Ulasan Reddcoin: CryptoCurrency Sosial Untuk Memberi Petua

Reddcoin (RDD) adalah projek unik yang didedikasikan untuk membawa cryptocurrency kepada orang ramai melalui penggunaan tip Media Sosial.

Reddcoin disusun sebagai duit syiling media sosial sepenuhnya. Sudah ada sejak beberapa lama dan merupakan salah satu cryptocurrency yang lebih mapan. Semasa pasaran bull / bear crypto baru-baru ini, RDD mengalami lonjakan dan kenaikannya sendiri kerana minat telah masuk dan keluar dari koin.

Jadi, adakah Reddcoin sesuatu yang harus anda pertimbangkan?

Dalam tinjauan Reddcoin ini, saya akan memberikan semua yang anda perlu ketahui mengenai projek tersebut termasuk teknologi, pembangunan dan peta jalan. Saya juga akan melihat penggunaan jangka panjang dan potensi harga RDD.

Apa itu Reddcoin?

Terdapat laman media sosial blockchain khusus, seperti Steem dan Social X, dan itu bagus, tetapi bagaimana jika anda boleh mendapat bayaran untuk siaran media sosial anda di seluruh web? Hantar di Facebook dan dapatkan bayaran. Komen pada Reddit dan dapatkan bayaran. Tweet sesuatu yang hebat dan dibayar.

Itu sahaja Reddcoin bertujuan untuk dilakukan. Mata wang media sosial ingin membuat pembayaran mikro untuk pencipta mudah bagi semua orang.

Reddcoin telah wujud selama beberapa waktu, telah dikeluarkan pada tahun 2014. Ini membolehkan sesiapa sahaja dengan cepat dan mudah menghantar dan menerima duit syiling RDD asalnya tanpa bayaran transaksi. Ini adalah versi blockchain Patreon, tetapi lebih baik kerana ia berfungsi di banyak platform sosial, dan membolehkan sesiapa sahaja dibayar untuk sumbangan mereka.

Reddcoin membolehkan anda dibayar di banyak platform yang berbeza seperti Twitter, Reddit, Twitch, YouTube, Facebook dan banyak lagi. Ia berfungsi dengan hanya “memberi tip” kepada pencipta catatan dan komen di media sosial. Ia serupa dengan “menyukai” siaran, tetapi pencipta mendapat sesuatu yang bernilai sebenarnya.

Reddcoin juga menggunakan pendekatan yang lebih mesra alam terhadap cryptocurrencynya yang disebut Proof-of-Stake-Velocity. Tidak seperti kaedah konsensus Proof-of-Work yang memerlukan sejumlah besar kuasa dan tenaga pengkomputeran untuk melombong syiling baru, mekanisme PoSV membolehkan setiap pengguna Reddcoin mencetak duit syiling baru hanya dengan memegang RDD di dompet rasmi.

Ciri-ciri Utama Reddcoin

Sekarang anda mempunyai gambaran keseluruhan yang cukup baik tentang apa itu Reddcoin, mari kita lihat beberapa ciri yang menjadikan koin itu menonjol di antara beberapa pesaing utama mereka.

  • Urus niaga pantas: Reddcoin dicipta sebagai garpu cryptocurrency Litecoin yang popular yang mempunyai masa transaksi yang sangat pantas. Reddcoin mempunyai masa blok hanya 60 saat yang 10 kali lebih pantas daripada Bitcoin.
  • Petua: Reddcoin membolehkan pengguna memperoleh dan memberi tip kepada orang lain dalam pelbagai platform media sosial tanpa sebarang bayaran. Mereka juga menjadikannya sesederhana mungkin dengan pembebasan ciri ReddID baru mereka (lebih banyak di bawah)
  • Kesepaduan: Sistem pemberian tip sudah disatukan dengan Reddit, Twitter, Twitch, Facebook, dan Justin.tv.
  • Konsensus Unik: Algoritma PoSV yang digunakan oleh Reddcoin mendorong pengguna untuk memiliki (saham) dan menggunakan (halaju) RDD. PoSV adalah algoritma yang lebih mesra alam berbanding dengan variasi PoW yang memberi kuasa kepada Bitcoin atau blockchain Litecoin.
  • Mekanisme Galakan: Penggunaan RDD mendorong pengguna lain untuk memberi sumbangan mereka di platform media sosial. “Petua” ini adalah transaksi mikro tetapi juga tidak dikenakan sebarang bayaran. Sistem pemberian tip serupa dengan “suka” tetapi memberikan nilai sebenarnya kepada pengguna.

