Ulasan Platform Ardor: Perkhidmatan Blockchain Tahap Seterusnya

Blockchain sebagai perkhidmatan (BaaS) adalah kawasan yang semakin popular, dan salah satu pelopornya adalah Ardor. Mereka berusaha untuk menyediakan perniagaan dengan infrastruktur blockchain yang diperlukan untuk memanfaatkan kelebihan teknologi blockchain, tanpa menanggung masa dan kos untuk mengembangkan penyelesaian blockchain tersuai mereka sendiri.

Ardor mencapainya dengan memberikan rantai utama perniagaan yang menangani keselamatan dan desentralisasi, digabungkan dengan rantai anak yang dapat digunakan untuk pelbagai aplikasi perniagaan.

Ardor dicipta oleh pasukan yang sama yang mengembangkan Nxt blockchain, dan dikenali dalam beberapa kalangan sebagai Nxt 2.0. Ardor menyelesaikan beberapa masalah kritikal yang dialami Nxt, termasuk masalah skalabilitas, kembung blok dan penyesuaian.

Selebihnya artikel ini melihat lebih mendalam Ardor, permulaannya di Nxt, dan projek rantai kanak-kanak pertama yang disebut Ignis. Terdapat harapan besar bahawa projek Ardor akan mewujudkan tahap kebolehgunaan baru untuk blockchain sebagai perkhidmatan.

Namun, kejayaan Ardor mungkin sangat bergantung pada seberapa banyak daya tarikan yang dapat dihasilkan oleh pasukan pembangunan untuk projek ini. Nxt dan Ardor kedua-duanya gagal menghasilkan banyak kegembiraan, walaupun Nxt dapat menjalin kerjasama yang besar dengan Accenture dan BNP Paribas.

Mula-mula ada Nxt

Sebelum mengatasi Ardor, penting untuk memahami bagaimana Nxt menyumbang kepada penciptaan Ardor. Seperti yang saya nyatakan di atas, Ardor telah disebut Nxt 2.0, terutamanya kerana sangat bergantung pada pengaturcaraan teras Nxt. Ardor dikembangkan dengan semua ciri yang disertakan dalam Nxt, ditambah dengan ciri canggih baru yang tersendiri.

Gambaran keseluruhan Platform NXT

Gambaran keseluruhan Platform NXT. Sumber: Platform NXT

Nxt telah dimulakan sejak tahun 2013 dan merupakan salah satu ICO pertama. Ianya dianggap sebagai ICO yang cukup buruk menurut standard hari ini, dengan hanya mengumpulkan $ 6.000, tetapi itu tidak menghalang pemaju Nxt untuk terus meneruskan visi mereka.

Nxt cukup hebat pada masa itu, menjadi salah satu yang pertama membina blockchain sendiri dari awal dan bukannya mendasarkan program pada teras Bitcoin. Nxt adalah projek sumber terbuka, ditulis di Javam dan merupakan blockchain pertama yang menggunakan Proof-of-Stake (PoS) sebagai mekanisme konsensus.

Salah satu sebab utama Nxt adalah mendorong percubaan. Ini membolehkan syarikat menggunakan API untuk melaksanakan penyelesaian blockchain mereka sendiri di atas blockchain Nxt. Terdapat pelbagai fungsi yang terdapat dalam dan tersedia sebaik sahaja token baru dibuat. Ini termasuk pengundian blockchain, perdagangan, penciptaan aset dan pembuatan pasaran. Nxt ingin memudahkan perniagaan membuat token baru yang mempunyai utiliti langsung.

Masalah Nxt

Dengan sejarah pembangunan yang panjang, Nxt telah menjadi projek blockchain yang sangat dihormati dan mapan. Namun, para pembangun menyedari bahawa apabila penggunaan blockchain meningkat, Nxt dan blockchain lain akan menghadapi beberapa masalah kritikal dengan skalabilitas, penyesuaian dan pembayaran. Mari lihat lebih dekat masalah asas ini.

Keperluan Token Asli

Masalah yang paling mudah adalah penggunaan token asli untuk membayar yuran transaksi. Kerana Nxt menggunakan protokol Proof-of-Stake penempaan tidak ada token baru yang dibuat. Sebaliknya, pemalsu yang mengesahkan blok menerima sebahagian daripada kos transaksi rangkaian.

Untuk ini, yuran transaksi mesti dibayar dalam Nxt. Ini berlaku walaupun mata wang baru telah dibuat yang bebas daripada Nxt. Pemilik blockchain baru masih perlu memiliki Nxt untuk membayar yuran transaksi, dan ini mencairkan nilai mata wang mereka sendiri. Ini juga berlaku untuk protokol Ethereum ERC-20, dengan bayaran pada rangkaian tersebut dibayar di Ether.

