Ulasan Modum: Penjejakan Rantaian Bekalan Blockchain & IoT

Modum (MOD) adalah projek berasaskan blockchain yang menarik yang membina perisian pengesanan rantaian bekalan generasi akan datang.

Syarikat ini telah wujud selama lebih dari 2 tahun dan telah mengembangkan beberapa teknologi yang cukup mengagumkan yang menggabungkan blockchain dan IoT untuk mengotomatisasi penjejakan. Pada bulan September 2017, mereka memutuskan untuk melengkapkan ICO dan mengeluarkan token bahagian keuntungan MOD mereka.

Walaupun begitu, terdapat sedikit kesedaran mengenai projek ini dalam komuniti cryptocurrency.

Dalam ulasan ini, kami akan melihat secara mendalam projek Modum, yang merangkumi teknologi, pengembangan dan perkongsian. Kami juga akan menganalisis kes penggunaan token MOD dan kemungkinan untuk penggunaan jangka panjang.

Apa itu Modum?

Modum.io dilancarkan pada tahun 2016 dan berpusat di Zurich, Switzerland. Syarikat ini mengusahakan sistem blockchain yang bertujuan untuk meningkatkan metodologi yang digunakan dalam rantaian bekalan. Secara khusus ia difokuskan pada industri farmaseutikal dan menggabungkan blockchain dengan teknologi Internet of Things untuk meningkatkan logistik.

Petunjuk Modsense Modum

Perkakasan penjejakan Modsense. Imej melalui Modum

Walaupun Modum merancang untuk berkembang kemudian, pengembangan pertama adalah sistem yang mengintegrasikan kontrak pintar dan teknologi blockchain dengan peranti deria. Sistem ini membolehkan penjejakan item secara real-time yang bukti penolakan dan memastikan data tidak dapat dikompromikan atau diubah.

Syarikat itu membuat keputusan untuk fokus pada rantaian bekalan farmasi setelah perubahan peraturan EU menjadikannya sangat mahal untuk menghantar produk ubat. Peraturan tersebut menghendaki syarikat farmasi memberikan bukti bahawa produk mereka tidak terdedah kepada keadaan yang melampau. Penyelesaian Modum memastikan peraturan dipatuhi dengan cara yang menjimatkan.

Bagaimana Modum Berfungsi

Modum telah mengembangkan sensor yang boleh dipasang pada bekas dan memantau keadaan persekitaran yang terdapat di luar bekas. Sensor IoT ini dipanggil MODsense Temperature Logger.

Modum bekerjasama dengan rakan kongsi untuk mengintegrasikan sensor dengan penghantaran farmasi di mana ia digunakan untuk memantau suhu dan kualiti udara sepanjang penghantaran. Data yang dikumpulkan disimpan di blockchain Ethereum, menjadikannya telus dan tidak berubah dan memberikan bukti bahawa produk tidak diubah semasa penghantaran.

Sensor juga menghantar maklumat ke aplikasi web yang membolehkan pengguna memantau suhu dan kualiti udara secara automatik. Setelah sensor disambungkan ke aplikasi semuanya dipantau dalam masa nyata dan dipaparkan di aplikasi.

Setelah aplikasi mula mengumpulkan data, pengguna dapat membuat templat suhu yang disukai, membuat penyiapan penghantaran masa depan lebih cepat. Aplikasi kemudian mengakses templat sepanjang penghantaran dan akan menghantar makluman kepada pengguna jika terdapat penyimpangan dari suhu yang disukai.

Setelah makluman diterima pengguna dapat mengambil langkah-langkah untuk memperbaiki penyelewengan atau menghentikan penghantaran jika diperlukan. Dan dengan semua data yang tersimpan di blockchain, segala persoalan mengenai integriti data akan dihapuskan.

Aplikasi Telefon Pintar Modum

Salah satu cara mudah bagi pengguna untuk mengesan dan mengawal sensor adalah melalui aplikasi telefon pintar yang dibuat oleh Modum. Selain melihat data masa nyata, pasukan logistik juga dapat mengaktifkan dan menyahaktifkan sensor dengan cepat dan mudah. Dan dengan data yang mudah diakses melalui aplikasi itu dapat diberikan kepada pelanggan akhir tanpa membuka paket.

Aplikasi dan sensor telefon pintar dikembangkan untuk disatukan dengan mudah dengan proses logistik yang ada. Dengan menggunakan aplikasi, pasukan logistik dapat mengimbas kod QR sensor dan memasangkannya dengan maklumat pelacakan paket yang berkaitan dengan sensor. Dan ini dapat dilakukan dari jauh jika diperlukan.

