Ulasan Aragon (ANT): Ibu dari semua DAO

Aragon adalah salah satu projek cryptocurrency yang berusaha membina sesuatu yang sangat bercita-cita tinggi sehingga nampaknya mustahil.

Walaupun namanya mungkin seperti Aragorn yang salah eja, watak Lord of the Rings yang terkenal, projek Aragon dinamai wilayah autonomi di Sepanyol yang pernah mengekalkan bentuk pemerintahan yang sepenuhnya tanpa kewarganegaraan untuk jangka masa kira-kira 6 tahun pada tahun 1930-an. Aragon cuba mencipta tadbir urus komuniti yang kohesif dan berfungsi dengan menggunakan cryptocurrency.

Gambaran Keseluruhan Aragon

Aragon membolehkan sesiapa sahaja membuat “organisasi yang tidak dapat dihentikan” dalam beberapa minit. Imej melalui Sedang

Aragon menganggap dirinya sebagai tadbir urus apa itu wang Bitcoin. Walaupun ia sendiri merupakan organisasi autonomi yang terdesentralisasi (DAO), Aragon menawarkan templat bagi sesiapa sahaja untuk membuat DAO sendiri dalam masa 5 minit. Aragon memberi kuasa kepada DAO Decentraland dan bahkan DAO dari projek DeFi yang terkenal, Aave.

Bukan hanya itu, Aragon juga mewujudkan bidang kuasa digital di mana semua DAO (dan individu) akan dapat menyelesaikan perselisihan dan mencapai kata sepakat tanpa pihak berkuasa terpusat.

Asal-usul Aragon

Kisah Aragon bermula dengan dua pengasasnya, Luis Cuende dan Jorge Izquierdo. Untuk mengatakan bahawa kedua-duanya adalah keajaiban bukan hanya meremehkan, tetapi merupakan penghinaan. Cuende mula mencuba kod sumber terbuka untuk membina sistem operasi ketika dia baru berusia 12 tahun.

Pada usia 16 tahun, dia adalah penasihat teknologi untuk naib presiden Suruhanjaya Eropah. Pada usia 18 tahun, dia telah melancarkan hampir setengah lusin startup dan dianugerahkan gelaran Programmer Terbaik di Eropah oleh HackFWD. Pada tahun 2016 dia berjaya masuk ke senarai Eropah Forbes ’di bawah 30 tahun – dia berumur 20 tahun.

Pengasas Aragon


Pengasas Aragon, Luis Cuende (kiri) dan Jorge Izquierdo (kanan). Imej Sumber

Izquierdo berkawan dengan Cuende melalui Twitter pada tahun 2011 setelah membaca resume Cuende yang hebat dalam talian. Walaupun Izquierdo mungkin tidak memiliki gelaran yang sama seperti Cuende, dia terbuka dengan kekuatan kekuatan kognitif yang sama. Pasangan ini telah bekerjasama dalam banyak permulaan di Sepanyol dan Amerika Syarikat.

Semasa di Silicon Valley, mereka berusaha memperoleh dana untuk membangunkan syarikat AI yang secara automatik akan memfailkan paten. Ini untuk memerangi tren paten, entiti yang akan mengajukan paten untuk teknologi yang biasa digunakan dan berusaha memeras wang dari perniagaan yang menggunakan teknologi tersebut.

Setelah permulaan paten AI mereka gagal, Cuende dan Izquierdo beralih kepada usaha berkaitan crypto dan bahkan memulakan usaha kecil Ladang perlombongan Zcash. Mereka berada di tengah-tengah mengembangkan permulaan baru pada tahun 2016 ketika Donald Trump terpilih sebagai presiden Amerika Syarikat.

Tambang Pengasas Aragon

Sebahagian dari ladang perlombongan Zuash Cuende dan Izquierdo. Imej Sumber

Cuende melihat ini sebagai kegagalan sistem demokrasi dan memanggil Izquierdo setelah menyaksikan keputusan pilihan raya. Dia mencadangkan untuk mengembangkan projek cryptocurrency yang dapat mengembalikan ketelusan dan kebertanggungjawaban yang Cuende percaya telah hilang dalam institusi politik dan ekonomi moden.

