Ulasan Litecoin (LTC): Perak ke Emas Digital

Ruang cryptocurrency telah banyak berubah sejak Bitcoin dilahirkan. Hari ini, terdapat lebih daripada 7400 cryptocurrency dan dikira. Altcoin yang asli dari awal-awal lagi mendapati diri mereka berada di ruang yang ramai dan kompetitif. Walaupun sebahagian besar dari mereka tidak bertahan dalam ujian waktu, salah satu dari sedikit yang ada adalah Litecoin, dan ia berjaya melakukannya dengan berdiri di bawah bayangan Bitcoin.

Litecoin dan Bitcoin

Imej melalui Alza

Percaya atau tidak, Litecoin cukup penting untuk Bitcoin. Ia ada dihidangkan sebagai ujian untuk banyak ciri yang akhirnya ditambahkan ke Bitcoin. Segwit dan Lightning Network hanyalah dua contoh. Fakta ini sahaja memerlukan pemeriksaan mendalam terhadap cryptocurrency digital digital ini. Ini mungkin memberi kita gambaran yang berharga mengenai masa depan Bitcoin dan secara meluasnya seluruh pasaran cryptocurrency. Spoiler: privasi mungkin seterusnya.

Sejarah ringkas Litecoin

Litecoin dicipta oleh Charlie Lee. Charlie mempunyai ijazah sarjana dalam sains komputer dari MIT dan bekerja sebagai jurutera perisian untuk Google selama hampir 6 tahun. Sebagai pemain poker yang gemar, dia adalah salah satu daripada ribuan yang terkena dampak Tindakan keras Jumaat Hitam pada poker dalam talian oleh pihak berkuasa AS pada tahun 2011. Melihat bagaimana pengawal selia mencekik laman poker dalam talian dengan melarang penyedia pembayaran daripada bekerja dengan mereka inilah yang membuatnya “menyedari pentingnya kebebasan wang”. Ini mendorong Charlie ke Bitcoin.

Pembuangan Laman Web FBI

Pemberitahuan laman web dari pihak berkuasa AS di banyak laman web poker dalam talian yang popular di Black Friday Poker. Imej melalui Poker Peningkatan

Pada 7 Oktober 2011, Charlie mencipta Litecoin. Nama datang dari penglihatannya menjadikan “versi Bitcoin yang lebih ringan” yang akan lebih senang digunakan setiap hari. Anehnya, Charlie menganggap Bitcoin sebagai raja ruang cryptocurrency yang tidak dipertikaikan dan bahkan menasihati orang untuk melabur dalam Bitcoin sebelum perkara lain, termasuk Litecoin. Dia juga menganggap Litecoin sebagai ‘perak digital’ yang memuji Bitcoin, yang merupakan ’emas digital’.

Charlie Lee Litecoin

Charlie Lee, pencipta Litecoin. Imej melalui Bitcoinist

Walaupun tidak banyak cryptocurrency lain pada masa Litecoin dibuat, Sorotan Charlie walaupun pada masa itu banyak dari mereka bertujuan untuk tidak melakukan apa-apa selain memberi keuntungan kepada pencipta mereka. Oleh itu, Litecoin tidak mempunyai pra-tambang – Charlie tidak menyimpan Litecoin untuk dirinya sendiri tetapi membeli dan menambang beberapa seperti yang lain pada awalnya. Charlie meninggalkan Google pada tahun 2013 untuk bekerja di Coinbase. Dia adalah salah seorang daripada lima pekerja di sana dan merupakan pengarah kejuruteraan ketika dia pergi pada tahun 2017.

Charlie Lee Benci

Imej melalui Twitter

Pada tahun yang sama, Charlie menjual Litecoinnya, satu tindakan yang membuat banyak marah dalam komuniti cryptocurrency yang tertanya-tanya apakah duit syiling itu mempunyai nilai jika penciptanya menjualnya. Ini, sebagai tambahan kepada komen yang sering dia buat yang membuat para pemegang Litecoin yang marah (seperti memanggil Litecoin “membosankan”) menyebabkan beberapa labelkan dia sebagai “orang yang paling dibenci dalam cryptocurrency” pada tahun 2017-2018.

