Ulasan Celo: Platform Blockchain “Mobile First”

Salah satu projek blockchain yang sedang berusaha untuk menjadikan cryptocurrency tersedia untuk semua orang dengan mempermudah proses pembayaran adalah Celo. Daripada menggunakan rentetan huruf dan nombor yang kompleks dan panjang sebagai alamat blockchain, pengguna Celo dapat mengirim dan menerima cryptocurrency menggunakan nombor telefon bimbit mereka.

Pasukan di Celo membuat keputusan untuk menggunakan telefon bimbit kerana begitu banyak dan difahami. Walaupun beberapa kawasan di dunia belum menerima pengkabelan untuk internet atau bahkan untuk telepon darat pada tahun 2020, orang-orang yang tinggal di kawasan ini memiliki telefon bimbit dalam banyak keadaan.

Hash Telefon Mudah Alih

Menggunakan nombor mudah alih sebagai alamat kripto menjadikan kripto lebih mudah diakses oleh orang ramai. Imej melalui Blog Celo

Untuk menggunakan telefon bimbit, protokol Celo dibuat agar ringan dan cepat. Dengan lebih dari 6 bilion peranti mudah alih di seluruh dunia, ia juga dibuat untuk diskalakan. Yang paling penting dari pengalaman pengguna ialah Celo senang digunakan.

Celo Memudahkan Transaksi Blockchain

Pasukan Celo mempermudah pengalaman pengguna dengan menyingkirkan kunci awam yang tidak kemas di sisi pengguna dan menggantinya dengan nombor telefon bimbit yang biasa kita gunakan. Mereka juga lebih mudah diingat dan mengetik ke dalam bentuk sebagai alamat.

Menggunakan nombor telefon bimbit sebagai alamat juga membolehkan pasukan mengembangkan blockchain dengan penggunaan sumber yang jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan banyak penyelesaian blockchain moden. Reka bentuk sumber rendah ini adalah kunci untuk meningkatkan penggunaan di kawasan yang kekurangan sumber.

Proses Celo

Menghantar dan menerima cryptocurrency tidak pernah semudah ini. Imej melalui Celo.org

Satu penambahan terakhir untuk platform Celo adalah algoritma desentralisasi Kepercayaan Eigen. Ini adalah algoritma yang mengukur reputasi, sama dengan cara skor kredit mengukur reputasi kewangan kita. Dengan EigenTrust sebagai sebahagian daripada sistem skor reputasi akaun ditentukan oleh jumlah akaun lain yang mempercayainya ditimbang dengan skor reputasi mereka.

EigenTrust dikembangkan oleh Sep Kamvar, salah seorang pengasas Celo, pada tahun 2002 untuk Google dan sebelum ini digunakan sebagai komponen penting dalam algoritma Google PageRank.

Menggunakan Platform Celo

Walaupun aplikasi Celo adalah kaedah pilihan untuk mengirim Celo Dollar (cUSD), koin stabil platform, ia tidak diperlukan. Pengguna boleh menghantar cUSD melalui WhatsApp jika mereka mahu, namun untuk menerima cUSD, penerima perlu memuat turun dan memasang Dompet Celo (kini hanya tersedia untuk Android).

Semasa dompet dibuat nombor telefon bimbit dihubungkan ke alamat dompet dan hash kriptografi nombor telefon disimpan di blockchain. Ini adalah proses yang mudah, dan anda boleh mencubanya sendiri dengan menggunakan Dompet pemaju Celo dan Alfajores Testnet.

Kami mencubanya untuk melihat apakah ia benar-benar berfungsi seperti yang diiklankan oleh pasukan Celo dan mendapati bahawa ia benar-benar cara mudah untuk berinteraksi dengan blockchain dan cryptocurrency. Setelah memasang dompet dan menghubungkan nombor telefon bimbit, aplikasi akan menghantar kod melalui SMS ke nombor telefon bimbit. Pengguna memasukkan kod tersebut ke dalam aplikasi dompet dan sistem mula menyegerakkan dompet dan peranti mudah alih.

