Ulasan Theta Token: Streaming Video Powered Blockchain

Theta Token menggunakan blockchain untuk streaming video, berusaha untuk mendesentralisasi streaming video dan video berdasarkan permintaan.

Visi mereka adalah untuk menyediakan aliran video berkualiti tinggi tanpa masalah penyangga yang sering dilihat pada masa kini. Di samping itu, mereka berencana menggunakan lebar jalur dan penyimpanan dari pengguna untuk mengurangkan kos streaming video sambil juga meningkatkan kualitinya.

Namun, dengan persaingan yang begitu kuat, adakah ia mempunyai apa yang diperlukan?

Dalam tinjauan Theta Token ini, kami akan melihat secara mendalam projek tersebut termasuk pasukan, teknologi, titik penjualan yang unik dan prospek untuk token THETA.

Gambaran Keseluruhan Token Teta

Kami sudah tahu bahawa pengguna internet mempunyai selera besar untuk perkhidmatan streaming video dan video. Itu terbukti dengan populariti YouTube, Twitch, Live.ly dan penambahan streaming video ke Facebook dan Twitter, serta Tik Tok yang semakin popular.

Sebenarnya, syarikat perkakasan rangkaian Cisco menganggarkan bahawa lebih daripada dua pertiga lebar jalur internet hari ini diambil oleh streaming video. Jumlah itu dijangka meningkat kepada 82% dalam 18-24 bulan akan datang.

Walaupun semuanya baik dan baik, penstriman video hari ini tidak sempurna. Banyak aliran video mengalami apa yang dikenali sebagai masalah penghantaran “jarak terakhir”. Rangkaian Penyampaian Kandungan telah membuat infrastruktur di mana pusat data besar menyediakan perkhidmatan streaming untuk kawasan geografi tertentu.

Walau bagaimanapun, aliran hanya sebaik infrastruktur yang masuk ke rumah pengguna sebenar, dan ini kadang-kadang boleh menjadi perlahan dan menyebabkan kelewatan, penolakan semula dan aliran berombak.

Ahli Pasukan Theta Token

Rangkaian CDN Tradisional vs penyelesaian “Hybrid” Token Token. Sumber: Kertas putih

Theta Token ini pasukan telah menemui jalan keluar untuk masalah “last-miles” dengan menggunakan teknologi blockchain yang terdesentralisasi. Itu telah menyebabkan Desentralized Streaming Network (DSN) pertama di dunia. Bukan itu sahaja, tetapi pada September 2020 Theta Labs menerima streaming yang terdesentralisasi pertama paten meliputi “Kaedah dan Sistem untuk Jaringan Pengaliran dan Pengiriman Data yang Terdesentralisasi.”

Dalam rangkaian blockchain ini pengguna diberi insentif untuk berkongsi memori dan lebar jalur yang tidak digunakan untuk meningkatkan keseluruhan rangkaian. Ini membawa kepada prestasi keseluruhan yang lebih baik untuk semua orang, di seluruh dunia. Menurut pengasas makmal Theta, Mitch Liu

Pada intinya, Theta membolehkan pengguna berkongsi lebar jalur terbiar dan sumber pengkomputeran mereka untuk menambang token Theta dan seterusnya menyimpan cache dan menyampaikan aliran video kepada orang lain dalam rangkaian

Teknologi di sebalik Theta Token

Rangkaian blockchain Theta dijamin oleh mekanisme konsensus Proof-of-Stake, yang jauh lebih menuntut dari segi perhitungan, dan mempunyai throughput transaksi yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan protokol Proof-of-Work. Dengan menggunakan PoS sebagai mekanisme konsensus, banyak peranti yang berbeza berfungsi sebagai penonton dan node cache.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana Theta Token menangani masalah skalabiliti dalam blockchain dan streaming video. Mereka telah mengembangkan Kolam Mikro Berbayar Sumber untuk menyelesaikan masalah skalabiliti. Di samping itu, mereka menerapkan sesuatu yang disebut Proof-of-Engagement untuk mengesan penghantaran segmen video.

Pengagihan dan pengumpulan hadiah di platform dikendalikan oleh Smart Streaming Contracts, yang merupakan jenis kontrak pintar khusus pada blockchain Theta Token.

Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci mengenai konsep baru ini:

Kolam Mikro Bayaran Berorientasikan Sumber

Kolam Mikro Bayaran Berorientasikan Sumber dibuat oleh Theta Token khusus untuk membuat kumpulan pembayaran luar rantai yang pengguna dapat untuk pengeluaran luar rantai. Mereka dirancang untuk tahan terhadap perbelanjaan berganda dan juga menawarkan lebih banyak fleksibiliti daripada penyelesaian luar rantai yang lain.

Kolam Mikro Bayaran Berorientasikan Sumber

Gambaran keseluruhan Kolam Renang Berorientasikan Sumber. Sumber: Whitepaper

Sekiranya perbelanjaan berganda dicuba, ia dikesan oleh pengesah di Theta Network. Satu kes penggunaan untuk Kumpulan Mikro Pembayaran Berorientasikan Sumber adalah dengan membenarkan pembayaran ke beberapa node caching tanpa menggunakan transaksi dalam talian.

Manfaat utama menggunakan penyelesaian ini ialah ia memungkinkan skalabilitas yang jauh lebih besar dengan menjauhkan banyak transaksi mikro dari blockchain.

Bukti Penglibatan

Seperti yang anda sangka dari namanya, ini adalah protokol yang membuktikan bahawa penonton telah benar-benar menonton video langsung. Ini adalah kaedah untuk memberikan ketelusan kepada pengiklan, dan juga alat untuk pengguna memperoleh token Theta sebagai balasan atas penglibatan mereka.

Protokol Proof-of-Engagement diperlukan untuk membuat ukuran penglibatan aliran video yang boleh dipercayai dan cara yang boleh dipercayai bagi penonton dan pengiklan untuk mengukur penglibatan aliran video mereka.

Kontrak Penstriman Pintar

Kontrak Streaming Pintar adalah jenis kontrak pintar atau kontrak insentif yang digunakan untuk membantu memudahkan pengagihan dan pengumpulan ganjaran.

Kontrak Insentif Rangkaian Theta

Contoh Kontrak Insentif di Rangkaian Theta. Sumber: Whitepaper

Terdapat sebilangan kes penggunaan untuk Kontrak Streaming Pintar, termasuk:

 • Pengiklan memberi penghargaan kepada penstriman dan penonton;
 • Penonton memberikan hadiah kepada pita;
 • Kontrak hadiah untuk pelbagai pita;
 • Kandungan video premium atau berbayar;
 • Langganan kandungan streaming atau Rangkaian Kandungan Desentralisasi;
 • Cache dapat berkongsi ganjaran dengan penonton dan streamer kandungan.

Kontrak Streaming Pintar dirancang untuk dilaksanakan oleh pengesah, yang bermaksud orang atau entiti asal yang membiayai kontrak tidak perlu terlibat dengan pengedaran atau pengesahan.

Pada masa ini kontrak Streaming Pintar ini sedang diuji di Testnet, tetapi diharapkan ia akan digunakan di mainnet pada awal 2021 dengan peluncuran THETA mainnet 3.0. Sebaik sahaja Smart Streaming Contracts disiarkan di mainnet, Theta juga akan melaksanakan TFUEL staking dan burn.

Rangkaian Token Theta

Token THETA dilancarkan pada bulan Disember 2017 dan dikeluarkan sebagai token ERC-20. Setelah blockchain dilancarkan (kira-kira akhir 2018) token ERC-20 ini ditukar dengan token asli dengan nisbah 1: 1.

Token ini juga merupakan bahagian awal platform SLIVER.tv dan digunakan untuk memberi penghargaan kepada penonton, streamer dan mereka yang berkongsi sumber daya mereka (memori / lebar jalur) dengan Rangkaian Theta.

Sebenarnya mainnet tidak dilancarkan sehingga 12 Mac 2019, yang terlambat beberapa bulan, tetapi pelancarannya berjalan lancar, tanpa masalah. Sebagai tambahan untuk menukar token ERC-20 THETA, pengguna juga menerima paparan token Theta Fuel (TFUEL).

Berikutan pelancaran awal, v 2.0 mainnet disiarkan pada Mei 2020. Pada masa itu Theta memperkenalkan node Guardian, sebuah mekanisme konsensus dua lapisan yang revolusioner untuk melengkapkan pengesahan Enterprise yang dikendalikan oleh sekumpulan perdana rakan kongsi global termasuk Google, Samsung, Binance, Blockchain.com, dan Gumi.

