila-bila masa.

Bagaimana Aave Berfungsi

Bagaimana Aave berfungsi dalam gambar. Imej melalui Dokumen Aave

Aave menawarkan 17 aset yang berbeza untuk memberi pinjaman dan meminjam termasuk Dai stablecoin (DAI), USD coin (USDC), True USD (TUSD), Tether (USDT), Synthetix USD (sUSD), Binance USD (BUSD), Ethereum (ETH) , ETHlend (LEND), Basic Attention Token (BAT), Kyber Network (KNC), Chainlink (LINK), Decentraland (MANA), Maker (MKR), Augur (REP), Synthetix Network (SNX), Bitcoin Wrapped (wBTC) dan 0x (ZRX).

Walaupun ini adalah senarai yang mengagumkan, tidak semuanya dapat dijadikan jaminan pinjaman crypto.

Seperti protokol pinjaman lain dalam ruang, Aave menawarkan pinjaman terlindung, yang bermaksud bahawa pengguna mesti mengunci jumlah cagaran yang lebih besar (dalam USD) daripada jumlah yang dikeluarkan. Jumlah ini bergantung pada aset dan berkisar antara 50-75%.

Aset Aave

Cryptocurrency pada protokol pinjaman Aave

Sekiranya nilai USD cagaran pengguna jatuh di bawah ambang jaminan yang diperlukan, dana mereka akan dicairkan dan boleh dibeli dengan potongan harga oleh pengguna lain dalam sistem. Aave menggunakan Chainlink (LINK) sebagai oracle untuk mengumpulkan data harga mengenai aset di platformnya. Minat bertambah pada saat kedua dan anda dapat melihatnya meningkat dalam masa nyata.

Kadar Faedah Aave

Aave menawarkan dua kadar faedah: stabil dan berubah-ubah. Kadar faedah berubah ditentukan berdasarkan algoritma berdasarkan kadar pemanfaatan kumpulan aset (dengan kata lain, permintaan), di mana kenaikan kadar penggunaan kumpulan tertentu mengakibatkan kenaikan kadar faedah untuk kedua-dua pemberi pinjaman dan peminjam (dan sebaliknya sebaliknya).

Kadar faedah stabil adalah purata kadar faedah 30 hari terakhir untuk aset tersebut. Sejarah kadar faedah ini dapat dilihat semasa memberi pinjaman atau meminjam aset di platform. Anda boleh menukar antara kadar stabil dan berubah pada bila-bila masa (anda hanya perlu membayar sedikit kos gas ETH).

Aave aToken

Setiap kali dana disimpan di Aave sama ada sebagai pemberi pinjaman atau sebagai jaminan semasa meminjam, pengguna diberi jumlah yang setara dalam aTokens. Contohnya, jika anda memasukkan 100 DAI ke Aave, anda akan diberi 100 aTokens. Fungsi token ini adalah untuk membolehkan anda memperoleh faedah.

Aave aTokens

aTokens di Aave

Setiap saat, sebilangan kecil token sepadan ditambahkan ke dompet Ethereum anda sesuai dengan kadar faedah APR untuk aset anda. Ini kemudian boleh ditukar dengan jumlah yang setara dari aset pendasar di Aave pada masa pengeluaran.

Pinjaman Flash Aave Dijelaskan

Pinjaman kilat adalah sesuatu yang dianggap sebagai generasi kewangan seterusnya dan boleh dikatakan sumbangan Aave yang paling terkenal kepada DeFi setakat ini. Fungsi kontroversial ini membolehkan pengguna meminjam sejumlah besar cryptocurrency tanpa jaminan.

Cara ini berfungsi di peringkat teknikal agak rumit tetapi secara konsepnya mudah difahami. Mata wang kripto yang dipinjam mesti dibayar balik pada masa blok Ethereum seterusnya dilombong. Sekiranya belum dilunaskan, setiap transaksi yang berlaku dalam jangka masa tersebut akan dibatalkan. Bayaran 0.3% dibayar untuk setiap pinjaman kilat.

