Ulasan SingularityNET (AGI): AI Memenuhi Teknologi Blockchain

Kecerdasan buatan semakin terkenal sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana semakin banyak syarikat dan perniagaan mula meneroka potensi teknologi futuristik.

Sekiranya ia juga menarik minat anda, dan anda juga menyukai teknologi blockchain, anda mungkin juga berminat dengan pekerjaan yang dilakukan oleh SingularityNET.

Apa Tujuan SingularityNET?

SingularityNET adalah pasaran terdesentralisasi untuk kecerdasan buatan yang berada di tahap ketiga ujian beta setelah beberapa tahun dalam pembangunan. Dengan tujuan untuk mematahkan teknologi terkini mengenai kecerdasan buatan, SingularityNET adalah projek yang bercita-cita tinggi.

Tetapi ketika perniagaan semakin menyedari nilai aplikasi AI, pasar yang dikembangkan oleh SingularityNET akan memperoleh peningkatan penggunaannya kerana memungkinkan perniagaan kemampuan untuk memanfaatkan nilai yang dicadangkan oleh solusi AI.

Logo Singularity

Bersedia untuk gabungan AI dan blockchain. Imej melalui Singularitynet.io

Faktor pendorong lain di sebalik potensi penggunaan pasar ini oleh perniagaan adalah jurang yang semakin meningkat antara akademik dan penyelidik yang mengusahakan alat AI, dan perniagaan yang ingin menggunakan alat ini. Kenyataannya adalah bahawa kebanyakan perniagaan tidak memerlukan projek yang dikembangkan dalam kalangan akademik. Sebaliknya mereka memerlukan penyelesaian yang lebih disesuaikan.

Pada masa yang sama para akademik dan penyelidik berjuang untuk membuat mesin pembelajaran AI kerana kekurangan akses ke set data besar yang diperlukan oleh projek tersebut. SingularityNET mempunyai rancangan untuk merapatkan jurang antara keduanya, membawa keperluan perniagaan bersama-sama dengan pengembangan dari penyelidik.

Mengapa Penyelidikan AI Penting?

Pertama sekali, adalah penting untuk memahami bahawa “The Singularity” adalah titik hipotesis di masa depan di mana teknologi kita berkembang untuk menjadikan kecerdasan manusia menjadi usang. “Acara Singularity” ini merujuk paling khusus kepada kecerdasan buatan, yang diharapkan dapat mencapai titik di mana ia dapat memperbaiki diri tanpa memerlukan campur tangan manusia. Pada tahap ini diharapkan tumbuh dan berkembang dengan begitu cepat sehingga tidak akan ada cara bagi umat manusia untuk terus bersaing atau bersaing.

Simulasi Covid

Penggunaan penyelidikan AI di dunia nyata: simulasi COVID membantu memaklumkan dasar. Imej melalui Singularitynet.io

Pada masa kini dan kecerdasan buatan semakin banyak memperoleh dana penyelidikan dalam bidang seperti pengiklanan dan aplikasi yang berpusatkan perniagaan. Namun ia tidak dikembangkan dalam kes penggunaan yang lebih luas. Ringkasnya, terdapat jurang besar antara apa yang diminta dan bersedia dibiayai oleh perniagaan, dan apa yang ingin dikembangkan oleh penyelidik.

Perniagaan memerlukan ciri dan fungsi yang sangat spesifik dalam projek AI mereka, yang berbeza dengan projek yang lebih umum yang ingin diusahakan oleh penyelidik. Penyelidik juga cukup fokus pada penyelidikan biologi yang menggabungkan biologi dan kecerdasan buatan untuk diagnosis penyakit, pencegahan atau penyembuhan, atau projek lanjutan hidup. Anehnya ada sedikit perniagaan yang berminat ke arah ini untuk penyelidikan AI dan kekurangan dana sangat banyak di bidang ini.

