Ulasan Avalanche (AVAX): Blockchain Generasi Ketiga

21 September 2020 adalah kemuncak dari sekumpulan idea yang dikemukakan pada tahun 2018 mengenai cara membuat platform kontrak pintar yang boleh diskalakan dan menawarkan prestasi tinggi.

Idea itu adalah dan ada Longsoran salji, dan sementara pelancaran bersih utama pada 21 September adalah kemuncak idea dalam buku putih awal, ia juga merupakan permulaan Internet Kewangan kerana Avalanche mendemokrasikan pasaran kewangan dan menjembatani semua platform blockchain menjadi satu ekosistem yang boleh beroperasi.

Lereng salap & amp; Makmal AVA

Longsoran salji & Logo Ava Labs

Avalanche adalah blockchain sumber terbuka yang memenuhi keperluan pemaju dan pengguna. Dengan itu, blockchain baru dapat dibuat yang berjalan berdasarkan peraturan yang ditentukan oleh pembangun. Aset baru dapat dibuat dan dikodkan untuk mematuhi parameter tertentu dan sekatan perdagangan. Dan kontrak pintar dan dApps menjadi kenyataan.

Ava Labs, pemaju Avalanche, mengatakan bahawa ini adalah blockchain pertama yang dapat menangani kontrak pintar dan juga melakukan transaksi dalam waktu kurang dari satu saat.

Di bawah ini kita akan mengetahui lebih lanjut mengenai Avalanche dan bagaimana ia membawa kontrak pintar dan kewangan yang terdesentralisasi ke masa depan.

Platform Kontrak Pintar

Pada mulanya terdapat Bitcoin. Ia dicipta sebagai cara untuk menyimpan dan memindahkan nilai dengan cara tanpa izin tanpa memerlukan pihak ketiga yang dipercayai. Sesiapa sahaja boleh menggunakan blockchain Bitcoin untuk menyimpan atau memindahkan nilai pada bila-bila masa dan di mana-mana tempat.

Yang diperlukan hanyalah sambungan rangkaian. Ia telah dibandingkan dengan emas sebagai simpanan nilai, tetapi sebenarnya sangat berbeza dengan emas. Namun kes penggunaan Bitcoin tetap terhad dengan cara yang serupa dengan emas.

Kemudian Ethereum bergabung dengan dunia blockchain yang terdesentralisasi. Ia dibuat bukan hanya untuk menghosting data seperti blockchain yang dibuat sebelumnya, tetapi merupakan rangkaian hidup yang benar-benar dapat menjadi tuan rumah dan menjalankan aplikasi terdesentralisasi berdasarkan blockchain. Ini secara asasnya mengubah kegunaan blockchain.

Bitcoin vs Emas

Bitcoin vs Emas tetap menjadi persoalan yang tidak dijawab.

Kontrak pintar sesuai untuk aplikasi kewangan kerana mereka hidup di blockchain dan setelah dibuat akan dilaksanakan secara automatik setiap kali syarat mereka dipenuhi. Ini membolehkan pembangun membina aplikasi yang rumit dan canggih yang dapat melakukan lebih banyak nilai daripada menyimpan dan memindahkan nilai.

DApps yang dibuat dapat membuat panggilan ke mana-mana kontrak pintar yang hidup di blockchain untuk melakukan tugas khusus setiap kali syarat tertentu dipenuhi. Ini membolehkan perkara seperti mengeluarkan pinjaman bercagaran atau aset perdagangan tanpa memerlukan pihak berkuasa terpusat.

Setelah dibangunkan, sistem ini akan berjalan sendiri, dan ini memungkinkan untuk mewujudkan model perniagaan baru yang unik yang akan menggantikan sistem kewangan tradisional kita dengan penyelesaian desentralisasi peer-to-peer.

Di sinilah Avalanche muncul dalam gambar.

Apa yang menjadikan Avalanche Istimewa

Banyak peminat blockchain akan mengenali Avalanche sama dengan Ethereum kerana ia adalah platform blockchain sumber terbuka yang membolehkan sesiapa sahaja menulis dan menggunakan kontrak pintar, dan untuk membina aplikasi yang terdesentralisasi. Namun ada perbezaan utama yang menjadikan Avalanche istimewa.