Bagaimana Reddcoin Berfungsi?

Seperti yang dinyatakan di atas, Reddcoin membolehkan anda menghantar pembayaran mikro dengan cepat dan mudah kepada orang lain di rangkaian sosial. Anda juga boleh menerima pembayaran sendiri dari sesiapa yang anda berinteraksi di media sosial. Pembayaran ini hampir seketika dan tanpa sebarang bayaran.

Anda boleh menghantar RDD kepada rakan sekerja untuk membayarnya untuk makan tengah hari, menghantar bahagian atas amal kegemaran anda, atau hanya menghantar tip kecil kepada pencipta meme kucing comel. Cukup klik butang “tip” dan isikan orang yang ReddID.

Reddcoin Penuaan Duit Syiling tidak linear

Fungsi penuaan duit syiling tidak linear PoSV vs PoS. Melalui Reddcoin Wiki

Penggunaan RDD digalakkan melalui mekanisme permuafakatan PoSV yang memfokuskan pemilikan syiling melalui penegakan dan aktiviti syiling melalui halaju. Penambahan komponen halaju diperlukan oleh pasukan pembangunan untuk “mempromosikan penyertaan rangkaian yang lebih aktif.” Sebenarnya serupa dengan sistem Proof-of-Stake dari mana ia berasal, tetapi dengan PoS terdapat penuaan duit syiling linier, tetapi dengan PoSV terdapat penuaan duit syiling tidak linear.

Bergerak Dari PoW ke PoSV

Tidak seperti Bitcoin dan banyak lagi cryptocurrency lain, Reddcoin telah membuat keputusan untuk beralih dari apa yang dianggap oleh beberapa pihak sebagai perlombongan Proof-of-Work yang boros, kepada algoritma Proof-of-Stake Velocity yang lebih mesra alam.

Dengan duit syiling PoSV diedarkan di seluruh rangkaian dengan mencetaknya melalui proses yang disebut staking. Ini berbeza dengan perlombongan dalam sistem PoW, yang sangat intensif sumber daya, dan terhad kepada mereka yang mempunyai komputer yang sangat kuat.

Pewarnaan PoSV dapat dilakukan oleh siapa saja, dan tidak lama lagi mungkin mempertaruhkan RDD dalam dompet mudah alih untuk mencetak RDD dari telefon pintar anda. Ini dianggap lebih unggul daripada keperluan pelayan yang mahal dan memakan tenaga dan mesin perlombongan ASIC.

Apabila anda mempertaruhkan syiling dalam sistem PoSV, semakin banyak duit syiling yang anda pegang di dompet anda, semakin besar peluang anda untuk mencari blok yang sah dan menerima hadiah blok. Yang diperlukan adalah memastikan dompet sentiasa tersambung ke internet dan berjalan. Lebih-lebih lagi, memandangkan fungsi penuaan duit syiling yang unik, ada hukuman yang dikenakan untuk nod yang tidak aktif berbanding yang tidak aktif.

Ini menghilangkan pemborosan perlombongan PoW dan meniadakan perlombongan senjata perlombongan. Ia juga dapat mengelakkan ancaman ASIC dan multipool, sambil menghilangkan konflik kepentingan yang kita lihat dari pengeluar ASIC. Penambahan komponen halaju pada algoritma juga tidak menggalakkan tingkah laku penimbunan dan mendorong perbelanjaan, yang meningkatkan sumbangan pengguna ke rangkaian.