Aragon ditubuhkan pada November 2016 hanya beberapa hari setelah pemilihan presiden. Dalam beberapa minggu, pasangan itu telah berpindah kembali ke Sepanyol dan telah membuat prototaip sistem pemerintahan desentralisasi Aragon yang dapat digunakan. Ini menjadikan projek mereka sangat popular di dalam ruang, kerana di Kata-kata Izequierdo “Kami telah mengembangkan produk yang berfungsi”. Versi alfa dari platform Aragon dilancarkan kepada umum menjelang Februari 2017.

Vitalik Aragon

Pencipta Ethereum Vitalik Buterin. Imej Sumber

Pada bulan yang sama, Cuende dan Izquierdo sedang mempersembahkan Aragon dalam satu persidangan di Paris dengan pencipta Ethereum (ETH) Vitalik Buterin di barisan depan. Vitalik kemudiannya menulis tweet bahawa “syarikat yang terdesentralisasi adalah bodoh jika anda tidak mempunyai mahkamah yang terdesentralisasi untuk menghentikan serangan 51%”.

Setelah membaca ini, pasukan menyedari bahawa mereka perlu melangkah lebih jauh daripada sekadar membuat DAO dengan Aragon. Izequierdo menganggap ini sebagai salah satu pendapat yang paling berharga mengenai projek ini sejak awal.

ICO Aragon (ANT)

ICO Aragon berlaku pada bulan Mei 2017 dengan harga token kira-kira 0.90 $ USD setiap ANT, token ERC-20 yang dibina di blockchain Ethereum. Pelabur dapat membeli token ANT menggunakan ETH, dan pelabur AS dikecualikan kerana syarat ICO.

ICO memiliki “soft cap” USD 25 juta yang dicapai hanya lebih dari setengah jam. Akibatnya, 8 juta USD tambahan transaksi ETH yang belum selesai tidak dapat dilalui. Jumlah token yang terjual adalah di bawah 28 juta, 70% daripada jumlah penawaran token ANT sebanyak 39.6 juta. ANT bermaksud Aragon Network Token.

Garis Masa ICO Aragon

Garis masa teknikal ICO Aragon. Imej Sumber

15% (atau kira-kira 6 juta ANT) disimpan untuk Yayasan Aragon dan 15% lagi diberikan kepada penyumbang dan pengasas awal. Satu perkara yang menarik untuk diperhatikan ialah Aragon ICO dirancang untuk mengelakkan mana-mana pihak membeli terlalu banyak token ANT kerana ini akan menjejaskan integriti rangkaian.

Kira-kira 2400 alamat unik membeli token ANT, dan Cuende telah memberi komen bahawa pasukan Aragon “secara harfiah tidak tahu” yang membeli token ICO. A analisis seterusnya ICO yang dilakukan oleh peminat Aragon mendapati bahawa pelabur pertama entah bagaimana memperoleh lebih dari 3 juta token ANT.

Apa itu Aragon?

Aragon adalah organisasi autonomi yang terdesentralisasi (DAO) yang membolehkan pihak ketiga membuat DAO mereka sendiri dengan mudah menggunakan kotak alat kontrak pintar yang diprogramkan. Aragon juga menawarkan templat DAO bergantung pada apakah DAO dimaksudkan untuk berfungsi seperti syarikat, badan amal, dll.

Inkubator Aragon Dao

Aragon adalah inkubator DAO. Imej melalui Aragon

Tulang belakang protokol Aragon adalah sesuatu yang disebut Gelanggang Aragon, bidang kuasa digital yang terdesentralisasi yang digunakan untuk pemerintahan rangkaian Aragon dan untuk menyelesaikan pertikaian antara DAO dan individu di rangkaian. Pemegang token ANT mengatur rangkaian Aragon.

Aragon melihat pemerintahan sebagai puncak struktur manusia yang diberikan. Menyedari kekaburan dalam banyak protokol tadbir urus yang ada dan bahkan projek seperti Bitcoin, semua keputusan, perkembangan, dan perselisihan dalam rangkaian dibuat sesuai dengan nilai-nilai inti dari Manifesto Aragon.

Ini adalah: kebebasan memilih (kedaulatan diri), disinsentivisasi keganasan (bukan pencerobohan), desentralisasi kekuasaan, nilai jangka panjang berbanding keuntungan jangka pendek, dan penyertaan (kemudahan penggunaan dan pengalaman pengguna rata-rata orang yang berinteraksi) dengan rangkaian Aragon).

