Ulasan BlockFi: Gambaran Keseluruhan Platform Pinjaman Lengkap

Terdapat peluang yang cukup baik untuk kripto anda duduk di salah satu daripada dua tempat. Baik di bursa tempat anda membelinya atau, jika anda jenis yang berhati-hati, ia dipindahkan ke dompet semacam.

Dengan andaian anda telah memilih pertukaran yang boleh dipercayai atau dompet dalam talian atau perkakasan yang selamat, ia seharusnya agak selamat. Walaupun begitu, di mana sahaja anda memilih untuk menyimpannya, kemungkinannya tidak melakukan banyak perkara.

Ya, anda boleh berpendapat bahawa menunggu kenaikan harga, agar anda dapat memperoleh pulangan pelaburan yang sihat. Sertailah kelab. Walaupun begitu, masih ada di situ kerana grafik harga berubah-ubah. Tetapi ada cara untuk anda menggunakan crypto itu untuk berfungsi, sambil tetap mengetahuinya dengan harapan akan keuntungan besar pada masa akan datang.

Gambaran Keseluruhan BlockFi

Sebilangan Kelebihan BlockFi. Imej melalui BlockFi

BlockFi membolehkan anda melakukan begitu sahaja. Ini adalah platform pengurusan kekayaan kripto, yang menawarkan peluang kepada pengguna untuk memperoleh faedah dari pegangan kripto mereka, mengambil pinjaman dalam USD menggunakan kripto mereka sebagai jaminan, dan untuk memperdagangkan cryptocurrency yang berbeza. Ia juga merupakan pemberi pinjaman institusi, yang menawarkan pinjaman dalam cryptocurrency, stablecoin dan USD kepada syarikat dan organisasi yang ingin mengewangkan aset mereka.

Dalam ulasan ini, kami akan melihat lebih dekat pada BlockFi: perkhidmatan yang ditawarkannya, orang di belakangnya dan soalan penting: adakah selamat dan adakah ia sah? Kami juga akan mengkaji bagaimana ia menghasilkan wangnya, aset apa yang disokongnya dan adakah perkhidmatan itu harus anda pertimbangkan.

Apa yang anda boleh lakukan dengan BlockFi

Mari kita mulakan dengan gambaran keseluruhan perkhidmatan yang ditawarkan BlockFi. Kami akan melihat faktor seperti kadar faedah dan aset yang disokong dengan lebih terperinci lebih lanjut.

  • Akaun faedah: Ini mungkin kaedah paling mudah untuk menggunakan crypto anda di platform BlockFi. Sebaik sahaja anda membuka akaun (lebih lanjut mengenai ini kemudian) anda boleh membuat deposit dengan mereka dan mula memperoleh faedah kompaun dengan segera. Harga yang mereka tawarkan juga cukup bagus, walaupun berbeza bergantung pada aset yang anda simpan. Sekiranya anda memegang salah satu daripada tiga koin stabil mereka maka harganya akan meningkat hingga 8,6% – tidak terlalu buruk dalam buku sesiapa.
  • Pinjaman kripto: Sekiranya anda memerlukan akses kepada wang tunai tetapi tidak mahu menjual pegangan crypto anda untuk melepaskannya, maka BlockFi menawarkan pinjaman yang disokong oleh crypto. Amaun pinjaman minimum adalah $ 5,000 dan anda boleh memasukkan BTC, ETH atau LTC sebagai cagaran. Wang itu kemudian dimasukkan ke akaun bank anda dalam USD. BlockFi mempromosikan perkhidmatan ini sebagai kaedah ideal untuk membiayai pembelian tiket besar, seperti harta tanah, kereta, percutian dan seumpamanya, atau sebagai peluang untuk mempelbagaikan portfolio kewangan anda.
  • Perdagangan: Pengguna BlockFi juga dapat mendeposit dana di platform dan menggunakannya untuk membeli lebih banyak crypto atau stablecoin.
  • Pinjaman Institusi: BlockFi menggunakan crypto yang didepositkan oleh pelabur runcit untuk membiayai pinjaman kepada institusi. Ini adalah salah satu cara utama di mana platform menjana wang dan sesuatu yang akan kita bahas nanti dalam ulasan ini.

Mengenai BlockFi

Walaupun baru berusia tiga tahun, BlockFi diketuai oleh orang-orang dengan banyak pengalaman yang relevan dan beberapa kelayakan yang mengagumkan – selalu menjadi petanda yang baik. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2017 dan berpusat di New Jersey. Pengasas bersama adalah Putera Zac dan Flori Marquez, yang masing-masing berperanan sebagai CEO dan SVP operasi.

