Ulasan Waykichain: Platform Pembangunan Blockchain untuk dApps

Waykichain adalah projek pembangunan blockchain yang menarik yang telah terbang di bawah radar sejak tahun lalu.

Sama seperti Etheruem dan EOS, blockchain Waykichain membolehkan pemaju lain membina aplikasi terdesentralisasi mereka sendiri (dApps). Waykichain sebenarnya melancarkan mainnet mereka menjelang projek yang lebih terkenal seperti Tron dan EOS.

Namun, adakah Waykichain dapat mengatasi kekaburan relatif mereka?

Dalam tinjauan Waykichain ini, saya akan berusaha menjawab soalan itu. Saya juga akan melihat potensi penggunaan token utiliti WICC mereka.

Apa itu Waykichain?

Waykichain adalah blockchain generasi ketiga yang memberi kebebasan kepada pembangun untuk membina aplikasi terdesentralisasi mereka sendiri (dApps) di platform mereka. Ini semua dipermudah melalui penggunaan kontrak pintar lengkap Turing mereka.

Sembang Telegram WICC

Kelebihan Waykichain

Pembangunan dApps ini dibuat lebih mudah kerana templat unik yang telah dibina oleh pasukan Waykichain. Ini membolehkan pembangun membina dApps mereka dengan mudah tanpa mempunyai pengetahuan mendalam mengenai bahasa pengaturcaraan kontrak pintar.

Terdapat cita-cita besar untuk projek Waykichain dan telah dinyatakan dalam projek mereka Kertas putih bahawa mereka ingin membawa “teknologi blockchain ke dalam kehidupan orang”. Mereka terus berkata:

Kami berharap dapat membina ekosistem blockchain baru yang akan menjadi pilihan untuk protokol penghantaran nilai internet di masa depan

Projek ini berpusat di Hong Kong dan dengan demikian, lebih terkenal di Asia daripada di beberapa pasar barat. Namun, kesedaran di peringkat antarabangsa mulai meningkat kerana projek ini memulakan pengembangan antarabangsa.

Teknologi Waykichain

Pusat protokol Waykichain adalah mekanisme konsensus mereka. Ini adalah protokol Delegated Proof of Stake (DPoS) yang menjadikannya serupa dengan EOS seperti (berbanding Ethereum’s Proof-of-Work).

Dengan mekanisme konsensus dPoS ini, terdapat 11 node suara yang akan menghasilkan blok setiap 10 saat. Ini bermaksud bahawa kelajuan transaksi pada rangkaian Waykichain pada masa ini dapat mencapai lebih dari 3.200 tps.

Waykichain dPoS akan berfungsi dengan memilih simpul perakaunan secara rawak dari 11 nod dengan undian terbanyak di rangkaian. Ini berlaku apabila blok baru dibuat dan simpul akan mendapat bayaran transaksi dan pengendalian.

Statistik Rangkaian Waykichain

Potensi TPS WaykiChain Network. Imej melalui Waykichain

Anda juga boleh “mempertaruhkan” token WICC anda (dilindungi di bawah) untuk mendapatkan ganjaran bertaruh. Mereka yang telah memasukkan token mereka kemudian boleh memilih untuk memilih 11 node perakaunan untuk rangkaian Waykichain.

“Staking reward” ini telah ditetapkan menjadi 5% untuk tahun pertama tetapi akan menurun sebanyak 1% untuk setiap tahun berikutnya. Ini akhirnya akan mencapai tahap 1% dan akan tetap maju ke hadapan.

Waykichain juga menerapkan teknologi sidechain sebagai sebahagian daripada infrastruktur rangkaian mereka. Ini akan membolehkan aplikasi tertentu beroperasi di rantai sisi mereka sendiri tanpa melambatkan rangkaian pada rantai utama (a la Cryptokitties on Ethereum).

Aplikasi Waykichain

Waykichain sebenarnya melancarkan mainnet mereka pada bulan Mei 2018 yang sebenarnya mendahului projek kontrak pintar lain yang lebih mapan.

