Ulasan Binance USD: Panduan Lengkap Untuk BUSD Stablecoin

Binance USD adalah stablecoin yang disokong oleh dolar yang disokong oleh Binance, salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia. Memang terdapat banyak minat pada duit syiling ini.

Walau bagaimanapun, pasaran stablecoin kini cukup tepu. Terdapat banyak alternatif yang disokong dolar yang disokong oleh pertukaran, kepercayaan dan bank. Terdapat juga sejumlah varian desentralisasi yang mengambil pasar dengan ribut.

Jadi, dengan begitu banyak persaingan, adakah Binance USD harus dipertimbangkan?

Dalam ulasan Binance USD ini, saya akan berusaha menjawabnya. Saya juga akan memberi anda apa yang perlu anda ketahui mengenai teknologi dan juga beberapa petua utama mengenai penggunaan BUSD.

Apa itu BUSD?

Binance USD (BUSD) adalah stablecoin yang disokong dan dijamin oleh dolar A.S. Ini memberi penggunanya kemampuan untuk bertransaksi dengan aset berasaskan digital dan blockchain lain sambil meminimumkan risiko turun naik.

BUSD diciptakan dengan tujuan untuk memperbaiki ekosistem kewangan yang terdesentralisasi melalui penggunaan rangkaian global tanpa geseran yang membolehkan aset digital semakin menambah aksesibilitas, fleksibiliti, dan kepantasan transaksi.

Apa itu BUSD

Apa itu Binance USD? Imej melalui Binance

Binance USD dikeluarkan sebagai token ERC-20 di blockchain Ethereum. Mereka disokong berdasarkan dolar 1: 1 yang disimpan dalam akaun bank A.S. yang dimiliki oleh Paxos, yang merupakan rakan kongsi Binance dalam projek ini.

Selain itu, BUSD merupakan salah satu daripada tiga stablecoin yang selama ini diluluskan oleh pengawal selia A.S., dengan dua yang lain adalah GUSD yang dikeluarkan oleh Gemini Trust Company, dan PAX, juga dikeluarkan oleh Paxos.

Asal Usul BUSD & Pengembangan

Binance dan Paxos mengumumkan kerjasama mereka untuk mewujudkan Binance USD stablecoin di 5 September 2019, dan bahawa Jabatan Perkhidmatan Kewangan Negeri New York (NYDFS) telah memberikan persetujuan mereka terhadap BUSD. Mulai 12 September 2019, BUSD telah tersedia untuk pembelian pada asas 1: 1 dengan USD dari Paxos.

Pada 20 September 2019, BUSD telah tersedia di platform Binance dalam perdagangan dengan BTC, BNB, atau XRP. The stablecoin diaudit setiap bulan oleh firma perakaunan Withum seperti yang dikehendaki oleh NYDFS.

Kenapa BUSD

Mengapa Menggunakan Binance USD. Imej melalui Paxos

Dalam enam bulan sejak pelancaran BUSD Binance telah mencipta beberapa alasan yang menarik bukan sahaja untuk menggunakan stablecoin di platform Binance, tetapi juga untuk mula menggunakannya di luar ekosistem Binance. Di platform itu sendiri Binance telah memperluas perdagangan untuk merangkumi 48 pasangan perdagangan yang berbeza dengan USD.

Ini memberi peluang kepada pelabur dan peniaga untuk memperdagangkan token terhadap banyak cryptocurrency teratas di dunia, dan juga terhadap token leverage. Binance juga telah menambahkan platform yang membolehkan pembelian dan penjualan satu klik dengan 8 mata wang fiat. Pelabur boleh melakukannya menggunakan USD, EUR, GBP, JPY, RUB, CAD, VND, dan CNY dengan pindahan bank atau dengan kad kredit.

Tech Behind Binance USD

Binance USD diciptakan untuk dijamin sepenuhnya dengan dolar A.S. yang disimpan dalam akaun bank A.S. berdasarkan 1: 1. Akaun-akaun ini dibuat dan ditadbir oleh Paxos, dan diaudit setiap bulan seperti yang ditentukan oleh peraturan negara bagian New York.

Sebarang permintaan untuk membeli atau menjual BUSD disertakan dengan pergerakan wang masuk atau keluar dari akaun rizab. Berdasarkan permintaan ini, token BUSD dicetak atau dibakar dengan sewajarnya.

Sebagai contoh, pembelian BUSD bernilai $ 1,000 akan menghasilkan 1,000 token BUSD dicetak dan kenaikan $ 1,000 dalam akaun rizab. Di sisi lain, penebusan 1,000 BUSD akan menyebabkan pembakaran token tersebut dan penurunan $ 1,000 dalam simpanan kerana dolar A.S. dikeluarkan dan dipindahkan kepada orang yang menebus token tersebut. Sekiranya terdapat beberapa ancaman keselamatan yang kritikal, seperti peretasan, Paxos memiliki kemampuan untuk menghentikan sementara pemindahan, pembuatan, atau pemusnahan token BUSD.

