Ulasan Streamr: Platform Untuk Pertukaran Data Masa Sebenar

Streamr (DATAcoin) adalah projek blockchain yang menarik yang mengembangkan pasaran untuk pertukaran data masa nyata.

Streamr menyelesaikan ICO pada tahun 2017 dan berjaya mendapatkan banyak dana. Pasukan ini telah maju dalam pengembangan protokol dan telah bermitra dengan sejumlah proyek dan perusahaan lain.

Namun, bolehkah Streamr benar-benar mencapai tujuan yang sama?

Dalam tinjauan Streamr ini, saya akan melihat secara mendalam prospek pertumbuhan mereka. Saya juga akan menganalisis kes penggunaan dan potensi penggunaan jangka panjang DATAcoin mereka.

Keperluan untuk Streamr

Di dunia yang semakin didorong oleh data, akses ke data masa nyata sangat penting bagi syarikat teknologi yang ingin membangun dominasi di bidangnya.

Hari ini, data dihasilkan dari semua jenis sumber unik, termasuk sensor dan peranti bersambung dalam pembuatan, sektor perkhidmatan, dan rantaian bekalan.

Data Sambungan Streamr

Visi Streamr. Sumber: Kertas Putih Streamr

Pada masa yang sama, kami melihat kemunculan Dapps di ruang blockchain, yang semakin perlu bergantung pada sumber data yang diedarkan dari dunia luar untuk menyesuaikan kontrak pintar dan membolehkan aplikasi yang lebih kuat dikembangkan.

Dari masalah ini, Streamr telah membuat penyelesaian; pasar untuk pertukaran data masa nyata, di mana sesiapa sahaja dapat menerbitkan acara ke aliran data, melanggan aliran dan menggunakan data dalam aplikasi terdesentralisasi.

Data masa nyata ini diberi token dan diperdagangkan oleh pengguna dan mesin melalui rangkaian P2P yang terdesentralisasi.

Streamr sering dibandingkan dengan IOTA, teknologi cryptocurrency yang memudahkan transaksi antara peranti IoT (internet of things). Kami meneroka beberapa ciri lain yang menjadikan Streamr berbeza dan mungkin lebih baik daripada IOTA dan pesaingnya yang lain.

Kes Penggunaan Streamr

Contoh paling jelas bagi kes penggunaan untuk Streamr adalah dengan kereta elektrik yang memandu sendiri. Kenderaan ini bergantung pada semua jenis data untuk meningkatkan kecekapannya, termasuk kesesakan lalu lintas, harga elektrik dan ramalan cuaca.

Streamr dapat membantu kereta elektrik menerima semua data ini dalam masa nyata. Data akan ditukar dengan DATACoins, mata wang utama yang digunakan di rangkaian Streamr. Selepas itu, kereta itu kemudian dapat menjual data yang diperolehnya ke sistem lain untuk meningkatkan kecekapannya juga.

Tumpukan Teknologi Streamr

Sistem data masa nyata yang terdesentralisasi Streamr dibina di atas timbunan teknologi dengan 5 lapisan. Di bawah ini adalah gambaran visual timbunan teknologi ini:

Tumpukan Teknologi Streamr

Gambaran keseluruhan Strim Teknologi Streamr

Mari kita lihat lebih mendalam maksud setiap lapisan teknologi ini

 1. Penyunting Streamr: Ini adalah lapisan kebolehgunaan dan toolkit yang memungkinkan pengembangan aplikasi terdesentralisasi dan didorong oleh data dengan pantas.
 2. Enjin Streamr: Enjin analitik pemprosesan acara berprestasi tinggi yang melaksanakan rangkaian luar secara terdesentralisasi. Enjin Streamr mampu berjalan pada penyedia pengkomputeran terdesentralisasi seperti Golem (GNT).
 3. Pasaran Data Streamr: Rangkaian aliran data bersama yang boleh disumbangkan dan dilanggan oleh sesiapa sahaja.
 4. Rangkaian Streamr: Lapisan pengangkutan data yang menawarkan rangkaian peer-to-peer yang didorong oleh insentif untuk pesanan dalam saluran data desentralisasi.
 5. Kontrak Pintar Streamr: Benarkan nod di rangkaian Streamr mencapai kata sepakat, tahan metadata aliran, menangani kebenaran dan pemeriksaan integriti, dan memudahkan pemindahan token yang selamat.