Celo Mudah Alih

Antara muka mudah alih yang mudah untuk menghantar dan menerima crypto. Imej melalui Kedai mainan

Pasukan Celo juga telah menyatakan bahawa beberapa nombor telefon dapat dikaitkan dengan alamat Celo yang sama, yang dapat berguna ketika menukar nombor telefon. Nombor boleh ditambah atau dikeluarkan dari alamat dompet pada bila-bila masa.

Terdapat sedikit bayaran yang dikenakan ke akaun untuk mengesahkan nombor telefon, tetapi ini bukan masalah besar dengan testnet kerana dompetnya dilengkapi dengan 10 cUSD. Dan jika anda terus menggunakan dompet, anda selalu dapat menambahnya dari Keran Celo. Setiap permintaan ke keran menyampaikan 10 cUSD dan 5 CELO.

Kami akan membincangkan cUSD dan CELO secara mendalam kemudian dalam artikel.

Keseluruhan prosesnya begitu mudah sehingga semasa Reddit AMA salah seorang penyokong awal menyebut projek Celo sebagai “WhatsApp untuk wang.”

Pasukan CELO

Pasukan Celo terdiri daripada puluhan individu dari seluruh dunia dan dari pelbagai disiplin ilmu yang merangkumi pembangunan perisian, kejuruteraan blockchain, pemasaran, perniagaan, kewangan, dan lain-lain. Ini adalah pangkalan pengalaman luas dan mendalam yang telah merekomendasikan Celo sebagai salah satu projek teratas untuk ditonton di ruang blockchain.

Tiga pengasas bersama Celo adalah Sep Kamvar, Rene Reinsberg, dan Marek Olszewski. Ketiganya berkongsi tanggungjawab menjalankan projek melalui cLabs.

Pengasas Celo

Tiga pengasas bersama Celo – Marek, Rene, dan Sep. Image via Blockfyre

Rene Reinsberg bertugas dalam perniagaan. Terkini, Rene adalah EIR di General Catalyst Partners. Sebelum ini, dia adalah Wakil Presiden Produk Baru GoDaddy. Dia bersama-sama mengasaskan Locu yang disokong usaha dan berkhidmat sebagai CEO sehingga pemerolehan Locu oleh GoDaddy pada bulan Ogos 2013.

Rene memulakan kerjayanya di pasaran modal global di Morgan Stanley dan juga bekerja di McKinsey, Bank Dunia dan TechnoServe. Dia memperoleh diploma kewangan dari WHU Jerman dan MBA dari MIT Sloan. Rene adalah penasihat dan pelabur aktif dalam 50+ syarikat.

Sep Kamvar adalah penemu sistem reputasi digital yang disebut EigenTrust yang pernah digunakan oleh Google sebagai sebahagian dari algoritma Pagerank mereka. Sebelum menyertai Celo, dia adalah rakan kongsi di Wildflower School dan Profesor Madya di Massachusetts Institute of Technology. Pada tahun-tahun sebelumnya, dia adalah profesor perundingan untuk Universiti Stanford sementara juga bekerja sebagai Ketua Kejuruteraan untuk Pemperibadian di Google.

Marek Olszewski adalah jurutera komputer yang gemar, dengan PhD dalam Sains Komputer dari Massachusetts Institute of Technology. Dia juga bekerja di Microsoft Research, Google dan Sun Labs sebelum membuat Locu permulaan kecerdasan mesinnya. Setelah itu diambil alih oleh GoDaddy, dia berkhidmat sebagai VP Kejuruteraan di GoDaddy sehingga beralih ke Celo.

Selain kakitangan rasmi di cLabs dan Celo ada juga sekumpulan 50 duta besar dari 16 negara di seluruh dunia yang mengekalkan komuniti Celo, menulis catatan blog, menguruskan saluran media sosial tempatan, menjalankan acara tempatan, dan berhubung dengan rakan Celo tempatan.

Bagaimana Celo Berfungsi?

