Ulasan Aeron (ARN): Blockchain untuk Keselamatan Penerbangan

Aeron adalah projek yang cukup unik yang cuba menggunakan teknologi blockchain dengan cara yang paling tidak mungkin. Mereka ingin mengembangkan penyelesaian yang akan meningkatkan keselamatan dalam industri penerbangan.

Lebih khusus lagi, Aeron sedang mengembangkan protokol yang akan menyimpan catatan log dan data penerbangan penting pada blockchain. Perkara ini akan terus dikemas kini dalam masa nyata dan mudah diakses oleh semua pihak dari juruterbang hingga pengendali ATC dan syarikat penerbangan. Itu juga akan berubah yang berarti tidak ada kemungkinan gangguan.

Namun, adakah aspirasi ini terlalu besar dan dapatkah Aeron benar-benar maju?

Dalam tinjauan Aeron ini, kita akan melihat secara mendalam projek ini dengan menyelidiki ahli pasukannya, teknologi dan perkembangannya. Kami juga akan menganalisis kes penggunaan jangka panjang untuk token ARN dan adakah ia boleh menghadapi penggunaan besar-besaran.

Apa itu Projek Aeron

Aeron diciptakan dengan tujuan mewujudkan pendaftar penerbangan global pada platform blockchain yang terdesentralisasi, sehingga membawa manfaat teknologi blockchain kepada industri penerbangan. Pencipta Aeron telah memperhatikan betapa terpecahnya industri penerbangan secara historis, dan mereka percaya bahawa mereka dapat memperbaikinya.

Hingga kini menjadi tantangan untuk mencari piagam pesawat kecil atau sekolah penerbangan yang bagus. Juruterbang peribadi kadang-kadang berjuang untuk mengekalkan lesen mereka, dan pemilik pesawat sukar untuk mencari penyewa yang menolong mereka membuka kunci nilai dalam pesawat mereka. Dengan membuat pendaftar global Aeron akan membuat tugas-tugas tersebut menjadi mudah. Dengan meletakkan semua maklumat ini di blockchain akan tersedia secara percuma untuk semua orang, dan akan menyelesaikan banyak masalah dalam industri penerbangan.

Dalam pengertian yang paling asas, rancangan Aeron adalah untuk membuat pangkalan data sekolah penerbangan dan penyewaan pesawat kecil berdasarkan blockchain. Sistem ini akan global dan terdesentralisasi, dan akan mempunyai portal dalam talian untuk kemudahan akses.

Mereka juga mempunyai rancangan untuk membuat sistem pembalakan, akhirnya menghilangkan kaedah ketinggalan zaman untuk menyimpan semuanya dalam buku log kertas fizikal. Itu akan menghilangkan kebimbangan para juruterbang bahawa rekod penerbangan mereka akan hilang, rosak atau musnah kerana mereka akan disimpan di blockchain.

Aeron percaya bahawa sistem pengurusan penerbangan perlu dibawa ke zaman moden, kerana ia sudah ketinggalan zaman. Ini membawa kepada ketidakcekapan yang diharapkan Aeron dapat disingkirkan setelah pangkalan data global mereka digunakan di seluruh industri penerbangan.

Ini bukan sahaja dapat meningkatkan kecekapan dan penyimpanan rekod, malah dapat menyelamatkan nyawa dengan menyimpan catatan penerbangan dan mekanikal kritikal dalam pangkalan data yang tidak dapat diubah yang dapat diakses oleh siapa saja setiap saat.

Teknologi Aeron

Sistem teras Aeron adalah pangkalan data global sekolah-sekolah penerbangan yang berpusat di blockchain dan penyewaan pesawat kecil swasta. Platform itu dipanggil Aeron Register dan dibina di blockchain Ethereum. Selain menyimpan maklumat mengenai penyewaan kapal kecil swasta dan sekolah penerbangan, Daftar Aeron juga akan memungkinkan untuk merakam dan menyimpan log penyelenggaraan pesawat dan log penerbangan juruterbang. Menggerakkan keseluruhan platform adalah token ARN.

Sistem ini telah disebut “syarikat penerbangan di dalam saku” oleh para pemaju dan ia dirancang dengan pengesahan, kebolehpercayaan dan integriti yang mudah sebagai ciri utama.

Sifat penyimpanan blockchain yang tidak berubah bermaksud bahawa apabila juruterbang memasukkan maklumat log, ia tidak dapat diubah. Log penerbangan juruterbang tetap dapat diaudit, dan sesiapa sahaja dapat melihat keseluruhan log penerbangan untuk mengesahkan bahawa juruterbang mempunyai semua pengalaman penerbangan yang dituntutnya.

Daftar Aeron juga dapat digunakan untuk mencatat log penyelenggaraan pesawat dan untuk mengesan alat ganti. Ini memungkinkan untuk mengesahkan kesahihan alat ganti, dan penyelenggaraan dapat diaudit untuk memastikan ia memenuhi semua standard industri penerbangan yang diperlukan.

