Ulasan Pertukaran Poloniex: Panduan Pemula Lengkap

Poloniex adalah salah satu pertukaran yang lebih terkenal dan berpusat di Amerika Syarikat. Setelah beroperasi sejak tahun 2014, bursa telah dapat menangkap sebahagian besar pasaran dan mengalami jumlah perdagangan yang tinggi untuk altcoin.

Sehingga setahun yang lalu, peniaga yang berminat memiliki akses ke banyak pilihan altcoin sering menggunakan Poloniex. Pertukaran ini mengkhususkan diri dalam perdagangan crypto ke crypto dan sebagai hasilnya, umumnya sesuai dengan pedagang cryptocurrency yang lebih berpengalaman.

Sepanjang tahun lalu, kemunculan pertukaran seperti Binance, Kucoin, dan Huobi telah menyaksikan Poloniex kehilangan sebahagian pangsa pasarnya. Walau bagaimanapun, pengambilalihannya baru-baru ini oleh Circle mungkin menyaksikan syarikat itu pulih pada tahun 2018.

Gambaran keseluruhan

Poloniex ditubuhkan pada tahun 2014 oleh Tristan D’Agosta, dan syarikat ini pada asalnya berpusat di Wilmington, Delaware, Amerika Syarikat. Sehingga baru-baru ini terdapat sedikit maklumat dalam talian mengenai pemilikan syarikat, namun, laman web ini sekarang menyenaraikan Poloniex, LLC yang berpusat di Boston, MA, Amerika Syarikat.

Platform ini mendapat daya tarikan kerana menjadikan perkhidmatannya dapat diakses oleh peniaga yang berada di mana saja di seluruh dunia, dan juga memberikan sokongan untuk sebilangan besar aset digital, dan merupakan salah satu penyedia teratas dari segi pelbagai.

Poloniex adalah pertukaran Ethereum terbesar di dunia dengan jumlah purata pada tahun 2017 dan sering berada dalam sepuluh pertukaran cryptocurrency teratas berkaitan dengan jumlah keseluruhan. Bursa ini rata-rata bernilai $ 85 juta setiap hari perdagangan, dan berada di dalam dua puluh pertukaran teratas di dunia dari segi jumlah keseluruhan.

Walaupun platform ini berpusat di Amerika Syarikat, ia tidak menjalankan sekatan geografi. Ini sebahagian besarnya disebabkan penyediaan cryptocurrency murni di platform, dan sebagai hasilnya, tidak diperlukan untuk mematuhi peraturan perbankan dan kewangan tempatan kerana tidak ada mata uang fiat yang digunakan.

Ini telah memungkinkannya berfungsi dengan kebebasan yang lebih besar daripada pertukaran seperti Bitfinex yang baru-baru ini menutup pertukaran mereka kepada pelanggan AS atau pertukaran yang diatur sepenuhnya seperti Coinbase, Gemini, dan Kraken.

Adakah Poloniex Selamat?

Ketika memilih pertukaran cryptocurrency, salah satu kebimbangan yang paling penting bagi pengguna adalah mengenai keselamatan pertukaran. Pertukaran adalah sasaran utama penggodam dan ini adalah sesuatu yang diketahui oleh Poloniex.

Kembali pada tahun 2014, pertukaran Poloniex mengalami hack yang menyaksikan ia kehilangan 12.3% daripada semua Bitcoin yang dipegangnya di dompetnya. Menurut pemilik pertukaran pada waktu di a siaran bitcointalk, penggodam dapat menemui kelemahan dalam kod tersebut.

Sudah tentu ini berlaku lebih dari 4 tahun yang lalu dan pertukaran itu tidak mengalami hack yang teruk sejak itu. Lebih-lebih lagi, tidak seperti peretasan berprofil tinggi yang lain, Poloniex memberikan sebahagian pengembalian wang syiling kepada pengguna yang terjejas.

Jadi bagaimana ciri keselamatan Poloniex sekarang?

Penyimpanan Sejuk & Pemantauan

Poloniex menggunakan prosedur paling maju dalam penyimpanan sejuk yang tersekat udara untuk pegangan Bitcoin mereka. Apa yang dimaksudkan pada dasarnya ialah Poloniex akan menyimpan sebahagian besar duit syiling mereka di luar talian dalam persekitaran yang selamat dan terjamin.

