Ulasan Enjin Coin: Meletakkan Permainan di Blockchain

Enjin adalah projek yang berkembang pesat. Komuniti permainan ini menyokong lebih daripada 300,000 komuniti permainan, dengan 19 juta pemain terdaftar.

Sejak tahun 2009 Enjin telah membolehkan pemain untuk membuat laman web untuk klan dan serikat, membuat forum, menambah wiki, kumpulan sembang, dan banyak lagi. Dan pada tahun 2017 mereka mengadakan ICO untuk membawa teknologi mereka ke blockchain – serta menambahkan ciri baru yang inovatif.

Namun, adakah Enjin Coin masih perlu dipertimbangkan?

Dalam tinjauan Enjin ini saya akan berusaha menjawabnya dengan melihat secara mendalam. Saya juga akan menganalisis potensi penggunaan jangka panjang dan kes penggunaan token ENJ.

Apa itu Enjin Coin?

Enjin adalah token ERC-20 yang dibina di rangkaian Ethereum. Ini bermaksud bahawa projek itu bukan sahaja membawa keuntungan blockchain untuk permainan, tetapi juga manfaat kontrak pintar.

Apa itu Enjin Coin

Gunakan Kes untuk Platform Enjin

Satu keuntungan besar yang dipromosikan oleh Enjin adalah dengan membawa permainan ke blockchain mereka akan dapat membantu pemain menghindari tahap penipuan yang sangat tinggi yang berlaku dalam pemindahan barang maya.

Enjin juga mengalami beberapa masalah pertama dalam ekosistem Ethereum. Sebagai contoh, ia telah menjadi salah satu projek pertama yang menguji kemampuan Ethereum’s Raiden Network, dan apabila disiarkan secara langsung, ia harus dapat menangani berjuta-juta transaksi.

Pasukan Enjin mempunyai rancangan untuk puluhan ciri melalui SDK dan API awamnya, tetapi dengan semangat singkat saya hanya akan menyentuh mengenai ciri-ciri utama dalam artikel ini.

Barang Maya Enjin

Nilai terbesar yang diharapkan Enjin bawa ke komuniti permainan dengan tokennya adalah di kawasan barang maya. Dengan menggunakan alat yang disertakan, pemaju dapat membuat duit syiling khusus untuk komuniti mereka sendiri, dan duit syiling ini akan disokong oleh Enjin Coin. Ini menambahkan kelebihan blockchain, sambil mengekalkan jenama dan rasa platform masing-masing.

Barang Maya Enjin

Barang Maya Enjin. Sumber: Kertas putih

Fakta bahawa item akan direkodkan dalam kontrak pintar pendaftaran tunggal bermaksud setiap item yang ditambahkan ke blockchain akan dikenali oleh setiap dompet Enjin. Ini akan menghubungkan seluruh ekosistem, memungkinkan aset dipindahkan ke mana sahaja di platform.

Ini menjadi sangat penting kerana permainan baru dikembangkan khusus untuk blockchain, memberikan kemampuan kepada pembangun untuk membuat aset tunggal yang berfungsi dalam beberapa permainan.

Sokongan Enjin ERC-1155

Enjin tidak hanya mempunyai sokongan penuh untuk aset ERC-1155. Penjelajah blockchain EnjinX adalah yang pertama memberi pengguna akses ke alam semesta aset ini. Pengguna kini boleh melakukan semua perkara berikut:

 • Jelajahi dunia Aset dan koleksi blockchain ERC-1155
 • Cari aset dan koleksi mengikut nama, alamat, dan ID token
 • Sahkan pemilikan token, kelangkaan, asal, dan ketulenan
 • Lihat lebur, pudina, pemindahan, dan penjahat

Pada dasarnya, ini adalah katalog universal untuk semua item dalam permainan di seluruh multiverse Enjin. Ini bermaksud pemain kini dapat melihat item permainan dengan mudah dan melihat kapan mereka dibuat, siapa yang membuatnya, siapa yang memilikinya, apa yang mereka lakukan, dan bagaimana memperolehnya.

