Uniswap vs. Sushiswap – Pertukaran DeFi mana yang lebih baik? Perbezaan yang dijelaskan

>

Anda akan dimaafkan kerana tidak mengetahui perbezaan antara pertukaran crypto dengan unicorn dan kartun sushi untuk logo. Lihat, cryptocurrency bergerak pantas hari ini – lebih cepat daripada sebelumnya.

Laju inovasi dalam kewangan terdesentralisasi sedemikian rupa sehingga pertukaran pertukaran baru yang diberi nama makanan melanda pasar untuk setiap hari sepanjang musim panas. Namun, ketika debu menetap, pencetus – Uniswap – dan penyamar pertama – SushiSwap – yang keluar di atas timbunan.

Mari buat rekod terus mengenai perbezaan kritikal antara Uniswap dan SushiSwap, termasuk ringkasan yang mana antara keduanya adalah pertukaran DeFi yang lebih baik. Tunggu sebentar – sementara kita sudah sampai, mari kita kaji apa yang tidak masuk akal dari pertukaran DeFi ini.

Apa dengan semua protokol pertukaran ini? Permulaan cepat di pertukaran DeFi

Tukar ini, tukar – apa dengan pertukaran ini yang berlaku di crypto? Apa yang berlaku pada perdagangan?

Berniaga tidak berjaya; baru saja digantikan dengan idea pertukaran. Keseluruhan pertukaran itu kembali ke pertukaran atom, meme dari tahun 2017 yang merujuk kepada teknologi yang akan datang untuk menukar aset antara blok block dengan serta-merta.

Hari ini, pertukaran atom agak dilupakan, terutamanya kerana aset yang dibungkus telah membolehkan dunia crypto untuk mengoperasikan standard token tanpa benar-benar beroperasi antara blockchain.

Walau bagaimanapun, tidak seperti pertukaran terpusat seperti Binance dan Coinbase, pertukaran DeFi seperti Uniswap dan SushiSwap membolehkan pedagang menukar token antara satu sama lain tanpa menempah buku, jagaan, atau pengawasan pengantara dalam bentuk apa pun.

Sebaliknya, pertukaran DeFi membolehkan anda menukar terus dari dompet cryptocurrency anda. Pertukaran ini terdapat dalam dua bahagian:

  1. Ini pertukaran kerana anda menukar token anda dengan yang lain.

  2. Dan ini juga pertukaran kerana anda bertukar dengan kumpulan kecairan yang memegang token yang anda mahukan.

OK – cukup dengan perbincangan pertukaran. Yang diambil di sini ialah protokol pertukaran DeFi membolehkan anda menukar token apa sahaja selagi ada kecairan untuk aset yang anda inginkan.

APA ITU DEFI?

Kewangan yang terdesentralisasi adalah sesuatu yang dialami oleh orang dalam crypto selama bertahun-tahun tanpa benar menerangkan konsep itu.

Kumpulan dan penyedia kecairan adalah kunci Uniswap dan SushiSwap

Yang benar-benar memisahkan Uniswap dan SushiSwap dari pertukaran tradisional seperti Binance dan Coinbase adalah bagaimana kecairan pertukaran diperoleh.

Binance dan Coinbase memusatkan aset mereka, menyimpannya di dompet panas dan sejuk, mengendalikan buku pesanan, dan secara umum mengawasi keseluruhan operasi pertukaran dari menara gading.

Sebaliknya, Uniswap dan SushiSwap membiarkan orang seperti anda dan saya memberikan aset dan kecairan keseluruhan menggunakan kumpulan kecairan. Kumpulan kecairan adalah kontrak pintar yang memegang sepasang aset yang saling memberi nilai.

Untuk menggunakan token $ UNI Uniswap sebagai contoh, alasan anda dapat memperdagangkan ETH untuk UNI di Uniswap adalah kerana penyedia kecairan telah memasukkan aset tersebut ke kumpulan UNI-ETH. Oleh itu, apabila anda menukar token di Uniswap atau SushiSwap, anda langsung berdagang dengan kumpulan kecairan yang dikendalikan kontrak pintar.

