Ulasan Koin Kin: Token Utiliti Memacu Ekosistem Kik

Kini terdapat lebih daripada 1,000 cryptocurrency yang mewakili perkhidmatan kewangan, logistik, muzik dan banyak lagi.

Sebilangan besar duit syiling ini akhirnya akan habis kerana projeknya tidak pernah digunakan sepenuhnya, atau mereka mendapati mereka tidak pernah sesuai untuk teknologi blockchain.

Kawasan lain yang dilihat sebagai penerapan blockchain adalah media sosial, dan salah satu koin ICO teratas di tempat itu ialah KIN Coin, yang dikembangkan untuk menyokong aplikasi dan syarikat yang dikenali sebagai Kik.

Apa itu KIN Coin?

Logo Kin Token

Sumber: kinecosystem.org

Duit syiling KIN dicipta tahun lalu oleh syarikat media sosial Kik. Daripada melakukan pusingan modal teroka yang lain, syarikat itu memutuskan untuk memasuki blockchain, dan mereka kemudian melaksanakan ICO yang menjana $ 98 juta hanya dalam beberapa saat.

Ia adalah salah satu ICO terbesar dan terpantas dan meletakkan Kik di peta sebagai peneraju media sosial yang terdesentralisasi dan tanpa nama. Koin KIN melonjak lebih tinggi pada bulan Disember 2017 dan Januari 2018 bersama dengan pasaran cryptocurrency yang lain, tetapi sejak itu mundur, walaupun ia berada di atas tahap ICO.

KIN diciptakan sebagai alat untuk pencipta untuk berhubung terus dengan pengguna, sehingga menghilangkan keperluan untuk beriklan sebagai cara untuk mengewangkan kandungan. KIN telah melihat perkembangan yang berterusan sejak ICO dan beberapa perubahan strategi.

Itu dibuat sebagai token ERC-20, tetapi pembangun telah merancang untuk berpindah ke Stellar untuk skalabiliti. Baru-baru ini mereka mengumumkan bahawa mereka akan mengembangkan penyelesaian skalabilitas mereka sendiri.

Di bawah ini anda akan mengetahui latar belakang duit syiling KIN dan lebih banyak maklumat mengenai aplikasi pesanan Kik. Saya juga akan menyentuh peta jalan pembangunan, serta berniaga dan menyimpan duit syiling KIN.

Platform Media Sosial Kik

Sekiranya anda ingin memahami mengapa KIN dilancarkan dan apa yang diharapkan dapat dicapai, pertama anda perlu melihat Kik, syarikat di sebalik pelancaran tersebut. Kita akan segera melihat bahawa motivasi untuk melancarkan koin itu mungkin sebahagiannya merupakan strategi pemasaran, tetapi juga bersifat kewangan dan falsafah.

Pertandingan Berbanding Kik

Kik Berbanding. Sumber: Kertas Putih Kin

Sekiranya anda belum pernah mendengarnya, Kik adalah platform media sosial dan aplikasi messenger dengan lebih daripada 300 juta pengguna berdaftar. Sudah tentu itu agak mengelirukan kerana syarikat itu sendiri mengakui hanya terdapat 15 juta pengguna aktif. Sebilangan besar dari ini berumur antara 13-24 tahun dan sebahagian yang baik adalah remaja A.S..

Fungsi utama Kik adalah mengirim mesej kepada rakan anda, tetapi juga memungkinkan untuk berkongsi gambar, video, halaman web, fail audio dan jenis media lain. Jenama utama aktif di Kik, dan terdapat puluhan ribu bot yang melakukan tugas seperti memesan pizza, bercerita jenaka, atau berkongsi berita sukan dan selebriti yang paling menarik.

Titik penjualan utama bagi pengguna Kik adalah namanya tidak dikenali. Tidak seperti banyak perkhidmatan media sosial, tidak perlu mengesahkan nombor telefon atau maklumat pengenalan peribadi lain untuk mendaftar. Yang diperlukan hanyalah alamat e-mel dan nama depan. Ia menyegarkan di era di mana perkhidmatan media sosial paling sering dimotivasi dengan mengumpulkan dan mengewangkan data pengguna.

Sebaliknya, Kik telah mengikuti kursus lain dan enggan mengumpulkan dan menjual data pengguna. Tidak ada maklumat akaun yang disimpan, malah mesej atau media lain yang dikongsi antara pengguna Kik akan dihapus dari pelayan syarikat sebaik sahaja dihantar.

