Ulasan ETHLend: Panduan untuk Pasar Crypto Lending

ETHLend (LEND) diciptakan sebagai platform pinjaman dan pinjaman peer-to-peer yang terdesentralisasi untuk cryptocurrency.

Ia berusaha menyelesaikan masalah kegagalan pinjaman, menyelamatkan pemberi pinjaman dari kerugian yang dialami ketika peminjam tidak dapat membayar balik pinjaman mereka. Ia juga membenarkan pemegang cryptocurrency membuka nilai dari aset digital mereka tanpa memerlukan mereka menjual aset tersebut.

Namun, bolehkah mereka membezakan diri mereka dari platform pinjaman lain yang tidak terkira banyaknya?

Dalam tinjauan ETHLend ini, saya akan melihat secara mendalam projek ini serta token LEND dan potensi penggunaan jangka panjangnya. Saya juga akan memberi anda beberapa petua teratas yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakan ETHLend.

Bagaimana ETHLend Berfungsi

ETHLend menggunakan blockchain Ethereum untuk membolehkan pinjaman selamat dengan model pinjaman peer-to-peer langsung. Dalam praktiknya, peminjam membuat permintaan pinjaman yang membuat Kontrak Pintar berasaskan Ethereum.

Contoh Pinjaman ETHLend

Penjelasan ringkas mengenai ETHLend Lending

Kontrak Pintar dibuat menggunakan input data oleh peminjam seperti jumlah pinjaman, kadar faedah yang diminta, dan jangka masa pinjaman. Bersama dengan itu peminjam juga memasukkan alamat untuk cryptocurrencynya dan jumlah yang akan digunakan sebagai jaminan.

Semasa Kontrak Pintar dibuat, cryptocurrency dimasukkan sebagai cagaran dipindahkan ke Kontrak Pintar. Sebaik sahaja itu berlaku, pinjaman akan diberikan kepada pemberi pinjaman. Peminjam juga dapat melihat tawaran pinjaman, dan pemberi pinjaman dapat melihat permintaan pinjaman untuk memilih yang kelihatan menarik bagi mereka.

Dan sekiranya peminjam gagal membayar pinjaman tepat pada waktunya, cagaran itu dipindahkan dari kontrak pintar kepada pemberi pinjaman untuk menutup pinjaman. Setelah pemberi pinjaman menerima token, mereka bebas menyimpannya atau menjualnya di pasaran terbuka.

Pasar ETHLend

ETHLend Marketplace dan faedahnya

Oleh kerana semuanya dilakukan melalui Kontrak Pintar di blockchain Ethereum, semuanya sangat selamat. ETHLend juga tidak dapat mengakses token yang dipegang sebagai cagaran dalam Kontrak Pintar.

Seluruh proses mewujudkan perkhidmatan pinjaman yang unggul yang tidak memerlukan orang tengah, menjadikannya sistem yang lebih adil dan lebih murah untuk peminjam, dan sistem yang kurang berisiko untuk pemberi pinjaman. Terima kasih kepada teknologi blockchain semua orang mendapat faedah.

Pinjaman dan Cagaran di ETHLEND

Sistem ETHLend membolehkan anda meminjam beberapa cryptocurrency yang berbeza. Pada masa ini adalah mungkin untuk meminjam ETH, LEND, DAI, TUSD dan ETH yang disatukan ke sejumlah mata wang fiat. Anda tidak boleh meminjam mata wang fiat terus pada masa ini, tetapi itulah fungsi yang ingin ditambahkan oleh pasukan ETHLend pada masa akan datang.

Peminjam boleh menggunakan ETH, BTC, LEND dan lebih daripada 180 token ERC-20 yang lain sebagai cagaran untuk pinjaman. LTV yang diperlukan adalah 50%, atau 55% ketika menggunakan token LEND, yang bermaksud kebanyakan pinjaman dikembalikan dengan jaminan 200%. Pasukan ETHLend telah melakukan ini untuk menghilangkan risiko sebanyak mungkin bagi pemberi pinjaman.