Gambaran Keseluruhan Rangkaian Token Teta

Cadangan Nilai Rangkaian Theta dan Aliran Token TFuel

Theta Fuel diciptakan agar serupa dengan “gas” yang digunakan dalam jaringan Ethereum. Dengan pelancaran mainet, token Theta Fuel digunakan sebagai token ganjaran rangkaian Theta.

Salah satu aspek yang paling penting dalam pelancaran Theta mainnet adalah pengenalan Theta Fuel (TFUEL), “gas” atau token pembayaran Rangkaian Theta. TFUEL memberi kuasa dalam operasi rantai seperti pembayaran kepada penyampai untuk berkongsi aliran video, atau menggunakan atau berinteraksi dengan kontrak pintar.

Relay memperoleh TFUEL untuk setiap aliran video yang mereka sampaikan kepada pengguna lain di rangkaian. Anda boleh menganggap Theta Fuel sebagai “gas” protokol. Bersama dengan THETA, token taruhan dan tadbir urus protokol, kedua-dua token ini membentuk sistem ekonomi Theta Network.

Setelah rangkaian beralih ke versi 3.0 pada musim bunga 2021, Theta akan menambahkan mekanisme baru untuk mempertaruhkan dan membakar TFUEL.

Peserta Rangkaian

Terdapat banyak pihak berkepentingan dan node yang membantu menopang ekosistem Theta Token. Rangkaian ini dibuat dengan 5 kumpulan pemangku kepentingan utama:

 • Streamer / Pengaruh – Ini adalah pengeluar kandungan rangkaian yang menghasilkan kandungan dan video langsung untuk penggunaan kemudian. Mereka diberi token Theta atas sumbangan mereka.
 • Penonton – Pengguna yang datang ke THETA.tv untuk menggunakan kandungan video. Mereka memberikan keterlibatan penonton, yang boleh dikatakan bahagian terpenting dari keseluruhan rangkaian streaming video. Penonton dihargai kerana melihat dan terlibat dengan video dan juga dapat memilih untuk diberi penghargaan kerana melihat iklan.
 • Pengiklan – Mereka menggunakan platform untuk mempromosikan perkhidmatan dan produk kepada penonton. Mereka menghabiskan token Theta untuk membeli masa pengiklanan di rangkaian, dan untuk menaja pengaruh.
 • Nod Caching – Ini adalah komputer dan pelayan yang menyediakan rangkaian dengan perkhidmatan cache untuk meningkatkan kualiti dan penghantaran aliran video. Mereka juga diberi token Theta.
 • Nod Pengambilan – Ini adalah node yang membantu menyediakan pelbagai bitrate, resolusi aliran, dan lain-lain. Mereka memberikan perkhidmatan mereka ke node cache untuk aliran langsung dan diberi penghargaan kerana melakukannya.

Baru-baru ini Theta memperkenalkan Nod Guardian baru mereka dengan pelancaran Maynet versi 2.0 pada Mei 2020. Nod penjaga dirancang untuk menyelesaikan blok dalam protokol konsensus Theta multi-BFT. Nota Penjaga ini dimaksudkan untuk dijalankan oleh anggota komuniti Theta, dan diberi hadiah dengan TFUEL. Mereka yang ingin menjalankan Nota Penjaga mesti mempunyai komputer atau pelayan dengan spesifikasi teknikal minimum, dan mesti mempertaruhkan 1,000 token THETA.

Nod Penjaga Theta Token

Imej melalui Theta Token Twitter

Keperluan perkakasan untuk menjalankan Nota Penjaga adalah:

 • Kelajuan internet: 5Mbps + ke atas dan ke bawah;
 • CPU: 8 teras atau lebih;
 • Memori: 32 GBytes atau lebih;
 • Saiz cakera: 1TB atau lebih, pemacu keras SSD lebih disukai.

On-boarding pada pra-Guardian node bermula pada bulan Mac 2019, dan pada November 2019 Theta mengumumkan 100 node Guardian yang pertama telah dipilih untuk dijalankan di Theta testnet.

