Ulasan GRIN: Crypto Berfokus Privasi Berasaskan MimbleWimble

Grin adalah projek yang telah membuat ramai peminat cryptocurrency tersenyum berkat ciri utamanya – teknologi privasi canggih yang dibina berdasarkan protokol Mimblewimble.

Baru-baru ini saya membuat tinjauan mengenai Beam, satu lagi pelaksanaan MimbleWimble yang terkenal. Ini membuat saya sangat tertarik dengan protokol dan oleh itu saya memutuskan untuk melihat pelaksanaan WM yang lain.

Jadi, bolehkah Grin bersaing dan sekiranya anda mempertimbangkannya?

Dalam tinjauan Grin ini, saya akan melihat secara mendalam projek ini. Saya juga akan melihat potensi penggunaan dan kes penggunaan duit syiling GRIN.

Apa itu Grin?

Sebelum kita dapat melihat teknologi di belakang Tersengih, kita harus memahami apakah idea utama yang mendorong projek ini terus maju. Ini adalah projek yang sepenuhnya digerakkan oleh masyarakat dan dengan itu harus bergantung pada prinsip panduan umum ini:

 • Privasi yang kuat secara lalai. Ini memberikan Grin fungibility lengkap, dan kemampuan untuk melepaskan maklumat yang diperlukan dimasukkan ke dalam blockchain.
 • Daripada membuat skala berdasarkan jumlah transaksi, Grin menimbang dengan jumlah pengguna, yang menjimatkan ruang pada blockchain.
 • Blockchain mempunyai reka bentuk yang ringkas namun elegan yang memungkinkan kemudahan penyelenggaraan dan pengauditan yang mudah.
 • Kriptografi yang kuat memberikan keselamatan.
 • Keseluruhan projek ini didorong oleh masyarakat, dan blockchain difokuskan pada desentralisasi perlombongan.

Gambaran Keseluruhan Syiling Grin

Imej melalui Laman web Grin

Oleh itu, ini adalah matlamat yang cukup mudah dan nampaknya mudah dicapai. Walau bagaimanapun, sering terdapat sebilangan faktor yang bersaing yang menjadikannya lebih sukar untuk disedari dalam latihan. Sebagai contoh mudah, anda adalah Trilemma blockchain – tanggapan bahawa penskalaan, keselamatan dan desentralisasi adalah pertukaran.

Ciri Grin

Walau bagaimanapun, Grin mempunyai beberapa ciri unik yang meletakkannya dalam kedudukan yang kuat untuk mencapai tujuan ini.

 • Protokol Mimblewimble – Protokol Mimblewimble adalah bagaimana Grin memberikan privasi dengan membenarkan transaksi disahkan sambil menyembunyikan butiran pengguna dan jumlahnya. Grin menggunakan Pedersen Commitments sebagai cara untuk menyembunyikan input dan output ini.
 • Skalabiliti – Kerana Grin hanya menyimpan output yang tidak habis dan kernel kecil data untuk setiap transaksi, ia dapat mengembangkan data dan skala blockchain secara perlahan berdasarkan jumlah pengguna dan bukan jumlah transaksi.
 • Pelancaran Organik – Grin dilancarkan tanpa pra-tambang dan tanpa ICO, juga tidak memperuntukkan sebahagian daripada hadiah perlombongan kepada pemaju atau Yayasan yang teratur. Keseluruhan projek berjalan berdasarkan sumbangan, dan pasukan telah berjanji untuk tidak akan memperoleh modal apa pun dengan harapan pulangan masa depan untuk mempengaruhi proses pembuatan keputusan.
 • Kitaran Cuckoo – Cuckoo Cycle adalah algoritma di sebalik mekanisme konsensus kerja bukti Grin. Ia menggunakan lebar jalur memori dan bukannya daya pemprosesan, yang memungkinkan untuk mengekalkan perlombongan yang sangat terdesentralisasi.

Sekarang kerana anda mempunyai pemahaman umum mengenai projek Grin dan ciri utamanya, kami dapat menyelami beberapa teknologinya yang lebih maju.

Teknologi Grin

Pada awalnya harus diperhatikan bahawa sifat Grin adalah transaksional semata-mata. Tidak ada kemampuan untuk menambahkan data tambahan melalui skrip, yang bermaksud blockchain tidak akan digunakan untuk kontrak pintar atau dApps.