Ikrar Aragon

Semua perkembangan dan inisiatif di rangkaian Aragon harus mematuhi nilai-nilai Manifesto Aragon. Imej melalui Aragon

Daripada menerapkan struktur tadbir urus tunggal ke seluruh rangkaian, Aragon membayangkan dunia yang terdiri daripada ribuan komuniti Aragon DAO yang masing-masing beroperasi dengan struktur tadbir urus mereka yang unik dengan rangkaian Aragon sebagai media di mana mereka berinteraksi.

Tujuannya adalah untuk memupuk semacam ‘kapitalisme pemerintahan’ di mana mekanisme pemerintahan yang paling mantap mencapai daya maju maksimum melalui persaingan. Oleh itu, Aragon sering disebut oleh pengasasnya sebagai eksperimen yang bertujuan untuk mengungkap struktur pemerintahan yang paling berkesan di institusi awam dan swasta.

Bagaimana Aragon Berfungsi?

Untuk memahami bagaimana Aragon berfungsi, penting untuk menerangkan struktur Aragon secara ringkas. Aragon Foundation bertanggungjawab untuk rangkaian Aragon dan merupakan organisasi bukan keuntungan Switzerland. Aragon Satu adalah pasukan pengembangan untung yang dikontrak oleh Aragon Foundation untuk mengekalkan jaringan Aragon.

Aragon Satu

Aragon One mengembangkan dan mengekalkan rangkaian Aragon. Imej melalui Linkedin

Terdapat pertindihan yang signifikan dalam pasukan yang terdapat di dua entiti tersebut, dengan Luis Cuende dan Jorge Izquierdo secara serentak menjadi pemimpin Yayasan Aragon dan pemaju utama Aragon One. Aragon Foundation dan Aragon One berpusat di Zug, Switzerland (Crypto Valley).

Pemerintahan Aragon

Oleh kerana Aragon adalah DAO, semua perubahan yang diusulkan pada jaringan dipilih oleh masyarakat dan dilaksanakan oleh Aragon Foundation yang menugaskan Aragon One untuk melakukan pekerjaan. Sehingga Mac tahun ini, 1 token ANT sama dengan satu suara dan minimum 1% dari jumlah penawaran ANT harus diserahkan sama ada untuk atau menentang cadangan tersebut.

Sekurang-kurangnya 51% suara mesti menyokong cadangan agar ia lulus, pada tahap mana kontrak pintar akan membuka dana dari perbendaharaan Aragon. Walaupun perbendaharaan disimpan oleh Yayasan Aragon, dana hanya dapat dibuka dengan suara masyarakat.

Pemerintahan Aragon

Gambaran keseluruhan struktur dan pemerintahan Aragon. Imej Sumber

Minimum 1000 ANT harus diserahkan untuk mengemukakan proposal yang “harus dibuat dengan itikad baik dengan tujuan untuk meningkatkan kecekapan, kualiti, atau luas layanan Jaringan, dan menguntungkan semua pemegang ANT dengan ukuran yang sama”.

Seperti disebutkan dalam perenggan sebelumnya, struktur pemerintahan ini baru-baru ini dijeda untuk memberi jalan bagi Mahkamah Aragon, yang tidak hanya akan menyediakan kerangka ‘hukum’ bagi DAO dan individu untuk berinteraksi di jaringan, tetapi juga akhirnya memperkenalkan mekanisme pemerintahan yang lebih kuat ke rangkaian Aragon itu sendiri.

Gelanggang Aragon

Aragon Court boleh dikandung sebagai cabang kehakiman kerajaan yang terdiri daripada kontrak pintar. Kerajaan ini mempunyai Manifesto Aragon sebagai Perlembagaannya. Cadangan ke rangkaian Aragon juga akan dipilih di Aragon Court tetapi proses yang tepat untuk ini masih belum diperincikan. Struktur teknikal Aragon Court cukup kompleks dan di luar ruang lingkup artikel ini tetapi cukup mudah difahami dari pandangan mata burung.

Gelanggang Aragon

Aragon Court adalah protokol yang menjadi pusat rangkaian Aragon. Imej Sumber

Di Mahkamah Aragon, semua pihak yang ingin ikut serta sebagai juri, penggugat, atau defendan harus meletakkan keputusan pegangan minimum daripada 10 000 token ANJ (lebih lanjut mengenai ini di bahagian seterusnya). Seorang plaintif mesti bertaruh untuk membawa masalah ke ‘pengadilan’. Sekiranya defendan tidak bertindak balas dalam jangka waktu tertentu, penggugat secara automatik akan menang, dan defendan kehilangan kepentingannya.