Charlie Lee Menjual Litecoin

Pengumuman Charlie Lee bahawa dia menjual / menyumbangkan Litecoinnya. Imej melalui Reddit

Charlie telah berulang kali menjelaskan bahawa keputusannya untuk menjual Litecoinnya adalah kerana pengaruh yang luar biasa terhadap harganya. Dengan lebih daripada 800 ribu pengikut di Twitter, Charlie dapat melihat dia dapat memindahkan pasar Litecoin dengan tweetnya dan memutuskan bahawa langkah terbaik untuk kejayaan jangka panjang projek itu adalah menjual Litecoin miliknya dan fokus sepenuhnya pada pembangunan. Charlie telah menyatakan bahawa dia merancang untuk meneruskan pembangunan di Litecoin hingga ke masa depan dan tidak akan berhenti dari ruang crypto.

Apa itu Litecoin?

Litecoin adalah salah satu cryptocurrency pertama yang pernah dibuat. Ia dibina menggunakan kod teras Bitcoin dan bertujuan untuk menjadi kaedah yang lebih mudah untuk membuat pembayaran yang melibatkan jumlah wang yang lebih kecil. Oleh itu, transaksi Litecoin lebih pantas daripada Bitcoin dan kosnya lebih rendah untuk dihantar.

Kedai yang Menerima Litecoin

Peta panas tempat yang menerima Litecoin sebagai pembayaran. Imej melalui Cryptwerk

Litecoin diterima oleh puluhan ribu pedagang dan kedai di seluruh dunia, yang kebanyakannya berada di Eropah dan Amerika Utara. Terdapat juga puluhan ribu ATM cryptocurrency di seluruh dunia yang menjual Litecoin, dengan lebih 13 000 di Korea Selatan bersendirian. Sehingga September 2020, Litecoin juga tersedia di aplikasi perbankan mudah alih yang popular, Revolut.

Litecoin adalah sumber terbuka dan sesiapa sahaja boleh mengemukakan Litecoin Improvement Proposal (LIP) di Projek Lightcoin Github. Cadangan ini dibincangkan oleh komuniti Litecoin dan kemudian diterima atau ditolak oleh pasukan pengembangan Lightcoin Core yang mengekalkan dan menaik taraf Litecoin.

Logo Yayasan Litecoin

Imej melalui LinkedIn

Pasukan Lightcoin Core disokong oleh Yayasan Litecoin, sebuah organisasi bukan untung yang berpusat di Singapura yang memfokuskan pada penerapan dan kesedaran mengenai Litecoin. Ia dibiayai sepenuhnya oleh sumbangan dan penjualan barang. Pencipta Litecoin, Charlie Lee adalah Pengarah Urusan Yayasan Litecoin dan juga pemaju utama pasukan Lightcoin Core.

Bagaimana Litecoin berfungsi?

Litecoin berfungsi hampir sama seperti Bitcoin dengan beberapa perbezaan kecil. Seperti Bitcoin, Litecoin menggunakan bukti mekanisme konsensus kerja untuk mengesahkan transaksi dan menghasilkan blok baru di blockchainnya. Namun, bukannya menggunakan SHA256 algoritma perlombongan yang digunakan dalam Bitcoin, Litecoin menggunakan Skrip algoritma perlombongan. Ia dirancang dengan cara ini agar sesiapa sahaja yang mempunyai komputer biasa dapat menambang Litecoin.

Ligecoin Mining Rig

Litecoin Antminer L3. Imej melalui Alza

Malangnya, khusus Scrypt ASIC pelombong akhirnya dikembangkan, menjadikannya tidak menguntungkan untuk menambang Litecoin dengan perkakasan biasa. Oleh itu, kebanyakan perlombongan Litecoin hari ini dilakukan oleh ladang perlombongan Litecoin dan kolam perlombongan Litecoin. Kolam perlombongan yang melibatkan penyatuan kuasa komputer dan perkongsian keuntungan yang diperoleh daripada melombong blok Litecoin baru. Fakta menarik: Dogecoin terus wujud kerana pelombong Litecoin.

Litecoin Dan Bitcoin Berbanding

Litecoin vs Bitcoin. Imej melalui MencariAlpha

Blok Litecoin baru dihasilkan kira-kira setiap 2.5 minit, 4x lebih cepat daripada masa penjanaan blok 10 minit Bitcoin. Seperti Bitcoin, ganjaran blok adalah 50 Litecoin setiap blok ketika dibuat, dan ganjaran blok ini dipotong separuh kira-kira setiap 4 tahun. Ganjaran blok semasa ialah 12.5 Litecoin setiap blok. Litecoin terakhir berlaku pada bulan Ogos 2019, dan bahagian seterusnya akan berlangsung pada bulan Ogos 2023.