Waykichain juga memiliki model yang cukup unik kerana mereka tidak mengenakan “gas” kepada pengguna ketika mereka menggunakan dApps. Dalam kes ini, pemilik kontrak pintar akan membayar gas yang diperlukan untuk menjalankan dApp.

Sejak pelancaran mainnet, terdapat sejumlah aplikasi yang dibangun di blockchain. Berikut adalah beberapa dApps yang paling popular di ekosistem. Ini termasuk seperti WTB, Waykiman, WaykiLegend, Gemrush dll. Anda dapat melihat senarai penuh semua dApps yang telah dibina di blockchain Waykichain di sini.

Waykichain dApps

Beberapa dApps Waykichain teratas

Pasukan Waykichain juga secara aktif mendorong pengembangan dApp melalui inisiatif pembiayaan mereka (lebih lanjut mengenai ini di bawah).

Pasukan Waykichain

Pasukan Waykichain mempunyai latar belakang yang cukup pelbagai dan ada ahli yang telah bekerja untuk pelbagai syarikat yang berbeza.

Waykichain diasaskan oleh Wayki Sun (dengan itu namanya) yang juga Ketua Pegawai Keselamatan untuk projek tersebut. Dia adalah pelabur terkenal di ruang mata wang digital dan mempunyai latar belakang keusahawanan. Dia sebelum ini mengasaskan Oulu Crowd Funding dan merupakan presiden Hurricane Digital Assets Management Co.

Menyertainya sebagai pengasas bersama dan duduk di kerusi CEO adalah Gordon Gao. Dia adalah lulusan Columbia di New York dan merupakan bekas saintis data dari kumpulan Fishbowl dan Alibaba.

Ahli Pasukan Waykichain

Sebilangan Ahli Pasukan Waykichain

Pengasas bersama ketiga projek ini adalah Tony Chau dan dia juga COO. Beliau memiliki ijazah dari University of Toronto dan pernah bekerja di bidang kewangan di Hongshang Asset Management Co.

Di CTO kedudukan Waykichain adalah Richard Chen. Dia sebagai M.Sc. dalam Sains Komputer dari Universiti Nasional Singapura. Dia sebelum ini merupakan naib presiden kanan di Morgan Stanley selama tiga tahun dan merupakan ketua arkitek di Intel selama 8 tahun.

Akhirnya, anda mempunyai Xi Zhang yang merupakan Pegawai Produk Cheif. Dia mempunyai lebih banyak latar belakang keusahawanan dan telah terlibat dalam permulaan internet selama 14 tahun yang lalu. Dia juga mengasaskan QiuShang APP yang merupakan Aplikasi ramalan pertama di China.

Komuniti Waykichain

Seperti yang disebutkan di atas, Waykichain tidak begitu terkenal di pasar Barat seperti di Asia. Walau bagaimanapun, salah satu kaedah yang paling berkesan untuk berubah adalah melalui komuniti yang besar dan terlibat.

Oleh itu, kita kadang-kadang ingin menyelami saluran sosial projek untuk mendapatkan idea mengenai tahap penglibatan dan kesedaran projek tersebut. Oleh itu, kami memutuskan untuk melihat saluran Waykichain.

Waykichain mempunyai pegawai Akaun Twitter yang mempunyai lebih daripada 11k pengikut. Mereka secara berkala menghantar kemas kini di sini kepada masyarakat yang merupakan tanda aktiviti positif.

Mereka juga mempunyai banyak Telegram Channel. Sebagai contoh, mereka Saluran Inggeris yang mempunyai lebih daripada 6,000 ahli. Kemudian mereka mempunyai saluran Cina yang mempunyai lebih daripada 23 ribu ahli. Sebenarnya, ini sangat besar sehingga mereka terpaksa membuka saluran Cina kedua yang mempunyai lebih daripada 4,000 ahli.

