Ulasan Jaringan Rahsia (SCRT): Privasi Mematuhi Pematuhan

Sejak penubuhannya, cryptocurrency mempunyai tugas yang sukar: menyeimbangkan ketelusan dan privasi. Suatu ketika dahulu tindakan penyeimbangan ini mudah – transaksi dapat dilihat secara terbuka tetapi orang di sebalik alamat yang membuat transaksi tersebut tidak dikenali.

Hari ini, ada berpuluh-puluh syarikat yang pakar dalam menganalisis transaksi ini. Beberapa kerajaan adalah sama di puncak menjadikannya wajib untuk mengikat identiti peribadi anda ke dompet crypto anda. Jangkauan pengawalseliaan tahap ini dianggap tidak dapat diterima oleh banyak pihak di ruang crypto.

Walau bagaimanapun, hakikatnya adalah bahawa pengawasan perlu dilakukan sekiranya institusi besar dan orang ramai menggunakan sepenuhnya cryptocurrency. Dengan duit syiling privasi seperti Monero pada satu kripto ekstrem dan patuh sepenuhnya seperti Stellar di sisi lain, Secret Network adalah projek cryptocurrency yang nampaknya telah menemui jalan tengah yang semua orang cari.

Sejarah ringkas Rangkaian Rahsia

Secret Network berakar pada projek cryptocurrency lain yang dipanggil Enigma. Enigma ditubuhkan pada tahun 2014 oleh graduan MIT Can Kisagun dan Guy Zyskind. Enigma adalah penyelesaian penskalaan lapisan-2 untuk Ethereum yang menambahkan privasi pada kontrak pintar.

Jaring Utama Enigma

Pada 13 Februari 2020, Enigma melancarkan utama mereka net yang dijenamakan semula ke Secret Network selepas a undi masyarakat diadakan pada 16 Mei. Ini mungkin sebahagiannya disebabkan oleh akhbar buruk yang diterima Enigma sekitar waktu itu; mereka memukul dengan tuduhan oleh SEC pada Februari atas ICO 2017 mereka.

Walaupun Secret Network secara teknikal merupakan kesinambungan dari Enigma, Enigma MPC, syarikat yang pada mulanya melancarkan Secret Network, kini merupakan salah satu daripada banyak pihak yang terlibat dengan projek ini. Selain itu, bekas Ketua Pertumbuhan dan Pemasaran Enigma, Tor Bair, secara teknikal adalah pengasas Secret Network.

Rangkaian Rahsia Tor Blair

Imej melalui CoinDesk


Tor menamatkan MBAnya di MIT dengan Can Kisagun yang mana dia terlibat dalam Enigma. Sebelum mengikuti pengajian pascasiswazah, Tor adalah peniaga pilihan profesional. Dia juga bekerja sebagai magang di Spotify dan merupakan saintis data di Snapchat sebelum pergi sepenuh masa dengan Enigma pada tahun 2017.

Pengalaman Tor di Snapchat adalah salah satu motivasi utamanya untuk bekerja dalam teknologi pemeliharaan privasi. Dalam temu bual katanya bahawa syarikat seperti Snapchat tidak mempunyai insentif untuk mengendalikan data pengguna dengan betul atau menjaga privasi. Oleh kerana itu, Tor terus terang-terang mengenai Secret Network dan mempercayai bahawa ia adalah penyelesaian untuk dilema privasi / ketelusan dalam cryptocurrency.

Apa itu Rangkaian Rahsia?

Rangkaian Rahsia adalah blockchain cryptocurrency pertama yang menawarkan kontrak pintar persendirian. Ini bermaksud bahawa semua input dan output kontrak pintar dienkripsi sepenuhnya. Transaksi yang dibuat pada Kontrak Pintar Rahsia tidak dapat dilihat oleh nod yang menjalankan blockchain Rangkaian Rahsia.

Logo Rangkaian Rahsia

Kononnya, duit syiling asli SCRT Secret Network bukanlah duit syiling privasi. Semua urus niaga yang dibuat di SCRT dapat dilihat secara terbuka seperti transaksi Bitcoin atau Ethereum. Sebaliknya, token Rahsia yang dikeluarkan di Rangkaian Rahsia menjaga privasi secara lalai seperti Monero.