Perbezaan itu?

Avalanche Berbanding

Apa yang Membuat Avalanche Berbeza? Imej melalui Avalanche

Avalanche dikembangkan sebagai platform yang membolehkan sesiapa sahaja membina blockchain mereka sendiri. Ia diciptakan untuk modular dan disesuaikan, dan membawa keamanan, skalabilitas, dan prestasi tinggi ke platform kontrak pintar.

Pertimbangkan empat ciri unik platform Avalanche ini:

 1. Modular. Avalanche memungkinkan bagi sesiapa sahaja untuk menggunakan blok bangunan platform untuk membina blockchain standard yang boleh menjadi awam atau peribadi, dan khusus untuk aplikasi. Rantai yang baru dibuat ini juga boleh beroperasi dan wujud di rangkaian blockchain biasa. Avalanche adalah ekosistem rantai blok dan dapat diperluas untuk memenuhi keperluan khusus tanpa dibatasi pada penyebut umum yang paling rendah dari sistem.
 2. Penyesuaian. Dengan Avalanche, pemaju mempunyai kawalan penuh terhadap bagaimana tingkah laku kontrak pintar. Mereka dapat mengawal siapa yang dapat melihat dan berinteraksi dengan dApp, siapa yang dapat mengendalikannya, dan mesin maya atau bahasa pengaturcaraan yang digunakannya. Dan ini membolehkan aplikasi kewangan terdesentralisasi melalui penciptaan aset pintar. Ini adalah aset digital yang sewenang-wenangnya kompleks yang merangkumi peraturan tersuai mereka sendiri.
 3. Berskala dan Selamat. Blockchain Avalanche menggunakan mekanisme konsensus Proof-of-Stake (PoS) untuk memberikan perlindungan Sybil kepada blockchain. Sistem PoS ini memberikan puluhan ribu pengesah dalam sistem, memastikan bahawa rangkaian tetap tahan terhadap serangan, kuat, dan dapat dipercayai.
 4. Prestasi tinggi. Avalanche telah membuat keluarga protokol baru yang disebutnya “keluarga Salji” yang memungkinkan semua rantai yang dibina di Avalanche dapat menangani ribuan transaksi sesaat. Ini juga membolehkan rantai ini menyelesaikan transaksi mereka dalam beberapa saat dan bukannya beberapa jam.

Keluarga Protokol Salji

Blockchains sebenarnya tidak lebih daripada pangkalan data yang diedarkan dan terdesentralisasi yang direka untuk memenuhi tiga sifat:

 1. Boleh dibaca oleh sesiapa sahaja;
 2. Boleh ditulis oleh sesiapa sahaja;
 3. Tidak boleh diganti oleh sesiapa sahaja.

Pangkalan data berbanding Blockchain

Dilema pangkalan data terdesentralisasi adalah nyata. Imej melalui https://intellipaat.com

Para saintis data berjuang selama beberapa dekad dengan dilema dalam membuat pangkalan data awam. Dilema itu adalah jika ada yang dapat berpartisipasi dalam jaringan bagaimana mereka dapat memastikan bahawa hanya transaksi yang sah akan dimasukkan ke dalam pangkalan data?

Penyelesaiannya adalah blockchain umum, sejenis pangkalan data yang diedarkan yang terdiri daripada rangkaian komputer yang saling berkomunikasi dengan cara peer-to-peer untuk menyelesaikan tugas (seperti mengesahkan transaksi) secara terkoordinasi. Untuk mencapai kesepakatan ini protokol disertakan untuk mengarahkan komputer di mana transaksi dianggap sah.

Protokol konsensus pertama yang digunakan dalam pembuatan blockchain adalah protokol konsensus Nakamoto, yang bergantung pada perlombongan Proof-of-Work dan peraturan rantai terpanjang. Yang paling terkenal dari blockchain ini adalah Bitcoin dan Ethereum dalam pelaksanaannya sekarang.

Apa itu blockchain

Apa itu Blockchain? Imej melalui Shutterstock

Walaupun blockchain ini terdesentralisasi dan kuat, mereka mengalami masalah seperti throughput rendah dan latency pengesahan tinggi. Tambahan, mereka memerlukan perbelanjaan tenaga yang berterusan dan besar untuk memastikan keselamatan mereka.