Ketelusan blockchain yang tidak berubah telah dibawa ke dunia permainan.

Dompet Pintar Enjin

Semua yang saya bincangkan setakat ini dihimpunkan dalam Enjin Smart Wallet. Smart Wallet menyokong Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Enjin Coin, dan semua duit syiling ERC-20. Lebih penting lagi, ia juga menyokong semua item maya anda dari setiap Platform Dipercayai yang anda tambahkan, dan menyegerakkan dengan mudah ke alamat Ethereum anda. Itu termasuk item ERC-721 dan ERC-1155.

Di dalam dompet, anda akan dapat memperdagangkan duit syiling dan item permainan maya dengan pengguna Smart Wallet yang lain. Terdapat sokongan untuk Permintaan Transaksi yang dapat dikirimkan kepada pemilik dompet lain, yang kemudian mereka akan mengesahkan atau menolak. Di samping itu, anda boleh menetapkan peraturan atau ambang untuk mengelakkan transaksi yang tidak sah atau tidak diingini berlaku.

Dompet Enjin

UI Dompet Enjin. Sumber: Google Play

Enjin Smart Wallet diciptakan dengan mempertimbangkan keselamatan, dan salah satu ciri keselamatan terbaik adalah Papan Kekunci Selamat yang dibangunkan untuk Enjin Smart Wallet.

Papan kekunci ini adalah sebahagian daripada aplikasi dan ia menghalang pengintip atau pengintip dari melihat atau menangkap apa sahaja yang anda taip – termasuk kata laluan dan kunci peribadi Dan bagi mereka yang sangat mementingkan keselamatan, dompet itu juga boleh disediakan untuk mengunci kunci anda secara rawak.

Menambah lagi keselamatan dompet adalah dua lapisan kriptografi yang berasingan. Tahap perkakasan merangkumi Advanced Encryption Standard dan perisian menggunakan enkripsi perisian khusus untuk mengenkripsi data yang diproses oleh dompet. Dompet juga akan menyekat rakaman atau tangkapan skrin dompet itu sendiri tepat pada tahap sistem operasi.

Sekiranya anda tidak berminat dengan semua ciri dan keselamatan ini, anda juga boleh menyimpan Syiling Enjin anda dalam dompet yang serasi dengan ERC-20, seperti MyEtherWallet, MetaMask, atau salah satu dompet perkakasan yang selamat.

Penyemak Imbas dApp Wallet

Pada bulan Mei 2019, pasukan Enjin mengeluarkan penyemak imbas dApp untuk Enjin Wallet, memudahkan pengguna menyelesaikan transaksi dengan satu klik. Dengan penyemak imbas Enjin Wallet dApp pengguna dapat:

 • Log masuk ke beberapa laman web untuk mengesahkan inventori aset mereka
 • Masukkan butiran pembayaran semasa membuat pembelian dalam talian
 • Masukkan alamat penghantaran untuk aset yang dibeli

Dengan Penyemak Imbas Enjin DApp, pelanggan dapat menandatangani transaksi dengan hak penjagaan 100% ke atas dana mereka sambil menikmati tahap keselamatan dan kedaulatan diri yang baru. Ini menjadikan Enjin Wallet selangkah lebih dekat untuk menjadi kedai sehenti untuk semua keperluan yang terdesentralisasi.

Platform Enjin

Platform Enjin dilancarkan di testnet Ethereum pada bulan Mac 2019 dan telah mengalami peningkatan sejak itu.

Platform Enjin adalah PaaS blockchain (Platform sebagai Perkhidmatan) yang membolehkan anda membuat dan mengurus permainan blockchain — tanpa kerumitan dalam membina dan mengekalkan infrastruktur blockchain atau menulis kod yang berkaitan dengan blockchain.