Aplikasi Rangkaian Rahsia

Beberapa kes penggunaan untuk Rangkaian Rahsia.

Secret Network percaya bahawa keseimbangan ketelusan dan privasi inilah yang diperlukan agar cryptocurrency mencapai penerapan arus perdana. Ia juga membuka kunci pelbagai kes penggunaan untuk cryptocurrency yang sebelumnya tidak tersedia kerana rantaian blok telus mereka yang dapat mendedahkan maklumat sensitif.

Bagaimana Rangkaian Rahsia berfungsi?

Jaringan Rahsia dibina menggunakan Cosmos SDK. Oleh itu, ia menggunakan mekanisme konsensus Tendermint Byzantine Fault Tolerant – bukti kepentingan yang didelegasikan.

Senibina Rangkaian Rahsia

Gambaran terperinci mengenai Rangkaian Rahsia.

Seperti Cosmos, Secret Network mempunyai masa blok 6-7 saat dan dapat memproses hampir 10 000 transaksi sesaat.

Kontrak Rahsia

Kontrak Rahsia adalah privasi yang memelihara kontrak pintar yang dibina di Rangkaian Rahsia. Ini dikodkan dalam Rust dan disusun menggunakan WASM. Semua urus niaga Kontrak Rahsia dibuat di dalam Lingkungan Pelaksanaan yang Dipercayai (TEE).

Proses Rangkaian Rahsia

TEE digunakan dalam banyak peranti termasuk telefon pintar dan konsol permainan video, dan bertindak seperti “kotak hitam” yang memungkinkan untuk menghitung data yang dienkripsi.

Token Rahsia

Token rahsia pada Rangkaian Rahsia boleh dibuat menggunakan standard SNIP-20. Seperti yang anda duga, standard token ini seperti standard token ERC-20 Ethereum kecuali bahawa semua token Rahsia mempunyai privasi mereka yang dipelihara secara lalai (baki dan transaksi). Token rahsia digunakan dalam Kontrak Rahsia.

SecretTokenExplorer

Bagaimana rupa penjelajah blockchain seperti seseorang yang memegang token Rahsia.

Pemegang token rahsia akan mempunyai akses ke sesuatu yang disebut Kunci Melihat yang boleh diberikan kepada pihak ketiga untuk membuktikan pemilikan token rahsia mereka jika perlu. Ini untuk memungkinkan mematuhi peraturan jika perlu. Token Rahsia pertama adalah secretSCRT (ingatan SCRT adalah umum secara lalai).

Jambatan Ethereum Rahsia

Rangkaian Rahsia Jambatan Ethereum Rahsia adalah protokol pembungkus aset dua hala yang serupa dengan Ren. Cara kerjanya ialah anda mengunci token pada satu blockchain untuk mencetak jumlah yang setara pada blockchain yang lain. Satu-satunya aset Ethereum yang disokong oleh Jambatan Ethereum Rahsia buat masa ini dinyatakan di bawah.

Token Ethereum Rahsia

Senarai token ERC-20 yang kini disokong oleh Jambatan Ethereum Rahsia.

Aset-aset ini boleh berubah menjadi secretAAVE, secretLINK, secretETH dll di blockchain Secret Network dan digunakan dalam Secret Contracts. Oleh kerana Secret Ethereum Bridge baru-baru ini dirilis, Secret Network memberikan 2 juta token SCRT kepada pengguna yang memindahkan aset Ethereum mereka ke Secret Network menggunakan jambatan tersebut. Ini dipanggil ‘mining mining’.

Pengambilan Jaringan Rahsia

Mempertaruhkan Rangkaian Rahsia boleh dilakukan dengan dua cara: sebagai pengesah atau sebagai perwakilan. Pengesah di Rangkaian Rahsia hanya perlu mempertaruhkan 1 token SCRT untuk mengambil bahagian. Namun, pada masa ini terdapat had 50 pengesahan di Rangkaian Rahsia. Oleh itu, untuk menjadi pengesahan, anda mesti mempertaruhkan SCRT yang cukup untuk berada di antara 50 teratas.