Juri dipilih secara pseudo secara rawak dari kumpulan peserta ‘diaktifkan’ (mereka yang mengumpulkan dana) Mahkamah Aragon untuk memutuskan setiap perselisihan yang diberikan, dengan kemungkinan terpilih sebagai juri dipengaruhi (tidak ditentukan) oleh jumlah token bertaruh dan reputasi juri sebelumnya.

Keputusan juri dibuat secara bebas dan tanpa nama dan melibatkan prinsip yang disebut sebagai “jamak” Secara sederhana, juri diberi insentif untuk membuat penilaian “betul” (majoriti) sebagai juri “tidak betul” (minoriti) kehilangan kepentingan mereka.

Papan Pemuka Aragon Court

Papan pemuka Aragon Court. Imej melalui Aragon

Sebaliknya, juri yang membuat keputusan yang betul memperoleh ganjaran dalam token ANJ yang diambil dari pegangan tergugat yang hilang dan juri yang salah (jika ada). Defendan dapat mengajukan banding atas keputusan dengan meletakkan lebih banyak pertaruhan, dan pada saat itu proses yang sama berulang dengan kumpulan juri yang lebih besar.

Proses banding ini dapat diulang hingga setiap juri di jaringan dipanggil untuk menyelesaikan perselisihan. Anda boleh membaca lebih banyak perincian mengenai Aragon Court pada yang baru dikemas kini Buku putih Aragon.

Token Aragon

Seperti yang anda perhatikan, ada lebih banyak token daripada hanya ANT di rangkaian Aragon. Sebenarnya, ada kini 3 diserlahkan oleh Aragon: ANT, ANJ, dan ARA. Sekiranya anda terlupa, ANT adalah token yang menjadi pusat rangkaian Aragon dan digunakan untuk pengurusan rangkaian.

Aragon ANJ

Token ERC-20 ANJ Aragon. Imej melalui Aragon

ANJ adalah token ERC-20 yang digunakan untuk mempertaruhkan ganjaran tugas dan hakim dengan Aragon Court dan terikat dengan ANT, di mana token ANT dimasukkan ke dalam kontrak pintar untuk mencetak token ANJ. Token ANJ sebenarnya boleh diperdagangkan di bursa cryptocurrency (walaupun dengan jumlah yang rendah dan harga yang cukup rendah).

ARA adalah token akan datang yang akan digunakan dalam Rantai Aragon, protokol lain yang akan berfungsi fungsi tiang dalam rangkaian Aragon seperti Aragon Court (lebih lanjut mengenai ini di bahagian seterusnya).

Aragon ARA

ARA adalah token ERC-20 di rangkaian Aragon yang akan digunakan untuk mengaktifkan Aragon Chain. Imej melalui Aragon

Kedua-dua ANJ dan ARA disebut sebagai Token Berterusan, kerana bekalannya terikat dengan sesuatu yang disebut kontrak pintar Bonding Curve yang mewujudkan kadar pertukaran yang telah ditentukan antara token ANJ dan ARA berdasarkan harga dan penawaran semasa mereka. Setiap protokol (bukan DAO) dalam rangkaian Aragon akan mempunyai token asli sendiri yang terikat dengan ANT dengan cara ini.

Peta Jalan Aragon

Begitu juga dengan DAO lain, Aragon tidak mempunyai peta jalan yang tetap kerana pada asasnya digambar oleh kehendak masyarakat Aragon. Melihat pencapaian masa lalu, Aragon melancarkan jaring utama penciptaan DAO pada Oktober 2018.

Aragon Akan Datang

Perkara yang paling hampir dengan peta jalan Aragon terdapat di blog Aragon One. Imej melalui Aragon

2019 menyaksikan Aragon terus menambahkan templat DAO baru dan membuat penambahbaikan pada rangkaian, serta memperkenalkan Aragon One secara rasmi sebagai pasukan pengembangan utama dalam struktur yang digariskan pada permulaan bahagian sebelumnya. Aragon Court juga dilancarkan secara rasmi pada Februari tahun ini.

