Ulasan Rangkaian AdEx: Rangkaian Iklan Berasaskan Blockchain

AdEx (ADX) bergabung dengan senarai panjang projek blockchain yang cuba mengubah ekosistem pengiklanan dalam talian dan menjadikannya lebih jujur ​​dan selamat.

AdEx menyelesaikan ICO pada tahun 2017 dan memperoleh banyak minat semasa bull 2017 dijalankan. Walau bagaimanapun, memandangkan kejatuhan pasaran cryptocurrency secara umum dan kemasukan pesaing yang terdesentralisasi, projek ini menghadapi persekitaran yang lebih sukar sehingga 2019.

Oleh itu, dapatkah AdEx mengatasi persaingan dan menyampaikan visi yang telah mereka tetapkan?

Dalam tinjauan rangkaian AdEx ini, kami akan memberi anda semua yang perlu anda ketahui mengenai projek tersebut. Kami akan mengkaji kes teknologi, peta jalan pembangunan dan kes penggunaan platform. Kami juga akan menyentuh potensi penggunaan token ADX dan prestasi harga yang dihasilkan.

Apakah Rangkaian AdEx?

AdEx adalah platform terdesentralisasi yang dibina untuk menawarkan penyelesaian pengiklanan dalam talian yang menghubungkan pengiklan dan penerbit secara langsung untuk merundingkan harga iklan tanpa campur tangan dan perbelanjaan pengantara pihak ketiga.

Projek ini juga ingin membuat penyelesaian untuk pengguna internet dengan membina platform yang membolehkan mereka menentukan jenis iklan yang ingin mereka lihat, serta menyediakan pengurusan untuk data dan privasi peribadi mereka.

Gambaran Keseluruhan Rangkaian AdEx

Gambaran keseluruhan Rangkaian AdEx

AdEx memasuki ruang yang penuh sesak, dengan sejumlah projek blockchain baru yang menyasarkan industri pertukaran iklan. Beberapa platform lain yang berfungsi di ruang tersebut termasuk Basic Attention Token, Bitclave, adChain dan qChain. AdEx menangani industri dari sudut unik akses tanpa had, ketelusan, dan tanpa bayaran.

Misi utama AdEx adalah untuk mengganggu pengiklanan dalam talian dengan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan privasi, penggunaan penyekat iklan yang berlebihan, dan penipuan iklan. Dan tentu saja mereka memikirkan pengguna dengan menerapkan sistem berdasarkan persetujuan untuk memilih mesej tajaan.


AdEx pada asalnya dibina di blockchain Ethereum, tetapi mempunyai rancangan untuk membawa ke blockchain NEO. Ini diumumkan pada bulan Ogos 2017, tetapi tidak ada jangka waktu yang ditetapkan untuk bergerak dan AdEx tetap dan platform berasaskan Ethereum.

Inilah cara pasukan menerangkan matlamat AdEx di laman web mereka:

Kami percaya bahawa kami dapat memperkasakan pengiklan dan penerbit dengan platform yang selamat, telus dan bermanfaat bagi semua pihak yang terlibat dalam proses tersebut, termasuk pengguna.

AdEx dapat bekerjasama dengan nama-nama besar seperti Stremio, Fintech Blockchain Group dan Bitmain sejak awal, memberikannya persaingan pada pertandingan.

Ciri-ciri AdEx

Pengguna, penerbit dan pengiklan semua mendapat manfaat dari rangkaian ciri utama AdEx, yang merangkumi semua perkara berikut:

  • Pelaporan terperinci;
  • Tersedia untuk semua penyemak imbas internet;
  • Privasi pengguna adalah keutamaan;
  • Tadbir urus oleh pengguna akhir
  • Tumpuan tinggi pada industri media, hiburan dan permainan.

Secara umum semua ciri AdEx akan menggantikan platform dan model iklan tradisional yang sedang digunakan.

AdEx dalam Penggunaan

Inti AdEx adalah Profil Pengguna. Ini adalah portal yang diperibadikan yang membolehkan setiap pengguna memahami dan mengawal iklan yang disampaikan kepada mereka. Ini adalah kunci untuk platform ini, kerana pasukan AdEx percaya bahawa memberi pengguna kawalan terhadap pengalaman iklan akan memberi manfaat kepada semua orang yang terlibat.

Pengiklan mendapat keuntungan kerana mereka akan dapat mengakses maklumat pengguna yang lebih terperinci, termasuk pilihan pembelian, tabiat membeli-belah, dan pilihan jenama. Semua ini akan disediakan oleh pengguna secara sukarela.

Gambaran Keseluruhan Rangkaian AdEx

Lihat dahulu platform AdEx untuk pengiklan. Sumber: Blog AdEx

Oleh kerana platform pengiklanan dibina di blockchain NEO, ia mendapat manfaat daripada pelaporan yang telus dan rekod yang tidak berubah dari setiap perincian kempen iklan dan prestasinya.

Kami dapat memperoleh idea yang lebih baik mengenai faedah yang diberikan oleh platform dengan melihat masalah yang dijanjikan untuk diselesaikan.