Reddcoin unik sebagai satu-satunya mata wang sosial berasaskan blockchain. Diharapkan ia berfungsi untuk memberi insentif kepada interaksi yang lebih bermanfaat, serta bertindak sebagai cara untuk memberikan nilai kepada aset pengaruh sosial yang tidak ketara.

Ini juga membolehkan pengguna memperoleh lebih banyak RDD selama mereka mempunyai dompet yang memegang RDD dan disambungkan ke internet. Dan semakin banyak wang syiling yang dipegang, dan semakin lama wang itu disimpan di dalam dompet, semakin besar dan lebih kerap anda akan mendapat ganjaran bertaruh.

Duit Syiling RDD

Pada 1 Ogos 2014, ketika peralihan dilakukan dari PoW ke PoSV terdapat sekitar 27 bilion RDD. Sehingga 19 Mei 2019 terdapat 28.808.713.174 RDD. Proses pencetakan PoSV mempunyai kadar inflasi tahunan 5%, dan pada masa ini tidak ada had atau had pada penawaran maksimum RDD.

Seperti yang dinyatakan di atas, pasukan Reddcoin mengadakan ICO pada 2 Februari 2014, hanya dua minggu selepas melancarkan projek ini. ICO itu mengumpulkan $ 100,000 dengan menjual 5.45 bilion RDD kepada sejumlah 386 pelabur.

Harga RDD kekal stabil dan rendah selama beberapa tahun, tetapi pada tahun 2017 ia terjejas dalam perhimpunan cryptocurrency berasaskan luas, dan pada 7 Januari 2018, ia mencapai tahap tertinggi sepanjang masa $ 0.032391.

Prestasi Harga Reddcoin

Prestasi harga RDD sejak Pelancaran. Gambar Melalui CoinCodex

Ia menuju ke tahap yang lebih rendah dari ATH itu, dan pada pertengahan Disember 2018, mencecah paras rendah $ 0,001 setelah ia mula pulih. Pada 19 Mei 2019, duit syiling RDD mencecah $ 0,001989, yang bermaksud hampir dua kali ganda pada 5 bulan pertama 2019.

Sekiranya anda berminat untuk membeli dan mempertaruhkan beberapa RDD, anda akan dapati ia disenaraikan di sejumlah bursa, tetapi jumlah dagangan hanya sedikit. Ini adalah BiteBTC, Bittrex, dan Upbit. Terdapat juga sejumlah kecil jumlah dagangan di Litebit.eu dan YoBit.

Oleh kerana RDD adalah duit syiling asli, anda pasti ingin memuat turun dan memasang dompet Reddcoin teras, yang merupakan kaedah terbaik untuk menyokong rangkaian dan cara yang selamat untuk menyimpan sejumlah besar syiling RDD. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan dompet ReddID yang baru dikeluarkan, yang merupakan sambungan Chrome dan juga dianggap cukup selamat. Ini juga merupakan kaedah termudah untuk membolehkan pemberian tip.

Mereka yang memilih dompet desktop boleh memilih antara versi untuk Windows, Linux dan Mac OS. Pada masa ini, Reddcoin API berfungsi secara asli dengan Reddit, Twitch, dan Twitter, dengan lebih banyak integrasi rangkaian sosial dalam karya.

ReddID

Ini adalah ciri baru yang baru dilancarkan. Ini akan membolehkan anda mendaftarkan “ReddID” unik anda sendiri yang akan anda gunakan untuk menghantar / menerima petua. Sebaik sahaja anda mempunyai nama ReddID anda, anda boleh memautkannya ke akaun rangkaian sosial anda seperti Reddit, Twitter dan Facebook.