Grin tidak dirancang untuk menjadi simpanan nilai seperti Bitcoin, dan para pembangun ingin mencegah spekulasi sehingga Grin diciptakan dengan penawaran yang tidak terbatas dan pengurangan inflasi tahunan untuk mendorong perbelanjaan dan bukannya menimbun.

Dalam penggunaannya, transaksi di Grin cukup unik kerana tidak mengandungi alamat atau jumlah. Selain itu, dua transaksi boleh bergabung dalam satu blok untuk membentuk satu transaksi sahaja, sehingga menghilangkan maklumat perantara.

Setiap transaksi Grin mempunyai tiga bahagian:

 1. Satu set input yang merujuk dan menghabiskan output sebelumnya;
 2. Satu set output baru (disebut sebagai Komitmen Pedersen);
 3. “Kernel” transaksi.

Dalam skema seperti itu, hanya ada satu cara untuk melihat input dan output transaksi, dan itu adalah menjadi peserta langsung dalam transaksi.

Privasi Grin Coin

Transaksi tersembunyi dari laman web di MimbleWimble. Imej melalui Grin

Bagi mereka yang tidak terlibat secara langsung input dan output kelihatan seperti data rawak dan mereka tidak mempunyai makna. Akhirnya, kernel yang ditambahkan mengandungi data transaksi tambahan seperti tandatangan dan sebarang kos perlombongan.

Dengan menggunakan jenis urus niaga unik ini dan format blok unik Grin mencapai skalabilitasnya. Skema ini menggunakan output yang akan dihabiskan oleh input, yang kemudian memungkinkan mereka dikeluarkan dari blockchain, yang berfungsi untuk menjaga jumlah data yang disimpan oleh blockchain relatif kecil.

Ini adalah kunci bagaimana Grin menimbang berdasarkan jumlah pengguna dan bukannya jumlah transaksi. Oleh kerana jumlah pengguna sama dengan jumlah output yang tidak dibelanjakan, kami tidak perlu memasukkan data transaksi individu di setiap blok.

Dalam skema ini blok di blok Grin terdiri daripada elemen berikut:

 • Tajuk;
 • Senarai input selepas cut-through;
 • Senarai output selepas pemotongan;
 • Kernel tunggal untuk keseluruhan blok;
 • Kernel untuk setiap transaksi yang terdapat dalam blok.

Istilah “cut-through” yang digunakan di atas bermaksud proses mengumpulkan input atau output transaksi ke dalam satu set sebelum menambahkannya ke rantai.

Konsensus di Grin

Algoritma konsensus Grin disebut Cuckoo Cycle dan ia adalah sejenis algoritma Proof-of-work yang direka khusus untuk tahan ASIC. Ini menariknya dengan menjadi algoritma terikat memori yang menggunakan lebar jalur memori untuk menentukan masa penyelesaian dan bukannya bergantung pada kelajuan GPU atau kuasa pemproses.

Algoritma Cuckoo

Projek yang menggunakan “Cuckoo Algorithm”. Imej melalui GitHub

Ini menjadikan perlombongan dengan Cuckoo Cycle kurang memerlukan tenaga dan membolehkan pengguna dengan GPU dan CPU biasa melombong duit syiling Grin. Dengan mengelakkan perlombongan ASIC dan membuka perlombongan ke pelbagai jenis perkakasan, pasukan Grin percaya bahawa perlombongan akan melihat peningkatan desentralisasi berbanding dengan peningkatan pemusatan yang telah dilihat di blockchain PoW lain.

Pelaksanaan Grin Cuckoo Cycle menggunakan sasaran kesukaran yang berkembang berdasarkan kekuatan hash rangkaian yang tersedia. Target kesukaran ini telah dilaksanakan untuk menjaga waktu penyelesaian blok dalam julat tertentu, yang saat ini 60 saat.

Pasukan Grin

Oleh kerana Grin tidak dikembangkan oleh satu syarikat atau entiti tunggal, tidak ada CEO Grin, bahkan tidak ada pasukan rasmi dengan ketua ini atau itu. Terdapat beberapa syarikat yang menyokong projek ini, tetapi tidak ada yang mengendalikan arahnya.

The Grin Github menunjukkan 79 penyumbang yang berbeza untuk projek itu sejak Oktober 2016, dan semuanya adalah sukarelawan yang tidak mendapat dana atau dibiayai melalui sumbangan dari komuniti Grin. Sebilangan besar komitmen dilakukan oleh enam individu, yang semuanya tidak dikenali, tanpa profil awam yang tersedia.

