Ulasan Pundi X: Titik Jualan Adopsi Crypto

Pundi X adalah salah satu ICO yang paling dinanti-nantikan pada tahun 2018. Ini bermakna ia berjaya mencapai cap keras $ 35 juta dalam masa 90 minit.

Projek ini sedang berusaha untuk membina rangkaian pusat penjualan crypto yang besar. Mereka berusaha mencapai ini melalui peranti, kad dan dompet crypto Pedagang. Sekiranya mereka berjaya, mereka berharap dapat membuat pembelian cryptocurrency semudah “membeli air botol”.

Namun, adakah cita-cita ini terlalu besar?

Dalam tinjauan Pundi X ini saya akan berusaha menjawabnya. Saya juga akan melihat secara mendalam kes penggunaan token NPXS serta potensi penggunaan jangka panjangnya.

Teknologi dan Kes Penggunaan Pundi X

Penggerak di sebalik penciptaan Pundi X adalah keluk pembelajaran yang curam bagi mereka yang baru memasuki ekosistem cryptocurrency. Dengan sedikit pengecualian (Robinhood dan Coinbase terlintas di fikiran), pertukaran cryptocurrency semasa membingungkan dan sukar dipelajari untuk pengguna baru.

Dan itu tidak menyentuh kesukaran dan kekeliruan yang berkaitan dengan menyulap banyak dompet, kunci peribadi, frasa laluan dan pengesah.

Sejujurnya, bahkan pengguna cryptocurrency yang berpengalaman boleh menjadi agak kecewa. Pundi X menawarkan untuk mengubah semua ini melalui tiga teknologi yang saling berkaitan: Platform Pundi X, dompet mudah alih, dan pembayaran kad.

Satu ciri menarik dan unik dari rangkaian Pundi X adalah bahawa perantinya disatukan ke dalam dua blok block – Ethereum dan NEM. Nem (XEM) dipilih kerana popular di institusi kewangan Asia, dan kerana mempunyai teknologi untuk membolehkan pembayaran hampir seketika.

Platform

The Peranti Pundi X POS telah memulakan pengeluaran pada bulan Februari 2018 mengikuti ICO dan telah dihantar ke pedagang sejak Julai 2018. Senarai peniaga telah berkembang dengan pesat yang semakin meningkat. Anda dapat melihat senarai semua pedagang global di sini

Ia membolehkan pelanggan membayar barang dengan cryptocurrency yang disimpan di dompet mudah alih mereka, dan juga boleh digunakan untuk membeli cryptocurrency (BTC, ETH, XEM, QTUM, atau ACT) untuk menambah dompet.

Semasa ICO Pundi telah mengatakan bahawa mereka akan menyampaikan 100,000-700,000 peranti POS kepada sekurang-kurangnya 12 negara yang berbeza dalam tempoh tiga tahun akan datang. Selain model dasar, Pundi juga merancang unit yang lebih kecil dan versi desktop yang akan dapat menerima kad kredit utama, Apple Pay dan Samsung Pay.

Sistem Pundi X POS Dijelaskan

Sistem Pundi X POS Dijelaskan

Pasukan ini sebenarnya jauh lebih baik dengan peranti XPOS dihantar ke lebih dari 25 negara pada November 2019, dan jangkaan lebih dari 100,000 peranti XPOS akan digunakan pada tahun 2021.

Sistem POS juga melayani pedagang kerana menggabungkan ciri inventori, keahlian dan pengurusan identiti. Pundi X mengatakan sistem POS akan jauh lebih baik daripada ATM Bitcoin berkat peningkatan perkhidmatan yang tersedia dan kos yang lebih rendah.

Di samping itu, peranti jauh lebih kecil, yang membolehkannya dipasang di banyak tempat di mana ATM Bitcoin tidak dapat dilaksanakan. Token Pundi X (NPXS) akan digunakan sebagai gas untuk rangkaian, mempromosikan transaksi dan iklan, serta mengenal pasti pelanggan untuk diskaun yang memenuhi syarat.