Gambaran Keseluruhan Teknologi Aeron

Gambaran keseluruhan blockchain Aeron. Sumber Gambar: Aeron One Pager

Daftar Aeron telah dibina berdasarkan sistem kontrak pintar yang digunakan untuk menyimpan pelbagai rekod log. Kontrak pintar juga dapat melaksanakan perjanjian sewa dan perjanjian perkongsian kos bila-bila masa antara juruterbang dan pemilik pesawat.

Jangan lupa token ARN, yang memberi kuasa kepada seluruh Daftar Aeron. Sesiapa yang ingin mendapat akses menulis ke Daftar Aeron perlu menggunakan token ARN ini untuk merakam maklumat. Pasukan Aeron juga membayangkan menggunakan token ARN di masa depan sebagai pembayaran untuk sewa pesawat kecil atau tuisyen sekolah penerbangan.

Aeron mempunyai portal yang berfungsi dan berfungsi secara langsung aerotrips.com di mana mungkin untuk mula mendapatkan idea tentang bagaimana platform itu berfungsi. Portal ini sudah disatukan dengan blockchain dan pembayaran ARN diterima. Pangkalan data di belakang portal telah dipindahkan ke blockchain dan sepenuhnya terdesentralisasi.

Aplikasi mudah alih tersedia untuk juruterbang pada kedua-duanya Android dan iOS yang membolehkan log penerbangan disimpan secara kekal di blockchain. Ini juga bermaksud akhir log penerbangan kertas besar dan berat. Kini juruterbang dapat mengakses log penerbangan mereka dari mana-mana peranti mudah alih, kapan saja dan di mana sahaja.

Pasukan Aeron

Pasukan teras Aeron terdiri daripada jurutera dan peminat penerbangan, juruterbang yang diperakui, pakar perniagaan dan pemaju Soliditi berbakat. Memimpin pasukan adalah Ketua Pegawai Eksekutif Artem Orange, yang datang ke Aeron dengan pengalaman lebih dari 15 tahun dalam sektor kewangan dan telekomunikasi. Orange adalah usahawan bersiri di bidang teknologi, dan pernah berkhidmat sebagai CEO dua operator selular nasional.

CTO di Aeron adalah Nadezhda Barkanova, yang sebelumnya merupakan jurutera pengurusan trafik udara dengan pengalaman belasan tahun. Dia mempunyai kepakaran dalam latihan dan simulasi berasaskan komputer serta kitaran penuh pangkalan data aeronautik pengeluaran.

Ahli Pasukan Aeron

Dari Kiri: Artem Orange (CEO), Nadezhda Barkanova (CTO), Konstantin Gertman (CDO)

CDO Aeron adalah Konstantin Gertman, yang telah menjadi juruterbang yang diperakui sejak 2013. Lebih penting lagi, dia mempunyai pengalaman lebih dari 14 tahun dalam bidang kewangan, penyelidikan pasaran dan perundingan.

Maklumat mengenai ahli pasukan teras Aeron lain boleh didapati di laman web mereka laman web.

Komuniti Aeron

Aeron telah membina kumpulan pengikut yang cukup besar di Twitter dan di Forum bitcointalk, tetapi masyarakat pastinya tidak aktif. Sekiranya anda melihat subreddit, yang Twitter suapan dan forum Bitcointalk anda akan melihat bahawa kebanyakan aktiviti hanyalah Aeron menyiarkan item berita dan kemas kini mengenai kemajuannya. Walaupun ada baiknya pasukan terus mengemas kini komuniti, kekurangan respons, pertanyaan atau interaksi agak merisaukan.

Walaupun begitu, pasukan Aeron nampaknya cukup aktif mengemas kini maklumat dan statistik projek di platform komuniti utama yang lain. Ini terdapat di portal maklumat Binance di mana mereka baru-baru ini dianugerahkan Lencana Label Emas.

Maklumat Binance label emas adalah penghargaan yang diberikan kepada pasukan projek yang “memberi tahu peminat blockchain”. Oleh itu, dari sudut pandang individu di info Binance, pasukan Aeron nampaknya melakukan tugas yang baik untuk memastikan halaman projek mereka sentiasa dikemas kini. Binance juga merupakan pertukaran utama untuk Aeron jadi mungkin masuk akal untuk terus mengemas kini halaman mereka.

Token ARN

Aeron melakukan ICO pada bulan September dan Oktober 2017, mengumpulkan hanya $ 5.7 juta dari topi keras $ 30 juta. Terdapat pra-ICO dari 1 September hingga 19 September, diikuti oleh ICO yang berlangsung hingga 31 Oktober. Terdapat 18,000,000 token ARN dalam edaran dan jumlah bekalan 20,000,000 token ARN.

Pelabur awal mungkin tidak begitu senang kerana harga ICO ARN adalah $ 0.50, tetapi pada 8 Februari 2019 token ARN bernilai hanya $ 0.27 atau hampir separuh harga ICO. Kemungkinan penurunan boleh dilakukan sebahagiannya di kaki pasar beruang di crypto, yang berusia lebih dari satu tahun.

