Ulasan Kerangka Utama: Platform Pembangunan Aplikasi Desentralisasi

Mainframe (MFT) adalah projek blockchain yang bertujuan untuk mewujudkan platform untuk aplikasi yang diedarkan yang akan menutup lubang privasi dan keselamatan seni bina internet semasa.

Ini menyediakan beberapa alat baru, termasuk rintangan penapisan, rintangan pengawasan dan privasi data, semuanya didasarkan pada platform yang berfungsi penuh di mana protokol disingkirkan sehingga pemaju dapat fokus membangun dApp mereka tanpa kompromi.

Namun, dapatkah mereka benar-benar melaksanakan rancangan bercita-cita tinggi mereka?

Dalam tinjauan Mainframe ini, saya akan cuba menjawabnya dengan menyelami teknologi, kes penggunaan dan tujuan pembangunan mereka. Saya juga akan menganalisis potensi penggunaan jangka panjang token MFT dan sama ada ia mesti dipertimbangkan.

Idea Di Sebalik Kerangka Utama

Sebab utama di sebalik perkembangan Kerangka Utama adalah untuk mengembalikan kebebasan dan privasi kepada pengguna internet dengan menghapus pemusatan. Pasukan kerangka utama mempunyai kepercayaan mendalam bahawa pengguna harus dapat mengawal akses ke data dalam talian mereka, dan bahawa mesti ada alat yang tersedia yang membolehkan anda berkongsi dan mendedahkan perkara-perkara mengenai diri anda yang ingin anda umumkan.

Faedah Membangunkan Mainframe

Faedah Membangunkan MainFrame

Pasukan kerangka utama menyedari bahawa rakyat terus-menerus mengalami penurunan kepercayaan pemerintah mereka dan juga kepercayaan terhadap media dan syarikat. Sepanjang dekad yang lalu, kami melihat berbilion-bilion data pengguna diakses melalui berpuluh-puluh pelanggaran keselamatan di syarikat-syarikat seperti Yahoo dan Equifax.

Pengguna melihat bahawa penggunaan internet mempunyai risiko besar, dan kepercayaan yang menurun terhadap pemerintah dan syarikat kita telah menyebabkan protes seperti Arab Spring dan Occupy Wall Street antara lain.

Mainframe berusaha untuk menghentikan pelanggaran keselamatan dengan mewujudkan rangkaian komunikasi web3 yang sepenuhnya terdesentralisasi. Ia akan mengembalikan privasi dan kawalan pengguna terhadap data peribadi.

Teknologi Kerangka Utama

Mainframe adalah mewujudkan platform yang akan memberikan perkhidmatan data yang selamat dan penyimpanan fail, antara lain. Salah satu cara untuk mewujudkannya adalah dengan membuat jaringan peer-to-peer yang dibangun di atas Internet Protocol Suite sebagai rangkaian maya. Konfigurasi ini menjadikan mustahil untuk menentukan lokasi node, dan menghalang penggodam daripada menyasarkan mana-mana nod Mainframe.

Nod membenarkan komunikasi berlaku antara lapisan rangkaian. Ini termasuk routing dan penahanan paket asas, tetapi juga merangkumi perkhidmatan data, penyimpanan fail dan transaksi blockchain. Semua ini dilakukan dengan menggunakan perkhidmatan terdesentralisasi yang tidak dihosting.

Senibina Rangkaian Utama

Infrastruktur web3 kerangka utama

Rangkaian Mainframe telah dibina dengan lima prinsip asas:

  1. Penyulitan: Salah satu kunci untuk menyediakan data selamat dan peribadi adalah penyulitan. Ini adalah cara utama untuk mengelakkan orang lain melihat maklumat dalam mesej dan mengetahui siapa pengirim dan penerima. Penyulitan akan berlaku di setiap node menggunakan kunci pra-kongsi atau kunci awam nod penerima. Untuk mengurangkan beban rangkaian dan CPU Mainframe juga membolehkan rundingan kunci bersama.
  2. Laluan Gelap: Ini menjadikan orang luar tidak dapat memantau atau mengesan mesej di rangkaian. Mainframe mencapainya dengan memberikan node tanggungjawab memilih kekhususan pengalamatan mesej. Ini adalah keseimbangan yang halus kerana kekhususan yang terlalu sedikit akan melambatkan penghantaran mesej, tetapi terlalu banyak kekhususan menjadikannya lebih mudah bagi penggodam. Mainframe mempunyai algoritma tersendiri untuk menentukan tahap kekhususan yang betul untuk setiap mesej. Rangkaian ini juga memastikan keselamatan dengan menggunakan ID topik untuk membolehkan penyulitan untuk ahli kumpulan yang sebelumnya telah menyetujuinya.
  3. Insentif: Token MFT berfungsi sebagai insentif bagi node untuk menyediakan penyimpanan fail, perkhidmatan data, dan lebar jalur yang diperlukan untuk relay dan penyimpanan paket.
  4. Senibina Peer-to-Peer: Dengan desentralisasi tetapan konfigurasi perkhidmatan data dan mesej disimpan dengan selamat di rangkaian blockchain. Anda juga boleh menyimpan mesej apabila nod terputus dari rangkaian. Konfigurasi ini memastikan penapisan dan pergantungan pada infrastruktur individu tidak dibenarkan.
  5. Kebolehoperasian: Dengan Mainframe pengguna dapat mengakses rangkaian dan aplikasinya di mana sahaja komunikasi peribadi diperlukan. Selagi blockchain mempunyai kontrak pintar menyokong, rangkaian pesanan selamat Mainframe akan berfungsi. Ini termasuk Ethereum, Tezos dan RSK.