Walaupun Celo kelihatan sangat sederhana untuk pengguna, di bahagian belakangnya sama teknikalnya dengan projek blockchain yang bersaing. Dibina menggunakan pelaksanaan Go Ethereum, Celo menggunakan algoritma konsensus Proof-of-Stake. Pengasas memilih PoS untuk penggunaan sumber cahaya. Sistem ini menggunakan pengesah dan node untuk mengesahkan transaksi dan memastikan rangkaian tetap selamat.

Bukti Kepentingan vs Bukti Kerja

Visual mengenai faedah Proof of Stake over Proof of Work konsensus. Imej melalui Celo.org

Celo kini menggunakan algoritma konsensus Byzantine Fault Tolerant di mana satu set nod validator yang ditentukan digunakan untuk mencapai persetujuan mengenai kesahihan transaksi yang diposkan ke rangkaian. Kaedah konsensus ini dapat mencapai kesepakatan mengenai kesahihan urus niaga walaupun satu pertiga dari node berniat jahat, rosak, atau di luar talian.

Terdapat banyak projek blockchain lain yang berjaya menggunakan konsensus PoS dan ini termasuk Cosmos, Tezos, dan Algorand. Dan dalam masa terdekat Ethereum juga akan beralih menjadi blockchain Proof-of-Stake.

Menjadi Pengesah Celo

Satu kelemahan rangkaian validator adalah kos menjalankan nod validator, yang kini dianggarkan melebihi $ 15,000. Namun, itu agak murah jika dibandingkan dengan Cosmos misalnya, di mana ia memerlukan 10,000 ATOM (lebih dari $ 50,000) untuk menjadi validator.

Walaupun kosnya melarang bagi banyak orang, Celo sedang mencari cara untuk menjadikannya lebih berpatutan untuk menjalankan pengesah. Pada masa ini yang merangkumi sistem validator, nod, dan klien ringan pelbagai peringkat. Komuniti Celo juga telah mencadangkan peningkatan jumlah pengesah menjadi berjuta-juta, tetapi pada masa ini terdapat maksimum 100 pengesahan di rangkaian.

Tahap Celo

Pengesah adalah kumpulan terkecil dan paling kuat dalam rangkaian Celo. Imej melalui Celo.org

Perhatikan bahawa pengesah adalah komponen yang paling kuat dalam rangkaian. Mereka bertanggung jawab atas perubahan protokol, menyediakan audit keselamatan, dan menyediakan perkakasan dan perisian yang diperlukan untuk memastikan jaringan tetap berjalan.

Sememangnya validator diberi kompensasi untuk peranan yang mereka lakukan dalam rangkaian. Selain mendapat ganti rugi, mereka juga memiliki sifat pemerintahan yang mengarahkan jaringan dan protokol ke arah terbaik sebagaimana yang dianggap oleh masyarakat.

Mana-mana pengesahan yang tidak bertindak untuk kepentingan terbaik rangkaian boleh dikenakan hukuman ekonomi. Selain itu, kerana pengesah dipilih oleh pemegang Celo, mana-mana pengesahan yang tidak bertindak demi kepentingan terbaik masyarakat boleh diganti dengan suara masyarakat.

Pengesah pada masa ini memperoleh hampir 30% APY pada token CELO yang dipertaruhkan. Bagi mereka yang tidak dapat atau tidak menjalankan pengesah ada pilihan untuk mempertaruhkan syiling dengan mewakilkan kepada pengesah. Dalam kes ini, APY pada syiling bertingkat lebih dari 10%. Sayangnya ia masih merupakan operasi yang cukup rumit bahkan untuk diwakilkan kerana ia perlu dilakukan melalui antara muka baris perintah.

Menjalankan Celo Node

Celo merangkumi yuran transaksi, seperti kebanyakan rangkaian blockchain lain. Dalam kes Celo, bayaran ini adalah untuk transaksi yang dihantar ke nod penuh. Kerana rangkaian menjadi lebih efisien apabila terdapat lebih banyak node, perlu ada cara untuk memberi insentif kepada orang-orang untuk menjalankan simpul penuh. Berita baiknya ialah tidak ada kos untuk menjalankan node selain daripada elektrik yang digunakan untuk menjalankan mesin di mana node dipasang.

