Ulasan Aelf (ELF): Rangkaian Blockchain Awan Komputer

Aelf (ELF) tidak diragukan lagi adalah salah satu projek yang paling menarik buat masa ini. Ia adalah rangkaian blockchain pengkomputeran awan yang terdesentralisasi dan berkembang sendiri yang berusaha mengembangkan sistem operasi baru secara eksklusif untuk blockchain.

Projek ini juga baru memasuki fasa jaring ujian pada bulan Julai dengan beberapa peningkatan positif dibuat pada protokol. Namun, dapatkah Aelf benar-benar mengatasi orang ramai dan menonjol di antara pesaing mereka?

Dalam tinjauan Aelf ini, kami akan melihat secara mendalam projek tersebut termasuk prospek teknologi, persaingan, pasukan dan token.

Sistem Operasi Blockchain

Blockchains telah membawa kami aplikasi, dan bahkan platform aplikasi, tetapi bukan sistem operasi yang lengkap seperti Windows atau Linux. Tetapi sekarang ada Aelf, yang memang menjanjikan sistem operasi yang dirancang untuk blockchain. Sebenarnya, pasukan itu mengatakan pihaknya membuat “sistem Linux” dari ekosistem blockchain.

Aelf Linux Blockchains

Boleh Menjadi “Linux” dari Blockchains?

Ini hanya menunjukkan betapa cepatnya inovasi berlaku di ruang blockchain. Mula-mula kami mempunyai Bitcoin, mata wang digital peer-to-peer yang juga boleh dianggap sebagai aplikasi mudah. Kemudian Ethereum datang dan memungkinkan untuk membuat kod aplikasi terdesentralisasi (dApps) dengan kontrak pintar. Itulah asasnya platform aplikasi. Jadi, langkah logik seterusnya adalah membuat sistem operasi blockchain.

Ini diperlukan kerana sistem operasi yang ada tidak dapat menjalankan dApps dengan berkesan dan blockchain mempunyai kekurangan mereka sendiri. Blockchain masih perlu menyelesaikan masalah skalabilitas, mereka telah melihat masalah dalam melaksanakan kontrak pintar, dan tidak ada protokol konsensus yang cukup fleksibel untuk menyesuaikan diri dengan teknologi baru dengan lancar. Inilah masalah yang ingin diselesaikan oleh Aelf.

Bagaimana Aelf Berfungsi

The Aelf pasukan tertumpu pada dua inovasi utama dalam pencarian mereka untuk menyelesaikan masalah dengan teknologi blockchain yang ada. Yang pertama adalah penciptaan dan penggunaan rantai sampingan, dan yang kedua adalah penciptaan sistem pemerintahan yang baru dan unik.

Aelf merancang untuk mengasingkan kontrak pintar dan sumber lain dengan menggunakan rantai sampingan, yang juga akan membantu masalah skalabiliti. Selain itu, mereka akan menggunakan kaedah konsensus Delegated Proof of Stake untuk memberikan pemerintahan yang lebih fleksibel.

Rantai Sebelah Aelf

Aelf akan mempunyai rantai utama dan banyak rantai sampingan yang digunakan untuk menjalankan kontrak pintar. Rantai utama tentu saja menjadi tulang belakang keseluruhan rangkaian, tetapi juga dapat berinteraksi dengan setiap rantai sisi. Rantai sisi secara khusus didedikasikan untuk kontrak pintar tertentu, dan mereka tidak dapat berinteraksi antara satu sama lain. Sebaliknya mereka menyampaikan maklumat dengan berkomunikasi melalui rantai utama.

Rantai sisi menyambung ke rantai utama menggunakan sistem indeks yang mengkategorikan rantai menjadi dua kumpulan:

  • Rantai luaran yang sangat penting (Bitcoin, Ethereum, dll.)
  • Rantai sisi dalaman dalam OS Aelf

Rantai Sampingan Dalaman di Aelf

Penggunaan dalaman sampingan pada Aelf. Sumber: Twitter

Seperti yang anda lihat rantai utama boleh mempunyai rantai sisi dengan banyak tujuan. Bitcoin dan Ethereum masing-masing dapat rantai sampingan mereka sendiri, rantai sampingan lain boleh dibuat untuk insurans dan yang lain untuk aset digital. Kemudian rantai sampingan ini bahkan dapat berkembang menjadi sub-rantai. Sebagai contoh, rantai sampingan aset digital boleh mempunyai sub-rantai untuk setiap jenis aset digital, dan rantai tersebut dapat dibahagikan lebih jauh lagi.