Dengan keluaran ini, para pembangun juga memasukkan pelanjutan penyemak imbas krom. Ini bererti bahawa anda dapat menyimpan RDD anda tepat di dompet penyemak imbas ringan anda dan apabila anda menemui siaran yang anda anggap patut diberi petua, anda boleh menghantar RDD dengan satu klik dari penyemak imbas anda. Lebih-lebih lagi, memandangkan ini adalah dompet ringan, anda tidak perlu menunggu penyegerakan blockchain ketika membukanya.

UI Chrome Plugin Reddcoin

Fungsi Plugin Chrome ReddID

ReddID juga berguna kerana membolehkan anda mencari pengguna lain di rangkaian melalui penggunaan ID khusus mereka. Setelah menemui pengguna ini, anda boleh menggunakan pelanjutan penyemak imbas untuk menghantar RDD kepada mereka. Terdapat juga fungsi di mana anda dapat dengan mudah mengundang pengguna lain untuk bergabung dengan rangkaian dan meningkatkan kesedaran mengenai Reddcoin.

The ReddID adalah penyemak imbas Agnostik dan boleh dimuat turun dan dipasang dengan satu klik dari Google Play Store. Sambungan Chrome mempunyai rupa dan nuansa yang sangat ramping, dan pasukan merancang untuk memasukkan kemampuan menukar RDD dengan cryptocurrency lain dengan mudah di dalam dompet dalam versi yang akan datang, menjadikan RDD sebagai pengalaman yang lebih selesa bagi pengguna.

Pasukan Reddcoin

Reddcoin dibuat pada 20 Januari 2014, dan pada mulanya merupakan cryptocurrency PoW yang bercabang dari Litecoin. Pada masa itu pasukan pembangunan tidak dikenali, tetapi itu tidak menghalangi mereka mengumpulkan $ 100,000 dalam ICO yang diadakan pada 2 Februari 2014, hanya dua minggu setelah projek dilancarkan.

Tidak sampai tahun 2017 Reddcoin akhirnya membuat pengumuman rasmi yang memperkenalkan ahli pasukan, termasuk pengembang pengasas John Nash dan Leonard Simonse. Selepas itu, mereka terus mengemas kini status pasukan, yang 100% terdiri daripada sukarelawan.

Pasukan Reddcoin

Sebilangan Ahli Pasukan Reddcoin

CEO / COO Reddcoin semasa adalah Jay Laurence, yang merupakan pengguna awal teknologi blockchain, bermula dengan Bitcoin. Dia adalah pelombong seawal tahun 2011 dan merupakan salah seorang saksi PeerPlays pertama. Sebelum itu dia sangat terlibat dalam kehadiran media sosial Dogecoin dan merupakan penyokong awal dan pemegang kontrak ProtoShares dan AngelShares, yang akhirnya menjadi BitShares (BTS).

Kehadiran Sosial Reddcoin

Sebagai mata wang sosial web, anda mungkin menjangkakan bahawa Reddcoin mempunyai komuniti media sosial yang besar itu sendiri. Dan anda tidak akan kecewa.

Di Reddit, yang terkenal sebagai tempat berkumpul bagi peminat cryptocurrency, the Subreddit Reddcoin mempunyai lebih daripada 40,000 pengikut. Itu jumlah yang sangat banyak, dan diungguli oleh Twitter, di mana akaun Reddcoin mempunyai 69,100 pengikut. Facebook sedikit lebih kecil tetapi masih mempunyai lebih daripada 27,000 orang yang mengikuti halaman Reddcoin.

Reddcoin malah mempunyai forum tersendiri yang dipanggil Perbincangan Reddcoin. Forum ini tidak terlalu aktif, tetapi nampaknya mendapat satu atau dua siaran baru setiap hari dan menunjukkan betapa aktifnya komuniti Reddcoin.

