Ulasan Stellar Lumens: Rangkaian Pembayaran Mikro Pembayaran

Stellar adalah salah satu cryptocurrency pembayaran paling menjanjikan yang kini ada di pasaran. Menjalin banyak perkongsian dan membina teknologi canggih.

Matlamat projek Stellar adalah untuk menghasilkan wang seperti e-mel. Mereka membina sumber bebas dan terbuka yang akan membolehkan sesiapa sahaja membina aplikasi kewangan kos rendah. Sudah tentu, terdapat sebilangan projek yang bersaing membangun teknologi yang serupa.

Jadi, bagaimana Stellar benar-benar dapat bersaing?

Dalam tinjauan Stellar ini, akan memberi anda semua yang perlu anda ketahui mengenai projek tersebut. Saya juga akan menganalisis harga jangka panjang dan potensi penggunaan Stellar Lumens (XLM) mereka.

Apa itu Stellar?

Hebat utamanya adalah jaringan pembayaran yang diedarkan yang dimaksudkan untuk menyediakan penyelesaian pembayaran rentas sempadan yang cepat, selamat dan murah. Ia juga dapat digunakan untuk mengeluarkan token anda sendiri, dan sebagai platform ICO jauh lebih mudah digunakan jika dibandingkan dengan Ethereum.

Gambaran keseluruhan Projek Stellar

Gambaran keseluruhan Projek Stellar. Imej melalui Stellar.org

Rangkaian dan yayasan yang terhubung keduanya dilancarkan pada tahun 2014, dan rangkaian tersebut dikuasakan oleh token Stellar Lumens (XLM) asli. XLM adalah kunci untuk membuat transaksi yang hampir seketika antara mata wang yang berbeza dan membuat pembayaran melintasi sempadan antarabangsa.

Rangkaian Stellar

Rangkaian Stellar diciptakan sebagai platform terdesentralisasi untuk membolehkan pemindahan aset yang cepat dan murah ke mana sahaja di dunia.

Rangkaian Stellar dapat menghubungkan individu, bank dan sistem pembayaran untuk memindahkan mata wang dengan selamat, andal dan cepat untuk sebahagian kecil dari kos gerbang pembayaran tradisional dan pemindahan mata wang. Stellar ingin merevolusikan pembayaran dan kiriman wang antarabangsa, menjadikannya selamat, cepat, mudah dan murah untuk semua orang di dunia.

Stellar juga dapat berfungsi sebagai peluncur untuk ICO projek, dan membuat token pada blockchain Stellar jauh lebih mudah daripada pada platform bersaing. Jaringan Mobius, SureRemit, dan Smartlands adalah beberapa projek yang telah mengadakan ICO mereka di Stellar.

Apa yang menjadikan Stellar Unik?

Pada pandangan pertama, nampaknya Stellar menyediakan banyak perkhidmatan yang sama yang dapat anda terima dari sistem perbankan tradisional anda, tetapi ada beberapa perbezaan utama yang menjadikan Stellar unik.

Untuk satu perkara, urus niaga di Stellar berlaku pada blockchain dan rangkaian yang terdesentralisasi yang mempunyai pemprosesan yang lebih cepat dan yuran yang lebih rendah jika dibandingkan dengan sistem perbankan tradisional.

Lumens Stellar Berbanding

Stellar Berbanding dengan projek lain. Imej melalui Kubu kuat

Dengan pembayaran Stellar diproses dalam 2-5 saat, dan bayarannya sangat kecil sehingga hampir tidak disedari. Tidak menukar satu mata wang dengan yang lain di rangkaian Stellar dikenakan bayaran hanya $ 0,00006 setiap transaksi. Bandingkan dengan wayar antarabangsa, yang mungkin berharga sebanyak $ 75.

Stellar juga unik jika dibandingkan dengan projek crypto dan blockchain lain. Walaupun banyak projek kripto yang popular ini difokuskan untuk memberikan keuntungan kepada syarikat dan perniagaan, Stellar didirikan dengan tujuan mulia untuk mewujudkan ekonomi digital yang inklusif, dan dengan itu ia melayani individu.

Stellar ingin menggunakan teknologi, inovasi, dan kedudukannya untuk membantu “memerangi kemiskinan dan memaksimumkan potensi individu.”

