Ulasan Token FTX (FTT): Standard Token Leveraged

Token FTX (FTT) adalah salah satu Token Exchange yang paling menarik di pasaran. Sejak diterbitkan tahun lalu, ia melonjak ke 100 teratas CMC.

Token FTX juga telah menarik minat baru-baru ini memandangkan penyenaraiannya dan penghapusan kemudian dari pertukaran Binance. Beberapa orang mengatakan bahawa token leverage yang dibuat oleh pertukaran FTX “terlalu rumit” bagi kebanyakan peniaga.

Jadi, adakah ini betul-betul berlaku dan sekiranya anda mempertimbangkan FTT?

Dalam ulasan FTX Token ini, saya akan berusaha menjawabnya dalam gambaran keseluruhan mendalam saya. Saya juga akan menganalisis potensi, utiliti dan kes penggunaan jangka panjang FTT.

Apa itu Token FTX?

Token FTX menggunakan FTT ticker dan merupakan token pertukaran yang dikeluarkan oleh Pertukaran FTX untuk menggerakkan ekosistemnya dan menyediakan utiliti dalam operasi pertukaran.

Pertukaran FTX & amp; Penyelidikan Alameda

FTX & Penyelidikan Alameda

Blok genesis untuk token FTT berlaku pada bulan April 2019, tetapi token itu tidak mula diperdagangkan di bursa sehingga Ogos tahun yang sama. Pertukaran dan token dilancarkan dengan bantuan Penyelidikan Alameda, firma perdagangan cryptocurrency perkhidmatan penuh.

Ulasan ini akan memberi tumpuan kepada token FTT yang menyoroti kegunaan dan kegunaannya, sejarahnya, peristiwa semasa, dan apa yang mungkin berlaku di masa depan. Yang mengatakan, kita akan memulakan dengan beberapa latar belakang mengenai FTX Exchange, sejarahnya, dan apa yang ingin dicapai dalam ekosistem pertukaran cryptocurrency.

Gambaran Keseluruhan FTX

FTX Exchange dilancarkan pada April 2019. Daripada pertukaran, ia adalah pertukaran derivatif, yang membolehkan pedagang untuk mengambil bahagian dalam pasaran cryptocurrency melalui token niaga hadapan dan token leverage.

Token ini memungkinkan untuk memanfaatkan cryptocurrency popular tanpa memerlukan akaun margin. Pertukaran telah berkembang untuk menawarkan pelbagai aset digital derivatif lain, seperti tokennya mengenai hasil pemilihan Presiden 2020.

Pertukaran Trump FTX

Grafik Untuk Pilihanraya Trump Berdagang

Tujuan penciptaan pertukaran adalah usaha oleh pengasasnya untuk mengelakkan kekurangan dalam pertukaran cryptocurrency. Ia melakukannya melalui model likuidasi tiga peringkat yang menggunakan pesanan terhad kadar untuk menutup posisi, dan memanfaatkan dana insurans yang mencegah kerugian pelanggan.

Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan berkongsi cagaran di semua token dalam satu dompet stablecoin sejagat. Model ini meniru fungsi pasaran niaga hadapan tradisional. Ini juga membolehkan peniaga membuka posisi jual atau memanfaatkan modal tanpa menggunakan margin atau niaga hadapan.

Token leveraged yang ditawarkan oleh FTX diperdagangkan dengan cara yang sama seperti token lain di pasaran spot, tetapi mereka menggunakan leverage 3x, -1x, atau -3x pada sejumlah cryptocurrency yang popular. Meja pesanan OTC di FTX dikuasakan oleh Alameda Research, syarikat yang sama yang membantu mewujudkan pertukaran.

Pasukan FTX

Kedua Alameda Research dan FTX Exchange diasaskan oleh dua graduan MIT: Sam Bankman-Fried dan Gary Wang.

Sam Bankman-Fried bertindak sebagai CEO untuk kedua-dua syarikat itu, dan sebelum menubuhkan Alameda Research pada tahun 2017, dia adalah peniaga di Jane Street Capital di meja ETF Antarabangsa mereka. Ini memberinya pengalaman luas dalam perdagangan ekuiti, mata wang, niaga hadapan, dan ETF. Semasa di Jane Street juga dibantu merancang sistem perdagangan OTC mereka.

Ahli Pasukan FTX

Pasukan FTX di Bilik Dagangan. Imej melalui duit syiling

Gary Wang bertindak sebagai CTO untuk Alameda Research dan FTX Exchange. Sebelum mengasaskan Alameda Research, dia bekerja sebagai jurutera perisian di Google.

Tanggungjawabnya di sana merangkumi penciptaan sistem untuk mengumpulkan harga syarikat penerbangan di jutaan penerbangan. Sistemnya mengurangkan penggunaan memori dan latensi lebih daripada 50%.