Duit Syiling

Data coin adalah token ERC20 yang digunakan untuk menukar data antara pengguna dan pengeluar di rangkaian Streamr. Ini juga berfungsi sebagai alat insentif untuk node broker berjalan di rangkaian P2P.

DATA Coin Streamr

Bagaimana duit syiling DATA akan digunakan dalam Ekosistem Streamr

Data Coin mempunyai 3 kes penggunaan utama:

 • Untuk mengekalkan dan mengoperasikan rangkaian P2P dengan memberi insentif kepada para peserta untuk menawarkan masa, elektrik, daya pengkomputeran, dan lebar jalur komunikasi untuk membuat broker.
 • DATAcoin berfungsi sebagai mata wang yang digunakan oleh pengguna untuk mengimbangi pengeluar data. Ini juga berfungsi sebagai alat untuk memberi insentif kepada vendor data untuk mengembangkan komuniti.
 • DATAcoin berfungsi sebagai alat untuk mengukur reputasi melalui ‘karma’. Pengeluar data, pengguna data, dan broker pesan dapat memperoleh ‘karma’ dari transaksi DATA Coin, seperti ketika Menerbitkan data, memakan data dan menjalankan node broker yang mengoperasikan rangkaian. Pengeluar data memperoleh karma apabila acara yang diterbitkan disampaikan kepada pelanggan. Pelanggan memperoleh karma dengan menerima peristiwa ini, dan node Broker memperoleh karma untuk membantu menyampaikan data dan melalui kegigihan. Karma baru yang ditambahkan setara dengan jumlah DATA Duit yang ditukar dalam transaksi. Namun, tidak seperti duit syiling DATA, karma merosot dan mempunyai tarikh luput, sementara baki duit syiling DATA pengguna tetap sama sepanjang.

Streamr vs. IOTA

Perbezaan terbesar antara IOTA dan Streamr adalah blockchain mereka: IOTA mengembangkan Rangkaian DAG mereka sendiri sementara Streamr memilih untuk membina rangkaian mereka di atas blockchain Ethereum.

Ini hadir dengan beberapa kelebihan, kerana Streamr dapat memanfaatkan komuniti pemaju yang jauh lebih besar yang dapat menawarkan sokongan apabila diperlukan. Mereka juga dapat menjimatkan sumber daya yang besar dengan tidak perlu membina infrastruktur yang sama sekali baru.

Streamr vs Iota

Imej melalui Streamr dan Wikimedia

Ini membolehkan mereka memfokuskan lebih banyak masa dan tenaga untuk memperbaiki platform mereka dan membina ciri tambahan.

Streamr juga memiliki keunggulan daripada IOTA kerana mereka memilih untuk fokus hanya pada data langsung, sedangkan IOTA menyimpan sejumlah besar data dari perangkat IOT, yang dapat berdampak pada sistem operasi walaupun terdesentralisasi.

Pasukan Streamr & Rakan kongsi

Streamr Labs mempunyai ibu pejabatnya di bandar Zug di Switzerland. Ini terletak di tengah-tengah “Crypto valley” yang merupakan wilayah di Swiss yang memiliki undang-undang / peraturan yang paling menguntungkan yang berkaitan dengan perniagaan berasaskan blockchain.

Ahli Pasukan Streamr

Beberapa Ahli Pasukan: Henri Pihkala, Nikke Nylund, Risto Karjalainen, Michael Malka

Pasukan ini mempunyai sekumpulan anggota yang beragam dengan pengalaman mulai dari pembelajaran mesin hingga kewangan dan pengembangan perisian. Mereka juga mempunyai gabungan pengusaha eklektik yang telah mengasaskan dan menjual perniagaan lain yang berkaitan.

