Ulasan BEAM: Syiling Privasi Berskala Berwarna Mimblewimble

Beam adalah projek yang secara senyap-senyap membina koin privasi yang sangat kuat. Sejak dilancarkan, ia telah mendapat banyak perhatian dari pasar.

Beam adalah cryptocurrency berasaskan Mimblewimble yang bukan sahaja berusaha mengembangkan koin yang berfokus pada privasi tetapi juga yang boleh diskalakan. Ini adalah sesuatu yang sukar untuk dilakukan oleh cryptocurrency lain kerana rantaian blok menjadi kembung dan penggunaan pengguna menjadi perlahan.

Namun, adakah Beam benar-benar projek yang harus anda pertimbangkan?

Dalam tinjauan Beam saya akan berusaha menjawabnya. Saya juga akan melihat secara mendalam kes penggunaan dan potensi penggunaan duit syiling BEAM.

Apa itu Rasuk?

Rasuk adalah salah satu penambahan baru kepada peranan cryptocurrency, yang telah dilancarkan pada Januari 2019.

Apa itu Rasuk

Imej melalui Blog Rasuk

Ini adalah salah satu daripada sejumlah syiling baru berdasarkan protokol Mimblewimble yang merangkumi Grin, dan diciptakan untuk membantu mengisi apa yang dianggap sebagai kekurangan dalam koin privasi yang ada seperti ZCash dan Monero. Terdapat beberapa ciri yang ditambahkan oleh pasukan Beam yang mereka percaya akan menjadikan Beam sebagai duit syiling yang unggul.

Ciri-ciri Rasuk

Kawalan privasi yang lebih kuat berada di bahagian atas senarai ciri Beam. Dipercayai bahawa koin privasi lain telah menentukan model privasi yang hanya menjadikan transaksi peribadi apabila diminta secara khusus dan bukannya menambahkan privasi secara lalai.

Beam membalikkan ini dan menjadikan setiap transaksi menjadi peribadi secara lalai. Ini bermaksud pengguna adalah satu-satunya yang dapat menentukan maklumat apa yang tersedia untuk umum, dan terus mengawal sepenuhnya data peribadi di tangan pengguna..

Beam juga telah memperkenalkan konsep transaksi sulit dan aset sulit sebagai ciri nilai privasi tambahan. Ciri ini akan memungkinkan untuk mencipta jenis aset digital baru, seperti instrumen hutang, aset harta tanah, mata wang baru, semuanya boleh ditukar dengan mudah secara peribadi di platform Beam.

Ciri-ciri Rasuk

Aset sulit & Skalabiliti di Beam

Walaupun blockchain lain menghadapi masalah skalabilitas, Beam percaya mereka telah menyelesaikan masalah ini dengan menjaga blockchain yang ramping dan padat. Transaksi telah dirancang untuk mengelakkan kembung, melalui penggunaan protokol Mimblewimble untuk memangkas data lama yang menjadi tidak relevan dengan keperluan pemprosesan transaksi semasa.

Ini bukan sahaja mengurangkan kembung, ia juga akan mengurangkan tuntutan overhead komputasi, sehingga meningkatkan skalabiliti rangkaian. Beam telah dirancang untuk dapat mendukung berbagai jenis transaksi menggunakan teknologi Skrip Tanpa Skripnya. Selain pemindahan nilai sederhana, Beam juga mendukung pemindahan terkunci waktu, pertukaran atom, dan pembayaran eskrow.

Privasi akan tetap menjadi keutamaan, tetapi ciri ini juga mematuhi peraturan yang ada melalui sokongan tanda tangan dompet digital yang tidak dapat dilupakan. Ini akan membolehkan juruaudit yang diberi kuasa melihat senarai penuh urus niaga dan dokumentasi yang berkaitan.

MimbleWimble??

Sebarang perbincangan mengenai Beam memerlukan pemahaman asas mengenai teknologi Mimblewimble, sinilah yang menjadi asas bagi Beam. Mimblewimble didasarkan pada protokol Bitcoin, tetapi diubah suai untuk meningkatkan privasi dan kecekapan rangkaian. Pelaksanaan privasi juga meningkatkan kebolehfungsian sebagai kesan sampingan.

