Ulasan Trusttoken & TrueUSD – Semua yang Perlu Anda Ketahui

TrustToken adalah platform yang agak baru yang dibuat dengan visi untuk menyediakan aset token. Ini adalah mata wang kripto yang juga dikenali sebagai “stablecoin” kerana harganya cenderung lebih stabil kerana disatukan ke aset dunia nyata.

Stabilcoin pertama projek, dan token utama platform adalah TrueUSD (TUSD), yang merupakan stablecoin yang disambungkan ke dolar A.S. dan mengaku mengekalkan nisbah 1: 1 dengan USD. Pasukan TrustToken bertaruh bahawa TrueUSD akan menjadi yang pertama dari banyak token berasaskan aset di platform. Menurut TrueToken laman web:

TrueUSD adalah ERC20 stablecoin yang disokong USD yang dilindungi sepenuhnya, dilindungi undang-undang, dan disahkan secara telus oleh pengesahan pihak ketiga

Pasukan mengatakan bahawa token TrueUSD akan menggunakan banyak akaun escrow untuk mengurangkan risiko rakan niaga serta memberikan perlindungan undang-undang kepada pemegang terhadap pencurian.

Bagaimana TrustToken Berfungsi

Akaun escrow pihak ketiga adalah kunci kepada fungsi yang betul aset token TrustTokens. Pada masa ini, sesiapa sahaja boleh membeli TrueUSD setelah mereka memenuhi syarat mengetahui-pelanggan-anda dan anti-pengubahan wang haram.

Ini dicapai dengan memasukkan dolar A.S. ke akaun escrow setelah jumlah TrueUSD yang hampir sama dicetak. Apabila token lain tersedia, pembeli dapat memilih token mana yang mereka beli.

Cara TUSD TrustToken Berfungsi

Bagaimana TrustToken Berfungsi. Sumber: Dipercayai

Walaupun TrueUSD dipasangkan dengan dolar A.S., pasukan TrustToken berharap dapat berpasangan dengan mata wang lain pada masa akan datang. Pada masa ini pembelian minimum adalah $ 10,000, walaupun jumlah pembelian minimum ini akan berkurang di masa depan.

Escrow berpusat & Crypto Desentralisasi?

Memandangkan akaun escrow pada dasarnya terpusat, mereka bertentangan dengan kepercayaan cryptocurrency yang terdesentralisasi. Ini adalah sesuatu yang diakui oleh pasukan TrustToken. Mereka juga menunjukkan bahawa sistem mereka menangani masalah dan cabaran dunia nyata.

Pada tahun 2018 tidak mungkin untuk membuka akaun dan memindahkan dana menggunakan kontrak pintar dan tandatangan kontrak pintar. Sehingga ini menjadi mungkin pasukan TrustToken sedang membangun platform mereka untuk menggunakan sistem yang paling terkenal dan paling banyak digunakan di dunia untuk pengurusan akaun bank – akaun escrow.

Jenis akaun ini sudah banyak digunakan, difahami dan dipercayai. Ini menyediakan pendekatan hibrid buat masa ini, dan di masa depan pasukan merancang untuk menjauh dari akaun escrow. Dengan kata-kata mereka sendiri:

Kami menyedari bahawa akaun escrow bukanlah permainan akhir untuk pengurusan wang yang terdesentralisasi dan aset, tetapi kepercayaan dan industri escrow sudah berfungsi dengan baik untuk pengurusan dan pengedaran aset.

Adakah TUSD Setanding dengan Stablecoins Lain?

Tether vs T USD

Tether vs T USD

Pasukan TrustToken merasakan bahawa TUSD adalah percuma untuk projek stablecoin lain yang ada seperti Tether (USDT), BaseCoin dan MakerDAO. TrustToken agak berbeza dengan BaseCoin dan MakerDAO kerana mereka menggunakan algoritma untuk mengekalkan kestabilan, sementara TUSD mengekalkan kestabilan dengan tetap menyokong aset. Ini memberi TrustToken khalayak sasaran yang jauh berbeza.