Pertukaran FTX

FTX Exchange mengambil pandangan yang berbeza mengenai perdagangan cryptocurrency dan dalam prosesnya mengubah cara orang lain melihat perdagangan cryptocurrency. Ia melakukan ini dengan menawarkan pelbagai produk baru yang inovatif yang menyoroti apa yang dapat dilakukan dengan aset berasaskan blockchain.

FTX membawa tiga ciri penting ke pasaran cryptocurrency: kecairan, inovasi, dan kawalan risiko.

Risiko, Niaga Hadapan Crypto, dan Clawbacks

Terdapat perbezaan utama dalam perdagangan niaga hadapan kripto yang tidak ada di pasaran niaga hadapan tradisional. Ini adalah kemungkinan bagi pedagang di bursa tertentu diminta untuk memberikan kembali beberapa keuntungan mereka untuk menjaga kesolvenan pertukaran ketika pedagang lain meledakkan akaun mereka dengan spektakuler.

Pengorbanan ini dikenali sebagai “clawback” dan jarang berlaku di pasaran niaga hadapan tradisional kerana pembuat pasaran di sana dapat menyampaikan risiko mereka kepada institusi kewangan yang lebih besar seperti bank pusat wang global. Ekosistem cryptocurrency tidak dapat melakukan ini, dan clawbacks boleh berlaku.

Proses Pembubaran FTX

Proses Pembubaran di FTX untuk mengelakkan Clawbacks Image melalui duit syiling

Salah satu contoh terbesar ini berlaku di bursa derivatif OKEx pada bulan Ogos 2018. Pada masa itu seorang peniaga mengumpul kedudukan niaga hadapan Bitcoin yang bernilai lebih dari $ 400 juta. Ketika pertukaran melihat kedudukan mereka meminta pedagang untuk menurunkan pendedahannya dan ketika dia menolak mereka secara paksa mencairkan keseluruhan posisi, mengakibatkan kerugian sekitar $ 27 juta.

OKEx dapat menampung kerugian $ 18 juta melalui dana insurans yang mereka telah tentukan sebelumnya, tetapi selebihnya kerugian, kira-kira $ 8,8 juta, diambil kembali dari mana-mana peniaga yang berada di sisi lain perdagangan dan menjana wang ketika kedudukan itu dilikuidasi. Ini berjumlah kira-kira 18% daripada keuntungan.

Sehingga pasaran crypto berkembang, clawbacks yang jauh lebih besar akan tetap menjadi sebahagian daripada pasaran niaga hadapan, yang menjadikan penyelesaian pengurusan risiko yang ditawarkan oleh FTX sangat penting untuk pertumbuhan industri.

Token Leveraged FTX

Boleh dikatakan inovasi terbesar yang dibuat oleh FTX adalah token cryptocurrency yang dimanfaatkan. Terima kasih kepada token ini, masalah untuk menguruskan kedudukan niaga hadapan dalam mata wang kripto tidak lagi menjadi keperluan. Sebaliknya pelabur boleh menggunakan token + 3x, -1x, atau -3x yang dibuat oleh FTX.

Sehingga Mac 2020, terdapat token leverage yang tersedia untuk Bitcoin, Ethereum, EOS, Ripple, Tezos, Bitcoin Cash dan lebih daripada selusin altcoin lain. Terdapat juga token leverage untuk Tether, PAX, dan sejumlah stablecoin lain.

Token Leveraged FTX

Bull Leveraged & Token Beruang di FTX

Token leveraged ini memberi kelebihan yang signifikan kepada para pelabur di pasaran dengan membiarkan mereka mengelakkan penggunaan niaga hadapan yang lebih rumit untuk menyelesaikan tugas yang sama. Dengan token leverage tidak ada keperluan margin, dan menjadi lebih mudah untuk menilai nilai berisiko pelaburan.

Oleh kerana berjangka niaga hadapan sangat kompleks, banyak pelabur sukar memahami risiko yang mereka hadapi, dan potensi untuk meletupkan akaun dan kehilangan semua wang mereka. Dan tentu saja perdagangan niaga hadapan mendedahkan semua orang di bursa mengenai kemungkinan masalah clawbacks.

Jelas FTX telah mencipta cara yang lebih baik untuk mendapatkan leverage dan melindung nilai.

Apakah Token FTX (FTT)?

Token FTT dibuat untuk digunakan di FTX Exchange. Ini adalah token ERC-20 dan berfungsi sebagai penghubung ke ekosistem pertukaran, dengan sejumlah penggunaan yang mengagumkan dalam operasi pertukaran.