Ganjaran Mempertaruhkan Rangkaian Rahsia

Imej melalui Ganjaran Staking

Perwakilan juga hanya perlu mempertaruhkan 1 token SCRT untuk mengambil bahagian. Kedua-dua pengesah dan pendelegator mempunyai masa 21 hari yang tidak putus-putus, walaupun perwakilan dapat dengan bebas memindahkan kepentingan mereka ke pengesahan lain pada bila-bila masa. Mempertaruhkan ganjaran di Secret Network pada masa ini adalah 30% per tahun untuk pengesah, dan sekitar 22% untuk delegator.

Pemotongan Rangkaian Rahsia

Maklumat tambahan mengenai pemotongan di Rangkaian Rahsia.

Untuk mendorong perilaku yang baik dari validator dan penilaian yang baik dari delegator, Secret Network mempunyai dua jenis pemotongan: pemotongan lembut dan pemotongan keras. Pemotongan lembut berlaku ketika pengesah berada di luar talian selama lebih dari 10 minit dan mengakibatkan kerugian 1% dipertaruhkan untuk kedua-dua pengesah dan pemberi kuasa. Pengesah juga dimasukkan ke dalam ‘penjara’ dan mesti bergabung semula secara manual ke dalam rangkaian.

Pemotongan keras berlaku apabila pengesah dua kali menandatangani blok dan mengakibatkan kerugian 5% dipertaruhkan untuk kedua-dua pengesah dan pemberi kuasa. Ini tidak akan menjadi sukar jika bukan kerana hakikat bahawa pengesahan juga ‘dipenjara selama-lamanya’ – boot secara kekal dari rangkaian. Ini dipanggil mendapatkan ‘batu nisan’.

Tadbir Urus Rangkaian Rahsia

Segala-galanya mengenai Rangkaian Rahsia boleh diubah melalui undi masyarakat di mana 1 SCRT sama dengan 1 undi. Setiap tempoh pengundian berlangsung selama 2 minggu dan berlaku dalam dua peringkat: cadangan dan pengundian. Untuk mengemukakan cadangan, 1000 undi bernilai SCRT mesti dikunci pada minggu pertama pengundian.

Tadbir Urus Rangkaian Rahsia

Gambaran tadbir urus di Rangkaian Rahsia

Untuk mengemukakan cadangan itu, lebih daripada 33.4% daripada semua SCRT mesti mengambil bahagian dan sekurang-kurangnya 50% mesti memilih pada minggu kedua. Delegator boleh memilih untuk memilih yang berbeza daripada validator yang mereka ikuti tetapi akan memilih dengan cara yang sama seperti validator secara lalai. Semua SCRT dalam undi veto dibakar.

Yayasan Rahsia

Yayasan Rahsia adalah bukan untung yang didaftarkan di negeri Illinois. Ia diarahkan oleh pengasas Secret Network Tor Blair dan pada mulanya dibiayai oleh Enigma MPC. Yayasan Rahsia kini dibiayai melalui Cukai Yayasan yang merupakan 15% daripada semua ganjaran bertaruh di Rangkaian Rahsia.

Yayasan Rahsia

Tugas utama Yayasan Rahsia adalah mengurus komuniti Jaringan Rahsia, membuat dokumentasi untuk projek, mengembangkan jaringan, dan melaksanakan setiap perubahan yang dipilih oleh masyarakat, dan mendorong adopsi.

Mesyuarat Rangkaian Rahsia

Contoh mesyuarat jawatankuasa di Jaringan Rahsia.

Yayasan Rahsia mencapai matlamat ini dengan bantuan pelbagai komuniti Jawatankuasa Rangkaian Rahsia. Jawatankuasa ini bersidang setiap minggu dan diperuntukkan 2% dari semua ganjaran bertaruh di Rangkaian Rahsia untuk pembiayaan (Pajak Komuniti). Kini terdapat 5 Jawatankuasa Jaringan Rahsia: Pembangunan, Infrastruktur, Tadbir Urus, Pendidikan, dan Kesedaran.

Cryptocurrency SCRT

SCRT adalah duit syiling asli dari rangkaian Rangkaian Rahsia. Ini digunakan untuk mempertaruhkan dan mengatur pemerintahan di Secret Network. SCRT mempunyai bekalan awal secara teori sebanyak 150 juta SCRT (lebih banyak lagi dalam masa ini).