Teknologi Stellar

Rangkaian Stellar yang diedarkan terdiri daripada sebilangan besar pelayan, masing-masing menjalankan perisian Stellar Core, dan semua dimiliki oleh orang dan organisasi yang berlainan yang tersebar di seluruh dunia.

Perisian Stellar Core menyimpan salinan blockchain tempatannya sendiri dan berkomunikasi dan menyegerakkan dengan semua komputer lain yang menjalankan perisian Stellar Core dan disambungkan ke rangkaian.

Stellar berbeza dengan kebanyakan cryptocurrency lain kerana mekanisme konsensus bukan Proof-of-Work, dan juga Proof-of-Stake. Sebaliknya, ia menggunakan sesuatu yang disebut Stellar Consensus Protocol (SCP) yang memberikan kaedah untuk mencapai konsensus tanpa bergantung pada sistem tertutup untuk merekod transaksi dengan tepat.

Bagaimana Stellar Berfungsi

Perkara pertama yang mesti dilakukan oleh sesiapa sahaja yang ingin berinteraksi di rangkaian Stellar adalah membuat akaun, atau lebih tepatnya alamat dompet. Ini akan merangkumi kunci awam yang boleh dikongsi dengan orang lain dan kunci peribadi yang memastikan akaun anda selamat. Kunci awam anda adalah kaedah kriptografi yang digunakan untuk memastikan transaksi yang dilakukan di rangkaian selamat.

Bagaimana Stellar Berfungsi

Tinjauan Ringkas Bagaimana Stellar Berfungsi

Setelah anda mempunyai akaun, anda perlu memuat naik sejumlah dana ke anchor di rangkaian Stellar. Anchor adalah konstruk yang dipercayai untuk menyimpan deposit dan mengeluarkan kredit maya ke dalam akaun Stellar.

Sauh adalah hubungan antara rangkaian Stellar dan mata wang yang ada. Oleh kerana itu, kebanyakan rangkaian syarikat adalah bank, syarikat pengiriman wang, dan institusi simpanan.

Setelah dana anda dimuat ke anchor, anda sudah bersedia untuk memanfaatkan pemindahan segera yang tersedia di rangkaian.

Stellar vs. Ripple

Sesiapa yang melihat Stellar akan secara automatik berusaha membuat perbandingan dengan Ripple (XRP), kerana kedua-duanya adalah rangkaian pembayaran, dan keduanya dibuat oleh Jeb McCaleb. Kedua-dua projek tersebut mempunyai beberapa persamaan, dan mereka dilihat sebagai rangkaian pesaing.

Walaupun begitu, terdapat juga perbezaan utama antara kedua platform tersebut, dan sementara beberapa orang menyebut Stellar sebagai garpu Ripple, itu tidak benar. Stellar mempunyai asas kod yang unik, dan keduanya mempunyai falsafah yang berbeza.

Walaupun Ripple prihatin dengan sisi institusi transaksi kewangan dan telah berusaha untuk bekerjasama dengan bank-bank global utama untuk menggantikan rangkaian pengiriman wang global, Stellar lebih fokus pada individu, menyediakan platform yang menekankan kemasukan dan literasi kewangan global.

Stellar vs. Ripple

Stellar dan Ripple Dibandingkan

Memang betul bahawa kedua-dua projek itu lebih awal dalam ciri dan pangkalan kode mereka pada mulanya, tetapi setelah 5 tahun pembangunan di Stellar, itu tidak lagi berlaku. Stellar telah berubah menjadi Stellar Consensus Protocol untuk mekanisme konsensusnya, menggunakan model yang dikenal sebagai Perjanjian Byzantine Bersekutu.

Ripple tetap menggunakan protokol yang menggunakan mekanisme yang dikenali sebagai bukti kebenaran. Menurut buku putih Ripple, mekanisme konsensus PoC ini:

“Diterapkan setiap beberapa saat oleh semua node, untuk menjaga kebenaran dan kesepakatan jaringan”.

Terdapat perbezaan lain antara kedua-dua rangkaian tersebut. Sebagai contoh, Ripple mempunyai 100 bilion jumlah token XRP dan deflasi berdasarkan kadar pembakaran token yang berubah-ubah. Stellar bermula dengan jumlah penawaran 100 bilion token XLM, tetapi pada masa ini, jumlah penawaran hanya lebih dari 105.3 bilion token disebabkan oleh inflasi 1% yang dimasukkan ke dalam Stellar.

