Ulasan Cryptopia: Panduan Pemula Lengkap

Cryptopia adalah pertukaran cryptocurrency yang menawarkan salah satu pilihan altcoin terbesar di pasaran hari ini. Peniaga sering beralih ke bursa ketika mereka mencari altcoin cap pasaran rendah yang menjanjikan.

Namun, adakah Cryptopia selamat dan boleh dipercayai?

Dalam tinjauan Cryptopia yang komprehensif ini, kami akan meneliti pertukaran ini dan semua yang ditawarkannya. Kami akan menganalisis platform, keselamatan, yuran dan pengalaman pedagang.

Kami juga akan memandu anda melalui platform dan memberi anda gambaran mengenai dos dan perkara yang tidak boleh dilakukan oleh Cryptopia.

Gambaran Keseluruhan Cryptopia

Cryptopia adalah pertukaran cryptocurrency yang berpusat di New Zealand yang berpusat di Christchurch. Pertukaran ini beroperasi sebagai syarikat New Zealand yang sah dengan nombor pendaftaran 5392901.

Dari segi peraturan berdasarkan New Zealand, Cryptopia tidak didaftarkan sebagai “perkhidmatan kewangan”. Syarikat ini disenaraikan sebagai “perkhidmatan pengembangan perisian” yang kemungkinan besar berkaitan dengan kurangnya peraturan global umum untuk aset digital.

Ia dimulakan pada tahun 2014 oleh dua pengasas bernama Rob Dawson dan Adam Clark. Mereka pada mulanya memulakan pertukaran sebagai hobi tetapi memutuskan untuk berhenti kerja tahun lalu dan menjalankan pertukaran tersebut sepenuh masa.

Oleh kerana harga Bitcoin telah meletup sepanjang tahun lalu, Cryptopia telah mengalami pengembangan yang sangat besar. Contohnya, tahun lalu mereka hanya mempunyai dua pengasas yang mengendalikan pertukaran. Kini, pasukan telah berkembang menjadi lebih dari 50 orang ketika mereka berusaha mengatasi permintaan di pasar.

Mereka adalah pertukaran peer to peer di mana pengguna berdagang secara langsung di antara mereka di platform. Mereka juga sangat unik kerana merangkumi pasaran di mana Bitcoin boleh dibelanjakan untuk apa sahaja.

Adakah Cryptopia Selamat?

Seperti banyak pertukaran lain pada masa lalu, Cryptopia telah menjadi mangsa peretasan yang cukup besar. Ini berlaku pada 14 Januari 2019 yang menyaksikan penggodam mendapat akses kepada 17,000 dompet pertukaran.

Walaupun dilaporkan kepada polis pada 14 Januari, penggodaman itu berterusan selama lebih dari dua minggu selepas itu. Ini bermaksud bahawa penggodam berjaya mengeluarkan ribuan kunci peribadi yang sebahagiannya tidak diketahui oleh Cryptopia.

Hasilnya adalah bahawa penggodam dapat menyedot antara $ 16 juta hingga $ 23 juta dari pertukaran. Namun, seolah-olah pertukaran itu dapat membendung arus dan polis mengatakan pertukaran tersebut dapat beroperasi kembali pada 13 Februari.

Oleh itu, sementara pertukaran dapat menghentikan peretasan dan membuka jalan untuk kembali dalam talian, itu tidak menimbulkan keyakinan yang tinggi. Sekurang-kurangnya Cryptopia terbuka mengenainya dan secara berkala mengemas kini pengguna mengenai status penyiasatan dan pertukaran.

Apa maksudnya maju?

Seperti yang telah disebutkan, ada sejumlah pertukaran lain yang telah diretas dan berhasil kembali dengan cukup berkesan. Ini termasuk seperti Poloniex dan Bitstamp. Apa yang paling penting bagi Cryptopia adalah mereka telah belajar dari pengalaman ini dan memperbaiki sistem mereka serta kelemahan yang memungkinkannya terjadi.

Masih ada maklumat yang jarang mengenai protokol keselamatan dalaman yang diikuti oleh Cryptopia dan kami hanya boleh berharap bahawa mereka mengikuti amalan terbaik ketika datang ke penyimpanan sejuk dompet dan protokol pelbagai tandatangan.

Terdapat, bagaimanapun, perlindungan keselamatan pengguna penting yang ada.