Prince mempunyai gelar BA dalam Perniagaan Antarabangsa dari Texas State University dan latar belakang teknologi, pernah menjadi VP pengembangan perniagaan di Orchard Platform dan pengarah penjualan di Sociomantic Labs, antara lain. Marquez, graduan Cornell, membawa pengalaman kewangan ke meja, setelah bekerja di Bond Street dan Oak Hill Advisors dan merupakan salah satu Crain’s bintang yang semakin meningkat dalam perbankan dan kewangan untuk tahun 2020.

Pasukan BlockFi

Dari kiri ke kanan: Zac Prince, Flori Marquez & Rene van Kesteren

Rene van Kesteren adalah ketua pegawai risiko dan menghabiskan tiga belas tahun di Bank of America Merrill Lynch sebelum bergabung dengan BlockFi. Dia menyenaraikan pembelajaran mesin dan teknologi blockchain sebagai antara minat utamanya.

Anggota utama pasukan kepimpinan yang lain adalah CTO Mahesh Paolini-Subramanya yang telah bekerja dalam bidang teknologi sejak lulus dari University of Notre Dame pada akhir 1980-an. Seperti van Kesteren, dia memiliki pemahaman yang mendalam tentang blockchain dan potensinya dan sebelumnya bekerja di Factom dan Ubiquiti Networks.

Pasukan kepimpinan yang lain mempunyai pengalaman yang sama dalam fintech dan kewangan arus perdana sementara syarikat secara keseluruhan mempekerjakan 65 kakitangan yang tersebar di empat pejabat di New Jersey, New York, Argentina dan Poland. Terdapat pembicaraan untuk membuka pejabat Singapura dalam waktu terdekat dan semua nombor ini kelihatan semakin bertambah kerana BlockFi kelihatan akan memperluas rangkaian perkhidmatannya.

Pelabur

Salah satu metrik yang paling dipercayai semasa menilai syarikat yang agak baru adalah senarai pelaburnya. BlockFi mempunyai sokongan yang hebat dalam bidang ini, termasuk dari Akuna Capital, Coinbase Ventures, Galaxy Digital Ventures dan mana-mana Kembar Winklevoss.

Pelabur BlockFi

Sebilangan Pelabur BlockFi. Imej melalui BlockFi

Siri pendanaan siri terbaru adalah pada bulan Ogos 2019 dan dipimpin oleh Valar Ventures, yang mendapat sokongan pengasas PayPal, Peter Thiel. Ia mengumpulkan $ 18.3 juta untuk ditambah dengan $ 50 juta yang dikumpulkan pada tahun sebelumnya.

Cetakan kecil

Sejauh ini, kami mempunyai pelbagai perkhidmatan yang menawarkan fleksibiliti kepada portfolio crypto orang dan pasukan berpengalaman dengan senarai huruf yang mengagumkan selepas namanya. Terdapat juga banyak binatang buas dan pemukul berat yang sanggup memasukkan wang mereka ke dalam platform.

Setakat ini, begitu baik. Tetapi mari kita perhatikan lebih terperinci beberapa butiran yang lebih baik ketika menggunakan BlockFi.

Penting untuk diperhatikan bahawa jika anda ingin memperoleh faedah, mendapatkan pinjaman atau berniaga, anda hanya boleh melakukannya dengan Bitcoin, Ethereum atau Litecoin jika anda memilih untuk menggunakan crypto. Pilihan lain adalah menggunakan stablecoin, di mana BlockFi menyokong tiga: USDC, Gemini Dollar (GUSD) dan PAX. Oleh itu, jika pegangan anda terdiri dari altcoin lain, anda perlu menukar ke salah satu pilihan ini untuk menggunakan perkhidmatan BlockFi.

Kami menyentuh mengenai topik kadar faedah yang ada bagi mereka yang ingin menggunakan crypto mereka untuk bekerja dengan akaun faedah, tetapi berikut adalah ikhtisar lengkap mengenai apa yang ada:

Crypto Disokong BlockFi

Gambaran Keseluruhan Cryptocurrency yang Disokong & Kadar APY. Imej melalui BlockFi

Seperti yang telah disebutkan, kadar teratas itu hanya tersedia bagi mereka yang menyimpan koin stabil, tetapi harga untuk kripto masih jauh lebih baik daripada apa yang anda dapat dari bank biasa. Tidak ada baki minimum yang diperlukan, bahkan mereka yang mempunyai portfolio yang lebih kecil masih boleh terlibat.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian semasa membuka akaun minat adalah bahawa anda akan dikenakan yuran pengeluaran jika anda ingin mendapatkan kembali kripto anda. Berikut adalah jumlah perbelanjaan yang rendah:

Yuran Pengeluaran BlockFi

Had Pengeluaran & Bayaran & BlockFi

Faedah yang dijana dibayar dalam mata wang yang awalnya disimpan. Jadi, jika anda mendepositkan BTC maka begitulah cara anda akan menerima pembayaran faedah bulanan. Namun, baru-baru ini, platform telah memperkenalkan layanan yang disebutnya Payment Payment Flex, yang memungkinkan Anda memilih untuk menerima pembayaran faedah tersebut dalam mata wang yang berbeda, asalkan merupakan salah satu yang disokong oleh BlockFi.

Walau bagaimanapun, mengenai pinjaman, anda perlu mempunyai lebih banyak modal untuk deposit sebagai cagaran untuk memenuhi syarat pinjaman minimum $ 5,000. Kadar pinjaman ke nilai maksimum (LTV) adalah 50%, dengan kadar 30% dan 20% juga tersedia. Berikut adalah jumlah keseluruhan kadar pinjaman tersebut:

Kadar Pinjaman Crypto BlockFi

Kadar Pinjaman Crypto & BlockFi

Perlu dibincangkan pada masa ini bagaimana struktur pinjaman tersebut disusun. Permohonan diproses dengan cepat dan, jika anda mengajukan permohonan pada hari kerja, anda dapat mengharapkan keputusan dari BlockFi dalam waktu sekitar dua jam. Skor kredit anda juga tidak akan dipengaruhi oleh aplikasi, kerana BlockFi ‘tidak melakukan pemeriksaan keras terhadap kredit pelanggan.’

Daripada bergantung pada pemeriksaan kredit, BlockFi menggunakan faktor lain untuk mengira kadar faedah, termasuk ukuran pinjaman, lokasi dan jaminan tertentu yang disiapkan. Ini pasti merupakan tarikan besar bagi banyak orang di ruang kripto yang ingin melepaskan diri dari beberapa ketegangan yang diberikan oleh kewangan tradisional kepada kami.

Bayaran balik hanya dikenakan faedah, walaupun pembayaran lebihan dapat dilakukan tanpa dikenakan denda. Berikut adalah jumlah yang diperlukan sekiranya anda mengeluarkan pinjaman minimum $ 5,000, dengan LTV maksimum 50%:

Syarat Pinjaman BlockFi

Syarat Pinjaman di BlockFi

Terdapat sebilangan besar faedah yang perlu dibayar, serta yuran asal 2%. Walaupun begitu, jika anda mempunyai sebahagian besar crypto dan anda perlu mengosongkan modal tanpa perlu menjualnya, maka ini adalah pilihan yang berpotensi baik, walaupun ia akan menelan belanja anda. Sudah tentu, jika nilai mana-mana crypto yang anda simpan telah meningkat pada masa itu, maka anda mungkin dapat memperoleh kembali sebahagian dari yuran tersebut.

Sekiranya nilai cagaran anda tiba-tiba jatuh, anda mungkin perlu menyediakan dana tambahan, atau membayar baki pinjaman. Ini dikenali sebagai peristiwa pencetus – yang pertama sekiranya pinjaman anda mencapai kadar LTV 70%. Sekiranya ini kelihatan berlaku, BlockFi akan memberitahu anda tentang perlunya mengambil tindakan.

Bagaimana BlockFi Menjana Wang

Jawapan ringkas di sini adalah bahawa aset yang anda depositkan dengan BlockFi kemudian digunakan untuk membiayai pinjaman kepada organisasi, melalui proses yang kadang-kadang dikenali sebagai pemulihan semula.

Bunga yang dibayarkan oleh BlockFi dibayar dengan kadar yang lebih rendah daripada yang dikenakan oleh pelanggan korporat. Pinjamannya dilindungi secara berlebihan dan platform ini mempunyai sistem pengurusan risiko automatik yang sentiasa menilai kesihatan semua pinjamannya yang belum dijelaskan.