Pinjaman Kilat Aave

Contoh bagaimana Pinjaman Kilat cryptocurrency berfungsi. Imej melalui Aave

Memandangkan jumlah masa yang sangat singkat sehingga aset tersebut dapat dipinjam, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ciri ini berguna. Percaya atau tidak, kegunaan ciri ini masih belum dapat direalisasikan sepenuhnya memandangkan kedua-duanya dan DeFi sangat awal dalam pengembangannya.

Buat masa ini, pinjaman kilat mempunyai 3 kes penggunaan utama: untuk memperdagangkan aset di tempat lain untuk mendapatkan keuntungan (juga dikenali sebagai arbitrage), untuk membiayai semula pinjaman dalam protokol pinjaman lain atau menukar cagaran yang saat ini disimpan pada mereka.

Pinjaman kilat telah membolehkan peniaga cryptocurrency melakukan banyak perkara aneh, terutamanya hasil pertanian. Mereka adalah kunci kepada yang sekarang terkenal Penternakan hasil kompaun teknik dalam InstaDapp, agregator protokol DeFi.

Lebih-lebih lagi Aave telah membuat kod yang mendasari untuk meminjam pinjaman secara terbuka, yang membuka pintu kepada banyak kemungkinan lain kerana hampir mana-mana pemaju Ethereum lain dapat menerapkannya di platform mereka. Ini sebenarnya mengapa InstaDapp juga dapat menawarkan ciri tersebut.

Apt LEND Cryptocurrency

Pada tahun 2017 ketika Aave masih dikenali sebagai ETHlend, ia melancarkan a ICO pelbagai pusingan dengan token ERC-20 LEND pada harga 1.6 sen USD. Lebih daripada 1 bilion daripada jumlah penawaran 1.3 bilion terjual, meningkatkan lebih dari 16 juta USD. Kira-kira 23% token disimpan oleh pengasas dan pembangun projek ini.

Token itu dan terus digunakan untuk membayar yuran pada protokol dan dibakar semasa melakukannya. Ini bermaksud token LEND adalah aset deflasi. Walaupun Aave juga merancang untuk menggunakan token LENDnya untuk pemerintahan, ini belum dapat dilaksanakan pada masa penulisan.

Peta Jalan Aave

Selaras dengan tema ketelusannya, Aave secara jelas menentukan peta jalan mereka di laman web mereka Mengenai halaman. Satu-satunya masalah adalah bahawa ia berakhir pada bulan Mei tahun ini dan tidak menunjukkan tonggak masa depan untuk projek ini.

Setiap satu daripadanya dipenuhi dan beberapa yang penting termasuk berjaya melancarkan protokol, mengintegrasikan Chainlink oracle, menambahkan sokongan untuk MyEtherWallet dan Trust Wallet, dan penyatuan Pasar Uniswap di Aave yang membolehkan peniaga melakukan pelbagai jenis sihir dengan Pinjaman Kilat Aave.

Peta Jalan Aave

Peta jalan protokol Aave. Imej melalui Dokumen Aave

Sebilangan besar perbincangan mengenai pengembangan Aave adalah mengenai pengenalan pemerintahan kepada protokol. Ini akan membolehkan pemegang token LEND bersuara di masa depan projek, menjadikannya DAO.

Walaupun mekanik yang tepat belum diumumkan secara rasmi, baru-baru ini temu ramah dengan Messari, Stani Kulechov menyatakan bahawa pemegang LEND dapat mempertaruhkan token untuk memperoleh sebahagian kecil dari faedah yang dibayar atas pinjaman. Kumpulan token LEND bertingkat ini juga akan berfungsi sebagai cadangan kecemasan untuk protokol, dengan sejumlah kecil dilikuidasi untuk menjaga kestabilan selama peristiwa angsa hitam.

Aave vs Kompaun

Aave dan Compound kedua-duanya adalah protokol pinjaman cryptocurrency yang dilindungi secara berlebihan dan beroperasi dengan cara yang sama. Kedua-duanya mengumpulkan aset pemberi pinjaman ke dalam kumpulan pinjaman yang boleh diambil oleh peminjam, mereka berdua mempunyai token pemerintahan mereka sendiri, dan mereka bersama dengan MakerDAO adalah protokol terbesar dalam DeFi dari segi “aset di bawah pengurusan” (AUM). Yang dikatakan, Compound jauh lebih kompleks dan akibatnya tidak menawarkan hampir sama banyak ciri seperti Aave.