Mereka juga hanya menyimpan sejumlah wang syiling dalam talian di dompet panas untuk jangka masa tertentu. Ini akan mengehadkan pendedahan rizab koin mereka terhadap serangan hack yang berpotensi untuk jangka masa yang sangat terhad.

Dari perspektif keselamatan operasi, mereka juga harus mengawasi kegiatan mencurigakan yang mungkin ingin memasuki pijakan mereka. Itulah sebabnya mereka akan memantau semua aktiviti pertukaran secara 24/7. Sebaik sahaja mereka melihat aktiviti mencurigakan mereka akan menyekat alamat IP tersebut.

Terakhir, tidak seperti bank, Poloniex tidak beroperasi pada model “fractional reserve” yang digunakan dengan bank tradisional. Ini bermaksud bahawa dana anda hanya digunakan untuk memudahkan perdagangan dan bukan untuk tujuan pertukaran yang lain.

Pengesahan Dua Faktor

Di sisi pengguna, Poloniex menawarkan anda ciri keselamatan pengesahan dua faktor standard. Ini adalah lapisan keselamatan tambahan yang akan membantu melindungi anda dari sebarang percubaan untuk mengakses akaun anda secara palsu.

Ini tidak diaktifkan sebagai lalai sehingga anda dinasihatkan untuk mengaktifkannya pada saat anda mula berniaga. Ini boleh menjadi satu penghalang antara penggodam dan duit syiling anda. Sebenarnya, penggodam tahun lalu dapat masuk ke akaun pengguna melalui aplikasi poloniex palsu.

Walau apa pun, anda digalakkan untuk tidak meninggalkan sejumlah besar syiling di bursa. Anda harus mempertimbangkan penyimpanan sejuk peribadi anda sendiri atau melabur dalam dompet perkakasan.

Mata Wang

Pelbagai altcoin yang disediakan untuk perdagangan telah terbukti menjadi tarikan utama bagi pengguna platform ini. Pada masa ini terdapat 99 pasaran yang melibatkan 68 syiling yang tersedia di bursa dan perdagangan terikat dengan empat mata wang asas Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Tether (USDT), dan Monero (XMR).

Mata Wang Tersedia di Poloniex

Pasangan Mata Wang Poloniex. Sumber: Poloniex.com

Poloniex beroperasi sebagai pertukaran crypto ke crypto dan memberikan pilihan untuk menyimpan nilai dalam USDT (Tether), stablecoin yang mewakili Dolar AS, dengan 1 USDT sama dengan 1 USD. Ini adalah alat berguna yang berguna kerana tidak ada sokongan mata wang fiat di bursa.

Sokongan pengguna

Kekurangan perkhidmatan sokongan pelanggan yang baik telah menjadi kelemahan utama bagi Poloniex untuk beberapa waktu. Pengguna pertukaran diketahui mengadu masa tindak balas yang sangat panjang ketika melaporkan masalah kepada pasukan sokongan. Pertanyaan tidak dijawab selama berminggu-minggu dan berbulan-bulan, dan kisah-kisah seram telah mula tersebar di forum seperti Reddit dan Bitcointalk.org.

Terdapat juga masalah serius dengan pengeluaran yang memerlukan masa yang lama untuk diproses dan paling baik pertukaran itu hanya berjuang untuk menangani lonjakan permintaan secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, pertukaran teratas yang lain dapat melayani pelanggan mereka dengan standard yang jauh lebih tinggi.

Walaupun perkhidmatan pelanggan yang lambat sudah tentu menjadi perhatian para peniaga, ada sumber tambahan yang dapat anda gunakan untuk mendapatkan jawaban atas pertanyaan anda. Mereka telah mengumpulkan senarai Soalan Lazim yang ditanya oleh peniaga sebelum ini.

Pusat Sokongan Poloniex

Pusat Sokongan di Poloniex

Kemungkinan besar daripada tidak, jika anda mempunyai pertanyaan, anda mungkin akan mencari jalan keluar di pusat sokongan ini. Sebagai contoh, mereka merangkumi segala-galanya dari menggunakan API Poloniex untuk menukar yuran, mengaktifkan pengesahan dua faktor dll.