500 unit awal dihantar ke lokasi terpilih pada akhir Jun, dan pada 10 Julai 2018 pasukan mengumumkan yang pertama, yang terletak di Hong Kong di empat restoran FAMA yang mengambil bahagian sebagai sebahagian daripada konvensyen RISE 2018. Pasukan ini juga mengedarkan kad XPASS kepada peserta RISE 2018 untuk menunjukkan betapa mudahnya menggunakan cryptocurrency untuk membuat pembelian menggunakan teknologi mereka.

Peranti Pundi X

Peranti Pundi X PoS semasa dan terancang. Imej melalui Pundi X

Pasukan itu juga mengatakan mereka akan memberi tumpuan kepada Indonesia, yang merupakan negara Asia Tenggara terbesar, dengan populasi sekitar 250 juta. Jelas, Hong Kong juga telah menjadi sasaran untuk adopsi awal, dan pasukan Pundi X juga mengatakan bahwa ia telah berkembang ke China.

Sangat menggembirakan untuk melihat penghantaran pasukan dan beta menguji perkakasan sebenar, dan walaupun kelihatan tidak nyata dapat membeli barang dengan cryptocurrency, dan untuk membeli cryptocurrency sementara menunggu makan tengah hari atau makan malam anda disajikan, platform ini bukan sahaja dapat menjadikannya kenyataan, tetapi menjadikannya diterima secara meluas dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Pundi X Dompet

Dompet mudah alih (Pundi XWallet) akan memudahkan pengurusan kunci untuk pengguna, menyimpan kunci awam dan peribadi dan menggunakan sistem kata laluan yang serupa dengan sistem dalam talian.

Ciri ini sahaja diharapkan dapat meningkatkan penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran oleh pengguna baru, namun, ada kebimbangan bahawa ia dapat menghalang pengguna cryptocurrency yang ada yang bimbang tentang masalah keselamatan dan privasi.

Dompet ini mampu memegang mata wang BTC, ETH, BNB dan NSPX, serta mata wang fiat. Terdapat rancangan untuk menambahkan sokongan untuk mata wang tambahan dari masa ke masa. XWallet juga menyertakan kad XPASS maya, atau boleh diselaraskan dengan kad XPASS fizikal.

XWallet Google Play

Tangkapan Skrin XWallet di Google Play Store

XWallet tersedia pada kedua-dua peranti iOS dan Android dan boleh dimuat turun secara percuma. Dari segi maklum balas mengenai aplikasi, ia mempunyai penilaian bintang 4,3 di Kedai Google Play. Walau bagaimanapun, nampaknya baru-baru ini terdapat sejumlah aduan mengenai fungsi aplikasi.

Sebilangan ini berkaitan dengan keperluan KYC Pundi X yang bukan sesuatu yang benar-benar dapat mereka kendalikan. Namun, bagi mereka yang bersifat teknikal, pasukan nampaknya cukup responsif dan – yang paling penting – boleh menerima.

Sistem Pembayaran Kad Pundi X

Syarikat itu telah mengeluarkan kad, yang mereka namakan kad XPASS, yang berfungsi bersama dengan aplikasi dan dompet mudah alih, yang memungkinkan pembayaran dan deposit dengan kad (media yang biasa untuk kebanyakan orang) yang ditarik dari dompet mudah alih.

Di samping itu, pengguna dapat melihat harga pasaran setiap cryptocurrency sebelum membayar barang dan perkhidmatan, membolehkan mereka membayar dengan cryptocurrency yang memberikan nilai terbaik pada masa itu. Pada masa ini, kad XPASS mempunyai sokongan untuk BTC, BNB, ETH dan NPXS.

Keupayaan untuk membayar sesuatu dengan mudah dengan cryptocurrency inilah yang akhirnya memberi mereka nilai sebenar dalam erti kata yang meluas. The Buku putih Pundi X menyatakan bahawa

kebanyakan cryptocurrency hanya boleh digunakan untuk membeli cryptocurrency lain, mengurangkan kaitannya dengan hampir sifar bagi kebanyakan orang

Pembayaran Kad Pundi X

Pembayaran Kad Pundi X

Sesungguhnya salah satu hujah utama penganut bukan kripto adalah bahawa cryptocurrency tidak mempunyai nilai sebenar. Diharapkan kemudahan pembayaran dapat mengubah pendapat itu.

