Ulasan Coinomi: Multi Crypto Mobile & Desktop Wallet

Coinomi adalah dompet cryptocurrency yang terkenal dan terkenal yang dapat menyimpan lebih dari 500 syiling dan disokong pada sejumlah peranti.

Dompet telah memusatkan perhatian pada privasi pengguna dan walaupun terdapat sedikit kemunduran pada tahun 2019, tetap menjadi salah satu dompet paling selamat di pasaran. Ia juga membolehkan anda menukar duit syiling anda dari dalam dompet dan cepat dan mudah dipasang dan disediakan.

Namun, adakah ini dompet yang tepat untuk anda?

Dalam Ulasan Coinomi ini, saya akan memberikan semua yang anda perlu ketahui mengenai dompet termasuk keselamatan, kebolehgunaan dan sokongan masyarakat. Saya juga akan memberi anda beberapa petua terbaik untuk menyiapkan dompet anda dan memastikan wang anda selamat.

Gambaran Keseluruhan Dompet Coinomi

Coinomi adalah dompet cryptocurrency berbilang mata wang. Telah wujud sejak 2014 sehingga ini menjadikannya salah satu dompet cryptocurrency tertua di sekitar. Ia pertama kali dirilis sebagai dompet Android, kemudian disalurkan ke iOS dan akhirnya, versi desktop telah dirilis pada tahun 2019.

Gambaran Keseluruhan Dompet Coinomi

Ciri-ciri Dompet Coinomi

Ia mempunyai liputan syiling yang cukup luas yang memberikan sokongan asli dan pemilikan sebenar untuk lebih dari 125 aset blockchain. Ia juga mempunyai sokongan untuk lebih dari 382 token. Memandangkan ia mempunyai sokongan standard token ERC20 ini, anda boleh menambahkan jumlah token yang lebih disesuaikan mengikut kehendak anda.

Dompet juga SegWit diaktifkan yang bermaksud bahawa anda boleh menghantar transaksi yang jauh lebih “ringan”. Anda juga mempunyai pilihan untuk menetapkan kos dinamik atau khusus. Ini bermaksud bahawa anda boleh memilih yuran yang memberi anda nilai wang terbaik pada masa itu atau anda boleh menetapkan yuran anda sendiri untuk digunakan tanpa mengira.

Penyimpanan Kunci Peribadi

Bukan kunci anda ?… Bukan Crypto anda ?

Kita semua tahu bagaimana kata pepatah. Ia sering digunakan dalam komuniti crypto untuk memberi amaran kepada pemula mengenai risiko meninggalkan koin mereka di bursa atau platform terpusat yang lain. Sekiranya berlaku pertukaran wang atau kerugian lain, duit syiling anda berisiko.

Syukurlah, kunci peribadi yang dihasilkan pada peranti Coinomi disimpan sepenuhnya pada peranti tersebut. Mereka tidak dihantar ke pelayan Coinomi. Ini bermakna ia disimpan di telefon anda jika anda menggunakan versi mudah alih, dan di PC anda jika anda menggunakan versi desktop.

Oleh itu, melainkan jika seseorang dapat mengakses kata kunci anda atau peranti sebenar anda, mereka tidak dapat mengeluarkan kunci peribadi.

Privasi Coinomi

Salah satu sebab utama Coinomi menjadi sangat popular, dan alasan yang baik untuk popularitinya yang berterusan. Adakah itu dompet yang unggul dalam privasi. Sebilangan besar peminat cryptocurrency mencari privasi, itulah salah satu sebab mereka beralih ke cryptocurrency.

Coinomi tidak mengumpulkan maklumat peribadi untuk menggunakan dompetnya dan mereka bahkan berusaha menyembunyikan alamat IP pengguna untuk mengelakkan sesiapa sahaja mengintip corak atau transaksi penggunaan dompet.

Privasi Coinomi

Buat dompet tanpa jejak….

Selain privasi itu, anda juga dapat merasa aman kerana dompet Coinomi dikunci dengan kata laluan. Walaupun seseorang mencuri telefon anda, tidak mungkin mereka dapat memasuki dompet Coinomi anda tanpa kata laluan itu.

Dan jika anda kehilangan telefon anda, atau jika dicuri, terdapat frasa pemulihan kata laluan yang berguna semasa dompet dibuat yang dapat digunakan untuk membuka dompet pada peranti lain.