Node Celo mendapat keuntungan dari “yuran gateway” dalam rangkaian. Node juga dianggap sebagai pintu masuk ke rangkaian dan mereka meneruskan transaksi dan permintaan dari simpul cahaya ke pengesah. Dalam rangkaian seperti Celo, di mana sebahagian besar node akan menjadi simpul dompet mudah alih ringan atau ultralight, adalah penting untuk mempunyai tahap node penuh yang kuat untuk melayani nod cahaya.

Bayaran Gerbang Celo

Model Gateway memberikan insentif untuk menjalankan node Celo. Imej melalui Celo.org

Apabila simpul ringan mempunyai transaksi, mereka akan mengenakan biaya gateway kecil kepadanya dan ketika diteruskan ke simpul penuh, biaya gateway ini adalah insentif bagi simpul penuh untuk meneruskan transaksi kepada pengesah.

Pelanggan ringan dapat memilih simpul penuh tertentu yang ingin mereka layani dan ini berdasarkan lokasi, kos, kebolehpercayaan dan faktor lain untuk mengoptimumkan kos dan kualiti perkhidmatan.

Apakah Aset Celo?

Pada masa ini terdapat dua aset crypto asli yang digunakan dalam rangkaian Celo. Ini adalah Dolar Celo (cUSD) dan Celo (CELO).

Celo Dual Crypto

Dua duit syiling kini tersedia untuk digunakan dalam rangkaian Celo. Imej melalui Celo.org

Terdapat aset ketiga yang digunakan di Coinbase dan sejumlah kedai lain yang dipanggil Celo Gold dan menggunakan ticker cGLD. Ini adalah token ERC-20 yang dijual dalam lelongan Belanda di Coinlist pada 12 Mei 2020. Outlet seperti Coinbase juga menerima token cGLD pada masa itu sebagai pembayaran untuk pelaburan awal mereka ke Celo. Token cGLD dibuka setelah Mainnet Celo dilancarkan dan boleh ditukar dengan CELO atau cUSD.

cUSD

Dolar Celo atau cUSD adalah Celo stablecoin yang bertujuan untuk membolehkan pemindahan nilai yang stabil antara pengguna. Ia disokong oleh rizab aset digital lain seperti Bitcoin dan Ethereum dan disatukan dengan harga dolar A.S. Pada masa akan datang pasukan mengatakan bahawa mereka akan memperluas penawaran stablecoin ke cEUR dan cGBP antara lain.

Kestabilan cUSD

Kekuatan penawaran dan permintaan pasaran digugat untuk mengekalkan kestabilan dalam token cUSD. Imej melalui Celo.org

Protokol yang memberikan kestabilan cUSD adalah model hybrid seigniorage dan crypto-collateral. Ini bermaksud cagaran yang menyokong cUSD adalah gabungan CELO dan cryptocurrency lain. Ini digunakan untuk menyesuaikan bekalan cUSD dan mengekalkan pasak.

Untuk mengekalkan cagaran jaminan yang tinggi, yang sangat penting untuk kestabilan sistem, ada biaya yang dikenakan untuk transaksi yang ditambahkan ke cadangan. Mungkin juga di masa depan sebahagian bahagian dari setiap ganjaran blok akan ditambahkan ke simpanan jika perlu untuk mengekalkan kestabilan.

Seperti kestabilan lain, arbitrageurs adalah komponen utama untuk mengekalkan pasak. Oleh itu, apabila harga cUSD melebihi $ 1 arbitrageur diharapkan dapat membeli CELO dan menukarnya dengan cUSD, kemudian menjual cUSD untuk mengumpulkan keuntungan. Penjualan ini akan mendorong harga pasaran cUSD turun semula menjadi $ 1.

Celo Arbitrage

Arbitrage adalah salah satu kunci untuk mengekalkan kestabilan cUSD. Imej melalui Celo.org

Begitu juga, jika harga cUSD di bawah $ 1 arbitrageurs akan membeli token tersebut dan kemudian menukarnya dengan CELO untuk mendapat keuntungan dari perbezaannya. Pembelian cUSD akan menaikkan harga sehingga $ 1.