Platform Enjin

UI Dompet Enjin. Sumber: Blog Enjin

Ini adalah sekumpulan alat dan perkhidmatan yang kuat, fleksibel, kuat untuk membuat permainan blockchain yang hebat. Secara keseluruhan, ia terdiri daripada empat bahagian yang berasingan tetapi saling berkaitan – Cloud Trusted, Platform API, Wallet Daemon, dan Blockchain SDK.

Bersama-sama alat ini telah memudahkan para pembangun untuk membuat permainan baru, dan menjanjikan cara mudah untuk mendorong penggunaan Enjin secara besar-besaran sebagai platform pengembangan permainan.

 • Awan yang Dipercayai – perkhidmatan backend utama Enjin Platform; ia adalah perkhidmatan yang dihoskan oleh awan yang menghubungkan permainan ke blockchain Ethereum.
 • API Platform – membolehkan pembangun membuat pertanyaan dan menghantar arahan ke Enjin Platform untuk memudahkan pengembangan permainan blockchain.
 • Dompet Deamon – alat yang digunakan untuk mengautomasikan kebenaran permintaan transaksi ke dan dari Awan yang Dipercayai.
 • SDK Blockchain – Enjin mengeluarkan SDK untuk Unity pada masa yang sama mereka mengeluarkan Platform Enjin. Ada juga SDK yang telah dirilis untuk Java, Godot, dan GraphQL.

Pasar Enjin

Enjin Marketplace adalah langkah seterusnya dalam memastikan aset blockchain dapat disimpan dan diperdagangkan semudah mungkin. Ini adalah salah satu tema utama Enjin dalam membawa blockchain ke penerapan arus perdana.

Pasar Enjinx

UI Enjinx Marketplace. Imej melalui Enjinx

Penambahan pasaran ke ekosistem Enjin memastikan pengguna dapat mengalami:

 • Keselamatan: Tidak ada lagi risiko ditipu oleh peniaga yang nakal. Beli aset dengan keyakinan penuh bahawa anda benar-benar akan menerimanya, dan jual dengan pasti bahawa anda akan mendapat ganti rugi untuk apa yang anda tawarkan.
 • Pengalaman bersatu: Dibina dengan UX yang membantu membezakan Enjin.
 • Kemudahan penggunaan: Selesaikan transaksi tanpa meninggalkan peranti mudah alih anda.
 • Pencarian lancar: Cari aset dan harga jualan di satu tempat.
 • Ketelusan: Pembuatan keputusan yang tepat menghasilkan pasaran yang lebih kuat.

EnjinMarketplace menghilangkan gesekan dari proses perdagangan, yang membolehkan sesiapa sahaja yang memegang ERC-1155 menyenaraikannya dengan cepat dan mudah dengan hanya beberapa ketukan atau klik. Dan membeli aset dari Enjin Marketplace semudah mengimbas kod QR.

Pasukan Syiling Enjin & Kemajuan

Enjin, syarikat yang membangunkan Enjin Coin, telah lama menjadi platform penciptaan komuniti permainan dalam talian terbesar. Syarikat ini telah menyediakan para pembangun laman web, fungsi sembang, forum, dan berbagai alat pembuatan serikat dan klan sejak tahun 2009..

Sebelum penciptaan Enjin Coin, syarikat itu mempunyai lebih dari 60 juta tontonan halaman bulanan, 19 juta pengguna berdaftar, dan 300,000 laman web permainan.

Ini harus secara besar-besaran mengadopsi penggunaan Enjin Coin, kerana pasukan Enjin akan melancarkannya ke seluruh ekosistem Enjin sebanyak 300,000 laman web dan 19 juta pengguna.

Penasihat projek ini terdiri daripada Anthony Diiorio (pengasas bersama Ethereum) dan Pat LaBine (pengeluar dan pengarah teknikal sebelumnya di Bioware). Enjin juga telah menjalin kerjasama dengan Unity, PC Gamer, dan NRG eSports.

Pasukan Teras Syiling Enjin

Pasukan Pengasas Syiling Enjin

Akhir tahun 2017, pasukan ini menjalankan ICO yang berjaya, mengumpulkan kira-kira $ 35 juta, yang dimaksudkan untuk dibelanjakan sepenuhnya untuk pembangunan, pemasaran dan pertumbuhan projek.

