Ulasan Wanchain (WAN): Ekosistem Kontrak Pintar Rantaian

Wanchain tidak diragukan lagi merupakan salah satu rantaian kontrak pintar yang paling menarik untuk keluar dari Asia baru-baru ini.

Objektif utama projek ini adalah untuk mewujudkan pasaran kewangan aset digital dengan memfasilitasi pemindahan rentas rantai dari satu blok ke blok yang lain. Walau bagaimanapun, ini nampaknya menjadi objektif utama banyak projek pada masa ini.

Bagaimana Wanchain memisahkan diri mereka dan bagaimana akhirnya kita dapat melihat projek itu berjalan?

Dalam tinjauan Wanchain ini, kami akan menyelami projek ini dengan menganalisis teknologi, kes penggunaan, pasukan serta prospek untuk token WAN. Kami juga akan melihat beberapa persaingan yang sedang ditandingi oleh Wanchain.

Mari masuk!

Gambaran keseluruhan

Hari ini terdapat beratus-ratus Blockchain yang beroperasi di ruang crypto, masing-masing memiliki duit syiling mereka sendiri yang memberi pengguna akses untuk menggunakan perkhidmatan yang disediakan dalam ekosistem masing-masing.

Seiring industri terus berkembang, langkah logik seterusnya dalam evolusinya adalah menyediakan cara bagi pengguna untuk menukar nilai antara Blockchains. Inilah masalah yang ingin diselesaikan oleh Wanchain.

Wanchain adalah mewujudkan platform untuk memindahkan aset digital antara Blockchains yang berbeza. Pengguna akan dapat menghabiskan cryptocurrency mereka di Blockchains bukan asli tanpa perlu menukarnya secara pertukaran.

Platform Wanchain sendiri adalah blockchain bebas, yang membolehkannya merancang rangka kerja unik untuk memindahkan nilai antara cryptocurrency di bawah satu lejar bersama.

Dengan rangka pemindahan rantaian silang, Wanchain juga menyediakan pelbagai aplikasi kewangan:

 • Meminjam dan Memberi Pinjaman
 • Pembayaran dan Penyelesaian
 • Transaksi dan Pertukaran
 • Pelaburan dan Pembiayaan

Bagaimana WanChain Berfungsi

Wanchain menggunakan protokol komunikasi rantaian yang digabungkan dengan kontrak pintar untuk memindahkan data antara Wanchain dan Blockchains yang lain.

Protokol ini mempunyai 3 modul berfungsi:

Modul pendaftaran:

Dalam modul pendaftaran, Wanchain terlebih dahulu mendaftarkan rantai asal yang mengambil bahagian dalam urus niaga rentas rantai. Setelah didaftarkan, ID unik dihasilkan melalui peraturan algoritma tertentu dari rangkaian tertentu. Pendaftaran ID juga dikendalikan dari rangkaian asal untuk mengelakkan penipuan atau pelanggaran keselamatan.

Aset digital kemudian didaftarkan sebagai pemindahan. ID unik lain dihasilkan yang menggariskan peraturan algoritma khusus untuk pemindahan aset.

Modul Penghantaran Data Transaksi Rantaian:

Dengan modul ini, pengguna rantai asal menyampaikan permintaan transaksi rantaian silang kepada Wanchain. Node validator Wanchain mengakui permintaan itu berjaya atau tidak.

Terakhir, node validator Wanchain menghantar transaksi sah ke rantai asal untuk menyelesaikan proses pemindahan balik.

Modul Pertanyaan Status Transaksi:

Modul ini memantau status transaksi.

Modul Pertanyaan Status Transaksi

Modul Pertanyaan Status Transaksi. Sumber: Kertas putih

Wanchain menggunakan protokol konsensus bukti kepentingan (atau DPoS) yang didelegasikan. Dalam protokol mereka, terdapat 3 jenis node yang mengesahkan transaksi.

 1. Baucar digunakan untuk memberikan bukti transaksi antara akaun asal dan akaun yang dikunci.
 2. Validator: Nod pengesahan umum: Validator memberitahu Storeman mengenai tindakan yang berkaitan dengan akaun yang dikunci dan memberikan rekod operasi yang lengkap di Wanchain setiap kali transaksi mencapai kata sepakat.
 3. Storemen: bertanggungjawab menjaga dan mengurus kunci akaun yang dikunci untuk memastikannya selamat dan boleh dipercayai.

Model Wanchain

Model Wanchain. Sumber: Kertas putih

Skim Penjanaan Akaun Berkunci

Untuk mendapatkan dana dan kunci ketika banyak pihak terlibat dalam transaksi, Wanchain menggunakan Skim Penjanaan Akaun Terkunci. Dalam skema ini, kunci dibahagikan kepada saham dan diedarkan kepada peserta yang berbeza.

Node Storeman bertanggungjawab menjaga keselamatan kunci.