Biokesihatan AI

AI dapat membantu kita untuk hidup lebih lama. Imej melalui Blog SingularityNET

SingularityNET adalah projek yang berusaha untuk menutup jurang ini dan membuat model baru yang menyatukan perniagaan dan penyelidikan dalam pencarian aplikasi AI. Dengan cara ini projek dapat mewujudkan industri yang sama sekali baru yang memberikan insentif kepada sesiapa sahaja untuk membuat atau menyumbang kepada projek AI. Dan ia sedang dalam perjalanan untuk menjadi kenyataan.

Bagaimana SingularityNET Berfungsi?

SingularityNET menyatukan teknologi blockchain dan kecerdasan buatan, yang dapat difahami menjadikannya projek yang sangat kompleks. Sangat menarik untuk menonton projek ini, kerana walaupun pada mulanya rancangannya adalah untuk menjadi pasar AI untuk aplikasi dan perkhidmatan, tujuan jangka panjang adalah untuk mewujudkan rangkaian AI yang mengatur sendiri.

Sistem SingularityNET

SingularityNET bertujuan untuk memupuk sistem pintar dan memaksimumkan kesan positifnya. Imej melalui Buku putih SingularityNET

Matlamat jangka panjang ini sangat rumit dari dalam, tetapi dari pengguna luar akan melihat apa yang nampaknya merupakan platform mudah di mana ejen mesin bekerjasama untuk memenuhi keperluan pengguna dan juga berusaha untuk membuat peningkatan lebih lanjut pada keseluruhan rangkaian.

Seperti yang disebutkan di atas, projek ini sangat bercita-cita tinggi. Mari kita lihat di bawah tentang apa yang telah dicapai, dan apa yang diharapkan dapat dicapai oleh projek ini semasa ia terus berkembang dalam evolusi hingga akhirnya menjadi rangkaian AI yang mengatur sendiri.

Pasar Perkhidmatan AI

Oleh kerana ia merupakan projek yang bercita-cita tinggi dan kompleks, pasukan SingularityNET menyimpan perkara-perkara yang paling mendasar pada hari-hari awal projek dengan memfokuskan usaha mereka untuk mewujudkan pasaran untuk perkhidmatan dan aplikasi AI. Pada tahun-tahun awal pembangunan, projek ini telah memberi tumpuan kepada tiga bidang berikut:

  • Robotik Awan
  • Penyelidikan Bioperubatan
  • Keselamatan siber

Pasar yang telah dibuat membolehkan pembangun AI akses mudah ke platform yang membolehkan mereka mengewangkan ciptaan mereka. Perkhidmatan dan alat yang ditambahkan ke pasaran dapat memperoleh token SingularityNET AGI, atau dapat ditukar dengan alat dan perkhidmatan lain jika pemaju lebih suka mengikuti jalan tersebut. API yang digunakan untuk memproses transaksi memungkinkan untuk transformasi perkhidmatan AI standard menjadi kontrak pintar berasaskan blockchain.

Platform SingularityNET

Platform ‘pintar’ untuk perkhidmatan AI. Imej melalui kertas putih SingularityNET.

Platform ini juga akan menggunakan kontrak pintar untuk perkhidmatan lain, seperti mengaktifkan sistem pengundian yang akan digunakan untuk menentukan masalah pemerintahan. Model tadbir urus yang dicadangkan oleh pasukan SingularityNET adalah model yang serupa dengan model DAO, dan disebut sebagai Koperasi Organisasi Sendiri yang Terdesentralisasi (DSOC).

Ejen SingularityNET

Ejen adalah bahagian penting dari SingularityNET dan mereka memenuhi beberapa peranan penting dalam ekosistem, dan diharapkan akan semakin penting ketika rangkaian berkembang. Pada hakikatnya ejen ini adalah entiti kecerdasan buatan yang melaksanakan kontrak pintar di platform. Pada mulanya ejen yang paling biasa adalah simpul rangkaian yang memberikan kata sepakat untuk blockchain.