Walaupun Paxos mengawal penciptaan dan pemusnahan token BUSD, terdapat juga kontrak pintar ERC-20 yang berfungsi dengan token BUSD. Kontrak pintar ini membantu memberikan keselamatan proses kerana ia menghilangkan keperluan pihak ketiga dan memindahkan transaksi ke kemampuan yang dipercayai dari rangkaian blockchain.

Proses Binance USD

Proses Pengeluaran & Menebus BUSD

Dan kerana BUSD adalah aset ERC-20, mudah untuk memperdagangkan token kerana pemindahan dan melihat transaksi disokong oleh kebanyakan dompet dan pertukaran yang menyokong Ethereum.

NYDFS memantau dan mengatur BUSD dengan mematuhi Piagam Amanah. Ini memastikan bahawa Paxos mengikuti semua undang-undang perbankan New York yang berlaku dalam prosedur operasinya mengenai BUSD. Peraturan yang berlaku mengharuskan Paxos memiliki cara untuk membekukan akaun, dan menghapus baki akaun yang dibekukan apabila diperlukan.

Peraturan ini dipatuhi melalui fungsi yang disebut “setLawEnforcementRole.” Fungsi ini dapat digunakan jika diperlukan untuk meletakkan sekatan pentadbiran pada bekalan BUSD yang beredar.

Kerana ini bertentangan dengan desentralisasi aset, Paxos sangat jelas dalam menegaskan bahawa fungsinya hanya untuk memenuhi syarat peraturan, dan untuk mencegah kegiatan haram seperti pembiayaan pengganas dan pencucian wang. Sehubungan itu, Paxos telah mengatakan bahawa fungsi tersebut tidak akan pernah digunakan melainkan diperlukan oleh agensi penguatkuasaan undang-undang.

BUSD vs PAX?

Paxos telah bekerjasama dengan Binance untuk membuat stablecoin Binance USD, tetapi sebelum itu mereka juga telah mengeluarkan stablecoin mereka sendiri yang disebut PAX. Kedua-dua BUSD dan PAX disokong berdasarkan 1: 1 oleh dolar A.S. yang disimpan dalam akaun bank A.S. oleh Syarikat Paxos Trust.

Binance USD berbanding PAX

BUSD Berbanding dengan PAX Stablecoin Paxos

Binance memilih untuk bekerjasama dengan Paxos kerana rekod prestasi mereka dalam mewujudkan penyelesaian stablecoin yang dipercayai. Ini menjadikan Binance lebih mudah untuk melancarkan stablecoin yang dipercayai untuk platform dan ekosistem mereka sendiri.

Tidak ada percampuran USD yang ditahan untuk menyokong kedua-dua stablecoin dan mereka digunakan secara berasingan untuk menyokong tujuan yang berbeza.

Keadaan BUSD Semasa

Pada awal Mac 2020, Binance USD telah beredar selama enam bulan. Pada masa itu, ia telah berkembang untuk melihat jumlah penawaran dan had pasaran hampir $ 200 juta, dan jumlah dagangan harian mendekati $ 100 juta. Itu meletakkannya di kedudukan ke-35 di Coinmarketcap.com pada 25 Mac 2020.

Juga, menurut data dari Binance, pada 11 Mac 2020 terdapat lebih daripada 40,000 pengguna yang memegang BUSD pada Binance dan Binance.US, dengan pangkalan pengguna tersebut meningkat 20-30% setiap minggu. Terdapat juga 416 juta BUSD yang dibeli sejak pelancaran token, sama ada melalui Binance atau Paxos, atau melalui mana-mana 45 bursa yang membolehkan pembelian dan perdagangan BUSD.

Pertukaran USD Binance

Julat Pertukaran yang Menyokong BUSD

Pertumbuhan dan momentum stablecoin BUSD cukup luar biasa, walaupun mendapat sokongan Binance tentunya telah membantu. Walaupun begitu, pertumbuhan dari cap pasaran $ 17 juta pada bulan September 2019 menjadi $ 182 juta pada bulan Mac 2020 sangat mengagumkan, dan ini menunjukkan betapa kuatnya komuniti Binance, dan bagaimana syarikat itu dapat memupuk penggunaan stablecoin walaupun di luarnya sendiri ekosistem.

Walaupun BUSD hanya # 35 berdasarkan had pasaran di antara jumlah keseluruhan cryptocurrency, ia juga berada di kedudukan # 5 di antara stablecoin. Menariknya, stablecoin # 4 adalah Paxos Standard (PAX) dengan cap pasaran $ 262 juta. Mengingat kadar pertumbuhan BUSD yang mengagumkan, kemungkinan dapat mengatasi PAX dalam satu atau dua bulan berikutnya.

Setelah melepasi pencapaian pasaran $ 100 juta pada 11 Mac 2020, CEO Binance Changpeng Zhao memberi komen dalam siaran akhbar:

Cap pasaran BUSD yang melintasi $ 100 juta adalah tonggak besar bagi Binance, yang menggambarkan keperluan dan penggunaan aset alternatif yang kuat di pasaran. Kami tidak sabar untuk melihat lebih banyak utiliti melalui kekuatan aset digital yang stabil dan melayani pihak kami dengan BUSD, stablecoin berasaskan USD yang diluluskan oleh NYDFS.

