Ulasan ArcBlock: Platform Pembangunan Dapp & Blockchain Mudah

ArcBlock (ABT) adalah projek lain yang berusaha mempermudah proses Aplikasi Desentralisasi (dApp) dan pengembangan blockchain.

Projek ini dilancarkan dengan ICO yang cukup besar pada tahun 2018 dan perlahan-lahan mengembangkan teknologi mereka. Sesungguhnya, membina platform pembangunan yang mesra pengguna dan berskala bukanlah pencapaian kecil dan terdapat banyak projek yang berusaha mencapai tujuan yang serupa.

Jadi, bagaimana ArcBlock berbeza dengan projek yang bercita-cita tinggi?

Dalam ulasan ini, saya akan memberi anda semua yang perlu anda ketahui mengenai ArcBlock. Saya juga akan menganalisis kes penggunaan jangka panjang dan potensi penggunaan token ABT.

Apa itu ArcBlock?

ArcBlock adalah platform blockchain 3.0 yang telah membawa pengembangan dApp dan penciptaan blockchain khusus ke tahap kesederhanaan baru untuk pembangun. Ini memberikan komponen asas yang diperlukan untuk membina aplikasi blockchain, seperti SDK fleksibel, pakej kod, alat pembangun, dan perkhidmatan.

Ini juga menawarkan kemampuan untuk membuat dApps tingkat perusahaan dan blockchain khusus berdasarkan peraturan bisnis yang kompleks. Dan ini membolehkan pembangun menyambung ke mana-mana blockchain untuk mendapatkan hasil yang mereka perlukan.

ArcBlock Blockchain 3.0

Peta Jalan menuju blockchain 3.0. Imej melalui Buku Putih ArcBlock

Objektif ArcBlock adalah untuk menghilangkan halangan yang menghalang blockchain daripada diterima oleh masyarakat umum. Mereka mengambil pendekatan unik untuk menjadikan pembangunan lebih cepat dan mudah, dan menjadikan produk jadi lebih dapat digunakan oleh masyarakat umum dan perniagaan.

ArcBlock bekerja dengan tekun untuk merekayasa platform blockchain 3.0 yang akan memberi kemampuan kepada pembangun untuk membina, mengurus dan menggunakan dApps dengan mudah. Rancangannya adalah untuk membuat versi blockchain dari Ruby on Rails yang memberikan pembangun semua komponen asas untuk membuat sesuatu berfungsi agar mereka dapat menumpukan perhatian pada menulis kod.

Penyelesaian ArcBlock

Penyelesaian yang dicadangkan oleh ArcBlock bukan sahaja menjadikan pembangunan dApp lebih mudah dan lebih mudah diakses, tetapi juga diharapkan dapat menyelesaikan masalah blockchain biasa seperti kekurangan ciri, prestasi yang buruk, penguncian platform, kos, dan kekurangan pengguna- keramahan.

ArcBlock jauh lebih banyak daripada blockchain, sebaliknya, ia boleh didefinisikan sebagai perkhidmatan platform. Ini menjadikannya jauh lebih hebat daripada set API yang boleh anda harapkan dari kebanyakan projek blockchain. ArcBlock harus difikirkan sebagai penyelesaian lengkap yang menggabungkan teknologi blockchain dengan pengkomputeran awan.

ArcBlock telah dirancang untuk membantu pemaju dengan pasaran yang didorong oleh insentif yang merangkumi komponen dan perkhidmatan yang boleh digunakan semula. Ini juga akan mengubah peranan pelombong dalam komuniti, menjadikan mereka lebih daripada sekadar cara untuk mendapatkan sumber komputer dalam rangkaian. Mereka juga akan menyumbang kepada komponen perisian sistem, dan sebagai penyedia perkhidmatan, sehingga membantu membangun seluruh platform.

Senibina ArcBlock

Gambaran keseluruhan Aras Bina ArcBlock. Imej melalui Whitepaper

Salah satu ciri ArcBlock yang paling menarik dan revolusioner ialah Open Chain Access Protocol (OCAP). Mengaktifkannya membolehkan penyambungan merentasi pelbagai protokol blockchain. Ini memberi kebebasan sepenuhnya kepada pemaju dalam menentukan platform mana yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Mereka boleh beralih antara platform yang tersedia tanpa sekatan, sehingga meningkatkan fleksibiliti mereka. Ini adalah lapisan abstraksi yang memungkinkan pengembangan tanpa kerumitan. Kod sumber terbuka menggunakan alat terkemuka industri bermaksud pemaju tidak perlu risau untuk mempelajari bahasa baru atau membina semula logik perniagaan untuk menampung teknologi baru.