Ejen AI Shutterstock

Ejen dalam Sistem AI. Imej melalui Shutterstock

Sesungguhnya pemeliharaan kesahan rangkaian adalah salah satu tugas terpenting yang dilaksanakan oleh ejen. Untuk melaksanakan tugas ini, ejen menggunakan skala kedudukan binari 0 dan 1 di mana mereka memberi peringkat satu sama lain setelah setiap transaksi rangkaian. Penting untuk diperhatikan bahawa kedudukan tidak wajib, dan juga boleh dibuat secara automatik. Segala tugas yang ditandai selesai oleh ejen yang merangkumi pembayaran secara automatik dianggap layak mendapat peringkat 1.

Terdapat lebih banyak perkara dalam ranking setiap ejen daripada skor reputasi asas. Faktor lain yang termasuk dalam kedudukan keseluruhan setiap ejen, termasuk:

  • Kedudukan Faedah – Ini adalah metrik pemeringkatan yang berasingan berdasarkan tindakan yang dilakukan ejen yang menyumbang kepada peningkatan ekosistem. Faktor-faktor yang dipertimbangkan dalam peringkat faedah biasanya tidak mempunyai nilai wang dalam sistem dan dianggap sebagai tindakan amal atau khidmat masyarakat.
  • Pemadaman Token AGI – Ejen diharuskan mempertaruhkan sejumlah token AGI untuk tampil di ekosistem, tetapi ketika peringkat mereka jatuh di bawah tahap tertentu, saham mereka dapat dipotong, menyebabkan mereka kehilangan sebahagian dari token yang dipertaruhkan.
  • Pengesahan Luaran – Ada kemungkinan syarikat dapat ditambahkan ke sistem pemeringkatan (dengan menggunakan perkhidmatan KYC), dan syarikat-syarikat ini dapat memberikan bonus peringkat untuk ejen dalam sistem.

Masa Depan Blockchain dan AI

SingularityNET berfungsi dari premis bahawa masa depan teknologi sebahagiannya adalah persimpangan teknologi blockchain dan kecerdasan buatan. Pasukan ini sampai pada kesimpulan ini berdasarkan kelebihan jelas yang ditunjukkan oleh teknologi blockchain, dan status perkembangan teknologi kecerdasan buatan.

Dengan menggabungkan dua teknologi, platform AGI mula mewujudkan permainan akhir evolusi mesin-manusia, dan dapat mengarahkannya ke arah yang berkelanjutan dan baik.

Blockchain AI

Kepintaran Buatan Memenuhi Blockchain

Pembangun di sebalik SingularityNET percaya bahawa walaupun pada peringkat awal teknologi AI mulai mempengaruhi banyak aspek pekerjaan dan kehidupan orang. Pada zaman sekarang data adalah tulang belakang semua teknologi, namun mengganggu data itu tidak mahal dan sangat sukar untuk dikesan. Bagaimana kita dapat menilai kebenaran data apabila ini berlaku?

Pengalaman dan pengetahuan individu tidak dapat menguraikan teknologi pemalsuan yang dibuat oleh AI. Tetapi jika anda menambahkan teknologi blockchain, apa-apa boleh menjadi bukti kerosakan, dan ini mungkin akan menjadi teknologi asas yang diperlukan dalam masa terdekat.

SingularityNET sedang mengembangkan platform pertama dan satu-satunya di mana AI dapat meningkatkan kerjasama. Ini sahaja dapat menyelesaikan salah satu masalah besar yang dihadapi oleh para penyelidik AI, dan ini memungkinkan untuk pertumbuhan sistem AI yang tidak teratur. Interoperabiliti membolehkan orang menggunakan sepenuhnya keupayaan sistem AI yang bebas.

Kitaran Kebajikan SingularityNET

Adopsi menghasilkan lebih banyak adopsi, dan agen mendapat lebih banyak agen dalam kitaran kebajikan. Imej melalui kertas putih SingularityNET.