Masalah yang dapat Diselesaikan oleh AdEx

Terdapat sejumlah masalah yang telah dibuat oleh pengiklanan dalam talian, dan AdEx fokus untuk menyelesaikan masalah yang disebutkan di bawah:

Tiada Persetujuan Pengguna

Rangkaian pengiklanan dalam talian moden (Facebook, Google, dll.) Memberi pengguna kawalan terhadap iklan yang mereka lihat, tetapi jumlah kawalannya sangat terhad. AdEx akan mula memperbaikinya dengan memberikan profil pengguna peribadi kepada setiap orang untuk menyekat sebarang iklan atau pengiklan yang mereka tidak berminat untuk melihat.

Ini juga berita baik untuk pengiklan, kerana mereka mempunyai sasaran yang lebih baik dan kadar penukaran yang lebih tinggi.

Masalah Penyalahgunaan Data dan Privasi

Kita semua telah melihat tuduhan penyalahgunaan data dari rangkaian iklan utama. Sebilangan besar perkara ini berlaku kerana rangkaian tradisional ini menyimpan sejumlah besar data terpusat yang dapat dicuri dan dihubungkan dengan identiti pengguna. Mungkin lebih buruk lagi ialah pengguna tidak tahu bagaimana data mereka sendiri digunakan, yang menimbulkan masalah privasi yang serius.

Gambaran Keseluruhan Rangkaian AdEx

Risiko yang ditimbulkan oleh rangkaian iklan yang besar. Imej melalui Reuters

Kerana AdEx menggunakan teknologi blockchain mereka akan dapat menganonimkan data pengguna. Ini bermaksud data tidak lagi terikat dengan satu individu, tetapi masih dapat digunakan untuk analisis statistik. Pengiklan mendapatkan data berharga yang mereka perlukan mengenai kempen tanpa mendapatkan maklumat peribadi yang mengancam privasi pengguna.

Kekurangan Ketelusan dalam Pembidaan

Agak mengejutkan, tetapi platform pembidaan masa nyata dalam talian memberikan pengiklan sangat sedikit maklumat mengenai apa yang mereka bida. Pengiklan diberitahu tentang properti yang mereka tawarkan, dan berapa tawaran maksimum yang diperlukan, tetapi mereka tidak mempunyai cara untuk mengesahkan semua ini dengan cara yang telus.

Sekali lagi, kenyataan bahawa AdEx dibina berdasarkan blockchain membantu menyelesaikan masalah ini, kerana semuanya tetap telus sepenuhnya. Setiap komponen kempen dapat dilacak dan setiap klik dan tera dapat disahkan. Pengiklan dapat mengesahkan penempatan iklan dan penyertaan dalam kempen iklan. Dan kerana maklumat itu disimpan pada blockchain yang tidak berubah, tidak ada cara bagi mana-mana pihak ketiga untuk memanipulasi atau mengubah data dengan cara apa pun.

Penipuan Iklan

Dunia pengiklanan dalam talian penuh dengan penipuan. Beberapa laporan mengatakan bahawa sehingga $ 15 bilion penipuan iklan dalam talian berlaku setiap tahun. Walaupun AdEx tidak membahas perincian cara kerjanya, mereka mempunyai cara teknikal untuk mencegah penipuan dan membatalkan trafik iklan yang palsu. Seberapa baik ia berfungsi pasti akan memberi kesan kepada penggunaan platform oleh pengiklan.

Penyekat Iklan dan Buta Iklan

Penyekat iklan semakin banyak digunakan oleh pengguna, dengan anggaran lebih dari 600 juta peranti di seluruh dunia mempunyai semacam penyekat iklan dipasang. Pengguna tidak boleh disalahkan kerana memasang penyekat iklan kerana mereka kelelahan dengan melihat iklan yang tidak relevan dan mengganggu secara berterusan.

Rangkaian Adblockers AdEx

Pertumbuhan penyekat iklan dalam talian. Sumber: Halamanfair

AdEx merancang untuk menyelesaikan masalah penyekat iklan dengan memastikan iklan relevan dan berguna untuk pengguna, dan membuang iklan yang tidak mereka inginkan atau perlu lihat.

Pertandingan AdEx

Seperti yang disebutkan di atas, ada pesaing di ruang pertukaran iklan blockchain. Token Perhatian Asas dan Penyemak Imbas Berani mereka telah mendapat banyak perhatian, dan ada juga Bitclave, adChain, NYIAX dan qChain yang perlu dipertimbangkan.

AdEx secara khusus membincangkan bagaimana produk mereka akan berbeza dengan pesaing dalam kertas putih mereka:

Walaupun semua pertukaran iklan ini berasal dari pasukan yang kuat, sebenarnya kita semua berlayar di perairan yang belum dipetakan di sini. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk memiliki pemahaman yang luar biasa mengenai kedua-dua kriptografi dan teknologi iklan, serta untuk tetap terbuka seluas mungkin dari segi ketersediaan platform dan peranti.