Penyekat

Komponen utama lain dari platform ArcBlock adalah Blocklet. Ia memanfaatkan seni bina tanpa pelayan untuk membina perkhidmatan dan aplikasi. Blocklet dapat digunakan semula dan disesuaikan untuk pengembangan yang cepat dan kuat dalam platform mana pun yang dipilih oleh pembangun.

Ini juga memungkinkan untuk penggunaan bahasa apa pun, yang memberikan lebih banyak fleksibiliti dan kemampuan untuk menggunakan platform asli yang terbaik. Blocklet digunakan dalam pengembangan kontrak pintar, sumber daya, pengendalian aset, dan logik perniagaan di luar rantai, antara lain.

ArcBlock tidak dibangunkan hanya untuk akses blockchain. Ia juga dapat berhubung dengan sumber data, dan dapat melakukan pengiraan on-chain dan off-chain. Reka bentuk unik ini memberi ArcBlock kecekapan kos dan prestasi tinggi, di samping menjadikan platform lebih mesra pengguna.

Dan dengan rancangan untuk menjadikan protokol ArcBlock agnostik, teknologi akan lebih unggul, memungkinkan untuk mengembangkan mana-mana dan semua blockchain 3.0 dApps.

Faedah ArcBlock

Selain masalah blockchain biasa yang akan diselesaikan oleh ArcBlock, terdapat banyak faedah lain yang dapat disampaikan oleh platform. Berikut adalah beberapa kelebihan platform yang lebih ketara:

Dioptimumkan untuk Pengalaman Pengguna Terbaik

Salah satu ciri ArcBlock adalah bahawa ia direka untuk pengalaman pengguna sebaik mungkin. Untuk mencapai itu, pembangun menggunakan pendekatan top-down untuk mempromosikan pengalaman mesra pengguna berdasarkan teknologi blockchain.

Konsol Pembangun ArcBlock

Konsol Pembangun ArcBlock dalam Penyemak Imbas

Salah satu kunci pembangunan mesra pengguna ini ialah ArcBlock dapat diakses melalui penyemak imbas web. Tidak ada perisian untuk dimuat, dan pengguna bahkan tidak perlu memasang pemalam atau pelanjutan. Dan pengguna mudah alih dapat memuat turun aplikasi yang mudah digunakan.

Direka untuk Ekonomi Token

ArcBlock sepenuhnya serasi dengan ekonomi token yang muncul, yang akan menjadi semakin penting apabila ekonomi token menjadi semakin penting. Ini juga berkembang sendiri berkat sifat platform yang terdesentralisasi dan kemasukan masyarakat dalam pengembangan ArcBlock yang berterusan. Kemasukan token ekonomi membantu memudahkan pengembangan dan evolusi platform.

Open Standard Technology

Pembangun ArcBlock belum berusaha mencipta semula teknologi blockchain. Sebaliknya, mereka menggunakan teknologi sumber terbuka yang ada sedapat mungkin, menjadikan lebih mudah bagi pemaju untuk memindahkan projek mereka ke ArcBlock.

ArcBlock OCAP

Lapisan Tengah Akses Rantai Terbuka dalam timbunan Arcblock

Selain memfokuskan pada keperluan pemaju dan standard terbuka, ArcBlock memiliki kemampuan untuk memberikan sumbangan kepada semua projek blockchain di dunia melalui Open Chain Access Protocolnya.

Direka untuk Awan

Dengan proses perisian dan perniagaan yang semakin beralih ke awan, masuk akal bagi teknologi blockchain untuk melakukannya juga, dan ArcBlock direka untuk cloud. Ini diharapkan akan sangat bermanfaat seiring berjalannya waktu, terutamanya kerana ArcBlock telah dibuat cloud agnostic.

Ini akan membolehkan dApps dikerahkan ke infrastruktur awan mana pun dan berjalan di dalam mana-mana penyemak imbas web. Tidak ada pemalam, sambungan atau antara muka proprietari. Cukup buka penyemak imbas web dan dapatkan akses ke aplikasi dan perkhidmatan yang anda perlukan. Ini membawa teknologi blockchain dan aplikasi yang terdesentralisasi ke tahap seterusnya.

Pasukan ArcBlock

Pasukan ArcBlock hadir dengan pengalaman luas dalam bidang kejuruteraan perisian, keusahawanan, dan hubungan masyarakat.