Dengan SingularityNET mana-mana individu, perniagaan, atau organisasi dapat mengambil bahagian dalam pasaran untuk menjual dan membeli perkhidmatan atau produk di platform AGI dengan hanya memberi kuasa kepada ejen AI untuk melakukannya. Setelah agen AI ini mula berinteraksi antara satu sama lain, mereka tidak lagi wujud dalam keadaan hampa, dan mereka tidak perlu lagi bergantung pada jenis infrastruktur atau syarikat tertentu untuk beroperasi.

Dengan pasaran AGI yang diciptakan oleh SingularityNET, mana-mana ejen AI bebas menjual atau membeli set data atau alat analisis yang berharga yang perlu dibangunkan secara dalaman dari awal. Selain itu, setiap ejen AI dapat memperoleh keuntungan dari data yang dihasilkannya sendiri, menghasilkan nilai besar dari maklumat, fungsi, dan algoritma proprietari.

Mengendalikan Diri AI Internetworking

Pada pandangan jangka panjang, SingularityNET ingin mewujudkan rangkaian ejen AI yang dapat berinteraksi antara satu sama lain. Pada masa ini mereka melakukan ini dengan menggunakan sumber dari Yayasan OpenCog, dan salah satu cara yang paling terkenal dan paling mudah untuk mendapatkan pandangan mengenai visi pasukan adalah dengan memeriksa Sophia, robot humanoid yang diciptakan menggunakan teknologi SingularityNET.

Sophia the Robot cukup terkenal di arus perdana, tetapi yang tidak diketahui ramai ialah robot itu dirancang untuk menggunakan pelbagai agen AI dalam operasinya. Ini termasuk ejen AI yang membantu memproses bahasa, dan ejen lain yang berfungsi untuk mengawal pergerakan fizikal. Selama bertahun-tahun Sophia menjadi semakin kompleks dan canggih kerana bilangan dan sifat agen AI yang digunakan meningkat dan menjadi lebih kompleks sendiri.

Robot Sophia

Sophia adalah contoh terbaik bagaimana ejen dapat bekerjasama. Imej melalui PerniagaanInsider.com

Ejen AI yang digunakan di Sophia memberi kita gambaran mengenai masa depan interaksi dalam sistem AI. Sebagai contoh, jika anda meminta Sophia untuk meringkaskan buku atau filem, robot akan memulakannya dengan mengirimkan permintaan tersebut kepada ejen AI utama. Ejen itu mungkin tidak akan dapat menyelesaikan tugas itu sendiri, tetapi mungkin mengetahui bahawa ejen 2 pakar dalam sastera, atau ejen 3 dalam pakar dalam filem. Setelah menghubungi ejen ini, mungkin mereka menghubungi ejen 4, yang merupakan ejen yang pakar dalam meringkaskan teks.

Dalam kes ini ejen 1 mungkin membayar ejen 2 untuk menyalin beberapa buku dan ejen 4 untuk meringkaskan transkripsi itu. Semua maklumat akan dihantar kepada ejen 1 dan ejen akan menyerahkannya kepada Sophia, yang akan membayar ejen untuk menyelaraskan aktiviti.

Pada masa yang sama semua ejen yang terlibat dalam proses mengemas kini enjin mereka sendiri dengan semua pengetahuan yang mereka perolehi dari proses tersebut. Kerjasama ini membolehkan ejen AI belajar ketika mereka menyelesaikan tugas, dan dengan bekerjasama antara satu sama lain, mereka dapat mengembangkan keseluruhan sistem dengan lebih pantas daripada yang mungkin dilakukan oleh satu ejen AI..

Ejen AI

Ejen AI bekerjasama untuk menyelesaikan tugas. Imej melalui kertas putih SingularityNET.