Walau bagaimanapun, jika masalah anda hanya bersifat teknikal atau hanya berkaitan dengan akaun anda, anda perlu menghadapi masa sokongan yang panjang. Walau bagaimanapun, ada harapan di cakrawala dengan pemerolehan Circle (lebih banyak di bawah).

Bayaran Poloniex

Bayaran Poloniex

Bayaran Poloniex

Poloniex kini mengenakan yuran pembuat 0.15% dan yuran pengambil 0.25%, dan mengekalkan ringkasan terkini semua bayaran, Poloniex juga menggunakan jadual bayaran pembuat dan berjenjang. Semua pengguna dipindahkan ke model ini pada 20 Mac 2016 dan pengguna harus memeriksanya Status Tahap Dagangan halaman untuk mengesan kemajuan mereka. Bagi pemberi pinjaman, bayaran 15% dikenakan untuk faedah yang diperoleh.

Setiap perdagangan berlaku antara dua pihak: pembuat, yang pesanannya ada di buku pesanan sebelum perdagangan, dan pengambil, yang membuat pesanan yang sesuai atau mengambil pesanan pembuat. Semasa berdagang di bursa, anda boleh membeli aset dengan tawaran terendah yang disediakan, atau membuat tawaran pada harga lain yang diinginkan. Sekiranya anda memutuskan untuk segera menjalankan perdagangan anda, anda secara efektif akan menghilangkan kecairan dari pasaran. Di sini, anda menjadi “pengambil”, dan membayar yuran yang sedikit lebih tinggi.

Model pembuat pembuat mendorong kecairan pasaran dengan memberi penghargaan kepada pembuat kecairan tersebut dengan potongan yuran. Ini juga menghasilkan penyebaran pasar yang lebih ketat kerana peningkatan insentif bagi pembuat untuk mengalahkan satu sama lain. Bayaran yang lebih tinggi yang dibayar oleh pengambil biasanya diimbangi oleh harga yang lebih baik yang disediakan oleh penyebaran yang lebih ketat ini.

Bagi peniaga yang membuat pasaran dengan jumlah dagangan melebihi 24,000 jumlah dagangan BTC, anda akan berdagang tanpa bayaran.

KYC dan Akaun

Ini adalah sesuatu yang menjadi perbalahan banyak pengguna baru-baru ini.

Poloniex digunakan untuk membolehkan pengguna menjalankan akaun tanpa nama yang tidak memerlukan sebarang bentuk pengenalan. Ini adalah tahap pertama akaun mereka dan banyak peniaga meninggalkannya pada tahap ini. Tahap pertama akaun mempunyai had pengeluaran $ 2,000 dalam sehari.

Namun, sepertinya Poloniex mempunyai mengubah polisi mereka baru-baru ini. Mereka telah memutuskan bahawa mereka tidak akan membenarkan jenis akaun ini lagi dan mahu semua peniaga mereka disahkan pada sistem mereka.

Poloniex Menukar Akaun Warisan

Poloniex Memberitahu kami untuk “Akaun Warisan”

Yang dimaksudkan, pada dasarnya, adalah bahawa semua pedagang di Poloniex diharuskan untuk disahkan ke status akaun tahap 2 mereka yang mempunyai had pengeluaran harian $ 25,000. Walau bagaimanapun, terdapat banyak peniaga yang mengambil isu dengan cara Poloniex menangani perkara ini.

Mereka mendakwa bahawa Poloniex berjanji tidak akan menahan “sandera dana” sekiranya akaun lama tidak disahkan pada hari akhir. Kini, pengguna ini mendakwa bahawa Poloniex tidak membenarkan mereka mengeluarkan dana mereka melainkan mereka menghantar dokumentasi yang diperlukan kepada mereka.

Jadi, apa maksudnya ini untuk anda?

Itu bergantung pada seberapa selesa anda menghantar Poloniex dokumen pengenalan diri anda. Ini memang menjadi kebiasaan dengan pertukaran sekarang kerana pengawal selia memerlukan pertukaran untuk menjalankan prosedur KYC dan Anti Pengubahan Wang Haram yang sesuai.