Dalam protokol Mimblewimble, penerima dapat menghasilkan faktor yang membutakan ketika menandatangani transaksi. Ini dimungkinkan melalui penggunaan gabungan Komitmen Pedersen dan Transaksi Rahsia.

Walaupun Transaksi Rahsia memerlukan bukti tambahan dengan setiap transaksi, menjadikannya rumit, Mimblewimble mengesampingkan ini dengan menghilangkan tingkah laku skrip. Ia kemudian menggabungkan faktor-faktor membutakan yang disebutkan di atas dengan output palsu untuk mencapai tahap privasi dan keselamatan Transaksi Rahsia tanpa masalah prestasi yang berkaitan.

MimbleWimble Dijelaskan

MimbleWimble – Mantra yang boleh menjadikan duit syiling menjadi peribadi. Imej melalui Blog Rasuk

Mimblewimble juga telah merampingkan blockchain dengan menggunakan agregasi transaksi yang membantu kami menyimpan banyak data transaksi yang lalu. Dalam blok Mimblewimble transaksi kelihatan seperti campuran output dan input secara rawak. Ini membolehkan penyegerakan nod lebih cepat kerana mereka hanya perlu mengesahkan ketulenan input baru tertentu dan bukannya keseluruhan blockchain.

Blok yang dipadatkan Mimblewimbles mengandungi tanda tangan output dari dummy output, bersama dengan keadaan sistem dan header blok. Ini memberi kita protokol blockchain dengan peningkatan privasi dan skalabilitas berdasarkan kaedah pembinaan transaksi.

Blockchain tumbuh dengan lebih perlahan, mengelakkan kembung dan membolehkan nod penuh beroperasi dengan lebih berkesan, sehingga meningkatkan desentralisasi jangka panjang rangkaian.

Pelaksanaan Rasuk Mimblewimble

Satu-satunya cara duit syiling Beam berjaya mencapai skalabiliti dan privasi adalah dengan pelaksanaan Mimblewimble yang betul.

Sebagai sedikit sejarah, nama “Mimblewimble” berasal dari siri buku Harry Potter, dan ia adalah mantra “Tongue-tying Curse” dalam buku-buku. Pada bulan Ogos 2016 versi pertama Buku putih Mimblewimble diterbitkan oleh kriptografer tanpa nama menggunakan nama samaran “Tom Elvis Jedusor”, yang merujuk kepada antagonis Voldemort dalam buku Harry Potter.

Gram Beam

Dua pelaksanaan MimbleWimble – Grin & Rasuk. Imej melalui Beam Blog

Visi Mimblewimble yang dilukis oleh “Jedusor” telah dilaksanakan baik di Beam maupun koin lain yang disebut Grin, dengan masing-masing mengambil jalan berbeda dalam pelaksanaannya. Dalam kes Beam, ia telah sejalan dengan tujuan Mimblewimble dan berusaha untuk berjaya melaksanakan dua ciri utama: Transaksi Rahsia dan Transaksi Terputus-putus.

Apa itu Transaksi Sulit?

Urus niaga sulit mempunyai ciri menyembunyikan dan ciri membutakan yang disediakan oleh Pedersen Commitments bersama dengan Kriptografi Lengkung Elips. Dengan menggunakan transaksi sulit membolehkan pengguna menyembunyikan atau membutakan mana-mana maklumat yang berkaitan dengan transaksi. Ini bermaksud hanya pengirim dan penerima yang mengetahui jumlah transaksi.

Ini dicapai dengan menggunakan faktor membutakan untuk mengenkripsi jumlah transaksi. Buta berfungsi dengan memberikan nilai rawak dan mengalikan jumlah transaksi sebenar dengan nilai rawak ini. Ini diikuti oleh satu tanda tangan tunggal yang dibuat yang merangkumi semua input dan output dalam transaksi.

Semasa transaksi diterima, penerima memilih beberapa faktor yang membutakan secara rawak. Ini kemudian boleh dijadikan bukti pemilikan apabila tiba masanya untuk menghabiskan duit syiling.