Sembang Telegram WICC

Tangkapan Skrin Dari Telegram Waykichain English

Kemudian, terdapat sebilangan saluran Telegram lain termasuk saluran berita, dApps dan peminat. Saluran telegram ini lebih besar daripada saluran yang pernah kita lihat pada projek bersaiz serupa. Ini juga tidak termasuk orang Cina yang cukup besar berikutan kemungkinan mereka ada pada aplikasi bahasa tempatan lain seperti Weibo, Tencent dan WeChat.

Akhirnya, pasukan juga mempunyai blog rasmi di mana mereka secara berkala menghantar kemas kini mingguan yang memberi maklumat kepada masyarakat mengenai aspek-aspek seperti Teknologi, peta jalan dan hubungan perniagaan.

Token WICC & Berniaga

Pusat ekosistem Waykichain adalah token asli WICC mereka. Ini memberikan bahan bakar ke jaringan dan merupakan cara yang dapat digunakan oleh pengguna untuk mengakses aplikasi dan bertransaksi dalam sistem.

Token WICC bermula pada token ERC20 kerana ia dikeluarkan di blockchain Ethereum. Namun, mereka berpindah dari standard ini ketika mereka melancarkan mainnet projek pada bulan Jun 2018.

Token WICC mempunyai masa yang cukup tidak stabil sejak perdagangan bermula pada Januari 2018. Mereka mula-mula disenaraikan dan mula berdagang pada harga $ 0.95 dan mula mengorak langkah untuk menjangkakan pelancaran Mainnet.

Prestasi Harga WICC

Sejarah Harga WICC. Imej melalui CoinMarketCap

Pada bulan Mei 2018, mereka mencapai Tertinggi Sepanjang Masa $ 2.60 tepat sebelum pelancaran. Namun, WICC terperangkap di pasar beruang berikutnya yang menyelimuti seluruh pasaran. Mereka kini berniaga pada $ 0.27.

Token WICC disenaraikan di sejumlah bursa walaupun sebahagian besar volumenya sedang berlangsung di BCEX, Huobi Global, CoinTiger dan beberapa bursa lain. Pertukaran terbaik untuk pasaran Barat mungkin adalah Huobi.

Nampaknya terdapat tahap volume yang wajar yang tersebar di bursa ini. Ini menunjukkan tahap kecairan yang sihat untuk pesanan blok besar. Perdagangan token masih tidak stabil sehingga anda harus berdagang dengan berhati-hati.

Penyimpanan Token WICC

Setelah anda membeli WICC anda, langkah paling berhati-hati adalah mengeluarkan token anda dari bursa. Kita semua menyedari risiko yang kita hadapi dari peretasan pertukaran terpusat dan dengan demikian.

Memandangkan ini adalah token asli untuk rangkaian Waykichain, anda mempunyai pilihan sokongan dompet yang lebih sedikit daripada yang anda miliki dengan token ERC20 misalnya. Walau bagaimanapun, terdapat 10 dompet pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk menyimpan WICC anda.

Sokongan Token WICC

Sokongan Dompet Semasa. Imej melalui Blog Rasmi

Senarai di atas merangkumi telefon bimbit dan dompet web. Sebahagian daripadanya juga dompet berbilang mata wang yang bermaksud bahawa anda boleh menyimpan duit syiling anda yang lain di sini juga dan tidak perlu bergantung pada koleksi dompet.

Sekiranya anda ingin mempertaruhkan token WICC anda dan memperoleh pulangan, maka pertaruhan terbaik anda adalah menggunakan dompet Waykichain yang rasmi. Ini termasuk fungsi dompet dalam aplikasi Waykitimes yang kami sebutkan di atas dan juga intinya dompet sumber terbuka.

Pembangunan WaykiChain

Kadang kala sukar untuk menentukan dengan tepat berapa banyak kerja yang dilakukan pada sesuatu projek. Walaupun pasukan selalu mengaku bekerja pada protokol, buktinya sering terdapat dalam puding.

Setelah itu, salah satu cara terbaik untuk mengesan kemajuan pembangunan sesuatu projek adalah melalui komitmen kod awam mereka. Oleh itu, kami memutuskan untuk melihat-lihat Waykichain GitHub melakukan sepanjang tahun lalu.

