Ulasan IOStoken (IOST): Blockchain untuk Internet Perkhidmatan

IOStoken telah mengambil pasaran dengan ribut, dan sehingga baru-baru ini, hanya sedikit masyarakat yang mengetahui tentang projek tersebut.

Walau bagaimanapun, IOST kini berada di luar 50 mata wang teratas berdasarkan had pasaran. IOStoken adalah platform blockchain dari Singapura, yang bertujuan untuk mendapatkan penggunaan dunia nyata dan menyelesaikan masalah yang ada mengenai skalabilitas, throughput transaksi, dan keamanan yang saat ini menghalangi integrasi yang luas dan adopsi massal.

Dalam tinjauan IOStoken ini, kita akan melihat projek, pasukan, teknologi dan token. Mari masuk!

Apa itu IOStoken (IOST)?

Logo IOSToken

Sumber: iost.io

IOStoken berkisar pada Internet Perkhidmatan, dan bertujuan untuk menyediakan infrastruktur yang kukuh untuk penyedia perkhidmatan dalam talian yang baru. Pasukan di belakang projek ini telah memberi tumpuan untuk memberikan kadar TPS yang tinggi, dan membuat blockchain peribadi dan selamat yang sangat berskala. Mereka juga ingin mendakwa bahawa blockchain IOS (Internet of Service) adalah blockchain selamat dan berskala yang benar-benar berfungsi.

Pasukan ini juga menjanjikan bahawa platform IOS dapat menangani sehingga 100,000 transaksi sesaat, yang meletakkannya lebih awal daripada banyak blockchain yang lebih mantap seperti Bitcoin dan Ethereum.

Menariknya, IOStoken dibina di atas rangkaian Ethereum; namun tidak seperti banyak platform yang beroperasi di Ethereum, IOStoken tidak melakukan penawaran syiling awal (ICO), dan mengumpulkan dana melalui penjualan swasta kepada pelabur institusi.

Bagaimana IOStoken Istimewa?

IOStoken menggunakan Teknologi Sharding Terdistribusi Efisien yang inovatif, yang secara automatik membahagi rangkaian ke dalam sub ruang dengan menetapkan secara berlainan nod untuk bekerjasama. Ini menghasilkan sistem yang berfungsi dengan lebih pantas dan cekap daripada banyak pesaingnya.

Projek ini juga menggunakan mekanisme konsensus baru yang dikenali sebagai bukti kepercayaan (PoB), dengan nod mekanisme ini disahkan berdasarkan sumbangan masa lalu dan corak tingkah laku. Sistem ini juga menggabungkan algoritma “keadilan” yang secara rawak menyebarkan data ke pelbagai nod untuk membantu menjamin protokol blockchain yang cukup terdesentralisasi.

Pasukan IOSToken

Pengasas Projek IOSToken. Sumber: iost.io

Pasukan di sebalik projek ini juga sangat mengagumkan dan terdiri daripada individu yang dihiasi tinggi yang menggabungkan kelayakan peringkat teratas dengan sejumlah besar pengalaman khusus industri. IOStoken diasaskan oleh kuartet Terence Wang, Jimmy Zhong, Kelvin Tan dan Ray Xiao.

Mereka mengetuai pasukan yang penuh dengan PhD dan lulusan institusi seperti Harvard, Princeton, dan University of California, sementara sebilangan ahli pasukan mempunyai pengalaman bekerja untuk organisasi seperti Google, Deloitte, dan Morgan Stanley.

Betapa Bergunanya Projek ini?

IOS menggabungkan sebilangan ciri yang menjadikannya pilihan yang layak sebagai blockchain perusahaan; protokol telah dibangunkan untuk menyokong produk dan perkhidmatan yang berorientasikan perkhidmatan yang mengekalkan pangkalan pelanggan yang besar.