Dengan mengandaikan bahawa Poloniex dapat melindungi maklumat peribadi anda dan mencegah sebarang pelanggaran data maka anda tidak perlu risau menggunakannya.

Platform Dagangan Poloniex

Mari kita beralih ke salah satu ciri terpenting dari pertukaran apa pun. Ini adalah platform perdagangan dan mesin yang sepadan.

Setelah masuk ke Poloniex, anda akan mempunyai pilihan untuk pergi ke tiga tab yang berbeza. Yang satu adalah “Pertukaran”, yang lain adalah platform “Margin Trading” dan yang ketiga adalah platform pinjaman. Kami melihat platform pertukaran.

Kesan pertama kami mengenai platform perdagangan Poloniex adalah bahawa ia sedikit tarikh tetapi berfungsi. Ini sebenarnya platform yang sama yang digunakan oleh bursa sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun begitu, ia cukup mesra pengguna.

Platform Dagangan Poloniex

Platform Dagangan Poloniex

Contohnya, anda mempunyai carta utama anda tepat di hadapan anda. Di bawah ini, anda mempunyai borang pesanan di mana anda boleh membuat pelbagai pesanan dengan cepat dan cekap. Di sebelah kanan anda mempunyai pilihan untuk menukar pasaran dan aset yang ingin anda jual.

Malangnya, anda perlu menatal ke bawah sedikit jika anda ingin memerhatikan buku pesanan, pesanan sebelumnya dan kedalaman pasaran. Oleh itu, ini tidak menjadikan susun atur platform perdagangan yang paling berkesan.

Membuat carta

Bagi pedagang yang merupakan penganalisis teknikal dan mencari alat perdagangan yang paling maju, anda mungkin sedikit kecewa. Pakej charting Poloniex sangat asas. Anda hanya mempunyai petunjuk sederhana seperti purata bergerak dan jalur Bollinger.

Anda juga tidak dapat melengkapkan gambar carta untuk mengenal pasti tahap retracement apa pun di platform. Sekurang-kurangnya anda boleh mengezum masuk dan memperkecil dan menyesuaikan jangka masa anda untuk mendapatkan gambaran pasaran yang lebih baik.

Oleh itu, jika membuat carta merupakan bahagian penting dalam perdagangan anda, maka anda harus mempertimbangkan untuk menyelesaikan analisis carta anda dengan perisian luaran, atau anda harus beralih ke pertukaran lain seperti Kraken.

Jenis Pesanan

Poloniex duduk di suatu tempat di tengah ketika berkaitan dengan fungsi pesanan mereka. Mereka mempunyai borang pesanan beli / jual standard di mana anda boleh memilih harga atau berdagang di pasaran. Sudah tentu, ini akan memberi kesan kepada yuran anda mengikut “pembuat pembuat dinamik”.

Jenis Pesanan Poloniex

Jenis Pesanan Poloniex. Sumber: Poloniex.com

Namun, bagi pedagang yang ingin melindungi keselamatan kerugian, Poloniex juga mempunyai itu. Anda boleh meletakkan tahap stop loss yang secara automatik akan melaksanakan pesanan untuk anda setelah harga jatuh ke tahap tertentu.

Anda juga boleh menetapkan pesanan had yang akan mengunci keuntungan setelah harganya mencapai tahap tertentu. Ini adalah pesanan yang bermanfaat yang dapat mengehadkan risiko anda. Kami sentiasa mendorong para pedagang yang berdagang dengan jangka masa pendek untuk menggunakan pesanan ini.

Perdagangan Margin Poloniex

Dengan menawarkan perdagangan margin, Poloniex dapat menguasai sebahagian besar persaingannya. Pengguna platform boleh menggunakan fungsi peer-to-peer untuk meminjam dana dan memulakan perdagangan margin.

Pinjaman Pertukaran Poloniex

Pinjaman Poloniex. Sumber: Poloniex.com

Sistem ini secara berkesan membolehkan pedagang mendapatkan dana perdagangan, dan juga memanfaatkan ciri pinjaman untuk mendapatkan keuntungan daripada meminjamkan dana kepada pedagang lain. Ciri ini hanya ditawarkan oleh beberapa pertukaran dan masih merupakan kelebihan utama kerana menarik sebilangan besar peniaga yang lebih berpengalaman.