Walaupun projeknya masih muda, Enjin memiliki pasukan dan sumber daya yang kuat, yang bermaksud suku terakhir tahun 2017 menyaksikan pengembangan Smart Wallet mudah alih, Platform API, Java SDK, dan plugin Minecraft. 2018 mempunyai peta jalan yang agresif, dengan rancangan untuk plugin permainan tambahan, pelepasan Efinity, banyak SDK dan penambahbaikan lain untuk ekosistem.

Terdapat beberapa projek yang berkaitan dengan permainan yang dimulakan, seperti pesaing Enjin Coins WAX dan GameCredits, tetapi tidak ada satu pun dari ketiga yang menjadi dominan.

Terdapat perbezaan yang pasti antara ketiga-tiganya, dan Enjin CMO Elija Rolovic telah mengkategorikan perbezaan ini dengan memanggil Enjin Coin sebagai “Ethereum of Gaming”, sementara terus menyebut pertandingan tidak lebih dari “menandakan permainan / pasar terpusat mereka.”

Peta Jalan Enjin

Anda boleh mendapatkan Peta Jalan Enjin di laman Enjin Coin di sini. Terdapat banyak perkembangan menarik dalam perjalanan, tidak kurang juga adalah perkongsian dengan Efinity. Efinity akan menambah rantai sampingan ke rantai blok Enjin yang akan bertindak dengan cara yang serupa dengan Rangkaian Lightning untuk Bitcoin.

Ia mengatasi kesesakan rangkaian yang semakin meningkat di rangkaian Ethereum, serta kenaikan biaya transaksi. Secara teorinya akan membolehkan rangkaian Enjin menskala berjuta-juta pengguna dengan kelajuan transaksi yang cepat dan kos transaksi hampir sifar. Dan ia akan menyimpan transaksi di blockchain Ethereum, sehingga mereka tidak boleh dipercayai.

Titik akhir yang logik adalah permainan yang dijalankan di blockchain, yang diproyeksikan untuk mencipta inovasi dalam industri permainan video. Satu lagi ciri menarik ialah pelaksanaan Enjin Blockchain Explorer yang akan datang, yang akhirnya akan membolehkan melayari semua aset ENJ pada masa akan datang.

Sekiranya anda berminat untuk melihat apa yang telah dicapai oleh pasukan Enjin, lihat Garis Masa yang disiarkan di sini.

Syiling Enjin (ENJ)

Jumlah bekalan Enjin Coins (ENJ) adalah 1 bilion, dengan jumlah lebih dari 750 juta daripadanya beredar. 80% ENJ diedarkan semasa crowdsale, sementara 20% selebihnya dibahagi antara pasukan Enjin dan penasihat.

Penawaran ENJ yang beredar diharapkan akan terus jatuh, kerana bila-bila masa aset khusus dibuat, jumlah ENJ yang sesuai dikeluarkan dari peredaran. Ini diharapkan dapat meningkatkan nilai token ENJ dari masa ke masa.

Prestasi Harga ENJ

ENJ tidak melihat sesuatu yang sangat luar biasa sejak ICO pada bulan November 2017. Ia mengikuti pasaran yang lebih tinggi lebih tinggi pada perhimpunan Disember 2017, dan kemudian turun dengan pasaran pada bulan Januari. Ia kekal pada tahap yang lebih rendah sejak itu, dan diperdagangkan pada $ 0.103285 pada akhir Mei 2018.

Sebaik sahaja kita melihat pasaran cryptocurrency yang lebih menaik, ENJ akan dinaikkan dengan pasaran yang lain. Ia juga diharapkan dapat menyaksikan kenaikan harga yang lebih besar sebagai tindak balas kepada pelancaran produk dan pengumuman perkongsian. Dan ia juga dijangka meningkat ketika mendapat adopsi yang lebih besar, kerana penghapusan ENJ dari peredaran kerana aset tambahan ditambahkan ke blockchain.

