Ulasan Elastos (ELA): Membangun Internet Masa Depan

Elastos adalah projek cryptocurrency yang baru-baru ini mengumpulkan wang melalui ICO.

Mereka mengaku mencipta “smartweb” yang akan dikuasakan oleh blockchain. Walaupun ini pasti menarik, ada sebilangan projek lain yang mempunyai tujuan serupa.

Jadi, bagaimana Elastos berbeza dan apakah kes penggunaan token ELA?

Dalam ulasan ini, kami akan membincangkan semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai projek ini termasuk teknologi, pasukan, peta jalan dan kebaikan / keburukan.

Dengan itu, mari kita masuk.

Gambaran Keseluruhan Elastos

Gambaran Keseluruhan Elastos

Sumber Gambar:elastos.org

Sepanjang dekad yang lalu, kandungan digital telah menjadi sebahagian besar pengalaman melayari Internet. Hari ini kita mempunyai akses ke lebih banyak video, gambar dan lagu daripada yang dapat kita konsumsi sepanjang hayat.

Namun dengan cara Internet berfungsi, menjadi semakin sukar untuk mengenal pasti pemilik sekeping kandungan digital, serta menjana wang dari kandungan tersebut sambil memastikan penghasilannya diserahkan kepada pencipta asal.

Tambahan pula, penyedia kandungan terpusat seperti Spotify, Netflix dan Youtube memaksa anda membayar penggunaan anda dalam bentuk langganan bulanan atau melihat iklan, dan pendapatan yang dihasilkan tidak selalu dibahagikan secara adil kepada pencipta kandungan.

Ini adalah masalah utama yang Elastos sedang berusaha untuk menyelesaikan. Elastos mencipta teknologi blockchain menggunakan Internet yang baru. Mereka membina rangkaian Dapp yang akan membolehkan pengguna menukar kandungan digital dengan rakan sebaya.

Pengguna akan dapat mengeluarkan ID untuk kandungan digital, mengesan berapa kali sekeping kandungan telah dilihat, dan memastikan bahawa semua bentuk pengewangan untuk kandungan digital itu ditujukan kepada pencipta asal.

Bagaimana ia berfungsi

Elastos mengambil pendekatan unik untuk bagaimana pengguna mengakses dan menukar kandungan.

Mereka membina rangkaian Dapps yang dikuasakan oleh teknologi blockchain, tetapi tidak perlu berjalan pada blockchain itu sendiri. Sebaliknya, Dapp ini hanya dapat diakses melalui sistem operasi pengguna (Android, iOS atau PC).

Untuk mewujudkannya, Elastos menggunakan falsafah reka bentuk yang dibuat oleh Rong Chen, Ketua Elastos dan bekas pekerja Microsoft. Matlamat utama Chen adalah untuk mewujudkan platform untuk aplikasi dan perkhidmatan beroperasi tanpa berhubung dengan Internet secara langsung.

Ini akan mencegah mereka terkena malware, peretasan dan data. Falsafah ini kemudiannya akan disatukan dengan teknologi Blockchain untuk membentuk Web Pintar Elastos.

Gambaran keseluruhan Web Pintar Elatos

Gambaran keseluruhan Web Pintar Elatos

Web Elastos Smart mempunyai 4 tiang:

 1. Elastos Blockchain: menggunakan teknologi blockchain, Elastos menyediakan web yang terdesentralisasi di mana setiap peranti, individu, laman web dan aset digital mempunyai ID yang boleh dipercayai.
 2. Elastos Runtime: Runtime adalah sistem operasi yang menghalang aplikasi dan perkhidmatan daripada mengakses Internet secara langsung. Elastos Runtime dijalankan pada peranti mudah alih atau PC pelanggan.
 3. Pembawa Elastos. Elastos Carrier adalah platform peer-to-peer yang sepenuhnya terdesentralisasi.
 4. Kit Pembangunan Perisian Elastos: Dapps menggunakan Elastos SDK untuk mengakses ID dan perkhidmatan Elastos Carrier mereka di Web Pintar.