Keramahan Pengguna Coinomi

Ini adalah salah satu ciri terbaik dompet Coinomi jika anda prihatin dengan penggunaan cryptocurrency arus perdana, seperti saya. Antara muka mudah difahami, walaupun bagi mereka yang baru menggunakan cryptocurrency. Pilihan dapat dilihat dengan jelas, dan semuanya memerlukan hanya beberapa ketukan atau klik.

Kemudahan penggunaan ini akan membantu mata wang kripto mendapat lebih banyak penerimaan daripada mereka yang tidak mahu terganggu dengan rintangan teknologi. Ini juga menetapkan sedikit standard dalam industri dompet kerana penyedia lain sekurang-kurangnya harus sesuai dengan Coinomi jika mereka ingin menarik bahagian pasaran.

Akhirnya, bagi pengguna yang bukan penutur bahasa Inggeris asli, dompet Coinomi telah diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa yang berbeza. Mereka menyokong bahasa Cina, Sepanyol, Perancis, Rusia dan Jerman. Mereka juga menyinggung sokongan bahasa yang lebih rendah.

Ciri Pertukaran Coinomi

Sesuatu yang ditawarkan oleh beberapa dompet cryptocurrency berbilang mata wang hari ini adalah ciri pertukaran dompet. Ini membolehkan anda menukar satu duit syiling dengan yang lain tanpa duit syiling keluar dari peranti.

Ciri Pertukaran Coinomi

Menukar Syiling dengan Integrasi Built-In Coinomi

Coinomi tidak terkecuali dalam hal ini dan mereka telah bekerjasama dengan ShapeShift dan Changelly untuk memberi pengguna kemampuan untuk menukar cryptocurrency mereka dengan cepat, di sana di dompet Coinomi. Ini menjimatkan yuran pertukaran, dan ini menjimatkan masa dan kesulitan menghantar syiling ke bursa.

Lebih-lebih lagi, memandangkan anda tidak perlu mengirim duit syiling anda ke bursa untuk menukarnya, ini juga dapat mengelakkan syarat dan privasi yang mengganggu syarat KYC pertukaran ini.

Bantuan Coinomi & Sokongan

Walaupun Coinomi bebas, mereka menawarkan sokongan kepada pengguna mereka melalui sejumlah medium. Pertama, mereka mempunyai portal sokongan rasmi di mana mereka mempunyai banyak panduan pengguna dan juga beberapa Soalan Lazim.

Sekiranya anda mempunyai soalan yang lebih spesifik yang belum dijawab, anda boleh membuka tiket melalui portal ini selalu. Setelah tiket anda dihantar, anda akan diberi nombor tiket. Ini berguna kerana anda dapat menggunakannya untuk mengejar pasukan melalui saluran komunikasi mereka yang lain.

Coinomi mempunyai aktif Twitter, Telegram dan Facebook di mana mereka kerap berinteraksi dengan komuniti mereka. Untuk beberapa pengumuman dan siaran yang lebih penting, mereka mengekalkan blog rasmi. Sebagai ujian, saya menghantar tiket sokongan beberapa hari yang lalu dan mendapat sambutan dalam masa kurang dari 2 hari.

Coinomi bukan Sumber Terbuka

Biasanya penggemar cryptocurrency menginginkan perisian yang merupakan sumber terbuka supaya kod dapat disemak untuk memastikannya bebas daripada bug atau kod jahat. Coinomi telah lama menjadi bahagian pergerakan sumber terbuka, dan sesiapa sahaja dapat melihat dan mengkaji kod mereka untuk mengenal pasti sebarang masalah.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2018 Coinomi beralih ke kod sumber tertutup. Walaupun dengan sendirinya tidak bermaksud kod Coinomi berniat jahat, ia menghilangkan sebahagian ketelusan dan perlindungan yang sebelumnya dinikmati oleh pengguna Coinomi. Ini sangat malang bagi saya.

Sudah tentu, sumber terbuka bermaksud bahawa Coinomi akan membuka kod mereka untuk bukan sahaja penggodam yang sama, tetapi juga kepada pesaing. Ini dapat mengurangkan kelebihan daya saingnya dan alasan yang sama bahawa pasukan dompet Exodus memutuskan untuk menutup beberapa kod mereka.