Rantaian Bloated

Blockchain NTX Bloated

Blok Rantai Kembung. Imej melalui Fotolia

Oleh kerana rantaian blok menjadi lebih lama dan lebih banyak digunakan hampir semua, termasuk Nxt, mengalami tahap kembung blockchain. Asal kembung ini adalah keperluan untuk memuat turun dan menyimpan keseluruhan blockchain untuk menjalankan nod rangkaian. Apabila ketinggian blockchain meningkat, ini menjadi semakin sukar.

Tidak lama lagi pengendali nod mungkin perlu memuat turun dan menyimpan terabyte data transaksi. Jelas sekali ini menimbulkan disinsentif besar untuk pembuatan nod baru. Nxt telah melaksanakan beberapa langkah pemangkasan maklumat, tetapi walaupun dengan itu sistem semasa memuat turun keseluruhan blockchain tidak dapat bertahan lama.

Masalah Penyesuaian

Apabila anda mempunyai blockchain sebagai penyelesaian perkhidmatan yang mendorong perniagaan untuk membuat aset baru dan menyesuaikan versi blockchain mereka, ini akan menimbulkan masalah dengan penyelenggaraan semua sistem yang disesuaikan ini. Cukup mudah untuk menutup blockchain Nxt, tetapi itu juga memerlukan pelayan baru dan penyelenggaraan berterusan untuk memastikan blockchain disesuaikan berjalan dengan baik.

Dan walaupun dengan tab dekat pada sistem kloning, mereka masih akan ketinggalan dalam kemas kini keselamatan dan perisian. Nxt terlalu memerlukan sumber daya untuk terus menyokong penyelesaian yang disesuaikan.

Bagaimana Ardor Menyelesaikan Masalah Nxt

Setiap ciri yang disokong Nxt juga disertakan dalam Ardor, tetapi ada perubahan penting yang dibuat dengan cara Ardor menerapkan blockchain baru. Ardor mencipta beberapa rantai, yang disebut rantai kanak-kanak, yang membolehkan fungsi dipisahkan dari keselamatan. Ini bermaksud rantai utama Ardor dapat dirampingkan dan dibina secara eksklusif untuk keselamatan dan kepantasan.

Setiap projek baru yang dilaksanakan di Ardor mencipta rantai kanak-kanak yang berasingan. Rantai kanak-kanak ini mengandungi semua fungsi dan penyesuaian yang disokong oleh Nxt, tetapi ia mendapat keselamatan dan desentralisasi dari rantai utama Ardor.

Seni bina ini membolehkan rantai baru dilaksanakan dengan cepat, dalam hitungan jam atau bahkan beberapa minit. Kerana rantai utama Ardor sudah memiliki infrastruktur untuk keselamatan dan desentralisasi, rantai anak dengan cepat dikembangkan untuk menangani kes penggunaan khusus. Kerana mereka masih berada di platform yang sama, mereka dapat menggunakan keselamatan, kepantasan dan desentralisasi rantai utama.

HitBTC ARDR

Daftar di HitBTC dan Beli Token ARDR

Bloat blockchain telah ditangani oleh Ardor juga. Ia menggunakan sistem pemangkasan transaksi baru yang akhirnya akan bermaksud bahawa setiap simpul tidak lagi perlu menyimpan salinan lengkap transaksi blockchain. Sebaliknya, node akan dapat mengekalkan sejarah transaksi baru-baru ini. Ini akan dimungkinkan dengan menggunakan node arkib yang akan mengekalkan sejarah transaksi lengkap yang akan diambil hanya jika diperlukan.

Akhirnya, Ardor telah mengatasi masalah token asli dengan membuat sistem bundler. Ini akan menjadi simpul rangkaian yang menerima pembayaran dalam token rantai anak dan kemudian menukar pembayaran menjadi ARDR untuk membayar pemalsu Ardor. Pada dasarnya mereka akan menjadi pertukaran dalam talian. Ini akan membolehkan setiap rantai anak membayar dalam mata wangnya sendiri.

Sebenarnya tidak perlu bagi pengguna untuk mengetahui keberadaan Ardor, kerana semua fiturnya berfungsi di latar belakang. Hanya dengan ini, perniagaan pembangunan infrastruktur yang tidak seksi, yang membuat Ardor tidak menghasilkan banyak kegembiraan. Selain itu, Ardor dapat menyediakan landasan untuk pelbagai aplikasi blockchain yang tidak berkesudahan, dengan syarat ia dapat menarik perhatian.

Rantai Anak Pertama: Ignis

Ciri dan fungsi canggih yang terdapat pada blockchain Nxt yang telah diuji masa telah dilaksanakan pada rantaian anak Ignis tanpa izin pada 01 Januari 2018. Ignis menawarkan lebih daripada 250 API yang bersaing dengan pemimpin pasaran seperti Ethereum dan Stellar, yang membolehkan sesiapa sahaja melancarkan dApps, KYC / STO yang mematuhi AML, dan perkhidmatan blockchain.