Perlindungan Data Peribadi Beam

Tidak seperti hampir setiap blockchain yang ada, Beam berusaha mengubah sistem yang merekodkan pemindahan dan pemilikan duit syiling berdasarkan alamat. Beam dapat mengesahkan pemilikan input dan output melalui faktor dan nilai yang membutakan sahaja. Blockchain digunakan untuk menyimpan komitmen, yang hanya menjadi relevan apabila dompet perlu melakukan transaksi.

Sebagai tambahan kepada penghapusan semua maklumat peribadi mengenai transaksi, Beam juga menggunakan selang kadaluwarsa 24 jam. Ini dapat diubah melalui pengaturan dompet, dan pengembang Beam mengesyorkan pengguna membuat alamat penerimaan baru untuk setiap transaksi.

Protokol Dandelion

Perwakilan Grafik Protokol Dandelion. Imej Sumber

Untuk menambahkan perlindungan privasi yang lebih baik, Beam juga telah menerapkan Protokol Dandelion. Anda juga dapat menemukan perlindungan privasi ini dilaksanakan di blockchain seperti ZCoin, di mana ia digunakan untuk menurunkan kebarangkalian data peribadi dapat dihubungkan ke alamat dan transaksi. Protokol Dandelion membolehkan Beam menyokong input dan output palsu.

Sebagai ciri privasi terakhir, Beam menggunakan Sistem Papan Buletin Selamat yang membenarkan pertukaran mesej yang disulitkan antara dompet, walaupun mereka tidak dalam talian pada masa yang sama.

Dasar Monetari Rasuk

Beam secara eksplisit menyatakan sebagai sebahagian daripada dasar monetari bahawa ia dibuat sebagai simpanan nilai, bukan sebagai cryptocurrency transaksi. Bekalan Beam tidak akan melebihi 263 juta BEAM dan duit syiling menggunakan skema pelepasan deflasi yang serupa dengan yang digunakan oleh Bitcoin di mana ganjaran blok dikurangkan separuh dari masa ke masa.

Ganjaran blok awal ialah 80 BEAM, dan ini akan berkurang kira-kira setiap 4 tahun sehingga mencapai sifar pada kira-kira 2152. Selepas itu, tidak ada lagi duit syiling BEAM yang akan dibuat.

Protokol Dandelion

Keluk Pelepasan BEAM dan Dasar Perbendaharaan. Imej Sumber

BEAM juga menggunakan model yang serupa dengan ganjaran ZCash Founder di mana sebahagian daripada setiap ganjaran blok dibayar ke Beam Treasury. Wang syiling tersebut kemudian dibayar setiap bulan kepada Beam Foundation, termasuk pemaju, penasihat, dan pelabur. Ini adalah bagaimana Yayasan membiayai pengembangan Beam yang sedang berjalan. Ganjaran Perbendaharaan adalah 25% daripada ganjaran blok.

Pemerintahan dan Komuniti

Beam telah mengikuti pendekatan jenis korporat untuk pendanaan awal dan pemerintahannya, di mana pemaju dan penyumbang sepenuh masa disewa, dan dana berasal dari kapitalis teroka. Seluruh projek ini kemudian diawasi oleh Beam Foundation yang berpusat di Switzerland, yang mempunyai mandat untuk membimbing pengembangan rangkaian Beam.

Salah satu titik penjualan utama Beam, terutama untuk perniagaan, adalah ciri auditnya yang akan memberi kemampuan kepada perniagaan untuk menyediakan jejak kewangan untuk juruaudit atau pengawal selia jika diperlukan. Sebagai sebahagian daripada Inisiatif Pematuhan Rasuk yang lebih luas, terdapat fokus pada perkhidmatan pihak ketiga untuk memberikan kepatuhan peraturan khusus negara.

Beam Foundation secara aktif mencari rakan kongsi pembangunan, dan juga telah mencari syarikat modal teroka yang ingin membuat pelaburan ke dalam projek ini. Baru-baru ini, Yayasan telah menubuhkan Beam Sovereign Money Foundation, yang membantu mempromosikan dan membiayai pengembangan Beam.

Pasukan BEAM

Pasukan pengembangan Beam terdiri daripada kira-kira 20 individu dalam penulisan ini, serta 13 penasihat tambahan untuk projek ini. Ketua Pegawai Eksekutif adalah Alexander Zaidelson.

