Ulasan Terrexa: Panduan Pemula Lengkap

Dalam ulasan ini, kita akan melihat perkhidmatan pertukaran cryptocurrency baru yang baru sahaja melanda pasaran.

Terrexa berusaha untuk menjadi cara yang cepat dan mudah bagi peniaga untuk mendapatkan cryptocurrency. Dibangunkan oleh veteran industri Forex, Terrexa cuba menggunakan gerbang dan dompet pertukaran kripto yang lain.

Namun, bolehkah anda mempercayai perkhidmatan baru ini?

Dalam tinjauan Terrexa yang komprehensif ini, kami akan menyelami pertukaran tersebut dan memberi anda semua yang perlu anda ketahui. Antara lain, kita akan melihat keselamatan, teknologi, pasukan, peraturan dan bayaran.

Mari sampai ke sana.

Gambaran Keseluruhan Terrexa

Terrexa dilancarkan pada bulan April 2018 dan dikendalikan oleh syarikat induk bernama Prime Marshall Cy Ltd. Syarikat ini berpusat di Cyprus dan beralamat di Arch Makariou 3, 34 Hadjiyannis Court Limassol..

Terrexa sebenarnya adalah jenama yang dilancarkan oleh sistem perdagangan Leverate. Bagi mereka yang tidak tahu, Leverate adalah penyedia teknologi terkenal untuk pelbagai broker FX di seluruh dunia.

Leverate mengembangkan sistem perdagangan yang digunakan oleh broker sebagai produk “label putih”. Oleh yang demikian, nampaknya Terrexa adalah batu loncatan untuk pelancaran platform pertukaran cryptocurrency baru Leverate.

Dalam temu ramah baru-baru ini dengan Finance Magnates, Amir Haimpour, Pengurus Produk Kanan di Terrexa menyatakan perkara berikut:

“Di Terrexa, kami adalah pemimpi, dan perkhidmatan pertukaran dan dompet digital baru kami adalah gambar pembuka. Kami sudah mula merancang langkah seterusnya dalam ekosistem yang menarik ini ”

Oleh itu, jelas bahawa Terrexa mempunyai cita-cita yang cukup besar sehubungan dengan strategi mereka di pasaran cryptocurrency.

Terrexa tidak diatur sendiri dan sepertinya tidak ada peraturan yang ditentukan di Cyprus mengenai bagaimana perkhidmatan pertukaran mata wang digital harus beroperasi. Tidak ada lesen “Money Service” yang serupa dengan jenis yang ada di AS.

Ini mungkin salah satu sebab mengapa Terrexa tidak terbuka untuk pelanggan AS. Mereka tidak mahu melanggar peraturan yang mengatur perniagaan perkhidmatan wang.

Adakah Terrexa Selamat?

Salah satu soalan terpenting bagi peniaga ketika berurusan dengan pertukaran dan perkhidmatan cryptocurrency adalah seberapa selamatnya mereka. Kami selalu diingatkan akan risiko ketika kami di sini mengenai peretasan dan pelanggaran yang menyebabkan kerugian besar.

Salah satu kelebihan Terrexa ialah mereka beroperasi secara murni sebagai pintu masuk pertukaran crypto. Mereka tidak menyimpan dana anda di sistem mereka dan oleh itu anda sentiasa mengawal kunci peribadi anda di dompet tempatan anda.

Oleh itu, mereka cenderung menjadi sasaran penggodam kerana mereka tidak mempunyai sejumlah besar syiling di pelayan mereka.

Penyulitan SSL Terexa

Sijil Terrexa SSL

Memandangkan anda masih perlu memberi mereka butiran kad kredit serta memuat naik maklumat sensitif, sangat senang melihat Terrexa mempunyai enkripsi SSL penuh di domain mereka. Semua komunikasi ini disulitkan melalui standard 256 Bit.

Semasa anda masuk ke Terrexa.com, anda akan melihat bahawa penyemak imbas akan mempunyai gembok di sebelah domain mereka. Ini adalah petunjuk bahawa anda menggunakan pelayan Terrexa yang betul dan dapat menghantar maklumat yang diperlukan kepada mereka dengan selamat.

Nampaknya Terrexa tidak menawarkan apa-apa cara pengesahan dua faktor yang mungkin anda dapati di bursa dan dompet lain. Walaupun, tanpa dana yang tersimpan di bursa, ini mungkin tidak begitu membimbangkan.

Perlindungan Aset

Terrexa masih merupakan pertukaran yang agak baru dan pada masa ini, mereka tidak mempunyai sebilangan besar aset cryptocurrency pada masa ini. Pada masa ini, satu-satunya syiling yang boleh anda beli daripadanya ialah Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH).