Terdapat juga kebimbangan keselamatan yang diturunkan pada Kik kerana kurangnya pengesahan identiti. Kerana Kik terutama digunakan oleh remaja, beberapa pengkritik telah mempertanyakan perlindungan dari kandungan, penipuan, penyalahgunaan, dan pemangsa yang tidak diinginkan. Kik telah bertindak balas dengan mengatakan penggunanya tahu bagaimana menggunakan platform dengan selamat, dan telah menolak untuk melepaskan privasi pengguna dan tanpa nama sebagai pertukaran untuk keselamatan yang lebih besar. Sudah tentu mengingatkan bahawa petikan Benjamin Franklin yang terkenal:

Mereka yang akan melepaskan Liberty penting, untuk membeli Keselamatan sementara sedikit, tidak berhak mendapat Liberty atau Keselamatan

Memberi Ganjaran kepada Pencipta Secara Langsung

Kik telah bergerak untuk membolehkan pengguna mereka memberi penghargaan kepada pencipta kandungan secara langsung sebagai alternatif untuk menggunakan iklan, yang merupakan model yang digunakan oleh hampir setiap platform media sosial. Model pengiklanan ini memerlukan syarikat media sosial untuk meningkatkan pangkalan pengguna mereka secepat mungkin, dan mengembangkan pangkalan pengguna mereka seluas mungkin. Ini juga memaksa mereka untuk mengambil langkah-langkah yang menjaga pengguna di laman web selama mungkin, kerana ini memaksimumkan paparan dan pendapatan iklan.

Kandungan yang dihasilkan oleh pengguna premium

Kandungan yang dihasilkan oleh pengguna premium

Para pemimpin di Kik tidak menganggap evolusi ini ke arah ekonomi perhatian betul. Oleh itu, alasan falsafah mereka untuk membuat token KIN adalah untuk memerangi kecenderungan pengiklanan dan pencarian perhatian. Mereka yakin model ini hanya berfungsi untuk mempermudah pencipta kandungan dan kandungan. Dengan membuat duit syiling KIN, mereka berharap dapat melihat pengguna memberi ganjaran kepada pencipta kandungan secara langsung, yang lebih merupakan model perlindungan ramai, seperti yang pernah kita lihat di Kickstarter dan Patreon.

Kik dan koin KIN mengambil langkah selangkah lebih jauh dengan mengintegrasikan kaedah pembayaran terus ke platform. Ini akan membolehkan pengguna Kik memberi ganjaran kepada pencipta kandungan dan kandungan kegemaran mereka dari dalam platform semudah mengklik butang. Dengan cara ini Kik menjadi serupa dengan platform media sosial Steem, tetapi Kik sudah memiliki pangkalan pengguna yang jauh lebih besar dan terlibat, serta sejumlah besar kandungan multimedia.

Bahkan Kik menguji konsep sama ada pengguna mereka akan menggunakan duit syiling untuk transaksi sebelum melancarkan duit syiling KIN. Bermula pada tahun 2014 mereka menjalani ujian selama 2 tahun dengan mata Kik, yang merupakan token dalaman yang tidak disokong oleh blockchain. Walaupun begitu, mereka mendapati lebih dari 300,000 transaksi titik Kik setiap hari berlaku sejak awal. Pada akhir tempoh ujian dua tahun terdapat 2 juta transaksi titik Kik berlaku setiap hari.

ICO Syiling KIN

Pada tahun 2017 Kik mendapati bahawa ia memerlukan dana tambahan, tetapi daripada pergi ke pusingan pembiayaan modal teroka yang lain, mereka memutuskan untuk melancarkan cryptocurrency untuk membuat token sebenar untuk menyokong sistem berdasarkan mata mereka.

ICO adalah kejayaan besar, mengumpulkan $ 98 juta dolar walaupun penduduk Kanada dilarang mengambil bahagian. Ada yang merasakan ini adalah sebab KIN ICO gagal mencapai tahap $ 110 juta. Oleh kerana Kik adalah syarikat Kanada, masuk akal bahawa orang Kanada akan menjadi pelabur yang bersemangat. Namun, terdapat lebih daripada 10,000 orang dari 117 negara yang mengambil bahagian dalam ICO.

Akhirnya, akan ada sejumlah 10 trilion KIN, dan pada masa ini terdapat 750 bilion yang beredar.

Pelancaran KIN di Kik

Yayasan KIN terpisah dari Kik dan sedang berusaha melancarkan duit syiling di Kik menjelang suku ketiga 2018. Pada 27 Jun 2018, duit syiling ini dalam ujian beta yang merangkumi hanya 1,000 pengguna. Tujuannya adalah untuk pengewangan digabungkan sepenuhnya dan lancar semasa pelancaran. Pengguna boleh memberi penghargaan kepada pencipta kegemaran mereka hanya dengan beberapa ketukan. Pada mulanya, duit syiling KIN hanya untuk telefon bimbit, dengan aplikasi dompet desktop yang dirancang untuk akhir 2018 / awal 2019.