Alexander adalah eksekutif berpengalaman dan berwawasan produk. Kerjayanya bermula sebagai pembangun perisian, setelah itu dia menubuhkan Nareos (sebuah P2P File Sharing Company) dan Wikitup (diambil alih oleh iMesh). Dia juga pernah berkhidmat sebagai penasihat beberapa projek permulaan.

Pasukan Rasuk

Anggota Pasukan Core Beam. Imej melalui Rasuk

CTO Rasuk adalah Alex Romanov. Alex adalah pengurus Penyelidikan dan Pembangunan dengan latar belakang teknikal dan kemahiran pengurusan yang kuat. Alex telah mengusahakan banyak projek yang kompleks dengan pasukan yang diedarkan. Romanov mengetuai R&D Team di Beam sejak projek ini dimulakan.

COO di Beam adalah Amir Aaronson. Amir adalah seorang usahawan yang bermotivasi, dan pakar operasi yang berfikiran kuat. Dia telah menjadi pengasas bersama beberapa syarikat teknologi dan telah menghabiskan 2 tahun terakhir dalam bidang cryptocurrency.

Akhirnya ada CMO Beni Issembert. Beni adalah usahawan bersiri sejak 14 tahun yang lalu. Dia juga seorang pensyarah, pemasar, penulis, dan penyampai cerita yang cuba merapatkan hubungan antara falsafah dan teknologi.

Syiling BEAM

Koin Beam mempunyai sejarah yang cukup pendek, bermula dengan pelancaran mainnet 17 Januari 2019 dan harga pembukaan lebih dari $ 0.57. Oleh kerana tidak ada ICO untuk token, kami tidak dapat memastikan apa yang mungkin dibayar oleh pelabur swasta sebelum pelancaran mainnet.

Harga bergerak lebih tinggi selepas pelancaran mainnet, mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 3.21 pada 28 Januari 2019. Ia jatuh dari tahap tertinggi, dan pada bulan Mei juga berada di bawah tahap pembukaan juga. Pada 6 Jun 2019, harga mencecah paras terendah sepanjang masa pada $ 0.381546.

Prestasi Harga BEAM

Prestasi Harga BEAM. Imej melalui CMC

Ia pulih dari paras terendah sepanjang masa dan menghabiskan sebahagian besar sisa kewujudannya di atas $ 1, tetapi akhir September menyaksikan ia jatuh di bawah pegangan itu, dan pada 8 Oktober 2019 ia diperdagangkan pada $ 0.826316 dan baru sahaja berada di puncak 100 cryptocurrency mengikut kapitaliti pasaran kerana ia berada di kedudukan nombor 101.

Berniaga & Menyimpan BEAM

Untuk duit syiling yang cukup baru di pasaran, BEAM tersedia di sejumlah bursa. Sebagai contoh, ia disenaraikan di Binance, DragonEX, Gate.io, BitForex dll.

Namun, ketika saya melihat lebih dari 65% jumlahnya tertumpu untuk diperdagangkan di bursa HotBit. Ini boleh menimbulkan risiko dari perspektif kecairan pasaran pada suatu masa nanti. Sekiranya ada keadaan di mana BEAM berdagang di HotBit berhenti, ini bermaksud jumlah dagangan boleh turun dengan banyak.

Buku pesanan juga kelihatan cukup nipis di bursa terkenal seperti Binance Exchange. Sebagai contoh, jika kita melihat buku-buku BEAM / BTC kita dapat melihat bahawa perolehan harian agak terhad dan pengedaran pesanan itu sendiri cukup luas.

Binance BEAM

Daftar di Binance dan Beli Token BEAM

Sebaik sahaja anda mempunyai BEAM anda, anda akan mahu membawanya di luar talian dan menyimpannya di dalam dompet. Malangnya, anda cukup terhad untuk sokongan dompet untuk duit syiling pada masa ini. Setelah itu, integrasi sedang diusahakan dan sokongan Trezor hampir tiba.

Buat masa ini, pertaruhan terbaik anda mungkin untuk mengekalkan BEAM anda adalah dompet asli milik mereka. Ini sebenarnya boleh didapati di kedua-dua peranti desktop dan mudah alih. Terdapat juga sokongan untuk sejumlah sistem operasi yang berbeza termasuk Microsoft, Mac, Android, iOS dan Linux.

