Ulasan Bluzelle (BLZ): Ekosistem Data Terdesentralisasi

Bluzelle adalah projek yang berusaha mendesentralisasi penyimpanan data dengan menyediakan alternatif yang selamat dan berpatutan pada blockchain.

Mengikuti barisan panjang projek penyimpanan blockchain yang lain, mereka berusaha untuk mengambil bahagian seperti penyedia pengurusan pangkalan data yang besar seperti Oracle dan sejenisnya. Bluzelle juga berusaha membina kerangka kerja yang memupuk kawalan data peribadi dan sindikasi data.

Tetapi dapatkah mereka benar-benar mencapainya dan menonjol dalam persaingan?

Dalam tinjauan Bluzelle ini, kami akan melihat secara mendalam projek tersebut termasuk teknologi yang menguasainya, pasukan yang menggerakkannya dan token BLZ yang menggerakkannya.

Apa itu Bluzelle?

Bluzelle memulakan permulaan yang menakjubkan pada tahun 2018, dengan salah satu tawaran duit syiling awal yang paling hiped, kertas putih yang sangat profesional, dan pelancaran yang menyaksikannya segera disenaraikan di Binance bursa atas. Permulaan yang luar biasa ini menjadikan Bluzelle kelihatan seperti setiap pelabur pelaburan awal sekali seumur hidup.

Bluzelle adalah blockchain penyimpanan data, menawarkan aplikasi desentralisasi (dApps) penyelesaian pangkalan data yang terdesentralisasi. Ia juga mewujudkan ekonomi token berganda, dengan token luaran untuk pelaburan dan token dalaman untuk memberi kuasa kepada rangkaian dengan cara tanpa bayaran dan juga memberi insentif kepada pemilik masternode untuk terus beroperasi.

Apa itu Bluzelle

Gambaran keseluruhan perkhidmatan pangkalan data terdesentralisasi, berdasarkan permintaan, The Bluzelle. Imej melalui Kertas Putih Bluzelle

Bluzelle bukan satu-satunya blockchain di ruang ini, dan boleh mengharapkan untuk melihat persaingan yang sengit dari MaidSafeCoin, Siacoin, Storj dan Filecoin. Tidak dapat dielakkan bahawa salah satu daripadanya akhirnya akan menjadi pemain teratas, dan pelabur dalam token BLZ bertaruh bahawa pemenang akhirnya ini adalah Bluzelle.

Bluzelle telah memposisikan diri dengan baik untuk dominasi ini, dengan pejabat di barat di Vancouver, dan di timur di Singapura. Ia juga telah membariskan beberapa perkongsian yang akan membantu merebut pangsa pasar, dan membantunya menjadi penyelesaian penyimpanan pangkalan data yang terdesentralisasi.

Dijangkakan bahawa apabila blockchain Bluzelle dilaksanakan sepenuhnya, ia akan mempunyai kapasiti penyimpanan 10 juta kali lebih besar berbanding storan IT korporat semasa. Dan penyimpanan itu akan dikenakan pada harga 0,001 untuk setiap simpanan TB jika dibandingkan dengan kos semasa. Mungkin yang terbaik, data anda akan selamat sepenuhnya.

Teknologi Bluzelle & Gunakan Kes

Terdapat sebilangan besar kes penggunaan untuk teknologi Bluzelle, tetapi penggunaan intinya adalah sebagai perkhidmatan pangkalan data yang terdesentralisasi dan berskala untuk dApps. Idea ini diilhamkan oleh konsep yang diperkenalkan dalam sharding dan NoSQL dan ia akan membolehkan Bluzelle menghubungkan pengeluar dan pengguna, di mana pengguna akan dapat membeli sumber pengkomputeran yang berlebihan (lebar jalur, penyimpanan, memori dan pemprosesan CPU) dari pengeluar yang membuat kelebihan itu.

Untuk menjadikannya terdengar lebih blockchain, pengeluarnya sebenarnya adalah pelombong yang meminjamkan sumber pengkomputeran mereka ke rangkaian Bluzelle sebagai pertukaran untuk hadiah. Ekonomi pengeluar ini disebut sekumpulan simpul dalam ekonomi Bluzelle, atau metaswarm.

Bluzelle Metaswarm

Perwakilan Grafik “Metaswarm” Bluzelle. Imej melalui Whitepaper

Pengeluar akan diberi penghargaan sama ada BLZ atau BNT, yang merupakan dua token yang dibuat untuk rangkaian Bluzells. Bluzelle juga telah mengambil langkah-langkah untuk menjamin token untuk ekonomi pangkalan data yang lebih dipercayai dan mantap. Ini membantu memastikan pengeluar memenuhi standard minimum untuk sumber pengkomputeran.