Strategi ini sama sekali tidak baru kerana ia serupa dengan idea menjijikkan di Ethereum. Ia harus berfungsi untuk meningkatkan skalabiliti secara dramatik di rangkaian. Dengan memisahkan kawasan fungsional ke rantai sampingan, Aelf memastikan bahawa sebarang masalah di satu kawasan tidak akan mempengaruhi keseluruhan rangkaian.

Ekosistem Token Aelf

Token ELF akan digunakan oleh rantai sampingan untuk membayar yuran transaksi ke rantai utama untuk pengindeksan. Struktur yuran juga telah memasukkan sistem di mana rantai sampingan membayar yuran transaksi yang lebih kecil apabila sumbangan mereka ke rangkaian berkembang. Rantai sisi juga boleh mengenakan yuran kepada sub-rantai mereka.

Kaedah Konsensus Aelf

Aelf tidak dapat menggunakan kaedah konsensus Proof of Work atau Proof of Stake tradisional kerana perlu merakam maklumat dari pelbagai rantai sampingan dan juga rantai utama. Sebaliknya, rangkaian Aelf menggunakan mekanisme konsensus Delegated Proof of Stake.

Setiap pemegang token Aelf dapat memilih node mana yang akan menjadi nod perlombongan. Kemudian, nod perlombongan menentukan cara mengagihkan bonus perlombongan ke semua nod dan pihak berkepentingan yang lain.

Aelf menentukan bilangan pelombong rangkaian dengan persamaan:

Pelombong = 2N + 1

Di mana “NBermula pada 8 dan meningkat 1 setiap tahun. Node perlombongan ini bertanggungjawab untuk menyampaikan dan mengesahkan transaksi, blok pembungkusan, dan memindahkan data.

Sebaiknya rantai sampingan menggabungkan perlombongan mereka dengan rantai utama, dan mereka juga mengembangkan protokol konsensus mereka sendiri. Ini membolehkan rantai sampingan menyesuaikan protokol konsensus untuk memenuhi keperluan unik mereka sendiri.

Bekalan Aelf Token (ELF)

Aelf mengadakan penjualan token peribadinya pada bulan Disember 2017, mengedarkan 250,000,000 token, atau 25% daripada 1 bilion jumlah token ELF. Baki 750,000,000 token diedarkan seperti berikut:

  • 25% atau 250,000,000 kepada Yayasan Aelf, tempoh hak selama 3 tahun;
  • 16% atau 160,000,000 kepada Pasukan Aelf, tempoh letak hak 2 tahun;
  • 12% atau 120,000,000 untuk Pemasaran / Air Drops, tempoh 3 tahun;
  • 12% atau 120,000,000 untuk Perlombongan, tempoh 100 tahun;
  • 10% atau 100,000,000 kepada Penasihat / Perkongsian, tempoh letak hak 2 tahun.

Ganjaran perlombongan dirancang untuk menurun secara linear dalam jangka masa 100 tahun. Sehingga Ogos 2018 hanya token ELF dari penjualan token yang beredar.

Pasukan Aelf, Penasihat dan Rakan Kongsi

Projek Aelf diasaskan oleh Ma Haobo, yang sebelumnya mengasaskan Hoopox dan juga menjadi CTO GemPay dan AllCoin. Haobo adalah pengguna blockchain awal dan dianggap pakar dalam bidang ini. Dia disertai oleh sebilangan profesional teknikal dan kewangan untuk membentuk pasukan yang lengkap.

Ahli Pasukan Aelf

Ahli Pasukan Aelf. Dari Kiri: Ma Haobo, Chen Zhuling, Rong Peng, Yang Yalong

Di sisi nasihat Aelf, J. Michael Arrington, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif TechCrunch, dan Zhou Shouji, rakan pengasas FGB Capital, menyokong pasukan ini sebagai ahli lembaga penasihat mereka.