Rantai Sampingan Ignis Ardor

Rantai Anak Ignis. Imej melalui Ardor

Rangkaian Ignis merangkumi ciri-ciri seperti mengeluarkan dan memperdagangkan aset digital di bursa terdesentralisasi bawaan, melancarkan sistem pengundian, pembuatan aplikasi melalui pesanan sewenang-wenang, menghantar transaksi peribadi, dan penyimpanan awan yang diedarkan. Kes penggunaan potensi ciri-ciri ini diperluas lagi dengan penawaran revolusioner seperti kontrak ringan, kawalan akaun dan aset, dan transaksi bertahap komposit.

Transaksi Ignis “dibundel” dan disahkan oleh bukti konsensus kepentingan induk induk Ardor. Bundler boleh dijalankan oleh sesiapa sahaja dan mereka adalah node yang mengumpulkan yuran transaksi dalam token rantai anak asli, IGNIS, sambil membayar dengan token ARDR untuk menghantar transaksi rantai anak untuk pengesahan pada rantai induk.

Lima templat bundler tersuai disertakan dalam platform untuk membolehkan pemilik aplikasi dan perkhidmatan menaja yuran transaksi hanya untuk pengguna akhir yang dimaksudkan, menghilangkan keperluan pengguna untuk berinteraksi secara langsung dengan blockchain.

Ignis ICO mengumpulkan $ 15 juta pada tahun 2017 untuk membiayai pembangunan projek itu. Untuk perniagaan yang ingin menyesuaikan fungsi ini, seperti menghapuskan transaksi peribadi, rantai anak khusus dapat dilancarkan yang memanfaatkan keselamatan desentralisasi rantai induk Ardor.

Rantai anak masa depan di Ardor dapat menyelesaikan banyak fungsi yang berbeza. Sebenarnya, mana-mana perkhidmatan yang dikembangkan oleh blockchain lain semuanya boleh digabungkan ke dalam blockchain Ardor sebagai rantai kanak-kanak. Rantai anak Ardor dapat digunakan untuk membuat platform perdagangan ekuiti, perkhidmatan pemindahan fail digital, aplikasi blockchain perusahaan swasta, dan banyak lagi kes penggunaan.

Ardor menawarkan pilihan penyesuaian besar-besaran dan penyediaan cepat, yang menjadikannya ideal bagi syarikat yang ingin memanfaatkan teknologi blockchain tanpa memerlukan banyak masa dan wang untuk mengembangkan blockchain khusus mereka sendiri.

Pasukan Ardor

Ardor, Nxt dan Ignis adalah semua projek yang dimiliki oleh syarikat swasta Jelurida. Bermula dalam penciptaan Nxt pada tahun 2013, pasukan Jelurida adalah salah satu pembangun blockchain paling berpengalaman di dunia. Pasukan ini mempunyai banyak jurutera perisian yang kini mempunyai lebih dari lima tahun bekerja dengan platform Nxt, Ardor dan Ignis.

Ahli Pasukan Jelurida

Ahli pasukan Jelurida. Sumber: Jelurida

Terdapat juga pakar undang-undang dalam pasukan yang menangani semua implikasi undang-undang aplikasi blockchain dan sumber terbuka. Komitmen jangka panjang dari pasukan Jelurida adalah petanda baik untuk masa depan.

Kesimpulannya

Walaupun mereka tidak mendapat banyak perhatian, pasukan Ardor melakukan kerja yang sangat penting dalam mencipta cara baru untuk memanfaatkan infrastruktur blockchain untuk menyelesaikan masalah keselamatan, kelajuan, skalabilitas dan kembung. Sekiranya rancangan mereka berjalan seperti yang diharapkan, platform Ardor dapat menghasilkan penyelesaian yang membolehkan perniagaan berukuran besar memanfaatkan teknologi blockchain.

Menerima yuran transaksi rangkaian dalam token anak mungkin kelihatan seperti token ARDR akan menjadi lebih sedikit daripada token operasi, tetapi ingat bahawa bundler akan berfungsi sebagai pertukaran, yang semestinya memberikan kecairan untuk ARDR dan menyokong harga token.

Baru-baru ini harga ARDR melonjak setelah Binance menyenaraikan duit syiling pada 18 Julai. Itu menunjukkan beberapa sokongan di sebalik projek ini, tetapi pasukan di belakang Ardor benar-benar perlu menghasilkan lebih banyak kegembiraan dan kegembiraan di sekitar projek ini jika mereka mengharapkan untuk mendapat adopsi dan perkongsian.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me