Perlindungan Aset di Terrexa

Perlindungan Aset di Terrexa

Ini mungkin berubah sebaik sahaja Terrexa menunjukkan bahawa mereka ingin menyenaraikan Ripple (XRP) Bitcoin Cash (BCH) dan Litecoin (LTC) seperti.

Untuk sementara waktu, anda selalu dapat menggunakan Terrexa sebagai apa yang disebut sebagai “Fiat Gateway”. Dengan kata lain, anda boleh menggunakannya untuk menukar USD atau EUR anda dengan crypto dan sebaliknya. Crypto itu kemudian boleh dihantar ke bursa lain seperti Binance yang mempunyai liputan lebih banyak duit syiling tetapi tidak ada pilihan pembayaran Fiat.

Bayaran Terrexa

Sesuatu yang sangat kami sukai mengenai Terrexa adalah struktur bayaran mereka yang sangat sederhana. Mereka mengenakan satu tahap yuran untuk membeli / menjual cryptocurrency yang hanya berbeza mengikut kaedah pembayaran anda.

Sekiranya anda akan membeli duit syiling dengan kad kredit anda, maka anda akan membayar yuran 5%. Sekiranya anda akan menggunakan pembayaran melalui kawat, ia akan menjadi 3%. Ini wajar sesuai dengan pertukaran lain seperti Bitstamp Exchange yang mengenakan bayaran 5% untuk transaksi kad kredit.

Tidak ada yuran perdagangan yang berasingan kerana kadar yang akan dikenakan oleh Terrexa untuk pembelian merangkumi sebarang spread dan juga bayaran yang kami nyatakan di atas. Kami memeriksa semula kadar Terrexa dengan harga pada Coin Market Cap dan mereka agak konsisten.

Sokongan pengguna

Satu perkara yang sering dihadapi oleh peniaga cryptocurrency adalah kekurangan perkhidmatan pelanggan di bursa yang lebih besar. Sepanjang tahun 2017, pengguna terpaksa menunggu beberapa hari untuk mendapatkan jawapan atas tiket mereka.

Memandangkan Terrexa masih merupakan pertukaran baru, tidak banyak maklumat dalam talian dari pengguna mengenai sokongan pelanggan. Namun, satu perkara yang sangat kami gemari mengenai Terrexa adalah hakikat bahawa mereka mempunyai nombor telefon yang boleh anda hubungi.

Banner Terrexa Keluar

Ini adalah +35725030027 dan mereka kelihatan terbuka untuk pengguna yang memanggil ketika mereka mengalami masalah. Walau bagaimanapun, pertanyaan anda mungkin lebih baik dikendalikan dalam talian melalui borang tiket. Anda juga boleh menghubungi pasukan sokongan mereka melalui e-mel di [email protected]

Sebagai alternatif, jika soalan anda lebih biasa, maka anda boleh melihatnya Bahagian Soalan Lazim. Ini mempunyai maklumat paling asas ketika menguruskan akaun anda serta pengesahan dll.

Pembayaran dan Pengeluaran

Terrexa beroperasi lebih seperti pintu masuk dengan antara muka. Anda akan menghantar dana kepada mereka dan mereka akan mengirimkan cryptocurrency ke alamat dompet yang anda mahukan. Ini menjadikan mereka hampir serupa dengan Coinmama.

Anda juga boleh menghantar Bitcoin kepada mereka dan kemudian mereka akan memproses pembayaran melalui kawat untuk membayar Bitcoin. Pada masa ini, anda hanya boleh menjual Bitcoin.

Sekiranya anda menggunakan kad kredit anda, pembayaran harus dilakukan seketika. Walau bagaimanapun, jika anda membuat pembayaran melalui kawat maka sekurang-kurangnya 2-3 hari bekerja. Ini bergantung pada beberapa faktor termasuk dari mana anda mendapatkan dana dan bank yang anda kirim.

Pada masa ini, Terrexa hanya menerima wayar mata wang fiat dalam bentuk USD dan Euro. Sekiranya anda mempunyai dana dalam mata wang lain, anda boleh menukarnya sebelum menghantar atau membuat pembayaran dengan kad kredit.

Dari segi had pembayaran, jika anda menggunakan kad kredit maka anda boleh membeli kripto bernilai antara € 50 hingga € 5,000. Apabila anda menggunakan pilihan pendawaian maka anda melihat pembelian antara € 20 hingga € 2,500 setiap transaksi.

Dengan pilihan pendawaian, setelah anda membuat pembayaran, Terrexa akan memerlukan rujukan pendawaian untuk memastikan bahawa mereka akan menangkap dana masuk. Terrexa akan memulakan transaksi crypto sebaik sahaja mereka dapat mengesahkan dana. Urus niaga kripto biasanya disahkan dalam masa kurang dari satu jam.