Ketua Pegawai Eksekutif, pengasas, dan ketua arkitek platform ini Robert Mao, seorang usahawan teknologi lama. Sebelum mendirikan ArcBlock, dia adalah pengasas bersama dan CEO rangkaian alat media sosial yang dikenali sebagai Pixomobile. Pixomobile membina rangkaian aplikasi dan perkhidmatan mudah alih untuk membantu pengguna membuat, mengurus, menggunakan dan berkongsi momen hidup mereka melalui foto dan video secara langsung dari peranti mudah alih mereka.

Pasukan ArcBlock

Beberapa ahli Pasukan Arcblock

Ketua saintis untuk projek ArcBlock adalah Flavien Charlon, yang sebelumnya merupakan pengasas dan CEO Coinprism, salah satu permulaan blockchain terawal. Dia juga merupakan pengasas bersama dan CTO di Trezeo, yang membantu pekerja bebas mencari kestabilan kewangan.

Perhubungan awam untuk ArcBlock dikendalikan oleh Jean Chen, yang menghabiskan 14 tahun sebagai wartawan di Shanghai. Setelah itu dia beralih ke pemasaran, memegang peranan dalam komunikasi pemasaran, penjenamaan dan hubungan masyarakat.

Akhirnya, enginerring perisian diawasi oleh Tyr Chen, yang telah menghabiskan 10+ tahun dalam kejuruteraan perisian dengan firma seperti Juniper Networks dan startup Tubi TV.

Komuniti ArcBlock

Apabila meningkatkan penggunaan cryptocurrency, mempunyai komuniti yang kuat dan terlibat dapat membantu. Sesungguhnya, untuk projek seperti ArcBlock, lebih banyak kesedaran bermaksud lebih banyak pembangun dan oleh itu lebih banyak orang menggunakan platform mereka.

Oleh itu, saya memutuskan untuk melihat lebih dekat komuniti Arcblock berikut.

Pertama, ArcBlock mempunyai Telegram berikut yang cukup besar. Mereka mempunyai lebih daripada 15,000 pengikut mereka saluran rasmi. Saya melompat ke saluran untuk memahami perbualan.

Telegram ArcBlock

Sembang di ArcBlock Telegram

Seperti yang anda lihat, terdapat ribuan pengikut tetapi saya kecewa dengan tahap interaksi antara mereka. Terdapat sedikit perbincangan yang menarik atau komuniti yang sangat terlibat. Namun, mereka mempunyai kumpulan WeChat untuk komuniti Cina mereka.

ArcBlock juga mempunyai Twitter rasmi akaun yang mempunyai lebih daripada 37k pengikut. Ini agak aktif dengan pasukan membuat catatan sekitar dua hari sekali. Mereka juga mendapat tahap interaksi yang wajar dengan tweet ini.

Apa yang saya rasa cukup menggembirakan adalah mereka mempunyai teknikal yang cukup baik.Blog Kejuruteraan“. Di sini mereka mengikuti perkembangan komuniti pemaju mereka dengan teknologi terkini dan juga beberapa tutorial penting.

Token ABT

Token ABT adalah token ERC-20 berdasarkan blockchain Ethereum. Terdapat jumlah penawaran sebanyak 186,000,000 ABT, dan bekalan semasa yang beredar hanya lebih dari 98,5 juta ABT.

ArcBlock mengadakan ICO pada bulan Februari 2018 dan walaupun pasaran crypto sudah mulai pulih dari tahap tertinggi pada masa itu pasukan masih dapat mengumpulkan $ 45 juta, menjual token pada harga $ 0.50 setiap.

Token itu dikeluarkan beberapa minggu kemudian dan harganya berlipat ganda. Tidak lama kemudian, dagangannya di atas $ 1.30, tetapi tidak bertahan lama dan pada bulan April harga token merosot di bawah $ 0.60 kerana pasaran cryptom jatuh ke dalam fungsi.

Persembahan Token ABT

Prestasi Harga ABT Sejak Dilancarkan. Imej melalui CMC

Kenaikan harga pada bulan Mei menyaksikan ABT mencecah paras tertinggi sepanjang masa pada $ 1,66 pada 5-6 Mei 2018. Setelah itu harga terus mundur hingga 2018 dan akhirnya mencapai paras terendah sepanjang masa pada $ 0.054302 pada 29 Januari 2019.

Harga naik dengan lebih tinggi dan mencapai tahap di atas $ 0,70 pada bulan Mei 2019 kerana keseluruhan pasaran cryptocurrency telah pulih pada tahun 2019. Malangnya, ia tidak dapat menahan kenaikan Mei itu dan pada 15 Julai 2019, ia diperdagangkan pada $ 0.260798, atau kira-kira separuh daripada harga ICOnya.