Selain pelombong, Litecoin menampilkan peserta rangkaian lain yang dipanggil nod. Ringkasnya, ini adalah komputer (AKA node penuh) atau peranti mudah alih (AKA node light atau light client) yang seterusnya mengamankan rangkaian dengan menyimpan dan memeriksa dua kali data transaksi di rangkaian Litecoin. Tidak seperti penambang, node Litecoin tidak dibayar untuk penyertaan rangkaian mereka (melainkan jika anda menganggap karma yang baik sebagai pembayaran).

Segitit Litecoin

SegWit Dijelaskan

Penjelasan teknikal SegWit. Imej melalui CoinTelegraph

Litecoin dilaksanakan SegWit pada tahun 2017 dan Bitcoin akhirnya mengikutinya. SegWit adalah teknologi yang menghalang data berlebihan daripada ditulis ke blok baru. Ini membebaskan ruang bagi blok untuk menyimpan lebih banyak data transaksi, meningkatkan jumlah transaksi sesaat (TPS). SegWit menggandakan TPS Bitcoin dari sekitar 3 hingga 7 dan TPS Litecoin dari 28 hingga 56.

Rangkaian Kilat Litecoin

Rangkaian Kilat Bitcoin

Gambaran mengenai Rangkaian Kilat cryptocurrency. Imej melalui Sekatan

Litecoin juga menyokong Lightning Network, penyelesaian penskalaan rantai yang meningkatkan TPS. Ia melakukannya dengan membuka saluran pembayaran antara dua pihak di mana banyak transaksi boleh berlaku, dengan hanya baki akhir yang ditulis ke blockchain oleh nod rangkaian setelah saluran pembayaran ditutup. Seperti SegWit, Bitcoin melaksanakan sokongan untuk Lightning Network tidak lama kemudian.

Pertukaran Atom Litecoin

Cryptocurrency Pertukaran Atom

Contoh pertukaran atom antara Litecoin dan Bitcoin. Imej melalui Sedang

Litecoin melaksanakan beberapa pertukaran atom pertama dengan Decred, Vertcoin, dan Bitcoin pada akhir 2017. Pertukaran atom membolehkan anda menukar pelbagai jenis cryptocurrency secara langsung dengan orang lain tanpa menggunakan perkhidmatan terpusat seperti pertukaran. Ini dilakukan dengan menggunakan kontrak automatik yang melepaskan cryptocurrency yang diinginkan ke dompet pengguna apabila syarat tertentu dipenuhi. Pertukaran atom sejak itu biasa dan terdapat di banyak dompet cryptocurrency.

Litecoin Mimblewimble

Litecoin kini dalam proses melaksanakan Mimblewimble, teknologi privasi yang digunakan oleh koin privasi Grin, yang juga dibina dari kod Bitcoin. Mimblewimble sangat rumit tetapi pada dasarnya melibatkan membuat alamat dompet hanya dapat dilihat oleh pihak yang melakukan transaksi.

Mimblewimble Dandelion

Ilustrasi teknikal Dandelion. Imej melalui TariLabs

Ilustrasi teknikal Dandelion. Imej melalui TariLab 

Akibatnya, satu-satunya perkara yang dapat dilihat pada blockchain adalah jumlah keseluruhan transaksi, yang muncul sebagai satu transaksi. Mimblewimble juga menggunakan teknologi yang disebut Dandelion yang menyembunyikan sebarang data alamat IP dalam transaksi.

Mimblewimble Original Post

Pos Mimblewimble yang asal.

Mimblewimble dinamai “Kutukan Mengikat Lidah”Dari Harry Potter yang menghalang orang yang terkutuk itu daripada bercakap secara koheren. Mimblewimble dicadangkan pada tahun 2018 oleh pemaju tanpa nama menggunakan nama samaran Tom Elvis Jedusor yang merupakan terjemahan Perancis Tom Marvolo Riddle, anagram Harry Potter yang terkenal untuk “I am Lord Voldemort”.

ICO Litecoin

Tidak ada tawaran duit syiling awal untuk Litecoin. Tidak ada pra-tambang, walaupun perlu diperhatikan bahawa secara teknis ada 3 blok premine daripada 150 Litecoin oleh Charlie Lee untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik. Oleh itu, harga Litecoin semasa pelancaran secara teknikal adalah 0 $ USD. Litecoin mempunyai bekalan maksimum 84 juta, iaitu 4x lebih banyak daripada bekalan maksimum 21 juta Bitcoin.