Pasukan ini mengakui bahawa penyelesaian berdasarkan algoritma adalah kemungkinan yang menarik, tetapi menyatakan bahawa mereka belum diuji atau dibuktikan di dunia nyata. Pasukan TrustToken merasakan bahawa beberapa pelabur akan mendapat jaminan tambahan dalam token yang disokong oleh mata wang fiat dalam akaun bank yang diaudit. Di masa depan mesti ada kes penggunaan untuk stablecoin berasaskan aset dan protokol.

Pada dasarnya, platform TrustToken dikembangkan terutamanya untuk khalayak pelaburan institusi.

Mengenai persamaan dengan Tether, pasukan TrustToken hanya mengatakan bahawa mereka ingin mengembangkan stablecoin yang mereka dapat “gunakan dan percayai” sendiri. Kenyataan ini berkemungkinan merujuk kepada masalah kepercayaan yang sedang berlaku banyak dengan Tether, memandangkan masa lalu kontroversi pencipta token dan pertanyaan mengenai berapa banyak mata wang fiat yang sebenarnya ditahan untuk menyokong Tether.

Tokenisasi Aset TrustToken

Walaupun TrueUSD adalah aset token pertama yang dikeluarkan di platform, pasukan mempunyai rancangan untuk membenarkan tokenisasi aset dunia nyata apa pun. Di laman web TrustToken mereka memberikan contoh seperti harta tanah, harta tanah sewa, timeshare, saham dan bon dan perniagaan kecil. Jelas terdapat banyak yang lain.

Aset Yang Boleh Anda Tokenkan

Apa Aset Yang Boleh Anda Tokenkan. Sumber: Laman Web Trusttoken

Tokenisasi juga akan membolehkan pengguna menawarkan pemilikan pecahan objek yang kemudiannya dapat diperdagangkan di bursa global.

Aset apa yang mungkin ditandakan? Nah, harta tanah adalah contoh utama, tetapi aset lain yang dapat memanfaatkan tokenisasi termasuk komoditi seperti emas dan minyak, hak cipta dan paten, barang koleksi seperti seni atau duit syiling, ekuiti persendirian dalam perniagaan, dan bahkan pasukan sukan dapat dinyatakan.

Ini bermaksud mereka yang memiliki aset tidak cair seperti seni dan harta intelek dapat menawarkan pemecahan pecahan aset dan mendapatkan kembali sebahagian nilai objek tersebut. Usahawan dan pencipta dapat menawarkan pemilikan pecahan atas usaha dan ciptaan perniagaan baru di pentas global dalam jenis model crowdfunding. Pelabur akan mendapat akses ke peluang baru dan kelas aset dari seluruh dunia.

Faedah tokenisasi TrustToken

Faedah Tokenization pada TrustToken

Kemampuan untuk menukarkan aset apa pun akan menjadikan aset dunia nyata bernilai $ 256 trilion tersedia untuk dikendalikan dan ditransaksikan di blockchain, yang akan mengubah landskap crypto dan pelaburan sepenuhnya.

Walaupun masih merupakan bidang baru dalam industri cryptocurrency, ada projek lain yang juga memfokuskan pada aset token atau “token sekuriti”. Contoh lain yang terkenal ialah rangkaian Polymath. Mereka ingin melakukan sesuatu yang serupa dengan platform token sekuriti milik mereka.

Pasukan TrustToken

Pasukan di belakang TrustToken membawa pengetahuan dan pengalaman mendalam yang diharapkan dapat membantu projek berjaya dan berpotensi melebihi jangkaan. Pasukan ini mempunyai tiga pengasas bersama:

Pengasas bersama TrustToken

Pengasas bersama TrustToken

  • Danny An – Ketua Pegawai Eksekutif TrustToken dan bekas saintis data di Kernel di mana dia bekerja pada pengembangan model otak manusia.
  • Rafael Cosman – CTO TrustToken dan bekas pakar pembelajaran mesin di Google dan Kernel serta pengasas StreetCode Academy.
  • Stephen Kade – COO TrustToken, dan bekas pengurus projek pengkomersialan di Kernel serta penasihat teknikal untuk Bankorus.