Web Pintar Elastos

Dengan mengembangkan rangkaian Dapp yang tidak tersambung ke Internet, Elastos dapat mencegah orang daripada mencuri dan memuat naik semula kandungan dalam talian di mana ia tidak dapat dimonetisasi atau dijejaki oleh pemilik asalnya.

Ciri Elastos Runtime mewujudkan persekitaran tertutup untuk menyimpan, melihat dan mengewangkan kandungan digital di Elastos Smart Web. Dalam lingkungan tertutup ini, token ELA digunakan untuk membayar akses ke kandungan digital.

Pembuat kandungan malah dapat membatasi jumlah salinan yang dibenarkan untuk diedarkan dalam ekosistem Elastos, sehingga menyebabkan kekurangan. Sebagai contoh, seorang pengarang boleh memutuskan untuk mengeluarkan 5,000 salinan buku mereka di Elastos.

Penawaran yang terhad bermaksud bahawa apabila permintaan meningkat begitu juga dengan harga buku. Setelah pengguna selesai membaca buku, mereka dapat memperoleh bahagian dari hasil buku dengan menjualnya semula kepada pengguna lain.

Perlombongan Gabungan

Blockchain Elastos menggunakan perlombongan gabungan dengan Bitcoin.

Perlombongan penggabungan adalah proses membenarkan dua cryptocurrency berbeza berdasarkan algoritma yang sama ditambang secara serentak. Ini membolehkan cryptocurrency berkuasa rendah untuk meningkatkan daya hashing di belakang rangkaian mereka dengan bootstrap ke cryptocurrency yang lebih popular.

Dalam kes ini, blockchain Bitcoin berfungsi sebagai blockchain induk kepada Elastos.

Pasukan

Elastos mempunyai pasukan kejuruteraan yang besar untuk membantu mengembangkan dan mengekalkan 4 tonggak platform Web Pintar mereka.

Ahli Pasukan Elastos

Ahli Pasukan Elastos

Rong Chen – Ketua

Rong mempunyai latar belakang teknikal yang luas sebagai jurutera perisian kanan di Microsoft. Berdasarkan pengalamannya di sana, dia mengembangkan falsafah agar aplikasi dan perkhidmatan dapat beroperasi tanpa berhubung dengan Internet secara langsung. Penyelesaian teknikal ini menjadi asas untuk web pintar Elastos.

Pengalaman lain termasuk menjadi Ketua dan CEO Kortide, yang menyediakan persekitaran inovatif merentas platform untuk mengembangkan aplikasi, widget dan perkhidmatan di atas platform telefon pintar paling terkenal (Android, Windows Mobile, dll).

Sunny Feng Han – Pengasas bersama di Elastos

Sunny berasal dari latar belakang akademik, dengan PHD dalam Fizik dari Universiti Tsinghua. Dia juga seorang sarjana pelawat & rakan penyelidik di Universiti Columbia, dan Penasihat di Huawei Central Institute

Penasihat

Elastos mempunyai pelbagai pelabur dengan kepakaran dalam teknologi Blockchain. Penasihat terkenal termasuk:

 • Jihan Wu, Ketua Pegawai Eksekutif di Bitmain
 • Hongfei Da, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif NEO
 • Runde Wang, Pengasas Cooix