Terdapat juga perbezaan di pasar sasaran (institusi untuk Ripple dan individu untuk Stellar) yang telah dibincangkan, dan protokol yang berbeza digunakan untuk mencapai konsensus.

Pasukan Stellar

Stellar ditubuhkan pada tahun 2014 oleh Jed McCaleb dan Joyce Kim. Selain menjadi salah satu pengasas bersama Ripple, McCaleb juga merupakan pencipta laman perkongsian fail eDonkey dan juga pertukaran Bitcoin Mt Gox yang terkenal. Setelah dua tahun di Ripple McCaleb merasa terpaksa pergi kerana falsafah yang berbeza, dan dia meninggalkan Ripple untuk membentuk Stellar.

Pasukan Stellar

Dari Kiri: Jedd McCaleb, Joyce Kim & Denelle Dixon. Imej melalui Twitter & Sidang Kemuncak Kreatif

Presiden, CEO, dan Pengarah Eksekutif Stellar adalah Denelle Dixon. Dia adalah tambahan baru dalam pasukan, setelah datang ke Stellar pada Mei 2019 setelah menghabiskan tujuh tahun di Mozilla, di mana dia baru-baru ini adalah Ketua Pegawai Operasi. Pada masa lalu, dia juga bekerja sebagai Pengarah Undang-Undang Kanan di Yahoo setelah menerima JD dari University of California.

The pasukan yang lain termasuk teknolog, jurutera, usahawan, saintis, pereka dan lain-lain, semuanya berminat untuk membina sistem kewangan global yang inklusif. Walaupun Yayasan Stellar mempunyai pejabat di San Francisco dan New York City, anggota pasukannya tersebar di seluruh dunia.

Perkongsian Bintang yang terkenal

Salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan penggunaan dan penyebaran lebih cepat adalah melalui kerjasama dengan organisasi yang ada. Pasukan kepemimpinan Stellar sangat memahami hal ini, dan telah menjalin kerjasama di beberapa industri dan dengan pelbagai syarikat. Berikut adalah beberapa perkongsian yang paling penting:

Perkongsian terbesar dan paling banyak dibincangkan adalah satu dengan IBM. Stellar telah bekerjasama dengan syarikat teknologi terhormat sejak Oktober 2017, dan perkembangan terbaru adalah pelancaran World Wire IBM, sistem pembayaran global masa nyata yang berjalan di Stellar.

IBM Stellar

IBM Menggunakan Teknologi Stellar. Imej melalui Buletin Hebat

Baru dilancarkan pada bulan Mac 2019, ia sudah menyokong 47 mata wang dan berfungsi di 72 negara yang berbeza dengan 44 titik akhir perbankan dan lebih dari 1,000 pasangan perdagangan mata wang unik. IBM juga telah menandatangani 6 bank untuk menerbitkan stablecoin berdasarkan XLM.

Terdapat banyak perkongsian lain yang telah dibuat oleh Stellar, termasuk beberapa dengan penyedia pemindahan wang, seperti Tempo di Perancis, Remitr di Amerika, SatoshiPay di Eropah, SureRemit di Afrika dan banyak lagi.

Token XLM (Stellar Lumens)

Lumens, yang menggunakan simbol ticker XLM, adalah aset asli yang digunakan di rangkaian Stellar. Rangkaian ini dilancarkan dengan 100 bilion Lumens, dengan kadar inflasi tahunan 1%. Pada bulan September 2019 kini terdapat 105,323,320,393 XLM. The Lumens melayani dua tujuan di rangkaian Stellar:

  • Ini mencegah spamming rangkaian dengan menampung kos transaksi (yuran), dan juga memastikan pengguna mengekalkan keseimbangan minimum. Keperluan baki minimum dimulakan untuk menjaga jaringan agar tidak disusupi dengan transaksi palsu. Setiap transaksi di rangkaian Stellar mempunyai biaya 0,00001 XLM.
  • Ini juga memudahkan transaksi berbilang mata wang dengan bertindak sebagai penghubung antara pelbagai mata wang dan membiarkan perdagangan berlaku walaupun pasaran langsung tidak cukup besar untuk memudahkan perdagangan.