Mendaftar ke Terrexa

Setelah anda memutuskan bahawa anda ingin mencuba Terrexa maka anda perlu membuat akaun. Anda boleh melakukan ini dengan menuju ke halaman pendaftaran di atas di sini.

Langkah Pendaftaran Terrexa

Mendaftar di Terrexa Exchange

Untuk langkah ini, yang mereka perlukan hanyalah alamat e-mel dan kata laluan anda. Memandangkan Terrexa tidak mempunyai pengesahan 2 faktor, anda mungkin mahu memilih kata laluan yang lebih kuat. Kami mencadangkan agar anda menggunakan perkhidmatan seperti kata laluan yang kuat penjana.

Setelah anda menyelesaikan langkah ini, Terrexa akan menghantar e-mel pengesahan kepada anda. Anda perlu mengikuti pautan dalam e-mel sebelum anda dibenarkan masuk ke akaun anda.

Pengesahan E-mel Terrexa

Sahkan E-mel dari Terrexa

Setelah anda menyelesaikan langkah tersebut, akaun anda kini aktif, namun anda mungkin perlu mengesahkan identiti anda.

Terrexa KYC dan Pengesahan

Adalah dinasihatkan agar anda mengesahkan identiti anda sebelum mula menggunakan perkhidmatan mereka.

Kenapa ini?

Terrexa dikendalikan oleh syarikat besar dan terkenal dan dengan itu, mereka harus berada di puncak KYC dan Anti Pencucian Wang. Oleh itu, mereka menghendaki semua pengguna mereka melengkapkan prosedur pengesahan identiti mereka.

Dengan harga sehingga $ 5,000, anda perlu mengesahkan maklumat peribadi anda serta memuat naik dokumen identiti anda. Berikut adalah maklumat yang diperlukan oleh Terrexa untuk langkah pertama pengesahan.

Maklumat KYC mengenai Terrexa

Maklumat KYC yang diperlukan mengenai Terrexa

Setelah anda menyelesaikan langkah ini, Terrexa akan meminta anda memuat naik ID anda dan juga Bukti Tempat Tinggal anda. ID tersebut mestilah berbentuk ID yang dikeluarkan oleh kerajaan. Ini termasuk pasport atau lesen memandu.

Dokumen KYC mengenai Terrexa

Dokumen yang Diperlukan oleh Terrexa untuk Pengesahan Akaun

Dari segi bukti tempat tinggal, mereka akan memerlukan bil Utiliti. Agar ini sah, ia mesti bertarikh di 6 bulan terakhir.

Setelah memuat naik dokumen-dokumen ini, Terrexa akan menyelesaikan pengesahannya. Mereka akan menghubungi anda sekiranya mereka memerlukan maklumat lagi. Nampaknya pada tahap ini bahawa pengesahan di Terrexa dilakukan secara manual tetapi anda semestinya mengharapkan respons pada pengesahan anda dalam 24 jam.

Sekiranya anda ingin membeli lebih dari $ 5,000 crypto maka anda harus disahkan sehingga tahap 2. Ini memerlukan anda melengkapkan semacam “Soal Selidik”. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membeli cryptocurrency dalam jumlah yang tidak terhad, anda harus menyelesaikan apa yang mereka sebut sebagai “keadaan kerja”.

Oleh itu, malangnya bagi pengguna yang memilih pembelian tanpa nama, anda perlu menghantar dokumen anda kepada mereka.

Memang, kebanyakan pertukaran hari ini memerlukan pengesahan sebelum berdagang. Kami telah merangkumi beberapa pilihan lain untuk membeli Bitcoin tanpa nama sekiranya itu adalah tujuan anda.

Cara Membeli di Terrexa

Setelah akaun anda disahkan, anda boleh membeli cryptocurrency pertama anda. Sesuatu yang sangat kami sukai mengenai Terrexa adalah betapa mudahnya membeli crypto dengan cepat di platform mereka.

Anda akan mengklik butang Beli / Jual pada tajuk dan ia akan membawa anda ke borang pesanan standard mereka di bawah. Anda boleh memasukkan jumlah duit syiling yang anda ingin beli atau berapa banyak yang anda sanggup belanjakan.

Borang Pesanan Terrexa untuk Cryptocurrency

Borang pesanan untuk Membeli Cryptocurrency di Terexa

Setelah anda memutuskan berapa banyak yang anda ingin beli, anda boleh mengesahkan pembelian tersebut. Terrexa kemudian akan bertanya di mana anda ingin menghantar duit syiling (alamat Bitcoin peribadi anda). Langkah terakhir selepas ini adalah mengesahkan butiran pembayaran anda.