Sebagai tambahan kepada teknologi pelanggaran dan mekanisme konsensus mereka, pasukan IOS juga telah menggunakan Sistem Terdistribusi Hyper Universe (HUDS), yang bertindak sebagai cara terdesentralisasi dan selamat untuk menyimpan maklumat. HUDS juga membolehkan platform IOS digunakan oleh pelbagai perkhidmatan yang berbeza, yang dapat bervariasi dalam ukuran dari perusahaan perniagaan kecil hingga organisasi besar seperti Amazon.

Teknologi IOSToken

Sumber: iost.io

IOStoken juga menggunakan sejumlah kaedah yang bertujuan untuk membantu mencapai skalabilitas yang meliputi Atomix, protokol komitmen kelas cepat untuk memastikan konsistensi antara transaksi silang, dan Scaleout, keadaan pemisahan yang sempurna untuk pelbagai kumpulan yang ditangani secara selari. Mekanisme Bias Resistant Distandom Randomness (BDR) membantu memperkenalkan rawak yang tidak berat sebelah ke dalam rangkaian dengan berkesan dan selamat.

Teknologi Sharding Teragih

Teknologi Sharding Teragih. Sumber: iost.io

Pasukan IOS telah menargetkan skalabilitas dan throughput transaksi yang tinggi sebagai cara nyata untuk meningkatkan blockchain dan keadaannya kertas putih bahawa:

IOS adalah teknologi blockchain generasi seterusnya yang menyediakan infrastruktur rangkaian untuk menyokong ekosistem berorientasikan perkhidmatan.

IOS juga memiliki ruang untuk pelaksanaan aplikasi terdesentralisasi (dApps) dan kontrak pintar yang akan terbukti penting setelah platform diadopsi oleh perniagaan yang ada.

Penasihat IOSToken

Penasihat IOSToken. Sumber: iost.io

Di atas semua ini, IOS telah disokong oleh pelabur institusi, dan melakukan penjualan token peribadi pada bulan Januari dengan enam belas syarikat secara terbuka menyatakan bahawa mereka telah melabur dalam projek IOStoken. Pelabur ini kebanyakannya adalah syarikat berorientasikan blockchain dan kumpulan dana VC seperti Matrix dan Sequoia.

Adakah IOStoken Layak Melabur Dalam?

Peta Jalan Pembangunan IOSToken

Peta Jalan Pembangunan IOSToken. Sumber: iost.io

IOStoken telah menarik banyak perhatian kerana penampilannya yang baru-baru ini, namun sama ada atau tidak token itu akan terus berprestasi dengan baik bergantung pada banyak peta jalan pembangunan.

Testnet peribadi MVP dijadualkan dilancarkan pada Q1, sementara pelaksanaan dan pengujian EDS dan PoB dijadwalkan untuk Q2. Pelepasan draf dokumen kontrak pintar IOS dan penggunaan HUDS kedua-duanya dirancang untuk dilakukan pada akhir tahun ini.

Walaupun pasukan IOS mempunyai idea yang bagus, saat ini tidak ada prototaip yang berfungsi, yang dapat menimbulkan keraguan apakah projek ini benar-benar dapat berkembang menjadi lebih dari sekadar kertas putih yang mengagumkan.

Setelah itu, IOST menimbulkan kegemparan apabila ia tersenarai di bursa Binance dan berjaya menuju ke puncak untuk menjadi duit syiling yang paling banyak diperdagangkan di platform pertukaran terkemuka.

Ketika pertama kali dilancarkan, token menunjukkan prestasi yang sangat baik dalam jangka waktu yang singkat, dan juga meningkat secara signifikan dalam pasar beruang. Token digital dilancarkan pada 16 Januari dan mula diperdagangkan pada sekitar $ 0,02, namun, dalam sepuluh hari harga melonjak ke harga tinggi sekitar $ 0,12 yang memberikan token cap pasaran sekitar $ 927 juta.

IOST juga mencapai jumlah dagangan 24 jam melebihi $ 770 juta yang menyaksikannya mengatasi sebahagian besar syiling di pasaran pada pertengahan Januari. Namun, walaupun terdapat kenaikan nilai secara tiba-tiba, token itu dengan cepat mula menarik kembali dan segera mencapai harga $ 0.03.