Berdagang di margin adalah sinonim dengan perdagangan leveraged. Anda mengambil kedudukan yang lebih besar daripada pelaburan awal anda.

Tahap Margin pada Poloniex

Kadar Leverage pada Poloniex

Dari segi leverage yang boleh anda jual, ini tidak terlalu tinggi. Sebagai contoh, dalam gambar di bawah ini anda dapat melihat bahawa leverage pada perdagangan margin Ethereum hanya 2.5x.

Anda juga perlu mendepositkan margin awal 40% pada perdagangan anda. Sekiranya kita membandingkannya dengan bursa dan broker lain, IQ Option mempunyai leverage CFD 20x dan Bitmex mempunyai leverage berjangka hingga 100x.

Walau bagaimanapun, ini adalah instrumen yang sangat mudah berubah dan berisiko sehingga boleh menjadi keputusan yang lebih bijak untuk hanya memulakan perdagangan margin dengan tahap leverage yang lebih rendah.

API Poloniex

Bagi pengguna yang suka membuat kod bot perdagangan mereka sendiri, Poloniex menawarkan sambungan API. Agar anda dapat menggunakan API, anda harus mendapatkan kunci API anda. Ini dapat diambil dengan mengklik pada “Kunci API” tetapan anda.

Untuk menyiapkannya terlebih dahulu, mereka akan menghantar e-mel yang akan meminta anda mengesahkan pilihan anda untuk mengakses kunci API. Setelah ini selesai, anda perlu membuat kunci API anda dan mengesahkannya juga. Anda kemudian akan diberikan kunci API anda seperti di bawah ini:

API Poloniex

Kunci API di Poloniex

Seperti yang akan anda lihat, anda perlu menentukan apa yang akan anda izinkan Bot anda lakukan di akaun anda. Sekiranya anda hanya mendapat harga maka anda boleh mematikan perdagangan. Sekiranya anda berniaga tetapi tidak mahu mengeluarkan dana, anda boleh memilihnya sahaja.

Dari segi fungsi API, nampaknya agak mantap dan sebilangan pemaju telah mengkod API Poloniex.

Apa yang Kami Tidak Suka

Terdapat beberapa perkara yang kami rasa perlu disebutkan agar anda dapat membuat keputusan yang paling tepat mengenai Poloniex.

Pertama, platform ini cukup bertarikh dan ruang untuk analisis yang lebih maju agak terhad. Ini mungkin merupakan salah satu sebab mengapa jumlah bursa menurun sejak beberapa bulan terakhir. Walaupun pertukaran lain seperti Kraken telah mengambil langkah untuk memperbaiki sistem yang ketinggalan zaman, Poloniex tetap seperti sekarang.

Kita juga harus menghadapi masalah dengan perkhidmatan pelanggan. Ini adalah sesuatu yang menjadi duri utama di sisi Poloniex sejak setahun yang lalu. Ini juga merupakan sesuatu yang kini telah menjadi perhatian untuk mengunci pengguna yang memiliki akaun lama.

Kekurangan pilihan pembiayaan Fiat juga dapat menjadi masalah bagi banyak pedagang. Ini adalah sesuatu yang sedang dilakukan oleh banyak pertukaran termasuk Binance dan pertukaran AS, Bittrex.

Seseorang tidak boleh membiarkan kekurangan yang sepatutnya menghalang anda. Ini kerana pembelian Poloniex oleh Circle baru-baru ini. Tidak ada keraguan bahawa lingkaran aliran tunai mempunyai beberapa rancangan besar untuk pertukaran. Sebenarnya, ada banyak pengulas yang berpendapat bahawa ini adalah salah satu pilihan terbaik.

Perolehan oleh Bulatan

Circle Memperolehi Poloniex

Imej melalui circle.com

Walaupun menghasilkan jumlah dagangan yang mengagumkan, Poloniex telah dilanda masalah yang semakin meningkat. Terdapat kekurangan informasi umum tentang susunan organisasi, dengan sedikit yang diketahui mengenai pengasas bersama, pengurusan atasan, atau struktur pemilikan.