Pengguna boleh membuat cUSD dengan menghantar CELO / cGLD bernilai $ 1 ke cadangan Celo Foundation. Mereka juga dapat memusnahkan cUSD dengan mengubahnya kembali menjadi CELO.

CELO

Celo Dollar boleh dicincang atau dibakar pada bila-bila masa untuk mengekalkan kestabilan dan mata wang dolar AS. Perkara yang sama tidak berlaku untuk CELO, yang mempunyai bekalan tetap. Melalui cryptocurrency bekalan tetap ini, Celo mengekalkan kestabilan harga, dan juga sebahagian besar operasi tadbir urus blockchain.

Token CELO mempunyai utiliti berikut:

  • Mengambil bahagian dalam keputusan tadbir urus dalam platform.
  • Sokong rizab terlindung yang menyokong mata wang nilai stabil dalam platform (awalnya Celo Dolar) dan kestabilan harga.
  • Pembiayaan untuk menyokong aplikasi dalam ekosistem.
  • Insentif untuk pengesah selamat dan mengendalikan rangkaian.

Pengguna yang memiliki cukup CELO (dan cGLD) dapat bergabung dengan rangkaian sebagai pengesah, dan mereka dapat mencadangkan dan mengundi pada perubahan protokol. Sebarang cadangan juga memerlukan sejumlah kecil CELO dikirim ke kontrak pintar, di mana ia dikunci. Sekiranya cadangan itu akhirnya disetujui, dana ini akan dikembalikan setelah tempoh menunggu tiga hari berlalu..

Undi Mengunci Celo

Proses pemerintahan dalam Celo. Imej melalui Celo.org

Pengundian perubahan protokol juga dilakukan dengan mengunci CELO dalam kontrak pintar yang sama. Sekali lagi, pengundi dapat mengingat kembali CELO mereka setelah tempoh menunggu tiga hari berlalu. Masa menunggu ini adalah untuk mengelakkan serangan ke atas rangkaian.

Perikatan untuk Kesejahteraan

Objektif utama Celo didorong oleh misi dan matlamat Perikatan Sejahtera. Celo tidak hanya mahu menjadi rangkaian blockchain mesra mudah alih pertama yang sangat selamat. Ia ingin mencapainya untuk memperluas misinya untuk meningkatkan kemasukan dan kesejahteraan kewangan bagi warga di seluruh pelosok dunia yang secara tradisinya telah dikeluarkan dari sistem kewangan. Inilah sebabnya mengapa aplikasi mudah alih sangat penting bagi Celo.

Misi Celo

Misi Celo dan Perikatan untuk Kesejahteraan. Imej melalui Celo Blog

Sebab mengapa telefon bimbit dipilih adalah mudah. Di banyak wilayah termiskin di dunia, telefon bimbit secara tidak sengaja telah menjadi teknologi “lompatan”. Sebagai contoh, walaupun banyak kawasan ini tidak pernah mempunyai telefon talian tetap, atau internet dial-up, mereka kini dipenuhi oleh telefon bimbit dan peranti mudah alih lain.

Di samping itu, jumlah nilai yang dilalui melalui telefon bimbit semakin meningkat setiap tahun, bahkan tanpa aset digital diperhitungkan.

Bukan hanya itu, tetapi jumlah nilai yang kini dilalui menggunakan peranti mudah alih semakin meningkat setiap tahun. Pada tahun 2018 sahaja, terdapat urus niaga tunai bernilai $ 136 bilion yang dilakukan melalui ejen wang mudah alih. Ini adalah statistik yang jelas yang disokong oleh fakta bahawa jumlah ejen wang mudah alih melebihi daripada infrastruktur perbankan komersial.

Celo Foundation meneruskan peralihan ini dengan mewujudkan Alliance for Prosperity. Ini adalah sekumpulan individu, projek, syarikat, yayasan, dana pelaburan, penyedia perkhidmatan, dan entiti lain yang luas dan luas – semuanya berkomitmen untuk meningkatkan kesejahteraan kewangan mereka di wilayah termiskin di dunia.