Node Wanchain Storeman

Node Storeman WanChain. Sumber: Kertas putih

Skim penjanaan akaun terkunci adalah penting kerana ia menyediakan sistem untuk mengunci aset rantai asal semasa proses transaksi. Hanya apabila syarat tertentu dipenuhi, aset yang dikunci akan dibuka dan dikembalikan ke akaun asal atau beberapa akaun lain.

Kini sistem rantaian silang lain menggunakan skema Hashed TimeLock Contract, skim Akaun Escrow Pihak Ketiga yang Dipercayai dan skim Akaun Multi Tandatangan. Skim Akaun Terkunci lebih unggul kerana sepenuhnya terdesentralisasi, selamat dan menyediakan penyimpanan data yang cekap.

Ciri teknikal lain dari WAN termasuk penggunaan tandatangan dering dan penghasilan alamat sekali untuk membenarkan privasi ketika mengambil bahagian dalam kontrak pintar.

Pasukan WanChain

Jack Lu – Pengasas

Jack adalah usahawan Blockchain dan pakar teknikal yang lulus dari Universiti Peking dan Ohio State University. Sebelum bekerja di Wanchain, dia adalah pengasas bersama Factom, sebuah syarikat penyimpanan data yang terdesentralisasi.

Dia juga mendirikan Wanglu-Tech, sebuah syarikat perusahaan blockchain. Jack juga pernah menjadi arkitek perisian kanan di Hewlett Packard dan Xerox.

Li Ni – Naib presiden

Li juga Lulus dari Universiti Peking dengan ijazah BA dan memperoleh Ijazah Sarjana Sains (MSc) dalam Sains Komputer dari University of Durham, UK. Dia memiliki pengalaman lebih dari 15 tahun dalam industri IT, dan pengalaman internasional dalam pemasaran, pengembangan bisnis dan penjualan.

Sebelum bergabung dengan Wanchain, Li bekerja di ZTE Telecommunication, Delta Electronics dan SuperMap Software sebagai pengarah dan prinsipal dalam pasukan perniagaan.

Dia kini naib presiden Wanchain dan Wanglu Tech untuk pengembangan perniagaan, pemasaran, PR dan penjualan. Li juga berkhidmat sebagai perunding IT untuk FECC, Kementerian Pertanian (MOA) di China, dan Organisasi Makanan dan Pertanian (FAO).

Oliver Birch – VP Komunikasi Global

Oliver lulus dari Universiti Lancaster dengan memperoleh BA dalam Falsafah, Politik dan Ekonomi. Sebelum Wanchain, dia menguruskan beberapa laman penyelidikan klinikal dan menjadi pengurus projek untuk beberapa syarikat baru dengan pengalaman bertahun-tahun bekerja di komuniti ruang crypto Altcoin: menasihati, menulis blog dan melakukan kerja pentadbir.

Penasihat

Penasihat Wanchain merangkumi:

 • Feng Han Setiausaha Agung DACA
 • David A. Johnston Ketua Lembaga di Factom, Inc.
 • Albert Ching Pengasas i-Sprint
 • Ramble Lan Pengerusi Persatuan Blockchain Amerika Utara (NABA)

Tanda WAN

Token WAN digunakan untuk membayar node pengesahan rentas rantai semasa membuat transaksi. Wanchain melancarkan ICO mereka pada Oktober 2017, mengumpulkan $ 36 juta.

Binanace WAN

Daftar di Binance dan Beli Token WAN

Token mereka pada mulanya ERC20, tetapi sejak itu mereka beralih dari blockchain Ethereum kepada mereka sendiri, dan kini membenarkan pengguna menukar token ERC20 mereka ke WAN.

WAN pada masa ini berharga $ 0.97, tetapi harganya setinggi $ 9.68 tahun ini. Ini terutama disebabkan oleh keburukan pasaran utama yang telah kita lihat di seluruh cryptocurrency sejak Januari.

Pesaing

Wanchain bukan satu-satunya blockchain yang berusaha mencipta penyelesaian pemindahan rantaian silang. Aion dan ICON adalah 2 pemain utama di ruang yang mengusahakan interoperabilitas blockchain (kemampuan untuk Blockchains untuk berkomunikasi antara satu sama lain).

Wanchain telah bekerjasama dengan Aion dan ICON untuk membentuk ‘Blockchain Interoperability Alliance’. Bersama-sama mereka mempunyai tujuan bersama untuk mempromosikan kesalinghubungan antara rangkaian blockchain terpencil.

Namun terdapat beberapa perbezaan utama antara bagaimana setiap platform mendekati masalah tersebut.

Aion

Berpusat di Kanada, Aion menyediakan API Fleksibel dan kuat untuk menghubungkan antara Blockchains. Mereka berhubung dengan syarikat Fortune 500 utama. Mereka juga mampu memindahkan nilai antara Blockchains swasta dan awam, dan menyediakan Dapps yang boleh dikendalikan.