Analisis harga LTC

Walaupun Litecoin telah wujud sejak 2011, sejarah harga Litecoin ‘rasmi’ bermula pada awal tahun 2013 ketika CoinMarketCap disiarkan secara langsung. Litecoin melonjak dari harga sekitar 3 $ USD hingga 40 $ USD semasa bull market pasar crypto pertama pada akhir 2013. Setelah turun kembali ke julat 3-4 $ USD, ia mencapai tahap tertinggi sepanjang masa hampir 400 $ USD selama larian bull 2017-2018, rali 100x.

Sejarah Harga Litecoin

Sejarah harga Litecoin. Imej melalui CoinMarketCap

Litecoin telah bergerak ke tepi sejak Kemalangan kilat Mac 2020, melayang pada harga antara 40-70 $ USD dan kini duduk sekitar 45 $ USD. Sokongan nampaknya berada di sekitar julat $ 42-43 USD dan nampaknya tren ke samping akan berterusan. Jumlah dagangan untuk Litecoin telah meningkat secara beransur-ansur sejak September, namun ini mungkin menunjukkan langkah lain ke harga $ 60-70 USD (bukan nasihat kewangan!).

Di mana untuk mendapatkan Litecoin

Litecoin tersedia di hampir setiap pertukaran cryptocurrency yang ada. Terdapat hampir 800 pasangan perdagangan untuk Litecoin, dan jumlah dagangan 24 jam berada dalam puluhan juta dolar di banyak bursa terkemuka termasuk Binance, Huobi, dan Coinbase.

Pertukaran Cryptocurrency Litecoin

10 pasangan perdagangan Litecoin teratas. Imej melalui CoinMarketCap

Ringkasnya, anda boleh mendapatkan Litecoin di mana sahaja anda dapat mencari Bitcoin, dan ini tidak terhad kepada pertukaran cryptocurrency. Ingatlah bahawa jika anda membeli Litecoin dengan aplikasi kewangan yang popular seperti Revolut atau Uphold, kemungkinan besar anda akan membayar lebih banyak.

Dompet cryptocurrency Litecoin

Sejak Litecoin telah wujud selama Bitcoin, hampir setiap dompet cryptocurrency yang anda dapati menyokong Litecoin dengan beberapa pengecualian. Dompet perkakasan Litecoin yang popular merangkumi peranti Trezor dan Ledger.

Dompet Litecoin

Dompet mudah alih dan desktop Litecoin yang selesa merangkumi Dompet Keluaran dan Dompet Atom. Anda boleh mendapatkan senarai lengkap dompet Litecoin di Laman web Litecoin jika tiada dompet yang disebutkan di sini menarik perhatian anda. Anda boleh membaca semua mengenai senarai dompet Litecoin terbaik kami jika anda ingin melihat lebih banyak pilihan di bahagian depan ini.

Peta Jalan Litecoin

Tidak ada peta jalan rasmi untuk Litecoin. Lebih-lebih lagi bahawa walaupun merupakan salah satu projek tertua di ruang cryptocurrency, terdapat dokumentasi terhad di luar sana mengenai Litecoin. Sebilangan besar maklumat yang ada mengenai Litecoin juga terpecah-pecah, ketinggalan zaman, atau tidak jelas (yang merupakan sebahagian daripada mengapa kami memutuskan untuk menulis artikel ini).

Peta Jalan Litecoin

Dokumen terdekat dengan peta jalan terdapat di Sekolah Lite, laman web pendidikan oleh Yayasan Litecoin. Ia tidak bertarikh dan tidak memberikan tarikh yang diharapkan pada masa penambahbaikan dan penambahan yang dinyatakan akan dilaksanakan (jika sama sekali). Beberapa di antaranya sudah seperti Lightning Network, Atomic Swap dan Confidential Transactions (Mimblewimble – sedang berlangsung).

Litecoin Vault

Ilustrasi peti besi Litecoin / Bitcoin. Imej melalui Whitepaper Perjanjian Bitcoin

Tiga ciri tambahan nampaknya terdapat pada backburner pengembangan Litecoin. Ciri pertama adalah MAST, yang akan membolehkan kontrak pintar di Litecoin. Ciri kedua adalah Perjanjian, yang memungkinkan untuk membuat peti besi Litecoin digital untuk membantu melindungi daripada kecurian. Ciri ketiga disebut Colored Coins, yang membolehkan anda memberikan sifat khas kepada Litecoin individu. Ini memungkinkan untuk mempunyai sekumpulan Litecoin khas sebagai kunci kereta Tesla anda.