Terdapat juga protokol konsensus klasik seperti Cosmos Tendermint yang menggunakan komunikasi all-on-all untuk memastikan bahawa semua komputer dalam rangkaian mencapai keputusan yang sama dengan pasti. Ini menyelesaikan masalah throughput rendah dan latensi pengesahan tinggi, tetapi memperkenalkan kekurangan ketahanan semasa perubahan keahlian. Tambahan pula, rangkaian yang menggunakan protokol konsensus klasik ini tidak sesuai.

Perbandingan Konsensus Avalanche

Bagaimana perbandingan konsensus Avalanche? Imej melalui blog Avalanche.

Protokol keluarga Snow yang telah dikembangkan untuk Avalanche menggabungkan sifat terbaik dari konsensus Nakamoto (kuat dan sangat terdesentralisasi) dengan protokol konsensus klasik terbaik (latency rendah, throughput tinggi, ringan).

Harta Protokol Salji

Salah satu ciri protokol Salji yang dapat dikenali dengan segera adalah bahawa ia sangat cepat. Mereka mencapai final yang tidak dapat dipulihkan dalam masa kurang dari 2 saat, yang lebih cepat daripada semua sistem tempat penjualan semasa. Mereka juga akan menyokong ribuan transaksi sesaat, yang jauh lebih besar daripada throughput yang dilihat dengan sistem pemprosesan pembayaran semasa.

Protokol Snow melakukan ini dengan menggunakan pengundian sub-sampel rawak berulang. Ini berfungsi dengan meminta setiap pertanyaan validator hanya sampel kecil dan rawak dari validator lain setiap pusingan. Pengesah yang dipilih ditimbang mengikut jumlah saham, dan metodologi ini memungkinkan protokol untuk skala secara teoritis kepada berjuta-juta peserta.

Protokol Salji ringan dan menggunakan tenaga minimum. Apabila tidak ada kerja yang perlu dilakukan, protokol akan berhenti dan menunggu dalam keadaan tenaga rendah.

Logo Avalanche

Tenaga dihabiskan semasa membuat kerja. Imej melalui blog Avalanche.

Dan protokol Salji sangat selamat. Walaupun keluarga protokol konsensus lain rentan terhadap sejumlah vektor serangan, protokol Salju kebal terhadap serangan ini. Dengan sebilangan besar pengesahan dijamin kebolehubahan dan ketahanan penapisan yang tidak dapat dicapai oleh protokol PoW. Dalam sistem PoS lain, penskalaan dicuba melalui pengesahan pengesahan ke jawatankuasa kecil, tetapi ini menimbulkan situasi di mana menjadi mustahil untuk merosakkan keanggotaan jawatankuasa kecil. Protokol salji tidak bergantung pada perwakilan kerana setiap pengesah dapat berpartisipasi dalam mencapai kata sepakat.

Bagaimana Protokol Salji Berfungsi?

Apabila mana-mana pengesahan melihat transaksi yang perlu disahkan, secara rawak akan memilih sekumpulan kecil pengesahan lain jika mereka yakin transaksi itu sah atau tidak. Pengesah yang lain akan menjawab bahawa mereka percaya bahawa transaksi itu sah, atau akan menjawab bahawa mereka percaya bahawa transaksi tersebut tidak sah dan harus ditolak. Ini dapat terjadi apabila simpul sudah menolak transaksi, atau jika memilih transaksi yang bertentangan. Setiap pengesah akan mempunyai pendapat yang kuat mengenai kesahihan sebarang transaksi.

Apabila sebahagian besar subset validator bertindak balas bahawa transaksi itu sah dan harus diterima, validator awal akan bersetuju untuk menerima transaksi tersebut. Pengesah ini sekarang percaya bahawa transaksi itu sah dan jika ditanyakan oleh pengesah lain di masa depan, pihaknya akan menjawab bahawa transaksi itu sah dan harus diterima. Dengan cara yang sama jika sebahagian besar subset validator menjawab bahawa transaksi tersebut tidak sah maka validator awal ini akan menolak transaksi tersebut dan akan menasihati semua validator masa depan untuk menolak transaksi tersebut juga..