Nampaknya pasukan Pundi X telah membuat sistem teknologi yang berpotensi menjadikan cryptocurrency diterima secara meluas dan digunakan pada skala global. Walaupun kes penggunaannya kuat dari segi teori, sebilangan besar penggunaannya bergantung pada seberapa cepat peranti POS dapat dilancarkan, seberapa baik ia benar-benar berfungsi, dan seberapa berjaya pemasaran bertahun-tahun berikutnya untuk teknologi ini.

Juga diperhatikan bahawa Pundi telah bekerjasama dengan iBank untuk pengeluaran dan pengedaran kad XPASS. Mereka menawarkan kad XPASS standard dan juga kad yang dirancang khas Cao Jun.

Pundi juga telah mengeluarkan kad XPASS bertema Manga yang juga menyokong NEM dan Qtum. Akhirnya, kad edisi khas ini akan dijadikan aset digital pada blockchain IOST.

Fungsi Pundi X – f (x)

Fungsi X atau f (x) adalah visi Pundi mengenai internet blockchain dan merangkumi bukan sahaja model internet yang terdesentralisasi, tetapi juga peranti perkakasan yang diperlukan untuk memanfaatkan sistem operasi berasaskan blockchain baru ini.

Peranti pertama yang dilancarkan adalah telefon bimbit blockchain Pundi X, yang dijuluki “BOB” untuk “Blok on Blok”. Selain telefon bimbit berasaskan blockchain, pasukan Pundi X juga berencana untuk merancang semula terminal XPOS untuk memanfaatkan teknologi f (x). Akhirnya, terdapat simpul fizikal Fungsi X dalam pembangunan.

Fungsi X Pundi X

Protokol FXTP Dengan Telefon Pintar BOB

Ini hanya tiga contoh perkakasan yang boleh dibuat untuk memanfaatkan sistem operasi f (x). Seperti yang dilakukan oleh pasukan Pundi X, konsep sistem operasi Function X bercita-cita tinggi, mengagumkan, dan jauh.

Pasukan Pundi X

Pasukan Pundi X adalah sekumpulan ahli teknologi dan usahawan yang berbakat, yang sepertinya memerlukan projek ini untuk berjaya. Secara umum, pasukan pengurusan terdiri daripada jurutera komputer yang menjadi usahawan bersiri.

Pengecualian yang mencolok adalah CEO dan pengasas Zac Cheah, yang dahulunya merupakan pembangun permainan HTML, tetapi mungkin inilah sebabnya dia mengepung dirinya dengan pasukan yang kuat.

Presiden Pundi X, Constantin Papadimitrou, memiliki sejarah panjang untuk menubuhkan syarikat fintech yang berjaya, dan menskalakannya, yang membuatnya sesuai untuk projek yang memerlukan pertumbuhan dan adopsi yang cepat.

Ahli Pasukan Pundi X

Dari Kiri: Zac Cheah (CEO), Pitt Huang (CTO), Constantin Papadimitriou (Presiden), Danny Lim (CFO)

CTO / COO dan pengasas bersama Pitt Huang mencipta dan menjual perniagaan pertamanya pada usia 25 tahun dan kemudian membuat dan menjual beberapa perniagaan lagi, termasuk perniagaan yang mempunyai lebih dari 200 pekerja.

CFO dan pengasas bersama ketiga projek ini adalah Danny Lim. Danny adalah pakar pembiayaan APAC yang mempunyai pengalaman reka bentuk produk dengan Baidu dan Lenovo. Danny adalah sarjana PhD Undang-undang dari Universiti Tsinghua dan memiliki kelayakan perakaunan ACMA dan CGMA.

Pasukan pengurusan beroperasi di luar Jakarta, yang mana sebahagian besar pasukan penyelidik beroperasi di luar Shenzhen. Secara keseluruhan pasukan mempunyai pejabat fizikal di Jakarta, London, São Paulo, Seoul, Tokyo, Shenzhen dan Singapura. Sehingga Ogos 2018 pasukan ini terdiri daripada lebih daripada 150 pekerja, dengan lebih daripada separuh mengisi peranan penyelidikan dan pembangunan.

Perkongsian

Pasukan Pundi X telah bekerja dengan tekun, bukan hanya pada produk dan platform, tetapi juga pada kerjasama untuk membantu menyebarkan platform dan memastikan pertumbuhan jangka pendek dan kestabilan jangka panjang.