Jadi, apa itu pertukaran Uniswap?

Uniswap berlaku dengan banyak nama mewah. Protokol kecairan, pasaran wang automatik, pertukaran DeFi, senarai terus.

Tiada satu pun yang dapat membantu anda memahami satu fakta ringkas dan asas mengenai Uniswap – ini adalah pertukaran. Ya, hanya pertukaran, walaupun sumber terbuka yang terdesentralisasi berjalan di Ethereum. Anda boleh menggunakan Gemini untuk berdagang dengan beberapa OMG, anda boleh menggunakan Coinbase untuk yang sama, atau anda boleh menggunakan Uniswap.

Semuanya datang kepada apa yang anda mahu keluar dari pertukaran anda. Sekiranya anda tidak keberatan membayar Brian Armstrong di Coinbase sebahagian daripada kos urus niaga, serta melepaskan sebilangan nama samaran anda, maka Coinbase adalah pilihan yang kuat.

Tetapi, jika anda mempercayai premis crypto (mendesentralisasi segalanya), maka anda mungkin lebih suka Uniswap.

  1. Tidak ada orang di tengah yang boleh memotong potongan (yuran pergi ke penyedia kecairan).

  2. Anda tidak perlu melakukan KYC untuk menggunakannya (Uniswap tidak pernah meminta maklumat anda).

  3. Dapatkan wang dengan memberikan kecairan kepada protokol.

Penjelasan ringkas bagaimana Uniswap berfungsi

Uniswap adalah protokol kecairan berasaskan Ethereum yang terdesentralisasi yang menghubungkan rakan sejawat melalui kontrak pintar dan antara muka pengguna yang sangat baik dan berkilat. Pada dasarnya, Uniswap membolehkan orang melakukan dua perkara penting:

  1. Berdagang token Ethereum ERC-20 (termasuk versi aset bukan Ethereum yang dibungkus)

  2. Buat kumpulan kecairan untuk sebarang aset ERC-20 dengan kemampuan untuk mendapatkan bayaran dari kumpulan tersebut

Walaupun pertukaran tradisional seperti Coinbase menyenaraikan apa yang mereka mahukan dan menyimpan semua yuran yang dijana, Uniswap lebih mirip dengan pertukaran oleh orang, untuk rakyat. Sesiapa sahaja boleh berniaga (tidak diperlukan KYC), dan sesiapa sahaja boleh membuat kecairan.

Uniswap adalah protokol kecairan terdesentralisasi pertama seumpamanya. Sebelum Uni, terdapat beberapa pertukaran terdesentralisasi lain dengan konsep yang serupa tetapi tidak berada di dekat tahap penerapan Uniswap. Kyber, EtherDelta, dan IDEX adalah beberapa pendahulu idea Uniswap, tetapi yang terakhir telah membuat mereka keluar dari air dari segi penggunaan.

Apakah Perlombongan Kecairan?

Perlombongan likuiditas, juga dikenali sebagai pertanian hasil, adalah tindakan memberikan kecairan melalui cryptocurrency kepada pertukaran terdesentralisasi (DEX).

Bagaimana SushiSwap berfungsi berbanding dengan Uniswap

Sekiranya anda memahami Uniswap, maka anda juga menghargai SushiSwap.

Bagaimana ia boleh berlaku? Adakah ia sangat sederhana?

Ya – Itu kerana SushiSwap hanyalah versi bercabang (klon) Uniswap.

Perbezaan kritikal antara keduanya diturunkan kepada tokenomik. Ketika pencipta SushiSwap, Chef Nomi menjatuhkan Uniswap, alasannya untuk melakukannya adalah dengan memperkenalkan token SUSHI sebagai hadiah tambahan untuk penyedia kecairan dan petani.

Oleh itu, walaupun semuanya berfungsi sama di SushiSwap seperti di Uniswap, perbezaan utama adalah:

  1. SushiSwap memberi ganjaran kepada penyedia kecairan dengan 0.25% daripada yuran kolam + 0.05% dibayar kepada pemegang token SUSHI.