Tampaknya ada ketiadaan pejabat fizikal yang semuanya menyebabkan kurangnya kepercayaan dalam pertukaran kerana syarikat seperti Coinbase, Kraken dan Gemini semuanya beroperasi dengan lebih telus dan kredibiliti.

Pendapat masyarakat nampaknya mencapai tahap terendah sepanjang masa dan jumlah tinjauan dalam talian negatif berkaitan dengan sokongan pelanggan terus meningkat dalam dua belas bulan terakhir. Terdapat juga pertanyaan mengenai kecairan kerana pengguna menghadapi kesukaran ketika berusaha mengeluarkan dana. Waktu pengeluaran yang memanjang menjadikan hampir mustahil bagi peniaga untuk cepat mencairkan dana setelah berdagang dengan wang sering dibekukan sementara menunggu persetujuan.

Ini mungkin terbukti merosakkan bagi Poloniex tetapi walaupun dengan keraguan yang ada, pertukaran itu masih dapat menarik sejumlah besar aktiviti perdagangan dan Poloniex menerima sekitar 50 juta kunjungan setiap bulan ke laman webnya. Walau bagaimanapun, laman web ini jelas kehilangan pesaing seperti Binance, Huobi, OKEx, dan GDAX.

Pemerolehan baru-baru ini oleh Circle dapat memberi isyarat perubahan nasib dan Circle Internet Financial Ltd. mengumumkan bahawa ia telah memperoleh Poloniex dengan harga $ 400 juta dalam satu kebelakangan ini catatan blog.

Syarikat yang disokong Goldman Sachs ditubuhkan pada tahun 2013, dan bertindak sebagai platform pembayaran peer-to-peer yang membolehkan transaksi segera melalui aplikasi mudah alih Circle Pay. Circle Trade menawarkan pilihan kecairan crypto kepada pelanggannya, dan syarikat telah menerima pendapatan sekitar $ 60 juta dari perkhidmatan ini sejak beberapa bulan terakhir.

Dalam catatan blog mereka, pengasas Circle Jeremy Allaire dan Sean Neville menggariskan rancangan mereka untuk Poloniex, dengan menyatakan:

Pertama dan segera, anda dapat mengharapkan Circle menangani sokongan pelanggan dan meningkatkan risiko, kepatuhan, dan operasi teknikal untuk meningkatkan produk dan platform yang ada

Mereka kemudian menyatakan:

Pada tahun-tahun mendatang, kami menjangkakan akan mengembangkan platform Poloniex melampaui penjelmaannya sekarang sebagai pertukaran hanya aset kripto. Kami membayangkan pasaran yang diedarkan pelbagai sisi yang kuat yang dapat menampung token yang mewakili segala nilai: barang fizikal, penggalangan dana dan ekuiti, harta tanah, produksi kreatif seperti karya seni, muzik dan sastera, sewa perkhidmatan dan sewa berdasarkan masa, kredit , niaga hadapan, dan banyak lagi.

Kesimpulannya

Poloniex kekal sebagai pertukaran yang sangat terkenal yang mampu menghasilkan jumlah dagangan yang lumayan. Kelebihannya terus menarik pedagang ke platform sementara isu-isu seputar sokongan pelanggan dan penarikan telah menyaksikan pertukaran kehilangan landasan kepada pemimpin industri semasa seperti Binance dan GDAX.

Melangkah ke hadapan bergantung pada seberapa cepat pengurusan baru dapat mengubah keadaan dengan menyelesaikan masalah utama mengenai ketelusan dan tahap profesionalisme keseluruhan yang terdapat di bursa.

Poloniex masih banyak yang ditawarkan dan tetap menjadi pilihan yang sesuai untuk peniaga-peniaga yang berminat dengan pelbagai altcoin dan memanfaatkan perkhidmatan perdagangan margin dan pinjaman yang tersedia di platform.

Terdapat pelbagai persaingan yang kini tersedia untuk peniaga cryptocurrency, dan pertukaran lain yang lebih dipercayai sedang beroperasi sehingga mungkin lebih baik untuk melihat beberapa pilihan lain, namun ada baiknya untuk memerhatikan Poloniex dan mengukur bagaimana pelanggan sentimen berubah dalam beberapa bulan akan datang.

Gambar Pilihan melalui Poloniex dan Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me