 • Henri Pihkala (Pengasas, Ketua Pegawai Eksekutif): Henri adalah CEO dan CTO di dua syarikat perdagangan algoritma. Dia juga telah menghantar infrastruktur bangunan selama 10 tahun & alat untuk data masa nyata.
 • Nikke Nylund (Pengasas): Pengasas bersama Streamr, Nikke mempunyai latar belakang entrepreneriul dengan jalan keluar yang berjaya di tiga syarikat lain.
 • Risto Karjalainen (COO): Risto telah bekerja sebagai Quant di Bank Pelaburan termasuk JP Morgan Chase dan Merrill Lynch. Dia juga memiliki PHD dari Wharton School of business dan mahir dalam pembelajaran mesin dan kewangan tingkah laku.
 • Michael Malka (Ketua Makmal Streamer): Michael telah menghabiskan 20 tahun dalam industri perisian dalam beberapa peranan, termasuk pemaju, pakar dan CEO. Michael sebelum ini telah mengasaskan 3 syarikat di ruang Blockchain dan Artificial Intelligence.

Streamr juga telah bekerjasama dengan sejumlah projek lain yang berpengaruh di ruang blockchain. Sebagai contoh, selain daripada kerjasama mereka dengan Golem, mereka juga bergandingan dengan Electrify Asia untuk memberi pengguna kawalan terhadap data mereka.

Rakan Streamr

Streamr Partners dan Collaberations

Kerjasama ini juga meliputi syarikat yang lebih mapan yang ingin memasuki ruang blockchain. Contohnya, mereka bekerjasama Hewlett Packard untuk mengewangkan data kereta serta dengan Nokia untuk membangunkan stesen pangkalan bergerak generasi akan datang.

Berdagang dan Menyimpan DATA

Streamr menjual token ini dalam ICO yang banyak dipublikasikan pada bulan Oktober 2017. Mereka berjaya mengumpulkan sejumlah $ 27 juta sebagai pertukaran untuk 65% daripada jumlah bekalan DATA. Ini menyaksikan para pelabur membeli token dengan harga 0.055 USD.

Token itu melanda bursa pada bulan November 2017 dan mengejar kenaikan besar-besaran di altcoin yang menyusul. DATA berjaya mencapai tahap tertinggi sepanjang masa $ 0.31 pada Januari 2018.

Sudah tentu, ini tidak lama.

Seperti kebanyakan altcoin, DATA Coin mengalami penurunan harganya dengan ketara pada tahun 2018. Harganya jauh di bawah harga ICO tetapi nampaknya telah menurun. Segala-galanya nampaknya bertambah baik dan meningkat perlahan dengan pasaran yang lain dalam beberapa bulan pertama 2019.

Sejarah Harga DATA Streamr

Sejarah Harga Duit Syiling DATA. Imej melalui Coinmarketcap

Sekiranya anda ingin membeli duit syiling DATA, maka anda adalah pertukaran terbaik untuk melakukan ini pada Binance kerana jumlah ini paling banyak. Ia juga diperdagangkan di bursa DragonEX dan sejumlah bursa lain yang lebih kecil.

Jumlah dagangan dalam DATA nampaknya cukup kuat dengan tahap kecairan yang wajar di bursa yang disenaraikan. Walau bagaimanapun, token tetap tidak stabil jika dibandingkan dengan altcoin berukuran serupa.

Setelah anda mendapat DATA, anda harus menyimpannya di tempat yang selamat kerana membiarkannya di bursa boleh menjadi sangat berisiko. Memandangkan ini adalah token ERC20, ada pelbagai dompet yang boleh anda gunakan. Ini termasuk seperti MetaMask dan MyEtherWallet.

Pembangunan

Mendapatkan gambaran yang tepat mengenai berapa banyak kerja yang dilakukan pada sesuatu projek boleh menjadi sesuatu yang sukar tetapi ada beberapa kaedah yang berguna. Salah satunya adalah dengan melihat GitHub awam mereka dan jumlah kod yang didorong.

