Ulasan Thunder Token: Panduan Pemula Lengkap untuk ThunderCore

ThunderCore adalah salah satu projek terbaru yang berusaha menyelesaikan trilemma blockchain. Perjuangan berterusan antara Desentralisasi, Skalabiliti dan Keselamatan.

Projek ini merupakan puncak penyelidikan ilmiah selama bertahun-tahun. Baru dilancarkan baru-baru ini dan sudah mula mencapai hasil yang menarik. Jumlah dagangan di Native Thunder Token juga meningkat dengan pesat.

Namun, adakah projek ini dapat mencapai tujuan ini??

Dalam tinjauan ThunderCore ini saya akan cuba menjawabnya. Saya juga akan menganalisis kes penggunaan jangka panjang dan potensi penggunaan Token Thunder.

Penyelesaian ThunderCore

Seperti disebutkan, blockchain Trilemma adalah yang relevan. Cukup sederhana, adalah tanggapan bahawa teknologi blockchain hanya mampu mencapai dua daripada tiga sifat berikut pada masa yang sama:

  1. Desentralisasi
  2. Skalabiliti
  3. Keselamatan

Penyokong idea yang paling terkenal adalah pengasas Ethereum, Vitalik Buterin. Walau bagaimanapun Protokol ThunderCore menawarkan penyelesaian yang elegan untuk masalah ini dan percaya bahawa ia telah menemui jalan untuk menyampaikan ketiga-tiga sifat pada masa yang sama.

Ini akan menyelesaikan masalah dengan menggabungkan blockchain standard, yang mereka sebut “rantaian perlahan” dan seperti yang anda dapati di Bitcoin, Ethereum atau rantaian Proof-of-Work yang lain, dengan rantai lain yang mereka sebut sebagai “jalan pantas” . “

Pemecut Thundercore

Bagaimana Rangkaian Pemecut akan berfungsi

Jalan cepat adalah rantai Proof-of-Stake yang dijamin oleh jawatankuasa 300 pemangku kepentingan dan dikoordinasikan oleh pihak berkuasa pusat yang disebut “Accelerator.” Accelerator wujud untuk menyelaraskan transaksi dan data pada rantai cepat dan diciptakan sebagai cara mudah untuk menyelesaikan tugas ini, yang agak sukar dilakukan dengan cara yang terdesentralisasi.

Dengan menggabungkan rantaian perlahan dan jalan pantas dengan cara ini, ThunderCore mencapai tingkah laku blockchain berikut:

  • Apabila rangkaian berfungsi dengan baik iaitu tidak diserang atau dikompromikan, ia menyokong pengesahan segera dan hasil yang tinggi.
  • Sekiranya rangkaian diserang, keselamatan blockchain dijaga selagi rantaian perlahan tetap terjamin dan selagi majoriti pihak berkepentingan tetap jujur. Ini berlaku walaupun Accelerator rosak dan bertindak jahat.

ThunderCore dibina dan dikembangkan dengan mempertimbangkan komuniti pemaju aplikasi. Bukan hanya dibangun di sekitar kebutuhan pembangun, tetapi juga mengumpulkan data, maklum balas, dan wawasan tentang bagaimana platform digunakan oleh pembangun untuk membuat aplikasi terdesentralisasi.

Thundercore DAU Dapps

Pengguna Aktif Harian dari 3 platform dApp teratas. Imej melalui Blog Rasmi

Data ini kemudian digunakan untuk memastikan platform menyokong komuniti pemaju dengan sebaik-baiknya. Salah satu sokongan ini ialah Ethereum dApps dapat dihantar ke ThunderCore dalam masa kurang dari lima minit.

Peta Jalan dan Pertumbuhan ThunderCore

Pasukan pengembangan ThunderCore menghabiskan enam bulan untuk menganalisis data dari testnet mereka dan membersihkan bug dalam kod sebelum melancarkan Mainnet Pra-Rilis pada 28 Februari 2019. Mainnet Pra-Rilis hanya berbeza dengan Mainnet Umum kerana token TT dapat tidak boleh diletakkan di Mainnet Pra-Rilis.

Jumlah alamat dan transaksi yang dilihat di Mainnet Pra-Rilis adalah signifikan, dengan jumlah alamat yang meningkat menjadi lebih dari 40,000 pada akhir April 2019, dan jumlah transaksi meningkat menjadi hampir 200,000.