Prestasi Harga ENJ

Prestasi Harga ENJ. Imej melalui CMC

Pada tahun 2019 ENJ menyaksikan kenaikan pada suku pertama bersama dengan pasaran yang lebih luas, mencapai $ 0.215806 pada 8 Mac 2019. Harga merosot terus sejak itu, walaupun terdapat kenaikan pada awal Disember yang menyaksikan harga meningkat dua kali ganda dalam masa kurang dari dua minggu dari 25 November hingga 5 Disember. Sejak itu sebahagian besar keuntungan tersebut telah dibalikkan dan pada 9 Disember 2019 ENJ diperdagangkan pada $ 0.076167.

Secara historis tertinggi sepanjang masa untuk ENJ adalah pada 7 Januari 2018 pada $ 0,493384, dan terendah sepanjang masa pada 2 November 2017 pada $ 0,015620.

Membeli & Menyimpan ENJ

Anda tidak boleh membeli ENJ dengan mata wang fiat (kecuali Won Korea Selatan). Sebagai gantinya, anda perlu menggunakan USDT, BTC atau ETH. Pertukaran terbesar untuk ENJ adalah Binance, tetapi terdapat juga jumlah dagangan yang layak di LAToken dan Bithumb.

Binanace ENJ

Daftar di Binance dan Beli Token ENJ

Walaupun Binance memegang sebahagian besar jumlah dagangan, jumlah selebihnya diedarkan dengan baik di bursa lain. Ini sangat baik untuk penemuan harga token ENJ kerana terdapat lebih banyak pertukaran untuk menutup harga yang salah.

Sebaik sahaja anda mempunyai ENJ, anda pasti ingin menyimpannya dalam dompet luar talian yang selamat. Mungkin pertaruhan terbaik anda adalah dompet milik Enjin. Namun, memandangkan ini adalah token ERC20, anda boleh menyimpannya di mana-mana dompet yang sesuai dengan Ethereum termasuk dompet perkakasan.

Kesimpulannya

Enjin Coin ingin memberikan keuntungan kepada pasaran barangan maya bernilai $ 17 bilion. Dengan meletakkan aset permainan di blockchain, mereka berharap dapat mencegah penipuan dalam industri, yang mana beberapa langkah yang disarankan mempengaruhi sekitar 80% dari semua transaksi.

Itu akan menjadi peningkatan besar bagi industri permainan dan pemain, dan dengan pangkalan pelanggan besar yang sudah dimiliki oleh Enjin, koin itu harus dapat mencapai penggunaan skala besar dengan cepat.

Yang mengatakan, ia tetap merupakan projek baru, dan juga tidak terbukti. Setakat ini pasukan telah berjaya dalam mencapai matlamat peta jalan mereka, dan mereka perlu terus melakukannya jika mereka ingin membuktikan daya maju Enjin Coin.

Kerjasama mereka dengan Unity semestinya membantu mendorong mereka ke arah salah satu tujuan mereka, iaitu penciptaan permainan sebenar di blockchain, dan ini akan membantu mendorong penerapan Enjin Coin selanjutnya. Tidak ada yang dapat dibuktikan, tetapi projek ini nampaknya mempunyai masa depan yang cerah.

Pada tahun 2019, kami telah melihat kemajuan yang mengagumkan dari projek Enjin, dengan penambahan blockchain explorer yang mudah digunakan, penyemak imbas dApp dalam dompet, dan pasaran yang membolehkan pemain membeli dan menjual aset yang diperoleh di multiverse dengan mudah permainan.

Pengembangan yang berterusan akan membantu mendorong adopsi, tetapi apa yang sebenarnya diperlukan oleh projek ini adalah permainan blockbuster yang menarik berjuta-juta pemain. Dengan satu blockbuster itu, mereka dapat membawa kedua duit syiling ENJ dan Multiverse ke dalam permainan arus perdana.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me