Ulasan Rangkaian Senja: Blockchain Privasi Untuk Token Keselamatan

Rangkaian Dusk telah terbang di bawah radar sejak beberapa bulan kebelakangan ini tetapi baru-baru ini menghasilkan sedikit minat.

Ia bergerak panas dari senarai penyenaraian Binance baru-baru ini dan jumlah dagangan mencerminkan ini. Projek ini cuba mengambil konsep rantaian berasaskan privasi dan membawanya ke dunia sekuriti digital dan STO.

Namun, adakah semua gembar-gembur ini berlebihan?

Dalam tinjauan Rangkaian Dusk ini, saya akan memberikan semua yang anda perlu tahu mengenai projek tersebut. Saya juga akan melihat potensi jangka panjang dan kes penggunaan token DUSK.

Apa itu Rangkaian Senja?

The Rangkaian Senja adalah blockchain privasi yang difokuskan pada penerbitan sekuriti digital, yang bertujuan untuk membuat pematuhan perdagangan secara automatik, sambil menjaga privasi dan kebolehauditan pengguna individu. Menurut Jelle Pol, ketua perniagaan projek ini:

Dusk Network diciptakan untuk mendigitalkan pasaran (kewangan) yang diatur. Dibangun dari bawah ke atas untuk mengatasi cabaran di lapisan terdalam

Protokol ini menggabungkan mekanisme konsensus yang dibina khas dan kriptografi pengetahuan sifar untuk memberikan kepatuhan dan kerahsiaan. Tujuannya adalah untuk mewujudkan platform yang menghilangkan orang tengah mahal yang terdapat di pasar yang diatur secara tradisional tetapi masih mengekalkan persetujuan peraturan.

Rangkaian Dusk baru-baru ini berpindah ke testnet awam dan mempunyai rancangan untuk menjadi protokol blockchain yang memungkinkan penyebaran mudah Zero-Knowledge dApps, yang akan menjadikannya tulang belakang ekosistem dApp global tanpa izin..

Matlamat Rangkaian Senja

Dusk diciptakan untuk digunakan dalam industri kewangan, dengan kombinasi privasi dan kepatuhan terhadap peraturan yang diperlukan.

Walaupun terdapat beberapa kes penggunaan yang berpotensi untuk Dusk Network, strategi penggunaan awal utama difokuskan pada pasaran Security Token (STO), yang mereka rasa akan mendapat manfaat dari penambahan blockchain yang berfokus pada privasi dan pematuhan yang dibuat khusus untuk keperluan dan cabaran ruang STO.

Untuk menjadi blockchain utama yang digunakan untuk STO, sangat penting bagi pasukan untuk menyediakan privasi transaksi dan keperluan pematuhan. Privasi urus niaga adalah salah satu elemen penting dalam pasaran yang diatur.

Pertimbangkan contoh berikut: Sebarang pergerakan Bitcoin yang besar dari pelbagai dompet ikan paus boleh menyebabkan lonjakan besar dalam turun naik Bitcoin, sama ada ke atas jika terdapat pembelian yang besar, atau ke bawah ketika terdapat penjualan yang besar. Sekiranya Bitcoin adalah aset yang dikawal selia seperti saham, ketelusan blockchain dan transaksi tidak hanya akan tidak digalakkan oleh pengawal selia tetapi juga dapat dianggap membawa kepada manipulasi pasaran, suatu praktik yang tidak sah di mana-mana pasaran yang diatur.

Apa itu Dusk Network

Kelebihan Rangkaian Senja. Imej melalui Laman Web Dusk

Walaupun privasi transaksi penting dalam menjaga pasar yang teratur, kepatuhan sama pentingnya dalam perdagangan pasar yang sah. Ini bermaksud pemeriksaan untuk peniaga seperti KYC dan AML, yang memerangi pengubahan wang haram, serta sekatan ke atas negara tempat tinggal, jumlah aset yang dikeluarkan, sama ada aset boleh pecahan, dan perincian lain mengenai pasaran aset yang sihat.

Penting untuk diketahui bahawa sebagai protokol lapisan 0 Rangkaian Senja berbeza dengan penyelesaian lain yang serupa seperti PolyMath yang bertindak seperti orang tengah untung di pasaran STO, yang perlu mengenakan yuran dan menjana wang untuk berjaya.

Apabila anda menggunakan platform tersebut, anda juga mesti membayar yuran yang boleh mencecah ratusan ribu dolar untuk kempen STO baru. Sebaliknya, Dusk Network adalah protokol yang menjadikan standard token keselamatan mereka terbuka untuk semua, sama seperti standard ERC-20 di Ethereum yang terbuka untuk semua untuk digunakan dalam ICO mereka.