Perkembangan lain sertakan Ejen Aragon, pemalam templat yang membolehkan mana-mana Aragon DAO berinteraksi dengan aplikasi lain di Ethereum termasuk aplikasi DeFi seperti MakerDAO. Aragon juga baru-baru ini menerapkan AraCred, protokol yang menjejaki reputasi pengguna di rangkaian Aragon dan memberi mereka token yang berasal dari protokol yang mereka berinteraksi (mis. ANJ di Aragon Court).

Peta Jalan Aragon

Perkembangan seterusnya Aragon menurut Cuende pada bulan Jun tahun ini. Imej melalui Youtube

Berasaskan pada catatan blog baru-baru ini oleh Yayasan Aragon dan wawancara dengan Luis Cuende, tahun depan akan memberi tumpuan kepada pengembangan Aragon Court dan Aragon Chain. Aragon Court saat ini menjalankan “kampanye keutamaan” untuk menguji kecekapan protokol sebelum menyampaikan pemerintahan Aragon Court dan jaringan Aragon kepada pemegang token ANT. Ini sebenarnya adalah tujuan jangka panjang pengasas projek, yang berharap dapat melihat Yayasan Aragon secara beransur-ansur menjauh dari rangkaian sepenuhnya.

Aragon Chain kini dalam pembangunan dan bertindak sebagai lapisan kedua ke rangkaian Aragon. Tidak seperti rangkaian yang mendasari, Aragon Chain menggunakan mekanisme konsensus Proof of Stake dan akan memungkinkan transaksi berisiko rendah yang cepat dilakukan antara DAO di rangkaian dengan kos yang sangat rendah. Menggabungkan dua dan dua menunjukkan bahawa peserta di Rantai Aragon perlu mempertaruhkan token ARA yang terikat dengan ANT.

Analisis Harga ANT

Sejarah harga ANT agak tidak berkesan berbanding dengan kebanyakan cryptocurrency lain. Ia membuat debut di pasaran crypto pada bulan Mei 2017 dengan harga kira-kira 1.50 $ USD per token, yang kurang dari dua kali ganda harga ICO awalnya iaitu 0.90 $ USD. ANT mencapai paras tertinggi sepanjang masa hampir 8 $ USD pada Januari 2018. Walaupun mata wang kripto lain menyaksikan kenaikan lebih dari 100x berbanding harga ICO mereka semasa bull bull, ANT tidak berjaya bahkan hanya 10 kali ganda dari penilaian asalnya.

Prestasi Harga ANT

Prestasi Harga ANT. Imej melalui CMC

Oleh itu, ANT telah mengalami kenaikan sejak Januari tahun ini ketika setiap token bernilai hanya 0,40 $ USD, harga yang telah berubah sejak akhir tahun 2018. Pelancaran Aragon Court membawa tahap keramaian yang besar, terutamanya selepas kapitalis teroka terkenal Tim Draper membeli satu juta dolar USD token ANT bernilai dari Aragon Foundation dengan harga 0.50 $ USD setiap token.

Harga ANT 12 Bulan

Harga ANT Sejak 12 bulan yang lalu. Imej melalui CMC

Walaupun kilat kilat pada bulan Mac tahun ini menjadikan ANT kembali ke titik awal, harga telah pulih ke tahap yang tidak dilihat sejak pertengahan 2018, dan mengalami lonjakan tajam hingga lebih dari 2 $ USD pada awal bulan Julai ketika diumumkan bahawa rangkaian Aragon adalah akhirnya akan memberikan protokol kepada pemegang token ANT tanpa sekatan. Nampaknya ANT akan terus menghargai masa hadapan (ini bukan nasihat kewangan!).

Tempat untuk mendapatkan ANT

Sekiranya anda ingin mendapatkan token ANT Aragon, sayangnya anda tidak mempunyai banyak pilihan. Hanya terdapat kira-kira dua puluh pasangan perdagangan dengan token ANT, yang kebanyakannya berada di bursa yang tidak diketahui atau pertukaran yang terdesentralisasi dengan jumlah yang rendah. Satu-satunya pilihan anda adalah Bittrex, dan jumlahnya tidak terlalu tinggi.

Aragon Markets CMC

Pasangan Aragon Market di CoinMarketCap. Imej melalui CMC

Penting juga untuk menonjolkan jumlah 24 jam ANT dan jumlah bekalannya. Volume 24 jam ANT sangat rendah memandangkan had pasarannya, dan nampaknya sebahagian dari jumlah itu juga palsu.