Keselamatan Pengguna

Pertama, kita dapat melihat dengan segera bahawa pertukaran itu dilindungi SSL. Ini bermaksud bahawa semua trafik anda dengan pertukaran dienkripsi.

Sijil Cryptopia SSL

Sijil Cryptopia SSL

Adalah mustahak anda memastikan bahawa anda mengunjungi laman web yang betul yang mempunyai gembok SSL di bar alamat penyemak imbas. Peretas sering menggunakan pancingan data untuk menghantar anda ke laman web yang tidak sah.

Untuk keselamatan masuk, Cryptopia nampaknya mempunyai semua prosedur pengesahan faktor 2 standard. Ini tidak ditetapkan sebagai lalai, disarankan agar anda mengaktifkan ciri ini pada saat anda membuat akaun. Ini kerana banyak pengguna telah melaporkan percubaan masuk yang tidak diketahui di akaun Cryptopia mereka.

Tanpa mengira prosedur keselamatan di bursa, anda tidak boleh membiasakan diri dengan meninggalkan sejumlah besar syiling di bursa. Dari penggodaman Bitgrail ke Mt. Gox one, orang telah belajar cara sukar untuk meninggalkan dana di bursa.

Sokongan Aset Cryptopia

Mungkin salah satu titik penjualan terbaik Cryptopia Exchange adalah sokongan aset yang sangat luas. Sebenarnya, jumlah aset yang disokong sangat luas sehingga tidak mungkin mana-mana peniaga memerlukan setengah daripadanya.

Sebagai contoh, di Cryptopia, anda boleh membeli PutinCoin (yang pada hari ini mempunyai jumlah dagangan harian 0.6 bitcoin) MagnetCoin (dengan jumlah 0.28 bitcoin hari ini) dan bahkan sesuatu yang disebut King 93 (dengan jumlah 0.04 bitcoin).

Tidak hanya pilihan aset yang sangat luas, tetapi laman web ini juga memungkinkan pertukaran langsung antara pelbagai mata wang popular seperti Litecoin dan Ethereum. Ini penting kerana ini bermaksud bahawa peniaga tidak perlu menukar semuanya menjadi Bitcoin terlebih dahulu sebelum mereka boleh menukar menjadi cryptocurrency lain. Ini berpotensi menjimatkan bayaran, kerana setiap kali mata wang diperdagangkan, biaya akan dikenakan.

Dari segi jumlah dagangan di Cryptopia, anda mempunyai jumlah keseluruhan 24 jam pada sekitar $ 16 juta pada masa ini. Di bawah ini anda dapat melihat perincian jumlah terbesar sepanjang hari lalu. Apa yang mungkin anda perhatikan adalah bahawa beberapa altcoin yang lebih kabur mempunyai isipadu yang lebih besar daripada duit syiling yang telah ditetapkan.

Volume Pertukaran Cryptopia

Sumber: coinmarketcap.com

Mengenai jumlah Altcoin, Cryptopia mempunyai kira-kira 50% daripada jumlah harian untuk duit syiling Ormeus. Ini menunjukkan bahawa adalah pertukaran yang tepat untuk anda kunjungi sekiranya anda mempunyai minat khusus untuk memperdagangkan duit syiling ini.

Bayaran Cryptopia

Cryptopia mengenakan bayaran sebanyak 0.20% dari jumlah nilai setiap perdagangan. Membandingkannya dengan pertukaran lain, Binance mengenakan caj 0.1% dan Polonium mengenakan antara 0% hingga 0.25%. Ini menunjukkan bahawa bayaran Cryptopia berada pada jarak pertengahan, dan tidak terlalu tinggi atau rendah.

Untuk pembiayaan dan pengeluaran, Cryptopia mempunyai bayaran untuk mengeluarkan wang anda. Ini berbeza mengikut duit syiling dan kadarnya tetap. Sebagai contoh, mereka adalah 0,01 BTC untuk pengeluaran 1BTC atau setara.

Anda dapat melihat bayaran pengeluaran duit syiling yang dimaksudkan di papan pemuka anda dengan mengklik pada “tetapan”. Cryptopia mendakwa bahawa ini didasarkan pada bayaran untuk blockchain koin tertentu.