Perkongsian yang paling penting untuk Pundi X adalah yang menjalin hubungan dengan NEM. Kerjasama inilah yang membolehkan Pundi X mengesahkan transaksi dengan serta-merta. Tanpa ini pasukan pasti akan dapat menarik perhatian pengguna, yang tidak akan bersedia menggunakan sistem pembayaran transaksi yang memerlukan sekurang-kurangnya beberapa minit untuk mengesahkan transaksi. Urus niaga cepat dan murah yang disediakan oleh NEM memungkinkan Pundi X memperoleh penerapan arus perdana.

Perkongsian Pundi X

Perkongsian Pundi X

Pasukan Pundi juga telah meluangkan masa untuk menempatkan dirinya dalam ekosistem cryptocurrency, menjalin kerjasama dengan Persatuan Blockchain Indonesia, Persatuan Fintech Singapura, Konsorsium XPOS, ACCESS, Persatuan Fintech Hong Kong, dan Persatuan Kewangan dan Fintech Swiss.

Ini terakhir menghasilkan kerjasama lebih lanjut dengan syarikat Switzerland UTRUST, yang telah berkomitmen untuk mengerahkan 1,000 peranti Pundi X POS.

Pundi X telah proaktif dalam mewujudkan kerjasama sebagai alat pengembangan perniagaan utama. Mereka juga menggunakannya untuk memaksimumkan proposisi nilai mereka, meningkatkan kepercayaan, keterlibatan dan adopsi untuk pengguna dan pedagang. Ini semestinya membantu mereka dalam usaha pemasaran mereka ketika mereka meluncurkan peranti dan sistem Pundi X di seluruh Asia dan seterusnya.

Analisis Komuniti

Walaupun duit syiling NXPS semakin lemah bersama dengan pasaran cryptocurrency yang lain, projek ini terus menarik ahli ke pelbagai komuniti dalam taliannya. Sebenarnya, ia mempunyai pengikut terbesar di Facebook yang pernah saya saksikan untuk projek blockchain dengan lebih daripada 110,000 pengikut halamannya.

Itu mengerdilkan akaun media sosialnya yang lain, walaupun mempunyai akaun yang kuat Saluran Telegram, dengan lebih daripada 40,000 pengikut di sana.

Projek ini disambung Twitter cukup kukuh, dengan 66,600 pengikut. Pasukan ini juga aktif di sana, bukan sahaja menge-tweet barang mereka sendiri tetapi juga men-tweet semula maklumat berguna dari pengguna Twitter lain dan projek blockchain.

Sub-Reddit untuk Pundi X agak mengecewakan, dengan hanya 5,534 pengikut. Catatan di sini juga jarang berlaku. Sebenarnya, anda lebih baik mengikuti saluran YouTube projek, yang mempunyai sebilangan besar video dan beberapa maklumat yang sangat baik mengenai token Pundi X dan NXPS.

Ia juga mempunyai lebih daripada 4,000 pelanggan, yang cukup bagus Youtube untuk projek blockchain.

Token NPXS

Seperti disebutkan sebelumnya, Pundi X mengadakan ICO pada bulan Januari, menaikkan topi keras $ 35 juta mereka hanya dalam 90 minit. Seperti yang kita semua ketahui, suku pertama 2018 adalah buruk bagi crypto secara umum dan token NPXS perlahan-lahan merosot dari $ 0.001 hingga antara $ 0.0007-0.0008 menjelang April.

Di situlah keadaan menjadi menarik setelah Bancor Network menyenaraikan token NPXS. Itu menjadikan harganya menjadi $ 0,004 atau lebih, tetapi kemudian pada bulan Mei harga melonjak lagi, mencecah hampir $ 0,015 sebelum turun kembali. Harga melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0.015621 pada 17 Jun 2018 ketika penghantaran 500 peranti XPOS pertama diumumkan.

Prestasi Harga NPXS

Prestasi Harga NPXS. Imej melalui CMC

Sudah tentu, pam itu tidak tahan lama dan harganya turun lebih rendah sejurus selepas pengumuman penghantaran pada bulan Jun. Terdapat perhimpunan ringkas pada bulan Mei 2019, tetapi pada 23 Oktober 2019 harga berada pada paras terendah sepanjang masa $ 0.000159. Beberapa minggu kemudian pada 8 November 2019 harga telah pulih sedikit menjadi $ 0,00018, menjadikan NPXS koin ke-94 terbesar berdasarkan cap pasaran.