Celo Alliance

Matlamat untuk Perikatan untuk Kesejahteraan. Imej melalui Celo.org

Penambahbaikan ini boleh datang dalam pelbagai bentuk dan telah ditentukan oleh Celo Foundation di bawah ceruk-ceruk berikut: Terima, Dapatkan, Bangun, Dapatkan, Didik, Beri, Tumbuh, Pinjamkan, Simpan, Kirim, Simpan, dan Selamat.

Alliance telah berkembang secara eksponensial, dan bahkan dibandingkan dengan projek Libra yang dilancarkan oleh Facebook kerana telah menarik penonton pengguna dan penyokong yang serupa.

Celo diterima sebagai projek blockchain utama pertama yang menjadikan impak sosial sebagai teras misinya.

Perikatan Untuk Kemakmuran Celo

Anggota Perikatan untuk Kesejahteraan. Imej melalui Celo Blog

Di samping kesan yang dibuat secara langsung pada individu dan komuniti miskin, syarikat-syarikat dalam Perikatan juga diberi kuasa untuk bekerjasama antara satu sama lain untuk mewujudkan kesejahteraan yang lebih besar bagi warga yang dibantu oleh Perikatan.

Prestasi Harga CELO

Dengan jaringan utama untuk pelancaran CELO pada 18 Mei 2020 token CELO sudah lama tidak diperdagangkan. Dan selain dari beberapa bunga api pada akhir bulan Ogos dan awal September, tanda tetap berada pada tahap yang sama.

Sayangnya bagi pelabur awal tahap itu antara $ 1.50 hingga $ 1.70, yang jauh di bawah harga purata $ 5.02 yang dibayar untuk cGLD pada bulan Mei 2020 Lelong Belanda pada senarai duit syiling. Sebenarnya, hanya seminggu selepas lelongan Belanda CELO mula diperdagangkan pada harga hanya $ 0,83 dan tahap tertinggi yang dicapai adalah $ 4,73 pada 4 September 2020.

Carta Harga Celo

Sejarah harga CELO yang pendek tetapi tidak menentu. Imej melalui Coinmarketcap.com

Ketika 2021 bermula, sebahagian besar jumlah dagangan dalam token ada di Coinbase Pro. Di samping itu terdapat sejumlah kecil perdagangan di Bilaxy dan Bittrex.

Untuk simpanan Celo telah mengeluarkan dompet, namun pada masa ini hanya tersedia untuk Android peranti. Terdapat juga pihak ketiga Sambungan Chrome, namun ia tidak mempunyai ulasan dan sangat sedikit pengguna, jadi pasang dengan risiko anda sendiri.

Kesimpulannya

Walaupun Celo belum mendapat penerimaan arus perdana, ia telah menerima pakai secara besar-besaran dalam komuniti cryptocurrency, dengan hampir 100 syarikat menaja atau menyokong projek ini dalam beberapa cara. Sangat mudah untuk melihat bahawa Celo adalah projek yang sangat bercita-cita tinggi, memandangkan misinya adalah untuk mewujudkan kesejahteraan untuk semua orang.

Ketahuilah bahawa projek ini masih dalam peringkat awal. Sementara jaring utama dilancarkan pada Mei 2020, pada bulan Disember 2020 ia tidak kelihatan seolah-olah adopsi berlaku dengan sangat pantas.

Celo Mainnet

Jaring utama Celo dilancarkan pada 18 Mei 2020. Imej melalui Celo Blog

Namun komuniti di belakang Celo adalah besar, pelbagai, dan bersemangat. Dan dengan menggunakan telefon bimbit dalam reka bentuknya, ia telah menemui satu cara untuk menjadikan cryptocurrency lebih mudah didekati dan difahami oleh orang biasa. Ini hanya boleh mendorong pengadopsian besar-besaran dalam dekad yang akan datang.

Jenis penerapan ini sangat diperlukan untuk melihat pertumbuhan token CELO, yang menyedihkan terhadap kenaikan bulan Disember di Bitcoin dan cryptocurrency besar yang lain.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me