Menjelang Mei 2020, node Guardian dialihkan ke mainnet dan mula membantu simpul pengesah dalam mengamankan rangkaian, menghasilkan blok, dan memperoleh TFUEL atas sumbangan mereka. Penambahan node Guardian membantu memastikan bahawa tidak ada satu entiti atau kumpulan yang dapat mengawal Theta dengan mudah dalam ekosistem, dengan ketara meningkatkan desentralisasi rangkaian.

Nod Penjaga

Nod Guardian memberikan desentralisasi tambahan untuk Theta. Imej melalui Terbitkan0x.com

Nota Penjaga memperoleh bahagian dari semua Bahan Api Theta (TFUEL) baru yang dihasilkan pada rantaian blok Theta, iaitu 250 juta setiap tahun. Bahagian TFUEL yang anda peroleh sebagai GN bergantung pada berapa banyak THETA yang anda perolehi berbanding dengan jumlah keseluruhan THETA.

Sebagai contoh, jika anda mempertaruhkan 100,000 THETA dan total rangkaian mempunyai 300 juta saham THETA, anda meletakkan 0,033% dari jumlah THETA yang dipertaruhkan ke rangkaian. Itu akan diterjemahkan ke dalam node anda yang memperoleh kira-kira 0,264 TFUEL setiap 100 tempoh blok, atau 6,944 TFUEL setiap bulan.

THETA EdgeCast

Tesis teras untuk THETA adalah untuk membina infrastruktur video yang sepenuhnya terdesentralisasi yang dapat memberi manfaat kepada semua pihak yang berkepentingan dari platform hingga pembuat kandungan dan pengguna akhir.

Salah satu cara untuk membawa ini ke pasaran termasuk kemampuan pengguna akhir dan pencipta kandungan untuk memilih platform mana yang paling bermanfaat bagi mereka. Ini tidak hanya merangkumi platform baru yang terdesentralisasi. Ini juga merangkumi platform tajaan pengiklan yang ada seperti YouTube dan Twitch, bersama dengan perkhidmatan berdasarkan langganan yang ada seperti Netflix dan Amazon Prime.

Untuk merealisasikannya, pasukan Theta melancarkan beta Theta EdgeCast pada bulan November 2020. Ini adalah dApp streaming video pertama yang benar-benar terdesentralisasi yang dibina sepenuhnya pada blockchain Theta asli, termasuk kontrak pintar. Theta EdgeCast mempunyai kemampuan untuk melakukan tangkapan video, melengkapkan kodnya dalam masa nyata, dan menyimpan dan menyampaikannya kepada pengguna di seluruh dunia. Ini adalah penyelesaian terdesentralisasi sepenuhnya tanpa pelayan atau perkhidmatan pusat. Semuanya dicapai melalui lebih daripada 2,000 node tepi Theta yang beroperasi di seluruh dunia.

Theta EdgeCast

EdgeCast menambah streaming, pengedaran, dan pengiraan video sepenuhnya yang terdesentralisasi. Imej melalui Theta.tv

EdgeCast hadir sebagai sebahagian dari aplikasi Edge Node, dan pengguna kini dapat menyiarkan aliran di EdgeCast atau melihat aliran EdgeCast pengguna lain, serta memperoleh TFUEL melalui fitur Edge Caching dan Edge Compute. The Edge Node kini merangkumi semua aspek streaming video, pengedaran dan pengkomputeran terdesentralisasi dalam satu aplikasi yang diperkemas.

Pasukan Theta melihat EdgeCast sebagai pratonton masa depan, ketika Theta.tv berkembang dari status platform hibridnya sekarang ke platform yang sepenuhnya terdesentralisasi. Dalam jangka panjang, mereka melihat desentralisasi sebagai ciri utama untuk semua media dan hiburan. Mereka meletakkan Theta sebagai bahagian masa depan ini, dan peningkatan seperti EdgeCast mendekatkan projek ini ke masa depan ini.

Dengan Theta sebagai pengguna infrastruktur 5G, TV pintar, peranti mudah alih, dan peranti yang disambungkan di masa depan akan mempunyai cara untuk memindahkan video dan data secara efisien tanpa memerlukan entiti terpusat yang mengendalikan ekosistem. Dengan Theta setiap pengguna dan peranti di rangkaian akan dapat memperoleh keuntungan dari penyimpanan, penghantaran, dan penghantaran video dan aliran data lain.