Platform Avalanche

Subnet Lalai pada platform Avalanche. Imej melalui blog Avalanche.

Dalam kebanyakan kes, penyelesaian transaksi dapat terjadi dengan sangat cepat. Sekiranya terdapat kes di mana terdapat konflik antara transaksi, pengesah yang jujur ​​akan segera bergabung untuk menentukan transaksi bertentangan mana yang lebih disukai.

Ini akan menghasilkan gelung maklum balas positif sehingga semua pengesah yang mengambil bahagian lebih memilih satu transaksi daripada yang lain. Itu akan menyebabkan transaksi ini diterima oleh rangkaian sebagai sah, sementara semua transaksi bertentangan lainnya ditolak. Ini adalah hak milik utama dalam mengesahkan transaksi yang memberikan namanya kepada Avalanche.

Dalam protokol Snow ada kemungkinan besar jaminan bahawa apabila ada pengesah yang jujur ​​menerima atau menolak transaksi, semua pengesah jujur ​​yang lain juga akan mengikutinya dan menerima atau menolak transaksi itu.

Senibina Platform Avalanche

Protokol Snow yang telah dibincangkan menjadi asas untuk konsensus mengenai blockchain Avalanche. Terdapat dua enjin konsensus di platform:

 • Avalanche (konsensus DAG yang dioptimumkan): throughput tinggi, dapat diselaraskan, dan mudah dipangkas.
 • Snowman (konsensus dioptimumkan rantaian): throughput tinggi, tertib sepenuhnya, dan terbaik untuk kontrak pintar.

Segala-galanya dalam rangkaian Avalanche dibuat sebagai sub-rangkaian (subnet) dengan setiap rantai dimasukkan sebagai bahagian dari satu atau subnet yang lain. Setiap subnet adalah subset dari keseluruhan set validator, atau komputer yang telah bersetuju untuk berpartisipasi dalam rangkaian untuk mengesahkan sekumpulan rantai. Setiap subnet membuat skema insentif sendiri untuk pengesah. Mengambil bahagian dalam subnet adalah pilihan untuk pengesah untuk semua subnet kecuali Subnet Default.

Ekosistem Avalanche

Lingkaran mewakili subnet yang berbeza dan kotak hijau mewakili rantai blok dalam subnet tersebut. Imej melalui blog Avalanche.

Di Avalanche terdapat 3 blockchain yang telah dibina di dalam platform, dan ketiga-tiganya disahkan oleh Denet Subnet. 3 blockchain lalai ini adalah seperti berikut:

 1. The Rantai X adalah rantaian pembayaran berasaskan DAG untuk membuat dan memperdagangkan aset digital pintar (iaitu, representasi dari perkara dunia nyata dengan sekumpulan peraturan yang mengatur perilakunya). Salah satu aset yang diperdagangkan di X-Chain adalah $ AVAX, token asli rangkaian. Apabila seseorang melakukan transaksi ke blockchain di rangkaian Avalanche, mereka membayar yuran dalam $ AVAX. X-Chain adalah contoh Mesin Maya Avalanche (AVM).
 2. The Rantai P menguruskan metadata mengenai rangkaian Avalanche. APInya membolehkan nod membuat subnet, menambah validator ke subnet, dan membuat blockchain.
 3. The Rantaian C adalah contoh Mesin Maya Ethereum, yang dikuasakan oleh protokol konsensus Avalanche. Seseorang boleh membuat kontrak pintar di C-Chain dan melakukan apa sahaja yang mereka lakukan di Ethereum dengan menggunakan API C-Chain.

Sebagai tambahan kepada 3 rantai lalai ini, Avalanche mampu menyokong pelbagai rantai lain dan mesin maya tersuai mereka sendiri. Ciri ini membolehkan pemaju membuat dApps dan blok block khusus yang mengandungi logik sewenang-wenang yang mereka pilih untuk disertakan.

Fungsi Rangkaian Avalanche

Terdapat sebilangan ciri dan ciri yang memberikan fungsi unik kepada Avalanche.