Itu menjadikan Senja bebas digunakan, yang merupakan peningkatan besar bagi projek yang ingin melancarkan STO.

Rangkaian Senja dan Pengetahuan Sifar

Rangkaian Dusk menggunakan kriptografi Pengetahuan Sifar sebagai kaedah untuk mengesahkan pelbagai operasi rangkaian. Ini termasuk urus niaga, hak untuk mengakses perkhidmatan, hak untuk mengambil bahagian dalam lelongan tender buta dan banyak lagi.

Di samping itu, menggunakan kriptografi pengetahuan sifar bermaksud pengguna dapat berpartisipasi tanpa mendedahkan identiti mereka atau perincian transaksi semasa memberikan bukti pengiraan yang betul dengan cara yang tidak boleh dipercayai. Semua pengesahan ini dikendalikan oleh nod penyemak imbas.

Senja buta

Blind Bind di Rangkaian Senja. Imej melalui Blog.

Node ini bersaing antara satu sama lain dengan meletakkan jumlah token Dusk yang tidak didedahkan untuk mengambil bahagian dalam proses pemilihan blok. Ini menghasilkan pematuhan terhadap proses kerana menghasilkan bukti pengetahuan sifar bahawa transaksi di blok tersebut telah berlaku.

Peralihan beban kerja mengesahkan (dan akhirnya menghasilkan) bukti pengetahuan sifar membolehkan komuniti menambah kekuatan komputasi, sehingga memanfaatkan prinsip teori permainan dan membawa Dusk selangkah lebih dekat untuk menjadi berasaskan penyemak imbas sepenuhnya.

Ciri Privasi

Dusk menggunakan pelbagai teknologi untuk menjaga privasi dalam rangkaian sambil juga meminimumkan potensi pelanggaran data atau transaksi dan pengesanan akaun. Senarai ciri yang digunakan merangkumi:

  • Alamat Stealth;
  • Tandatangan Transaksi Rahsia Cincin;
  • Lapisan Rangkaian Tanpa Nama;
  • Perkongsian Rahsia Tidak Interaktif yang Boleh Disahkan;
  • Penyedia Komitmen Kriptografi;
  • Algoritma konsensus Segregated Byzantine Agreement (SBA).

Semuanya digabungkan ke dalam jaringan gosip latensi rendah menggunakan routing bawang putih dan datagram yang tidak dapat ditiru untuk mengelakkan berlakunya penyebaran alamat IP.

Seluruh rangkaian diamankan dengan protokol konsensus Perjanjian Byzantine Segregated. Protokol SBA adalah algoritma tanpa izin yang merangkumi finaliti blok statistik.

Konsensus Rangkaian Senja

Gambaran Keseluruhan Konsensus Rangkaian Senja

Ini juga merangkumi konsensus Proof of Stake yang unik yang dikenali sebagai Proof of Blind Bid, yang membolehkan penjana blok mempertaruhkan token tanpa nama. SBA memuji banyak idea yang pertama kali diperkenalkan oleh konsensus Perjanjian Byzantine termasuk konsep transaksi masa yang tersembunyi untuk melindungi dari serangan Sybil.

Manfaat lebih lanjut dari SBA ialah ia hanya membenarkan nod transaksional biasa bersaing untuk menghasilkan blok. Semua rangkaian dan tugas intensif komputasi diturunkan ke nod bukan transaksi yang disebut Penyedia.

Ini mengeraskan Rangkaian Senja kerana mengurangkan jumlah komunikasi rangkaian, mengurangkan kebarangkalian pemisahan rangkaian dan membantu mengekalkan ketersediaan keseluruhan Rangkaian Senja.

Pasukan Senja

Pasukan senja terdiri daripada pelbagai pakar teknikal dan perniagaan, tetapi kepemimpinan pasukan berasal dari pengasas Emanuele Francioni dan Fulvio Venturelli.

Emanuele Francioni berfungsi sebagai peneraju projek dan teknologi untuk Rangkaian Senja. Latar belakangnya adalah dalam bidang robotik dan kejuruteraan automasi, dan dia memiliki ijazah Sarjana Kejuruteraan dari Universita degli Studi di Roma Tre.

Dia bukan sahaja pengasas Rangkaian Senja, tetapi juga mengembangkan mekanisme konsensus Segregated Byzantine Agreement. Sebelum mencipta Dusk Network, dia menghabiskan 15 tahun bekerja di industri teknologi. Tugasan terakhirnya adalah dengan TomTom di mana dia adalah Master Engineer. Dia juga banyak terlibat dalam sektor blockchain pada umumnya dan memegang jawatan sebagai Pengarah Eksekutif di Web 3 Ventures.