Penyumbang Grin

Beberapa Penyumbang Teratas untuk Projek Grin

Selain sejumlah besar individu swasta yang telah menyumbang untuk projek Grin, ada juga sumbangan dari beberapa kolam penambangan, dan pertukaran, termasuk Spark Pool dan bminer di sisi kolam, dan Gate.io dan Poloniex di sisi pertukaran. Projek Qtum juga menjadi penyumbang kepada Grin.

Tabung Am Grin

Saya tidak dapat menyebut sumbangan tanpa membicarakan mengenai Tabung Am Grin. Ini adalah dana yang digunakan untuk menampung kos pembangunan umum pada protokol. Dana ini diuruskan secara eksklusif oleh dewan teknikal Grin dan semua keputusan perbelanjaan dibuat kepada umum.

Sekiranya anda ingin menderma ke Grin General Fund maka dua pilihan yang anda ada sekarang adalah melalui Bitcoin dan GRIN. Contohnya di sini adalah Bitcoin mereka Alamat lama yang menunjukkan bahawa mereka mempunyai kira-kira 13 BTC – sangat besar

GRIN vs BEAM

Kedua-dua Grin dan Beam bertujuan untuk memberikan cryptocurrency privasi urus niaga terbaik, tetapi mereka melakukannya dengan cara yang berbeza.

Walaupun Grin pada dasarnya adalah projek yang didorong oleh komuniti yang bergantung pada konsensus masyarakat dan sumbangan untuk beroperasi, Beam telah mengambil lebih banyak model permulaan yang memungkinkannya membuat keputusan dan menghantar kod dengan lebih cepat, serta memberikan kelebihan dalam pengambilan pekerja yang merangkumi pasukan penjualan dan pemasaran.

Grin vs Beam

Pertempuran Pelaksanaan MimbleWimble

Model mana yang lebih baik? Ini jelas merupakan perubahan dan bergantung pada perspektif orang yang mempertimbangkan kedua-dua projek tersebut. Model komuniti sesuai dengan etos cryptocurrency yang asli, tetapi model permulaan jauh lebih berfungsi.

Akhirnya bergantung pada sama ada anda menghargai model yang didorong oleh komuniti untuk pembangunan blockchain atau jalan permulaan yang membawa kepada pengembangan yang lebih pantas dan peningkatan inovasi.

Syiling GRIN

Sehingga November 2019, terdapat bekalan GRIN yang beredar sebanyak 25,313,340 pada harga $ 1,20, menjadikan koin itu sebagai permodalan pasaran hanya $ 30.5 juta dan menjadikan GRIN sebagai cryptocurrency terbesar ke-127 dengan cap pasaran.

Syiling GRIN baru dikeluarkan pada kadar 1 sesaat, dan kadar pelepasan ini dijangka kekal berterusan selamanya, yang akan memberikan kadar inflasi GRIN yang semakin berkurang kerana bekalan yang beredar akan terus meningkat.

Sekiranya itu benar, kadar inflasi GRIN akan turun di bawah 10% selepas 10 tahun, dan 10 tahun kemudian ia akan jatuh di bawah 5%. Ia akan terus jatuh seperti ini selagi GRIN kekal sebagai projek yang boleh dilaksanakan.

Prestasi Harga GRIN

Prestasi Harga GRIN. Imej melalui CMC

Tarikh pertama perdagangan token GRIN disenaraikan pada 27 Januari 2019 dan harga pembukaan pada hari itu ialah $ 9,96. Ia mencecah paras tertinggi sepanjang masa pada $ 14.87 pada hari berikutnya dan sejak itu semakin rendah. Pada 25 Oktober 2019, ia mencetak harga terendah sepanjang masa pada $ 0,870336 dan sejak itu kembali meningkat kepada $ 1,25 pada 6 November 2019.

Berniaga & Menyimpan GRIN

GRIN disokong oleh jumlah pertukaran yang cukup banyak, tetapi sejauh ini jumlah perdagangan terbesar berada di bursa Hotbit. Itu diikuti oleh MXC dan Bitforex. Terdapat juga jumlah yang boleh diterima di DragonEx, Gate.io, dan Poloniex. Pertukaran lain yang menyokong duit syiling mempunyai jumlah perdagangan yang sangat kecil.