Pinjaman ETH & amp; MEMINJAMKAN

Pinjaman dengan Token ETH dan LEND. Imej melalui Blog ETHLend

ETHLend juga mencari idea untuk menggunakan Ethereum Domian Names sebagai sumber cagaran untuk pinjaman. Logik di sebalik langkah tersebut adalah bahawa EDN telah menyimpan Ether untuk melindungi mereka, dan nama domain juga mempunyai nilai tersendiri. Kesukaran adalah sifat subjektif nilai itu.

Kes Penggunaan ETHLend

Selain penggunaan yang jelas dalam membuka nilai dari cryptocurrency yang dipegang dan memberikan kecairan kepada peminjam, terdapat beberapa kegunaan lain yang akan memberikan nilai kepada ETHLend. Adalah mungkin untuk menggunakan platform untuk mengumpulkan dana untuk pelaburan ICO.

Ia boleh disatukan ke mata wang USD atau mata wang fiat lain untuk mengurangkan turun naik bagi pemberi pinjaman. Dan pada masa akan datang, setelah semua jenis aset fizikal telah dibuat token untuk mendigitalkannya, secara harfiah apa sahaja boleh digunakan sebagai jaminan untuk pinjaman dari ETHLend.

Idea menarik lain yang dicadangkan untuk platform ini ialah penambahan insurans terdesentralisasi. Dalam kes ini, syarikat insurans akan dapat menilai profil risiko pengguna ETHLand dan menawarkan polisi insurans berdasarkan profil risiko pengguna.

Pasukan ETHLend

ETHLend dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat Fintech Aave, dan diperbadankan di Estonia. Namun, walaupun didaftarkan di sini sebahagian besar pasukan berpusat di Helsinki, Finland.

Laman web ETHLend dan laman web Aave tidak lagi mempunyai maklumat mengenai pasukan. Sebelum ini terdapat 22 ahli pasukan dan 6 penasihat yang tersenarai di laman web. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif ETHLend adalah Stani Kulechov dan dia disertai oleh Jordan Lazaro Gustave sebagai COO.

Pengasas ETHLend

Pengasas ETHLend. Imej melalui Blog ETHLend

Walaupun nampaknya kekurangan pemasaran dari pihak ETHLend, terdapat beberapa ahli pasukan yang fokus pada pemasaran dan korespondensi media. Terdapat juga sebilangan penasihat undang-undang, kewangan dan teknikal yang disenaraikan dalam projek ini. Yang saya rasa hilang adalah pembangun dan pengaturcara sebenar.

Faedah ETHLend

Manfaat utama ETHLend adalah bahawa ia adalah platform pinjaman tanpa kepercayaan. Itu menghalang sesiapa sahaja menukar atau memanipulasi data pinjaman dan pinjaman. Anda mendapat ketelusan sepenuhnya mengenai peminjam dan pemberi pinjaman, yang akan membawa keadilan dan demokrasi kepada industri pinjaman. Dan kerana ETHLend adalah platform global, ia memberikan akses kepada berbilion-bilion warga dunia yang tidak memiliki bank.

Memanfaatkan Aset Digital

Salah satu faedah utama perkhidmatan ETHLend adalah keupayaan untuk mendapatkan wang tunai sekarang untuk aset digital anda dan menggunakan wang tunai itu sementara aset digital anda terus bernilai. Jauh lebih baik daripada menjual cryptocurrency anda dan kemudian kehilangan keuntungan. Dengan menggunakan ETHLend, anda boleh mendapatkan wang tunai yang diperlukan untuk pelaburan lain, atau untuk memulakan perniagaan, atau bahkan untuk keadaan kecemasan seperti penyakit atau kemalangan.

Faedah Cukai

Banyak negara akan meminta anda membayar cukai ke atas cryptocurrency anda, tetapi peraturan masih membingungkan di banyak bidang kuasa. Ada yang belum pasti bagaimana untuk mengkelaskan aset generasi baru ini.

Sekurang-kurangnya di A.S., jika anda menjual cryptocurrency anda diminta membayar cukai keuntungan modal atas kenaikan nilai, iaitu keuntungan anda. Sekiranya anda mengambil pinjaman terhadap cryptocurrency anda, anda akan menangguhkan cukai tersebut sehingga kemudian.