Mereka yang biasa dengan pertukaran cryptocurrency akan melihat bahawa FTT memainkan peranan yang serupa dengan token BNB di Binance, atau token HT di Huobi. Ini telah menimbulkan minat terhadap FTT daripada para pelabur kerana token pertukaran pada umumnya telah menunjukkan prestasi yang baik selama ini.

Utiliti Token FTT

Nilai asas token pertukaran terutamanya berasal dari utiliti token itu, atau kes penggunaan yang dilayannya. Token juga mesti mempunyai bekalan yang terhad untuk meningkatkan nilainya. Dengan perkara-perkara itu, mari kita lihat utiliti token apa yang dimiliki FTT, dan bagaimana bekalan terhad untuk FTT.

  • Bayaran Dagangan Diskaun – Satu utiliti yang diharapkan untuk sebarang token pertukaran adalah potongan harga perdagangan bagi mereka yang memegang token tersebut. Sudah tentu FTT memenuhi harapan ini dan peniaga diberi insentif untuk membeli token FTT untuk mengurangkan yuran perdagangan yang mereka bayar. Yuran perdagangan didiskaunkan dari 3% hingga 60% bergantung pada jumlah FTT yang dipegang.
  • Keuntungan Bersosial – Salah satu cara pertukaran menghindari clawback adalah dengan membiayai akaun insurans untuk melindungi pedagang sekiranya berlaku ketidakstabilan pasaran yang berlebihan. FTX telah melangkah lebih jauh dengan menetapkan peraturan bahawa jika dana insurans mereka melihat peningkatan besar, setiap pemegang FTT pada masa itu akan menerima pembayaran bonus dari kelebihan dana insurans. Ini boleh menjadikan FTT serupa dengan saham yang mempunyai dividen sekiranya kita mempunyai pasaran bull yang lain dalam cryptocurrency.
  • Pembakaran Token – Ini adalah salah satu cara di mana FTX mengawal bekalan untuk meningkatkan harga FTT. FTX menggunakan sepertiga daripada bayaran yang dihasilkan oleh bursa untuk membeli kembali token FTT dan membakar, atau memusnahkannya. FTX telah mengatakan bahawa mereka akan terus melakukan ini sehingga 50% dari semua FTT yang dibuat telah dibakar.
  • Penyelesaian Label Putih – Ini adalah kaedah untuk menjana pendapatan tambahan dengan menjual atau menyewakan kerangka produk mereka kepada orang lain. Dalam hal ini FTX telah menyatakan bahawa mereka telah melihat minat daripada perniagaan lain dalam penyelesaian label putih untuk niaga hadapan FTX dan OTC Exchange. Walaupun nampaknya ini tidak akan mempengaruhi token FTT, kerana FTX mengatakan FTT akan menjadi salah satu pilihan pembayaran jika mereka menawarkan penyelesaian label putih. Dan kemungkinan besar mereka akan menawarkan potongan harga untuk pembelian label putih yang dibuat dengan FTT. Itu dapat meningkatkan permintaan secara substansial untuk FTT jika penyelesaian label putih menjadi popular.
  • Rebat OTC – Dengan jumlah dagangan yang dilaporkan melebihi $ 500 juta FTX adalah salah satu pertukaran crypto terbesar di dunia, tetapi berkat perkongsian mereka dengan Alameda Research, mereka juga dapat menawarkan platform perdagangan Over-the-counter (OTC). Platform ini biasanya digunakan oleh pelabur dan pedagang bervolume tinggi yang tidak mahu perdagangan mereka berdampak pada harga pasaran. Berdasarkan maklumat dari FTT Whitepaper, peniaga OTC ini akan mendapat rebat sekiranya mereka memiliki cukup FTT.
  • Cagaran Kedudukan – FTT dapat digunakan sebagai jaminan pada platform perdagangan, yang dapat meningkatkan permintaan jika FTX memberikan beberapa insentif di masa depan untuk menggunakan FTT sebagai jaminan daripada beberapa aset lain seperti Bitcoin atau Tether.
  • Rancangan masa hadapan – FTX telah menyatakan mereka berencana melancarkan platform perdagangan spot di masa depan, walaupun tidak ada tanggal yang diproyeksikan untuk itu. Mereka juga mengatakan bahawa platform perdagangan spot ini juga boleh membawa kepada platform IEO yang serupa dengan Binance Launchpad. Oleh kerana FTT hampir pasti akan digunakan untuk pembelian di platform seperti itu, kami mengharapkan untuk melihat permintaan untuk FTT meningkat setelah ini dilaksanakan.

Prestasi Harga FTT

Blok genesis untuk token FTT dilombong pada bulan April 2019. Berikutan itu terdapat tiga pusingan penjualan token kepada pelabur swasta pada bulan Julai 2019, hujan modal sekitar $ 8 juta, dan pada 31 Julai 2019 token itu mula diperdagangkan di bursa.