Dan jika itu tidak mencukupi, pasukan SingularityNET telah berteori bahawa lelaran platformnya di masa hadapan akan menampilkan ejen AI yang mampu membuat ejen AI baru untuk menyelesaikan tugas tertentu. Dengan kesimpulan yang logik, ini akhirnya akan membawa kepada rangkaian autonomi yang dapat mengatur diri sendiri dan berkembang tanpa input tambahan.

Bekerjasama dengan Cardano

Pada bulan September 2020 SingularityNET membuat pengumuman bahawa mereka telah memulakan kerjasama dengan IOHK, syarikat teknologi yang diasaskan oleh Charles Hoskinson, dan berada di belakang blockchain Cardano. Tujuan kerjasama ini adalah untuk memindahkan sebahagian platform SingularityNET ke blockchain Cardano.

Sehingga kini SingularityNET dijalankan di blockchain Ethereum, tetapi pasukan selalu mengatakan bahawa mereka lebih suka bahawa SingularityNET menjadi agnostik blockchain sebanyak mungkin, dan ini bermaksud mengangkutnya ke sebanyak mungkin blockchain lain.

Dalam kes pemindahan pertama ke Cardano, syarikat itu mendakwa keputusan itu dibuat kerana masalah seputar kelajuan dan kos untuk rangkaian Ethereum. Pasukan itu juga mengatakan ada beberapa kekhawatiran mengenai Ethereum 2.0, yang telah diluncurkan, tetapi masih ada beberapa pertanyaan mengenai waktu fitur tertentu.

Menurut Dr. Ben Goertzel, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas SingularityNET Foundation:

“Masalah kelajuan dan kos semasa dengan blockchain Ethereum telah meningkatkan urgensi mencari alternatif untuk sokongan blockchain SingluarityNET. Reka bentuk Ethereum 2.0 yang bercita-cita tinggi menjanjikan tetapi masa peluncuran aspek yang berbeza dari Ethereum generasi akan datang ini masih belum jelas, bersama dengan banyak butiran praktikal. “

Selain mengusahakan penyelesaian yang akan membolehkan sebahagian besar SingularityNET dibawa dari Ethereum ke Cardano, kedua-dua pasukan juga telah mengerjakan mekanisme untuk memindahkan sebahagian token AGI berasaskan ERC-20 ke AGI yang berpusat di Cardano. token. Jumlah token yang tepat untuk ditukar akan ditentukan oleh pasaran, menurut Dr. Goertzel.

Token AGI

Token AGI ICO for SingularityNET diadakan pada bulan Disember 2017, di tengah-tengah perhimpunan besar-besaran yang membawa banyak cryptocurrency ke tahap tertinggi sepanjang masa. Projek ini berjaya mencapai tahap capaian dalam 24 jam, menjual 500 juta token AGI dan mengumpulkan $ 32.8 juta. Token itu dijual pada harga $ 0.10 setiap satu, walaupun banyak token diberikan sebagai bonus.

Token AGI

Menghidupkan platform SingularityNET. Imej melalui Dexplain.com

Pada masa penjualan terdapat 1 bilion token AGI yang dicetak, dan selain 500 juta token yang diberikan kepada peserta ICO, terdapat 200 juta yang diperuntukkan untuk kumpulan hadiah SingularityNET, 180 juta diedarkan kepada pengasas, 80 juta diberikan kepada SingularityNET Foundation untuk menyokong operasi, dan 40 juta diagihkan sebagai karunia kepada penyokong kempen.

200 juta token ganjaran digunakan dalam sistem pertaruhan, dan dilepaskan kepada ejen yang mengambil bahagian dalam pengambilalihan selama 10 tahun. Setelah semua token kumpulan ganjaran ini diedarkan, ini akan bergantung kepada masyarakat untuk memilih dan memutuskan apakah lebih banyak token harus dicetak untuk menyegarkan kumpulan ganjaran atau jika ada mekanisme lain yang akan digunakan.

