Ulasan VibeHub: Teknologi VR & AR di The Blockchain

Realiti Maya, Augmented Reality dan blockchain adalah beberapa teknologi yang paling menarik di masa kini. VibeHub (VIBE) adalah projek yang cuba menyatukan mereka.

Walaupun Vibehub mungkin bukan syarikat pertama yang mengintegrasikan teknologi blockchain dan VR, mereka adalah syarikat pertama yang mengembangkan keseluruhan pasaran. Dengan menggunakan token utiliti VIBE, pengguna akan dapat membeli akses ke acara seperti konsert dan seminar pendidikan serta membeli aset digital.

Namun, adakah benar-benar ada keperluan untuk projek seperti VibeHub dan adakah token VIBE akan digunakan?

Dalam tinjauan VibeHub ini, kita akan melihat secara mendalam projek tersebut termasuk faktor-faktor seperti kes penggunaan, teknologi dan ahli pasukan. Kami juga akan menganalisis potensi penggunaan token VIBE dalam jangka masa panjang dalam landskap cryptocurrency semasa.

Apa itu VibeHub?

VibeHub adalah salah satu platform pasaran maya dan augmented reality berasaskan blockchain pertama. Ia bergabung dengan projek berasaskan blockchain lain seperti Ceek VR dan Decentraland yang mengembangkan penyelesaian mereka sendiri dalam industri realiti maya yang berkembang pesat.

Beberapa penganalisis telah mengunjurkan bahawa industri VR akan berkembang hingga $ 100 bilion pada tahun 2020, dan sebagai salah satu blockchain pertama yang meneroka teknologi ini, VibeHub dapat menjadi syarikat gergasi dalam industri ini. Sudah tentu, ada beberapa perkara yang mesti berlaku sebelum kita dapat melihat penggunaan ini secara realistik.

Apa yang Dilakukan oleh VibeHub?

VibeHub tertumpu pada kemungkinan membuat VR interaktif. Melalui teknologi video volumetrik mereka membuat hologram guru, artis, pemuzik, pelawak dan banyak lagi dan kemudian mengalirkan hologram tersebut dalam suasana realiti maya. Ini akan membawa persembahan dan pendidikan kepada berjuta-juta orang melalui satu aliran.

Apa itu VibeHub

Token VIBE dan Ekosistem VibeHub

Pengguna akan dapat menonton dan mengambil bahagian dalam permainan, menghadiri konsert, mendengar ceramah dan melihat persembahan lain melalui VR. Pelayan VibeHub dioptimumkan untuk menyokong segala-galanya dari aliran individu hingga aliran dengan khalayak dan hadirin yang ramai. VibeHub adalah syarikat pertama yang mencuba dan menerapkan idea tersebut, menjadikannya unik bukan hanya di ruang VR, tetapi juga di ruang blockchain.

Platform ini melancarkan jaringan utamanya pada bulan September 2018, tetapi token VIBE tetap ada di blockchain Ethereum. Penyelesaian hibrid yang dikembangkan oleh VibeHub menggunakan blockchain Ethereum, tetapi juga membolehkan transaksi mikro selesai di luar rangkaian tanpa bayaran gas.

Bagaimana VibeHub Berfungsi

Dengan fokus pada realiti maya dan kawasan augmented reality yang semakin meningkat, VibeHub berfungsi dengan merakam aksi streamer video menggunakan video volumetrik.

Video volumetrik ini digunakan untuk membuat hologram orang dalam persekitaran VibeHub VR yang dibuat khas. Mereka telah membuat lebih daripada 100 tangkapan volumetrik dan avatar hologram yang berkaitan.

Hologram Realistik Foto

Hologram Realistik Foto di VibeHub

Ini mewujudkan persekitaran yang lebih mendalam daripada sebelumnya. Dan mereka yang tidak mempunyai perkakasan VR dan AR dapat menikmati pengalaman VibeHub melalui WebGL / WebVR pada penyemak imbas moden yang serasi pada desktop atau peranti mudah alih.

VibeHub bekerjasama dengan pembangun perkakasan dan perisian VR seperti Unity, Samsung Gear, Sony Playstation, Microsoft Hololens, HTC Vive, Oculus Rift dan Daydream oleh Google. Penjual perkakasan dan perisian lain akan datang dan tidak ada yang akan ketinggalan daripada mengalami VibeHub.