Pasukan di belakang BUSD telah membuat kemajuan besar ini hanya dalam enam bulan melalui kerja keras, pengembangan ciri dan perkongsian baru, dengan meningkatkan kes penggunaan untuk stablecoin baik dalam ekosistem Binance dan tanpa, dan dengan menyediakan pasaran dengan penyelesaian yang kukuh untuk menghubungkan mata wang fiat dan cryptocurrency.

Kegunaan BUSD

Binance USD ditransaksikan di rangkaian blockchain Ethereum dengan cara yang sama seperti token ERC-20 yang lain. Mana-mana pengguna yang ingin menebus BUSD mereka boleh menghantar token ke alamat terkawal Paxos di mana token akan dibakar dan jumlah mata wang fiat yang sesuai akan dipindahkan dari akaun simpanan Paxos ke akaun bank pengguna.

Cara Menggunakan BUSD

Cara Menggunakan BUSD

Kerana BUSD wujud di blockchain umum seperti rangkaian Ethereum, pedagang boleh menggunakan BUSD sebagai alternatif mata wang fiat. Ini bermaksud pengguna dan perniagaan dapat melakukan outsourcing keperluan perbankan ke Paxos melalui BUSD. Sebagai tambahan, kerana BUSD adalah token ERC-20 ia dapat disatukan dengan mana-mana dApps dan kontrak pintar berdasarkan Ethereum.

Binance dan Paxos telah memanfaatkan ini selama enam bulan sejak BUSD dilancarkan untuk menambahkan kes dan ciri penggunaan berikut:

  • Promosi bayaran pembuat sifar untuk semua pasangan BUSD yang diperdagangkan di Binance;
  • Beberapa produk pinjaman di Binance di mana BUSD dapat didepositkan untuk memperoleh faedah sebanyak 15% setiap tahun;
  • BUSD boleh digunakan sebagai cagaran untuk meminjam Binance Margin Trading;
  • BUSD juga boleh digunakan sebagai cagaran silang pada platform Binance Futures;
  • Binance telah memperkenalkan 48 pasangan perdagangan BUSD yang berbeza, termasuk perdagangan terhadap yuan Tiongkok (CNY), rubel Rusia (RUB), dan dong Vietnam (VND);
  • Binance platform telah memperkenalkan satu ciri yang membolehkan pengguna menukar dengan cepat dari beberapa stablecoin lain ke BUSD berdasarkan 1: 1 dan tanpa bayaran. Ciri tukar stablecoin ini boleh digunakan dengan TUSD, USDC, dan PAX.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri di atas, Binance.US juga telah mulai meningkatkan penggunaan BUSD. Ia sudah mempunyai tujuh pasangan perdagangan BUSD yang berbeza (BUSD / USD, BTC / BUSD, ZIL / BUSD, XRP / BUSD, BNB / BUSD, ALGO / BUSD, dan ETH / BUSD).

Ia juga baru-baru ini memperkenalkan kemampuan untuk mendeposit USDC di Binance.US dan secara serta merta menukarnya ke BUSD dengan dasar 1: 1 tanpa sebarang bayaran.

Kesimpulannya

Sejak dilancarkan pada bulan September 2019, Binance USD telah digunakan oleh pedagang dan pelabur, dan juga mendapat sokongan yang besar dari syarikat di luar ekosistemnya sendiri. Berkat statusnya yang diatur sepenuhnya, ia telah dianggap sebagai jambatan selamat antara aset fiat dan crypto.

Di samping itu, BUSD mempunyai banyak manfaat untuk industri kewangan dari kewangan yang terdesentralisasi, atau DeFi, untuk pengurusan kekayaan dan penyelesaian akaun. Terdapat juga aplikasi kes penggunaan global untuk pembayaran berkat proses penebusan dan pencetakan pantas yang berfungsi secara automatik melalui kontrak pintar.

Pertumbuhan eksponensial BUSD dalam enam bulan pertama sejak dilancarkan menunjukkan bahawa pasaran sudah bersedia untuk alternatif daripada stablecoin yang ada. Selain menyediakan utiliti dalam pertukaran Binance, stablecoin juga dapat digunakan sebagai media pemindahan nilai di rantai Ethereum dan Binance. Binance juga menunjukkan bahawa sokongan penuh untuk pembayaran dalam talian akan segera datang.

BUSD menawarkan beberapa kelebihan berbanding stablecoin lain, seperti ketelusannya yang lebih baik sebagai stablecoin yang dikawal sepenuhnya. Ia juga mempunyai kestabilan harga, dijamin sepenuhnya dan diaudit setiap bulan, mempunyai skalabilitas, dan disokong sepenuhnya oleh ekosistem Binance, yang hampir menjamin pertumbuhan dan penerapannya yang berterusan.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me