Sebagai tambahan kepada ketiga-tiga pengasas, pasukan TrustToken terdiri daripada pelengkap penuh pemaju dan profesional pemasaran, serta kumpulan penasihat projek yang mantap.

Bagaimana dengan Pasar TUSD?

TrueUSD diciptakan sebagai pegangan kepada dolar A.S., yang bermaksud ia harus sentiasa diperdagangkan pada $ 1, dan di dunia yang sempurna seperti itu. Tetapi kita tidak hidup di dunia yang sempurna. Pada pertengahan Ogos 2018, satu TUSD disebutkan pada harga $ 1,01 di Coinmarketcap.com, dan selama beberapa bulan terakhir diperdagangkan serendah $ 0,98 setiap satu. Secara umum harga USD kekal sekitar $ 1, tetapi harga Bitcoin telah melihat variasi yang lebih luas sejauh ini.

Prestasi Harga TUSD

Prestasi Harga TUSD sejak dilancarkan

Ini tidak menghairankan memandangkan kenaikan pada USD. Yang mengejutkan adalah dua lonjakan nilai TUSD pada Mei 2018 yang menyaksikan perdagangan syiling sebentar mencecah hampir $ 1.40. Lonjakan ini dijelaskan sebagai hasil pembelian bot berikutan duit syiling disenaraikan di Binance, dan dengan cepat diperbetulkan kerana peniaga manusia segera mula menjual syiling mereka untuk keuntungan yang besar.

Cabaran Berpotensi

TrustToken sedang berusaha untuk memperagakan aset dunia nyata dengan cara yang realistik memandangkan keadaan wang dan perbankan semasa. Ia menawarkan cara kepada pelabur institusi untuk memasuki ekosistem cryptocurrency tanpa mendedahkan mereka kepada risiko yang tidak perlu dan tidak dikenali.

Satu titik yang nampaknya menahan projek pada ketika ini adalah persamaannya dengan Tether. Projek itu mempunyai kes penggunaan yang sangat serupa, tetapi juga menghadapi masalah kepercayaan kerana kurangnya ketelusan dan ketidaktepatan masa lalu oleh penyokong. Pembangun TrustTokens telah menangani persamaan ini sebentar, dan telah menekankan masalah kepercayaan. Ada kemungkinan bahawa TrueToken dan TUSD dapat memberikan alternatif yang lebih dipercayai untuk menggantikan Tether.

Pada akhirnya pertempuran itu akan ditentukan oleh kadar penggunaan TrueUSD. Tether jelas mempunyai kemajuan besar pada ketika ini, tetapi ia sangat awal dalam revolusi crypto dan Tether juga menghadapi beberapa angin kencang. TrueUSD juga menghadapi masalah angin kerana kesamaannya dengan Tether, tetapi mungkin dapat mengatasi mereka yang fokus laser pada pelabur institusi. Itu akhirnya boleh membawa kepada alat khusus yang tidak akan dimiliki oleh Tether.

Kesimpulannya

Memberi tahu aset dunia nyata adalah sesuatu yang dilihat berpotensi besar kerana akan membuka nilai dan mewujudkan persekitaran yang tidak boleh dipercayai tanpa memerlukan perantara pihak ketiga yang mahal. Kami telah melihatnya berfungsi dalam pengenalpastian aset digital, seperti koleksi kripto, dan DigixDAO juga berjaya menandakan emas.

Langkah logik seterusnya dalam tokenisasi adalah aset dunia nyata lain yang dijadikan token melalui kontrak pintar. Ini membolehkan orang memiliki bahagian harta tanah sewa atau hak cipta atau aset penghasil pendapatan lain yang membolehkan pemegang mengumpulkan sebahagian daripada pendapatan berhubung dengan pemilikan token mereka, semuanya diuruskan dengan selamat dan tanpa kos dengan kontrak pintar.

Ini mungkin memungkinkan para seniman, pencipta lain atau bahkan tokoh sukan berpotensi menjual sebahagian daripada keseluruhan pendapatan masa depan, mewujudkan nilai sekarang dari potensi pendapatan masa depan orang tersebut.

Gambar Pilihan melalui Trusttoken.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me