  2. Walaupun Uniswap menutup tempoh pertanian token UNI, hasil pertanian SUSHI tetap hidup dan sihat, dengan ganjaran di beberapa kolam mencapai setinggi 80% APY.

  3. Pengalaman UI yang sangat berbeza. SushiSwap berpose sebagai menu di restoran Jepun, dengan pilihan seperti Onsen Menu dan Omakase sebagai pengganti Uniswap yang sangat ringkas halaman aplikasi.

Selain perbezaan ini berkaitan dengan bagaimana ganjaran dihasilkan dan sedikit perbezaan kegunaan, SushiSwap dan Uniswap sangat serupa.

Adakah terdapat drama antara SushiSwap dan Uniswap? Ya, tetapi SushiSwap juga merosot sejak awal

Sejurus selepas SushiSwap diumumkan, cukup banyak drama berlangsung antara pencipta Uniswap Hayden Adams dan Chef Nomi SushiSwap.

Hayden Adams adalah tokoh masyarakat yang mempunyai hubungan dengan masyarakat Ethereum sejak beberapa tahun yang lalu. Karyanya di Uniswap dipandang tinggi dan bermula pada sekurang-kurangnya 2018.

Chef Nomi adalah pemaju tanpa nama yang menjadi perhatian selepas melancarkan SushiSwap. Selepas pendedahan itu, Adams dengan cepat menggambarkan SushiSwap sebagai tiruan peniru Uniswap ingin melakukan tidak lebih dari mencuri nilai dengan skim ganjaran yang tidak realistik.

SushiSwap memang merebut kecairan dari Uniswap, akhirnya mengambil lebih dari $ 1 bilion nilai terkunci hanya dalam beberapa jam. Tidak lama selepas itu, Chef Nomi sendiri tidak suka dengan menjual ETH bernilai $ 14 juta dari dana pemaju.

Sesiapa yang mengharapkan tahap ketelusan dan desentralisasi Uniswap dari SushiSwap cepat kecewa, menyebabkan bolak-balik yang berakhir dengan Nomi mengembalikan keseluruhan dana dan kawalan projek SushiSwap kepada Sam Bankman-Fried dari SBF Alameda.

Pertukaran mana yang lebih baik? Tukar Sushi atau Uniswap?

Pada akhirnya, sama ada anda akan berpihak kepada SushiSwap atau Uniswap mempunyai kaitan dengan bagaimana anda ingin memperoleh ganjaran dari pertukaran anda.

Uniswap membayar yuran yang lebih tinggi kepada penyedia kecairan (0.3% berbanding 0.25% SushiSwap), tetapi SushiSwap memberikan tambahan 0.05% yang dibayar kepada pemegang SUSHI. Oleh itu, yang terakhir memberi insentif untuk memegang SUSHI, sementara yang pertama membayar LP

Walau bagaimanapun, pengalaman pertukaran lebih lancar, lebih bersih, dan jauh lebih mudah menggunakan aplikasi Uniswap. Pengalaman izakaya Jepun SushiSwap adalah novel tetapi akhirnya merangkumi antara muka pertukaran.

Dalam pertempuran antara Sushi dan Uni, Uniswap muncul di puncak untuk pedagang, penyedia kecairan, dan penasaran crypto. Sebaliknya, petani hasil akan berhijrah ke peluang APY berair SushiSwap.

Platform Dagangan Sosial Kami

Udang adalah platform perdagangan sosial untuk cryptocurrency. Ia dirancang untuk kedua-dua peniaga profesional dan pemula untuk datang dan belajar mengenai industri kripto yang sedang berkembang. Pada Shrimpy, pengguna dapat menyalin portfolio dan strategi perdagangan pedagang lain.

Ikut kami Twitter dan Facebook untuk maklumat terkini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram & Tidak setuju.

Terima kasih kerana berhenti!

Pasukan Udang

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me