Butiran Pembayaran untuk membeli Crypto di Terrexa

Berikan Terrexa Perincian Pembayaran anda untuk Pembelian

Dalam kes ini, kami memilih untuk membayar melalui kad sehingga memerlukan butiran kad kredit kami. Sekiranya anda memilih pilihan pendawaian, maka ia akan berakhir dengan butiran akaun bank Terrexa.

Sekiranya, sebaliknya, anda mempunyai beberapa Bitcoin yang ingin anda tukar dengan fiat di Terrexa maka anda akan memilih untuk menghantar Bitcoin bukan mata wang Fiat kepada mereka. Anda akan memilihnya dalam borang pesanan.

Dalam kes ini, mereka hanya dapat mengirimkan dana kepada anda sebagai transfer bank. Apabila anda mengklik “pertukaran”, ia akan membawa anda ke halaman di mana anda diminta untuk mengisi maklumat bank tujuan. Berikut adalah borang pesanan ini.

Arahan pendawaian untuk Terrexa

Maklumat Perbankan anda diperlukan oleh Terrexa

Sekiranya anda keliru dengan inputnya, “Number Branch” adalah kod BIC / SWIFT bank dan nombor akaun adalah nombor IBAN yang akan anda hasilkan oleh bank. Sekiranya terdapat masalah dengan borang tersebut secara khusus, anda boleh menghubungi sokongan Terrexa.

Aplikasi Mudah Alih Terrexa

Sekiranya anda tidak mempunyai dompet cryptocurrency anda sendiri untuk menyimpan duit anda, anda boleh menggunakan dompet mudah alih Terrexa. Ini tersedia pada kedua-dua peranti Android dan Apple.

Ini adalah dompet lengkap yang bermaksud bahawa kunci anda disimpan secara tempatan di telefon anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menyambung ke akaun Terrexa dari telefon anda dan membeli duit syiling semasa anda dalam perjalanan.

Aplikasi Mudah Alih Terrexa

Aplikasi Terrexa Mobile di Kedai Aplikasi Apple.

Memandangkan ini masih merupakan aplikasi dan perkhidmatan pertukaran baru, masih belum ada ulasan untuk aplikasi iOS. Namun, nampaknya ada beberapa ulasan lagi di Google Play Store. Dompet hanya menyokong Bitcoin, jadi, jika anda ingin membeli Ether daripada anda perlu mencari dompet lain.

Pelanggan Institusi

Sekiranya anda adalah perniagaan yang bergantung pada pendapatan dalam Bitcoin atau cryptocurrency, maka anda boleh memohon akaun institusi Terrexa. Ini dapat memberi anda lebih banyak pilihan untuk pertukaran duit syiling tanpa harus meninggalkan duit syiling sebagai pertukaran.

Sekiranya anda ingin melamar akaun di Terrexa maka anda boleh melakukannya di sini. Mereka akan menghubungi anda dan membincangkan keperluan perniagaan anda.

Dari segi perniagaan KYC, mereka cenderung meminta dokumen seperti sijil Pemerbadanan dan juga pengenalan diri pengarah. Ini adalah dokumen standard yang diperlukan di bursa lain.

Kesimpulannya

Walaupun Terrexa adalah perkhidmatan pertukaran cryptocurrency baru, mereka nampaknya tahu apa kecekapan teras mereka. Mereka telah mengembangkan cara yang cepat dan berkesan bagi pengguna untuk menggunakan cryptocurrency.

Walaupun mereka mungkin tidak mempunyai reputasi pada masa ini, kami menyukai kenyataan bahawa mereka disokong oleh penyedia teknologi Forex yang mapan dan terkenal. Kami juga berpendapat bahawa ia agak selamat kerana anda mengawal sepenuhnya kunci peribadi anda sepanjang masa.

Itu tidak bermaksud bahawa tidak ada ruang untuk penambahbaikan.

Sekiranya mereka ingin bersaing secara sah dengan beberapa pertukaran yang lebih mapan, mereka perlu memasukkan lebih banyak duit syiling dalam perkhidmatan mereka. Mereka juga harus memikirkan untuk memperkenalkan lebih banyak prosedur keselamatan seperti pengesahan 2 faktor.

Terrexa juga harus menawarkan lebih banyak pilihan penjualan cryptocurrency. Mereka pada masa ini hanya membenarkan pengguna menukar Bitcoin mereka menjadi mata wang Fiat. Ini tidak termasuk pengguna yang mempunyai dana mereka dari ETH

Dengan itu, Terrexa masih baru dan mereka harus memastikan bahawa mereka mempunyai produk asas yang diuji sepenuhnya sebelum mereka mula mengembangkannya.

Ringkasnya, cara yang mudah dan berkesan untuk anda memasuki pasaran cryptocurrency dengan cepat melalui gerbang fiat.

Imej Pilihan melalui Terrexa

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me