Ahli Pasukan Senja

Sebilangan Ahli Pasukan Senja

Fulvio Ventureli adalah penyelidik utama di Dusk Network dan beliau memiliki ijazah dalam bidang Kejuruteraan IT dari Sapienza Universita di Roma. Dia mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun dalam bidang IT dan pernah bekerja di syarikat teknologi antarabangsa seperti TomTom, Amazon, dan Excite. Seperti pengasas bersama, Fulvio juga banyak terlibat dalam ruang blockchain dan memegang jawatan sebagai Pengarah Eksekutif di Web 3 Ventures.

Selain pasukan teknikal di Dusk Network, ada juga pasukan perniagaan, yang dipimpin oleh Jelle Pol, pengasas ketiga Rangkaian Senja. Dia lulus dari Rotterdam School of Management dengan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Pentadbiran Perniagaan.

Dia kemudian mendapat Ijazah Sarjana Sains dalam Pengurusan Maklumat Perniagaan dan kemudian MBA Teknologi dari Korea Advanced Institute of Science and Technology. Dia telah menghabiskan seluruh kariernya sejak 2015 bekerja di ruang blockchain.

Sebagai tambahan kepada pengasas, terdapat 17 ahli pasukan lain, yang kebanyakannya adalah jurutera blockchain, kriptografer, atau profesional teknologi lain. Pasukan ini juga disokong oleh lembaga penasihat 9 anggota yang membawa pengalaman perniagaan yang luas untuk projek ini.

Tanda DUSK

Token DUSK adalah token ERC-20 yang dapat digunakan untuk pertimbangan dan konsensus di rangkaian, dan juga akan digunakan untuk membayar biaya jaringan, untuk menggunakan dApps dan sebagai gas.

Ia juga akan digunakan sebagai ganjaran bagi peserta konsensus. Adalah mungkin untuk memperdagangkan DUSK untuk mana-mana token XSC dalam pertukaran satu arah atau melalui pertukaran atom, dan ia juga akan digunakan untuk tadbir urus dalam XSC. Di Rangkaian Dusk, ganjaran blok dibayar melalui pelepasan DUSK yang ditentukan dalam protokol.

Pasukan ini mengadakan ICO melalui Bitfinex pada bulan November 2018, jauh sebelum platform Tokinex dilancarkan oleh Bitfinex. Itu bukan kejayaan besar, hanya mengumpulkan $ 8 juta berbanding hardcap $ 14.4 juta.

Prestasi Harga DUSK

Persembahan Token DUSK. Gambar Melalui CMC

Walau bagaimanapun, pelabur mungkin bijak membeli lebih banyak token ICO kerana harga token DUSK telah meningkat sekitar 75% dari segi USD sejak ICO.

Token dijual pada harga $ 0.05760 selama tempoh ICO, dan pada 7 Ogos 2019, dijual pada harga $ 0.101 yang jauh lebih rendah daripada harga yang dicapai pada bulan Julai 2019.

Malangnya, CoinMarketCap hanya mempunyai data harga mulai 11 Julai 2019. Sejak itu harga token DUSK serendah $ 0.0.98772 pada 5 Ogos dan setinggi $ 0.674791 pada 22 Julai.

Membeli & Menyimpan DUSK

Token DUSK baru-baru ini disenaraikan di Binance, dan itu adalah pertukaran dengan jumlah perdagangan yang terbaik juga. Terdapat juga jumlah kecil di HotBit, Bittrex, dan Ethfinex. Menariknya kerana ICO diadakan melalui Bitfinex, mereka tidak menyenaraikan token pada masa ini.

Memandangkan Binance mempunyai lebih dari 90% jumlah untuk token, ia mungkin berisiko dari perspektif “pertukaran kunci”. Sekiranya terdapat situasi di mana perdagangan di Binance berhenti, maka kecairan pasaran terbuka boleh turun dengannya.

Binance DUSK

Daftar di Binance dan Beli Token DUSK

Oleh itu, perolehan buku Binance jauh lebih kuat daripada altcoin berukuran serupa. Ini bermaksud bahawa kecairan buku pesanan cukup kuat dan dengan itu dapat menyerap pesanan blok besar tanpa terlalu banyak slip.

Pada masa ini, token DUSK dapat disimpan di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20. Mainnet dijadualkan untuk dilancarkan pada suku keempat 2019, dan dompet DUSK asli dijangka tersedia pada masa itu, walaupun belum ada banyak cara mengenai perincian mengenai dompet dari pasukan Dusk.