SCRT mempunyai kadar inflasi sebanyak di mana sahaja antara 10-25% setiap tahun bergantung kepada berapa peratus SCRT yang dipertaruhkan di Rangkaian Rahsia (lebih banyak kepentingan, lebih sedikit inflasi). Ini untuk mendorong penyertaan.

Rangkaian Rahsia SCRT ICO

Tidak ada ICO untuk token SCRT Secret Network. Sebaliknya, pemegang token ERC-20 Enigma, ENG, dapat hantar ENG mereka untuk kontrak pembakaran untuk mencetak jumlah SCRT yang setara.

Tukar Token Rangkaian Rahsia

Membakar ENG untuk mencetak SCRT dilakukan untuk menuntut SecretSwap

Ini bermula sejurus selepas jaringan utama Secret Network dilancarkan pada bulan Februari. Keupayaan untuk membakar ENG untuk mencetak SCRT akan kekal sehingga akhir tahun 2020, mungkin kemudian.

ENG Cryptocurrency Etherscan

Perhatikan jumlah bekalan ENG dan baki di Alamat Burn.

Memandangkan bahawa Token ENG mempunyai bekalan maksimum 150 juta, ini adalah persediaan awal teoritis untuk SCRT. Walau bagaimanapun, hanya kira-kira 62 juta ENG yang terbakar setakat ini dan jumlah ini kurang lebih sama selama beberapa bulan terakhir. Ini sesuai dengan bekalan awal “sebenar” sebanyak 62 juta untuk token SCRT.

Analisis Harga SCRT

Walaupun SCRT telah tersedia sejak Februari, ia tidak mula diperdagangkan sehingga pertengahan September ketika itu disenaraikan di Binance. SCRT mengalami penurunan secara beransur-ansur dalam dua bulan pertama perdagangannya, jatuh dari 70 sen USD ke paras terendah 25 sen pada awal November.

Harga Cryptocurrency SCRT

Imej melalui CoinMarketCap

Sejak November, SCRT telah menyaksikan kenaikan yang memberangsangkan hingga lebih dari 70 sen dan kini berada pada harga sekitar 60 sen USD. Memandangkan bahawa Jaringan Rahsia baru sahaja mulai melepaskan teknologi terasnya, SCRT dapat melihat beberapa tindakan harga positif dalam beberapa bulan mendatang (bukan nasihat kewangan).

Di mana untuk mendapatkan cryptocurrency SCRT

Sekiranya anda ingin menggunakan SCRT, pertaruhan terbaik anda ialah Binance. Malangnya, jumlah dagangan agak rendah, dan buku pesanan tidak terlalu dalam.

Pertukaran Cryptocurrency SCRT

Imej melalui Coingecko.

Anda sebaliknya boleh membeli token ENG dan membakarnya untuk SCRT, walaupun jumlah dagangan untuk ENG sangat rendah dan tidak disenaraikan di bursa terkemuka.

Dompet cryptocurrency SCRT

Sekiranya anda mencari tempat untuk menyimpan SCRT anda, anda kini mempunyai tiga pilihan. Yang pertama ialah dompet perkakasan Ledger Nano S dan Ledger Nano X. Yang kedua ialah Math Wallet yang tersedia untuk desktop dan mudah alih.

Dompet Cryptocurrency Keplr

Dompet Keplr digunakan oleh cryptocurrency utama Cosmos.

Akhirnya, anda mempunyai Dompet Keplr, yang juga digunakan untuk mempertaruhkan Rangkaian Rahsia.

Peta Jalan Rangkaian Rahsia

Rangkaian Rahsia mengemukakan peta jalan ketika jaring utamanya dilancarkan pada bulan Februari. Ini merangkumi 3 tonggak: mengaktifkan kontrak pintar, membuat kontrak pintar berfungsi dalam lingkungan TEE, dan menambahkan enkripsi ke semua kontrak pintar untuk mengubahnya menjadi Kontrak Rahsia.

Peta Jalan Rangkaian Rahsia

Ketiga tonggak ini diselesaikan pada pertengahan bulan Jun, dan Jaringan Rahsia masih belum menghasilkan peta jalan baru. Yang menyatakan, temu ramah dengan pengasas Rangkaian Rahsia Tor Bair mendedahkan bahawa Rangkaian Rahsia terlalu fokus untuk menjadi boleh beroperasi dengan rantaian cryptocurrency dan ingin menjadi “hab privasi” untuk keseluruhan ekosistem blockchain.