Walau bagaimanapun, memandangkan penjualan besar-besaran di pasaran cryptocurrency sejak Februari, IOST jatuh bersama dengan sebahagian besar pasaran. Token pada masa ini diperdagangkan pada $ 0,027 yang tidak jauh dari harga yang pada mulanya mula diperdagangkan. Pada masa ini, IOST mempunyai cap pasaran sekitar $ 230 juta.

Terdapat juga sekitar 8,400,000,000 IOST yang beredar sementara jumlah penawaran berjumlah 21,000,000,000, yang bermaksud pelabur harus mengharapkan penurunan harga semula jadi kerana lebih banyak token diperkenalkan ke ekosistem.

Statistik awal sebenarnya agak membimbangkan kerana pelabur harus berusaha mencari tahu apa yang menyebabkan kenaikan harga dan jumlah perdagangan yang sangat besar di IOST. Walaupun projek ini disokong dengan baik, ia bukan salah satu platform blockchain yang paling hiped dan sebenarnya terbang di bawah radar berbanding dengan projek seperti Zilliqa, POA, dan Wanchain.

Malangnya, carta IOStoken menyerupai token pump-and-dump dan hanya masa yang akan memberitahu betapa boleh dipercayai dan kukuh pelaburan IOST..

Pelaburan VC & Senarai pertukaran

Walaupun bimbang tentang prestasi Token, projek ini mempunyai pasukan yang hebat dan telah menarik sejumlah pelaburan dari entiti mapan seperti Sequoia, Nirvana Capital, dan Matrix.

Token itu juga sudah tersedia di sejumlah bursa terkemuka dengan Binance, Huobi Exchange, dan OKEx semua penyenaraian IOST, ini membawa kepada sejumlah besar kecairan tetapi ada juga kemungkinan token melonjak harga apabila senarai pertukaran utama adalah diumumkan.

Senarai Pertukaran IOSToken

Senarai Pertukaran IOSToken. Sumber: iost.io

IOStoken mempunyai komuniti yang sangat kuat dan menguasai lebih dari 212K Pengikut Twitter, dan 39K Ahli Telegram, dan juga Komuniti Reddit IOStoken kini mempunyai lebih daripada 2,300 pelanggan.

Ini menjadi pertanda baik untuk masa depan, dan pasukan ini juga terbuka untuk berinteraksi dengan komuniti melalui saluran media sosial mereka dan bakal pelabur dapat mengikuti perkembangan dengan tetap aktif dalam salah satu kumpulan.

Kesimpulannya

Masih sangat awal untuk projek ini, dan tindakan harga yang meletup pada bulan Januari agak mengejutkan mengakibatkan IOST mendapat banyak perhatian. Pada tahap ini, banyak bergantung pada seberapa baik tim dapat menepati janji mereka dan terus melaksanakan semua langkah yang ditetapkan dalam buku putih dan peta jalan.

Setelah gembar-gembur hilang, IOST akan ditinggalkan untuk bersaing dengan sejumlah token Perkhidmatan Internet seperti IOTA (MIOTA), IOTChain (ITC), dan Internet Node Token (INT). Selain itu, terdapat juga beberapa platform berprestasi tinggi seperti EOS (EOS), Zilliqa (ZIL), dan Blockchain Berprestasi Tinggi (HPB) yang juga mempunyai kadar throughput transaksi yang mengagumkan.

IOST telah mengembangkan banyak gembar-gembur yang sangat penting dalam dunia mata wang digital dan mempunyai pasukan yang hebat yang disokong oleh entiti kewangan yang mapan, namun, kerana turun naik awal IOST, pertaruhan terbaik mungkin adalah memerhatikan pembangunan keseluruhan projek dan kemudian melompat setelah ia membangun asas yang kukuh dan mula stabil.

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan

Gambar Pilihan melalui Fototlia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me