Bayaran Pengeluaran Duit Syiling

Pembiayaan / Pengeluaran

Cryptopia berpusat di New Zealand dan bank yang mereka gunakan juga berpusat di negara ini. Ini bermaksud bahawa mereka hanya mempunyai pilihan dana fiat untuk orang yang tinggal di New Zealand dan membiayai di NZD.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin berdagang di Cryptopia dan anda tidak berpusat di New Zealand, anda masih boleh menggunakan pembiayaan cryptocurrency. Anda harus menggunakan gateway Fiat lain di negara anda yang membolehkan anda membeli Bitcoin atau Ethereum dengan mata wang anda.

Sebagai akaun baru, anda mempunyai tahap pengesahan Tahap 1. Ini membolehkan anda mengeluarkan sehingga $ 5,000 NZD sehari tanpa sebarang bentuk pengenalan diri. Sekiranya anda mahukan tahap pengesahan yang lebih tinggi, anda boleh meminta pengesahan Tahap 2.

Ini memerlukan anda memberikan dokumentasi seperti kad pengenalan dan juga alamat kediaman anda. Sekiranya anda telah disahkan ke tahap 2 maka anda berhak menarik sehingga $ 500,000 NZD. Terdapat tahap pengesahan ketiga yang tersedia untuk individu dan akaun perniagaan bernilai bersih.

Sokongan Pelanggan Cryptopia

Seperti banyak pertukaran popular lain, kategori sokongan pelanggan adalah salah satu di mana Cryptopia nampaknya gagal. Pencarian internet yang pantas menunjukkan banyak beratus-ratus bahkan ribuan pelanggan yang marah kerana tidak mendapat sambutan, sering berhari-hari atau bahkan berminggu-minggu.

Aduan ini sering kali berkaitan dengan deposit atau pengeluaran yang tidak berfungsi atau tidak muncul. Ini dapat menjadi pengalaman yang sangat tidak menyenangkan ketika pelanggan merasakan wang mereka pada dasarnya telah hilang dan tidak ada yang peduli.

Selain pelanggan, mereka yang ingin memasukkan aset mereka di bursa juga mempunyai aduan mereka sendiri.

Bercakap mengenai keadaan tidak mahu namanya disiarkan, seorang individu yang sangat dihormati yang bekerja dengan beberapa projek blockchain yang ingin disenaraikan di bursa menyatakan perkara berikut:

“.. percayalah: jauhi Cryptopia”, dan “BUKAN syarikat profesional dan saya mengharapkan banyak masalah pada masa akan datang”.

Sumber itu terus diperkatakan

… Saya tahu perkhidmatan pelanggan mereka tidak profesional seperti bercinta – membuat lelucon seks dan ketika anda mahu menyenaraikan duit syiling anda.

Sumber memberitahu kami bahawa harga untuk penyenaraian di Cryptopia sudah melebihi $ 400,000 USD dalam cryptocurrency yang setara.

Akan tetapi, perlu diperhatikan bahawa kemungkinan hanya mereka yang berpengalaman buruk akan masuk internet untuk memberikan komen mengenai sokongan tersebut. Sekiranya seseorang mempunyai pengalaman yang baik, kemungkinan besar tidak akan memberikan komen mengenainya. Walau bagaimanapun, jumlah komen negatif menunjukkan bahawa masih banyak masalah dengan sokongan pelanggan Cryptopia.

Untuk penghargaan Cryptopia, ini adalah sesuatu yang mereka perhatikan. Kami telah melihat bahawa pasukan Cryptopia telah bertukar dari 2 orang satu tahun yang lalu menjadi lebih dari 50 orang. Berikut ini telah disiarkan di halaman sokongan mereka:

Kerana pertumbuhan yang belum pernah terjadi sebelumnya, kami menerima tiket sokongan lebih cepat daripada kami dapat melatih kakitangan baru untuk menangani mereka

Oleh kerana pasaran cryptocurrency telah menyejuk sejak permintaan yang kuat pada bulan Disember / Januari, kemungkinan masa respons pada sokongan Cryptopia akan bertambah baik.

Platform Dagangan

Mari bergerak ke mesin binatang. Semasa kami menavigasi ke tab pertukaran di Cryptopia, anda dapat melihat rangkaian pasaran yang terbuka untuk diperdagangkan. Mereka juga mempunyai ringkasan wang syiling yang bagus untuk hari ini.

Trend Pasaran Teratas Cryptopia

Ini diperlukan kerana jumlah syiling yang tersenarai di bursa boleh sedikit berlebihan. Pada masa tinjauan ini, terdapat 1,737. Kita mesti tertanya-tanya adakah perlu memasukkan semua syiling ini terutama yang tidak mempunyai banyak isi. Ini adalah keputusan perniagaan Cryptopia tidak syak lagi.