Berniaga & Menyimpan NPXS

Sekiranya anda fikir sekarang adalah masa yang tepat untuk membeli NPXS, atau jika anda hanya mahu menyokong projek tersebut, anda akan mendapat token yang tersenarai di puluhan pertukaran yang berbeza.

Jumlah dagangan terbesar boleh didapati di Binance, tetapi Upbit dan Hotbit juga mempunyai jumlah yang baik. Anda juga boleh mempertimbangkan Bithumb, Exrates, BKEX, atau Vebitcoin. Terdapat segelintir pertukaran lain dengan jumlah perdagangan yang dapat diterima walaupun anda boleh berjuang dengan pesanan yang lebih besar.

Melihat kecairan di bursa seperti Binance nampaknya rata-rata. Sebagai contoh, pada buku pesanan BTC / USDT, kedalamannya masuk akal dengan bida ask spread yang kecil namun perolehan harian berada di sisi bawah. Oleh itu, pesanan sekatan yang lebih besar boleh menyebabkan beberapa gelinciran.

Binanace NPXS

Daftar di Binance dan Beli Token NPXS

Dompet cadangan adalah XWallet mudah alih yang dibuat dan dikeluarkan oleh pasukan Pundi X. Anda boleh mendapatkannya di sini dan sangat sesuai untuk bertaruh juga. Terdapat pilihan lain seperti Atomic Wallet, dan tentu saja, anda boleh menyimpan NPXS di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20.

Token NPXSXEM

Selain token NXPS ERC-20 ada juga token NXPSXEM yang dibuat dari blockchain NEM. Ini adalah token utiliti yang dibuat untuk digunakan pada peranti NEMXPOS.

Pundi merancang pembuatan dan penggunaan 20,000 unit NEM XPOS di seluruh dunia, yang semuanya akan berjalan di blockchain NEM. Sudah tentu, ia juga diperdagangkan secara terbuka di pasaran dan pada saat penulisan ini mempunyai nilai $ 0.000171.

NXPSXEM mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0,004845 pada 8 Ogos 2018, hanya sehari selepas pertukaran disenaraikan. Harga terendah sepanjang masa adalah $ 0,000088 pada 16 Oktober 2019. Seperti NXPS, ia juga dapat dipertaruhkan dengan menahannya di XWallet hingga akhir tahun 2020.

Kesimpulannya

Pundi X telah mengambil tugas yang mengagumkan dan bercita-cita tinggi dalam menangani apa yang boleh menjadi penggunaan cryptocurrency setiap hari oleh orang ramai, jika visi mereka direalisasikan. Teknologi nampaknya sesuai untuk apa yang mereka cuba, dan penghantaran peranti XPOS ke lebih dari 25 negara sudah menunjukkan komitmen pasukan, dan kejayaan projek ini hingga kini..

Seluruh pasukan mempunyai pengalaman besar dalam teknologi dan kewangan, yang telah membantu permulaannya. Dengan adanya perkongsian, dan harapan untuk menjalin kerjasama yang lebih besar, Pundi X bagaikan raksasa yang sedang tidur.

Yang tinggal hanyalah untuk melihat apakah mereka dapat memenuhi janji 100.000 unit dalam tiga tahun akan datang, dan apakah mereka dapat memasarkan peranti tersebut dengan tepat.

Dengan adanya dua keping itu, anda mungkin melihat peranti Pundi X di peruncit berhampiran anda dalam masa terdekat. Sebenarnya, jika anda tinggal di Brazil, Asia Tenggara atau beberapa kawasan di Eropah dan Afrika, anda mungkin pernah menemui peranti Pundi X.

Dan sekarang dengan pengembangan Fungsi X Pundi ingin tidak hanya mengambil alih transaksi pedagang cryptocurrency, tetapi mereka juga ingin mengambil alih internet. Bayangkan jika mereka berjaya. Pundi X dalam dua puluh tahun dapat menjadi seperti gabungan antara Google, Apple, dan Amazon dengan jangkauan global dan kehadiran pasaran yang memerintah.

Imej melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me