Cadangan Rangkaian Rahsia

Beberapa cadangan terbaru oleh komuniti Jaringan Rahsia.

Jambatan Ethereum Rahsia adalah yang pertama dari inisiatif ini dan dibebaskan pada 15 Disember. Ke depan, kemungkinan komuniti Jaringan Rahsia akan memilih blokchain mana yang akan disokong seterusnya. Ini dan perubahan lain yang akan datang dapat dilihat menggunakan Teka-teki, Penjelajah blockchain pelbagai guna Secret Network.

Rangkaian Rahsia Kami

Rangkaian Rahsia mungkin merupakan salah satu projek terpenting di ruang cryptocurrency. Ini kerana mereka telah mengembangkan protokol yang mendapati bahawa keseimbangan antara ketelusan dan privasi. Untuk memahami kepentingan perkara ini, kita mesti mundur dan mempertimbangkan gambaran yang lebih besar.

Sekiranya anda ingin mengekalkan privasi anda di ruang cryptocurrency, bagaimana anda melakukannya? Menggunakan duit syiling privasi seperti Monero dan lain-lain yang menyembunyikan sejarah transaksi dan baki secara pilihan atau secara lalai. Hampir setiap cryptocurrency lain mempunyai rekod semua transaksi dan baki yang benar-benar umum.

Masalahnya adalah bahawa privasi yang melampau ini tidak ideal kerana ketelusan diperlukan untuk mendapatkan pengawal selia dan institusi. Walau bagaimanapun, institusi dan pengawal selia yang sama tidak terlalu berminat dengan rantaian blok awam sama ada kerana mereka juga ingin dapat menjaga tahap privasi.

Jambatan Rangkaian Rahsia

Kecemerlangan Secret Network adalah bahawa token SCRTnya benar-benar telus sedangkan sebarang tindakan yang melibatkan token Rahsia atau Kontrak Rahsia adalah peribadi sepenuhnya. Sekarang mungkin untuk beralih kepada pengawal selia dan mengatakan, “Anda dapat melihat berapa banyak uang yang saya masukkan dan berapa banyak wang yang saya keluarkan, tetapi apa yang saya lakukan dengan wang itu di dalam rangkaian itu bukan urusan anda”.

Tahap ketelusan ini harus cukup untuk memuaskan pengawal selia dan membolehkan perniagaan menjaga privasi mereka juga. Ini telah menjadi titik penjualan utama Secret Network sejak awal, dan ini adalah cadangan nilai yang tidak dapat diremehkan.

Rakan Kongsi Rahsia

Hanya beberapa senarai rakan kongsi Secret Network yang semakin meningkat.

Jaringan Rahsia juga berjaya dalam pembangunan. Ia mempunyai produk yang berfungsi dan komuniti yang terlibat. Ini tidak diragukan lagi berkat kecemerlangan Tor Bair yang kepakarannya adalah pertumbuhan dan pemasaran komuniti, sesuatu yang diperlukan untuk berjaya.

Walaupun tokenomik SCRT tidak sepenuhnya ideal, apa yang ingin dicapai oleh Secret Network di sini jauh melebihi tindakan harga. Mereka boleh dibilang membuat templat untuk masa depan privasi dan ketelusan cryptocurrency. Oleh kerana mereka terus membina jambatan ke rantaian lain, mereka mungkin menjadi standard dalam hal ini.

Latar Belakang Rangkaian Rahsia

Semasa anda menggunakannya, nikmati gambar latar yang menyeronokkan ini dari laman web Rangkaian Rahsia.

Untuk menyelesaikan artikel ini, nikmati petikan luar biasa ini dari Soalan Lazim laman web Rangkaian Rahsia. Adalah berguna untuk diingat ketika seseorang bertanya kepada anda mengapa privasi sangat penting jika anda tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan.

“Rahsia adalah sesuatu yang anda tidak mahu kongsi dengan semua orang, tetapi tetap ingin berkongsi dengan orang yang anda pilih untuk dipercayai. Rahsia adalah sesuatu yang anda ingin terus dilindungi – bukan kerana itu sesuatu yang buruk, tetapi kerana itu adalah sesuatu yang berharga. “

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map