Papan Pemuka Modum

Selain hanya mengendalikan dan memantau sensor, ada dashboard analitik yang dapat digunakan untuk memprogram pengiriman. Papan pemuka juga memberi keupayaan kepada pasukan logistik untuk melihat maklumat lain mengenai penghantaran sepanjang tempoh penghantaran. Papan pemuka boleh disesuaikan, dan pratetap produk tertentu dapat dibuat untuk tujuan jaminan kualiti.

Kontrak Pintar

Modum telah maju dan memasukkan kontrak pintar sebagai sebahagian daripada penyelesaian logistiknya. Penggunaan kontrak pintar membantu memberikan maklumat terperinci mengenai lokasi dan keadaan penghantaran, dan memastikan data tersebut selamat.

Selain hanya menyediakan data yang selamat, kontrak pintar dapat digunakan untuk beberapa tujuan lain. Sebagai contoh, kontrak pintar boleh dikodkan untuk menghantar pemberitahuan apabila penghantaran mencapai titik tertentu.

Ekosistem Blockchain Modum

Tinjauan Ekosistem Penjejakan Pintar Modum

Menggunakan kontrak pintar sangat bermanfaat dalam industri farmaseutikal di mana suhu dan keadaan luaran yang lain dapat memberi kesan yang besar terhadap barang yang dihantar. Penyelesaian Modum memungkinkan untuk memudahkan pelacakan bersama dengan data yang tidak berubah, menjadikannya lebih mudah dan lebih murah untuk memenuhi peraturan pasar farmasi.

Apa yang Membezakan Modum?

Terdapat beberapa ciri yang menjadikan Modum unik, tetapi syarikat memberi tumpuan kepada tiga bidang khusus untuk membezakannya:

Julat Aplikasi Luas

Walaupun Modum dimulakan dengan sensor suhu, ia tidak mempunyai rancangan untuk berhenti di situ. Rencana masa depan adalah untuk mengembangkan sensor yang dapat melaporkan tekanan, cahaya, kelembapan, kelembapan dan pemboleh ubah persekitaran lain. Dengan mengembangkan keupayaan sensor, Modum juga akan memperluas jangkauannya ke pasaran lain dan rantaian bekalan logistik.

Kelebihan Penggerak Pertama

Walaupun terdapat blockchain lain yang bergerak ke dalam perniagaan logistik, Modum adalah yang pertama menawarkan penyelesaian bersepadu untuk rantaian bekalan farmasi di EU. Dengan adanya peraturan baru, industri memerlukan penyelesaian yang menjimatkan kos dan memberi nilai. Modum dapat menyediakan penyelesaian itu dengan blockchain yang telus dan tidak berubah.

Teknologi Blockchain dan Kontrak Pintar

Apabila anda memikirkan sejumlah besar peraturan yang dilihat dalam industri farmaseutikal, masuk akal untuk membawa teknologi kontrak blockchain dan pintar untuk menyelesaikan banyak masalah dalam industri ini. Modum menyerang hanya satu aspek dengan mengembangkan sensor pengesan suhu.

Dengan menerapkan teknologi blockchain dan kontrak pintar, industri akan melihat tiga faedah berbeza: salah satunya adalah penggunaan blockchain untuk melakukan audit dan membuktikan kepatuhan. Yang kedua adalah peningkatan kepuasan pelanggan yang diberikan oleh penyelesaian Modum. Dan ketiga adalah kepatuhan terhadap peraturan dan bantuan dengan jaminan kualiti.

Kontrak pintar akan membolehkan perniagaan membuat program pra-program khusus untuk keperluan mereka. Dan kerana tindakan ini akan dilaksanakan pada blockchain, dapat dilakukan untuk menentukan masalah dalam proses dengan cepat dan mudah.

Pasukan Modum & Rakan kongsi

Modum dikendalikan oleh Simon Dossegger, CEO syarikat itu. Sebelum menguruskan Modum, Dossegger memegang peranan pengurusan kanan dan teknologi di GoPro. Selain Dossegger, anda akan menemui ahli pasukan dengan pengalaman blockchain, pengalaman peranti deria dan pengalaman Internet of Things.

Ahli Lembaga Pengarah Modum terdiri daripada pengasas blockchain. Syarikat ini juga mempunyai pelbagai penasihat yang mengagumkan, termasuk pengasas Schaer Pharma dan seorang Pengarah di Novartis.

Ahli Pasukan Modum

Dari Kiri: Simon Dössegger (CEO), Sacha Uhlmann (CTO), Dr. Stefan M. Weber (COO), Michel Schaer (Ahli Lembaga Pengarah)

Melihat dari sisi rakan kongsi, Modum sudah bekerjasama dengan industri kerana mereka telah bermitra dengan sejumlah syarikat dan institusi akademik.