Perbezaan dalam AdEx adalah bahawa ia cuba menghapus sekatan. BAT telah menghadkan dirinya ke penyemak imbas Brave. Adchain terhad untuk berfungsi sebagai pendaftaran. Dan NYIAX terhad kepada industri kewangan.

Tetapi AdEx menyasarkan setiap bahagian dalam industri pengiklanan dalam talian, dan akan berfungsi di mana-mana penyemak imbas atau sistem operasi. Walaupun begitu, mereka tidak menyedari persaingan yang mereka hadapi:

Kami gembira dengan kenyataan bahawa kami mempunyai persaingan kerana ini akan mendorong kami untuk memberikan perkhidmatan yang lebih unggul daripada yang lain. Persaingan sihat dan akan menguntungkan keseluruhan ekosistem pengiklanan.

Token ADX

AdEx mengadakan ICO pada bulan Jun 2017, meningkatkan $ 12 juta dalam masa kurang dari 8 jam. Token ADX berharga $ 0.2399 di ICO. Token ADX adalah token utiliti yang mematuhi ERC-20 untuk digunakan di platform AdEx untuk membeli dan menjual ruang atau masa iklan.

Seperti pertukaran iklan lain, pengiklan akan dapat menawar harta tertentu untuk sejumlah tera, klik atau penukaran tertentu. Apabila penerbit bersetuju dengan tawaran, token ADX dipegang dalam keadaan seperti escrow sehingga penerbit menyelesaikan tujuan yang ditentukan dalam tawaran. Setelah itu, token dibuka dan dihantar ke dompet penerbit.

Binance ADX

Daftar di Binance dan Beli Token ADX

Terdapat jumlah penawaran $ 100 juta ADX dan bekalan yang beredar pada masa ini adalah 73,430,701. Pada 5 Disember 2018, harga token adalah $ 0.11222, yang sedikit mengecewakan memandangkan harga ICO hampir tiga kali ganda daripada jumlah itu. Seperti hampir semua token lain, ADX telah menyaksikan penurunan yang stabil di pasaran beruang pada tahun 2018.

Token tersebut disenaraikan di beberapa bursa terbesar dan jumlah perdagangan terbesar adalah dari Upbit, diikuti oleh Binance. Bittrex dan Huobi juga melihat sejumlah kecil jumlah dagangan.

Sebagai token ERC-20, ADX boleh disimpan di dompet yang serasi, seperti MetaMask atau MyEtherWallet / MyCrypto.

Pasukan AdEx

AdEx bermula sebagai projek sampingan Stremio, ketika syarikat itu tidak dapat mencari penyelesaian iklan yang sesuai dengan keperluan mereka. Sebaliknya mereka memutuskan untuk membuat pertukaran iklan mereka sendiri dan AdEx dilahirkan.

Pengasas bersama AdEx adalah Ivo Georgiev dan Dimo ​​Stoyanov, dan bersama-sama mereka membawa pengalaman luas dalam pembangunan perisian, iklan dalam talian dan blockchain ke meja.

Ahli dan Penasihat Pasukan AdEx

Dari Kiri: Ivo Georgiev, Dimo ​​Stoyanov dan Penasihat Strategik Jihan Wu. Imej melalui Linkedin dan Twitter

Selain perkongsian yang jelas dengan Stremio, mereka juga telah bermitra dengan Bitmain dan Wings untuk membantu meningkatkan pertumbuhan AdEx. Bitmain sebelum ini pernah menjadi pelabur di Stremio dan Jihan Wu Bitmain adalah penasihat strategi untuk AdEx.

AdEx dilancarkan pada bulan Jun 2016 dan dapat memberikan prototaip pertama platformnya yang berfungsi pada bulan Februari 2018. Prototaip ini mempunyai sistem penawaran asas dan antara muka depan untuk kedua-dua penerbit dan pengiklan. Pasukan ini kini paling fokus pada penyesuaian platform asas mereka dan pengembangan perniagaan untuk meningkatkan asas pengguna.

Kesimpulannya

AdEx bertujuan untuk mengganggu industri periklanan dalam talian dengan penyelesaian yang telus dan lebih berkesan untuk pengiklan dan penerbit. Mereka juga memperhitungkan pengguna, dengan harapan dapat mengembangkan sistem profil pengguna yang membolehkan pengguna mengawal iklan apa yang mereka lakukan, dan tidak, lihat.

Dengan menggunakan kontrak pintar pada blockchain Ethereum, mereka memberi pengiklan dan penerbit ketelusan dan kebolehubahan, di samping membantu mengelakkan transaksi palsu.

Walaupun penurunan harga dalam token itu tidak menguntungkan, pasukan terus bekerja keras, dan telah memenuhi tarikh akhir pembangunan yang ditetapkan untuk diri mereka sendiri. Ini adalah tanda yang menggembirakan, dan sekarang kita hanya perlu menunggu dan melihat apakah mereka dapat memperoleh daya tarikan yang cukup untuk meningkatkan penggunaan platform secara signifikan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me