THETA Mainnet 3.0

Musim bunga tahun 2021 ditetapkan untuk pelancaran Theta Mainnet 3.0 yang akan memperkenalkan TFUEL staking dan pembakaran, antara perubahan lain. Itu hanya dua tahun selepas Theta pada mulanya memperkenalkan infrastruktur penyampaian video peer-to-peer yang terdesentralisasi. Satu tahun yang lalu Theta memperkenalkan node Guardian ke infrastruktur itu, serta menambahkan node pengesahan Enterprise yang dikendalikan oleh rakan global utama seperti Google, Samsung, Binance, Blockchain.com, dan Gumi.

Setelah Mainnet 2.0 dilancarkan pada Mei 2020, teknologi EdgeCast diperkenalkan, menambah peningkatan ketara pada rangkaian Theta dan keupayaan streaming video dari rangkaian tepi terdesentralisasi yang telah dikembangkan oleh Theta.

Pada bulan Disember 2020, Theta menambahkan sokongan untuk kontrak pintar Turing-lengkap, membuka dunia baru kes berpotensi penggunaan dan set ciri dApp. Sebagai contoh, sokongan kontrak pintar telah memungkinkan Theta melancarkan ThetaSwap v1, pertukaran terdesentralisasi (DEX) pertama untuk rangkaian Theta. Peningkatan masa depan dapat melihat pemilikan item yang didigitalkan sepenuhnya, model penggunaan-penggunaan inovatif, pengedaran royalti yang telus, mekanisme crowdfunding tanpa kepercayaan, dan banyak lagi.

Dengan peningkatan ini sebagai asas, Theta kini berusaha untuk melepaskan Theta Mainnet 3.0 dengan dua inovasi protokol utama.

Yang pertama adalah penambahan Elite Edge Nodes. Ini adalah Edge Nodes yang menggunakan TFUEL, menjadikannya Elite Edge Nodes. Ini akan membolehkan Uptime Mining dan membolehkan Elite Edge Nodes memperoleh TFUEL melalui TFUEL yang dipertaruhkan, sementara juga memperoleh TFUEL tambahan dengan memberikan prestasi yang lebih tinggi untuk platform video.

Matlamat utama reka bentuk ekonomi kripto Theta adalah untuk memberi insentif dan penghargaan yang sewajarnya kepada semua pemegang kepentingan ekosistem Theta, dan dengan demikian memastikan keselamatan dan nilai utiliti rangkaian Theta. Ini termasuk mekanisme inflasi TFUEL 2-4% baru melalui Uptime Mining.

Pengisian TFuel

TFUEL bertakung dan terbakar. Imej melalui Blog Theta

Pada dasarnya Elite Edge Nodes akan memperoleh ganjaran berdasarkan jumlah TFUEL yang dipertaruhkan dan jumlah masa operasi nod. Selain itu, akan ada had yang lebih rendah dan atas pada jumlah TFuel yang dapat ditumpuk ke simpul Elite. Had bawah diperlukan untuk mencegah serangan sybil, akan dijelaskan kemudian. Had atas adalah untuk memastikan tahap desentralisasi yang paling optimum. Sekiranya pengguna ingin mempertaruhkan lebih banyak TFuel daripada had atas, mereka dapat melancarkan banyak nod tepi dan membahagikan TFuel mereka di simpul tersebut.

Sebagai tambahan kepada penggunaan TFUEL, juga akan ada mekanisme pembakaran TFUEL yang ditambahkan sebagai biaya untuk menggunakan jaringan tepi Theta. Mekanisme pembakaran ini ditambahkan sebagai kekuatan penyeimbang terhadap penawaran tambahan yang akan datang dari mekanisme inflasi TFUEL.

Apabila Theta Mainnet 3.0 dilancarkan, akan ada minimum 25% dari setiap pembayaran TFUEL ke jaringan yang dibakar, dengan efektif menjadikannya biaya untuk menggunakan jaringan. Pasukan Theta percaya bahawa dalam jangka masa panjang, apabila jaringan tepi Theta menjadi lebih luas digunakan, ini dapat mengurangkan bekalan TFuel secara bermakna.