Pengasas BlockFi CNBC

Pengasas BlockFi di CNBC Talking Fundraising. Gambar Melalui CNBC

Syarikat itu sendiri telah mengenal pasti tiga jenis organisasi utama yang menggunakan perkhidmatannya dengan cara ini:

  • Pedagang dan dana pelaburan: pada dasarnya mereka yang mencari peluang arbitraj dan yang ‘perlu meminjam kripto untuk menutup salah laku antara bursa atau pasaran yang tersebar.’ Pedagang margin mungkin juga perlu meminjam untuk menampung kos strategi perdagangan mereka,
  • Pembuat pasaran di luar kaunter (OTC): menghubungkan pembeli dan penjual yang ingin menjalankan perniagaan dari bursa awam, yang sering mempunyai bayaran dan kenaikan yang tinggi. Daripada membuat modal untuk memiliki crypto secara langsung (dan dengan demikian terdedah kepada turun naik harga), mereka lebih suka meminjam untuk menyediakan kecairan.
  • Perniagaan yang memerlukan crypto untuk memberikan kecairan: ini mungkin ingin menyimpan sebahagian besar aset mereka dalam simpanan sejuk tetapi masih memerlukan kecairan untuk menyediakan pelanggan mereka. ATM Crypto disebut sebagai contoh di sini.

Kenaikan harga Bitcoin sejak separuh, digabungkan dengan kenaikan pendaftaran pelanggan, telah menyaksikan kumpulan aset BlockFi meningkat dengan ketara sejak pusingan terakhir pembiayaan. Baru-baru ini catatan blog di laman webnya melaporkan bahawa Q2 tahun ini telah menyaksikan pendapatan meningkat 100%.

Adakah BlockFi Selamat?

Penjaga utama BlockFi adalah Gemini, (ada bros Winklevoss lagi) yang baru sahaja menyelesaikannya SOC 2 Jenis 2 ujian kepatuhan, menjadikannya pertukaran crypto pertama yang mencapai tahap keselamatan ini. Ia dikawal selia oleh New York State Department of Financial Services (NYDFS) dan menyimpan 95% asetnya dalam simpanan sejuk dan tersekat udara.

Gemini Custody

Penyelesaian Custody Gemini. Imej Melalui Gemini

Menurut laman webnya, kembar itu sendiri tidak dapat memindahkan kripto dari tempat simpanan ini. Ringkasnya, protokol keselamatan Gemini tiada duanya dan kemungkinan dana dicuri atau akaun yang diretas sangat rendah. Walaupun pelanggaran seperti itu berlaku, semua aset diinsuranskan oleh Aon dan kerugian maka akan diganti.

Selain keamanan besi cor Gemini, BlockFi sendiri menggunakan pelbagai ciri untuk memastikan akaun pelanggan tetap selamat. Pengesahan dua faktor telah dibuat, dan semua kata laluan, maklumat peribadi dan sensitif disulitkan.

Membolehkan menyenaraikan BlockFi

Cara “Allowlist” di BlockFi Platform

Platform ini juga membolehkan pengguna mempraktikkan ‘Allowlisting’ (atau dikenali sebagai senarai putih) pada akaun mereka, di mana dana hanya dapat ditarik ke alamat tertentu, yang ditentukan dan diluluskan. Mereka juga boleh meninggalkan mereka Senarai membenarkan kosong dan dengan itu menghalang pengeluaran tidak berlaku sama sekali.

Keselamatan pertukaran dan platform yang berlainan ini bermaksud BlockFi dapat dinyatakan selamat digunakan. Ia memerlukan serangan yang sangat besar untuk mendapatkan dana dari BlockFi atau kustodiannya dan bahkan insurans yang ada bermaksud pelanggan yang akaun atau asetnya terjejas tidak akan hilang dalam jangka masa panjang.

Tidak ada dana pelanggan yang hilang pada masa penulisan dan jika akaun dikompromikan maka akaun tersebut dibekukan selama seminggu dan sidang video dilakukan dengan pelanggan yang terlibat untuk mengesahkan identiti mereka. Langkah-langkah kemudian boleh diambil untuk menukar kata laluan dan alamat e-mel untuk memastikan bahawa pelanggan dapat mendapatkan kembali kawalan akaun mereka.

Bermula

Sekiranya anda sudah membaca sejauh ini dan menyukai suara apa yang ditawarkan oleh BlockFi, anda pasti lega mendengarnya mendaftar senang dan agak cepat. Walaupun syarikat itu berpusat di AS, ia menerima pelanggan dari seluruh dunia, kecuali mereka tinggal di negara yang disetujui atau disenarai hitam.

Oleh itu, jika dengan keajaiban anda membaca ini di Korea Utara, maka nasib buruk. Borang pendaftaran meminta semua butiran biasa dan anda perlu melengkapkan prosedur KYC dan mengesahkan ID anda. Selesai dan anda pasti berjaya.

Daftar Blockfi

Borang Pendaftaran Mudah di BlockFi

Pengesahan akaun biasanya hanya memerlukan beberapa minit, walaupun anda digalakkan untuk menghubungi sekiranya anda tidak mendengar apa-apa dalam masa 48 jam.