Duit syiling KIN telah diuji selama beberapa bulan di Kik oleh sebilangan kecil pengguna. Penggunaan setakat ini adalah untuk membeli pelekat digital untuk digunakan dalam sembang, tetapi lebih banyak ciri sedang dirancang untuk dilancarkan. Akhirnya pembangun KIN berharap dapat menawarkan duit syiling untuk digunakan di platform lain di luar Kik, tetapi Kik akan menjadi yang pertama mendapat integrasi KIN.

Bergerak dari Ethereum ke Stellar

Kin Bergerak ke Stellar

Kin Bergerak ke Stellar

Ujian awal pada Kik menggunakan blockchain Ethereum, tetapi para pemaju dengan cepat mendapati bahawa mereka akan terhambat oleh kekurangan skalabiliti Ethereum. Dengan Ethereum mengehadkan KIN hingga 10,000 transaksi setiap hari, sudah jelas bahawa penyelesaian lain akan diperlukan.

Menjelang Mei 2018, pasukan pembangunan telah memindahkan projek itu ke Stellar dan sedang menguji skalabilitas platform tersebut di testnet. Tetapi, kerana Stellar mempunyai masalah kecairan, mereka perlu membuat penyelesaian hibrid.

Dalam kes ini, blockchain Ethereum akan memberikan kecairan untuk KIN, dan transaksi akan ditangani oleh penyelesaian berkod khusus. Pembangun IN tidak lama lagi mendapati bahawa walaupun Stellar tidak akan membuat skala untuk memenuhi keperluan mereka, tetapi dengan pengetahuan yang diperoleh daripada bekerja dengan Ethereum dan Stellar mereka dapat membuat kod sendiri penyelesaian tersuai yang sudah mampu menangani 1.2 juta transaksi harian.

Yayasan KIN

Seperti yang dinyatakan di atas, asas KIN adalah entiti yang berasingan dari Kik. Ia ditubuhkan sebagai kumpulan advokasi bukan untung untuk pengembangan komunikasi digital. Jadi, akhirnya yayasan merancang untuk menggunakan KIN sebagai mata wang untuk keseluruhan ekosistem alat komunikasi, bukan hanya Kik.

Terdapat sedikit maklumat mengenai Yayasan KIN di laman web mereka. Kami tidak tahu siapa yang berada di belakang asas atau bagaimana pemerintahan berfungsi. Dan sementara secara sah yayasan KIN terpisah dari Kik, kita harus menunggu dan melihat apakah ia benar-benar beroperasi secara bebas dari Kik, atau jika ia hanya mempromosikan cita-cita Kik yang lebih luas.

Pembelian dan Perdagangan KIN

Sebaik sahaja KIN disatukan ke Kik pada tahun 2018, anda akan dapat memperoleh KIN anda sendiri dengan membuat kandungan atau melakukan tugas lain di Kik. Sehingga itu anda boleh membeli KIN di Rangkaian Bancor, HitBTC, FatBTC, IDEX dan beberapa bursa lain yang lebih kecil. Dalam kebanyakan kes, anda memerlukan ETH untuk membeli KIN.

Harga KIN menurun sejurus mengikuti ICO ketika gembar-gembur mati, tetapi kemudian melonjak ke tahap tinggi semasa kenaikan Disember / Januari di pasaran crypto. Sejak itu harga telah menurun, tetapi tetap berada di atas tahap ICO, dan merupakan salah satu koin yang lebih tahan lama.

Sekiranya anda membeli KIN pada masa ini, anda boleh menyimpannya di dompet pertukaran, tetapi untuk lebih selamat anda harus memindahkannya ke dompet anda sendiri. Ini adalah token ERC-20 dan boleh disimpan di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20, seperti MyEtherWallet atau MetaMask.

Kesimpulannya

KIN akan dilancarkan dengan kumpulan pengguna aktif besar yang sudah ada, yang merupakan positif besar bagi koin dari segi penggunaan. Melihat prestasi token akan menarik kerana terdapat beberapa permulaan blockchain media sosial, tetapi sangat sedikit yang mempunyai pangkalan pengguna yang besar, atau bahkan produk yang berfungsi pada masa ini.

Sekiranya KIN dan Kik telah mengetahui cara memberikan pengalaman pengguna yang hebat di platform media sosial menggunakan cryptocurrency, mereka akan mengambil langkah penting ke hadapan.

Walaupun beberapa motivasi untuk membuat token ini tentu saja bersifat kewangan, ia berusaha untuk bekerja dengan aspek gamifikasi yang disertakan dengan media sosial. KIN pasti boleh melakukan sesuatu, tetapi kemungkinan perlu menyebar di luar Kik untuk menjadi sangat berjaya.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me