Perubahan ini dan banyak lagi dapat dikaji dengan lebih terperinci di Buku putih Theta Mainnet 3.0.

ThetaSwap DEX

Dengan penambahan kontrak pintar Turing-lengkap ke rangkaian Theta, banyak kes penggunaan baru yang berpotensi telah ditambahkan ke Theta, dan salah satunya dapat dicapai dengan pelancaran ThetaSwap DEX, pertukaran terdesentralisasi pertama di blockchain Theta. Ini berdasarkan logik Automated Market Maker yang serupa dengan UniSwap. Ini membolehkan pengguna menukar token TNT20 mereka yang baru dibuat yang dibina di blockchain Theta dengan cara yang tidak boleh dipercayai dan tidak disimpan. Hanya beberapa jam selepas pelepasan DEX pada 4 Februari 2021, sudah ada sejumlah pita Theta dan pemimpin masyarakat yang membuat token TNT20 mereka sendiri. Diharapkan aktiviti ini hanya akan meningkat seiring dengan berkembangnya masyarakat dan ekosistem.

Penciptaan pertukaran terdesentralisasi dianggap perlu bagi Theta, memandangkan token baru dibuat di blockchain. Theta DEX memberi pengguna cara mudah untuk memperdagangkan token baru, dan memberi pasaran cara yang cekap untuk harga token. Setelah ThetaSwap dibuat, ada cara untuk token TNT20 berfungsi sepenuhnya.

Pertukaran Theta

ThetaSwap adalah pertukaran pertama yang terdesentralisasi sepenuhnya pada blockchain Theta. Imej melalui Twitter.com

Streamer kini dapat mengeluarkan token kesetiaan yang akan mempunyai nilai nyata kepada peminat mereka, sementara kumpulan atau DAO dapat membiayai usaha media dengan lebih mudah. Terdapat banyak cara baru yang menarik untuk mengewangkan kandungan di Theta sekarang kerana ThetaSwap aktif.

Versi 1 ThetaSwap membenarkan perdagangan token TFUEL dan TNT20, tetapi versi yang akan datang akan menambahkan fungsi untuk perdagangan THETA melalui versi token THETA dalam pembungkus TNT20 (serupa dengan wETH atau wBTC yang mungkin anda gunakan dalam protokol DeFi lain, anda akan melakukannya) gunakan wTHETA dalam ThetaSwap).

Beberapa penerbit stablecoin juga telah menyatakan minat untuk membawa aset mereka ke blok Theta dalam bentuk TNT20, menjadikannya lebih mudah untuk berdagang di ThetaSwap. Terdapat peningkatan berterusan yang dirancang untuk ThetaSwap sepanjang 2021.

Pasukan Teta Teta & Rakan kongsi

Pasukan Theta Token diketuai oleh CEO dan pengasas bersama Mitch Liu, yang juga pengasas bersama laman streaming video SLIVER.tv serta Gameview Studios dan Tapjoy.

Pengasas bersama kedua adalah Jieyi Long, yang juga merupakan pengasas bersama di SLIVER.tv serta memegang PhD dalam bidang kejuruteraan komputer dari Northwestern University. SLIVER.tv adalah perkhidmatan streaming permainan video yang serupa dengan Twitch, dan merupakan salah satu tulang belakang dalam infrastruktur Theta Token.

Menambah pengetahuan dan pertumbuhan Theta adalah sekumpulan Media Advisors yang berpengalaman, yang merangkumi pengasas YouTube, Steve Chen, dan pengasas bersama Twitch, Justin Kan.

Ahli Pasukan Theta Token

Dari Kiri: Mitch Liu (CEO), Jieyi Long (CTO), Ryan Nichols (Ketua Pegawai Produk), Riz Virk (Ketua Corp Development)

Pasukan Theta Token telah menjalin beberapa perkongsian penting, termasuk satu dengan Twitch yang akan membolehkan penonton memperoleh Theta Fuel Tokens (TFUELHETA) dengan berkongsi lebar jalur mereka ke siaran aliran.

Ia juga mempunyai kerjasama dengan Steam, penyedia permainan video, dan dengan blockchain pengkomputeran awan terdesentralisasi Aelf. Satu lagi perkongsian utama adalah dengan pemula pemula Play Labs. Baru-baru ini ia telah menjalin kerjasama dengan SamsungVR dan dengan Littlstar, platform media yang memberi Theta akses kepada 100+ juta platform Playstaion.