Ingatlah bahawa tidak ada deposit minimum untuk akaun bunga, walaupun Anda ingin meletakkan sebanyak mungkin untuk mula memperoleh bunga yang sewajarnya. Sekiranya anda ingin mengambil pinjaman, pastikan anda mengetahui sepenuhnya tentang caj dan kewajipan pembayaran balik anda sebelum anda memberikan jaminan kepada crypto yang anda hasilkan.

Sokongan pengguna

Terdapat senarai Soalan Lazim yang baik di laman web BlockFi yang harus menjawab kebanyakan soalan yang mungkin ada pada pengguna dan bakal pelanggan.

Sebarang pertanyaan lain boleh dihantar melalui tiket pertanyaan sokongan dari mereka pusat bantuan atau ada bot sokongan sembang langsung yang anda boleh berinteraksi juga. Mereka juga menawarkan sokongan e-mel dan telefon jika anda memerlukan bantuan pertanyaan berkaitan perdagangan.

Sokongan BlockFi

Borang Pertanyaan Sokongan di Blockfi

Konsensus nampaknya positif secara positif berkaitan dengan sokongan pelanggan BlockFi, walaupun terdapat beberapa keluhan terhadap Trustpilot dan Reddit, terutama mengenai penarikan dan pertanyaan yang dihasilkan.

Kesimpulannya

BlockFi banyak berusaha: ada pasukan yang kuat dengan gabungan pengalaman yang sihat dalam bidang teknologi dan kewangan yang memantapkannya. Tidak kurang juga kepercayaan dari para pelabur, yang telah dianggap sesuai untuk mengumpulkan berjuta-juta dolar ke dalam projek ini selama tiga tahun terakhir. Nama-nama besar seperti kembar Winklevoss, Peter Thiel dan Galaxy Digital Ventures, Mike Novogratz jelas mempercayai BlockFi dan pendapat mereka sangat banyak.

Pendaftaran pelanggan meningkat pada tahap yang sihat dan perniagaan nampaknya berkembang pesat. Kemudian ada perkongsian dengan Gemini dan pelaksanaan bersama ciri keselamatan peringkat tertinggi untuk menjauhkan aset pelanggan dari tangan penggodam. Peraturan NYDFS Gemini juga merupakan nilai tambah besar dalam skor ini, dan menunjukkan bahawa kedua-dua platform serius mengenai kewajipan mereka terhadap keterbukaan dan ketelusan.

Maklumat mengenai perkhidmatan BlockFi jelas terdapat di laman webnya dan syarat-syaratnya disusun dengan baik. Pelabur harus selalu mengetahui risiko penggunaan instrumen kewangan tersebut dan mengetahui sepenuhnya kos dan caj yang mungkin dikenakan.

Aplikasi BlockFi

Aplikasi BlockFi Baru Dilancarkan pada tahun 2020. Imej melalui BlockFi

Kemudian ada persoalan pemilikan dan penolakan lama “bukan kunci anda, bukan kripto anda.” Ya, memang benar bahawa jika anda memindahkan kripto anda ke BlockFi maka ada risiko yang wujud, walaupun kecil.

Pengguna juga harus jelas mengenai jumlah faedah yang mungkin mereka perolehi dan harus memutuskan sendiri apakah layak menyerahkan aset kripto mereka kepada pihak ketiga. Penting juga bagi mereka untuk menyedari bahawa dana simpanan mereka dipinjamkan oleh platform sebagai bahagian penting dalam model perniagaannya.

Dengan semua itu, tidak diragukan lagi bahawa BlockFi adalah syarikat yang sah dan boleh dipercayai dengan crypto anda. Ini juga merupakan alternatif menarik untuk menyimpan duit syiling anda di bursa atau dompet.

Sekiranya crypto ingin mencapai tahap pemujaan besar-besaran yang suci, maka perlu memberikan pengguna rangkaian produk yang setanding dengan produk yang ditawarkan oleh kewangan tradisional. Memperolehi minat atas pegangan anda – terutamanya apabila kadar bank pusat sangat rendah – dan dapat memanfaatkan portfolio anda untuk membeli aset dunia nyata adalah kedua-dua langkah penting untuk memenuhi permintaan tersebut.

Ini dapat dilakukan semasa masih memegang duit syiling anda adalah bonus besar bagi banyak orang yang ingin memperoleh keuntungan jangka panjang. BlockFi mendahului hal ini – mengharapkan lebih banyak yang diikuti.

Gambar Pilihan melalui BlockFi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me