Sama ada anda selesa menggunakan dompet yang mempunyai kod sumber tertutup adalah sesuatu yang mesti anda putuskan. Memang mungkin kekurangan pengawasan masyarakat menyebabkan kekurangan keselamatan kecil …

Cacat Keselamatan Coinomi

Pada bulan Februari 2019, seorang pengguna melaporkan di saluran media sosial bahawa dia kehilangan cryptocurrency bernilai lebih dari $ 60,000 dari dompet Coinomi kerana kekurangan keselamatan. Nampaknya dompet Coinomi mengirim frasa benih yang diimport ke alamat Google API untuk pemeriksaan ejaan. Pengguna tersebut mendakwa bahawa seseorang di Google mesti mencuri wangnya.

Walaupun terdapat bug dalam kod yang mengirim frasa unggulan ke Google untuk pemeriksaan ejaan, sangat tidak mungkin, bersempadan dengan mustahil ada orang di Google yang mencuri dana pengguna, atau bahawa bug adalah penyebab kerugian.

Sebabnya ada beberapa. Pertama, permintaan yang dikirim ke Google ditolak kerana tidak mengandungi kunci API. Kedua, mustahil ada orang di Google yang mengendus aliran API untuk frasa benih cryptocurrency. Dan ketiga, ungkapan benih tidak dihantar sebagai teks biasa, tetapi disulitkan TLS.

Coinomi dapat mengatasi masalah tersebut dalam beberapa jam setelah mengetahui tentangnya dan anda dapat melihat respons rasmi Coinomi terhadap isu tersebut di sini.

Pemulihan Dalam Talian Coinomi

Coinomi mempunyai aktiviti yang cukup aktif sub-Reddit di mana kakitangan sokongan cepat menjawab sebarang pertanyaan dan menangani sebarang masalah. Di samping itu, komuniti crypto telah mengatakan bahawa mereka menghargai tindak balas wakil Coinomi. Dompet mempunyai ratusan ribu pengguna, jadi jelas mereka melakukan sesuatu yang betul.

Dan walaupun liputan media mengenai insiden Februari, Coinomi terus menyatakan bahawa “tidak ada dompet berasaskan telefon mereka yang pernah diretas atau diganggu gugat.” Memang tidak ada tuntutan dana yang hilang kerana bug itu, dan Coinomi terus menuntut bahawa tidak mungkin pepijat itu, walaupun serius, boleh mengakibatkan kehilangan dana.

Dompet ini mempunyai penilaian 4.6 di gedung Google Play dan juga Apple Kedai Aplikasi iTunes. Dan dengan lebih daripada 16,000 ulasan untuk Kedai mainan.

Memuat turun dan Menggunakan Coinomi

Anda boleh mendapatkan dompet Coinomi untuk kedua-dua telefon Android dan iOS, serta versi desktop untuk Windows, Linux dan OSX. Memuat turun, memasang dan menggunakan dompet di mana-mana peranti sangat mudah.

Saya akan membawa anda melalui penyediaan dompet desktop Coinomi hanya untuk tujuan ilustrasi. Anda mahu menuju ke Coinomi bahagian muat turun dan pilih dompet untuk sistem operasi semasa anda.

Petua Pro ✔️: Anda mungkin mahu melakukan checkum pada fail muat turun hanya untuk memastikan bahawa anda memuat turun versi yang betul

Pertama, anda perlu membuat dompet baru atau memulihkan yang lama. Saya mengandaikan bahawa anda mulai baru, jadi klik “Buat Dompet Baru”

Membuat Dompet Baru Coinomi

Membuat Dompet Coinomi baru

Seterusnya, anda akan dibawa ke skrin dengan frasa hantaran pemulihan anda. Seperti yang ditunjukkan oleh arahan, anda ingin menuliskan frasa ini dan menyimpannya di tempat yang selamat. Anda memerlukan frasa ini jika anda perlu memulihkan dompet anda dengan alasan apa pun. Jangan sekali-kali berkongsi frasa ini dengan sesiapa sahaja kerana dengannya mereka dapat mengakses dana anda. Apabila anda menyalinnya, tandakan kotak pengesahan “Saya telah menyimpan frasa pemulihan saya dengan selamat.” Klik “Seterusnya”.