Komuniti Teta Token

Komuniti di sebalik mana-mana projek blockchain tentunya merupakan faktor penting untuk dipertimbangkan kerana ia membantu menyebarkan berita mengenai platform ini, dan akhirnya dengan penggunaan.

Komuniti terbesar yang mengikuti Theta aktif Twitter, yang mungkin anda jangkakan kerana ikutan Twitter nampaknya paling tinggi untuk projek blockchain. Theta Network mempunyai hampir 83,000 pengikut Twitter.

Yang mengejutkan ialah jumlah pengikut Facebook yang dimiliki oleh projek ini. Biasanya projek blockchain tidak melihat banyak aktiviti dari Facebook, tetapi halaman Facebook Theta Network mempunyai lebih daripada 62,000 pengikut.

Telegram menjadi semakin penting untuk projek blockchain, dan mereka sering menggunakan Telegram sebagai tempat pertama mereka berkongsi berita, dan sebagai tempat untuk meneruskan perbincangan mengenai perubahan dalam platform dan komuniti. Theta mempunyai hampir 11,000 Ahli Telegram, yang bukan persembahan buruk pada platform itu.

Kejutan lain untuk projek ini berasal dari Reddit, yang biasanya merupakan tempat nongkrong yang popular bagi peminat cryptocurrency, tetapi dalam kes Theta hanya terdapat 3,300 pengikut untuk Theta subreddit. Terdapat juga lebih daripada 5,000 pengikut pada subreddit Theta yang tidak berfungsi yang bergerak hampir setahun yang lalu.

Prestasi Harga Token

Daripada mengadakan ICO awam, pasukan Theta Token mengadakan penjualan peribadi di mana $ 12 juta dikumpulkan. Harga token pra-penjualan adalah $ 0.15 dan pada bulan berikutnya harganya meningkat dua kali ganda ke paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0.314425 pada 27 Januari 2018. Harga tidak akan kembali ke tahap itu sehingga Mei 2020. Dan dari Mei 2020 hingga Februari 2021 harga terus naik, mencapai paras tertinggi sepanjang masa baru $ 2.56 pada 5 Februari 2021.

Carta Harga THETA

Prestasi Harga THETA. Imej melalui CMC

Sudah tentu tahap tertinggi sepanjang masa adalah semasa rali besar di pasaran blockchain pada bulan Januari 2018. Dan tertinggi sepanjang masa baru berlaku semasa satu lagi perhimpunan besar dalam cryptocurrency yang telah mengangkat banyak projek yang paling popular dan berjaya ke semua baru- masa paling tinggi.

Sejarah Harga TFUEL

TFUEL muncul di bursa pada 28 Mac 2019 pada harga pembukaan $ 0,017001 dan ditutup hampir tidak berubah pada hari itu pada $ 0,017193. Harga jatuh dalam beberapa minggu berikutnya, tetapi lonjakan yang lebih tinggi pada akhir Mei membolehkan TFUEL mencetak harga tertinggi sepanjang masa pada $ 0.025061 pada 25 Mei 2019.

Harga jatuh pada tahap tinggi dan pada bulan Mac 2020 TFUEL mencetak harga terendahnya pada $ 0.0008894. Rendah itu diikuti dengan rali yang akan berakhir dengan TFUEL mencapai tahap tertinggi yang pernah ada pada $ 0.04020 pada 27 Disember 2020.

Membeli & Menyimpan THETA & TFUEL

Dua perkhidmatan pertukaran terbesar untuk THETA disediakan oleh Binance Exchange dan BkEx. Terdapat juga jumlah yang bagus yang ditukar di Huobi Global, UpBit, dan DigiFinex. Terdapat segelintir bursa lain yang menjual THETA, tetapi dengan jumlah yang lebih kecil.

Binance THETA

Daftar di Binance dan Beli Token THETA

Sebilangan besar jumlah dagangan TFUEL berada di Binance, walaupun terdapat jumlah yang lumayan yang ditukar di Upbit. Hanya ada beberapa pertukaran lain yang menyenaraikan TFUEL dan jumlah yang ditukar adalah diabaikan.