Reka Bentuk dan Galakan Subnet

Pembangun dapat membuat subnet mereka sendiri, dan ini dapat menampung pelbagai kes penggunaan. Salah satu ciri reka bentuk subnet adalah kemampuan untuk menyesuaikan rantai dan skema insentif yang digunakan. Ini memungkinkan bilangan pengesahan untuk skala secara teori, dan setiap pengesah dapat memilih mana-mana subnet yang mereka berminat untuk melakukan perkhidmatan pengesahan.

Pematuhan Avalanche

Alat pematuhan yang dibina di dalam blockchain. Imej melalui Weforum.org

Pematuhan Peraturan

Avalanche adalah platform DeFi yang diciptakan dengan mempertimbangkan kes penggunaan kewangan. Ini telah menyebabkan pematuhan peraturan dibuat di dalam Avalanche. Pembangun dapat merancang subnet sehingga memerlukan pengguna memenuhi sejumlah syarat. Ini termasuk berada di negara tertentu, memegang lesen tertentu, atau lulus pemeriksaan KYC / AML. Pendekatan baru ini memungkinkan pengembangan penyelesaian kewangan yang lebih cekap yang tidak mungkin dilaksanakan atau mungkin sebaliknya.

Athereum = Avalanche + Ethereum

Athereum adalah subnet Avalanche yang merupakan garpu Ethereum yang mesra menggunakan mesin konsensus Avalanche. Ini akan membolehkan subnet mempunyai throughput yang tinggi dan hampir muktamad. Pembangun Aethereum akan dapat menggunakan rangkaian lengkap alat pengembangan Ethereum (Web3js, MyEtherWallet, MetaMask, dll.). Sebagai tambahan, ketika negara Ethereum diarahkan ke Avalanche, semua pemegang ETH yang ada juga memiliki akses ke jumlah ATH yang sama, aset asli Aethereum.

Bayaran Urus Niaga yang Boleh Dikendalikan

Avalanche akan membenarkan pengesah untuk mengambil bayaran sendiri mengikut algoritma tersuai mereka sendiri. Bayaran sangat penting untuk memberi insentif kepada pengesah dan untuk perlindungan penolakan perkhidmatan (DDoS) yang diedarkan di semua blok block.

Penciptaan Aset Pintar

Buat dan sebarkan aset anda sendiri. Imej melalui AvaLabs.org

Penciptaan Aset Pintar

Avalanche akan membolehkan pemaju membuat aset pintar digital dengan mudah, dan akan mempunyai sokongan untuk memperdagangkan aset tersebut dengan mudah. Ini akan ditangani melalui kumpulan peraturan yang kompleks yang menentukan pengendalian aset. Aset digital ini boleh dibuat untuk mewakili aset fizikal dunia nyata seperti ekuiti, emas, harta tanah, bon, dan banyak jenis aset lain. Setiap subnet akan dapat menguruskan asetnya sendiri dan kedua-dua token fungible dan non-fungible disokong.

Komitmen Atom Di Seberang Subnet

Kerana subnet selalu menggunakan protokol asas yang sama untuk konsensus, komitmen automatik transaksi di beberapa subnet akan diaktifkan. Ini akan membolehkan pengesah mengesahkan transaksi di beberapa subnet.

Parameter Tadbir Urus

Pemangku kepentingan akan dapat menyesuaikan parameter ekonomi utama sistem, mengikut keadaan luaran yang berubah. Parameter utama (misalnya, jumlah taruhan minimum dan kadar ganjaran) dapat diubah secara dinamik, sambil mengekalkan had bekalan tetap utuh.

Tadbir Urus Blockchain yang baik

Prinsip pemerintahan blockchain yang baik. Imej melalui Shutterstock

Protokol konsensus revolusioner telah memberi Avalanche kelebihan prestasi yang signifikan berbanding blockchain yang ada, namun para pembangun sudah mengetahui bahawa ada ruang untuk diperbaiki dalam pelaksanaannya sekarang. Pasukan pengembangan di Ava Labs sedang menjelajahi sejumlah potensi peningkatan platform, termasuk pemangkasan, sandboxing blockchain, peningkatan pangkalan data, penambahbaikan rangkaian, mesin maya pasca-kuantum dan privasi, dan mekanisme konsensus pemimpin baru bernama Frosty. Itulah beberapa penambahbaikan yang sedang diterokai secara aktif.