Sekiranya anda ingin memperdagangkan duit syiling tertentu, anda akan memilih pasaran di sebelah kiri. Setelah anda memilih pasaran maka anda akan dibawa ke buku pesanan dan carta pasaran yang berkenaan. Di bawah ini kami mempunyai tangkapan skrin pasaran untuk Electroneum.

Platform Dagangan Cryptopia

Anda boleh beralih antara pasaran yang berbeza di sini. Borang pesanan beli / jual cukup mudah. Anda juga dapat melihat buku pesanan di bawah borang pesanan. Malangnya, bagi peniaga profesional yang ingin membuat carta lanjutan, Cryptopia nampaknya tidak menawarkan ini.

Kami juga tidak menyukai kenyataan bahawa kedalaman pasaran terdapat pada tab yang berasingan. Anda perlu menavigasi ke sana untuk melihat dinding beli / jual sebelum anda membuat perdagangan.

Dari segi kelajuan perdagangan, mesin nampaknya cukup responsif dan mendorong pesanan anda ke buku dengan berkesan. Dengan mengandaikan bahawa terdapat jumlah kecairan yang munasabah untuk pasaran yang anda minati, pesanan anda harus dilaksanakan dengan berkesan.

Ringkasnya, platform perdagangan nampaknya agak mudah digunakan tetapi meninggalkan sesuatu yang diinginkan oleh peniaga yang lebih maju.

Menambah Duit Syiling Baru

Memandangkan reputasi Cryptopia kerana mempunyai senarai syiling yang diperdagangkan secara meluas, ada banyak orang yang akan tertarik dengan prosedur yang diperlukan untuk menambahkan syiling. Ini mungkin pengguna di komuniti yang mahu duit syiling mereka ditambahkan atau ahli pasukan projek.

Menambah Duit Syiling Baru di Cryptopia

Menambah Duit Syiling Baru di Cryptopia

Sekiranya anda ingin menambah duit syiling, anda perlu pergi ke bahagian Paytopia. Di sinilah anda akan memesan semua perkhidmatan dan produk yang ditawarkan secara langsung oleh bursa. Anda akan memilih pilihan “Penyenaraian Pertukaran”.

Seperti yang anda lihat, ini berharga 5 juta DOT (Dotcoin). Pada kadar pasaran semasa yang berharga sekitar $ 95,000. Walaupun masih mahal, ini jauh lebih rendah daripada kos penyenaraian di pasaran yang lebih besar seperti Binance (hampir $ 1 juta).

Setelah disenaraikan dengan pakej ini, duit syiling anda akan diperdagangkan kepada tiga pasang (LTC, BTC dan Doge). Duit syiling anda juga akan menggunakan alat perdagangan Cryptopias dan alat Arbitrage. Terdapat juga pelbagai perkhidmatan pertukaran lain yang boleh anda beli yang tidak akan kami lawati di sini.

Adakah ini idea yang baik oleh Cryptopia? Ya dan tidak.

Walaupun pertukaran itu memudahkan siapa sahaja untuk menyenaraikan duit syiling mereka, ini bermaksud bahawa sejumlah wang syiling berkualiti rendah dapat disenaraikan. Selagi satu pasukan dapat mengumpul DOT 5m bersama-sama, mereka boleh menyenaraikan sebarang duit syiling rawak.

Sebaik sahaja sebahagian daripada duit syiling ini ditambahkan, mereka sebenarnya akan berkurang dengan jumlah yang sedikit seperti yang telah kita lihat.

Ciri-ciri lain

Seperti yang mungkin anda ambil, Cryptopia adalah pertukaran yang pelik dalam pelbagai barang dan perkhidmatan yang mereka tawarkan. Walaupun tidak ada keraguan bahawa bahagian pertukaran yang paling penting adalah platform perdagangan mereka, mereka mempunyai beberapa ciri lain yang memerlukan beberapa liputan.

Pasar Cryptopia

Seperti disebutkan, Cryptopia dimulakan sebagai hobi oleh dua orang Kiwi pada tahun 2014. Salah satu peluasan menarik yang mereka sertakan adalah pasaran cryptocurrency. Berdasarkan model Ebay, pengguna boleh membeli atau menjual pelbagai barang untuk cryptocurrency di platform.