Peta Jalan

 • Sejarah Elastos bermula dari Mei 2000, ketika pengasas syarikat, Chen Rong, kembali ke China dari bekerja di Microsoft untuk memulakan penyelidikan dan pengembangan untuk sistem operasi rangkaian Elastos generasi pertama
 • Pelaburan besar pertama mereka tidak sampai tahun 2013, ketika Elastos menerima dana $ 31 juta dari kumpulan Foxconn.
 • Pelaburan utama kedua mereka berasal dari Bitmain pada bulan Jun 2017. Berikutan pelaburan tersebut, projek blockchain Elastos secara rasmi mula berjalan.
 • Blockchain awam Elastos pertama dilancarkan pada Disember 2017.
 • Elastos mengumpulkan $ 94 juta untuk tawaran duit syiling awal mereka
 • Versi terdesentralisasi Elastos Carrier diterbitkan sumber terbuka pada Februari 2018
 • Rangka kerja untuk aplikasi web mudah alih akan diterbitkan sumber terbuka pada bulan Ogos 2018
 • Pada bulan Disember 2018, perlombongan Elastos Chain dan Elastos ID Chain oleh nod luaran akan dibuka dan dapat diakses.

Persembahan token

Pada 1 Februari 2018, token Elastos (ELA) dilancarkan di bursa pada harga $ 38. Harga mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 89.19 pada 23 Februari, sebelum jatuh ke paras terendah sepanjang masa pada $ 18 pada 30 Julai. Ini selaras dengan penurunan harga cryptocurrency secara umum.

Huobi ELA

Daftar di Huobi dan Beli Token ELA

Token ELA boleh dibeli di Huobi Exchange dan BCEX.

Kelebihan

 • Sistem ini mewujudkan peluang kewangan untuk kedua-dua pencipta dan pengguna, sehingga mendorong lebih banyak orang menggunakan Elastos
 • Elastos dapat mencegah orang daripada mencuri dan memuat naik semula kandungan dalam talian di mana ia tidak dapat dimonetisasi atau dijejaki oleh pemilik asalnya. Ciri Runtime mereka mewujudkan persekitaran tertutup untuk menyimpan, melihat dan mengewangkan kandungan digital di Elastos Smart Web.
 • Pasukan teknikal dan kumpulan penasihat yang sangat kuat dari syarikat blockchain yang sudah berjaya (NEO, Bitmain, dll)

Keburukan

 • Persekitaran tertutup Elastos bukan 100% bukti penuh dari kebocoran kandungan. Pengguna masih dapat menyaring tangkapan kandungan dan melepaskannya secara dalam talian.
 • Elastos juga tidak mempunyai cara untuk mengesahkan bahawa sekeping kandungan sebenarnya milik pemuat naik sebelum mereka memberikan ID mereka kepadanya.

Tidak ada penyelesaian yang jelas untuk bagaimana masalah seperti ini dapat diselesaikan jika banyak pengguna tidak setuju mengenai siapa yang memiliki lagu atau video. Model pembahagian hasil sekitar remix juga tidak pasti.

Kesimpulannya

Elastos sedang mengembangkan alternatif yang berharga untuk artis dan pencipta kandungan untuk berkongsi kandungan mereka untuk mengekalkan kawalan dan memaksimumkan peluang untuk mengewangkannya. Mereka bukan syarikat blockchain pertama yang bertujuan untuk mengembangkan jenis internet baru. Sebagai contoh, terdapat projek seperti Substratum yang ingin mendesentralisasi internet atau Po.et yang ingin menggunakan blockchain untuk mengamankan IP.

Namun, Elastos dapat membezakan dirinya dengan mengembangkan Web Pintar Elastos, yang membolehkan kandungan ditukar dengan rakan sebaya dalam lingkungan tertutup yang tidak tersambung ke internet.

Kandungan digital dalam talian sangat tepu dan biasanya mempunyai jangka hayat yang sangat pendek. Walaupun hampir mustahil bagi Elastos untuk mengelakkan kandungan dibocorkan dalam talian, platform ini sepertinya telah melakukan tugas yang baik untuk membatasi daun bawang.

Pada akhirnya, mana-mana pencipta kandungan yang ingin menemui kaedah alternatif untuk mengewangkan dan mengekalkan kawalan terhadap karya mereka pasti menganggap Elastos sebagai platform untuk berkongsi projek semasa dan akan datang.

Gambar Pilihan melalui Fotolita

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me