GitHub Berkomitmen Waykichain

GitHub Berkomitmen untuk Repositori Teras

Seperti yang anda lihat, pasukan telah cukup aktif menekan kod. Ini sejajar dengan aktiviti komitmen yang telah kita lihat di projek lain pada tahap yang sama dalam kehidupan projek mereka. Terdapat juga 13 repos di GitHub mereka walaupun ini telah menerima komit yang jauh lebih sedikit.

Sesungguhnya, perkembangan ini akan masuk akal memandangkan tonggak yang telah ditetapkan oleh pasukan mereka sendiri. Berikut adalah beberapa siaran rangkaian ini yang digabungkan dengan pencapaian projek yang lebih umum yang lain.

Tonggak Waykichain

Tonggak Projek Waykichain

Kami juga mempunyai sesuatu yang dinanti-nantikan dari perspektif pembangun sepanjang tahun 2019 dan 2020. Pada Q3 tahun 2019 mereka akan memulakan pengembangan pada aplikasi perdagangan mereka yang terdesentralisasi dan pada Q3 tahun 2020 mereka akan beralih ke aplikasi perdagangan forex yang terdesentralisasi..

Sesuatu yang lain yang boleh dilakukan untuk Waykichain adalah stablecoin WUSD mereka. Ini akan menjadi stablecoin pertama di dunia di lapisan bawah rantai Awam. Akan menarik untuk melihat bagaimana prestasi ini berbanding dengan DAI MakerDao.

Program Pembiayaan Dapp

Perkara lain yang telah dilakukan oleh pasukan Waykichain untuk meningkatkan pembangunan di platform mereka adalah Program pembiayaan Dapp. Mereka pada dasarnya telah menyisihkan $ 1.5 juta untuk memberi insentif kepada pemaju ini.

Untuk setiap aplikasi terdesentralisasi yang akan dibina di blockchain Waykichain, mereka akan menawarkan $ 15,000 bersama dengan perkhidmatan lain yang merangkumi sokongan teknologi, penjenamaan dan pemasaran produk.

Insentif Pembangun Waykichain

Mekanisme Insentif Pembangun Waykichain

Mereka juga telah mendorong mereka di masyarakat, media dan masyarakat umum untuk mengundang pembangun untuk membina blockchain. Bagi mereka yang membuat perkenalan dan menghubungkan pasukan pembangun yang betul juga akan menerima anugerah.

Ini sebenarnya merupakan inisiatif hebat dalam pandangan kami. Ekosistem blockchain hanya dapat berkembang apabila ia benar-benar digunakan sebagaimana mestinya. Ini adalah salah satu sebab mengapa ekosistem blockchain Ethereum begitu berjaya. Lebih banyak dApps bermaksud lebih banyak kes penggunaan yang bermaksud lebih banyak pengguna dan seterusnya ekosistem yang lebih besar dan lebih mantap.

Kesimpulannya

Dari tinjauan Waykichain kami, nampaknya projek tersebut berpotensi dan dapat memberikan alternatif menarik kepada pembangun untuk rantaian blok yang lebih mapan.

Program pendanaan Dapp mereka bersama dengan fitur caj “gas” yang unik dapat memberikan insentif tambahan bagi lebih banyak pemaju untuk membangun di platform ini.

Sudah tentu, salah satu cabaran terbesar bagi Waykichain adalah status mereka yang tidak diketahui di luar Asia. Mereka perlu mendapatkan nama dan mengembangkan komuniti antarabangsa mereka jika ingin menarik pengguna dan pembangun.

Walaupun token WICC telah melalui beberapa pasaran yang tidak menentu dan berada di bawah harga penyenaraiannya, nampaknya terdapat sokongan volum dan pertukaran yang sihat. Lebih banyak sokongan dompet diperlukan walaupun untuk penggunaan lebih banyak berlaku.

Oleh itu, walaupun jalan di hadapan masih cukup mencabar, Waykichain bekerja keras untuk mengembangkan teknologinya dan memenuhi pencapaian yang akan datang.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me