Pasar Cryptopia

Pasar Cryptopia

Seperti yang anda lihat, terdapat pelbagai jenis barang yang dijual. Sebahagian daripadanya berkaitan dengan perisian seperti Bot dan perkhidmatan isyarat. Terdapat juga panduan perdagangan dan bahan pendidikan yang luas.

Sekiranya anda ingin membuat senarai sendiri, anda akan mengklik butang “Tambah”. Setelah anda melengkapkan maklumat, anda mempunyai pilihan untuk menetapkan harga tetap untuk penyenaraian atau membiarkannya berjalan sebagai lelong.

Duit syiling

Sekiranya anda mahukan ringkasan yang baik dan ringkas dari semua duit syiling yang ada di pasaran serta beberapa maklumat teknikal mengenai mereka, anda boleh pergi ke bahagian koininfo. Ini berada di bar tajuk utama bursa.

Cryptopia Coininfo

Bahagian Coininfo di Cryptopia Exchange

Ini akan memberi anda maklumat mengenai duit syiling termasuk algoritma hashing, penilaian pengguna, algoritma konsensus serta ketinggian blok semasa. Anda juga boleh mengklik pada duit syiling tertentu dan ia akan memberikan pecahan yang lebih terperinci di sebelah kiri.

Maklumat ini merangkumi perkara seperti dompet, bekalan syiling, perlombongan dan pautan projek yang berkaitan. Halaman coininfo sememangnya cara yang baik untuk anda mendapatkan gambaran keseluruhan mengenai syiling topi yang lebih kecil. Perkara terbaik ialah anda tidak perlu mempunyai akaun di Cryptopia untuk melihat maklumat ini.

Arbitraj

Ingin memanfaatkan perbezaan harga di banyak pasaran cryptocurrency?

Cryptopia menawarkan anda perkhidmatan pertukaran arbitraj. Ini pada asasnya akan memberi anda maklumat mengenai harga yang banyak disenaraikan oleh cryptocurrency yang popular di bursa lain. Ini dapat memberi anda peluang untuk “arbitraj” dengan harga yang berbeza jika anda mengenal pasti harga yang salah.

Walaupun menjana wang di arbitraj crypto agak sukar pada masa ini dengan koin topi yang lebih besar, banyak peluang masih ada dengan cryptocurrency topi yang lebih kecil. Sebagai peraturan umum, duit syiling yang mempunyai kecairan dan jumlah yang lebih sedikit akan mempunyai peluang Arb yang lebih terang.

Penjejak Arbitrage

Penjejak Arbitrage

Sebagai contoh, dalam gambar di atas nampaknya terdapat sedikit peluang arbitraj di Einsteinium (EMC2). Anda boleh membelinya di Poloniex (Ask) dan kemudian segera menjualnya di Bittrex (Bid) untuk keuntungan kecil. Sudah tentu, ini termasuk pertukaran dan yuran rangkaian.

Ganjaran Cryptopia

Tambahan lain yang menarik di Cryptopia adalah bot ganjaran mereka. Pada dasarnya ini akan memberi ganjaran kepada peniaga yang menyelesaikan sejumlah tugas di platform. Tugas serta jumlah wang syiling dan ganjaran benar-benar tidak rawak dan mesti diselesaikan dalam jangka masa tertentu.

Sebagai contoh, ganjaran dapat diberikan untuk mencari blok tertentu, untuk memilih hasil dan memberi tip atau perdagangan.

Seolah-olah ganjaran terbaru bermula pada bulan Mac jadi mungkin jumlah pengguna yang memutuskan untuk mengikuti program ini tertumpu pada perkara lain.

Kesimpulannya

Anda perlu menggunakan gerbang Fiat untuk mendapatkan Bitcoin untuk membiayai akaun anda. Walaupun enjin perdagangan nampaknya agak berkesan, anda mungkin ingin mempertimbangkan pertukaran lain jika anda berminat untuk membuat carta yang lebih maju.

Anda juga perlu bersabar dengan sokongan pelanggan mereka kerana mereka agak lambat ketika datang ke tiket mereka. Syukurlah, mereka mempunyai forum di laman web ini sehingga anda boleh bertanya kepada peniaga lain yang mungkin mempunyai pandangan.

Ringkasnya, ini adalah pertukaran yang bagus untuk Altcoins cap pasaran yang lebih kecil yang tidak tersedia di bursa yang lebih besar dan biasanya merupakan tempat ujian untuk syiling baru.

Gambar Pilihan melalui Cryptopia.co.nz

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me