Walaupun Lumens telah diperdagangkan dengan baik pada tahun 2014 setelah mereka disenaraikan, ia kekal terikat selama tiga tahun selepas itu. XLM diperdagangkan antara $ 0.001 dan $ 0.006. Ia hanya ketika larian lembu 2017 muncul Lumens mengambil wap.

Prestasi Harga XLM

Prestasi Harga XLM. Imej melalui CMC

April menyaksikan harga mula bergerak lebih tinggi, dan pada akhir bulan, ia berada di atas $ 0,005. Mei menyaksikan harga meletup, dan XLM diperdagangkan setinggi $ 0,067443, tetapi sebahagian besarnya, ia tetap antara $ 0,04 dan $ 0,05 sepanjang bulan Mei dan Jun.

Harga merosot lagi ke kawasan $ 0.02 dan kekal di sana sehingga kenaikan cryptocurrency berdasarkan luas yang bermula pada bulan November 2017. Harga naik dengan cepat hingga November dan Disember 2017 dan XLM mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0,938114 pada 4 Januari 2018.

Ia diperdagangkan jauh lebih rendah dari paras tertinggi, melantun sebentar pada bulan April 2018, tetapi kekal antara $ 0.2 dan $ 0.3 untuk sebahagian besar tahun 2018. Pada bulan November 2018 ia menembusi di bawah $ 0.2 dan pada bulan Januari 2019 ia turun di bawah $ 0.1.

Berniaga & Menyimpan XLM

XLM diperdagangkan di beratus-ratus pertukaran yang berbeza. Ini termasuk beberapa yang terkenal seperti Coinbase Pro dan Binance. Terdapat juga sejumlah pertukaran gerbang fiat tempatan lain yang boleh anda gunakan di kawasan tertentu.

Ketika datang ke volume perdagangan, lebih dari 50% nampaknya tertumpu di tiga bursa yang berbeza (BCEX, LAToken dan BitForex). Ini bermakna bahawa kecairan untuk XLM sangat bergantung pada pesanan yang mengalir melalui bursa ini.

Oleh itu, pada buku pesanan individu nampaknya terdapat kecairan yang cukup kuat. Contohnya, di pasaran Binance XLM / BTC, buku pesanan sangat diperlukan dan perolehannya sangat banyak. Oleh itu, anda boleh membuat pesanan blok besar dengan selamat tanpa banyak slip.

Binance XLM

Daftar di Binance dan Beli Token XLM

Sebaik sahaja anda mempunyai Lumens anda, anda mungkin ingin menyimpannya dalam dompet luar talian. Kita semua menyedari risiko yang timbul dengan meninggalkan cryptocurrency di bursa terpusat.

Untuk penyimpanan, terdapat sejumlah besar dompet yang menyokong XLM. Saya tidak akan membahasnya di sini tetapi jika anda mahukan senarai lengkapnya, anda boleh membaca gambaran keseluruhan kami mengenai Stellar XLM Wallets teratas.

Rancangan Pengagihan Stellar Lumens

Stellar mempunyai rancangan unik untuk mengedarkan Lumens. Kerana misi Yayasan Pembangunan Stellar adalah untuk mempromosikan akses kewangan global, keaksaraan, dan inklusi, ia mempunyai tujuan yang ambisius untuk menyebarkan 95% dari semua Lumens ke dunia.

Yayasan telah menyimpan 5% dari 100 miliar XLM awal untuk membiayai operasinya, dan melelongnya secara kecil-kecilan ke berbagai bursa. 95% yang lain dimaksudkan untuk diagihkan seperti berikut:

  • 50% akan diberikan kepada individu. Pada mulanya, ini dilakukan melalui pautan pendaftaran yang unik, tetapi Yayasan telah menghentikan program ini. Yang mengatakan, ada program lain yang digunakan untuk menyiarkan XLM kepada individu. Yang terbaru diumumkan pada bulan September 2019 dan akan mengedarkan 2 miliar XLM kepada pengguna Keybase perkhidmatan pesanan.
  • 25% telah diperuntukkan untuk rakan kongsi yang menyumbang kepada penerapan dan pertumbuhan rangkaian Stellar. Ini merangkumi perniagaan, bukan keuntungan, institusi dan agensi kerajaan.
  • 20% diberikan kepada pemegang BTC dan XRP pada bulan Oktober 2016 dan Ogos 2017. Pembahagian tersebut menyaksikan 19% diberikan kepada pemegang BTC dan 1% kepada pemegang Ripple.