Mendapatkan Benih Coinomi Anda

Pastikan anda menuliskan frasa benih anda

Seterusnya, anda akan dibawa ke skrin di mana anda perlu mengesahkan frasa pemulihan anda dengan mengklik perkataan yang disusun mengikut abjad mengikut urutan yang betul. Ini adalah kaedah Coinomi untuk memastikan anda benar-benar mencatat frasa pemulihan. Anda boleh melangkau langkah ini jika anda mahu. Klik “Langkau” atau masukkan kata dalam urutan yang betul dan klik “Seterusnya”.

Seterusnya, anda akan diminta untuk menetapkan kata laluan untuk membuka kunci dompet untuk penggunaan sehari-hari. Jadikan kata laluan seaman mungkin, tetapi juga pastikan anda boleh mengingatnya.

Penyediaan Kata Laluan Coinomi

Menyiapkan Kata Laluan Coinomi anda

Kemudian anda akan diminta memilih mata wang kripto mana yang ingin anda paparkan di dompet. Anda boleh memilih sekarang atau melangkau langkah ini. Anda sentiasa boleh menambah syiling untuk dipaparkan di kemudian hari.

Pemilihan Syiling Coinomi

Memilih duit syiling untuk dompet

Akhirnya, terima penafian undang-undang Coinomi dan anda akan dibawa ke dompet Coinomi baru anda. Nikmati dunia cryptocurrency yang bebas dan terdesentralisasi!

Keselamatan Dompet 101

Setelah anda memuat turun dan memasang dompet Coinomi, anda pasti ingin memastikan bahawa anda mengikuti protokol terbaik dalam hal keselamatan dompet dan pengurusan duit syiling. Ini merangkumi beberapa perkara berikut:

  • Berhati-hati dengan Perisian Kerosakan: Tidak kira seberapa selamat dompet Coinomi, ia tidak akan melindungi anda sekiranya penggodam telah memasang perisian hasad pada PC anda. Perisian hasad yang dapat mengasingkan kunci peribadi dan menyalin kekunci anda adalah bahaya bagi dompet mana pun. Pastikan anda memasang perisian antivirus terkini dan jangan memuat turun fail yang mencurigakan
  • Pastikan Sandaran Selamat: Apabila anda membuat dompet, anda akan diberi frasa cadangan benih. Pastikan bahawa anda membuat salinan ini dan anda menyimpannya dengan selamat. Ini adalah satu-satunya cara anda boleh mendapatkan semula wang anda jika anda terlupa kata laluan anda. Mereka juga satu-satunya cara untuk mengakses kunci peribadi anda sekiranya peranti anda hilang atau dicuri.
  • Sekuriti fizikal: Sudah tentu, apabila anda menyimpan banyak cryptocurrency di dompet Coinomi anda, anda bukan sahaja mendedahkan diri anda kepada ancaman penggodam. Terdapat banyak kes orang yang diperas kerana cryptocurrency mereka melalui ancaman keganasan fizikal. Ringkasnya, simpan wang syiling anda secara peribadi dan jangan mempercayai sesiapa.

Kesimpulannya

Coinomi adalah salah satu dompet cryptocurrency tertua, dan berdasarkan jumlah muat turun dan ulasan, ia juga merupakan salah satu yang paling popular. Dengan menambahkan sokongan untuk iOS dan versi desktop, ia dapat menyebar lebih jauh, dan dengan kemudahan penggunaannya, ia dapat menjadi salah satu dompet paling berjaya setelah penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran.

Menambah sokongan untuk Shapeshift dan Changelly adalah ciri tambahan yang menggembirakan pengguna cryptocurrency lama dan baru, dan sokongan untuk beratus-ratus duit syiling membolehkan ramai peminat cryptocurrency kemudahan menyimpan hanya satu dompet daripada banyak.

Bug Februari di dompet desktop menjadi perhatian pada masa itu, tetapi setelah diperhatikan lebih jauh, jelas bahawa walaupun serius bug tidak pernah menimbulkan ancaman kehilangan dana. Dan pasukan Coinomi telah menambalnya dalam beberapa jam setelah diberitahu, yang menunjukkan bahawa pengguna telah benar dalam memuji respons pasukan Coinomi.

Imej Pilihan melalui Coinomi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me