Pada 14 Mei 2019, pasukan ThunderCore mengumumkan pelancaran mainnet rasmi, yang mengikuti ICO pada 9 Mei. Oleh kerana keserasian penuh yang dimiliki ThunderCore dengan Mesin Maya Ethereum dApps dapat dimigrasikan dengan cepat dan mudah ke mainnet.

Peta Jalan Rasmi Thundercore

Peta Jalan Diperluas ThunderCore. Imej melalui Blog Rasmi

Setelah mainnet secara rasmi melancarkan pasukan pengembangan ThunderCore akan memberi tumpuan kepada tiga bidang utama protokol:

  1. Penyelidikan dan Reka Bentuk Protokol
  2. Pelaksanaan Blockchain
  3. Pembangun dan Peningkatan Pengguna

Bidang fokus pertama kebanyakannya telah diselesaikan pada masa ini, dengan pelancaran mainnet dan pelaksanaan insentif Proof-of-Stake. Ini akan mewujudkan pemilihan konsensus dan jawatankuasa secara besar-besaran.

Bidang fokus ketiga juga hampir selesai buat masa ini, dengan pasukan yang ingin menambahkan peningkatan portal untuk pembangun. Ini dijangka akan selesai pada suku ketiga 2019.

Perubahan terbesar pada separuh kedua 2019 akan dilakukan dalam bidang Implementasi Blockchain. Ini akan menyaksikan pembebasan ThunderCore yang seterusnya yang dipanggil Haikili dikeluarkan pada suku keempat 2019, dan akan membawa aset gas dan rentas rantai yang dibiayai oleh pemaju ke ThunderCore.

Peningkatan terakhir yang dijadualkan pada peta jalan adalah peningkatan sokongan privasi dan pelepasan ThunderCore Raijin, yang akan menambahkan rantaian tambahan pada protokol sebagai langkah penggantian. Perubahan ini tidak dijangka sehingga suku kedua 2021.

Pasukan ThunderCore

Pasukan ThunderCore bersifat global, tetapi majoriti lebih daripada 60 ahli pasukan berada di San Francisco, CA. Pasukan teras ThunderCore terdiri daripada profesional blockchain yang sangat berdedikasi, semuanya mempunyai pengalaman yang kukuh dalam blockchain, rangkaian, keselamatan, pembangunan perisian dan bidang sains komputer yang lain.

Pemimpin utama pasukan adalah CEO Chris Wang, pengasas bersama Elaine Shi dan pengasas bersama Rafael Pass.

Chris Wang, Ketua Pegawai Eksekutif ThunderCore, menerima Ph.D. dalam Sains Komputer dari Carnegie Mellon ketika dia baru berusia 22 tahun. Dia terus menjadi pengasas bersama syarikat permainan Playdom, yang diakuisisi oleh Disney pada tahun 2010 dengan harga $ 532 juta, walaupun kemudian ditutup.

Elaine Shi adalah Ketua Saintis di ThunderCore dan merupakan salah satu pengasas bersama projek ini. Dia juga mendapat Ph.D. dalam Sains Komputer dari Carnegie Mellon, dan sebagai tambahan kepada pengasas ThunderCore, dia juga merupakan pengasas bersama Inisiatif untuk Cryptocurrency dan Kontrak (IC3).

Ahli Pasukan Thundercore

Ahli pasukan ThunderCore “Core”

Dia sangat berpengalaman dalam bidang blockchain dan boleh dianggap sebagai perintis kerana dia adalah orang pertama yang menulis makalah akademik mengenai Bitcoin dan kontrak pintar yang terdesentralisasi. Dia telah menerima banyak penghargaan untuk kerjanya dan merupakan pengarang protokol Thunderella, yang menjadi asas bagi protokol ThunderCore.

Pengasas bersama ThunderCore yang lain adalah Rafael Pass, yang memperoleh Ph.D. dalam Sains Komputer dari Institut Teknologi Diraja Sweden. Dia juga mendapat Ph.D. dalam Sains Komputer dari MIT, dan dia kini bekerja sebagai profesor di Cornell University.

Pas dianggap sebagai pakar dalam protokol kriptografi, konsensus, dan teori permainan. Dia juga merupakan pengasas bersama IC3 bersama Profesor Shi, dan dia membantu membuat protokol pengiraan ANONIZE yang sangat berskala yang dilaksanakan dalam penyemak imbas Brave dengan Abhi Shelat.