Perlu juga diperhatikan bahawa projek Aelf telah mendapat sokongan daripada sejumlah syarikat modal teroka peringkat teratas. Draper Dragon, Blockchain Ventures, FGB Capital, dan lebih daripada 10 syarikat pelaburan lain turut serta dalam penjualan token tersebut. Jualan token persendirian mencecah 55,000 ETH dalam masa dua minggu, dan terpaksa menolak banyak pelabur yang berminat pada masa itu.

Aelf masih merupakan projek muda dan dengan demikian sedang berusaha mengembangkan produk mereka, namun begitu mereka menarik perhatian dan telah menjalin kerjasama dengan U Network, Theta dan Decent antara lain.

Harga Token ELF

Dengan penjualan token yang berlaku pada bulan Disember 2017, token ELF mula diperdagangkan pada waktu yang cukup bergelora di pasaran cryptocurrency. Harga melonjak dari harga pembukaan kira-kira $ 0,87 ke paras tertinggi sepanjang masa $ 2,61 dalam beberapa minggu, tetapi kemudian dengan cepat jatuh lagi ketika seluruh pasaran cryptocurrency mendapat tekanan.

Prestasi Harga ELF

Prestasi Token ELF di CoinMarketCap

Sejak itu token menyaksikan kenaikan yang lain sehingga lebih dari $ 2 pada akhir April 2018. Sejak itu, perlahan dan stabil telah jatuh bersama dengan pasaran yang lebih luas dan pada 21 Ogos diperdagangkan hanya $ 0.35 token.

Di mana untuk membeli ELF

Token ELF boleh didapati di beberapa bursa yang berbeza. Yang paling popular adalah Binance Exchange, OKEx dan Huobi. Binance hanya membenarkan pertukaran BTC dan ETH, tetapi OKEx dan Huobi juga menerima USDT.

Binanace ELF

Daftar di Binance dan Beli Token ELF

Terdapat juga sistem ganjaran yang dilancarkan oleh Aelf beberapa bulan yang lalu bernama Candy. Dalam sistem Candy, anda memperoleh mata yang boleh ditukar kepada ELF dengan melakukan tugas mudah setiap hari. Tugas-tugas ini termasuk mengundang orang baru ke saluran Telegram, men-tweet tweet Aelf dan aktiviti promosi lain. Daftar untuk program Candy di sini.

Menyimpan ELF

Token ELF pada masa ini adalah token ERC-20 dan boleh disimpan di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20, termasuk MetaMask, MyEtherWallet, dan dompet perkakasan selamat Ledger Nano S.

Setelah jaringan utama untuk Aelf melancarkan token ELF akan beralih dari token ERC-20 ke token rantai utama Aelf asli. Tidak ada petunjuk bagaimana anda akan menukar token ERC-20 pada masa ini, dan juga tidak ada dompet untuk menyimpan token ELF asli. Saya hanya dapat mengagak bahawa maklumat akan ada setelah jaringan utama hampir dilancarkan.

Kesimpulannya

Aelf adalah projek dan pesaing yang cukup baru dalam ekosistem dApp, tetapi itu tidak menghalangnya daripada mendapat sokongan yang baik dari arena modal teroka. Ia juga mendapat perkongsian yang baik untuk menyokongnya semasa pembangunan semakin maju. Ini menunjukkan bahawa model pemerintahannya yang unik dan penggunaan rantai sampingan untuk mengawal penggunaan sumber pada rantaian blok diterima sesuai untuk sistem operasi blockchain.

Sudah tentu projek itu berada di belakang projek serupa yang lebih maju lain, tetapi itu tidak bermaksud penyelesaiannya boleh menjadi pilihan terbaik untuk pembangunan sistem operasi berasaskan rantaian sampingan. Selain itu, Aelf dapat melihat keuntungan besar dari fleksibiliti dan skalabilitas rangkaiannya.

Penurunan harga duit syiling boleh mengecewakan mereka yang masuk ketika token dilancarkan, tetapi tidak sesuai dengan kerugian yang dilihat di pasaran cryptocurrency sejak awal tahun ini. Sudah tentu terlalu awal untuk mengatakan bahawa sudah terlambat untuk projek yang bercita-cita tinggi ini.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me