Perkembangan senja

Salah satu soalan terpenting yang ingin saya ajukan mengenai sesuatu projek ialah berapa banyak kerja pembangunan yang mereka laksanakan.

Walaupun kemajuan dalam reka bentuk protokol kadang-kadang sukar untuk diukur dengan metrik sederhana, ada beberapa “aturan praktis” yang berbeza yang dapat digunakan seseorang untuk menentukan ini.

Salah satu cara yang paling langsung adalah melihatnya Repositori GitHub dan perhatikan aktiviti pengekodan mereka. Berikut adalah bilangan kod yang dilakukan untuk dua repositori mereka yang paling aktif.

Dusk Network GitHub

Code Commits untuk memilih Repos lebih dari 12 bulan

Seperti yang anda lihat, terdapat aliran komit yang cukup baik ke repositori ini. Terdapat juga 10 repo lain tetapi ini mempunyai aliran komitmen yang lebih sedikit. Ini mengenai tahap purata yang saya perhatikan pada projek lain.

Peta Jalan Rangkaian Senja

Walaupun repos kod adalah cara yang baik untuk menentukan keadaan projek semasa, saya selalu ingin melihat peta jalan projek.

Selain memberi kita gambaran tentang ke mana projek diketuai, mereka juga memungkinkan kita untuk menentukan apakah mereka dapat memenuhi tonggak sebelumnya yang telah disusun.

Beberapa suku kebelakangan ini, projek ini telah melancarkan testnet peribadi dan testnet awam mereka secara berturut-turut. Ini tampaknya telah dikeluarkan dalam waktu dan sesuai dengan mereka kertas putih.

Nantikan, berikut adalah beberapa kemas kini paling menarik yang dapat kami harapkan dari peta jalan yang dikemas kini:

  • S3 2019: Pelepasan Senibina Mesin Maya Pengetahuan Sifar & Penyebaran Digitisasi Keselamatan Sulit.
  • S4 2019: Integrasi Mesin Maya Pengetahuan Sifar. Kami juga dapat mengharapkan pelepasan dompet GUI, API pengatur dan juga pelancaran Mainnet akhirnya.
  • S1 2020: Sekiranya semuanya berjalan sesuai dengan rencana maka pada awal tahun 2020 kita dapat melihat penelitian mengenai skala mendatar dan pelaksanaan Saluran P2P ZK.

Ada juga rencana dalam peta jalan yang akan meningkatkan penggunaan jaringan termasuk penyebaran dApp, integrasi Perdagangan Keamanan dan penerbitan XSC.

Akan menarik untuk melihat bagaimana projek itu berjalan dalam beberapa bulan akan datang. Sekiranya mereka dapat mengikuti garis masa mereka, maka ini dapat memberikan dorongan positif untuk projek ini. Sekiranya anda ingin mengetahui terkini, anda harus memerhatikannya blog.

Kesimpulannya

Dengan begitu banyak projek infrastruktur yang berlainan yang masuk ke ruang blockchain, adalah wajar untuk bertanya-tanya apa yang dibawa oleh Dusk yang unik dan adakah kita memerlukan Rangkaian Senja.

Salah satu faktor yang menyokong Dusk adalah satu-satunya protokol yang dibuat khusus untuk melayani pasaran token keselamatan. Plus, pasukan nampaknya telah memikirkan secara mendalam tentang apa yang diperlukan agar rangkaian tersebut berjaya, dan mereka sepertinya memahami pasaran. Tambahan pula, teknologi yang dibangunkan untuk projek ini sangat mengagumkan.

Sebenarnya, teknologinya begitu maju sehingga sukar difahami. Lihatlah kertas putih dan anda akan tahu maksud saya. Walau begitu, walaupun setitik teknologinya, pasukan Dusk pandai menjelaskannya dengan istilah yang cukup mudah.

Dan saya yakin bahawa mereka memberi tumpuan secara eksklusif pada token keselamatan sebelum meneroka kes penggunaan lain. Ini dapat membantu mereka menjauhkan bahagian ekosistem blockchain.

Tumpuan itu adalah masalah besar kerana saya melihat terlalu banyak projek cuba mengatasi terlalu banyak ciri sekaligus. Dengan sebarang permulaan, pasukan yang lebih fokus adalah saya rasa semakin banyak kejayaan yang mereka dapat dari awal. Dan kemudian mereka dapat membina kejayaan tersebut.

Saya rasa Dusk Network berpotensi, tetapi jelas, kita harus menunggu sehingga pelancaran mainnet untuk melihat sejauh mana kejayaan pasukan dalam memasarkan penyelesaian ini dan melancarkan STO.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me