Pasukan dan Kemajuan SingularityNET

Pasukan SingularityNET mempunyai lebih daripada 50 individu, dengan berpuluh-puluh pemegang PhD. Pencipta SingularityNET ialah Dr. Ben Goertzel, yang juga Ketua Saintis di Robotik Hanson, di mana dia membantu mencipta robot Sophia. Sebagai tambahan, Dr. Goertzel adalah ketua Persatuan Kecerdasan Umum Buatan, dan OpenCog Foundation.

Pasukan Pengasas SingularityNET

Ahli pengasas platform SingularityNET. Imej melalui SingularityNET.io

Diketuai oleh Ben Goertzel, pasukan SingularityNET merangkumi jurutera, saintis, penyelidik, usahawan, dan pemasar berpengalaman. Platform teras dan pasukan AI selanjutnya dilengkapi dengan pasukan khusus yang dikhaskan untuk bidang aplikasi seperti robotik dan AI bioperubatan. Dan tentu saja, Sophia robot juga merupakan anggota pasukan SingularityNET yang membanggakan.

Pasukan ini telah mencapai kemajuan yang baik di platform, dan kini berada di versi beta versi ketiga. Kemajuan terkini pasukan dapat dilihat di sini peta jalan projek.

Terdapat sebilangan platform blockchain yang menggunakan kecerdasan buatan, kebanyakannya sebagai sebahagian daripada perkhidmatan ramalan. Tidak ada yang sama kompleks dan maju, dengan tujuan akhir sebagai SingularityNET.

Mempertaruhkan AGI

Mempertaruhkan token AGI untuk menyokong platform dan ekosistem SingularityNET mula beroperasi pada bulan April 2020. Dengan meletakkan AGI dan menyokong pengguna blockchain akan diberikan lebih banyak token AGI.

Kekuatan SingularityNET

Stake AGI dan dapatkan minat untuk menyokong rangkaian. Imej melalui Staking.SingularityNET.io

Menurut dokumentasi SingularityNET, peranan dalam ekosistem platform SingularityNET sangat berkaitan dengan gerbang fiat-crypto – sekumpulan proses perisian yang bersama-sama membolehkan pengguna pilihan untuk berinteraksi dengan penyedia AI dan pengguna lain di platform SingularityNET menggunakan sepenuhnya fiat mata wang dan bukannya token AGI.

Gerbang fiat-crypto belum dilaksanakan sepenuhnya, tetapi taruhan telah berlaku, dan bahkan setelah semuanya pertukaran nilai di platform akan berlaku dengan token AGI.

Staking in SingularityNET berlaku secara berperingkat yang berlangsung selama 30 hari pada masa ini. Satu sesi staking mempunyai peringkat berikut

  1. Tempoh tetingkap taruhan
  2. Tempoh Staking
  3. Tempoh Pilih
  4. Tempoh Pengeluaran

Setelah panggilan untuk jangka masa tamat dan permintaan diterima, tetingkap penentuan jangka masa yang ditentukan akan bermula. Token terkunci dalam kontrak pintar bertahap selama tetingkap itu. Sekiranya pengguna tidak meminta token mereka kembali, mereka secara automatik akan diberi semula secara automatik di tetingkap seterusnya, bersama dengan token ganjaran. Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk tidak menggunakan semula melalui tetapan dalam dApp Singularity yang mudah digunakan.

Membeli, Berdagang dan Menyimpan AGI

Token AGI tidak bagus untuk pelabur awal sekiranya mereka terus memegang. Tertinggi sepanjang masa pada $ 1.86 kembali pada Januari 2018, sejurus selepas ICO. Pengguna yang mengeluarkan wang kemudian berjaya dengan baik.

Mereka yang telah memutuskan untuk berada dalam keadaan yang jauh lebih buruk, dengan perdagangan AGI hanya di bawah $ 0,05 pada akhir Disember 2020. Itu adalah kerugian lebih dari 50% walaupun Bitcoin melonjak di atas $ 20,000 ke tahap tertinggi sepanjang masa.