Perkongsian ThunderCore

Biasanya saya tidak menyebutkan perkongsian kerana dalam banyak kes, perkongsian ruang blockchain tidak begitu bermakna, sering kali dibuat antara dua syarikat blockchain yang tidak mempunyai produk yang layak. Ini tidak benar dalam kes ThunderCore dan rakan-rakannya, yang semuanya sudah menjadi pemimpin dalam ruang blockchain dengan produk yang kukuh.

Yang pertama dari ini perkongsian adalah dengan TrustWallet, dompet cryptocurrency rasmi Binance Exchange, yang kini menyokong token TT juga. Dompet ini juga akan memberi pengguna akses ke semua dApps yang dibina di platform ThunderCore.

Percayai Wallet Thunder

TrustWallet & Petir Guruh. Imej melalui ThunderCore

Perkongsian kritikal kedua telah dibentuk dengan BlockVigil, yang akan memberikan keupayaan integrasi lanjutan ThunderCore dengan memberikan lapisan API yang telus kepada pengguna.

Untuk memastikan kerentanan dApp dan melindungi pemaju dan pengguna, perkongsian dengan firma keselamatan blockchain yang berpusat di Silicon Valley AnChain.ai telah ditubuhkan. Teknologi yang dikembangkan oleh AnChain.ai akan membantu menentukan apakah dApps di platform ThunderCore selamat untuk berinteraksi dengan.

Yang terakhir, tetapi tidak kalah pentingnya, perkongsian yang dibentuk dengan Liquidity Network, yang akan melancarkan hab pembayaran NOCUST mereka di blockchain ThunderCore.

Komuniti ThunderCore

Ketika meningkatkan penggunaan dan kesedaran mengenai cryptocurrency, komuniti di sebalik projek tersebut dapat menjadi kuat. Oleh itu, saya memutuskan untuk melihat dengan lebih baik ukuran dan penglibatan komuniti di sebalik projek ThunderCore.

Pertama, adalah penting untuk menunjukkan bahawa projek ini benar-benar global. Mereka mempunyai tiga saluran Telegram untuk menyokong tiga bahasa mereka yang paling popular.

Di dalam Telegram Inggeris saluran, mereka mempunyai lebih daripada 4,900 ahli. Mereka Saluran Korea berada di sisi yang lebih ringan dengan 445 anggota tetapi mereka mempunyai lebih daripada 21,000 anggota Saluran Cina!

Saya memutuskan untuk masuk ke saluran Bahasa Inggeris mereka untuk mengetahui perbincangan yang berlaku di sana.

Telegram ThunderCore

Beberapa Perbincangan dalam Telegram Inggeris

Seperti yang anda lihat, Pentadbir cukup membantu dengan mereka yang baru di saluran dan komuniti. Terdapat sedikit penekanan harga dan meme yang dikongsi di kalangan masyarakat tetapi ini adalah perkara biasa bagi kebanyakan saluran telegram crypto.

Melihat beberapa saluran sosial lain, ThunderCore mempunyai aktiviti yang cukup aktif Akaun Twitter yang mempunyai pengikut di bawah 10k sahaja. Ini kurang daripada yang kita lihat pada akaun projek rasmi yang lain.

Akhirnya, mereka juga mempunyai blog Reddit, Discord dan rasmi. Yang terakhir ini mungkin merupakan salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan kemas kini penting dari pasukan ThunderCore.

Token TT

TT Token adalah token ERC-20 untuk blockchain ThunderCore. Ia berfungsi sebagai penyimpan nilai dan menyediakan gas untuk bayaran transaksi di blockchain dan untuk menaja jamin kontrak pintar yang dibuat di blockchain ThunderCore.

Ia juga akan digunakan untuk membuat dan mengewangkan dApps di ThunderCore. Akhirnya, dapat dipertaruhkan untuk menjadi salah satu pemangku kepentingan komite atau menjadi Pemecut dan menerima insentif untuk mengamankan jaringan dan memproses transaksi.

ThunderCore pertama kali mengumpulkan $ 50 juta dalam ekuiti swasta dalam tiga pusingan pelaburan swasta. Pada 9 Mei 2019, mereka mengadakan IEO di Huobi Prime Lite, mengumpulkan $ 500,000 dan menjual token pada harga $ 0,015 setiap satu.