Pengguna dalam ekosistem Bluzelle terutama terdiri daripada pembangun dApp yang memerlukan platform penyimpanan terdesentralisasi yang tidak berubah. Mereka akan dapat mengakses sumber Bluzelle dan membayarnya dalam token BLZ dan BNT. Token BLZ adalah token ERC-20 yang diperdagangkan secara terbuka, sementara token BNT adalah token peribadi yang berasal dari rangkaian Bluzelle.

Dengan menggunakan token dalaman, jaringan dapat melewati batasan skalabilitas rangkaian Ethereum, dan juga memberi jaringan autonomi yang lebih besar dalam menentukan bagaimana dan di mana data disimpan. Kedua-dua token akan disatukan satu sama lain dan dapat ditukar dengan nisbah 1: 1, memastikan kedua-duanya menghargai pada kadar yang sama, dan memberi pengguna insentif yang lebih besar untuk menjadi pengeluar rangkaian.

Ekosistem Bluzelle

Ekosistem Bluzelle dengan Token BLZ dan BNT berinteraksi dengan Kontrak ERC20. Imej melalui Whitepaper

Jaringan secara keseluruhan akan dinilai dan diatur oleh “Indeks Karma” yang menentukan apakah pengeluar bertindak dengan tepat. Mereka yang dianggap berkelakuan buruk akan dikenakan hukuman, sementara mereka yang dianggap mempunyai tingkah laku terbaik dapat berpeluang menjadi pemimpin kumpulan. Indeks Karma ini dibuat untuk mempromosikan tahap perkhidmatan yang lebih tinggi tanpa pelaku berpusat yang menerapkan tingkah laku yang baik.

Walaupun penyelesaian pangkalan data adalah fokus utama Bluzelle, ada kes penggunaan lain yang sesuai untuk Bluzelle. Beberapa kes penggunaan menarik lain yang telah dikenal pasti dan diterokai untuk Bluzelle termasuk:

  1. Membangun dompet mudah alih berdasarkan Ripple dan garpu Ripple
  2. Produk insurans yang menggunakan Ethereum mainnet dan testnet (Ropsten, Rinkeby)
  3. Membangun dompet perkakasan canggih untuk melindungi aset crypto di Ripple, Ethereum dan Bitcoin.
  4. Membangun penyelesaian perisian KYC perusahaan di atas Ethereum untuk bank OCBC, MUFG dan HSBC
  5. Membangunkan rangkaian perkhidmatan penuh untuk memberi kuasa kepada ICO, termasuk kontrak pintar yang diaudit keselamatan untuk memberi kuasa kepada token dan kontrak penjualan ERC-20.

Pasukan Bluzelle

Pasukan Bluzelle telah memulai dengan kuat, setelah menarik pasukan jurutera dengan latar belakang yang luas dalam membuat dan menskalakan projek teknologi.

Ahli Pasukan Bluzelle

Sebilangan Ahli Pasukan Bluzelle

Bluzelle berpusat di Singapura, tetapi juga memiliki pasukan pengembangan di Vancouver, Kanada. Pasukan ini terdiri daripada 10 ahli, dengan biografi ringkas ahli pasukan utama di bawah:

Pavel Bains – Ketua Pegawai Eksekutif: Lebih dari 18 tahun pengalaman dalam modal teroka, serta pengalaman keusahawanan sebagai pengasas bersama cerita kanak-kanak Panda Stories startup.

Neeraj Murarka – CTO: Juga berpengalaman lebih dari 18 tahun, tetapi dalam hal ini dalam bidang kejuruteraan perisian untuk syarikat teknologi pelbagai negara seperti Hewlett Packard, IBM dan Google.

Nitin Cunha – Pemaju Kanan: 12 tahun pengalaman melakukan analisis program, terakhir dengan perundingan TEEMA, sebagai Talent Manager.

Scott Burch – Pemaju Kanan: 8 tahun pengalaman sebagai pembangun web, dengan pengalaman tambahan dalam pembuatan aplikasi, terakhir dengan Credit1 Credit Union.

Leandro Bark – Ketua Jualan: 16 tahun pengalaman dalam operasi perniagaan, paling baru dalam modal teroka dan ekuiti swasta.

Secara jelasnya, Bluzelle berada di tangan baik secara teknikal dengan kepemimpinan Murarka dan pasukan pembangunan yang sama kuat di belakangnya. Kepakaran teknikal ini telah membantu Bluzelle dalam mengembangkan perkongsian, dengan beberapa syarikat pertukaran asing, syarikat insurans, dan bank-bank semuanya setuju untuk bekerjasama dengan Bluzelle sebagai pelanggan. HSBC dan AIA hanyalah dua firma kewangan pelbagai negara yang mempercayai Bluzelle dan kepimpinan teknologi mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif Pavel Bains juga penting untuk keberhasilan Bluzelle, dengan pengalaman bertahun-tahun dalam pengurusan operasi membantu mengarahkan projek. Baru-baru ini dalam peranannya di Story Panda, bakatnya sangat penting dalam membantu menutup perjanjian lesen dengan syarikat seperti Warner Bros., Dreamworks dan Disney.