Token AVAX

Token asli yang digunakan di platform Avalanche menggunakan simbol ticker AVAX. Ia adalah unit perakaunan utama untuk jaringan, berfungsi sebagai mata wang pembayaran peer-to-peer, dan juga cara untuk mengamankan rangkaian, menyebarkan subnet baru, membayar yuran transaksi, membuat dan menukar aset, untuk mengatur protokol, dan untuk memberi insentif kepada pengesah.

Token AVAX

Token AVAX merapatkan platform dan pengembangan. Imej melalui Medium.com

AVAX dibuat dengan bekalan 720 juta token, 360 juta di antaranya dilepaskan dengan blok genesis jaring utama. Selebihnya 360 juta token dicetak sesuai dengan persamaan di Buku putih Avalanche. Pada tahun pertama, pemberian taruhan bertujuan untuk menargetkan kadar pencetakan token AVAX baru pada 7-12%. Walaupun jumlah penawaran AVAX tidak dapat diubah, ada kemungkinan pemegang token mengubah kadar pelepasan token baru agar dapat menyesuaikan diri dengan keadaan ekonomi yang berubah.

Avalanche mengadakan ICO pada bulan Julai 2020, mengumpulkan $ 42 juta dan menjual 21 juta token AVAX dengan harga $ 0.50 setiap satu. Pada akhir November 2020, token AVAX sudah mencapai tahap tertinggi $ 11.46 sehari selepas jaringan utama dilancarkan. Sebenarnya, harganya tidak jauh di atas paras terendah $ 3.00 pada 4 November 2020. Itu masih menunjukkan pulangan yang sangat baik bagi mereka yang melabur semasa ICO.

Carta AVAX

Sejarah harga token AVAX. Imej melalui Coinmarketcap.com

Di rangkaian Avalanche mana-mana node pengesahan dapat mencetak token baru dengan memasukkan token yang ada dan mengambil bahagian secara aktif dalam konsensus rangkaian. Kadar pencetakan ditentukan oleh peratusan jumlah bekalan yang dipertaruhkan oleh simpul, jangka masa taruhan (menggunakan minimum 2 minggu dan maksimum 1 tahun), waktu operasi simpul, dan latensi nod.

Pada masa ini keluarga protokol Snow adalah keluarga protokol toleransi kesalahan Byzantine tanpa pemimpin. Ini bermaksud bahawa keperluan untuk mengumpulkan kumpulan dihapuskan kerana semua node pengesahan dalam rangkaian dihargai secara proporsional untuk perkhidmatan mereka ke rangkaian, menjaga varians penghargaan hingga minimum setiap saat. Tambahan, yuran transaksi dibakar dan bukannya diedarkan kepada pengesah, yang berfungsi untuk meningkatkan kekurangan token AVAX dari masa ke masa.

Dengan memanfaatkan fleksibiliti dan penyesuaian protokol Snow melalui pemerintahannya, Avalanche berusaha untuk memanfaatkan yang terbaik dari kedua-dua prinsip ekonomi Austria dan Keynes untuk akhirnya mencapai pertumbuhan yang stabil dan keseimbangan ekonomi.

Diharapkan rangkaian akan berkembang dengan sejumlah besar pengguna yang selalu bertransaksi, yang menandakan ekonomi yang berguna dan sihat. Rangkaian ini juga berharap dapat mengembangkan yuran yang sangat rendah dan pencetakan yang rendah untuk menjaga kestabilan dalam kesan deflasi dari kenaikan kos transaksi.

Pasukan Avalanche

Avalanche dan pasukan pengembangan Makmal Ava di sebalik protokol Snow diasaskan oleh tiga saintis komputer yang diketuai oleh Emin Gun Sirer, seorang saintis komputer veteran yang mempunyai sejarah panjang dengan Bitcoin, rangkaian terdesentralisasi, dan blockchain.