Sejarah Harga Thunder Token

Sejarah Harga Thunder Token sejak IEO. Imej melalui CMC

Memandangkan waktu yang sangat singkat token itu ada, ia terkenal berada di posisi 122 di CoinMarketCap dengan permodalan pasaran lebih dari $ 46.5 juta.

Setelah dilancarkan pada 10 Mei 2019, token TT segera melonjak lebih tinggi, mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0.02818 pada hari pertama perdagangan. Ia turun dengan cepat dan menghabiskan beberapa minggu berikutnya berdagang antara tahap $ 0.02 dan $ 0.025.

Pada akhir bulan Jun, ia merosot di bawah tahap $ 0,02 namun mencapai paras terendah sepanjang masa pada $ 0,013012 pada 27 Jun 2019. Pada masa penulisan (1 Julai 2019) token diperdagangkan pada $ 0.016044.

Membeli & Menyimpan Token Thunder

Memandangkan Thunder Token dikeluarkan dalam IEO yang berlaku di Huobi Exchange, masuk akal bahawa ini akan memiliki volume perdagangan paling banyak. Walau bagaimanapun, terdapat jumlah volume yang berpatutan di bursa seperti Hotbit dan Upbit.

Yang mengejutkan saya ialah token tersebut belum disenaraikan di Binance. TrustWallet dimiliki oleh Binance dan mereka sudah mula menawarkan sokongan Thunder Token sehingga kelihatan seperti wajar.

Walau apa pun, nampaknya terdapat perolehan perdagangan yang baik untuk Token Thunder di bursa di mana mereka disenaraikan. Ini bermaksud bahawa kecairan tidak boleh menjadi masalah semasa melaksanakan pesanan blok besar.

Huobi TT

Daftar di Huobi dan Beli Token TT

Apabila anda telah membeli Thunder Token anda maka anda akan mahu mengeluarkannya dari bursa. Tidak diragukan lagi ini adalah salah satu perkara yang paling bijaksana untuk dilakukan memandangkan banyak contoh peretasan pertukaran besar.

Memandangkan ThunderCore dibina di atas Ethereum Blockchain, anda boleh menyimpan token di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC20. Walau bagaimanapun, anda mungkin paling sesuai untuk menggunakan alternatif luar talian yang selamat seperti dompet perkakasan.

Setelah mengatakan ini, pasukan ThunderCore bekerjasama dengan pembangun dompet lain untuk menambahkan sokongan untuk Thunder Token.

Kesimpulannya

Projek ThunderCore adalah kontrak pintar dan penciptaan dApp yang menarik dengan tujuan meningkatkan teknologi blockchain secara menyeluruh. Pasukan di belakang projek ini sangat mengagumkan, dan kepatuhan pada garis masa mereka sendiri sangat terkenal. Setelah mainnet awam dilancarkan, kita dapat melihat seberapa baik ThunderCore mengatasi pesaingnya.

10 minggu pertama menyaksikan ThunderCore menarik 10,000 pengguna aktif ke platformnya. Kelajuan pemerolehan pengguna jauh lebih cepat daripada platform serupa, walaupun itu mungkin disebabkan oleh komuniti dApp yang semakin matang. Kita harus menunggu dan melihat apakah pertumbuhan berterusan pada kadar itu.

Satu keprihatinan untuk projek ini berkaitan dengan IEO baru-baru ini. Harga IEO itu jauh di bawah harga pada pusingan pendanaan swasta, iaitu $ 0.01 pada pusingan pertama, $ 0.02 pada pusingan kedua, dan $ 0.10 pada pusingan akhir pembiayaan swasta.

Ini adalah peraturan yang tidak tertulis bahawa pelabur besar yang membeli dalam pusingan pendanaan swasta ini seharusnya mendapat harga terbaik untuk token, tetapi ThunderCore telah menurunkan pelabur swasta sebanyak 85% dalam penjualan awam mereka. Itu boleh menimbulkan masalah jangka panjang, terutama jika projek itu berhasrat mendapatkan dana tambahan.

Mengenai masalah perniagaan, pasukan teknikal adalah kuat, dan mereka nampaknya memahami dengan baik apa yang perlu mereka lakukan untuk mencapai tujuan skalabilitas, keamanan, dan desentralisasi dalam blockchain.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me