Dompet asli Theta dikeluarkan hanya beberapa hari sebelum mainnet dilancarkan. Pada 9 Mac 2019, Theta mengumumkan pelepasan dompet web asli, yang dapat digunakan untuk token THETA dan TFUEL. Ini yang lebih mengutamakan keselamatan dalam simpanan cryptocurrency mereka boleh memilih dompet perkakasan Trezor atau Ledger.

Terdapat juga beberapa dompet pihak ketiga yang menyokong penyimpanan THETA dan TFUEL dan ini termasuk Trustwallet dan Atomic wallet. Theta Labs juga telah mengeluarkan versi mudah alih dompet Theta untuk Android dan iOS

Pembangunan & Peta Jalan

Ini semua terdengar baik dan baik tetapi berapa banyak hasil pembangunan yang telah didorong oleh pasukan baru-baru ini?

Salah satu cara terbaik untuk memahami ini adalah dengan melihat GitHub projek. Dengan memerhatikan keseluruhan komitmen ke repositori sumber terbuka mereka, kita dapat mengetahui hasil output mentah.

Jadi, saya memutuskan untuk menyelami Theta Token GitHub. Berikut adalah jumlah komitmen untuk dua repos paling aktif paling banyak dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

Theta Token GitHub

Berkomitmen untuk Memilih Repos sepanjang tahun lalu

Seperti yang anda lihat, para pembangun masih sibuk mengerjakan protokol teras. Ini sedikit lebih sedikit daripada yang kita harapkan dari projek dalam tahap pembangunan ini tetapi masih berjalan.

Sebenarnya, jika kita melihat laman web seperti CoinCodeCap, jelas bahawa output kod Theta Labs agak ketinggalan. Terdapat 8 lagi repositori kod tetapi tidak ada yang mempunyai perkembangan yang munasabah baru-baru ini.

Dari segi Peta Jalan,

mereka telah melakukannya dengan sangat baik dan mempunyai sejumlah kerja yang luar biasa yang dirancang untuk tahun 2021, beberapa di antaranya telah disiapkan dan dilaksanakan.

Peta Jalan Theta

Peta jalan 2021 untuk Theta. Imej melalui ThetaToken.org

Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan perniagaan terkini, maka anda sangat sesuai untuk mengikuti akaun Twitter mereka dan juga blog rasmi.

Kesimpulannya

Sejak pelancaran platform streaming langsung Theta pada tahun 2016, projek ini telah berjalan sangat lama. Dengan adanya THETA sekarang di platform SLIVER.tv dan mainnet berfungsi dengan baik dan hampir siap untuk versi 3.0, pasukan telah berusaha untuk memperluas perkongsian dan jangkauan Rangkaian Theta.

Penstriman video mempunyai permintaan yang besar dan meningkat pada abad ke-21, dan pasukan Theta Token ingin menjadikan platform mereka sebagai blockchain untuk streaming video. Masih perlu dilihat apakah mereka boleh berjaya, tetapi mereka mempunyai pasukan yang sangat berbakat dan berpengalaman serta visi yang kukuh. Plus mereka mempunyai permulaan yang sangat baik berbanding dengan beberapa projek serupa yang lain.

Terdapat lebih banyak perkara menarik yang dirancang sekarang rangkaian dilancarkan, termasuk ganjaran perlombongan bersama untuk mengagihkan ganjaran di antara beberapa pengguna; langkah-langkah anti-cetak rompak untuk menyingkirkan kegiatan cetak rompak.

Mereka juga merancang untuk memasukkan platform perkhidmatan umum yang melampaui streaming video, tetapi menyediakan perkhidmatan seperti kontrak streaming pintar. Pasukan ini juga telah mencari cara untuk mengintegrasikan platform Theta ke dalam TV pintar, yang secara teorinya akan memberi Theta ratusan juta pengguna baru.

Walaupun terdapat tekanan ke bawah baru-baru ini, token THETA adalah syiling ke-24 terbesar di Coinmarketcap.com, sementara TFUEL adalah yang ke-116 terbesar. Kedua-dua token berada di atau mendekati tahap tertinggi sepanjang masa, dan dengan pelancaran versi 3.0 mainnet, yang akan menambah taruhan TFUEL, sangat mungkin perhimpunan dalam token ini baru bermula.

Imej melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me