Pembangunan Reddcoin

Sesuatu yang kadang-kadang saya ingin lakukan untuk menentukan berapa banyak kerja yang sedang dilakukan pada projek untuk melihat repositori kod awam mereka. Ini dapat memberikan anggaran kasar tentang kod yang ditolak oleh pembangun di Reddcoin.

Oleh itu, saya memutuskan untuk menyelami Reddcoin GitHub dan melihat beberapa repositori yang paling penting. Berikut adalah kod yang dibuat untuk 3 repos paling aktif di GitHub mereka:

Komitmen Reddcoin GitHub

Code Commits for Select repos sejak 12 bulan yang lalu

Jadi, nampaknya pembangun masih aktif mendorong kod ke repos mereka. Malangnya, ini kurang daripada yang saya lihat pada projek lain. Memang, Reddcoin berada di kedudukan 195 ketika melakukan komitmen sejak 12 bulan yang lalu (menurut CoinCodeCap)

Ini boleh menjadi kenyataan bahawa projek lain secara aktif membangun protokolnya sedangkan Reddcoin adalah blockchain yang lebih mapan. Adalah baik untuk melihat aktiviti ini meningkat pada akhir tahun ini kerana masyarakat berusaha untuk mencapai aktiviti ini peta jalan awam.

Beberapa tujuan penambahan yang paling menarik dalam peta jalan ini terdapat di papan “Inisiatif Jangka Panjang” mereka. Berikut adalah beberapa kemungkinan perkembangan yang akan saya perhatikan:

  • PoSV 2.0: Mereka akan meningkatkan algoritma PoSV semasa untuk memperkukuhkan skema ganjaran semasa. Mereka juga akan memperluas algoritma untuk mendorong lebih banyak simpul
  • Bahagian / Petua Mudah Alih: Ini boleh menjadi tambahan yang sangat menarik kerana akan membawa lebih banyak pengguna ke tahap yang lebih banyak
  • Sokongan Ledger Nano: Bagi pengguna yang ingin “Hodl” RDD mereka dalam dompet perkakasan, ini mungkin dapat dilihat
  • Integrasi Twitch: Ini adalah satu lagi rangkaian sosial yang boleh dimanfaatkan oleh Reddcoin. Mampu “memberi tip” untuk mengubah konten mereka adalah prospek yang menarik
  • Penerimaan Pedagang: Terdapat sebilangan gerbang pembayaran Reddcoin yang boleh anda gunakan untuk menerima RDD. Pembangun secara aktif ingin menambahkan penyedia pembayaran tambahan dan pintu masuk untuk meningkatkan penggunaan

Kesimpulannya

Walaupun sukar untuk meramalkan masa depan Reddcoin, perkara yang sama dapat dikatakan untuk mana-mana projek blockchain baru. Reddcoin sebenarnya telah lama wujud, dan sementara ada kritikan mengenai idea di sebalik platform – siapa yang akan membayar orang daripada hanya “menyukai” kandungan media sosial mereka – ada beberapa kesahan di belakangnya.

Lagipun, kami memberi petua untuk perkara lain. Patreon telah berjaya, dan dalam banyak cara, ia juga merupakan platform tip. Dan laman media sosial Steemit telah berjaya dengan cara yang serupa, dengan pengguna “suka” di platform yang mempunyai nilai wang. Terdapat beberapa petunjuk bahawa menambahkan ciri seperti itu di semua media sosial boleh menjadi sangat baik.

Sebenarnya, Reddcoin telah mencapai kemajuan selama 5+ tahun keberadaannya, dan walaupun dengan sekumpulan sukarelawan, ia telah membuat kemajuan dan penambahbaikan yang berterusan terhadap platform ini. Ia memang mempunyai beberapa cara untuk pergi, tetapi memandangkan fungsi terkini dan usaha berterusan walaupun melalui musim sejuk crypto-2018, nampaknya Reddcoin boleh menjadi cukup berjaya kerana semakin banyak orang yang merangkul cryptocurrency.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me