Ulasan Civic (CVC): Mengamankan Identiti Digital di The Blockchain

Civic (CVC) menyediakan akses atas permintaan, selamat dan murah ke perkhidmatan pengesahan identiti menggunakan teknologi Blockchain.

Kita semua tahu betapa membebankannya untuk terus-menerus mengenali diri kita sendiri ketika berinteraksi dengan penyedia dalam talian. Matlamat Civic adalah untuk menghilangkan kelebihan ini kerana perlu mengesahkan identiti berkali-kali ketika terlibat dengan penyedia perkhidmatan ini.

Lebih-lebih lagi, Civic bertujuan untuk menjamin identiti digital anda daripada diretas atau terdedah kepada pihak yang tidak diingini melalui penggunaan kriptografi. Ini sangat penting diberikan contoh seperti hack Equifax tahun lalu.

Kad Kredit Perdagangan Opsyen IQ

CVC adalah token asli yang digunakan dalam ekosistem Civic di mana penyedia perkhidmatan akan membeli akses ke data pengenalan pengguna yang selamat.

Dalam gambaran keseluruhan ini, kami akan memberikan gambaran menyeluruh mengenai Sivik, teknologinya dan prospek untuk token CVC. Mari masuk!

Bagaimana Sivik Berfungsi

Sama seperti bagaimana Bitcoin Blockchain menyimpan lejar pembayaran awam, Civic menyimpan lejar umum dengan identiti yang disahkan.

Platform ini mengkategorikan 3 jenis peserta – Pengguna, pengesah dan penyedia perkhidmatan.

Pengguna

Melalui aplikasi Civic ‘Secure Identity’, pengguna memasukkan maklumat peribadi mereka (nama, alamat, nombor cukai atau nombor keselamatan sosial, nombor pasport, lesen memandu, dan lain-lain) dan selamat menggunakan pengimbasan cap jari biometrik. Tidak ada nama pengguna atau kata laluan.

Semua maklumat peribadi disimpan di telefon pengguna dan dienkripsi sehingga tidak dapat dilihat secara langsung oleh platform Civic. Civic sebaliknya menyimpan ‘pengesahan’ atau rujukan ke data anda di Blockchain awam.

Senibina Sivik

Sumber: Kertas putih

Pengesah

Pengesah adalah entiti pihak ketiga yang tugasnya adalah untuk mengesahkan bahawa maklumat yang dimasukkan oleh pengguna adalah betul. Kebanyakan entiti ini juga merupakan penyedia perkhidmatan (Institusi kewangan, Kerajaan, syarikat utiliti, dll.).

Individu / entiti ini diberi insentif dengan token CVC untuk memeriksa maklumat pengguna dengan rekod awam dan kewangan untuk memastikannya tepat. Setelah Pengesah mengesahkan maklumat tersebut, mereka akan melepaskannya dan dapat mulai menjual versi pengguna data yang dienkripsi kepada penyedia Perkhidmatan di pasar Civic.

Penyedia Perkhidmatan

Penyedia / pemohon perkhidmatan adalah perniagaan atau institusi (Hotel, bursa, Bank, dll.) Yang mendaftar dengan CivicApp untuk mengenal pasti pelanggan mereka dengan lebih cekap.

Secara tradisinya, penyedia Perkhidmatan perlu membayar berjuta-juta dolar untuk menggunakan perkhidmatan pengesahan identiti untuk mematuhi proses KYC (kenal pelanggan anda) yang diwajibkan secara sah. Pada tahun 2016, bank purata dilaporkan membelanjakan $ 55 juta untuk pematuhan KYC.

Civic membantu penyedia perkhidmatan menjimatkan banyak masa dan wang untuk perkhidmatan ini, dengan hanya membeli ‘hak akses’ kepada maklumat pengguna menggunakan token CVC (mata wang ekosistem CIVIC).

Semakin banyak penyedia perkhidmatan mempunyai akses ke rujukan yang dienkripsi ke data pengguna, semakin lancar pengguna dapat terlibat dengan masing-masing penyedia perkhidmatan ini.