Seperti yang anda lihat, pasukan ini memiliki catatan prestasi yang baik, baik dalam pelaksanaan teknis maupun pelaksanaan operasi. Dengan projek Bluzelle memulai dengan kuat, terserah kepada mereka untuk menjatuhkan bola dan tidak cemerlang, jika tidak, tidak ada alasan untuk projek itu gagal untuk berjaya.

Perkongsian Utama Bluzelle

Saya telah menyatakan bahawa Bluzelle bekerjasama dengan HSBC dan dengan AIA, tetapi mereka mempunyai kerjasama strategik tambahan. Beberapa di antaranya adalah dengan projek blockchain lain, seperti 0x, Zilliqa dan Bee Token. Dinasihatkan bahawa Bluzelle menyasarkan ketiga-tiga projek ini kerana kehadiran media sosial mereka yang kuat.

Rakan Bluzelle

Koleksi semua Rakan Bluzelle. Sumber: Laman Web Bluzelle

Bluzelle akan menawarkan perkhidmatan pangkalan data untuk setiap projek yang diperhatikan, tetapi dengan cara yang sedikit berbeza. Pada masa ini, kolaborasi diharapkan kelihatan seperti ini:

  • Bluzelle menggunakan 0x untuk menawarkan penyampaian pangkalan data standard dan konsisten kepada penyampai.
  • Bluzelle dan Zilliqa bekerjasama untuk menyediakan penyelesaian bersepadu sehingga pengguna membangun dApps dengan Zilliqa kerana blockchain yang mendasarinya dapat menggunakan Bluzelle untuk penyimpanan data yang terdesentralisasi.
  • Bluzelle akan bekerjasama dengan Bee Token untuk menjadi penyelesaian pangkalan data asas bagi pelanggan Bee Token.

Sebagai tambahan kepada perkongsian yang telah disebutkan, Bluzelle juga telah membina perkhidmatan pangkalan data untuk Zagbank, BT Group dan Microsoft. Walaupun belum ada komitmen tegas dari mana-mana syarikat ini, ia telah mewujudkan hubungan kerja yang mungkin dapat dimanfaatkan oleh Bluzelle di masa depan.

Dan memandangkan seberapa cepat Bluzelle dapat menarik syarikat besar untuk bekerjasama dengan mereka, tidak sukar untuk membayangkan banyak lagi kerjasama strategik yang akan dibentuk dalam beberapa bulan akan datang.

Token BLZ

ICO token BLZ diadakan pada 20 Januari 2018 dan dengan cepat mengumpulkan $ 19.5 juta kerana 500 juta token dijual pada harga $ 0.12. Harga melonjak lebih tinggi dalam dua minggu ke depan, mencapai paras tertinggi di atas $ 0,77 sebelum turun semula kerana seluruh pasaran cryptocurrency berada di bawah tekanan.

Pada awal April, ia turun menjadi $ 0.257 dan kemudian pulih dan hampir mencapai $ 0.77 lagi pada akhir April. Malangnya ia jatuh sejak Mei dan pada akhir Oktober 2018 ia kembali hampir dengan harga ICO, diperdagangkan pada $ 0.131045.

Binance BLZ

Daftar di Binance dan Beli Token BLZ

Binance mengambil duit syiling dari ICO-nya dan masih merupakan pertukaran dengan jumlah dagangan BLZ terhebat. Anda juga boleh membeli BLZ dari Huobi, Fcoin, dan Gate.io serta dari beberapa bursa yang lebih kecil.

Kerana BLZ adalah token ERC-20 ia dapat disimpan di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20, seperti Coinomi, MetaMask atau MyEtherWallet / MyCrypto.

Kesimpulannya

Kami telah menerima bahawa data kami tidak lagi menjadi milik kami, dan data tersebut diperdagangkan secara bebas oleh syarikat dan pengiklan utama, tetapi Bluzelle ingin mengubahnya dengan penyelesaian penyimpanan data yang terdesentralisasi. Ini dapat mengambil data kami kembali dan meletakkannya di tangan pengguna, serta memungkinkan pengembangan dApp bergerak ke generasi berikutnya.

Pasukan pengembangan yang kuat dalam keadaan pucat, dan perkongsian yang mengagumkan yang telah terbentuk dengan cepat merupakan tanda positif untuk masa depan Bluzelle. Sekiranya pasukan dapat mengekalkan momentum awalnya dan terus memperbaiki platformnya, dan menjalin kerjasama baru dan lebih kuat, ini boleh menjadi penyelesaian pangkalan data dan penyimpanan data yang terdesentralisasi untuk menang dalam perlumbaan untuk memberikan penyimpanan fail blockchain.

Imej Pilihan melalui Bluzelle

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me