Dompet Beam cukup intuitif untuk digunakan dan mempunyai pelbagai ciri. Ini termasuk perkara seperti Pertukaran Atom, bukti pembayaran ID Sentuh / ID Wajah dan berkongsi maklumat transaksi. Anda boleh memuat turun dompet Beam anda di sini.

Rasuk Terus Melombong

Seperti Bitcoin, Beam adalah blockchain Proof-of-Work, yang membolehkan pelombong menerima ganjaran kerana menyumbang kekuatan pengkomputeran ke rangkaian. Beam menggunakan pengubahsuaian algoritma Equihash yang disebut Beam Hash II untuk kesepakatan, menyebutnya penyelesaian mesra GPU dan stabil yang akan membawa kepada pengedaran syiling BEAM yang adil..

Salah satu tujuan pasukan adalah untuk mendesentralisasi jaringan Beam sejak awal, dan untuk tujuan ini mereka tidak menggalakkan penambangan ASIC selama 18 bulan pertama, dan mendorong perlombongan GPU.

Pasukan ini tidak berniat untuk menghalangi penambangan ASIC selamanya, mereka hanya berusaha untuk memberi penambang GPU sebagai permulaan pada awal kitaran hidup Beam. Ini juga dianggap bahawa kaedah ini memberikan hashrate dan dinding kriptografi yang lebih baik.

Pembangunan Rasuk

Sesuatu yang saya ingin menyentuh mengenai Beam adalah sejauh mana kerja yang dilakukan baru-baru ini pada protokol mereka.

Ini adalah sesuatu yang dapat anda segera mengesahkannya dengan melihatnya Repositori GitHub. Repo sumber terbuka ini adalah barometer yang cukup baik mengenai berapa banyak kod yang ditolak.

Oleh itu, saya memutuskan untuk menyelami Beam GitHub. Berikut adalah kod yang dilakukan selama 12 bulan terakhir kepada dua repos paling aktif.

Rasuk GitHub

Kod Berkomitmen untuk Memilih Repos sepanjang Tahun

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak komitmen untuk repos ini selama setahun terakhir. Sebilangan besar perkara ini berlaku pada protokol teras mereka yang merupakan tanda yang menggembirakan.

Sekiranya kita membandingkan tahap komitmen dengan projek lain di ruang itu, itu masuk pada nombor 10 dengan lebih daripada 3,000 komitmen teras.

Memang tahap perkembangan ini semua masuk akal jika anda melihatnya peta jalan pembangunan. Sepanjang tahun lalu mereka telah menyelesaikan perkara berikut antara yang lain:

 • API Kolam Perlombongan
 • Dompet Android dan iOS
 • Dompet Sejuk
 • Rasuk ke BTC, LTC, QTUM Atomic Swap
 • Petir Petir
 • Pasar Pertukaran Atom
 • Perubahan Algoritma PoW

Lebih-lebih lagi, peta jalan mereka masih mempunyai beberapa tonggak penting yang dapat kita nantikan selama 4-6 bulan akan datang. Ini termasuk yang berikut:

 • lejar & Sokongan Trezor
 • Dompet Android dan iOS
 • Sokongan Multisig
 • Aset sulit di Mainnet
 • Petir Petir
 • Tor / i2P

Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangannya, anda boleh mengikutinya blog rasmi. Anda juga boleh pergi ke mereka dokumentasi untuk bacaan tambahan “ringan”.

Kesimpulannya

Beam adalah salah satu pelaksanaan Mimblewimble penuh pertama, dan jika berjaya dilaksanakan, ia membawa peningkatan yang besar dalam kecekapan dan privasi. Rancangan masa depan dari projek ini merangkumi lebih banyak inovasi yang bertujuan untuk meningkatkan privasi keseluruhan ruang cryptocurrency.

Walaupun Beam adalah tambahan yang cukup baru untuk adegan cryptocurrency, sebenarnya hampir tidak dapat dielakkan sejak whitepaper Mimblewimble pertama dilancarkan di dunia pada tahun 2016.

Masih awal permainan Beam, tetapi apabila koin dan komunitinya semakin matang, sudah pasti set aplikasi dan pengguna pilihan akan muncul.

Sumber tambahan

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me