Token CVC yang dibayar oleh penyedia Perkhidmatan diberikan kepada Pengesah dan pengguna. Pemindahan dana antara satu pihak ke pihak berikutnya secara automatik dilakukan melalui Kontrak Pintar.

Rangkaian Sivik

Sumber: Kertas putih

Sejarah & Pasukan

Sivik Vinny Lingham

Vinny Lingham. Imej melalui Twitter

Civic dimulakan oleh Vinny Lingham, seorang usahawan Afrika Selatan dengan visi sederhana bahawa identiti seseorang harus dipegang oleh orang itu sendiri. Dia menyatakan “Anda memilikinya, anda tidak mendapatkannya dari Kerajaan anda”.

Civic mula berintegrasi dengan laman rakan kongsi dan mengembangkan set Kontrak Pintar pertama pada Q3 tahun 2017. Platform mereka memasuki fasa Alpha pada Q4, menyediakan perkhidmatan KYC termasuk pengesahan dokumen dan kemampuan untuk Pengesah untuk mengesahkan identiti untuk mendapatkan token CVC.

S1 pada tahun 2018 menyaksikan kemajuan CVC ke versi Beta 1, memperluas kemampuan transaksi token CVC di kalangan rakan kongsi dan penyedia identiti.

Sehingga hari ini, produk Civics boleh didapati di web dan aplikasi mudah alih. Mereka saat ini melakukan pendaftaran terbuka untuk penyedia perkhidmatan dan mengundang pengguna untuk mengirimkan maklumat yang dapat disahkan di rangkaian.

Usaha terdahulu Vinny termasuk menjadi pengasas platform kad hadiah digital, Gyft, yang diambil alih oleh First Data Corporation pada tahun 2014). Dia membawa lebih dari satu dekad pengalaman dari ruang e-dagang, yang membuatnya sangat akrab dengan KYC dan proses pengesahan identiti lain.

Vinny dan pasukan eksekutif yang lain berpusat di San Francisco:

Jonathon Smith – Pengasas bersama dan CTO

15 tahun pengalaman dalam perbankan dan penasihat teknologi untuk syarikat seperti Deloitte dan RBS.

Chris Hart – COO

20 tahun pengalaman kewangan dan IT kanan, baru-baru ini sebagai CFO di Guidebook, Inc. dan Nextag

ICO & Persembahan Token

Setelah mengumpulkan $ 33 juta dalam waktu kurang dari sebulan dengan sedikit atau tanpa pemasaran, Civic menonjol sebagai kisah ICO yang berjaya yang melakukan perkara “dengan cara yang betul”.

Mereka berjaya mengumpulkan sokongan dari komuniti crypto dengan melancarkan produk terlebih dahulu, terlibat dalam sembang kumpulan Telegram dan menyiarkan idea-idea hebat di laman blog berteknologi popular seperti Medium.com.

Token dilancarkan pada bulan Julai 2017 dengan harga $ 0.16. Token tersebut telah memiliki 2 puncak utama sejak dilancarkan, sekali pada 11 Ogos ketika menjadi $ 0.64 per token, dan sekali lagi pada 3 Januari, ketika mencecah $ 1.37. Anda boleh membeli CVC di bursa seperti Kucoin dan Poloniex.

Kelebihan

  • Civic bertujuan untuk mencegah penipuan Identity, yang merupakan masalah besar seperti yang digariskan dalam kertas putih Civics; pada tahun 2016; 15.4 juta mangsa dewasa A.S. Kerugian berjumlah $ 16 bilion
  • Penyedia perkhidmatan dapat menjimatkan berbilion dolar setiap tahun untuk pematuhan KYC
  • Pengguna dapat menjimatkan masa dengan tidak berulang kali mengesahkan identiti mereka untuk setiap penyedia perkhidmatan baru yang mereka berinteraksi. Pengguna di negara-negara terbelakang akan mendapat keuntungan dengan memiliki identiti digital yang dapat mereka gunakan untuk mengakses perkhidmatan kesihatan dan kewangan dasar, serta kemampuan untuk memilih

Keburukan

Kebolehpercayaan & Proses Pengesahan Pengesah

Untuk mengesahkan maklumat peribadi pengguna, Pengesah memerlukan akses ke versi maklumat yang tidak disulitkan. Mereka diharapkan menggunakan kaedah pengesahan tradisional yang sama (seperti rujukan silang dengan rekod awam dan proses yang mematuhi KYC lain) yang semestinya dihapuskan oleh aplikasi Civics.