Tidak masuk akal untuk melakukan ini hanya untuk mengelakkan cukai. Ingat bahawa anda akan mempunyai faedah untuk membayar sebarang pinjaman, jadi penangguhan cukai hanya berguna jika anda benar-benar memerlukan pinjaman tersebut.

Potensi Risiko ETHLend

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh menimbulkan risiko pinjaman ETHLend. Ini kebanyakannya berkaitan dengan maklumat yang hilang mengenai proses pinjaman.

Penafian dan Proses yang lemah

Laman web ETHLend melakukan tugas yang sangat buruk untuk menjelaskan bagaimana keseluruhan proses berfungsi, dan sebaliknya membuat anda terus memasuki proses pinjaman atau pinjaman tanpa penjelasan yang jelas tentang bagaimana platform berfungsi, berapa yuran dan tanggungjawab, dan banyak aspek lain proses pinjaman. Perlu dijelaskan penjelasan dan lebih banyak penjelasan sebelum melemparkan orang ke dalam proses pinjaman.

Proses Timbang Tara

Desentralisasi dapat menangani banyak masalah umum dalam industri pinjaman, tetapi bagaimana dengan pertikaian? Sekiranya dua pihak tidak bersetuju mengenai sesuatu, masih perlu ada pihak ketiga yang tidak memihak untuk mendengar pertikaian dan menyelesaikan masalah antara kedua-dua pihak.

Ini memerlukan beberapa jenis autoriti pusat. Adakah itu pekerja ETHLend? Atau beberapa kumpulan penimbang tara bebas? Oleh kerana semakin banyak orang mula menggunakan platform ETHLend, masalah ini pasti akan timbul lebih cepat dan bukannya kemudian.

Token LEND

LEND adalah token ERC-20 yang digunakan untuk beberapa tujuan dalam ekosistem ETHLend. Salah satunya adalah meningkatkan LTV untuk peminjam dari 50% menjadi 55%. Yang lain ialah memanfaatkan microstaking di platform. Saya akan membincangkannya sedikit kemudian. Pemegang LEND juga dapat memanfaatkan senarai ciri pinjaman mereka. Dan tentu saja, LEND boleh digunakan untuk membayar yuran di platform.

ETHLend mengadakan ICO mereka pada bulan November 2017, mengumpulkan $ 16.2 juta dengan menjual hampir 1 bilion token dengan harga $ 0.0176 setiap satu. Tidak lama selepas token terjebak dalam semangat kripto pada Disember 2017 dan Januari 2018, mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0.442615 pada 7 Januari 2018.

Binance LEND

Daftar di Binance dan Beli Token LEND

Sejak itu token telah melihat harganya menurun dengan stabil, dan setelah mencapai paras terendah sepanjang masa pada 0,006225 pada 7 Disember 2018, harga telah pulih sedikit, tetapi masih jauh di bawah harga ICO. Sehingga 29 April 2019, satu LEND bernilai $ 0,008323, mewakili kerugian lebih dari 50% bagi mereka yang membeli di ICO.

Anda tidak dapat membeli LEND menggunakan mata wang fiat, dan memerlukan BTC atau ETH jika anda ingin membeli LEND. Ia tersedia di beberapa pertukaran, termasuk BiteBTC, ABCC dan Binance.

Nampaknya terdapat tahap kecairan yang wajar untuk token LEND di bursa ini. Walau bagaimanapun, lebih daripada 50% jumlah dagangan diperdagangkan di BiteBTC yang merupakan pertukaran yang kurang terkenal. Sebenarnya, harga dari pertukaran ini tidak termasuk dalam pengiraan harga LEND pada CoinMarketCap.

Sebaik sahaja anda mempunyai token LEND anda, anda akan mahu menyimpannya di tempat yang selamat. Oleh kerana LEND adalah token ERC-20, anda boleh menyimpannya di dompet yang serasi dengan ERC-20, tetapi untuk mendapatkan faedah memegang token LEND, anda perlu menyimpannya di dompet yang disediakan oleh ETHLend.