Membeli & Menyimpan ABT

Token ABT diperdagangkan pada jumlah pertukaran yang banyak, dengan jumlah dagangan teratas berasal dari pertukaran OKEx. Terdapat jumlah perdagangan yang hampir sama di bursa DragonEx. Jumlah perdagangan yang lebih kecil terdapat di Huobi Global dan Gate.io.

Terdapat juga tahap perolehan yang sihat di bursa ini. Ini bermaksud bahawa terdapat kecairan yang sihat untuk ABT dan anda mungkin tidak akan mendapat banyak slip dari pesanan besar token.

Setelah anda membeli token ABT anda, maka anda mungkin ingin memindahkannya dari bursa dan menyimpannya dalam dompet luar talian. Kita semua menyedari risiko peretasan pertukaran terpusat.

Huobi ABT

Daftar di Huobi dan Beli Token ABT

Kerana ABT adalah token ERC-20 ia dapat disimpan di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20, seperti MyEtherWallet. Pasukan ArcBlock juga baru-baru ini mengeluarkan pasukannya sendiri Dompet ABT, yang merangkumi penyelesaian identiti terdesentralisasi yang membolehkan pengguna mengawal semula identiti digital mereka.

Walau bagaimanapun, jika anda mencari pilihan yang paling selamat untuk penyimpanan luar talian, anda tidak boleh mengalahkan keselamatan dompet perkakasan. Ini menyimpan kunci peribadi anda dalam persekitaran “penyimpanan sejuk” dengan kunci anda jauh dari penggodam.

Pembangunan & Peta Jalan

Kadang kala sukar untuk menentukan dengan tepat berapa banyak kerja yang telah dilakukan pada sesuatu projek. Namun, salah satu petunjuk yang paling tepat adalah melihat repositori kod awam mereka.

Oleh itu, saya memutuskan untuk melompat ke ArcBlock GitHub dan perhatikan tahap aktiviti pengekodan. Salah satu metrik terbaik untuk dilampirkan ialah kod yang dilakukan. Di bawah ini kami mempunyai kod untuk 3 repos paling aktif yang teratas.

ArcBlock GitHub

Code Commits untuk Terpilih Repos dalam 12 bulan terakhir.

Seperti yang anda lihat, para pembangun cukup aktif dan secara berkala mendorong kod ke repos ini. Perlu juga diperhatikan bahawa terdapat 48 repositori lebih lanjut di GitHub mereka (walaupun mereka mempunyai lebih sedikit komitmen).

Tahap pembangunan ini sejajar dengan projek lain yang telah kita laksanakan pada tahap yang sama dalam kehidupan mereka.

Mungkin semua aktiviti pengekodan ini dapat dikaitkan dengan rancangan dan tonggak pembangunan mereka yang bercita-cita tinggi. Contohnya, orang awam mereka peta jalan sebenarnya cukup luas dan lebih komprehensif daripada yang kita lihat pada projek lain.

Akan menarik untuk melihat apakah pemaju dapat mencapai pencapaian yang akan datang dengan berkesan. Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan terkini, anda boleh terus melihatnya blog kejuruteraan.

Kesimpulannya

Sekiranya mereka dapat menunaikan janji mereka, nampaknya ArcBlock akan menjadi sebahagian besar dari revolusi teknologi Blockchain 3.0 yang akan datang.

Ini akan membawa aplikasi terdesentralisasi kepada orang ramai, dan membuat penciptaan dApps ini mudah untuk pemaju. Keupayaan untuk menghubungkan antara protokol yang berbeza sangat positif untuk masa depan blockchain dApps.

Terdapat beberapa pesaing yang mengusahakan interoperabiliti, tetapi ArcBlock berbeza, dengan fokusnya pada pengkomputeran awan dan membina ekosistem yang membolehkan pembangun membina, mengurus dan menjalankan blockchain dan dApps mereka dengan mudah.

Kemasukan OCAP dan Forge SDK menjadikan ArcBlock sebagai kaedah terbaik bagi pembangun untuk membina blockchain dan dApps. Dan kemasukan teknologi pengkomputeran awan membawa semua ini kepada pengguna akhir di penyemak imbas mereka, yang menjanjikan kemudahan penggunaan dan komuniti pengguna yang berkembang pesat.

ArcBlock berusaha untuk menjadikan web yang terdesentralisasi menjadi kenyataan, dan sedang dalam perjalanan untuk berjaya. Pelabur mungkin agak terganggu dengan prestasi tokennya, kerana nampaknya kesukaran masih berada di atas harga ICOnya.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me