Sebagai contoh, Modum kini menggunakan perkhidmatan blockchain SAP dan mereka kini bekerjasama dengan syarikat perisian di bawah RakanEdge Build perkongsian. Modum juga merupakan rakan teknologi AWS yang bermaksud bahawa mereka dapat memanfaatkan skala Rangkaian secara berkesan untuk mendorong penggunaan.

Dari segi akademik, Modum sentiasa bekerjasama dengan Univeristy of Zurich kerana kerjasama awal mereka dengan University of Zurich’s Communication Systems Group. Mereka juga bekerjasama dengan Institut Pengurusan Rantaian Bekalan Universiti St. Gallen.

ICO dan Token MOD

Modum mengadakan ICO pada bulan September 2017 untuk token ERC-20. Syarikat itu tidak mencapai matlamatnya, tetapi mengumpulkan $ 13.35 juta kerana mencapai 81% dari matlamatnya. Terdapat sejumlah 27,266,200 MOD, menjadikannya agak jarang dibandingkan dengan banyak cryptocurrency lain. Itu sahaja tidak cukup untuk menaikkan harganya.

Satu ciri unik MOD yang dapat membantu menaikkan harganya ialah ia dibuat sebagai token pembahagian keuntungan. Ini memberikan hak kepada pemegang saham atas keuntungan yang dihasilkan oleh Modum dan hak mengundi atas isu-isu tertentu. Ini menghubungkan nilai token dengan jangkaan pendapatan Modum dan nilai syarikat yang dirasakan.

Ciri ini menjadikan token MOD seperti saham dividen yang membayar pemegang berdasarkan prestasi kewangan syarikat. Seperti saham, kadar dividen ditentukan oleh Lembaga Pengarah Modum dan dividen dirancang untuk dibayar di Ether.

Binance MOD

Daftar di Binance dan Beli Token MOD

Seperti hampir semua pasaran cryptocurrency yang lain, MOD mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada Januari 2018, mencapai $ 11.06 pada 9hb. Ia kemudian turun dengan ketara, dan pada Januari 2019 diperdagangkan pada $ 0.29 dengan sedikit tanda-tanda kehidupan.

Mengejutkan memandangkan sejak lama ICO untuk projek ini dilancarkan, token MOD hanya tersedia di dua bursa. Salah satunya adalah Binance, dan ia mengawal hampir 99% perdagangan dalam MOD. Yang lain ialah Mercatox.

Sebagai token ERC-20, anda boleh menyimpan MOD di mana-mana dompet serasi ERC-20 seperti MyEtherWallet / MyCrypto atau MetaMask.

Kesimpulannya

Modum telah menggunakan teknologi blockchain dan Internet of Things yang terbaik, menggabungkan ciri-ciri terbaik dari masing-masing, dan menerapkannya dalam platform yang sama untuk mewujudkan penyelesaian logistik yang cekap dan berkesan untuk industri farmaseutikal. Dan dengan memberi tumpuan khusus pada rantaian bekalan farmasi, mereka dapat membezakan diri mereka dengan kes penggunaan tertentu.

Dengan peranti MODsense yang mereka kembangkan, Modum dapat memberikan data masa nyata kepada pelanggan mengenai produk mereka sepanjang proses penghantaran.

Dengan pelancaran peranti MODsense pertama pada November 2018 Modum telah menjadi perniagaan blockchain dengan produk sebenar yang dapat menyelesaikan masalah dunia nyata. Dan sebagai penggerak pertama dalam industri rantaian bekalan farmasi, Modum telah memberi kelebihan tersendiri berbanding pesaingnya. Modum juga merancang untuk menjadi blockchain agnostik, yang membolehkannya berfungsi dengan blockchain akhirnya, bukan hanya Ethereum.

Token belum menunjukkan prestasi yang baik setakat ini, tetapi ia dapat menunjukkan pegangan jangka panjang yang baik. Oleh kerana peranti MODsense berperanan lebih besar dalam rantaian bekalan, token MOD dapat mulai memberikan dividen yang kukuh. Dan bekalan token MOD yang rendah juga harus menyokong harga yang lebih tinggi pada masa akan datang.

Secara keseluruhan projek ini kelihatan cukup menjanjikan, dan kurangnya pemasaran oleh pasukan boleh menjadi sebab kami tidak melihat pergerakan harga syiling yang lebih besar. Setelah penyebaran berita secara organik, MOD boleh menjadi pelaburan yang kukuh.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me