LEND mikro

Sejak Ogos 2018, ETHLend telah memperkenalkan konsep micro-staking LEND untuk menjadikannya lebih menarik bagi para pelabur. Pengambilan mikro pada dasarnya membuat Kontrak Pintar di platform di mana sejumlah kecil ETH dihantar untuk setiap transaksi dan ditukar menjadi LEND untuk dipegang sebagai Deposit Staking Global.

Secara berkala, sebilangan kecil token LEND anda dilepaskan kepada pengguna yang menggunakan Kontrak Pintar. Token LEND diterima oleh pengguna berdasarkan jumlah ETH yang mereka kirimkan ke Global Staking Deposit. Dengan cara ini, penggunaan platform yang lebih besar membawa kepada penghargaan yang lebih besar.

ETHLend Microstaking

Pembahagian Microstaking dan Token ke Global Staking Deposit. Sumber

LEND pada pengguna yang mempertaruhkan Kontrak Pintar terus berkembang selagi pengguna aktif. Mereka boleh menuntut saham ini semasa aktif, tetapi sejumlah kecil akan dikirimkan kembali ke Global Staking Deposit sebagai hukuman pengeluaran awal. Sekiranya pengguna ingin mengumpulkan keseluruhan saham mereka mesti menunggu sehingga mereka tidak aktif di platform dan kemudian menarik diri semasa Tempoh Pengeluaran.

Taruhan yang tidak ditarik semasa Rangka Waktu Pengeluaran dikunci dan hanya dapat diaktifkan semula oleh pengguna yang mengakses dan menggunakan platform lagi.

ETHLend vs Garam

ETHLend bukan satu-satunya platform pinjaman cryptocurrency yang kini ada di pasaran. Salah satu projek pesaing yang paling terkenal adalah Garam.

Garam adalah platform pinjaman cryptocurrency terpusat. Perbezaan utama antara ini dan ETHLend adalah bahawa ia memberi anda kemampuan untuk meminjam tunai fiat biasa sebagai pertukaran untuk crypto anda sebagai jaminan. Ini bermakna anda dapat membuka mudah tunai fiat segera untuk pegangan crypto anda.

ETHLend vs Pinjaman Garam

Garam vs ETHLend

Lebih-lebih lagi, Salt adalah syarikat yang lebih mapan dengan kumpulan pasukan dan penasihat yang kuat untuk digunakan. Mereka juga telah mengembangkan platform pinjaman yang lebih berfungsi dan intuitif yang telah digunakan oleh ribuan pengguna crypto untuk membuat pinjaman.

Walaupun begitu, pinjaman Garam tidak terbuka untuk semua orang. Sebagai contoh, hanya pelabur bertauliah di AS yang boleh melabur di dalamnya. Ini bererti bahawa mereka harus dapat menunjukkan bahawa mereka mempunyai lebih dari $ 1 juta di Net Worth. Ia juga hanya terdapat di beberapa negeri AS, UK dan New Zealand.

Ini bermaksud bahawa pengguna yang berada di negara lain tidak dapat memanfaatkan pinjaman Garam. Selain itu, ini juga bermaksud bahawa rangkaian lebih berpusat daripada ETHLend. Seperti yang kita semua ketahui, pemusatan selalu menjadi risiko kepada blockchain yang tidak boleh dipercayai.

Kesimpulannya

ETHLend sedang berusaha untuk memberikan penyelesaian sepenuhnya untuk pinjaman terdesentralisasi. Mereka mengharapkan ini untuk menjadikan proses pemberian pinjaman lebih menarik bagi peminjam dan pemberi pinjaman, serta memberi alternatif kepada berbilion-bilion warga global yang belum dipinjam ketika datang ke pinjaman.

Sistem ini telah dibuat untuk meminimumkan risiko kepada pemberi pinjaman, sambil memaksimumkan faedah kepada peminjam. Ini benar terutamanya bagi mereka yang membuka mudah tunai aset digital mereka.

ETHLend menyediakan cara untuk terus memegang cryptocurrency untuk menikmati kenaikan harga, dan juga membuka nilai tunai semasa untuk mengambil bahagian dalam pelaburan tambahan atau untuk membiayai perniagaan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me