Binance ARN

Daftar di Binance dan Beli Token ARN

Token ARN mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 8,67 pada 5 Januari 2018, tetapi dengan cepat jatuh dari ketinggian itu dan terus menurun sepanjang tahun 2018. Terdapat kenaikan yang lebih tinggi pada bulan Oktober 2018 ketika aplikasi juruterbang mudah alih dilancarkan yang mengambil token di atas $ 0.80 sebentar, tetapi perhimpunan itu berlangsung hanya beberapa minggu sebelum habis.

Sebagai token ERC-20, ARN boleh disimpan di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20.

Mereka yang berminat untuk membeli token ARN boleh melakukannya di sejumlah bursa, tetapi jumlah dagangan terbesar sejauh ini adalah di Binance Exchange. Kemungkinan lain termasuk ABCC, BCEX, Bithumb dan CoinMex.

Pembangunan Aeron

Sekiranya anda ingin mendapatkan petunjuk langsung mengenai seberapa banyak kerja yang sedang dilakukan suatu projek, ada baiknya melihat GitHubs mereka. Sebilangan besar projek akan memasukkan kod ke repositori mereka sehingga jumlah kod yang dilakukan dan aktiviti adalah metrik yang berguna.

Saya memutuskan untuk melihat ke dalam GitHub untuk Aeron untuk mematuhi semua kod mereka yang dilakukan sejak setahun yang lalu. Tidak ada aktiviti di repositori ini. Yang paling baru dari sebarang aktiviti yang berkaitan dengan kemas kini ke laman web Aeron.

Aeron GitHub

Bilangan Komitmen Kod untuk semua Repositori Aeron

Kemas kini kod terakhir untuk kod kontrak pintar Aeron datang pada bulan Februari 2018. Sudah tentu pasukan tidak menerbitkan kemas kini ini dan mereka telah mengusahakannya di luar talian. Walau bagaimanapun, komuniti ingin melihat kemajuan umum dari komit kod.

Perkara ini berlaku terutamanya apabila anda mengambil kira jumlah kerja yang ingin disiapkan oleh pasukan sebagai sebahagian daripada peta jalan 2019 mereka.

Peta Jalan

Pasukan Aeron baru-baru ini memberikan kemas kini mengenai peta jalan ini. Mereka menyenaraikan sejumlah ciri baru yang ingin mereka sertakan di platform Aeron. Ini termasuk yang berikut:

  • Modul Juruterbang: Ini akan membolehkan juruterbang menganalisis situasi tertentu dalam masa nyata dengan memantau log penerbangan mereka.
  • Modul Pemilik Pesawat: Modul ini akan membolehkan pemilik dan pengendali pesawat tertentu menguruskan profilnya. Mereka juga dapat mengakses log penerbangan yang lalu dan mengesahkan sama ada juruterbang tertentu dapat menerbangkan pesawat itu berdasarkan rekod dan latihan perubatan mereka
  • Modul Lembaga Penerbangan: Ini akan memberi akses kepada pihak berkuasa penerbangan nasional yang berkuasa ke profil juruterbang dan log pemeliharaan pesawat. Ini akan menghantar pemberitahuan secara automatik kepada agensi yang berkenaan sekiranya pensijilan juruterbang hampir habis masa berlakunya
  • Kelab Penerbangan Global Aerotrips: Ini akan mewujudkan kerangka kerja untuk menyokong rangkaian sekolah penerbangan di seluruh dunia. Matlamat inisiatif ini adalah untuk membolehkan pertukaran maklumat yang paling berkesan untuk pelajar penerbangan di seluruh dunia

Pasukan Aeron belum memberikan garis masa tertentu untuk mana-mana peningkatan platform ini. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai perincian yang lebih terperinci mengenai apa yang ingin mereka capai sebagai projek untuk enam bulan pertama tahun ini.

Peta Jalan Aeron 2019

Aeron Roadmpe untuk 2019 di Laman Utama

Seperti yang anda perhatikan, kami sudah berada di bulan Februari dan mereka belum melepaskan Integrasi Salesforce mereka. Akan menarik untuk melihat sama ada pasukan dapat memenuhi garis masa ini dalam beberapa bulan akan datang.

Kesimpulannya

Aeron telah mengatasi masalah pasti dalam industri penerbangan dan menawarkan penyelesaian yang baik untuk kaedah yang ketinggalan zaman dan tidak cekap untuk merekod dan menyimpan maklumat. Dengan sistem penyimpanan rekod berdasarkan blockchain yang tidak berubah industri penerbangan akan melonjak ke abad ke-21.

Agak tidak sedap hati melihat kurangnya penglibatan masyarakat, dan harga token ARN yang tertekan, tetapi pasukan Aeron nampaknya terus maju. Walaupun mereka telah mencapai beberapa tonggak sebelumnya, pekerjaan pembangunan harus meningkat dengan pesat jika mereka ingin mencapai tujuan dalam peta jalan 2019 mereka..

Token ARN saat ini memiliki kapitalisasi pasar yang meletakkannya di posisi ke-370 di Coinmarketcap.com, tetapi itu dapat dengan mudah berubah dengan penggunaan yang lebih luas dari industri penerbangan. Aeron sedang berusaha untuk menerapkannya, tetapi dengan penerbangan menjadi perubahan industri yang kuat mungkin memerlukan sedikit masa.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me