Ini bermaksud pengesah masih perlu membayar kos pengesahan identiti, dengan harapan mereka dapat mengembalikan kerugian mereka dengan memperoleh token CVC. Walau bagaimanapun, kertas putih Civic menunjukkan bahawa kos pengesahan identiti dengan kaedah tradisional hanya semakin mahal. Ini mungkin menimbulkan masalah di jalan bagi pengesah yang ingin mendapat keuntungan daripada mengesahkan pengenalan pengguna.

Ini membawa kepada masalah lain, di mana insentif mungkin tidak cukup kuat untuk mencegah pengesahan jahat daripada membocorkan maklumat peribadi pengguna kepada pihak di luar ekosistem Civic. Sekiranya pihak-pihak ini bersedia membayar lebih daripada apa yang dapat diperoleh oleh pengesah dalam token CVC, tidak ada jaminan bahawa pelaku buruk tidak akan memanfaatkan keadaan.

Pengesah (mengikut definisi) mesti mempunyai akses kepada data yang dapat dibaca pengguna untuk melakukan tugas mereka. Ini mendedahkan kemungkinan kelemahan dalam sistem sekiranya insentif tidak cukup kuat untuk memastikan pengesahan dapat dipercayai.

Mencabar Pemasaran kepada 3 Pengguna yang berbeza

Keperluan sivik:

  • Penyedia perkhidmatan yang berada di dalam pesawat untuk menerima pengenalan yang sah dari pengguna
  • Pengguna untuk mendaftar dan memberikan pengenalan mereka
  • Pengesah untuk mengesahkan maklumat yang diberikan pengguna untuk menjual pengesahan tersebut kepada penyedia perkhidmatan

Setiap kumpulan tidak boleh wujud tanpa 2 yang lain, dan jadi jika Civic berjuang untuk memperoleh sesiapa dari kumpulan ini, keseluruhan ekosistem tidak akan berfungsi.

Argumen menentang hal ini adalah bahawa insentif untuk mendapatkan token CVC akan menarik minat dan penyertaan dari pengguna dan pengesah, maka yang harus dilakukan oleh semua penyedia perkhidmatan adalah mendaftar. Masih harus dilihat sejauh mana platform akan meningkat dengan token sebagai insentif utama.

Keluk Pembelajaran

Identiti adalah isu sensitif bagi pengguna, sehingga hampir tidak dapat dielakkan sehingga Civic harus menjelaskan kepada pengguna baru bagaimana Blockchain berfungsi untuk melindungi privasi mereka dan menjaga data mereka selamat. Ini boleh menjadi penghalang untuk penggunaan secara besar-besaran.

Pertandingan

  • Kekunci diri: Syarikat pangkalan Hong Kong yang membantu individu mengawal dan menyimpan identiti digital mereka di Blockchain untuk digunakan untuk perkhidmatan yang saling berkaitan seperti Kewarganegaraan, transaksi perkhidmatan kewangan dan banyak lagi
  • ID desentralisasi: platform yang memberi pengguna kendali ID dan data peribadi mereka, yang dipindahkan dengan selamat melalui Blockchain dan disimpan secara eksklusif pada peranti pengguna.

Sekiranya Anda Mempertimbangkan CVC?

Adakah CVC Berbaloi

Imej melalui Fotolia

Konsep mendapatkan identiti digital sangat menarik, dan juga asas bagi apa yang diwakili oleh Blockchain – kepercayaan yang terdesentralisasi. Saya percaya sebarang token yang menyelesaikan masalah sebenar, dan melakukannya dengan mematuhi prinsip asas mengenai apa itu Blockchain dan harus digunakan adalah pelaburan yang perlu dipertimbangkan.