Saya memutuskan untuk terus ke projek Streamr GitHub dan perhatikan kod yang dilakukan ke repositori mereka. Di bawah ini kami mempunyai komitmen untuk 2 repos paling aktif dalam projek ini.

Komitmen Streamr GitHub

Streamr GitHub Berkomitmen dalam Repos Pilih (12 Bulan yang lalu)

Seperti yang anda lihat, pasukan ini telah cukup aktif sejak 12 bulan yang lalu dan mendorong banyak baris kod ke repositori ini. Ini juga hanya dua repos mereka apabila mereka mempunyai 40 yang lain yang telah mereka kerjakan.

Memang, jika kita membandingkan bilangan kod yang dilakukan di Streamr dengan duit syiling yang lain, mereka masuk pada kedudukan 48 pada kebetulan bersama. Ini berlaku dengan lebih daripada 3,658 komitmen pada tahun lalu.

Perkembangan ini mungkin disebabkan oleh peta jalan yang ambisius yang dimiliki oleh pasukan di hadapan mereka.

Peta Jalan

Peta jalan Streamr dibahagikan kepada 3 tonggak (M1, M2, M3)

 • Tonggak 1: Lepaskan versi pertama rangkaian penyampaian data insentif dan kontrak pintar yang mendasari. Mengusahakan lapisan lain untuk membangun ke arah integrasi penuh dengan ekosistem Ethereum
  1. WP1 (Rangkaian, Kontrak Pintar): Rangkaian broker desentralisasi prototaip
  2. WP2 (Marketplace): Pasar barebones
  3. WP3 (Engine): Enjin berjalan Ethereum
  4. WP4 (Penyunting): Pengkomputeran rantai dan luar rantai yang lancar
  5. Tonggak 2: Melancarkan versi pertama Data Marketplace, bersama dengan ciri yang diperlukannya di lapisan Rangkaian yang mendasari.
   1. WP5 (Rangkaian, Kontrak Pintar): Sokongan untuk pengewangan dan penyulitan data
   2. WP6 (Data Market): Marketplace yang terdesentralisasi sepenuhnya
   3. WP7 (Engine, Editor): Mencapai desentralisasi
   4. Tonggak 3: Mencapai visi Streamr penuh: mendorong penggunaan timbunan
    1. WP8 (Rangkaian): Penghalaan lanjutan, penyamaran lokasi
    2. WP9 (Pasar Data): Pembangunan komuniti
    3. WP10 (Engine, Editor): Pengeluaran

    Peta Jalan Streamr Milestones

    Peta Jalan Streamr & Tumpukan Teknikal

    Pasukan ini membuat peta jalan ini agak terbuka dan tidak meletakkan garis masa sewenang-wenangnya untuk kemas kini ini. Jadi, mungkin ini adalah kaedah untuk mereka menguruskan harapan masyarakat mereka.

    Kesimpulannya

    Sejak dimulakan pada tahun 2017, Streamr telah membina reputasi sebagai tambahan yang pantas untuk kelab eksklusif platform IOT yang dibolehkan blockchain.

    Penerapan blockchain Ethereum bermaksud bahawa dalam banyak cara, kejayaan Streamr dikaitkan dengan kejayaan Ethereum. Ini boleh dianggap sebagai kelebihan atau kekurangan bergantung pada pandangan seseorang tentang bagaimana fungsi blockchain ethereum.

    Namun, yang tidak dapat dinafikan adalah nilai yang dibuka dengan membuat pasar untuk data waktu nyata yang akan dieksploitasi untuk tujuan menciptakan lebih banyak kecekapan untuk sensor dan peranti yang terhubung dalam pembuatan, sektor perkhidmatan, dan rantai bekalan.

    Pasaran IOT global diproyeksikan mencapai $ 75billion pada tahun 2025, menempatkan Streamr dalam kedudukan yang unik untuk meningkatkan industri ini melalui penggunaan data masa nyata di blockchain.

    Gambar Pilihan melalui Fotolia

    Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

    Mike Owergreen Administrator
    Sorry! The Author has not filled his profile.
    follow me