Aave vs Kompaun

Papan pemuka aplikasi Compound Finance. Imej melalui Papan Pemuka Kompaun

Aave menawarkan kadar faedah yang stabil, Compound tidak. Aave membolehkan anda menukar antara kadar faedah yang stabil dan berubah-ubah, Kompaun tidak. Aave mempunyai Pinjaman Kilat, Kompaun tidak. Aave mempunyai 17 aset untuk pinjaman dan peminjaman, Kompaun mempunyai 9. Yang terbaik, Aave membolehkan pengguna meminjam peratusan cagaran yang lebih tinggi (75% berbanding 66.6% Compound).

Cagaran Aave

Ambil cagaran dan ambang likuidasi. Imej melalui Youtube

Di atas kertas, nampaknya Aave secara objektif lebih baik daripada Compound sebagai protokol pinjaman cryptocurrency. Walau bagaimanapun, terdapat dua kelebihan utama yang dimiliki Compound berbanding Aave. Yang pertama adalah lebih mesra pengguna.

Kenyataannya ia tidak menawarkan banyak ciri pada asasnya menjadikannya lebih mudah difahami dan dinavigasi untuk pengguna baru. Kedua, Compound memberi pengguna lebih banyak insentif untuk berpartisipasi dalam protokol dengan memberikan sebahagian kecil daripada pemberi pinjaman dan peminjam Token KOMP setiap beberapa saat.

Elemen terakhir yang membahagi dua projek adalah bahawa Compound, pada dasarnya, “selesai” sedangkan Aave baru sahaja memulakan. Compound berada di tahap terakhir menyerahkan protokol kepada komunitinya, dan pada masa itu ia akan menjadi DAO yang beroperasi sepenuhnya tanpa campur tangan atau pengaruh dari pasukan pembangunan asalnya. Aave baru sahaja dilancarkan tahun ini dan belum melaksanakan tadbir urus masyarakat yang diperlukan untuk menjadi DAO.

Analisis Harga LEND

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa harga token LEND Aave tidak pernah melebihi 1 $ USD. Token LEND membuat debutnya di pasaran crypto pada bulan November 2017 dan tersapu dalam bull bull bersejarah yang bermula sebulan kemudian. Ia mencapai paras tertinggi sepanjang masa lebih dari 40 sen USD sebelum jatuh ke bawah 2 sen dan akhirnya 1 sen di mana ia kekal sehingga akhir 2019.

Prestasi Harga LEND

Sejarah harga cryptocurrency LEND. Imej melalui CoinmarketCap

Seperti yang anda duga, pengenalan protokol Aave baru pada bulan Januari tahun ini telah menghantar token LEND ke orbit. Secara beransur-ansur harganya meningkat dari 1 sen USD hingga lebih dari 14 sen USD pada bulan Jun tahun ini ketika DeFi benar-benar mulai memanas.

Ini agak mengagumkan memandangkan penggunaan token terhad sebagai kaedah pilihan untuk membayar yuran pada protokol. Akan menarik untuk melihat apa kesan pengenalan tadbir urus terhadap harga LEND setelah dilancarkan.

Di mana Mendapatkan LEND

Walaupun token LEND disenaraikan di sekitar selusin bursa, sayangnya satu-satunya yang bereputasi dengan jumlah apa pun adalah Binance. Token LEND mempunyai jumlah yang relatif 24 jam memandangkan had pasarannya, dan nampaknya hampir separuh daripada jumlah itu palsu.

Binance LEND

Daftar di Binance dan Beli LEND

Volume rendah yang tertumpu pada satu pertukaran boleh membiarkan terbuka kepada beberapa manipulasi pasaran yang serius, jadi berhati-hatilah ketika membeli atau menjual LEND!

Dompet cryptocurrency LEND

Oleh kerana LEND adalah token ERC-20, ia boleh disimpan di hampir semua dompet cryptocurrency yang menyokong Ethereum. Senarainya cukup panjang tetapi dompet digital yang terkenal termasuk MyEtherWallet (web), MetaMask (web), Exodus (desktop dan mudah alih) dan Atomic Wallet (desktop dan mudah alih).