Apa yang ditawarkan oleh VibeHub

Apabila pasukan VibeHub bergerak maju ke wilayah baru dan menarik, potensi platform ini terus berkembang. Platform ini sudah matang dan dapat menawarkan banyak ciri kepada penggunanya.

  • Pengewangan: Sudah tentu orang berminat untuk mengewangkan aset digital, dan VibeHub menjadikannya mungkin melalui penggunaan video volumetriknya dan aset maya lain di platformnya.
  • Pendedahan Dalam Talian: YouTube adalah platform video asli untuk membuat pendedahan dalam talian, tetapi VibeHub membawa pendedahan dalam talian ke tahap yang baru dan berjanji untuk memberi pengguna “suara di antara orang ramai.” Pengguna akan dapat menyebarkan idea dan mesej mereka dengan cara yang baru dan unik. Tambahan pasaran VR / AR di VibeHub juga akan membolehkan pengguna mempromosikan produk mereka lebih cepat daripada sebelumnya, menjangkau khalayak yang disasarkan dengan laser.
  • Pembayaran Cepat, Mudah: Dengan menggunakan penyelesaian hibrid penyelesaian blockchain dan offchain, VibeHub menjadikan segalanya dari transaksi mikro hingga transaksi besar cepat dan mudah. Menghantar dan menerima pembayaran di platform berlaku hanya dalam beberapa minit, dan urus niaga mikro segera diproses di luar rangkaian. Penggunaan dan pemahaman cryptocurrency yang semakin meningkat akan menjadikan platform berkembang dengan lebih pantas setelah pengguna memahami betapa lancarnya transaksi tanpa geseran.
  • Membeli-belah dalam talian: E-dagang telah menjadi besar, dan hari ini hampir semua perkara boleh dibeli secara dalam talian. VibeHub juga akan bergabung dengan revolusi ini dengan menyediakan pasar untuk membolehkan pengguna membeli perkhidmatan pendidikan, muzik, perkhidmatan permainan dan banyak lagi. VibeHub bahkan boleh bertindak sebagai platform temu janji melalui penggunaan avatar dan keupayaan untuk berhubung dengan orang lain dalam talian. Semua ini akan disertakan dalam satu platform dan dengan satu mata wang bersatu.
  • Keselamatan: Keselamatan adalah keutamaan dalam cryptocurrency apa pun, dan para eksekutif di VibeHub secara konsisten menekankan bahawa perisian VibeHub sentiasa dipantau untuk sebarang masalah atau masalah. Gabungan pangkalan pengguna yang besar dan cryptocurrency bermaksud platform perlu sentiasa selamat sepanjang masa. Keselamatan adalah keutamaan di VibeHub.
  • Pengalaman yang mendalam: Tidak ada apa-apa dalam talian yang lebih mendalam daripada realiti maya yang disediakan oleh avatar hologram VibeHub. Pengguna dapat menyatakan kreativiti mereka sendiri di dunia maya ini dan berkongsi dengan berjuta-juta orang lain di seluruh dunia. Ia seperti penstriman video, tetapi jauh lebih mengasyikkan.
  • Pencipta Kandungan diberi Ganjaran: Terdapat banyak masalah dengan cara laman web terpusat memberi ganjaran kepada pencipta kandungan di platform mereka, tetapi VibeHub dirancang untuk memastikan pencipta kandungan diberi penghargaan yang baik untuk kandungannya. VibeHub mempunyai semua hasil dari kandungan terus ke pencipta. Tidak ada orang lain yang memotong. Terdapat juga peluang untuk menghasilkan kandungan kolaboratif dan membagi hasil.

Ahli Pasukan VibeHub

VibeHub mempunyai gabungan ahli pasukan yang cukup menarik dengan latar belakang yang sama pelbagai. Sebagai contoh, Allessio Mack (Pengasas Bersama) telah menggambarkan dirinya sebagai “guru teknologi yang diajar sendiri” yang pakar dalam teknologi AR dan VR. Sebelum mendirikan VibeHub, dia pernah bekerja sebagai CTO hiburan Konvict (label muzik Akon).