OS Kerangka Utama

Sistem Operasi untuk rangkaian Kerangka Utama adalah di mana pemaju dapat membina Aplikasi Desentralisasi mereka (dApps). Ini adalah lingkungan pengembangan dan pelaksanaan yang bersepadu yang akan mempermudah pembuatan dan penggunaan dApps.

OS ini mempunyai antara muka yang mesra pengguna dan sejumlah ciri lain. Ini termasuk pemasangan satu klik, onboarding yang mudah, alat pembangun, SDK kerangka utama dan akses ke data yang dibenarkan. Di bawah ini adalah tangkapan skrin antara muka pengguna OS kerangka utama.

UF OS Mainframe Utama

Antaramuka Pengguna OS Mainframe

Sekiranya anda seorang pembangun dan ingin mula membina Mainframe maka anda boleh terus menerus ke mereka dokumen pembangun. Ini disusun dengan baik dan membawa anda melalui proses pengembangan dApp langkah demi langkah. OS kerangka utama baru sahaja mengalami peningkatan (lebih banyak di bawah).

Pasukan Kerangka Utama

Pasukan Mainframe diketuai oleh pengasas dan CEO Mick Hagen. Seorang bekas pelajar dan putus sekolah di Princeton, Hagen mengasaskan syarikat Zinch, yang membantu pelajar mencari biasiswa, di samping membolehkan rangkaian dan pengambilan pekerja kolej. Syarikat itu berkembang merangkumi lebih daripada 800 universiti di seluruh dunia dan diperoleh oleh Chegg, sebuah syarikat teknologi pendidikan A.S..

Ahli Pasukan Kerangka Utama

Ahli Pasukan Mainframe

Ketua pengembangan perniagaan di Mainframe adalah Brad Hagen, yang juga merupakan pengasas bersama Zinch. Kemudian dia bekerja sebagai VP di Lendio dan merupakan pengasas bersama Studio / Brandr.

Mereka disertai oleh Sarah Wiley dalam kedudukan VP Kejuruteraan di Mainframe. Wiley membawa pengalaman lebih dari 20 tahun sebagai pembangun timbunan penuh, dan pengkhususannya adalah aplikasi web yang sangat berskala. Dia baru dalam pengembangan blockchain, tetapi dengan bersungguh-sungguh belajar dan menerapkan pengetahuannya untuk projek itu.

Pasukan selebihnya terdiri daripada kira-kira satu lusin individu dalam bidang disiplin, mulai dari kejuruteraan perisian hingga strategi media sosial.

Saluran Sosial Kerangka Utama

Mainframe sangat berjaya membangun saluran Telegram mereka, terutama kerana perlu bergabung dengan saluran Telegram untuk berpartisipasi dalam pameran udara. Saluran Telegram kini mempunyai lebih daripada 90,000 ahli.

Saluran sosial lain tidak begitu berjaya. Mainframe hanya mempunyai 248 pembaca sub-Reddit, yang sangat kecil untuk projek crypto di Reddit. Interaksi terhad dengan minggu antara catatan dan sangat sedikit, jika ada, komen.

Twitter sedikit lebih baik dengan 17,600 pengikut, walaupun sekali lagi tidak banyak aktiviti. Di mana beberapa projek tweet secara berkala berkali-kali sehari, dalam beberapa kes beberapa hari berlalu tanpa tweet dari projek Mainframe.

Kedua-dua saluran Facebook dan Youtube mempunyai kurang dari 1,500 pengikut / pelanggan, yang kecil untuk Facebook, tetapi tidak buruk untuk Youtube jika dibandingkan dengan projek crypto lain.

Secara keseluruhan saya akan mengatakan bahawa rangkaian sosial projek ini mempunyai beberapa penambahbaikan yang harus dilakukan.

Token Mainframe MFT

Mainframe mencipta 10 bilion token MFT dan melepaskan separuh daripadanya. 2.5 bilion telah diperuntukkan kepada syarikat itu untuk pengembangan yang sedang berjalan, tetapi 2,5 miliar yang lain dilepaskan dalam satu siri acara airdrop fizikal yang diadakan di bandar-bandar di seluruh dunia, yang memuncak dengan penyediaan udara global dalam talian yang mengedarkan token kepada ratusan ribu pengguna. Saya percaya ia adalah pemandangan udara terbesar yang pernah ada.

Airdrops fizikal berlaku dari Mac hingga Jun 2018 dan airdrop global terakhir berlaku pada 4 Julai 2018. Pada masa itu satu token MFT bernilai $ 0.02. Harga mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0.024557 hanya beberapa hari kemudian pada 9 Julai, dan menghabiskan baki 2018 jatuh sebagai sebahagian daripada pasaran beruang besar di crypto.