Bekalan Aragon

Sejarah pembekalan token ANT Aragon. Imej melalui Blog Aragon

Mengenai jumlah penawarannya, ketika jaringan Aragon diserahkan kepada pemegang token ANT, mereka akan memiliki kekuatan untuk tukar topi bekalan token dan inflasi yang mereka anggap sesuai. Ini boleh menyebabkan keinginan anda untuk melabur sekiranya anda bukan peminat mata wang inflasi.

Dompet cryptocurrency ANT

Oleh kerana token ANT Aragon dibina di rangkaian Ethereum sebagai token ERC-20, anda akan dapat menyimpannya di mana sahaja anda boleh meletakkan ETH anda. Beberapa dompet perisian yang baik termasuk MyEtherWallet (web), dompet Exodus (desktop / mudah alih), Atomic Wallet (desktop / mudah alih), dan Dompet Amanah (mudah alih). Dompet perkakasan merangkumi peranti Ledger, Trezor, dan Keepkey.

Pendapat kami mengenai Aragon

Mengenai bagaimana perasaan kita tentang Aragon, kita berada di kapal yang sama dengan pengasas dan pemaju utama, Luis Cuende. Walaupun Aragon bertujuan untuk melakukan sesuatu yang luar biasa dan membuat kemajuan yang serius, persoalannya tetap ada: adakah sesiapa yang akan menggunakannya?

Walaupun lebih dari 1400 DAO telah dibuat menggunakan Aragon yang cerdik “blok Lego tadbir urus“, Mencapai apa-apa penggunaan teknologi mereka yang bermakna terbukti sangat sukar.

Pertunangan Aragon

Keruntuhan hubungan dengan rangkaian Aragon pada tahun pertama operasi. Imej melalui Aragon Blog

Dalam temu ramah baru-baru ini, Cuende ditanya mengenai kadar penyertaan rangkaian Aragon yang sangat rendah iaitu 7% di kalangan pemegang token ANT. Walaupun dia tidak gembira dengan jumlah itu, dia mengatakan bahawa bukan jumlah peserta tetapi kualiti hasil yang penting. Dia juga menunjukkan dengan tepat bahawa kadar penyertaan rendah ini adalah endemik dalam aplikasi terdesentralisasi (terutama yang tidak berkaitan dengan DeFi).

Keluk Crypto J

Crypto J-Curve menunjukkan kemungkinan kemajuan penggunaan cryptocurrency. Imej melalui Sedang

Yang paling penting, Cuende sangat menyedari hakikat bahawa terdapat jurang pengetahuan dan pengalaman yang besar antara orang biasa dengan geeks cryptocurrency berpengalaman. Bukan hanya itu, tetapi banyak protokol dan aplikasi dalam ruang crypto secara sah tidak menarik bagi pengguna.

Ini adalah sebahagian mengapa salah satu “perintah” Manifesto Aragon adalah penyertaan – pengalaman pengguna yang intuitif yang memudahkan orang biasa untuk beroperasi dan menyumbang ke rangkaian. Di mata Cuende, Aragon masih memiliki jalan panjang dalam hal ini.

Komuniti Aragon

Tangkapan skrin dari video promosi Aragon

Secara keseluruhannya, sangat memalukan bahawa Aragon tidak mendapat perhatian yang semestinya wajar. Ini adalah salah satu daripada beberapa projek di mana komuniti sebenarnya berada di tempat pemandu. Ia memiliki pernyataan terakhir tentang bagaimana dana perbendaharaan Yayasan Aragon diperuntukkan sejak rangkaian Aragon dilancarkan.

ICO itu adil dan projek itu tidak pernah mempunyai firma modal teroka yang kuat mendorong Yayasan Aragon untuk terlibat dalam amalan teduh yang sama seperti yang anda lihat di belakang tabir dengan banyak projek serupa.

Izquierdo berkata tahun lalu bahawa Aragon mempunyai dana yang cukup untuk meneruskan pembangunan sekurang-kurangnya satu dekad lagi. Ini bermaksud bahawa rangkaian Aragon berada di sini untuk bertahan sekurang-kurangnya sehingga kemudian dan mungkin membuat kemajuan yang diperlukan untuk memperkukuhkan diri sebagai salah satu projek utama dalam cryptocurrency. Ini nampaknya lebih mungkin daripada tidak diberikan kerana pembangun utama mereka adalah yang terbaik di planet ini.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me