Ahli Pasukan VibeHub

Sebilangan Ahli Pasukan VibeHub

Dia bergabung sebagai pengasas oleh Matthew Myers yang telah bekerja dalam perundingan Blockchain sejak 2015. Sebelum itu dia pernah bekerja di industri Minyak dan Gas di Calgary, Kanada. Pemaju kanan projek itu ialah Fred Bender yang nampaknya pernah bekerja sebagai pemaju di syarikat sebelumnya bernama VRITALL.

Terdapat sekurang-kurangnya 10 ahli pasukan lain dalam pasukan VibeHub dan anda boleh membaca lebih lanjut mengenai mereka di pasukan VibeHub halaman. Nampaknya VibeHub berpusat di Los Angeles memandangkan lokasi kebanyakan ahli pasukan.

Peta Jalan VibeHub

Dengan pelancaran jaring utama pada bulan September dan rakaman 100 video volumetrik, VibeHub memenuhi semua matlamat 2018. Pada tahun 2019 syarikat itu mempunyai rancangan untuk melancarkan permainan video sosial pertama di platform VibeHub. Ia juga berfungsi untuk melepaskan SDK untuk integrasi luar rantai.

VibeHub juga akan membuat alat dengar VR sendiri dan menangkap peranti keras untuk membolehkan pengguna membuat video dan hologram volumetrik. Akhirnya, mereka akan melancarkan lokasi runcit pertama untuk pengalaman VibeHub VR.

Menjelang tahun 2020, mereka merancang untuk membina banyak kemudahan menangkap dan memulakan penyatuan kecerdasan buatan ke dalam platform. Terdapat juga rancangan untuk filem berfokus penuh volumetrik dan komunikasi hologram masa nyata di platform, yang akan mula merealisasikan potensi utama VibeHub.

Token VIBE

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, terdapat cryptocurrency yang digunakan di platform, dan ia dikenali dengan simbol ticker VIBE. Ini adalah token utiliti yang digunakan untuk membeli barang dan perkhidmatan dalam ekosistem VibeHub. Ini juga akan digunakan untuk mengundi di platform, dan untuk menghadiri konsert maya dan sejenisnya.

VibeHub mengadakan ICO pada bulan Ogos / September 2017, menjual 160 juta VIBE dengan harga $ 0.014 setiap satu. Ini diikuti dengan penjualan peribadi 100 juta token VIBE dengan harga yang tidak didedahkan. Ini bermaksud projek itu mengumpulkan minimum $ 2.24 juta.

Binance VIBE

Daftar di Binance dan Beli Token VIBE

Token mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 2.28 pada 10 Januari, tetapi sejak itu jatuh secara drastik dan pada 22 November 2018 ia diperdagangkan di bawah $ 0,03. Walaupun harga ICO masih berlipat ganda, token itu tidak menunjukkan banyak tanda kehidupan ketika ini kerana ia telah terus menurun sepanjang hampir 2018, walaupun terdapat sedikit kenaikan yang tinggi ketika jaring utama dilepaskan.

Anda boleh membeli VIBE dari Binance Exchange, yang mempunyai hampir semua jumlah dagangan, walaupun VIBE juga disenaraikan di HitBTC, IDEX dan LATOKEN.

Sebagai token ERC-20, anda boleh menyimpan VIBE di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20.

Kesimpulannya

Walaupun terdapat platform lain yang menghadapi cabaran realiti maya pada teknologi blockchain, VibeHub mempunyai teknologi unik dan boleh menjadi kekuatan utama dalam ruang hiburan, permainan dan pendidikan VR.

Mereka membuat kemajuan yang sangat baik, dan jika mereka dapat berpegang pada peta jalan mereka dan mencapai tujuan yang dirancangkan, projek itu akan berjaya. Mereka telah membuktikan bahawa mereka dapat mengekalkan momentum mereka sejauh ini, dan telah bekerjasama dengan banyak syarikat perkakasan dan perisian utama di ruang VR.

Ini semua sangat menjanjikan untuk masa depan VibeHub, walaupun penurunan harga token VIBE agak mengecewakan.

Gambar Pilihan melalui VibeHub.io

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me