Carta Harga SingularityNET

Token AGO belum mempunyai prestasi harga terbaik. Imej melalui Coinmarketcap.com

Ia juga menarik untuk dilihat bahawa walaupun setelah tiga tahun token AGI tidak disenaraikan di banyak bursa, walaupun dengan Binance menjadi salah satu dari mereka terdapat banyak peluang bagi pengguna untuk membeli token tersebut. Kemungkinan lain adalah Kucoin dan Bitfinex, serta DEX Uniswap.

AGI dibuat sebagai token ERC-20 dan tetap menjadi token pada akhir tahun 2020, tetapi ada versi Cardano dalam karya, walaupun belum ada indikasi kapan ia akan dilancarkan. Pelabur kelihatan teruja dengan berita mengenai perkongsian antara Cardano dan SingularityNET ketika ia diumumkan, jadi peluncuran versi AGI berasaskan ADA dapat memberikan tanda tambah.

Kesimpulannya

Pasar AI SingularityNET adalah ciptaan yang unik, dan sejauh yang kita ketahui, tidak ada projek lain yang berfungsi pada perkara serupa atau hampir dengan skala ini di ruang AI. Pasar juga menjanjikan perkhidmatan yang diperlukan untuk perniagaan yang berminat untuk menambah perkhidmatan AI yang meningkatkan operasi tanpa memerlukan banyak perbelanjaan.

Pengguna kelihatan teruja dengan projek ini pada awalnya, tetapi prestasi buruk token AGI menunjukkan bahawa banyak minat yang mungkin telah berkurang sekarang, dan SingularityNET perlu menyampaikan sesuatu yang mengagumkan untuk menghidupkan kembali kegembiraan sebelumnya yang ditunjukkan oleh pelabur awal.

Walaupun pasaran adalah tanggapan yang menarik, rangkaian AI autonomi kendiri yang merupakan visi jangka panjang pasukan yang dirancang jauh lebih bercita-cita tinggi dan menarik. Itu boleh berakhir sebagai salah satu projek AI / blockchain paling berharga yang pernah ada, jika pasukan SingularityNET dapat meneruskan perkembangannya. Sudah tentu dengan pasaran yang baru dilancarkan baru-baru ini masih terlalu awal untuk mengetahui projek yang akhirnya dapat dikembangkan.

SingularityNET Sophia

Adakah SingularityNET masa depan blockchain dan AI? Imej melalui Medium.com

Satu perkara yang jelas pada ketika ini adalah SingularityNET menggabungkan dua teknologi yang dapat kekal di barisan hadapan industri teknologi selama beberapa dekad yang akan datang. Dan tidak ada alasan untuk berfikir bahawa kemampuan untuk membeli algoritma AI yang berguna akan sangat kuat, berguna, dan berharga dalam beberapa tahun mendatang.

Terdapat beberapa keprihatinan dengan projek ini, seperti kemungkinan akibat yang mungkin timbul dari desentralisasi teknologi yang begitu kuat. Terdapat bahaya yang nyata apabila membenarkan perkhidmatan AI yang kuat dibeli oleh mana-mana orang atau kumpulan tanpa nama.

Ia juga berbahaya sekiranya SingularityNET mencapai tujuan utamanya untuk mewujudkan rangkaian agen AI autonomi yang dapat menampung diri sendiri dan dapat berkembang tanpa bantuan tambahan dari manusia. Apa yang mungkin dilakukan oleh rangkaian tersebut jika lebih pintar daripada manusia dan tidak memerlukan bantuan kita?

Semua ini tentu saja sangat spekulatif kerana projek SingularityNET berada pada tahap awal jika dibandingkan dengan tujuan utamanya. Idea hebat seperti ini semestinya patut diperhatikan, dan sebarang penembusan boleh menyebabkan lonjakan besar dalam nilai token AGI.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me