Dr. Emin Gun Sirer adalah Ketua Pegawai Eksekutif Ava Labs dan merupakan pemimpin blockchain lama yang telah membantu mengembangkan skala untuk Bitcoin. Pembentukan protokol Snow adalah tindak lanjut langsung dari kerja tersebut. Dia mendapat PhD dalam Sains Komputer pada tahun 2000 dan telah menjadi profesor di Cornell University sejak tahun 2001. Dia juga merupakan anggota utama IC3 (Inisiatif untuk Cryptocurrencies dan Kontrak).

Pasukan Avalanche

3 pengasas bersama Avalanche. Imej melalui AvaLabs.org

Pengasas bersama Kevin Sekniqi adalah COO di Ava Labs dan juga seorang profesor Cornell dan bekas ahli IC3. Sebelum menyertai Ava Labs Sekniqi adalah seorang penyelidik di NASA Jet Propulsion Labrotory dan di beberapa universiti. Kedudukannya yang paling baru sebelum makmal Ava adalah dengan Microsoft sebagai Jurutera Perisian Penyelidikan, dan pada tahun 2020 dia mendapat PhD dalam Sains Komputer dari Cornell University.

Pengasas bersama ketiga projek ini adalah Maofan “Ted” Yin, anak didik Dr. Sirer dan Ketua Arkitek Protokol untuk Ava Labs. Dia akan mendapat PhD dalam Sains Komputer dari Universiti Cornell pada tahun 2021.

Sebagai tambahan kepada tiga anggota pengasas, pasukan makmal Ava telah berkembang untuk memasukkan 45 individu lain dalam peranan yang merangkumi sains komputer dan kejuruteraan hingga ekonomi dan kewangan. Terdapat juga sejumlah pakar pemasaran dan undang-undang dalam pasukan.

Kesimpulannya

Kami telah mengatakannya sebelum ini di Video Youtube, tetapi ia berulang di sini. Avalanche boleh menjadi penukar permainan.

Avalanche mencapai tahap akhir kedua, hasil yang tinggi, dan kecekapan tanpa mengorbankan desentralisasi atau keselamatan. Ciri-ciri ini tidak hanya menjadikannya platform DeFi yang sangat baik, tetapi juga menjadikannya platform pembayaran yang sangat baik. Ia dapat menampung berjuta-juta pengesah, dan menawarkan platform yang sangat disesuaikan yang merangkumi interoperabilitas antara rantai yang akan membantu menghasilkan permintaan yang kuat untuk mana-mana token yang dibuat di platform.

Bekalan token AVAX tetap, yang membantu menyokong harga token dan menimbulkan kekurangan. Dan tidak seperti platform taruhan lain, Avalanche tidak mengalami pencairan berterusan yang disebabkan oleh inflasi. Untuk membantu meningkatkan kekurangan lebih jauh semua yuran dan yuran transaksi yang berkaitan dengan penciptaan aset, blockchain, dan subnet dibayar dalam AVAX, yang kemudian dibakar untuk mengurangkan jumlah bekalan selama-lamanya.

Rangkaian Avalanche

Matlamat utama Avalanche adalah penciptaan Internet Kewangan. Platform selamat yang sangat sesuai untuk membina aplikasi DeFi dan juga dapat menampung pasaran kewangan tradisional. Ini juga dirancang untuk membuat pematuhan peraturan mudah, meningkatkan penerapan platform perusahaan.

Sistem taruhan sangat kompetitif dari segi pulangan, dan token AVAX diharapkan dapat menjadi pelaburan jangka panjang yang kukuh kerana pengambilan saham mendorong penguncian token untuk jangka masa yang panjang, yang juga membantu meningkatkan kekurangan. Plus mengesahkan nod juga dapat mengesahkan subnet lain, yang membolehkan mereka menerima ganjaran tambahan dalam token asli subnet alternatif. Semua ini dirancang untuk memberikan token dengan harga lebih tinggi dari masa ke masa.

Seperti yang anda lihat, bukan sahaja pasukan Avalanche menyampaikan protokol konsensus revolusioner, mereka juga menyediakan platform revolusi kepada semua orang di mana pembangun dan pengguna dapat memanfaatkan penyesuaian, fleksibiliti, interoperabilitas, latensi rendah, prestasi tinggi, dan keselamatan yang sangat baik . Pada gilirannya ini boleh menyebabkan penggunaan secara besar-besaran kerana ia mengubah kewangan DeFi dan tradisional.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me