Perkembangan Bintang

Tidak dinafikan bahawa Stellar cukup aktif dan mereka selalu mengemas kini komuniti mereka mengenai karya terbaru yang terlibat dalam projek ini.

Tetapi bagaimana output pembangunan mentah pada projek berjalan?

Salah satu kaedah terbaik untuk menentukannya adalah dengan melihat kod mereka yang dilakukan di repositori kod awam mereka. Oleh itu, saya memutuskan untuk menyelami Stellar’s GitHub dan perhatikan aktiviti pengekodan mereka.

Berikut adalah kod yang dibuat untuk tiga repositori yang disematkan selama 12 bulan yang lalu.

Stellar GitHub

Ikuti Sejarah dalam Tiga Repos Teratas. Imej melalui GitHub

Seperti yang anda lihat di atas, terdapat banyak kerja yang dilakukan pada protokol tersebut. Saya juga harus menyebutkan bahawa ini hanya tiga dari 73 repositori lain.

Ini lebih banyak daripada yang saya lihat pada projek lain dengan ukuran yang sama. Sebenarnya, sekiranya kita memeriksa kod menjejaki laman web, Stellar berada di kedudukan 36 untuk keseluruhan melakukan dan 23 untuk keseluruhan aktiviti.

Laju pembangunan yang hiruk pikuk ini masuk akal jika dilihat bersama dengan tonggak yang mereka temui dalam peta jalan pembangunan mereka. Terdapat sejumlah pelepasan protokol penting yang berlaku sepanjang tahun lalu.

Lebih-lebih lagi, melihat ke hadapan ada banyak yang dapat digembirakan dalam projek ini. Dalam mereka peta jalan yang komprehensif, mereka menguraikan kerja yang dilakukan pada protokol teras, platform, produk dan ekosistem yang lebih luas.

Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan terkini mengenai siaran terbaru, anda boleh terus mengikutinya blog pembangun. Mereka melakukan pekerjaan dengan baik untuk terus mengemas kini komuniti mereka.

Kesimpulannya

Stellar jelas mempunyai banyak peluang yang akan datang dalam beberapa bulan dan tahun-tahun mendatang, tetapi tentunya juga akan menghadapi cabaran. Salah satu cabaran tersebut adalah mengatasi persaingan di ruang pilihannya, bukan sahaja dari Ripple, tetapi juga dari platform lain seperti OmiseGo.

Mengenai aspirasinya untuk menjadi platform ICO, ada lebih banyak cabaran. Bukan hanya menentang Ethereum, tetapi juga menentang alternatif baru untuk crowdfunding seperti Binance Launchpad. Dan dengan projek-projek yang menjauhkan diri dari model ICO kerana ketidakpastian peraturan, boleh menjadi perjuangan untuk mendapatkan daya tarikan di daerah ini.

Yang juga menjadi perhatian beberapa orang adalah falsafah altruistik yang didasarkan pada Stellar. Kerana disokong oleh bukan keuntungan dan mempunyai penyertaan kewangan global sebagai matlamatnya, tidak banyak tumpuan untuk memaksimumkan keuntungan. Walaupun ini harus dipuji sebagai tujuan kemanusiaan, itu bukan sikap popular bagi perniagaan yang mungkin bekerjasama dengan Stellar. Itu dapat menahan token XLM untuk memperoleh keuntungan terbaik.

Tidak dinafikan bahawa Stellar adalah projek yang menarik, dan ia juga popular. Walaupun berada di peringkat kedua belas berdasarkan kapitalisasi pasar ketika saya menulis ini, ini telah berada di sepuluh teratas beberapa kali.

Ia menghadapi persaingan yang sukar, tetapi pesaing yang sukar itu sendiri, dengan pelbagai kes penggunaan, dan set ciri yang mengagumkan. Kerjasama dengan IBM sangat penting, dan dapat membantu meningkatkan kekayaan Stellar.

Anda harus membuat penilaian sendiri mengenai projek Stellar sebelum membuat pembelian XLM, tetapi jelas pasaran menyukai projek ini, dan ia mempunyai masa depan yang cerah.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me