IKON

ICON adalah Blockchain yang berpusat di Korea yang sudah memiliki sejumlah ICO yang dibangun di platform mereka, dan telah menjalin lebih banyak perkongsian utama daripada pesaingnya. Mereka bertujuan untuk menghubungkan di semua blok swasta dan awam, pelbagai industri, kerajaan dan perkhidmatan awam.

Tabut

Ark berpusat di Perancis. Mereka menggunakan protokol konsensus kepentingan yang didelegasikan. Fokus utama mereka adalah untuk menghubungkan Blockchains awam, serta alat rantai luar, IPDB, rangkaian Kad, IPFS, dan banyak lagi.

Peta Jalan

Wanchain telah lama dalam pembangunan dan dengan itu cukup jauh ketika datang ke peta jalan mereka. Pada bulan Januari tahun ini mereka melancarkan versi pertama mereka di rangkaian langsung.

Pada bulan Mei, mereka mengeluarkan Wanchain Name Service (WNS) mereka. Ini serupa dengan Ethereum Name Service (ENS) kerana membolehkan pembangun menggunakan blockchain Wanchain untuk alamat nama domain konvensional .wan.

Peta Jalan WanChain

Peta Jalan WanChain

Manfaat utama beralih ke standard penamaan yang lebih konvensional ialah orang di rangkaian Wanchain dapat menghantar WAN kepada orang dengan mudah tanpa perlu mengingat pengenal alamat hex.

Lebih jauh di bawah Peta Jalan, ada rancangan untuk melancarkan Versi 2.0 dari blockchain Wanchain. Ini akan merangkumi integrasi dengan Ethereum dan dompet Multicoin. Mereka akan melancarkan jaring ujian Alpha pada bulan berikutnya atau lebih kurang seperti yang dinyatakan dalam catatan sederhana ini.

Melangkah dari sana, pasukan berharap Wanchain 3.0 dapat beroperasi dan beroperasi pada Disember 2018. Ini akan membolehkan penyatuan dengan Bitcoin dan dompet multi-Coin. Sudah tentu, ini bergantung kepada seberapa cepat mereka dapat menjalankan versi blockchain versi 2.0 mereka.

Terakhir, ada juga rancangan untuk melancarkan versi 4.0 dari blockchain Wanchain pada bulan Disember 2019. Ini akan mengintegrasikan rantai peribadi dengan dompet Multi-Coin.

Kelebihan

 • Pemimpin pasaran untuk kebolehoperasian blockchain
 • Membolehkan pengguna menukar nilai antara Blockchains, yang membuka pintu untuk lebih banyak transaksi berlaku, dan ruang crypto secara keseluruhan berkembang dengan ketara
 • Memaksimumkan keselamatan melalui penggunaan Skim Penjanaan Akaun Terkunci
 • Menyokong semua token ERC20 dan protokol

Keburukan

Walaupun teknologi yang sangat maju dan peta jalan yang kuat, Wanchain menghadapi persaingan serius dari ICON dan AION.

ICON menduduki tempat pertama berdasarkan had pasaran (# 23 keseluruhan di pasaran crypto). Wanchain berada di kedudukan kedua (# 43 keseluruhan), dan AION di tempat ketiga (# 46 keseluruhan). Blockchains yang lain ini telah mewujudkan jaringan perkongsian di seluruh dunia, sementara Wanchain masih dominan di China. Wanchain perlu berkembang di luar China untuk mewujudkan kedudukan teratas di antara Blockchains yang berfokus rentas rantaian.

Walaupun begitu, nampaknya Wanchain harus mendapat manfaat daripada menjadi sebahagian daripada Blockchain Interoperability Alliance. Kami juga menjangkakan bahawa pasaran sasaran cukup besar untuk semua rantaian blok ini dapat hidup bersama dan berkembang.

Kesimpulannya

Pemindahan rentas rantaian menjadi lebih penting kerana Blockchains kelihatan berkolaborasi dengan yang lain untuk membuat skala lebih cepat.

Wanchain menawarkan pintu masuk untuk Blockchains untuk berkomunikasi dan pemegang syiling untuk melakukan urus niaga di pelbagai rantai tanpa perlu memperdagangkan syiling di bursa.

Sama seperti platform media sosial yang berbeza dari API, yang membolehkan pengguna masuk ke mana-mana laman web dengan bukti kelayakan Facebook mereka, nilai sebenar untuk ruang blockchain akan membolehkan pengguna memindahkan nilai dari satu blockchain ke yang lain dengan lancar tanpa usaha yang signifikan.

Berdasarkan lintasan ini, saya percaya Wanchain sudah berada di depan kurva, dan dengan bekerjasama dengan Blockchains lain yang fokus pada interoperabilitas; mereka membuat blok bangunan bagi teknologi untuk mencapai penerapan arus perdana.

Gambar Pilihan melalui wanchain.org

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me