Rantai Sebelah Cryptocurrency

Ilustrasi rantaian sampingan dalam cryptocurrency. Imej melalui StackExchange

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Litecoin kini dalam proses memasukkan Mimblewimble. Ini akan mewujudkan penciptaan rantai sisi – rantai Litecoin selari dengan Mimblewimble yang dilaksanakan, yang dapat berinteraksi dengan dari rantai utama secara pilihan. Dengan kata lain, anda boleh memilih untuk menghantar Litecoin anda ke rantai Mimblewimble jika anda mahu transaksi Litecoin anda menjadi peribadi.

Pengumuman Privasi Litecoin

Dorongan untuk privasi di Litecoin diumumkan oleh pencipta Charlie Lee di Twitter pada awal tahun 2019. Dia menggambarkan privasi sebagai “medan perang seterusnya” dalam cryptocurrency dan privasi menjadi tumpuannya dalam hampir setiap wawancara sejak itu. Walaupun tidak ada tarikh rasmi kapan Mimblewimble akan tersedia di Litecoin, jaring ujian untuk fitur baru dilancarkan pada awal Oktober tahun ini.

Pendapat kami mengenai Litecoin

Litecoin adalah klasik abadi. Bagi mereka yang telah berada di ruang crypto selama beberapa tahun, mereka akan mengingati hari-hari ketika memegang Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin adalah peraturan yang tidak diucapkan dalam komuniti crypto. Walaupun mungkin bukan cryptocurrency di fikiran semua orang, Litecoin adalah salah satu aset terpenting di ruang crypto kerana peranannya sebagai ujian untuk peningkatan dan penambahan Bitcoin baru.

Laman Web Teras Lightcoin

Laman web yang belum selesai untuk pasukan pengembangan Lightcoin Core. Imej melalui Teras Lightcoin

Oleh itu, sangat mengejutkan betapa tidak teraturnya maklumat yang ada yang tidak dapat diakses mengenai Litecoin. Projek ini bahkan tidak mempunyai kertas putih, yang mungkin menyukarkan mereka yang baru menggunakan cryptocurrency untuk memberi perhatian serius kepada Litecoin. Memang mungkin Litecoin disokong oleh veteran cryptocurrency. Dengan begitu banyak persaingan di ruang cryptocurrency, mempunyai maklumat yang jelas, ringkas dan terkini sangat penting untuk kelangsungan wang syiling.

Berita Syiling Privasi

Imej melalui Bloomberg

Selain itu, tuduhan Litecoin terhadap privasi mungkin meletakkannya di persimpangan pengawal selia yang semakin memusuhi koin privasi. Charlie Lee dicatat dalam temu bual bahawa akan “menarik” untuk melihat apakah pertukaran cryptocurrency mula menghapus Litecoin apabila ia menambahkan sokongan untuk Mimblewimble. Baru-baru ini banyak pertukaran telah berlaku membuang syiling privasi kerana tekanan dari pengawal selia.

Coinbase Membekukan Dompet

Untuk konteksnya, dana tersebut akan digunakan untuk membayar peguam bela Ross Ulbricht, pencipta pasar gelap Dark Silk Road. Imej melalui BeritaBTC

Faktanya adalah bahawa Charlie benar dalam memanggil privasi sebagai medan perang seterusnya untuk cryptocurrency. Sebagai firma blockchain seperti Chainalysis dan juga pertukaran cryptocurrency seperti Coinbase selesa hingga pemerintahan agensi di seluruh dunia, kebimbangan dibenarkan, dan tindakan pencegahan diperlukan. Keupayaan untuk mengawal data dan wang seseorang sangat penting dalam dunia digital di mana semuanya semakin diperhatikan dan dikawal.

Cryptocurrency Syiling Privasi

Beberapa syiling privasi yang popular dalam cryptocurrency. Imej melalui Blokdekod

Ketika pasaran bull mendekati, masa depan cryptocurrency berada di persimpangan jalan: integrasi puas dengan institusi warisan, atau peralihan yang mantap menuju dunia baru yang bebas dan terdesentralisasi. Litecoin dengan berani memilih pasukannya dan mungkin menjadi penggerak pertama dalam pergerakan yang lebih besar yang belum dapat dilaksanakan di ruang cryptocurrency.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me