Dompet perkakasan merangkumi Trezor, Ledger, dan KeepKey. Perhatikan bahawa anda hanya dapat berinteraksi dengan protokol Aave menggunakan segelintir dompet termasuk MetaMask, Ledger, dan Dompet Coinbase.

Pendapat kami mengenai Aave

Aave adalah projek yang sangat menjanjikan yang nampaknya agak terbang di bawah radar. Dibandingkan dengan protokol pinjaman DeFi lain, ia menawarkan gudang fitur, aset, dan alat pengembangan untuk memungkinkan orang lain menerapkan fitur yang sama ke dalam proyek DeFi mereka sendiri.

DeFi Lending Aave

5 protokol pinjaman teratas di DeFi. Imej melalui Denyutan DeFi

Yang paling penting, hakikat bahawa ia kini menduduki tempat ke-3 sebagai platform pinjaman DeFi yang baru dan sangat belum selesai menunjukkan bahawa ini hanya permulaan untuk projek ini dan penilaian token LENDnya.

Yang dikatakan, Aave menderita masalah yang sama yang menjangkiti Compound dan hampir setiap protokol pinjaman DeFi yang lain: siapa sebenarnya yang menggunakannya di luar ruang crypto?

Kelebihan pinjaman sebagai perkhidmatan adalah membolehkan anda meminjam lebih banyak daripada yang anda miliki, kadang-kadang lebih banyak. Meminjam kurang dari apa yang anda miliki sekarang hampir tidak ada gunanya melainkan anda merancang untuk melakukan sesuatu Keajaiban DeFi.

Serangan Pinjaman Kilat

Salah satu daripada banyak peristiwa kontroversi yang melibatkan Flash Loan:. Imej melalui Node Kepercayaan

Ini membawa kita ke Flash Loans. Sekiranya ada sesuatu yang harus diingat mengenai Aave, ini adalah ciri yang sangat unik. Penyokong Pinjaman Kilat berpendapat (dan memang benar) bahawa ia membolehkan orang yang tidak mempunyai aset untuk mencuba keuntungan dengan cepat dalam memperoleh keuntungan dalam DeFi.

Mungkin kes yang paling terkenal ini melibatkan “penggodam” yang menggunakan Flash Loan dengan 10 $ USD untuk memperoleh keuntungan hampir 400 000 $ USD menggunakan arbitrage. Melakukan sesuatu seperti ini tanpa menanggung sejumlah besar hutang atau risiko adalah mustahil dalam kewangan klasik dan membuka dunia baru yang berpotensi.

Tambahan pula, pengasas Aave, Stani Kulechov nampaknya mempunyai pemahaman yang tegas mengenai apa yang diperlukan agar DeFi mencapai adopsi arus perdana. Dalam temu ramah baru-baru ini, dia menyatakan bahawa semuanya berakar pada pengukuran risiko dan menjadikannya telus kepada pelabur, terutama pelabur institusi.

Temu ramah CEO Aave

Ketua Pegawai Eksekutif Aave menerangkan apa yang perlu bagi DeFi untuk mencapai penggunaan utama:. Imej melalui Youtube

Risiko pada asasnya mengapa orang berpaling dari cryptocurrency dan kenyataannya adalah bahawa ia adalah kelas aset yang sangat berisiko dan tidak menentu. Namun, Kulechov percaya bahawa jika risiko ini dapat disampaikan dan dijelaskan dengan secukupnya maka akhirnya akan membawa gelombang penerapan seluruh ruang crypto telah ditunggu.

Akhirnya, Kulechov telah mencatat sesuatu yang sangat penting dalam hal DeFi: bagaimana anda memberi insentif dan mengendalikan perkhidmatan seperti sokongan pelanggan tanpa struktur terpusat? Soalan seperti ini mungkin mengapa kita belum melihat dokumentasi atau penjelasan kukuh mengenai tokenik baru token LEND.

Pasukan pengembangan Aave mungkin hanya membuat protokol tadbir urus yang sama seperti pengubah permainan seperti Flash Loans. Yang terbaik, anda boleh bertaruh bahawa mereka akan berjaya kod itu sumber terbuka juga!

Imej Ciri melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me