Prestasi Harga Token FTT

Persembahan Token FTT. Imej melalui CMC

Pada masa itu perdagangan dibuka pada $ 1.72 dan ditutup pada hari yang sama pada $ 1.73. Dalam 10 hari harganya mencecah $ 2,25, tetapi dengan cepat turun dan diperdagangkan pada $ 1,25 seminggu kemudian. Setelah mencapai paras terendah sepanjang masa pada $ 0.83129 pada 7 September 2019, token tersebut kekal dalam julat $ 1,15 hingga $ 1,40 selama beberapa bulan akan datang.

Pada akhir November 2019, ia mula naik sekali lagi, dan mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 3,38 pada 16 Februari 2020. Pada 31 Mac 2020, token diperdagangkan pada $ 2,42, setelah pulih dari penurunan setelah Binance mengumumkan pada 28 Mac 2020 bahawa mereka akan menghapus semua token leverage FTX.

Binance Delists Token Leveraged FTX

Pada hari Sabtu 28 Mac 2020 Binance diumumkan mereka akan menghapus semua token leveraged yang ditawarkan oleh FTX berkuatkuasa pada 31 Mac 2020 jam 10:00 UTC. Pengguna mempunyai masa sehingga waktu untuk mengalihkan dana dari bursa. Sekiranya token tidak dipindahkan oleh cutoff, Binance mengatakan mereka akan memberikan nilai yang setara dengan setiap token leveraged yang dihapus dalam BUSD.

Aset yang akan dihapuskan termasuk BULL, BEAR, ETHBULL, ETHBEAR, EOSBULL, EOSBEAR, BNBBULL, BNBBEAR, XRPBULL, dan XRPBEAR serta sejumlah token leverage lain.

Token BULL dan BEAR adalah token leveraged panjang dan pendek, dengan leverage 3x. Ini bermaksud sebarang pergerakan dalam mata wang kaunter tiga kali ganda dalam token leveraged.

Menghapus Token Terungkap

Tweet Mengumumkan Tidak Menyenaraikan. Imej melalui Twitter.

Seperti yang diharapkan pengguna menjual token mereka secara besar-besaran dalam beberapa hari ke depan. FTX Exchange juga mula menawarkan pasangan LT USDT jika pengguna tidak mahu token leverage mereka beralih ke BUSD di Binance.

Banyak peniaga mengadu kerugian besar yang disebabkan oleh penghapusan tersebut, tetapi Ketua Pegawai Eksekutif Binance Changpeng Zhao telah menjawab setiap aduan dengan cara yang sama:

Mereka tidak dirancang untuk jangka panjang. Mereka menyusut dari semasa ke semasa apabila pasaran (aset asas) turun naik dan turun. Sebab utama penghapusan adalah kerana terlalu banyak pengguna tidak memahaminya.

Sam Bankman-Fried, Ketua Pegawai Eksekutif FTX Exchange membalas dengan mengatakan Bianance harus mengambil inisiatif untuk mendidik penggunanya mengenai token yang dimanfaatkan dan bukannya menghapusnya secara ringkas.

Nampaknya agak aneh bagi Binance untuk menentang FTX setelah mereka mengadakan kerjasama strategik dengan pertukaran pada bulan Disember yang lalu. Sebagai sebahagian daripada perkongsian itu, Binance dikatakan telah melaburkan sejumlah besar ke dalam FTX, mengambil kedudukan pemilikan dua digit di bursa.

Kesimpulannya

Saya tidak akan menuntut FTT sebagai pelaburan yang baik atau buruk, setiap orang perlu melakukan usaha wajar dan membuat keputusan itu sendiri.

Saya boleh mengatakan bahawa FTX dengan cepat menjadi salah satu platform perdagangan cryptocurrency yang paling popular di dunia. Saya juga boleh mengatakan bahawa token FTT mempunyai pelbagai utiliti dalam ekosistem FTX, dan bahawa utiliti ini harus mengekalkan permintaan untuk token itu tinggi.

Satu-satunya risiko sebenar pada masa ini adalah risiko yang wujud di pasaran cryptocurrency secara umum. Walaupun seseorang juga boleh mendakwa terdapat beberapa risiko dalam kesahihan pertukaran itu sendiri, pasukan di belakang FTX nampaknya asli, jujur, dan telus. Seolah-olah mereka hanya mahu menawarkan pedagang alternatif yang baik untuk niaga hadapan di pasaran cryptocurrency dengan membina pertukaran crypto yang inovatif dan cekap.

Potensi positif lain untuk token FTT adalah potensi untuk menjadi sumber pendapatan pasif melalui model keuntungan sosialnya. Itu boleh menimbulkan permintaan besar untuk FTT di masa depan jika keuntungan yang disosialisasikan menjadi kenyataan.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me