Jangka panjang, isu-isu yang dirujuk di bawah ‘Kontra’ Civic perlu ditangani untuk mencari penyelesaian yang dapat dilaksanakan, tetapi dalam jangka pendek, ada kes yang sangat kuat untuk dibuat mengapa CVC dapat menjadi salah satu token terpanas di pasaran :

Ada yang berspekulasi bahawa puncak CVC disebabkan oleh lonjakan besar pembelian token oleh ikan paus (individu atau entiti yang memegang sejumlah besar CVC). Syarikat besar, yang kini menghabiskan berjuta-juta dolar setiap tahun untuk kaedah pengesahan ID yang tidak dapat digunakan kembali, kini dapat membeli sebanyak mungkin maklumat identiti yang dapat digunakan kembali sementara harga token CVC (mata wang yang diperlukan untuk mengesahkan ID) masih murah.

Inilah yang diduga mendorong permintaan token (di luar sentimen umum di sekitar ruang mata wang kripto). Saya percaya ini masuk akal hanya kerana entiti yang berminat untuk beroperasi di dalam ekosistem Civic lebih cenderung membeli token dalam jumlah besar. Semakin banyak token yang mereka peroleh, semakin banyak pelanggan yang dapat mereka verifikasi secara automatik, yang secara drastik mengurangkan kos pematuhan KYC.

Seorang pengguna mungkin hanya berminat menjual rujukan ID mereka kepada segelintir penyedia perkhidmatan, sedangkan penyedia perkhidmatan akan berusaha memperoleh ratusan ribu identiti untuk mengurangkan sebarang pertengkaran antara mereka dan pelanggan yang ingin membeli produk / perkhidmatan mereka.

Cara lain untuk melihatnya adalah dengan membandingkan harga perkhidmatan KYC hari ini dengan harga Civic. Perkhidmatan semasa adalah dalam USD dan sebahagian besarnya akan tetap tetap. Walau bagaimanapun, pengesahan ID pada Civic berharga dalam CVC. Ini akan terus berharga lebih rendah kerana CVC menjadi lebih berharga dari masa ke masa.

Ini secara semula jadi mendorong penyedia perkhidmatan yang berminat dengan ekosistem untuk membeli sebilangan besar token CVC sehingga mereka dapat memperoleh kelebihan awal daripada pesaing yang tiba di ekosistem terlambat.

Permintaan penyedia perkhidmatan yang belum dimanfaatkan untuk token CVC dapat menunjukkan peningkatan tekanan harga dalam beberapa bulan ke depan. Sudah tentu, Civic harus mengikuti peta jalan agar penyedia perkhidmatan ini berminat.

Kesimpulannya

Civic menangani masalah besar yang sangat sesuai dengan apa yang ditawarkan Blockchain.

Sistem pengesahan identiti harus terdesentralisasi, terbuka dan dienkripsi untuk menawarkan nilai maksimum kepada semua pihak yang terlibat. Hal ini terutama berlaku di negara-negara terbelakang, di mana kekurangan pengenalan yang tepat menghalang orang daripada mengundi atau mendapat akses ke perkhidmatan kesihatan dan kewangan yang penting.

Pendekatan terbaik untuk Civic adalah memulai secara kecil-kecilan dengan menyasarkan kumpulan yang ada di dalam ekosistem mereka sendiri, dan memberikan pengenalan yang unik untuk akses ke bahagian-bahagian yang berbeza dari ekosistem tersebut. Universiti dan syarikat besar dengan 1,000+ pekerja adalah contoh yang baik.

Pengguna akan menjadi pelajar / pekerja, dan penyedia perkhidmatan adalah kafetaria, gim, bilik asrama dan bilik darjah. Dari sana, Civic akan memperoleh pangkalan data pengguna yang sihat, yang identitinya yang disahkan dapat diakses oleh penyedia perkhidmatan di luar syarikat tempat mereka bekerja dan sekolah yang mereka kunjungi.

Pendekatan ini harus memastikan bentuk pertumbuhan yang lebih organik, dengan membolehkan pengguna masuk ke dalam ekosistem Civic tanpa segera mengganggu proses seharian mereka untuk pengesahan identiti.

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me