Binance MFT

Daftar di Binance dan Beli Token MFT

Ia mencapai paras terendah $ 0,002453 pada 15 Disember 2018, dan menghabiskan beberapa bulan berlanjutan di bawah tahap $ 0,003. Menjelang April 2019, harga telah naik ke tahap $ 0,003 dan menguji tahap $ 0,004 ketika pasaran cryptocurrency pulih.

Token MFT adalah token utiliti untuk rangkaian Mainframe dan merupakan token berdasarkan ERC-20. Ini bermakna anda boleh menyimpannya di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC20 seperti MetaMask atau MyEtherWallet. Ini mungkin yang paling berhati-hati memandangkan risiko pertukaran terpusat yang wujud.

Sekiranya anda ingin melabur dalam MFT kerana anda merasa pada masa ini harganya terlalu rendah, anda boleh membelinya di beberapa bursa. Lebih 95% jumlah untuk MFT kini berada di Binance atau Upbit. Kemudian, masuk di tempat ketiga adalah Bittrex dengan hanya 3% dari jumlah yang tinggal. Ia disenaraikan di bursa lain, tetapi dengan jumlah yang kecil.

Walaupun sebahagian besar volume kini diperdagangkan di dua bursa utama ini, masih terdapat tahap kecairan yang sihat. Walau bagaimanapun, MFT cenderung masih tidak stabil pada masa hadapan memandangkan liku-liku pasaran kripto Korea.

Pembangunan Kerangka Utama & Peta Jalan

Salah satu kaedah terbaik untuk menentukan berapa banyak kerja yang dilakukan pada projek blockchain adalah dengan melihat aktiviti pengekodan di GitHubs awam mereka. Oleh itu, saya memutuskan untuk melihat ke dalam Kerangka Utama GitHub repos untuk melihat kemajuan yang sedang dicapai oleh pasukan.

Terdapat 88 repositori di GitHub mereka. Walau bagaimanapun, sebahagian besar kerja telah dilakukan dalam beberapa repos utama. Berikut adalah jumlah komit dari 2 repositori tersemat mereka yang paling aktif:

Kerangka Utama GitHub

GitHub Berkomitmen untuk Repos dalam 12 bulan yang lalu

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak aktiviti dari pembangun sejak satu tahun kebelakangan ini kerana mereka secara aktif telah mendorong kod. Ini secara amnya lebih banyak daripada yang kita lihat pada projek lain pada tahap yang serupa dalam pembangunannya.

Terdapat juga beberapa repositori lain yang tidak kami senaraikan di atas yang mempunyai banyak komitmen dalam tempoh yang sama. Laju perkembangan yang hiruk pikuk ini mungkin merupakan hasil dari peta jalan yang ambisius yang dimiliki oleh tim di depan mereka.

Terdapat empat bidang utama yang sedang mereka jalankan dan ini termasuk Pengalaman Pembangun, pengalaman Pengguna Akhir, Aplikasi Kerangka Utama dan UI Erebos / Morpheus. Kami tidak akan membincangkan secara terperinci dalam siaran ini tetapi anda dapat melihat peta jalan penuh mereka di sini.

Salah satu kemas kini yang paling penting ialah peluncuran versi baru Mainframe OS mereka. Berikut adalah teaser video pelancaran awam mereka.

OS baru mempunyai sejumlah kemas kini yang merangkumi pemaju dan pengguna baru ciri-ciri. Mereka juga bertambah baik pada Antaramuka Pengguna dan akan memulai sejumlah dApps yang diharapkan pasukan dapat menarik pengguna baru.

Sekiranya anda ingin mengikuti kemas kini terbaru dari pasukan pada peluncuran Mainframe OS dan juga perkembangan penting yang lain, maka anda boleh melihatnya blog rasmi.

Kesimpulannya

Mainframe mempunyai misi yang sangat baik, tetapi juga serupa dengan banyak projek terdesentralisasi lain yang ingin memberikan keselamatan dan perlindungan data yang lebih baik untuk pengguna. Pasukan ini mempunyai utusan yang berfungsi sama seperti Telegram, tetapi dengan privasi pengguna yang lengkap.

Mereka juga dalam perjalanan untuk melepaskan portal pengembang dan Mainframe OS dilancarkan pada 15 April, yang dapat memberikan dorongan untuk token MFT.

Pada akhirnya penggunaan Mainframe akan bergantung pada seberapa cepat mereka dapat menyampaikan, seberapa berkesan produk mereka, dan seberapa baik mereka menyebarkan berita mengenai Mainframe. Memandangkan pemasaran media sosial mereka yang lemah setakat ini, tidak pasti seberapa baik mereka dapat menyebarkan berita, walaupun mereka berjaya dengan baik semasa kempen penyiaran mereka.

Dengan pelancaran Mainframe OS ini dapat menjadi tahun projek itu juga dimulakan. Atau mungkin tahun ini kita dapat mengetahui seberapa besar projek itu akan berusaha untuk mencari jalan keluarnya.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me