Untuk menyimpan duit syiling GRIN anda, jika anda memilih untuk membeli atau melombongnya, terdapat dua dompet yang stabil. Salah satunya adalah dompet GRIN rasmi, dijumpai di sini, dan yang lain disebut Grin713 dan didasarkan pada dompet rasmi, tetapi kononnya lebih mudah digunakan. Ia boleh dijumpai di sini.

Terdapat juga dompet Grin ++, tetapi masih dalam versi beta dan pembangun mengesyorkan agar ia tidak digunakan untuk transaksi mainnet. Anda juga boleh mendapatkan perbincangan mengenai projek dompet individu di Menyeringai forum. Bagi mereka yang lebih suka dompet mudah alih Perut besi sedang dalam pembangunan.

Pembangunan Grin & Peta Jalan

Memandangkan Grin adalah projek sumber terbuka sepenuhnya, ini bermaksud bahawa kod itu terbuka untuk semua dikaji. Ini juga bagus untuk saya kerana ini bermakna saya dapat melihat lebih dekat kerja-kerja pembangunan projek ini.

Seperti disebutkan di atas, ada lebih dari 79 penyumbang yang berbeza untuk Grin GitHub yang bermaksud bahawa terdapat aliran komitmen yang berterusan. Berikut adalah kod yang dilakukan sejak setahun lalu kepada repo teras mereka.

Grin GitHub

Code melakukan lebih 12 bulan yang lalu

Sebenarnya, untuk projek yang tidak mempunyai pasukan “inti” khusus pemaju, Grin cukup aktif dalam menghasilkan pembangunan. Sekiranya kita membandingkannya dengan projek lain di ruang itu berada pada kedudukan 35 in pembangunan keseluruhan pengeluaran.

Ketika menjadi peta jalan, pemaju Grin telah menghubungi masyarakat mengenai perkara-perkara yang ingin mereka lihat di Peta jalan 2020.

Beberapa cadangan yang paling terkenal di sini adalah untuk memberi tumpuan kepada pengembangan pertukaran Atom untuk memudahkan urus niaga di luar rangkaian antara BTC, ETH & GRIN. Terdapat juga beberapa idea mengenai penerapan rangkaian kilat di atas GRIN.

Sudah tentu, memandangkan ini terbuka untuk komuniti, anda juga boleh masuk ke dalam Grin Gitter dan cadangkan apa yang anda mahu lihat. Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan terkini, anda boleh mengikuti rasmi mereka suapan berita atau Twitter.

Kesimpulannya

Bersama dengan Beam, Grin adalah salah satu pelaksanaan pertama protokol Mimblewimble yang berfokus pada privasi. Misinya jelas, untuk menjadi koin transaksional yang membolehkan privasi dan skalabiliti.

Semua ini adalah sifat yang sangat diinginkan untuk cryptocurrency, dan selagi blockchain lain menghadapi masalah dalam berjaya mencapai penskalaan dan privasi Grin berpeluang untuk diterima pakai secara besar-besaran.

Walaupun begitu, projek ini menghadapi persaingan yang sengit, terutama di ruang koin privasi, di mana projek seperti Monero mempunyai banyak kemajuan. Terdapat juga projek seperti Litecoin yang jauh di hadapan Grin dan merancang untuk melaksanakan Mimblewimble sendiri.

Kami telah melihat bagaimana inflasi awal dasar monetari Grin yang tinggi menyebabkan penjualan berterusan oleh pelombong. Ini pada masa ini menekan harga syiling GRIN, tetapi seiring berjalannya waktu, kadar inflasi akan meningkat dan harga GRIN akan mula meningkat. Itu akan memberi ganjaran kepada mereka yang bersabar untuk memegang duit syiling GRIN mereka semasa inflasi tinggi.

Komuniti Grin suka menunjukkan bahawa Grin dilancarkan tanpa ICO, pra-tambang, airdrops, atau ganjaran khas untuk pengasas dan pemaju. Ini menjadikan Grin adil dan saksama untuk semua pengguna.

Walau bagaimanapun, persaingan besar di ruang blockchain pada tahun 2019 bermaksud hanya adil tidak cukup untuk menarik perhatian dan membina komuniti yang besar. Namun, Grin telah berjaya membina komuniti pada tahun pertama kewujudannya.

Grin adalah projek yang sangat muda di ruang cryptocurrency muda. Akan memerlukan sedikit masa untuk melihat apakah tujuan skalabilitas, desentralisasi, dan privasi mereka tercapai dan apakah mereka membantu Grin menjadi salah satu syiling transaksi yang paling banyak digunakan di luar sana.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me